Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.014 din 22 octombrie 1996  pentru aprobarea Normelor metodologice, de aplicare a Legii nr. 116/1996, privind stabilirea, acordarea si controlul utilizarii sumelor reprezentind despagubiri pentru culturile calamitate in anul agricol 1995-1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.014 din 22 octombrie 1996 pentru aprobarea Normelor metodologice, de aplicare a Legii nr. 116/1996, privind stabilirea, acordarea si controlul utilizarii sumelor reprezentind despagubiri pentru culturile calamitate in anul agricol 1995-1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 283 din 12 noiembrie 1996

    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Normele metodologice, de aplicare a Legii nr. 116/1996, privind stabilirea, acordarea şi controlul utilizării sumelor reprezentând despăgubiri pentru culturile calamitate în anul agricol 1995-1996.

               PRIM-MINISTRU
              NICOLAE VĂCĂROIU

                     Contrasemnează:
                     ---------------
         Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                    Alexandru Lăpuşan

         p. Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                  Nicolae Constantinescu,
                     secretar de stat


    Bucureşti, 22 octombrie 1996.
    Nr. 1.014


                               NORME METODOLOGICE
             privind stabilirea, acordarea şi controlul utilizării
               sumelor reprezentând despăgubiri pentru culturile
                      calamitate în anul agricol 1995-1996

