Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.000 din 12 octombrie 2011  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.239/2010 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii parteneriatului public-privat nr. 178/2010, precum si pentru aprobarea unor masuri privind reorganizarea Unitatii centrale pentru coordonarea parteneriatului public-privat din cadrul Ministerului Finantelor Publice si pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 405/2007 privind functionarea Secretariatului General al Guvernului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.000 din 12 octombrie 2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.239/2010 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii parteneriatului public-privat nr. 178/2010, precum si pentru aprobarea unor masuri privind reorganizarea Unitatii centrale pentru coordonarea parteneriatului public-privat din cadrul Ministerului Finantelor Publice si pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 405/2007 privind functionarea Secretariatului General al Guvernului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 737 din 20 octombrie 2011

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Hotãrârea Guvernului nr. 1.239/2010 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii parteneriatului public-privat nr. 178/2010, precum şi pentru aprobarea unor mãsuri privind reorganizarea Unitãţii centrale pentru coordonarea parteneriatului public-privat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 833 din 13 decembrie 2010, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La articolul 2, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Personalul ce îşi desfãşoarã activitatea la prezenta datã în Unitatea centralã pentru coordonarea parteneriatului public-privat se preia în cadrul Secretariatului General al Guvernului, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcţii din cadrul Secretariatului General al Guvernului."

    2. Anexa nr. 1 se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    a) La articolul 2, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - (1) Proiectul de parteneriat public-privat este creat pentru proiectarea, finanţarea, construcţia, reabilitarea, modernizarea, operarea, întreţinerea, dezvoltarea şi transferarea oricãrui bun sau serviciu public, pe baza unui tip de contract de parteneriat public-privat, realizat conform prevederilor art. 5 şi 6 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    b) Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 7. - Proiectele de parteneriat public-privat pentru proiectarea, construcţia, reabilitarea, modernizarea, operarea, întreţinerea şi dezvoltarea lucrãrilor publice de interes naţional sunt iniţiate de cãtre Guvernul României, ministere şi partenerii publici, aşa cum sunt definiţi la art. 8 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    c) La articolul 8, litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "f) organizeazã, conform legii şi mandatului dat de autoritãţile deliberative, primirea ofertelor sau, dupã caz, a scrisorilor de intenţie, lucrãrile comisiei de evaluare, semnarea acordurilor de proiect cu investitorii privaţi selectaţi, lucrãrile comisiei de negociere, analiza ofertei finale a investitorului privat selectat, încheierea contractului de parteneriat public-privat."

    d) La articolul 9, partea introductivã şi litera f) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - În vederea realizãrii unui proiect de parteneriat public-privat, reprezentanţii legali ai partenerilor publici, aşa cum sunt definiţi la art. 8 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au urmãtoarele atribuţii:
    ..............................................................
    f) organizeazã, conform legii şi mandatului dat de autoritãţile deliberative/organele de conducere, primirea ofertelor/scrisorilor de intenţie, lucrãrile comisiei de evaluare, semnarea acordurilor de proiect cu investitorii privaţi selectaţi, lucrãrile comisiei de negociere, analiza ofertei finale a investitorului privat selectat, încheierea contractului de parteneriat public-privat."

    e) Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10. - În vederea realizãrii unui proiect de parteneriat public-privat, ministerul cu atribuţii în gestionarea domeniului de aplicabilitate a proiectului de parteneriat public-privat are urmãtoarele atribuţii:
    a) identificã obiectivul proiectului de parteneriat public-privat;
    b) executã studiul de prefezabilitate sau de fundamentare cu specialiştii proprii ori, dupã caz, prin intermediul unei firme cu expertizã în domeniu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    c) publicã anunţul de intenţie şi documentul ataşat, potrivit Legii nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    d) distribuie, fãrã platã, documentul ataşat la anunţul de intenţie;
    e) organizeazã, conform legii şi mandatului dat de Guvern, primirea ofertelor/scrisorilor de intenţie, lucrãrile comisiei de evaluare, semnarea acordurilor de proiect cu investitorii privaţi selectaţi, lucrãrile comisiei de negociere, analiza ofertei finale a investitorului privat selectat, încheierea contractului de parteneriat public-privat;
    f) asigurã încadrarea proiectului de parteneriat public-privat în strategia fiscal-bugetarã, aprobatã conform Legii responsabilitãţii fiscal-bugetare nr. 69/2010."

    f) La articolul 10, dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
    "g) asigurã încadrarea proiectului de parteneriat public-privat în strategia fiscal-bugetarã, aprobatã conform Legii nr. 69/2010."

    g) La articolul 11, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) aprobã criteriile de evaluare, grilele de punctaj şi modul de tratare a ofertelor/scrisorilor de intenţie întârziate sau primite nesigilate, potrivit Legii nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".

    h) La articolul 12, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) aprobã criteriile de evaluare, grilele de punctaj şi modul de tratare a ofertelor/scrisorilor de intenţie întârziate sau primite nesigilate, potrivit Legii nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;".

    i) La articolul 13, partea introductivã şi litera e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 13. - Organele deliberative de conducere ale partenerilor publici prevãzuţi la art. 8 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au urmãtoarele atribuţii:
    .............................................................
    e) aprobã criteriile de evaluare, grilele de punctaj şi modul de tratare a ofertelor/scrisorilor de intenţie întârziate sau primite nesigilate, potrivit Legii nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    j) Dupã articolul 14 se introduc douã noi articole, articolele 14^1-14^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 14^1. - În documentul ataşat, partenerul public poate solicita investitorului privat sã indice, în oferta sa, partea din contract pe care intenţioneazã sã o subcontracteze unor terţi, precum şi subcontractanţii propuşi. Aceastã precizare nu aduce atingere aspectului responsabilitãţii investitorului privat.
    Art. 14^2. - (1) Partenerul public poate indica în documentul ataşat organismul sau organismele de la care investitorii privaţi pot obţine informaţii pertinente privind obligaţiile referitoare la impozite, protecţia mediului, dispoziţiile de protecţie şi condiţiile de muncã în vigoare, în regiunea sau în localitatea în care urmeazã sã fie realizate lucrãrile sau serviciile, şi care se vor aplica lucrãrilor efectuate pe şantier sau serviciilor furnizate în decursul perioadei de executare a contractului.
    (2) Partenerul public care furnizeazã informaţiile prevãzute la alin. (1) solicitã investitorilor privaţi sã menţioneze la procedurile de selecţie cã la elaborarea ofertei/scrisorii de intenţie au ţinut seama de obligaţiile referitoare la dispoziţiile privind protecţia şi condiţiile de muncã în vigoare în locul în care urmeazã sã fie realizate lucrãrile sau serviciile. Alin. (1) nu aduce atingere punerii în aplicare a dispoziţiilor art. 54^35 privind verificarea ofertelor anormal de scãzute."

    k) Capitolul III se abrogã.

    l) La articolul 37, literele c) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "c) pe baza acestuia, sã se primeascã oferte/scrisori de intenţie din partea investitorilor potenţiali, care sã permitã autoritãţii publice sã îşi formuleze un punct de vedere privind investitorii capabili sã realizeze proiectul public-privat cât mai aproape posibil de obiectivele proiectului;
    d) furnizarea de informaţii suficiente şi coerente pentru ca potenţialii investitori sã prezinte oferte/scrisori de intenţie complete, pe baza cãrora autoritatea publicã sã facã o selecţie fundamentatã;".

    m) La articolul 38, partea introductivã a literei b), literele c.2) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "b) detalii privind baza de evaluare a ofertelor/scrisorilor de intenţie pentru selectarea investitorilor cu care se vor încheia acordurile de proiect, care trebuie sã acopere, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele:
    ................................................................
    c.2) declararea faptului cã autoritatea publicã nu va rambursa niciunuia dintre investitorii participanţi la selecţie costurile realizate de aceştia ca urmare a pregãtirii ofertelor/scrisorilor de intenţie sau altor activitãţi desfãşurate pe timpul negocierilor;
    ................................................................
    d) formatul, data-limitã şi locul primirii ofertelor/scrisorilor de intenţie;".

    n) Dupã articolul 38 se introduce un nou articol, articolul 38^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 38^1. - (1) Specificaţiile tehnice sunt definite în anexa nr. 4, care face parte integrantã din prezentele norme, specificaţii care sunt menţionate în documentele contractului, precum anunţurile de selecţie, documentul ataşat, studiul de prefezabilitate sau fundamentare. Respectivele specificaţii tehnice trebuie stabilite astfel încât sã ţinã seama de criteriile de accesibilitate pentru persoanele cu handicap şi pentru toţi utilizatorii.
    (2) Specificaţiile tehnice trebuie sã permitã accesul egal al investitorilor privaţi şi sã nu aibã ca efect impunerea unor obstacole nejustificate în calea concurenţei în ceea ce priveşte lansarea procedurilor de selecţie.
    (3) Fãrã a aduce atingere normelor tehnice obligatorii de drept intern, specificaţiile tehnice sunt formulate:
    a) fie prin trimitere la specificaţiile tehnice definite în anexa nr. 4 şi, în ordinea preferinţelor, la standardele naţionale care transpun standardele europene, la acordurile tehnice europene, la specificaţiile tehnice comune, la standardele internaţionale sau la alte sisteme tehnice de referinţã stabilite de organismele europene de standardizare ori, în cazul în care acestea nu existã, la standardele naţionale, la acordurile tehnice naţionale sau la specificaţiile tehnice naţionale în materie de proiectare, calcul şi execuţie a lucrãrilor, precum şi de utilizare a produselor. Fiecare trimitere este însoţitã de menţiunea «sau echivalent»;
    b) fie în termeni de performanţe sau de cerinţe funcţionale; acestea pot include caracteristici de mediu. Cu toate acestea, specificaţiile tehnice trebuie sã fie suficient de exacte pentru ca investitorii sã poatã determina obiectul contractului şi pentru ca partenerii publici sã poatã atribui contractul;
    c) fie în termeni de performanţe sau de cerinţe funcţionale, prevãzute la lit. b), fãcând trimitere la specificaţiile menţionate la lit. a) ca mijloc de prezumţie a conformitãţii cu respectivele performanţe ori cerinţe funcţionale;
    d) fie prin trimitere la specificaţiile prevãzute la lit. a), pentru anumite caracteristici, şi la performanţele sau cerinţele funcţionale prevãzute la lit. b), pentru alte caracteristici.
    (4) În cazul în care se folosesc de posibilitatea de a face trimitere la specificaţiile prevãzute la alin. (3) lit. a), partenerii publici nu pot respinge o ofertã pe motiv cã bunurile sau serviciile oferite nu sunt conforme cu specificaţiile la care au fãcut trimitere, dacã investitorul dovedeşte în oferta sa, într-un mod care sã rãspundã cerinţelor partenerului public, prin orice mijloace adecvate, cã soluţiile pe care le propune îndeplinesc în mod echivalent cerinţele definite în specificaţiile tehnice. Prin mijloc adecvat se poate înţelege un dosar tehnic emis de producãtor sau un raport de testare emis de un organism recunoscut.
    (5) În cazul în care se folosesc de posibilitatea, prevãzutã la alin. (3), de a stabili performanţe sau cerinţe funcţionale de îndeplinit, partenerii publici nu pot respinge o ofertã de lucrãri, de bunuri şi de servicii conforme cu un standard naţional care transpune un standard european, cu un acord tehnic european, cu o specificaţie tehnicã comunã, cu un standard internaţional ori cu un sistem tehnic de referinţã elaborat de un organism european de standardizare, dacã aceste specificaţii se referã la performanţele sau cerinţele funcţionale pe care le-au impus.
    (6) În oferta sa, investitorul privat trebuie sã dovedeascã, într-un mod care sã rãspundã cerinţelor partenerului public şi prin orice mijloace adecvate, cã lucrãrile, bunurile şi serviciile conforme cu standardul rãspund performanţelor sau cerinţelor funcţionale ale partenerului public. Prin mijloc adecvat se poate înţelege un dosar tehnic emis de producãtor sau un raport de testare emis de un organism recunoscut.
    (7) În cazul în care prevãd caracteristici de mediu în termeni de performanţe sau de cerinţe funcţionale, astfel cum sunt menţionate la alin. (3) lit. b), partenerii publici pot utiliza specificaţiile detaliate ori, dacã este necesar, pãrţi ale acestora, conform etichetelor ecologice europene sau (multi)naţionale ori conform oricãror alte etichete ecologice, cu condiţia ca:
    a) respectivele specificaţii sã fie adecvate astfel încât sã defineascã caracteristicile bunurilor sau serviciilor care fac obiectul contractului;
    b) cerinţele etichetei sã fie elaborate pe baza unor informaţii ştiinţifice;
    c) etichetele ecologice sã fie adoptate printr-o procedurã la care sã poatã participa toate pãrţile implicate, precum organismele guvernamentale, consumatorii, producãtorii, distribuitorii şi organizaţiile de mediu;
    d) specificaţiile sã fie accesibile tuturor pãrţilor interesate.
    (8) Partenerii publici pot preciza cã bunurile sau serviciile care prezintã etichete ecologice sunt considerate ca respectând specificaţiile tehnice definite în documentul ataşat; partenerii publici trebuie sã accepte orice alte justificãri adecvate, cum ar fi un dosar tehnic emis de producãtor sau un raport de testare emis de un organism recunoscut.
    (9) În sensul prezentului articol, prin organisme recunoscute se înţelege laboratoarele de testare şi de calibrare, organismele de inspecţie şi de certificare care sunt conforme cu standardele europene aplicabile. Partenerii publici acceptã certificatele emise de organismele recunoscute din alte state membre.
    (10) Cu excepţia cazului în care sunt justificate de obiectul contractului, specificaţiile tehnice nu pot preciza o producţie determinatã, o origine determinatã sau un procedeu determinat şi nici nu se pot referi la o marcã comercialã, la un brevet, la un tip, la o origine sau la o producţie determinatã, care ar avea ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor întreprinderi sau produse. Aceastã menţiune sau referire este autorizatã, cu titlu excepţional, în cazul în care nu este posibilã o descriere suficient de exactã şi de inteligibilã a obiectului contractului, în conformitate cu alin. (3) şi (4); o astfel de menţiune ori referire este însoţitã de cuvintele «sau echivalent»."