    În conformitate cu prevederile art. 1 alin. 1 din Legea nr. 116/1996, despăgubirile în limita sumei de 500 miliarde lei se acordă producătorilor agricoli - indiferent de forma de proprietate şi de exploatare a terenului - pentru acoperirea pagubelor înregistrate ca urmare a calamităţilor naturale produse în anul agricol 1995-1996.
    1. Potrivit prevederilor art. 1 alin. 2 din aceeaşi lege, culturile pentru care se acordă despăgubiri sunt: grâu, orz şi orzoaică, porumb, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, soia, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume şi plantaţii vitipomicole, a căror producţie a fost afectată în proporţie de peste 60% de calamitaţi naturale provocate de: îngheţ, secetă, grindină, ploi torenţiale însoţite de furtună, inundaţii şi acţiunea negativă a factorilor climatici din iarna precedentă.
    Pentru calamităţile produse de secetă la culturile amplasate pe terenuri prevăzute cu sisteme de irigaţii în stare de funcţionare nu se acordă despăgubiri; starea de nefuncţionare a sistemului de irigaţii se va atesta şi se va motiva de către şi pe răspunderea administratorului sistemului de irigaţii.
    De asemenea, nu se acordă despăgubiri pentru suprafeţele asigurate şi despagubite de societăţile de asigurare pentru fenomenele meteorologice pentru care s-a făcut asigurarea.
    2. Beneficiarii de despăgubiri pentru pagubele produse pe suprafeţele calamitate în anul agricol 1995-1996 sunt: producătorii agricoli individuali, asociaţiile şi societăţile agricole, societăţile comerciale agricole, arendaşii şi deţinătorii legali de terenuri agricole.
    3. Despăgubirile pentru pagubele produse de fenomenele negative menţionate de lege se stabilesc pe baza prevederilor Ordinului ministrului finanţelor şi al ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 233/24/1990, având ca bază actele de constatare iniţială întocmite în termen de două zile de la data producerii fenomenului.
    Documentele justificative însoţite de deconturile întocmite conform modelelor cuprinse în anexele nr. 1 a) şi 1 b), după caz, la prezentele norme metodologice, vor fi depuse la direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti până la data de 30 noiembrie 1996.
    4. La stabilirea suprafeţelor calamitate pentru care se acordă despăgubiri se va avea în vedere producţia ce urma să se realizeze pe hectar (media realizată pe ultimii 3 ani - 1993-1995 -, cu excepţia anilor când s-au produs astfel de fenomene şi s-au întocmit acte de constatare), afectată în proporţie de peste 60% .
    La judeţele în care producţia realizată pe unul sau 2 ani din ultimii 3 ani a fost calamitată, se poate lua în calcul şi anul 1992.
    5. Despăgubirea se acordă fiecărui producător agricol, în funcţie de suprafaţa calamitată şi de baremurile maxime de cheltuieli pe hectar, prevăzute în anexa nr. 2.
    6. Despăgubirile cuvenite producătorilor agricoli, stabilite în condiţiile prevăzute la pct. 5, se vor efectua astfel:
    a) prin preluarea la datoria publică a creditelor şi a dobânzilor datorate băncilor comerciale, aferente cheltuielilor efectuate pe suprafeţele calamitate, în cazul producătorilor agricoli care nu au rambursat creditele bancare respective şi nu au achitat dobânzile aferente acestor credite;
    b) prin plata, din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei pe anii 1996 şi 1997, a despăgubirilor pentru compensarea cheltuielilor efectuate pe suprafeţele calamitate, în următoarele situaţii:
    b1) producătorii agricoli nu au beneficiat de credite bancare;
    b2) producătorii agricoli au rambursat creditele bancare şi au plătit dobânzile aferente creditelor bancare respective;
    b3) producătorii agricoli, pentru diferenţa dintre despăgubirea stabilită şi suma creditului bancar nerambursat şi a dobânzilor neplătite, după preluarea creditului bancar şi a dobânzilor la datoria publică în condiţiile prevăzute la lit. a) de mai sus.
    Despăgubirile cuvenite potrivit prevederilor lit. b) se pot acorda şi în natură, prin compensare cu îngrăşăminte chimice, seminţe sau carburanţi, la solicitarea producătorului agricol beneficiar, prin direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti.
    7. (1) Direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti vor verifica modul cum au fost întocmite şi completate anexele la Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 233/24/1990, depuse de fiecare solicitant, sub aspectul realităţii suprafeţelor calamitate, dacă suprafeţele calamitate nu sunt amplasate pe terenuri prevăzute cu sisteme de irigaţii în stare de funcţionare, precum şi al realităţii cheltuielilor efectuate cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor până la calamitare, reflectate în bilanţul contabil.
    Toate documentele care se întocmesc potrivit prezentelor norme metodologice şi care se înaintează la direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie judeţeană şi a municipiului Bucureşti vor fi înregistrate în registrul general de intrare-ieşire al acesteia.
    (2) Direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe baza documentelor întocmite, în vederea alimentării conturilor lor curente şi a plăţii despăgubirilor, vor solicita Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei fondurile corespunzătoare pe baza situaţiei-model prevăzute în anexa nr. 3.
    8. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în funcţie de nevoile de plată şi pe baza modelului de decont prevăzut în anexa nr. 4, va solicita Ministerului Finanţelor deschiderea creditelor bugetare în limita sumei totale de 230 miliarde lei, prevăzute la art. 4 din Legea nr. 116/1996, pentru alimentarea contului direcţiilor generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti, în vederea efectuării plăţilor pentru despăgubiri.
    9. La primirea creditelor bugetare, direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti vor proceda la plata despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli pentru cheltuielile efectuate pe suprafeţele calamitate în anul agricol 1995-1996, potrivit legii şi prezentelor norme metodologice, cu încadrarea în creditele bugetare alocate, astfel:
    a) pentru producătorii agricoli individuali, asociaţiile şi societăţile agricole, societăţile comerciale agricole, arendaşii şi deţinătorii legali de terenuri agricole cu cont în bancă, suma aprobată se va vira în contul bancar respectiv;
    b) pentru producătorii agricoli beneficiari de despăgubiri, care solicită acordarea despăgubirilor în natură în echivalent valoric cu îngrăşăminte chimice, carburanţi sau seminţe, se mandatează direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie judeţeană şi a municipiului Bucureşti să achiziţioneze de la agenţii economici cu capital de stat şi să distribuie aceste produse beneficiarilor pe bază de documente primare semnate de aceştia;
    c) pentru producătorii agricoli individuali care nu au cont în bancă, plata sumelor aprobate se va face prin mandat poştal.
    10. Răspunderea pentru întocmirea şi realitatea datelor din deconturile justificative, precum şi a plăţilor revine în totalitate directorului general al direcţiei generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi directorului Direcţiei generale pentru agricultură şi alimentaţie a municipiului Bucureşti.
    Sumele plătite nejustificat de la bugetul de stat, inclusiv penalităţile prevăzute de lege, se vor recupera de la persoanele care au întocmit şi au avizat documentaţiile.
    11. Nedepunerea de către producătorii agricoli, la termenele fixate, a documentelor justificative pe baza cărora se stabilesc despăgubirile atrage după sine pierderea drepturilor de despăgubire.
    12. Despăgubirile cuvenite producătorilor agricoli cu cont în bancă, care au credite nerambursate şi dobânzi neachitate aferente suprafeţelor agricole calamitate, se compensează prin preluarea acestora la datoria publică.
    Preluarea la datoria publică internă a statului a creditelor şi a dobânzilor se va face de către o comisie special constituită în acest scop din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, pe baza proceselor-verbale încheiate de către organele teritoriale ale Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi ale Ministerului Finanţelor, precum şi de către băncile comerciale finanţatoare.
    Procesele-verbale trebuie să confirme existenţa şi exactitatea sumelor ce trebuie preluate, în concordanţă cu înregistrările din evidenţa contabilă atât a băncilor comerciale, cât şi a producătorilor agricoli calamităţi.
    Răspunderea pentru corectitudinea şi exactitatea datelor cuprinse în procesele-verbale revine persoanelor care le-au semnat.
    13. Influenţele asupra datoriei publice interne a statului, rezultate din procesele-verbale, se vor acoperi prin titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor în favoarea băncilor comerciale creditoare, pentru care se va plăti lunar o dobândă negociată cu băncile respective.
    14. Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ANEXA 1 a)