    o) Titlul capitolului VI se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "CAPITOLUL VI
    Comisiile de evaluare a ofertelor/scrisorilor de intenţie şi de negociere a ofertelor finale ale investitorilor privaţi"

    p) Articolul 42 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 42. - (1) Procedurile de selecţie a investitorului privat cu care se încheie contractul de parteneriat public-privat sunt: procedura deschisã şi procedura de dialog competitiv.
    (2) Partenerul public numeşte, potrivit legii, urmãtoarele comisii:
    a) comisia de evaluare a ofertelor/scrisorilor de intenţie şi a documentelor însoţitoare ale investitorilor privaţi;
    b) comisia de negociere cu investitorii privaţi selectaţi şi cu care s-au semnat acorduri de proiect, în cazul aplicãrii procedurii de dialog competitiv."

    q) La articolul 43, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 43. - (1) Comisia de evaluare a ofertelor/scrisorilor de intenţie şi a documentelor însoţitoare este formatã din minimum 5 membri din cadrul experţilor şi specialiştilor partenerului public şi, dupã caz, membrii autoritãţilor deliberative/organelor de conducere, membri ai executivului partenerului public definit la art. 8 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice altã persoanã cu expertizã în domeniul obiectivului proiectului de parteneriat public-privat, în calitate de expert cooptat, care nu se aflã în conflict de interese, astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 161/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitãţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Rolul comisiei de evaluare a ofertelor/scrisorilor de intenţie şi a documentelor însoţitoare este acela de a analiza şi selecta investitorii privaţi, care participã la procedura de selecţie în vederea semnãrii contractului de parteneriat public-privat sau a acordului de proiect, dupã caz."

    r) Articolul 44 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 44. - Criteriile de selecţie au ca scop demonstrarea potenţialului tehnic, financiar şi organizatoric al fiecãrui investitor privat participant la procedurã, potenţial care trebuie sã reflecte posibilitatea concretã a acestuia de a îndeplini contractul şi de a rezolva eventualele dificultãţi legate de îndeplinirea acestuia, în cazul în care acesta va fi declarat câştigãtor."

    s) Dupã articolul 44 se introduc 14 noi articole, articolele 44^1-44^14, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 44^1. - Partenerul public are dreptul de a aplica criterii de calificare şi selecţie referitoare numai la:
    a) situaţia personalã a investitorului privat;
    b) capacitatea de exercitare a activitãţii profesionale;
    c) situaţia economicã şi financiarã;
    d) capacitatea tehnicã şi/sau profesionalã;
    e) standarde de asigurare a calitãţii;
    f) standarde de protecţie a mediului.
    Art. 44^2. - (1) Investitorii privaţi au dreptul de a prezenta certificate emise de cãtre o autoritate publicã competentã sau de cãtre un organism de drept public ori privat care respectã standarde europene de certificare, pentru demonstrarea îndeplinirii criteriilor de selecţie formulate în conformitate cu prevederile art. 44^1.
    (2) Partenerul public nu are dreptul de a impune investitorilor privaţi obligativitatea prezentãrii unei certificãri specifice, aceştia din urmã având dreptul de a prezenta, în scopul demonstrãrii îndeplinirii anumitor cerinţe, orice alte documente echivalente cu o astfel de certificare sau care probeazã, în mod concludent, îndeplinirea respectivelor cerinţe. Partenerul public are dreptul de a solicita, dacã se considerã necesar, clarificãri sau completãri ale documentelor prezentate.
    (3) Prin ordin al secretarului general al Guvernului se pot stabili modalitãţi de certificare sau includere pe liste oficiale, la nivel naţional, a investitorilor privaţi care opteazã pentru un astfel de sistem de certificare. În acest caz, Unitatea centralã pentru coordonarea parteneriatului public-privat (UCCPPP) are obligaţia de a informa Comisia Europeanã cu privire la coordonatele şi modul de funcţionare a sistemului.
    (4) În cazul utilizãrii listelor oficiale ale investitorilor privaţi desemnaţi, partenerii publici vor solicita adeverinţe suplimentare, care sã ateste îndeplinirea obligaţiilor de platã a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurãri sociale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    Art. 44^3. - (1) Partenerul public nu are dreptul de a restricţiona participarea la procedura de încheiere a contractului de parteneriat public-privat prin introducerea unor criterii minime de selecţie, care:
    a) nu prezintã relevanţã în raport cu natura şi complexitatea contractului de parteneriat public-privat ce urmeazã sã fie încheiat;
    b) sunt disproporţionate în raport cu natura şi complexitatea contractului de parteneriat public-privat ce urmeazã sã fie încheiat.
    (2) Partenerul public va impune criterii minime de selecţie referitoare la situaţia economicã şi financiarã ori la capacitatea tehnicã şi/sau profesionalã a investitorilor privaţi, elaborând în acest sens o notã justificativã.
    Art. 44^4. - În sensul prevederilor art. 44^3 alin. (1) lit. b) se prezumã cã cerinţele minime de selecţie sunt disproporţionate în raport cu natura şi complexitatea contractului de parteneriat public-privat ce urmeazã sã fie încheiat, dacã se impune îndeplinirea unor condiţii cum ar fi:
    a) suma valorilor/cantitãţilor de bunuri furnizate, servicii prestate şi lucrãri executate, incluse în contractul/contractele prezentat/prezentate de cãtre investitorul privat ca dovadã a experienţei lui similare, sã fie mai mare decât valoarea/cantitatea de produse/servicii/lucrãri ce vor fi furnizate/prestate/executate în baza contractului de parteneriat public-privat care urmeazã sã fie încheiat;
    b) valoarea cifrei de afaceri a investitorului privat sã fie mai mare decât valoarea estimatã a contractului, multiplicatã cu 2.
    Art. 44^5. - (1) Atunci când solicitã îndeplinirea anumitor criterii de selecţie, partenerul public trebuie sã precizeze în anunţul de selecţie şi în documentul ataşat anunţului de selecţie informaţiile pe care investitorii privaţi urmeazã sã le prezinte în acest scop, precum şi documentele specifice prin care se pot confirma informaţiile respective.
    (2) Documentele solicitate nu trebuie sã limiteze posibilitatea investitorului privat de a demonstra îndeplinirea criteriilor de selecţie şi prin alte mijloace, în mãsura în care acestea pot fi considerate edificatoare de cãtre partenerul public.
    (3) În sensul prevederilor alin. (2), se considerã inclus în categoria mijloacelor edificatoare orice site oficial al unei instituţii publice sau al unei alte entitãţi abilitate prin lege în acest scop, în mãsura în care sursa de date respectivã conţine informaţii actualizate.
    (4) În cazul în care existã incertitudini sau neclaritãţi în ceea ce priveşte anumite documente prezentate, partenerul public are dreptul de a solicita detalii, precizãri ori confirmãri suplimentare atât de la investitorul privat în cauzã, cât şi de la autoritãţile competente care pot furniza informaţii în acest sens. În orice situaţie, partenerul public are obligaţia de a asigura o perioadã rezonabilã de timp pentru furnizarea precizãrilor/ confirmãrilor solicitate.
    (5) Partenerul public nu are dreptul de a impune îndeplinirea unor criterii de selecţie pentru eventualii subcontractanţi, dar resursele materiale şi umane ale subcontracţantilor declaraţi se iau în considerare pentru partea lor de implicare în contractul care urmeazã sã fie îndeplinit, dacã sunt prezentate documente relevante în acest sens.
    Art. 44^6. - (1) Partenerul public are obligaţia de a utiliza pentru selecţia investitorilor privaţi numai criteriile de selecţie şi negociere prevãzute în anunţul de selecţie.
    (2) Etapa de selecţie în cadrul procedurii de dialog competitiv a investitorilor privaţi reprezintã un proces distinct care are ca scop doar limitarea numãrului de investitori privaţi care vor participa la dialog. Selecţia se realizeazã prin acordarea pentru fiecare investitor privat a unui punctaj care trebuie sã reflecte capacitatea acestuia de a îndeplini contractul de parteneriat public-privat ce urmeazã sã fie încheiat.
    (3) Partenerul public are obligaţia sã precizeze în anunţul de selecţie şi în documentul ataşat modalitatea de acordare a punctajului pe baza cãruia se va realiza clasamentul investitorilor privaţi ori de câte ori urmeazã sã realizeze o selecţie a acestora.
    Art. 44^7. - Nu pot participa la procedurile de selecţie în vederea atribuirii unui contract de parteneriat public-privat persoanele aflate în situaţia prevãzutã la art. 12 alin. (2) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Art. 44^8. - (1) Partenerul public are obligaţia de a accepta ca fiind suficient şi relevant pentru demonstrarea faptului cã investitorul privat nu se încadreazã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 44^7 orice document considerat edificator, din acest punct de vedere, în ţara de origine sau în ţara în care acesta este stabilit, cum ar fi certificate, caziere judiciare ori alte documente echivalente emise de autoritãţile competente din ţara respectivã.
    (2) În cazul în care existã incertitudini în ceea ce priveşte situaţia personalã a respectivilor investitori privaţi, partenerul public are dreptul de a solicita în mod direct informaţii de la autoritãţile competente care emit documente de natura celor prevãzute la alin. (1).
    (3) În cazul în care în ţara de origine sau în ţara în care este stabilit investitorul privat nu se emit documente de natura celor prevãzute la alin. (1) ori respectivele documente nu vizeazã toate situaţiile prevãzute la art. 44^7, partenerul public are obligaţia de a accepta o declaraţie pe propria rãspundere sau, dacã în ţara respectivã nu existã prevederi legale referitoare la declaraţia pe propria rãspundere, o declaraţie autenticã datã în faţa unui notar, a unei autoritãţi administrative ori judiciare sau a unei asociaţii profesionale care are competenţe în acest sens.
    Art. 44^9. - Partenerul public are dreptul de a solicita oricãrui investitor privat sã prezinte documente edificatoare care sã dovedeascã forma de înregistrare ca persoanã juridicã şi, dupã caz, de atestare ori apartenenţã din punct de vedere profesional, în conformitate cu prevederile din ţara în care investitorul privat este stabilit.
    Art. 44^10. - (1) În cazul în care partenerul public solicitã demonstrarea situaţiei economice şi financiare, atunci acesta are obligaţia de a indica în documentul ataşat şi informaţiile pe care investitorii privaţi urmeazã sã le prezinte în acest scop.
    (2) Dovada capacitãţii economice şi financiare a investitorului privat poate fi fãcutã, ca regulã generalã, prin una sau mai multe dintre urmãtoarele referinţe:
    a) declaraţii bancare corespunzãtoare sau, dupã caz, dovada unei asigurãri a riscului profesional;
    b) prezentarea bilanţurilor sau a extraselor de bilanţ, în cazul în care publicarea bilanţurilor este prevãzutã de legislaţia ţãrii în care este stabilit investitorul privat;
    c) o declaraţie privind cifra totalã de afaceri şi, dupã caz, cifra de afaceri din domeniul de activitate care face obiectul contractului, pentru cel mult ultimele 3 exerciţii financiare, disponibile în funcţie de data înfiinţãrii sau începerii activitãţilor investitorului privat, în mãsura în care informaţiile privind cifrele de afaceri sunt disponibile. În acest ultim caz, partenerul public are obligaţia de a lua în considerare şi data la care investitorul privat a fost înfiinţat sau şi-a început activitatea comercialã.
    (3) Dupã caz, un investitor privat poate include şi prezenta în oferta lui capacitãţile altor entitãţi, indiferent de natura juridicã a relaţiilor dintre acesta şi respectivele entitãţi. În acest caz, investitorul privat trebuie sã dovedeascã partenerului public cã va dispune de mijloacele necesare, prezentând, de exemplu, angajamentul ferm al respectivelor entitãţi în acest sens.
    (4) În aceleaşi condiţii, un grup de investitori privaţi poate menţiona capacitãţile membrilor grupului sau ale altor entitãţi.
    (5) În cazul în care, din motive întemeiate, investitorul privat nu poate prezenta referinţele solicitate de partenerul public, este autorizat sã facã dovada capacitãţii sale economice şi financiare prin orice alt document pe care partenerul public îl considerã şi îl acceptã ca fiind corespunzãtor.
    Art. 44^11. - (1) Capacitãţile tehnice ale investitorilor privaţi pot fi dovedite în unul dintre urmãtoarele moduri, în funcţie de natura, cantitatea sau importanţa şi utilizarea lucrãrilor, a bunurilor ori a serviciilor:
    a) prezentarea listei de lucrãri executate în decursul ultimilor 5 ani, însoţitã de certificate de bunã execuţie. Respectivele certificate indicã valoarea, perioada şi locul execuţiei lucrãrilor şi precizeazã dacã au fost efectuate în conformitate cu normele profesionale din domeniu şi dacã au fost duse la bun sfârşit; dupã caz, autoritatea competentã trimite certificatele direct partenerului public;
    b) prezentarea unei liste a principalelor livrãri sau a principalelor servicii efectuate în decursul ultimilor 3 ani, indicând valoarea, data şi beneficiarii publici ori privaţi. Livrãrile sau prestãrile de servicii pot fi dovedite:
    (i) în cazul în care beneficiarul a fost un partener public, prin certificate emise sau contrasemnate de autoritatea competentã;
    (ii) în cazul în care beneficiarul a fost privat, prin certificarea din partea acestuia, sau în lipsa acesteia, printr-o declaraţie a investitorului privat;
    c) indicarea tehnicienilor sau organismelor tehnice, indiferent dacã fac sau nu parte din întreprinderea investitorului privat, în special a celor care rãspund de controlul calitãţii şi, dacã este vorba de contracte de parteneriat public-privat de lucrãri, a celor de care va dispune contractantul în vederea execuţiei lucrãrilor;
    d) descrierea echipamentului tehnic afectat pentru derularea proiectului de parteneriat public-privat, a mãsurilor aplicate de furnizor sau de prestatorul de servicii în vederea asigurãrii calitãţii şi a resurselor sale de studiu şi de cercetare;
    e) în cazul în care bunurile sau serviciile care urmeazã sã fie furnizate sunt complexe ori în care, cu titlu excepţional, sunt destinate unui anumit scop - un control efectuat de partenerul public sau, în numele acestuia, de un organism oficial competent din ţara în care furnizorul ori prestatorul de servicii este stabilit, sub rezerva acordului respectivului organism; controlul urmãreşte capacitãţile de producţie ale furnizorului sau capacitatea tehnicã a prestatorului de servicii şi, dacã este necesar, mãsurile pe care urmeazã sã le ia în vederea controlãrii calitãţii;
    f) indicarea nivelurilor de studii şi profesionale ale investitorului privat care presteazã servicii sau gestioneazã lucrãrile şi ale personalului din conducere şi, în special, ale responsabilului ori responsabililor cu prestarea serviciilor sau coordonarea lucrãrilor;
    g) pentru contractele de parteneriat public-privat de lucrãri şi de servicii şi numai în cazuri adecvate - indicarea mãsurilor de gestionare a mediului pe care investitorul privat le poate aplica în timpul executãrii contractului;
    h) printr-o declaraţie care sã indice efectivele medii anuale de personal ale investitorului privat care presteazã servicii şi numãrul personalului din conducere pe o perioadã de 3 ani;
    i) printr-o declaraţie care sã indice utilajele, materialele şi echipamentul tehnic de care va dispune investitorul privat care presteazã servicii sau executã lucrãri pentru executarea contractului;
    j) indicarea pãrţii din contract pe care investitorul privat care presteazã servicii are intenţia sã o subcontracteze;
    k) în ceea ce priveşte bunurile care urmeazã sã fie furnizate, prin solicitarea de cãtre partenerul public de eşantioane, descrieri şi fotografii a cãror autenticitate poate fi doveditã la cererea partenerului public;
    l) în ceea ce priveşte bunurile care urmeazã sã fie furnizate, prin certificate emise de instituţiile sau de serviciile oficiale responsabile cu controlul calitãţii şi cu competenţe recunoscute, care sã ateste conformitatea produselor clar identificatã prin trimiterea la specificaţii ori standarde corespunzãtoare.
    (2) Dupã caz şi pentru un contract de parteneriat public-privat determinat, un investitor privat poate menţiona capacitãţile altor entitãţi, indiferent de ce caracter legal au relaţiile dintre el şi respectivele entitãţi. În acest caz, investitorul privat trebuie sã dovedeascã partenerului public cã va dispune de mijloacele necesare, prezentând, de exemplu, angajamentul ferm al respectivelor entitãţi în acest sens.
    (3) În aceleaşi condiţii, un grup de investitori privaţi prevãzut la art. 3^1 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, poate menţiona capacitãţile membrilor grupului sau ale altor entitãţi.
    (4) În cazul procedurilor de atribuire a contractelor de parteneriat public-privat de bunuri care necesitã lucrãri de montaj sau de instalaţii, prestarea unor servicii şi execuţia unor lucrãri, capacitatea operatorilor economici de a furniza serviciile ori de a executa instalaţiile sau lucrãrile poate fi evaluatã în special în funcţie de capacitãţile, eficienţa, experienţa şi fiabilitatea lor.
    (5) Partenerul public precizeazã, în anunţul de selecţie sau în documentul ataşat, referinţele pe care doreşte sã le primeascã dintre cele prevãzute la alin. (1)-(4).
    Art. 44^12. - În cazul în care solicitã prezentarea unor certificate eliberate de organisme independente, care sã ateste cã investitorul privat respectã anumite standarde de garantare a calitãţii, partenerul public se raporteazã la sistemele de asigurare a calitãţii fondate pe seriile de standarde europene relevante şi certificate de organisme conforme cu standardele europene privind certificarea. Partenerii publici recunosc certificatele echivalente ale organismelor stabilite în alte state membre. De asemenea, partenerii publici acceptã şi alte dovezi ale mãsurilor echivalente de garantare a calitãţii prezentate de investitorii privaţi.
    Art. 44^13. - În cazul în care partenerul public solicitã prezentarea unor certificate eliberate de organisme independente, care sã ateste cã investitorul privat se conformeazã anumitor standarde de gestionare a mediului, partenerul public se raporteazã la Sistemul comunitar de management ecologic şi audit (EMAS) sau la standardele de gestionare a mediului bazate pe standardele europene ori internaţionale în domeniu şi certificate de organisme conforme cu legislaţia comunitarã sau cu standardele europene ori internaţionale privind certificarea. Partenerii publici recunosc certificatele echivalente ale organismelor stabilite în alte state membre. De asemenea, partenerii publici acceptã şi alte dovezi ale mãsurilor echivalente de gestionare a mediului prezentate de investitorii privaţi, dacã sunt conforme cu legislaţia în domeniu.
    Art. 44^14. - Partenerul public poate invita investitorii sã clarifice certificatele şi documentele prezentate în temeiul art. 44^7-44^13."