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
                                                            Se aprobă
    Societăţi comerciale agricole, 1. Direcţia generală pentru
    societăţi agricole etc. agricultură şi alimentaţie
    (cu cont în bănci comerciale)
                                                        Director general,


                                           2. Societatea Comercială .........
                                           Confirmăm exactitatea datelor
                                           şi propunem aprobarea decontului

                                        Director, inginer-şef, contabil-şef,


                                     DECONT
               pentru stabilirea pagubelor provocate de acţiunea
              negativă a factorilor naturali, conform prevederilor
                 pct. 3 din normele metodologice aprobate prin
                Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului
                  agriculturii şi alimentaţiei nr. 233/24/1990

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Specificaţie U.M. Cultura
 crt. (plantaţia)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Suprafaţa pe sola aflată în cultură în ha
 stadiu avansat de vegetaţie, afectată de
 factorii naturali, cu încadrarea în prevede-
 rile pct. 4 din normele metodologice

 2. Gradul de nerealizare a producţiei totale %
 pe sola afectată, stabilit de comisie (din
 actul iniţial de constatare, conform prevede-
 rilor pct. 3 din normele metodologice)

 3. Suma de acoperit ca pierdere în calamitaţi mii lei
 (rd. 2 x baremul din anexa nr. 1 la normele
 metodologice x rd. 1)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

        Şef fermă, Economist fermă, Verificat inspector,

    NOTĂ:
    În decontul centralizator se va introduce pct. 4, intitulat: "Datorii din
credite şi dobânzi nerambursate aferente suprafeţelor calamitate", din care:
    a) credite;
    b) dobânzi.



    ANEXA 1 b)

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
                                                            Se aprobă
    Producători agricoli individuali, Direcţia generală pentru
    asociaţii familiale, arendaşi agricultură şi alimentaţie

                                                        Director general,


                                     DECONT
               pentru stabilirea pagubelor provocate de acţiunea
              negativă a factorilor naturali, conform prevederilor
                 pct. 3 din normele metodologice aprobate prin
                Ordinul ministrului finanţelor şi al ministrului
                  agriculturii şi alimentaţiei nr. 233/24/1990

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Specificaţie U.M. Cultura
 crt. (plantaţia)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Suprafaţa pe sola aflată în cultură în ha
 stadiu avansat de vegetaţie, afectată de factorii
 naturali, cu încadrarea în prevederile
 pct. 4 din normele metodologice

 2. Gradul de nerealizare a producţiei totale %
 pe sola afectată, stabilit de comisie (din
 actul iniţial de constatare, conform prevede-
 rilor pct. 3 din normele metodologice)

 3. Suma de acoperit ca pierdere din calamitaţi mii lei
 (rd. 2 x baremul din anexa nr. 1 la normele
 metodologice x rd. 1)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

        Producător, Centrul agricol, Avizat primar,



    ANEXA 2

                  BAREMURI DE CHELTUIELI

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                   Suma maximă acordată*)
                                                  ca despăgubire pe hectar
           Cultura - mii lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   - Grâu 275
   - Orz + orzoaică 250
   - Porumb 260
   - Sfeclă de zahăr 230
   - Floarea-soarelui 210
   - Leguminoase pentru boabe 200
   - Soia 230
   - Cartofi 2.100
   - Legume - de consum 310
               - pentru seminţe 15.000
   - Plantaţii - vii 500
               - livezi 758
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────
    *) Suma maximă acordată pe hectar va fi influenţată, în sensul
reducerii acesteia cu procentul de calamitare rezultat din decont.



    ANEXA 3

    DIRECŢIA GENERALĂ
    PENTRU AGRICULTURĂ
    ŞI ALIMENTAŢIE A
    JUDEŢULUI .........
    Nr. ...............


                                    SITUAŢIA
                  despăgubirilor pentru suprafeţele calamitate
                           în anul agricol 1995-1996

                                                                   - mil. lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                  Suprafaţa Valoarea din care:
 Nr. Cultura afectată despăgubirii ───────────────────────────
 crt. - ha - Prin preluare Plăţi
                                              la datoria publică din credite
                                                                     bugetare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────










 TOTAL:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

       Director general, Băncile comerciale finanţatoare,



    ANEXA 4

MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
                                                              Avizat
                                                         Secretar de stat,

                              DECONT JUSTIFICATIV
                 pentru deschiderea creditelor bugetare conform
                   prevederilor art. 4 din Legea nr. 116/1996

────────────────────────────────────────────────────────────
                    Suprafaţa Valoarea creditelor
    Cultura calamitată bugetare
                     - ha - - mii lei -
────────────────────────────────────────────────────────────







────────────────────────────────────────────────────────────

                     Director general,


                        ────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016