    ş) La articolul 46, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 46. - (1) Comisia de negociere cu investitorii privaţi selectaţi şi cu care s-au semnat acorduri de proiect este formatã din minimum 5 membri din cadrul experţilor şi specialiştilor partenerului public, dupã caz, consilieri locali sau judeţeni, miniştri, secretari de stat, membri ai consiliilor de administraţie ori membri ai executivului partenerilor publici, definiţi la art. 8 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau orice altã persoanã cu expertizã în domeniul obiectivului proiectului de parteneriat public-privat, care nu este în situaţie de conflict de interese astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 161/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    t) Articolele 49-52 se abrogã.

    ţ) Titlul capitolului VII se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "CAPITOLUL VII
    Metode de calcul al valorii estimate a contractelor de parteneriat public-privat"

    u) Articolul 53 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 53. - (1) Calcularea valorii estimate a unui contract de parteneriat public-privat se bazeazã pe valoarea totalã, fãrã TVA, estimatã de partenerul public, reprezentând suma valorii dintre valoarea aportului partenerului public şi costul total rezultat din studiul de prefezabilitate sau fundamentare, inclusiv suma valorii riscurilor de proiect. Acest calcul ţine seama inclusiv de orice formã de opţiune posibilã şi de eventualele reînnoiri ale contractului.
    (2) Estimarea trebuie sã fie valabilã la momentul expedierii anunţului de selecţie.
    (3) Niciun contract de parteneriat public-privat de lucrãri şi niciun contract de parteneriat public-privat cu scopul obţinerii unei anumite cantitãţi de bunuri şi de servicii nu pot fi împãrţite în vederea sustragerii de la aplicarea dispoziţiilor prezentei hotãrâri."

    v) Articolul 54 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 54. - Valoarea estimatã a contractelor de parteneriat public-privat trebuie sã includã suma costurilor actualizate, generate de proiectarea, finanţarea, construcţia/realizarea sau transformarea, reabilitarea/modernizarea, întreţinerea, mentenanţa, operarea, exploatarea ori managementul lucrãrilor, echipamentelor şi valorilor imateriale/materiale şi de prestarea de servicii prevãzute pe durata contractului."

    w) Dupã articolul 54 se introduc 64 de noi articole, articolele 54^1-54^64, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 54^1. - La calcularea valorii estimate a contractului de parteneriat public-privat se va ţine cont şi de valoarea riscurilor de proiect.
    Art. 54^2. - (1) În cazul contractelor de parteneriat public-privat, riscul poate fi de douã tipuri: riscul transferabil şi riscul reţinut.
    (2) Riscul transferabil reprezintã cuantificarea valoricã a tuturor riscurilor de proiect care urmeazã sã fie preluate de investitor.
    (3) Riscul reţinut reprezintã cuantificarea valoricã a tuturor riscurilor de proiect care urmeazã sã fie preluate de partenerul public.
    Art. 54^3. - Evaluarea riscului presupune parcurgerea urmãtoarelor etape:
    a) identificarea tuturor riscurilor;
    b) cuantificarea consecinţelor riscurilor;
    c) estimarea probabilitãţii riscurilor;
    d) cuantificarea financiarã a riscurilor;
    e) identificarea structurii de alocare a riscurilor;
    f) calcularea riscului transferabil;
    g) calcularea riscului reţinut.
    Art. 54^4. - În contextul valorii estimate, riscul reflectã potenţiale costuri suplimentare peste costul de bazã al valorii estimate a contractului de parteneriat public-privat.
    Art. 54^5. - În mod general, riscul poate fi inclus în valoarea estimatã a contractului de parteneriat public-privat, prin una dintre urmãtoarele metode:
    a) includerea costurilor riscurilor de proiect în cash flow-ul general;
    b) ajustarea ratei de actualizare a costului capitalului în vederea reflectãrii nivelului specific al riscului pentru fiecare proiect.
    Art. 54^6. - Principalele categorii de riscuri sunt reprezentate de:
    a) riscul îndeplinirii cerinţelor specifice impuse proiectului;
    b) riscul de proiectare şi construcţie;
    c) riscul ca cererea de utilizare sã fie mai micã decât estimãrile;
    d) riscul asociat protecţiei mediului;
    e) riscul de finanţare;
    f) riscul apariţiei unei situaţii de forţã majorã;
    g) riscul operaţional şi al asigurãrii nivelului de performanţã;
    h) riscul schimbãrii legislative;
    i) riscul uzurii morale şi al necesitãţii modernizãrii;
    j) riscul specific proiectului.
    Art. 54^7. - La finalizarea identificãrii tuturor riscurilor partenerul public trebuie sã evalueze şi sã cuantifice posibilele urmãri ale fiecãrui risc, incluzând şi efectul oricãrei succesiuni sau sincronizãri a elementelor de risc.
    Art. 54^8. - Consecinţa apariţiei unui risc mãsoarã diferenţa dintre nivelul de bazã al valorii estimate şi noul cost generat prin apariţia acelui risc, armonizat cu probabilitatea de apariţie a acestui risc.
    Art. 54^9. - Consecinţele apariţiei riscului pot fi directe sau indirecte. Consecinţele directe includ valoarea, timpul şi costurile ce depãşesc nivelul de bazã al valorii estimate. Consecinţele indirecte apar din interacţiunea dintre riscuri diferite.
    Art. 54^10. - Toate riscurile identificate şi cuantificate trebuie incluse în valoarea estimatã a contractului de parteneriat public-privat.
    Art. 54^11. - Dupã identificarea şi evaluarea tuturor riscurilor materiale, fiecare risc trebuie analizat ca un risc transferabil sau reţinut, în mãsura în care el poate fi transferat partenerului privat ori reţinut de cãtre partenerul public în cadrul unui aranjament de tip parteneriat public-privat.
    Art. 54^12. - Riscul reţinut reprezintã suma acelor riscuri propuse sã fie asumate de partenerul public în cadrul parteneriatului public-privat. Aceste riscuri trebuie adãugate la valoarea proiectelor, obţinându-se astfel costul real suportat de partenerul public în cadrul unui parteneriat public-privat. Astfel de riscuri pot fi: schimbãri în legislaţie, riscuri induse de omisiuni în cadrul specificaţiilor de proiect, porţiunea asumatã de partenerul public din riscul diminuãrii cererii etc.
    Art. 54^13. - Factorii care pot diminua riscurile reţinute sunt:
    a) abilitatea de a influenta direct probabilitatea apariţiei unui risc;
    b) colaborarea cu contractanţi cu reputaţie şi utilizarea de tehnologii performante, pârghii eficiente de monitorizare şi management al riscului, acoperirea eficientã a riscurilor prin asigurare.
    Art. 54^14. - (1) Riscurile reţinute pot fi estimate pe baza unor pierderi anterioare sau în comparaţie cu valoarea primei de asigurare pentru un risc echivalent.
    (2) Toate riscurile reţinute trebuie evaluate, cuantificate şi incluse pentru a da o valoare realã a costului suportat de partenerul public.
    Art. 54^15. - (1) Criteriul utilizat în vederea atribuirii contractelor de parteneriat public-privat îl reprezintã «oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic», iar stabilirea ofertei câştigãtoare se realizeazã prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare pentru care se stabilesc ponderi relative sau un algoritm specific de calcul.
    (2) Algoritmul de calcul, precum şi factorii de evaluare a ofertelor, care vor fi luaţi în considerare, se precizeazã în mod clar şi detaliat în cadrul documentului ataşat la anunţul de selecţie şi vor reflecta metodologia concretã de punctare a avantajelor care vor rezulta din propunerile tehnice şi financiare prezentate de investitorii privaţi.
    Art. 54^16. - (1) Partenerul public nu are dreptul de a utiliza criteriile de selecţie drept criterii de evaluare a ofertelor/scrisorilor de intenţie.
    (2) Atunci când stabilesc criteriile de evaluare a ofertelor/scrisorilor de intenţie, partenerul public nu are dreptul de a utiliza criterii care:
    a) nu au o legãturã directã cu natura şi obiectul contractului de parteneriat public-privat ce urmeazã sã fie încheiat;
    b) nu reflectã un avantaj real şi evident pe care partenerul public îl poate obţine prin utilizarea criteriului de evaluare respectiv.
    (3) Ponderea stabilitã pentru fiecare criteriu de evaluare nu trebuie sã conducã la distorsionarea rezultatului aplicãrii procedurii pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat. Pentru fiecare criteriu de evaluare partenerul public are obligaţia de a stabili o pondere care sã reflecte în mod corect:
    a) importanţa caracteristicii tehnice/funcţionale considerate a reprezenta un avantaj calitativ ce poate fi punctat; sau
    b) cuantumul valoric al avantajelor de naturã financiarã pe care investitorii privaţi le pot oferi prin asumarea unor angajamente suplimentare în raport cu cerinţele minime prevãzute în caietul de sarcini.
    (4) Partenerul public menţioneazã în anunţul de selecţie sau în documentul ataşat ponderea relativã pe care o conferã fiecãruia dintre criteriile selectate în vederea determinãrii ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic.
    (5) Ponderea poate fi exprimatã printr-un punctaj întocmit corespunzãtor în ceea ce priveşte intervalul dintre maxim şi minim.
    (6) Dacã partenerul public considerã cã o astfel de ponderare nu este posibilã din punct de vedere obiectiv, criteriile de evaluare vor fi ierarhizate în ordinea importanţei lor şi partenerul public va întocmi o notã justificativã în acest sens.
    Art. 54^17. - Garanţia de participare se constituie de cãtre investitorul privat în scopul de a proteja partenerul public faţã de riscul unui eventual comportament necorespunzãtor al acestuia pe întreaga perioadã derulatã pânã la încheierea contractului de parteneriat public-privat.
    Art. 54^18. - Partenerul public are obligaţia de a preciza în documentul ataşat anunţului de selecţie cã pentru participarea la procedura de selecţie este prevãzutã obligaţia investitorilor privaţi de a constitui o garanţie de participare. În acest caz, documentul ataşat trebuie sã conţinã şi urmãtoarele informaţii:
    a) cuantumul garanţiei de participare în sumã fixã de 1% din valoarea estimatã a contractului de parteneriat public-privat;
    b) perioada de valabilitate a garanţiei de participare, care va fi cel puţin egalã cu perioada minimã de valabilitate a ofertei, astfel cum a fost solicitatã prin documentul ataşat.
    Art. 54^19. - (1) Garanţia de participare se constituie prin virament bancar, printr-un instrument de garantare emis în condiţiile legii de o societate bancarã ori de o societate de asigurãri sau prin depunere la casieria partenerului public şi se prezintã în original, în cuantumul şi pentru perioada prevãzutã în documentul ataşat.
    (2) Garanţia trebuie sã fie irevocabilã.
    (3) Partenerul public nu are dreptul:
    a) de a impune sau de a interzice prezentarea unui instrument de garantare emis de cãtre o anumitã societate bancarã ori societate de asigurãri, nominalizatã în mod expres în documentaţia de atribuire;
    b) de a limita posibilitatea de prezentare a instrumentelor de garantare numai la cele care sunt emise de cãtre societãţi bancare sau numai la cele care sunt emise de cãtre societãţi de asigurãri;
    c) de a impune sau de a interzice prezentarea scrisorilor de garanţie în oricare dintre formele prevãzute ori de a acorda, în cadrul procesului de evaluare, un punctaj suplimentar uneia dintre formele de constituire a garanţiei.
    (4) Garanţia de participare se poate constitui şi prin depunerea la casieria partenerului public:
    a) a unui ordin de platã sau a unei file cec, cu condiţia confirmãrii acestora de cãtre bancã pânã la data deschiderii ofertelor;
    b) a unei sume în numerar.
    (5) În orice situaţie, dovada constituirii garanţiei de participare trebuie sã fie prezentatã cel mai târziu la data şi ora stabilite pentru deschiderea ofertelor/scrisorilor de intenţie.
    Art. 54^20. - Partenerul public are dreptul de a reţine garanţia pentru participare, investitorul privat pierzând astfel suma constituitã, atunci când acesta din urmã se aflã în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
    a) îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
    b) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, refuzã sã semneze contractul de parteneriat public-privat în perioada de valabilitate a ofertei.
    Art. 54^21. - (1) Garanţia pentru participare, constituitã de investitorul privat a cãrui ofertã a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare, se restituie de partenerul public în cel mult 3 zile lucrãtoare de la data semnãrii contractului de parteneriat public-privat.
    (2) Garanţia de participare, constituitã de investitorii privaţi a cãror ofertã nu a fost stabilitã câştigãtoare, se returneazã de partenerul public dupã semnarea contractului de parteneriat public-privat cu investitorul privat a cãrui ofertã a fost desemnatã câştigãtoare, dar nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare de la data expirãrii perioadei de valabilitate a ofertei.
    (3) În cazul în care partenerul public se aflã în situaţia de a anula procedura de încheiere a contractului de parteneriat public-privat, garanţia de participare se restituie dupã data expirãrii termenului de depunere a contestaţiilor cu privire la aceastã decizie, dar nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare de la aceastã datã.
    (4) Dupã primirea comunicãrii privind rezultatul procedurii, investitorii privaţi ale cãror oferte au fost declarate necâştigãtoare au dreptul de a obţine eliberarea garanţiei de participare înainte de expirarea perioadei prevãzute la alin. (2) sau, dupã caz, la alin. (3), dacã transmit partenerului public o solicitare în acest sens.
    Art. 54^22. - (1) Anunţul de selecţie se publicã în conformitate cu dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Partenerul public are obligaţia de a transmite spre publicare anunţul de selecţie, inclusiv pe cele de tip eratã la respectivele anunţuri, cãtre operatorul SEAP.
    (3) Transmiterea spre publicare a anunţurilor cãtre operatorul SEAP se realizeazã numai prin mijloace electronice.
    (4) Orice altã modalitate privind publicarea anunţului de selecţie şi a documentului ataşat în afara celei prevãzute la alin. (1), inclusiv orice modificãri aduse acestora, nu este permisã.
    Art. 54^23. - (1) Anunţurile pentru care Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, impune obligaţia publicãrii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene se redacteazã de partenerul public într-o limbã oficialã a Uniunii Europene, cu respectarea prevederilor şi formelor prevãzute în Regulamentul (CE) nr. 1.564/2005 al Comisiei din 7 septembrie 2005 de stabilire a formularelor standard pentru publicarea anunţurilor în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice în conformitate cu directivele 2004/17/CE şi 2004/18/CE ale Parlamentului European şi Consiliului.
    (2) Anunţurile publicate în SEAP nu trebuie sã cuprindã alte informaţii decât cele cuprinse în anunţurile publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi trebuie sã menţioneze data la care anunţul a fost trimis cãtre Comisia Europeanã.
    Art. 54^24. - (1) Dupã transmiterea anunţurilor cãtre operatorul SEAP, UCCPPP are obligaţia de a verifica anunţurile respective din punctul de vedere al respectãrii regulilor formale de completare, în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la data primirii acestora în SEAP.
    (2) UCCPPP are obligaţia ca în termenul prevãzut la alin. (1) sã comunice operatorului SEAP acceptul de publicare sau respingerea publicãrii anunţului.
    Art. 54^25. - În cazul în care UCCPPP constatã, în cursul verificãrii anunţului transmis de partenerul public cãtre operatorul SEAP, cã în forma sau în conţinutul acestuia existã erori ori omisiuni, aceasta are obligaţia:
    a) de a comunica operatorului SEAP respingerea publicãrii anunţului;
    b) de a informa partenerul public asupra deciziei de respingere a publicãrii anunţului, motivând decizia respectivã şi indicând modul în care erorile/omisiunile pot fi remediate.
    Art. 54^26. - (1) Anunţurile transmise ulterior remedierii erorilor/omisiunilor constatate conform prevederilor art. 54^25 sunt considerate anunţuri noi şi fac obiectul tuturor regulilor de transmitere şi verificare prevãzute în prezentele norme.
    (2) În cazul în care, dupã publicarea unui anunţ, intervin anumite modificãri faţã de informaţiile deja publicate, partenerul public are obligaţia de a transmite spre publicare un anunţ de tip eratã la anunţul iniţial, în condiţiile prevãzute de Regulamentul (CE) nr. 1.564/2005.
    Art. 54^27. - (1) Operatorul SEAP nu are dreptul de a publica anunţul transmis de partenerul public sau de a-l transmite spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene fãrã obţinerea acceptului de publicare emis de UCCPPP.
    (2) Operatorul SEAP are obligaţia de a asigura transmiterea anunţurilor spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în formatul standard adoptat de Comisia Europeanã şi în termen de cel mult douã zile lucrãtoare de la obţinerea acceptului de publicare.
    (3) Atunci când stabileşte perioadele-limitã pentru depunerea ofertelor/scrisorilor de intenţie, partenerul public are obligaţia de a lua în calcul şi marja de timp de 7 zile lucrãtoare, necesarã pentru verificarea anunţurilor de cãtre UCCPPP şi pentru transmiterea acestora cãtre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene de cãtre operatorul SEAP.
    (4) Pentru stabilirea termenelor de primire a ofertelor şi a cererilor de participare, autoritãţile contractante ţin seama în special de complexitatea contractului şi de timpul necesar pentru pregãtirea ofertelor, fãrã a aduce atingere termenelor stabilite în prezentele norme.
    (5) În cazul în care, indiferent de motiv, anumite documente sau informaţiile suplimentare, deşi solicitate în timp util, nu au fost furnizate în termenele stabilite la art. 22 alin. (4) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau în care ofertele/scrisorile de intenţie nu pot fi formulate decât în urma unei vizite la faţa locului, termenele de primire a ofertelor/scrisorilor de intenţie sunt prelungite astfel încât toţi investitorii privaţii sã poatã avea acces la toate informaţiile necesare pentru formularea ofertelor/scrisorilor de intenţie.
    Art. 54^28. - (1) Operatorul SEAP are obligaţia de a publica anunţul în SEAP în cel mult douã zile lucrãtoare de la primirea acceptului de publicare, dar în niciun caz înainte de data transmiterii acestuia spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dacã prevederile Legii nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, impun aceastã obligaţie.
    (2) Pentru stabilirea termenelor de primire a ofertelor şi a scrisorilor de intenţie, partenerii publici ţin seama în special de complexitatea contractului şi de timpul necesar pentru pregãtirea ofertelor/scrisorilor de intenţie, fãrã a aduce atingere termenelor stabilite de prezentul articol.
    (3) În cazul procedurii deschise, când valoarea estimatã a contractului de parteneriat public privat este egalã cu sau mai mare decât pragurile valorice stabilite la art. 5^1 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, partenerul public are obligaţia de a transmite anunţul de selecţie spre publicare în SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu cel puţin 52 de zile înainte de data-limitã de depunere a ofertelor/scrisorilor de intenţie.
    (4) În cazul procedurii deschise, când valoarea estimatã a contractului de parteneriat public-privat este mai micã decât pragurile valorice stabilite la art. 5^1 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, partenerul public are obligaţia de a transmite anunţul de selecţie spre publicare în SEAP cu cel puţin 22 de zile înainte de data-limitã de depunere a ofertelor/scrisorilor de intenţie.
    (5) În cazul procedurii de dialog competitiv, când valoarea estimatã a contractului de parteneriat public privat este egalã cu sau mai mare decât pragurile valorice stabilite la art. 5^1 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, partenerul public are obligaţia de a transmite anunţul de selecţie spre publicare în SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu cel puţin 37 de zile înainte de data-limitã de depunere a ofertelor/scrisorilor de intenţie.
    (6) În cazul procedurii de dialog competitiv, când valoarea estimatã a contractului de parteneriat public-privat este mai micã decât pragurile valorice stabilite la art. 5^1 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, partenerul public are obligaţia de a transmite anunţul de selecţie spre publicare în SEAP cu cel puţin 22 de zile înainte de data-limitã de depunere a ofertelor/scrisorilor de intenţie.
    (7) Termenul curge de la data trimiterii anunţului de selecţie, în cazul ambelor proceduri.
    (8) Partenerii publici care au atribuit un contract de parteneriat public-privat trimit un anunţ privind rezultatele procedurii de selecţie în termen de cel mult 48 de zile de la atribuirea contractului, ce se va publica în SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dupã caz, în aceleaşi condiţii în care se publicã şi anunţul de selecţie.
    Art. 54^29. - Termenele-limitã privind depunerea ofertelor în cazul aplicãrii procedurii deschise sunt cele prevãzute la art. 18 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Art. 54^30. - (1) În cazul în care partenerul public primeşte solicitãri de clarificare cu privire la prevederile documentului ataşat anunţului de selecţie, acesta are obligaţia de a rãspunde la aceste solicitãri, respectând prevederile art. 22 alin. (4) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Partenerul public are obligaţia, respectând prevederile art. 21 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de a face cunoscute clarificãrile sau eventualele modificãri în legãtura cu documentul ataşat, prin crearea unui nou fişier electronic la care se va asigura accesul direct şi nerestricţionat, în mod similar cu accesul la fişierul iniţial.
    Art. 54^31. - (1) Partenerul public are obligaţia de a deschide ofertele şi, dupã caz, alte documente prezentate de investitorii privaţi participanţi, la data, ora şi în locul indicate în anunţul de selecţie. În cazul în care devine necesarã prelungirea termenului de depunere a ofertelor, partenerul public are obligaţia de a preciza aceastã modificare printr-o eratã la anunţul de selecţie, care trebuie însã publicatã cu cel puţin 3 zile înainte de data anunţatã iniţial pentru deschiderea ofertelor.
    (2) Orice investitor privat are dreptul de a participa la deschiderea ofertelor.
    (3) În cadrul şedinţei de deschidere nu este permisã respingerea niciunei oferte, cu excepţia celor care se încadreazã în una dintre urmãtoarele situaţii:
    a) au fost depuse dupã data şi ora-limitã de depunere sau la o altã adresã decât cele stabilite în anunţul de selecţie;
    b) nu sunt însoţite de garanţia de participare, în cuantumul, forma şi având perioada de valabilitate solicitatã în documentul ataşat.
    (4) Şedinţa de deschidere se finalizeazã printr-un proces-verbal semnat de membrii comisiei de evaluare şi de reprezentanţi ai investitorilor privaţi prezenţi la şedinţã, în care se consemneazã modul de desfãşurare a şedinţei respective, aspectele formale constatate la deschiderea ofertelor, elementele principale ale fiecãrei oferte, consemnându-se totodatã lista documentelor depuse de fiecare investitor privat.
    (5) Partenerul public are obligaţia de a transmite câte un exemplar al procesului-verbal tuturor investitorilor privaţi participanţi la procedura de atribuire, în cel mult o zi lucrãtoare de la deschidere, indiferent dacã aceştia au fost sau nu prezenţi la şedinţa respectivã.
    (6) Orice decizie cu privire la selecţia investitorilor privaţi sau, dupã caz, cu privire la evaluarea ofertelor se adoptã de cãtre comisia de evaluare în cadrul unor şedinţe ulterioare şedinţei de deschidere a ofertelor.
    Art. 54^32. - (1) În cazul în care în cadrul documentului ataşat a fost prevãzutã obligaţia îndeplinirii unor criterii de selecţie, comisia de evaluare are obligaţia verificãrii modului de îndeplinire a acestor criterii de cãtre fiecare investitor privat.
    (2) Comisia de evaluare are obligaţia de a analiza şi de a verifica fiecare ofertã/scrisoare de intenţie, atât din punctul de vedere al elementelor tehnice propuse, cât şi din punctul de vedere al aspectelor financiare pe care le implicã.
    (3) Propunerea tehnicã trebuie sã corespundã cerinţelor minime prevãzute în documentul ataşat.
    Art. 54^33. - Pe parcursul analizãrii şi verificãrii documentelor prezentate de investitorii privaţi, comisia de evaluare are dreptul de a solicita oricând clarificãri sau completãri ale documentelor prezentate de aceştia pentru demonstrarea îndeplinirii criteriilor de selecţie, astfel cum sunt acestea prevãzute în prezentele norme, ori pentru demonstrarea conformitãţii ofertei cu cerinţele solicitate.
    Art. 54^34. - (1) Oferta este consideratã inacceptabilã în urmãtoarele situaţii:
    a) se încadreazã în categoria celor prevãzute la art. 54^31 alin. (3);
    b) a fost depusã de un investitor privat care nu îndeplineşte una sau mai multe dintre cerinţele de selecţie stabilite în documentul ataşat ori nu a prezentat documente relevante în acest sens;
    c) nu asigurã respectarea reglementãrilor obligatorii referitoare la condiţiile specifice de muncã şi de protecţie a muncii, atunci când aceastã cerinţã este formulatã în conformitate cu prevederile art. 14^2;
    d) în urma verificãrilor prevãzute la art. 54^33 se constatã cã oferta are un preţ neobişnuit de scãzut pentru ceea ce urmeazã a fi furnizat/prestat/executat, astfel încât nu se poate asigura îndeplinirea contractului la parametrii cantitativi şi calitativi solicitaţi prin documentul ataşat.
    (2) Oferta este consideratã neconformã în urmãtoarele situaţii:
    a) nu satisface în mod corespunzãtor cerinţele documentului ataşat;
    b) conţine propuneri de modificare a clauzelor contractuale pe care le-a stabilit partenerul public în cadrul documentului ataşat, care sunt în mod evident dezavantajoase pentru acesta din urmã, iar investitorul privat, deşi a fost informat cu privire la respectiva situaţie, nu acceptã renunţarea la clauzele respective;
    c) conţine în cadrul propunerii financiare preţuri care nu sunt rezultatul liberei concurenţe şi care nu pot fi justificate.
    Art. 54^35. - (1) În cazul în care pentru un anumit contract sunt prezentate oferte ce par anormal de scãzute în raport cu bunurile, lucrãrile sau serviciile prestate, partenerul public, înainte de a putea respinge respectivele oferte, solicitã în scris detalii privind elementele ofertei pe care le considerã relevante. Respectivele detalii se pot referi, în special, la:
    a) economia procedeului de construcţie, a procedeului de fabricare a produselor sau a prestãrii serviciilor;
    b) soluţiile tehnice adoptate şi condiţiile excepţional de favorabile de care dispune investitorul privat pentru execuţia lucrãrilor, pentru furnizarea bunurilor sau pentru prestarea serviciilor;
    c) originalitatea lucrãrilor, a bunurilor sau a serviciilor propuse de investitorul privat;
    d) respectarea dispoziţiilor privind protecţia şi condiţiile de muncã în vigoare în locul în care se presteazã serviciile, lucrãrile sau bunurile;
    e) posibilitatea ca investitorul privat sã obţinã un ajutor de stat.
    (2) Prin consultare cu investitorul privat, partenerul public verificã elementele menţionate la alin. (1), ţinând seama de dovezile furnizate.
    (3) Partenerul public care constatã cã o ofertã este anormal de scãzutã, deoarece investitorul privat a obţinut un ajutor de stat, nu poate respinge respectiva ofertã numai din acest motiv, cu excepţia cazului în care consultã investitorul privat în acest sens şi acesta nu este în mãsurã sã demonstreze, în decursul unei perioade suficiente de timp stabilite de partenerul public, cã ajutorul în cauzã nu afecteazã concurenţa loialã între investitorii privaţi care participã la una dintre procedurile de selecţie stabilite prin Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Partenerul public care respinge o ofertã anormal de scãzutã, deoarece investitorul privat a obţinut un ajutor de stat, informeazã Comisia Europeanã cu privire la aceasta.
    (4) În scopul efectuãrii verificãrilor prevãzute la alin. (1), partenerul public va solicita investitorului privat inclusiv documente privind, dupã caz, preţurile la furnizori, situaţia stocurilor de materii prime şi materiale, modul de organizare şi metodele utilizate în cadrul procesului de lucru, nivelul de salarizare a forţei de muncã, performanţele şi costurile implicate de anumite utilaje sau echipamente de lucru.
    (5) În cazul în care investitorul privat nu prezintã informaţiile solicitate sau aceste informaţii nu pot justifica preţul aparent neobişnuit de scãzut, oferta intrã sub incidenţa prevederilor art. 54^34 alin. (1) lit. d).
    Art. 54^36. - (1) Ofertele care nu se încadreazã în niciuna dintre situaţiile prevãzute la art. 54^34 sunt singurele oferte care pot fi considerate admisibile.
    (2) Oferta câştigãtoare se stabileşte numai dintre ofertele admisibile pe baza criteriului de atribuire «oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic», precizat în anunţul de selecţie şi în documentul ataşat.
    Art. 54^37. - (1) Dupã ce a finalizat evaluarea ofertelor, comisia de evaluare are obligaţia de a elabora, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (7) lit. k) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, un raport al procedurii de evaluare, care se aprobã de cãtre conducãtorul partenerului public.
    (2) Conducãtorul partenerului public are obligaţia în acest scop de lua mãsurile necesare pentru informarea tuturor investitorilor privaţi în legãturã cu rezultatul aplicãrii procedurii de selecţie a investitorului privat cu care se va încheia contractul de parteneriat public-privat.
    Art. 54^38. - (1) Înainte de iniţierea procedurii de dialog competitiv, partenerul public are obligaţia de a verifica întrunirea condiţiilor prevãzute la art. 18 alin. (5) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Rezultatul verificãrii se concretizeazã prin elaborarea unei note justificative, care devine parte a dosarului privind atribuirea contractului de parteneriat public-privat.
    (2) În cazul proiectelor complexe din punct de vedere tehnic şi/sau financiar, când partenerul public nu este în mãsurã sã defineascã, din motive obiective, fãrã ajutor şi în avans, mijloacele tehnice care sã îi satisfacã nevoile ori sã facã aranjamentele financiare sau legale pentru proiect, acesta poate decide atribuirea contractului de parteneriat public-privat prin procedura de dialog competitiv, în mãsura în care considerã cã aplicarea unei proceduri deschise nu poate permite atribuirea contractului.
    (3) În procedura de dialog competitiv, partenerii publici pot limita numãrul investitorilor privaţi corespunzãtori pe care îi vor invita sã poarte un dialog, cu condiţia sã fie disponibil un numãr suficient de investitori privaţi. Partenerii publici indicã în anunţul de selecţie sau în documentul ataşat criteriile ori normele obiective şi nediscriminatorii pe care estimeazã cã le vor utiliza, numãrul minim de investitori privaţi pe care estimeazã cã îi vor invita şi, dupã caz, numãrul maxim. În procedura de dialog competitiv, numãrul minim este de 3. În orice caz, numãrul de investitori privaţi invitaţi trebuie sã fie suficient pentru a asigura o concurenţã realã.
    (4) Partenerii publici invitã un numãr de investitori privaţi cel puţin egal cu numãrul minim prestabilit. În cazul în care numãrul de investitori privaţi care îndeplinesc criteriile de selecţie şi nivelurile minime este mai mic decât numãrul minim, partenerul public poate continua procedura, invitând investitorul privat sau investitorii privaţi care au capacitãţile solicitate. În cadrul aceleiaşi proceduri, partenerul public nu poate include alţi investitori privaţi care nu au depus o scrisoare de intenţie sau alţi investitori privaţi care nu au capacitãţile solicitate.
    Art. 54^39. - (1) În cazul procedurii de dialog competitiv, când valoarea estimatã a contractului de parteneriat public privat este egalã sau mai mare decât pragurile valorice stabilite la art. 5^1 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, perioada cuprinsã între data transmiterii anunţului de selecţie spre publicare în SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi data-limitã de depunere a scrisorilor de intenţie trebuie sã fie de cel puţin 37 de zile.
    (2) În cazul procedurii de dialog competitiv, când valoarea estimatã a contractului de parteneriat public privat este mai micã decât pragurile valorice stabilite la art. 5^1 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, partenerul public are obligaţia de a transmite anunţul de selecţie spre publicare în SEAP cu cel puţin 22 de zile înainte de data-limitã de depunere a scrisorilor de intenţie.
    (3) Dupã ce a finalizat selecţia investitorilor privaţi, comisia de evaluare are obligaţia de a elabora un raport de evaluare unde vor fi stabiliţi investitorii privaţi selectaţi ce vor fi invitaţi la negocierea şi semnarea acordului de proiect, care se aprobã de cãtre conducãtorul partenerului public.
    (4) Conducãtorul partenerului public are obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru informarea tuturor investitorilor privaţi participanţi la etapa selecţiei cu privire la rezultatul acesteia.
    (5) Partenerul public are obligaţia de a transmite, concomitent, o invitaţie la etapa a doua a procedurii de dialog competitiv tuturor investitorilor privaţi admişi.
    (6) Invitaţia trebuie sã cuprindã cel puţin urmãtoarele informaţii:
    a) referinţe privind anunţul de selecţie publicat;
    b) adresa la care va avea loc dialogul, precum şi data şi ora lansãrii acestuia;
    c) limba/limbile în care se va derula dialogul;
    d) dacã este cazul, precizãri referitoare la documentele suplimentare pe care investitorii privaţi trebuie sã le prezinte în scopul verificãrii declaraţiilor sau completãrii documentelor, prezentate în prima etapã pentru demonstrarea capacitãţii tehnice şi economico-financiare.
    (7) Partenerul public are obligaţia de a include în invitaţie informaţii privind modul de accesare a documentului ataşat.
    Art. 54^40. - (1) Etapa a doua a procedurii de dialog competitiv constã în organizarea de întâlniri cu fiecare investitor privat admis, pe parcursul cãrora se deruleazã un dialog cu scopul identificãrii soluţiilor/opţiunilor referitoare la aspectele tehnice, montajele financiare, problemele legate de cadrul juridic şi orice alte elemente ale viitorului contract. La sfârşitul fiecãrei întâlniri, comisia de negociere are obligaţia consemnãrii problemelor discutate şi a aspectelor convenite într-un proces-verbal de şedinţã.
    (2) Identificarea soluţiilor/opţiunilor se structureazã în funcţie de necesitãţile, obiectivele şi constrângerile partenerului public, astfel cum au fost acestea evidenţiate în documentul ataşat.
    (3) În cadrul dialogului, partenerii publici asigurã egalitate de tratament pentru fiecare investitor privat. În special, partenerii publici nu prezintã în mod discriminatoriu informaţii care pot avantaja anumiţi investitori privaţi în raport cu ceilalţi.
    (4) Partenerii publici nu pot dezvãlui celorlalţi participanţi soluţiile propuse sau alte informaţii confidenţiale comunicate de un investitor privat care participã la dialog, fãrã acordul acestuia.
    Art. 54^41. - (1) Partenerul public are dreptul de a derula dialogul şi în runde intermediare, care au ca scop reducerea succesivã a numãrului de soluţii discutate, dacã sunt îndeplinite în mod cumulativ urmãtoarele condiţii:
    a) aceastã posibilitate a fost prevãzutã în documentul ataşat;
    b) numãrul participanţilor la dialog este suficient de mare, astfel încât o astfel de reducere sã nu afecteze concurenţa realã.
    (2) În sensul prevederilor alin. (1), partenerul public are dreptul de a organiza, dupã ce în urma dialogului cu fiecare dintre investitorii privaţi au fost clarificate o parte dintre aspectele prevãzute la art. 54^40 alin. (1), runde intermediare în care participanţii la dialog urmeazã sã prezinte propuneri tehnice şi/sau financiare parţiale.
    (3) Partenerul public are obligaţia de a anunţa toţi participanţii la dialog cu privire la modalitatea de desfãşurare a rundei intermediare, precum şi la factorii de evaluare aplicabili şi la modul concret de aplicare a acestora pentru reducerea numãrului de participanţi.
    (4) Dupã finalizarea unei runde intermediare de reducere a numãrului de participanţi la dialog, comisia de negociere are obligaţia de a elabora un nou raport, care se aprobã de cãtre conducãtorul partenerului public sau de persoana desemnatã în acest scop.
    (5) Conducãtorul partenerului public sau persoana desemnatã în acest scop are obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru informarea tuturor participanţilor la dialog cu privire la rezultatul rundei intermediare.
    (6) Urmãtoarea rundã de dialog se deruleazã numai cu participanţii rãmaşi în competiţie dupã finalizarea rundei intermediare organizate anterior. Participanţii rãmaşi în competiţie, odatã admişi ca urmare a organizãrii unei runde intermediare, nu au dreptul ca, în cadrul rundelor urmãtoare ori atunci când depun oferta finalã, sã modifice angajamentele asumate prin propunerile tehnice şi/sau financiare parţiale pe care le-au prezentat, decât în sensul îmbunãtãţirii acestora.
    Art. 54^42. - În cazul în care etapa a doua a procedurii de dialog competitiv nu se poate finaliza prin identificarea unei soluţii viabile, partenerul public are dreptul de a anula procedura de atribuire, considerându-se implicit îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 54^58 alin. (2).
    Art. 54^43. - (1) În cadrul ultimei etape a dialogului competitiv, investitorii privaţi trebuie sã depunã ofertele finale pe baza soluţiei/soluţiilor identificate în cursul etapei anterioare. Ofertele trebuie sã cuprindã toate elementele solicitate şi necesare pentru realizarea proiectului.
    (2) Partenerul public va publica în SEAP termenul-limitã pentru depunerea ofertelor finale, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (7) lit. p) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) Ofertele pot fi clarificate, precizate şi perfecţionate la cererea partenerilor publici. Totodatã, precizãrile, clarificãrile, perfecţionãrile sau informaţiile suplimentare nu pot avea ca efect modificarea elementelor de bazã ale ofertei ori ale cererii de ofertã, ale cãror variaţii pot denatura concurenţa sau pot avea un efect discriminatoriu.
    (4) Partenerii publici evalueazã ofertele primite în funcţie de criteriile de atribuire stabilite în anunţul de selecţie sau în documentul ataşat şi aleg oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic.
    (5) La cererea partenerului public, investitorul privat identificat ca având oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic poate fi invitat sã clarifice unele aspecte din oferta sa ori sã confirme angajamentele prezentate în ofertã, cu condiţia ca acest lucru sã nu ducã la modificarea unor elemente importante ale ofertei sau ale cererii de ofertã, la denaturarea concurenţei ori la situaţii discriminatorii.
    (6) Prevederile art. 54^29-54^37 se aplicã în mod corespunzãtor.
    Art. 54^44. - Partenerul public are obligaţia de a desemna pentru selecţia investitorului privat persoanele responsabile pentru evaluarea ofertelor/scrisorilor de intenţie, care se constituie într-o comisie de evaluare.
    Art. 54^45. - (1) Partenerul public va numi o persoanã responsabilã cu aplicarea procedurii de selecţie, persoanã care devine totodatã şi preşedintele comisiei de evaluare. Preşedintele poate fi membru în cadrul comisiei de evaluare sau rolul sãu poate fi limitat numai la aspectele de organizare şi reprezentare, în acest din urmã caz neavând drept de vot. În orice situaţie, preşedintele comisiei de evaluare semneazã raportul procedurii de atribuire.
    (2) Atribuţiile comisiei de evaluare sunt urmãtoarele:
    a) deschiderea ofertelor şi, dupã caz, a altor documente care însoţesc oferta;
    b) verificarea îndeplinirii criteriilor de selecţie/calificare de cãtre investitorii privaţi, în cazul în care acestea au fost solicitate prin documentul ataşat;
    c) realizarea selecţiei/preselecţiei investitorilor, dacã este cazul;
    d) realizarea dialogului cu investitorii privaţi, în cazul aplicãrii procedurii de dialog competitiv;
    e) verificarea propunerilor tehnice prezentate de investitorii privaţi, din punctul de vedere al modului în care acestea corespund cerinţelor minime din studiul de fundamentare sau din documentul ataşat;
    f) verificarea propunerilor financiare prezentate de investitorii privaţi;
    g) stabilirea ofertelor inacceptabile sau neconforme şi a motivelor care stau la baza încadrãrii ofertelor respective în aceastã categorie;
    h) stabilirea ofertelor admisibile;
    i) aplicarea criteriului de atribuire, astfel cum a fost prevãzut în documentul ataşat, şi stabilirea ofertei câştigãtoare;
    j) în cazuri justificate, elaborarea unei propuneri de anulare a procedurii de atribuire;
    k) elaborarea raportului procedurii de atribuire.
    (3) Partenerul public are dreptul de a nominaliza membri de rezervã pentru membrii comisiei de evaluare.
    (4) Partenerul public are dreptul de a înlocui un membru al comisiei de evaluare cu un membru de rezervã numai dacã persoana care urmeazã sã fie înlocuitã nu are posibilitatea, din motive obiective, de a-şi îndeplini atribuţiile care rezultã din calitatea de membru al comisiei de evaluare. Dupã producerea înlocuirii, calitatea de membru al comisiei de evaluare este preluatã de cãtre membrul de rezervã, care îşi va exercita atribuţiile aferente pânã la finalizarea procedurii de selecţie.
    Art. 54^46. - (1) Partenerul public are dreptul de a decide, cu scopul de a sprijini activitãţile de evaluare, desemnarea pe lângã comisia de evaluare a unor specialişti externi, numiţi experţi cooptaţi. Experţii cooptaţi pot fi desemnaţi încã de la începutul procesului de evaluare sau pe parcursul acestui proces, în funcţie de problemele care ar putea impune expertiza acestora.
    (2) Decizia de desemnare a experţilor cooptaţi trebuie sã precizeze atribuţiile şi responsabilitãţile specifice ale acestora şi sã justifice necesitatea participãrii lor la procesul de evaluare.
    (3) Atribuţiile şi responsabilitãţile experţilor externi cooptaţi se rezumã, dupã caz, la:
    a) verificarea şi evaluarea propunerilor tehnice;
    b) analiza situaţiei financiare a investitorilor privaţi ori analiza financiarã a efectelor pe care le pot determina anumite elemente ale ofertei sau clauze contractuale propuse de investitorul privat;
    c) analiza efectelor de naturã juridicã pe care le pot determina anumite elemente ale ofertei sau anumite clauze contractuale propuse de investitorul privat.
    (4) Numai membrii comisiei de evaluare au drept de vot.
    (5) Experţii cooptaţi nu au drept de vot, însã au obligaţia de a elabora un raport de specialitate cu privire la aspectele tehnice, financiare sau juridice etc. asupra cãrora, pe baza expertizei pe care o deţin, au fost cooptaţi sã îşi exprime punctul de vedere.
    (6) Raportul de specialitate prevãzut la alin. (5) este destinat sã faciliteze comisiei de evaluare adoptarea deciziilor în cadrul procesului de analizã a ofertelor şi de stabilire a ofertei/ofertelor câştigãtoare. Raportul de specialitate se ataşeazã la raportul de atribuire şi devine parte a dosarului de selecţie a investitorului privat.
    Art. 54^47. - (1) Pe parcursul desfãşurãrii procesului de evaluare, comisia de evaluare şi experţii cooptaţi au obligaţia de a pãstra confidenţialitatea asupra conţinutului ofertelor, precum şi asupra oricãror alte informaţii prezentate de cãtre investitorii privaţi, a cãror dezvãluire ar putea aduce atingere dreptului acestora de a-şi proteja proprietatea intelectualã sau secretele comerciale.
    (2) Încãlcarea angajamentelor referitoare la confidenţialitate se sancţioneazã conform legii, disciplinar sau penal.
    (3) Cu excepţia şedinţei de deschidere a ofertelor, la întrunirile comisiei de evaluare au dreptul de a participa numai membrii acesteia şi, dupã caz, experţii cooptaţi.
    (4) Regulile de evitare a conflictului de interese sunt egal aplicabile atât comisiei de evaluare, cât şi experţilor cooptaţi.
    Art. 54^48. - (1) Comisia de evaluare şi membrii cooptaţi au obligaţia de a semna pe propria rãspundere o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate, prin care confirmã cã nu se aflã într-o situaţie ce implicã existenţa unui conflict de interese.
    (2) Declaraţia prevãzutã la alin. (1) trebuie semnatã înainte de preluarea atribuţiilor specifice, în cadrul procesului de evaluare şi selecţie.
    (3) În cazul în care unul dintre membrii desemnaţi în comisia de evaluare sau unul dintre experţii cooptaţi constatã cã se aflã într-o situaţie de incompatibilitate, atunci acesta are obligaţia de a solicita de îndatã înlocuirea sa din componenţa comisiei respective cu o altã persoanã. Situaţiile de incompatibilitate pot fi sesizate partenerului public şi de cãtre terţi.
    (4) În cazul în care sunt sesizate astfel de situaţii, partenerul public are obligaţia de a verifica cele semnalate şi, dacã este cazul, de a adopta mãsurile necesare pentru evitarea/ remedierea oricãror aspecte care pot determina apariţia unui conflict de interese.
    Art. 54^49. - (1) Modul de lucru al comisiei de evaluare este stabilit de comun acord între membrii acesteia, urmând a se avea în vedere calendarul estimativ de aplicare a procedurii şi perioada solicitatã pentru valabilitatea ofertelor.
    (2) Membrii comisiei de evaluare au dreptul de a analiza şi evalua documentele depuse de investitorii privaţi, individual şi/sau în şedinţe comune, însã orice decizie a comisiei de evaluare trebuie sã întruneascã votul a cel puţin douã treimi dintre membrii sãi. Comisia de evaluare are obligaţia sã întocmeascã înscrisuri prin care se formalizeazã deciziile adoptate în cadrul procesului de evaluare şi selecţie.
    (3) Votul membrilor comisiei de evaluare se reflectã prin punctajul individual acordat fiecãrei oferte.
    (4) În cazul în care se ajunge în situaţia ca prevederile alin. (2) sã nu fie respectate din cauza unor eventuale divergenţe de pãreri între membrii comisiei de evaluare, conducãtorul partenerului public sau, dupã caz, preşedintele comisiei va solicita reanalizarea punctelor de divergenţã, în scopul finalizãrii în timp util a etapei de evaluare a ofertelor şi de stabilire a ofertei câştigãtoare. În cazul în care comisia de evaluare nu ajunge la un acord, decizia finalã se adoptã cu votul majoritãţii membrilor sãi.
    (5) Membrii comisiei de evaluare care nu sunt de acord cu decizia adoptatã au obligaţia de a-şi prezenta punctul de vedere în scris, elaborând în acest sens o notã individualã ce se ataşeazã la raportul procedurii de atribuire.
    Art. 54^50. - Comisia de evaluare are obligaţia de a stabili care sunt clarificãrile şi completãrile formale sau de confirmare, necesare pentru evaluarea fiecãrei oferte, precum şi perioada de timp acordatã pentru transmiterea clarificãrilor. Comunicarea transmisã în acest sens cãtre investitorul privat trebuie sã fie clarã, precisã şi sã defineascã în mod explicit şi suficient de detaliat în ce constã solicitarea comisiei de evaluare.
    Art. 54^51. - (1) În cazul în care investitorul privat nu transmite în perioada precizatã de comisia de evaluare clarificãrile/rãspunsurile solicitate sau în cazul în care explicaţiile prezentate nu sunt concludente, oferta sa va fi consideratã neconformã.
    (2) În cazul în care investitorul privat modificã prin rãspunsurile pe care le prezintã conţinutul propunerii tehnice, oferta sa va fi consideratã neconformã. Modificãri ale propunerii tehnice se acceptã în mãsura în care acestea:
    a) pot fi încadrate în categoria viciilor de formã ori erorilor aritmetice; sau
    b) reprezintã corectãri ale unor abateri tehnice minore, iar o eventualã modificare a preţului, indusã de aceste corectãri, nu ar fi condus la modificarea clasamentului investitorilor privaţi participanţi la procedura de selecţie.
    (3) În cazul în care investitorul privat modificã prin rãspunsurile pe care le prezintã conţinutul propunerii financiare, oferta sa va fi consideratã neconformã, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 54^52 alin. (2).
    Art. 54^52. - (1) Comisia de evaluare are dreptul de a corecta erorile aritmetice sau viciile de formã numai cu acceptul investitorului privat. În cazul în care investitorul privat nu acceptã corecţia acestor erori/vicii, oferta sa va fi consideratã neconformã.
    (2) Erorile aritmetice se corecteazã dupã cum urmeazã:
    a) dacã existã o discrepanţã între preţul unitar şi preţul total, trebuie luat în considerare preţul unitar, iar preţul total va fi corectat corespunzãtor;
    b) dacã existã o discrepanţã între litere şi cifre, trebuie luatã în considerare valoarea exprimatã în litere, iar valoarea exprimatã în cifre va fi corectatã corespunzãtor.
    (3) Viciile de formã reprezintã acele erori sau omisiuni din cadrul unui document a cãror corectare/completare este susţinutã în mod neechivoc de sensul şi de conţinutul altor informaţii existente iniţial în alte documente prezentate de investitorul privat ori a cãror corectare/completare are rol de clarificare sau de confirmare, nefiind susceptibile de a produce un avantaj incorect în raport cu ceilalţi participanţi la procedura de selecţie.
    Art. 54^53. - Comisia de evaluare are obligaţia de a respinge ofertele inacceptabile şi ofertele neconforme.
    Art. 54^54. - (1) Comisia de evaluare are obligaţia de a stabili oferta câştigãtoare dintre ofertele admisibile.
    (2) Evaluarea ofertelor se realizeazã prin acordarea, pentru fiecare ofertã, a unui punctaj rezultat ca urmare a aplicãrii algoritmului de calcul stabilit în documentul ataşat.
    (3) În ordinea descrescãtoare a punctajului acordat, comisia de evaluare trebuie sã întocmeascã clasamentul pe baza cãruia se stabileşte oferta câştigãtoare.
    (4) Compararea preturilor prevãzute în propunerile financiare ale investitorilor privaţi se realizeazã la valoarea fãrã TVA.
    Art. 54^55. - (1) Dupã finalizarea evaluãrii ofertelor, comisia de evaluare are obligaţia de a elabora raportul procedurii de selecţie, care se semneazã de cãtre toţi membrii comisiei de evaluare, inclusiv de preşedintele acesteia.
    (2) Raportul procedurii de selecţie se înainteazã conducãtorului partenerului public spre aprobare.
    (3) Conducãtorul partenerului public va desemna, din cadrul unitãţii proprii, un manager de proiect care va supraveghea şi controla, în condiţiile legii, derularea activitãţilor stabilite pe toatã perioada de valabilitate a contractului de parteneriat public-privat.
    Art. 54^56. - (1) Partenerii publici informeazã în cel mai scurt timp investitorii privaţi cu privire la deciziile luate în ceea ce priveşte încheierea contractului de parteneriat public-privat, inclusiv cu privire la motivele pentru care au decis sã renunţe la încheierea acestuia, pentru care lansaserã un anunţ de selecţie, sau dacã vor relua procedura; în cazul în care partenerilor publici li se solicitã acest lucru, informaţiile sunt furnizate în scris.
    (2) La cererea pãrţii în cauzã, partenerul public comunicã în cel mai scurt timp:
    a) fiecãrui investitor privat motivele respingerii ofertei/scrisorii sale de intenţie;
    b) fiecãrui investitor privat respins motivele respingerii ofertei sale, inclusiv, dupã caz, motivele deciziei de neechivalenţã sau motivele deciziei conform cãreia lucrãrile, bunurile ori serviciile nu corespund performanţelor sau cerinţelor funcţionale;
    c) fiecãrui investitor privat care a prezentat o ofertã/scrisoare de intenţie acceptabilã caracteristicile şi avantajele referitoare la oferta selectatã, precum şi numele câştigãtorului. Termenele nu pot depãşi în niciunul dintre cazuri 15 zile de la data primirii unei cereri scrise.
    (3) Cu toate acestea, partenerii publici pot decide sã nu comunice anumite informaţii privind atribuirea contractelor, în cazurile în care dezvãluirea respectivelor informaţii ar împiedica punerea în aplicare a legislaţiei, ar fi contrarã interesului public, ar aduce atingere intereselor comerciale legitime ale investitorilor privaţi sau ar aduce atingere concurenţei loiale dintre aceştia.
    Art. 54^57. - (1) Toate comunicãrile, precum şi toate schimburile de informaţii prevãzute de prezentul titlu pot fi realizate, la alegerea partenerului public, prin poştã, prin fax sau pe cale electronicã (e-mail).
    (2) Mijloacele de comunicare alese trebuie sã fie în general disponibile şi, prin urmare, nu trebuie sã limiteze accesul investitorilor privaţi la procedura de selecţie.
    (3) Comunicãrile, schimburile de informaţii şi stocarea lor se realizeazã astfel încât sã se asigure pãstrarea integritãţii datelor şi confidenţialitatea ofertelor şi a scrisorilor de intenţie, precum şi faptul cã partenerii publici analizeazã conţinutul ofertelor şi al scrisorilor de intenţie numai dupã expirarea termenului prevãzut pentru prezentarea lor.
    (4) Instrumentele utilizate pentru comunicarea pe cale electronicã, precum şi caracteristicile tehnice ale acestora trebuie sã aibã un caracter nediscriminatoriu, sã fie permanent disponibile publicului şi compatibile cu tehnologiile de informare şi de comunicare general utilizate.
    Art. 54^58. - (1) Partenerul public are obligaţia de a finaliza procedura de selecţie prin încheierea contractului de parteneriat public-privat.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), partenerul public are dreptul de a finaliza procedura de selecţie prin anularea acesteia, dar numai în urmãtoarele circumstanţe:
    a) au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme;
    b) nu a fost depusã nicio ofertã ori au fost depuse oferte care, deşi pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datoritã modului neuniform de abordare a soluţiilor tehnice şi/sau financiare;
    c) abaterile grave de la prevederile legislative afecteazã procedura de selecţie sau este imposibilã încheierea contractului;
    d) ca urmare a deciziei pronunţate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor prin care se dispune eliminarea oricãror specificaţii tehnice, economice sau financiare din anunţul de selecţie, din documentul ataşat ori din alte documente emise în legãturã cu procedura de selecţie.
    (3) Dispoziţiile alin. (1) nu pot aduce atingere obligaţiei partenerului public de a anula o procedurã de selecţie în urma unei hotãrâri judecãtoreşti sau a unei decizii în acest sens a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
    (4) În sensul prevederilor alin. (2) lit. c), procedura de selecţie se considerã afectatã în cazul în care se îndeplinesc, în mod cumulativ, urmãtoarele condiţii:
    a) în cadrul documentului ataşat şi/sau în modul de aplicare a procedurii de selecţie se constatã erori sau omisiuni care au ca efect încãlcarea principiilor prevãzute la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    b) partenerul public se aflã în imposibilitatea de a adopta mãsuri corective, fãrã ca acestea sã conducã, la rândul lor, la încãlcarea principiilor prevãzute la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (5) Partenerul public nu are dreptul ca, fãrã o justificare temeinicã, sã întârzie adoptarea unei decizii de finalizare a procedurii de selecţie, sã întârzie încheierea contractului sau sã adopte orice alte mãsuri cu scopul de a crea circumstanţe artificiale de anulare a procedurii. Aceste situaţii sunt considerate încãlcãri ale principiilor prevãzute la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi se sancţioneazã în consecinţã. Investitorul privat care se considerã lezat de un astfel de comportament are dreptul de a solicita despãgubiri prin acţiune în justiţie.
    Art. 54^59. - (1) Ca anexe ce devin parte integrantã a contractului de parteneriat public-privat se constituie cel puţin urmãtoarele documente:
    a) studiul de prefezabilitate sau de fundamentare;
    b) propunerea tehnicã şi propunerea financiarã;
    c) graficul de îndeplinire a contractului;
    d) angajamentul ferm de susţinere din partea unui terţ, dacã este cazul.
    (2) În cazul în care, pe parcursul îndeplinirii contractului, se constatã faptul cã anumite elemente ale propunerii tehnice sunt inferioare sau nu corespund cerinţelor prevãzute în studiul de fundamentare, prevaleazã prevederile studiului de fundamentare.
    Art. 54^60. - (1) În cazul în care pãrţi din contractul de parteneriat public-privat urmeazã sã se îndeplineascã de unul sau mai mulţi subcontractanţi, partenerul public are obligaţia de a solicita, la încheierea contractului de parteneriat public-privat respectiv, prezentarea contractelor încheiate între viitorul contractant şi subcontractanţii nominalizaţi în ofertã. Contractele prezentate trebuie sã fie în concordanţã cu oferta şi se vor constitui în anexe la contractul de parteneriat public-privat.
    (2) Pe parcursul derulãrii contractului, investitorul privat nu are dreptul de a înlocui subcontractanţii nominalizaţi în ofertã fãrã acceptul partenerului public, iar eventuala înlocuire a acestora nu trebuie sã conducã la modificarea propunerii tehnice sau financiare iniţiale.
    Art. 54^61. - (1) Preţul contractului de parteneriat public-privat se poate exprima în lei sau, dupã caz, în valutã.
    (2) Pe parcursul îndeplinirii contractului, preţul poate fi ajustat în urmãtoarele situaţii:
    a) au avut loc modificãri legislative, modificãri ale normelor tehnice sau au fost emise de cãtre autoritãţile locale acte administrative care au ca obiect instituirea, modificarea ori renunţarea la anumite taxe/impozite locale, al cãror efect se reflectã în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului;
    b) pe piaţã au apãrut anumite condiţii, în urma cãrora s-a constatat creşterea/diminuarea indicilor de preţ pentru elemente constitutive ale ofertei, al cãror efect se reflectã în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului.
    (3) Pentru a se respecta principiul transparenţei, posibilitatea de ajustare a preţului trebuie sã fie precizatã atât în documentul ataşat, cât şi în contractul care urmeazã sã fie încheiat, prin clauze speciale în acest sens. În cazul prevãzut la alin. (2) lit. b), partenerul public are obligaţia de a preciza totodatã şi modul concret de ajustare a preţului, indicii care vor fi utilizaţi, precum şi sursa informaţiilor cu privire la evoluţia acestora, cum ar fi buletine statistice sau cotaţii ale burselor de mãrfuri. Lipsa, modificarea sau completarea respectivelor informaţii/clauze determinã inaplicabilitatea prevederilor referitoare la posibilitatea de ajustare a preţului contractului de parteneriat public-privat.
    (4) Ajustarea preţului fãrã a fi îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (3) este posibilã numai în urmãtoarele cazuri:
    a) atunci când survin circumstanţe imprevizibile şi independente de voinţa pãrţilor, altele decât cele prevãzute la alin. (2); sau
    b) atunci când durata de aplicare a procedurii de selecţie se prelungeşte, în mod neprevãzut, peste perioada preconizatã iniţial şi din motive care exclud orice culpã a investitorului privat.
    (5) În orice situaţie, preţul contractului nu poate fi majorat decât în mãsura strict necesarã pentru acoperirea creşterii costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului. Modul de ajustare a preţului contractului de parteneriat public-privat nu trebuie sã conducã în niciun caz la alterarea rezultatului procedurii de selecţie, prin anularea sau diminuarea avantajului competitiv pe baza cãruia investitorul privat respectiv a fost declarat câştigãtor în urma finalizãrii respectivei proceduri.
    (6) În cazul în care durata de îndeplinire a contractului se prelungeşte peste termenele stabilite iniţial în respectivul contract, din motive care se datoreazã culpei partenerului public, nu este posibilã invocarea prevederilor alin. (4), investitorul privat fiind însã îndreptãţit sã solicite penalitãţi şi/sau daune-interese.
    (7) Orice altã modificare privind clauzele contractului de parteneriat public-privat se face prin act adiţional, cu acordul pãrţilor semnatare.
    Art. 54^62. - (1) Monitorizarea atribuirii contractelor de parteneriat public-privat se realizeazã de UCCPPP.
    (2) Partenerii publici au obligaţia transmiterii cãtre UCCPPP a unui raport anual privind contractele de parteneriat public-privat atribuite în anul anterior.
    (3) Informaţiile solicitate se transmit în format electronic, conform formatului standardizat care se pune la dispoziţie prin intermediul SEAP, cel mai târziu pânã la data de 31 martie a fiecãrui an.
    Art. 54^63. - (1) UCCPPP prelucreazã informaţiile relevante din anunţurile de selecţie, precum şi din alte informãri primite de la partenerii publici, constituind o bazã de date statistice utilizatã pentru:
    a) prezentarea în termen a rapoartelor solicitate de Comisia Europeanã;
    b) furnizarea de informaţii tuturor celor interesaţi în legãturã cu modul de funcţionare a sistemului de parteneriat public-privat;
    c) supravegherea modului de încheiere a contractelor de parteneriat public-privat;
    d) prevenirea şi, dupã caz, constatarea unor încãlcãri ale legislaţiei în domeniu.
    (2) Pentru a permite aprecierea rezultatelor punerii în aplicare a legislaţiei române în domeniul parteneriatului public-privat, UCCPPP comunicã Comisiei Europene, cel târziu pânã la data de 31 octombrie a fiecãrui an, un raport statistic elaborat în conformitate cu art. 54^64, care are ca obiect, în mod separat, contractele de parteneriat public-privat de bunuri, contractele de parteneriat public-privat de servicii şi contractele de parteneriat public-privat de lucrãri, atribuite de partenerii publici în decursul anului anterior.
    Art. 54^64. - (1) Pentru fiecare partener public, raportul statistic prevãzut la art. 54^63 alin. (2) prezintã cel puţin:
    a) numãrul şi valoarea contractelor de parteneriat public-privat atribuite, reglementate de Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    b) numãrul şi valoarea totalã a contractelor atribuite în temeiul derogãrilor de la acordul privind contractele de achiziţii publice încheiat în cadrul negocierilor multilaterale ale Rundei Uruguay.
    (2) În mãsura posibilului, datele prevãzute la alin. (1) lit. a) sunt clasificate în funcţie de:
    a) procedurile de atribuire a contractelor de parteneriat public-privat ce au fost utilizate;
    b) pentru fiecare dintre procedurile prevãzute la lit. a), tipurile de contracte de parteneriat public-privat: de bunuri şi servicii, respectiv de lucrãri;
    c) cetãţenia sau naţionalitatea investitorului privat cãruia i s-a atribuit contractul.
    (3) Raportul statistic menţioneazã orice alte informaţii statistice solicitate în temeiul acordului."

    x) Articolele 55-84 se abrogã.

    y) Articolul 88 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 88. - La fiecare acord de proiect se anexeazã scrisoarea de intenţie/oferta investitorului împreunã cu documentele ataşate prezentate de investitor, anexã care devine parte integrantã a respectivului acord."

    z) La articolul 93 se introduc douã noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Partenerul public aduce ca aport la capitalul social al companiei de proiect, în condiţiile legii, bunuri aflate în proprietatea privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale.
    (3) Prin contractul de parteneriat public-privat, companiei de proiect i se permite sã perceapã, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, tarife corespunzãtoare pentru utilizarea de cãtre terţi a bunului public pentru o perioadã stabilitã, investitorul putând sã îşi recupereze investiţia, sã finanţeze întreţinerea şi sã realizeze profit."

    aa) Articolul 96 se modificã dupã cum urmeazã:
    "Art. 96. - (1) Pe toatã perioada de derulare a contractului de parteneriat public-privat, respectiv pânã la data rãmânerii definitive şi irevocabile a hotãrârii de dizolvare a companiei de proiect, liderul asocierii care formeazã partenerul privat nu poate fi înlocuit din compania de proiect.
    (2) În conformitate cu forma de înţelegere sau asociere a entitãţilor private care formeazã asocierea sub care se înregistreazã partenerul privat, unele entitãţi se pot retrage din proiect, cu acordul partenerului public, pe mãsurã ce au fost îndeplinite activitãţile din cadrul proiectului pentru care ele au fost implicate şi şi-au obţinut drepturile contractuale în cadrul asocierii.
    (3) Documentul care stã la baza formãrii şi funcţionãrii asocierii care formeazã partenerul privat va fi anexat la contractul de parteneriat public-privat."

    ab) Articolul 100 se abrogã.

    ac) Articolul 102 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 102. - Conţinutul şi forma contractului de parteneriat public-privat se negociazã pe baza unui proiect de contract propus de partenerul public investitorului privat selectat, precum şi pe baza acordului de proiect-cadru în cazul procedurii de dialog competitiv."

    ad) Articolul 103 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 103. - Clauzele contractului de parteneriat public-privat se redacteazã pe baza condiţiilor de realizare a proiectului deja negociate şi acceptate."

    ae) Articolul 104 se abrogã.

    af) Articolul 105 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 105. - Contractul de parteneriat public-privat în forma finalã este supus spre aprobare partenerului public, potrivit competenţelor şi atribuţiilor legale ale acestuia."

    ag) La articolul 107 alineatul (1), formula introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 107. - (1) Informaţiile generale ale contractului de parteneriat public-privat cuprind cel puţin urmãtoarele elemente:".

    ah) La articolul 107 alineatul (2), formula introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Condiţiile generale ale contractului de parteneriat public-privat cuprind cel puţin urmãtorii termeni specifici:".

    ai) La articolul 107 alineatul (2), litera cc) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "cc) penalitãţi pentru situaţia în care nu se îndeplinesc/respectã obiectivele/termenele/clauzele stabilite prin contract."

    aj) Articolul 109 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 109. - (1) Forma şi conţinutul contractului de parteneriat public-privat vor fi negociate şi finalizate ţinându-se cont de termenii de mai sus, care pot fi dezvoltaţi parţial sau în totalitate în conţinutul contractului ori la care se pot adãuga şi alţi termeni specifici proiectului de parteneriat public-privat.
    (2) Pe toatã durata evaluãrii ofertelor/scrisorilor de intenţie, respectiv în derularea negocierilor, partenerul public are obligaţia de a se consulta cu UCCPPP, urmãrind respectarea prevederilor privind parteneriatul public-privat din Manualul privind deficitul şi datoria guvernamentalã, elaborat de Comisia Europeanã - EUROSTAT, astfel încât investiţia în cauzã sã nu influenţeze deficitul bugetar.
    (3) Înainte de semnarea contractului, partenerul public va transmite acordul de proiect Institutului Naţional de Statisticã, în vederea analizei şi consultãrii EUROSTAT asupra tratamentului bugetar al cheltuielilor implicate în proiectul de parteneriat public-privat."

    ak) Articolul 110 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 110. - Potrivit art. 24 din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, partenerul public este obligat sã publice anunţul de selecţie şi documentul ataşat în SEAP şi, dupã caz, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în toate situaţiile în care valoarea estimatã a contractului de parteneriat public-privat care urmeazã sã fie realizat este egalã sau mai mare decât pragurile valorice stabilite la art. 5^1 alin. (1) din Legea nr. 178/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; SEAP pune la dispoziţia partenerului public, prin asigurarea unui nou flux de informaţii specializat, suportul tehnic necesar asigurãrii transparenţei procedurii complete de stabilire a partenerului privat, incluzând anunţul de selecţie, documentul ataşat anunţului de selecţie, clarificãri solicitate de investitorii privaţi, termenul-limitã pentru depunerea ofertelor/scrisorilor de intenţie, etapa de selecţie, etapa de negociere şi atribuirea contractului de parteneriat public-privat."

    al) Articolul 113 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 113. - Operatorul SEAP are obligaţia de a publica anunţul de selecţie şi documentul ataşat aferent asigurãrii transparenţei procedurii de realizare a proiectului de parteneriat public-privat în cel mult douã zile lucrãtoare de la primirea acceptului de publicare de la UCCPPP."

    am) Anexa nr. 2 se abrogã.

    an) Dupã anexa nr. 3 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 4, având cuprinsul prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

    ao) În tot cuprinsul normelor metodologice, sintagma "anunţ de intenţie" se înlocuieşte cu sintagma "anunţ de selecţie", iar termenul "investitor" şi sintagmele "investitor strãin", "investitor autohton" şi "investitor interesat" se înlocuiesc cu sintagma "investitor privat".
    ART. II
    La articolul 3 alineatul (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 405/2007 privind funcţionarea Secretariatului General al Guvernului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 302 din 7 mai 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, punctul 15 se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. Literele a), b), j), o) şi p) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) verificã fiecare anunţ de selecţie sau altã documentaţie complementarã transmis/transmisã de cãtre partenerul public pentru publicare în Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), dupã caz;
    b) în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii anunţului de la SEAP, UCCPPP are obligaţia fie sã emitã cãtre operatorul SEAP acceptul de publicare pentru anunţul respectiv, în cazul în care în urma verificãrii nu se constatã erori/omisiuni de completare, fie sã respingã publicarea anunţului, în cazul în care se constatã erori/omisiuni de completare, informând totodatã partenerul public asupra acestei decizii, precum şi asupra modului în care erorile/omisiunile pot fi remediate;
    ................................................................
    j) poate participa ca observator, prin reprezentanţi/experţi, în cadrul comisiilor de evaluare şi negociere constituite în vederea selectãrii investitorului privat, la semnarea contractului de parteneriat public-privat şi în cadrul companiei de proiect;
    ................................................................
    o) emite recomandãri privind structura parteneriatului public-privat urmãrind asigurarea condiţiilor ca valoarea investiţiei sã nu influenţeze deficitul bugetar conform prevederilor din Manualul EUROSTAT privind deficitul şi datoria guvernamentalã - Punerea în aplicare a ESA 95, ediţia 2010;
    p) monitorizeazã împreunã cu partenerii publici evoluţia procesului de implementare a proiectelor de parteneriat public-privat;".

    2. Dupã litera r) se introduce o nouã literã, litera s), cu urmãtorul cuprins:
    "s) asigurã verificarea etapelor procesului de selecţie a investitorului privat, dupã publicarea anunţului de selecţie pânã la selecţia investitorului privat şi semnarea contractului."
    ART. III
    Hotãrârea Guvernului nr. 1.239/2010 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii parteneriatului public-privat nr. 178/2010, precum şi pentru aprobarea unor mãsuri privind reorganizarea Unitãţii centrale pentru coordonarea parteneriatului public-privat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 833 din 13 decembrie 2010, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.


            PRIM-MINISTRU
              EMIL BOC

                   Contrasemneazã:


                  ────────────────
         Secretarul general al Guvernului,
            Daniela Nicoleta Andreescu

              Ministrul transporturilor
                 şi infrastructurii,
                 Anca Daniela Boagiu

        p. Ministrul dezvoltãrii regionale
                   şi turismului,
                 Gheorghe Nastasia,
                 secretar general

         Ministrul mediului şi pãdurilor,
                 Laszlo Borbely

         Ministrul economiei, comerţului
              şi mediului de afaceri,
                   Ion Ariton

           Ministrul administraţiei
                şi internelor,
            Constantin-Traian Igaş

           Ministrul comunicaţiilor
         şi societãţii informaţionale,
               Valerian Vreme

        Ministrul afacerilor europene,
               Leonard Orban

        Ministrul finanţelor publice,
           Gheorghe Ialomiţianu


    Bucureşti, 12 octombrie 2011.
    Nr. 1.000.


    ANEXĂ
    ──────
(Anexa nr. 4 la normele metodologice)
──────────────────────────────────────

                      DEFINIŢII PRIVIND ANUMITE SPECIFICAŢII TEHNICE

    În sensul prezentei anexe:
    1. a) prin specificaţii tehnice se înţelege, în cazul în care este vorba de contracte de parteneriat public-privat de lucrãri, ansamblul indicaţiilor tehnice cuprinse în special în documentul ataşat anunţului de selecţie, care definesc caracteristicile solicitate pentru un material, pentru un produs sau pentru un bun şi care permit caracterizarea acestora astfel încât sã corespundã utilizãrii urmãrite de partenerul public. Printre respectivele caracteristici se numãrã nivelurile de performanţã ecologicã, proiectarea pentru toate tipurile de utilizãri (inclusiv accesul persoanelor cu handicap) şi evaluarea conformitãţii, performanţa, siguranţa sau dimensiunile, inclusiv procedurile referitoare la asigurarea calitãţii, terminologia, simbolurile, testãrile şi metodele de testare, ambalarea, marcarea şi etichetarea, precum şi procesul şi metodele de producţie. Caracteristicile includ, de asemenea, normele de proiectare şi calculare a lucrãrilor, condiţiile de testare, de control şi de recepţie a lucrãrilor, precum şi tehnicile sau metodele de construcţie şi toate celelalte condiţii cu caracter tehnic pe care autoritatea contractantã este în mãsurã sã le prevadã, prin reglementãri generale ori specifice, în ceea ce priveşte lucrãrile terminate şi în ceea ce priveşte materialele sau elementele acestora;
    b) prin specificaţie tehnicã se înţelege, în cazul în care este vorba de contracte de parteneriat public-privat de bunuri şi contracte de parteneriat public-privat de servicii: o specificaţie menţionatã într-un document ce defineşte caracteristicile solicitate pentru un produs sau serviciu, precum nivelurile de calitate, nivelurile de performanţã ecologicã, proiectarea pentru toate tipurile de utilizãri (inclusiv accesul pentru persoanele cu handicap) şi evaluarea conformitãţii, a performanţei, a utilizãrii produsului, siguranţa ori dimensiunile acestuia, inclusiv indicaţiile aplicabile produsului în ceea ce priveşte denumirea sub care este comercializat, terminologia, simbolurile, testãrile şi metodele de testare, ambalarea, marcarea şi etichetarea, instrucţiunile de utilizare, procesele şi metodele de producţie, precum şi procedurile de evaluare a conformitãţii;
    2. prin standard se înţelege o specificaţie tehnicã aprobatã de cãtre un organism desemnat de standardizare în vederea utilizãrii repetate sau permanente, care nu este obligatorie şi care se încadreazã în una dintre categoriile urmãtoare:
    - standard internaţional: un standard adoptat de un organism internaţional de standardizare şi pus la dispoziţia publicului;
    - standard european: un standard adoptat de un organism european de standardizare şi pus la dispoziţia publicului;
    - standard naţional: un standard adoptat de un organism naţional de standardizare şi pus la dispoziţia publicului;
    3. prin agrement tehnic european se înţelege aprecierea tehnicã favorabilã a capacitãţii de utilizare a unui produs pentru un scop determinat, fondatã pe îndeplinirea cerinţelor de bazã pentru construcţie, în funcţie de caracteristicile intrinseci ale respectivului produs şi de condiţiile stabilite de aplicare şi utilizare. Agrementul tehnic european este eliberat de un organism desemnat în acest scop de statul membru;
    4. prin specificaţie tehnicã comunã se înţelege orice specificaţie tehnicã elaboratã în conformitate cu o procedurã recunoscutã de statele membre şi publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene;
    5. prin referinţã tehnicã se înţelege orice produs elaborat de organismele europene de standardizare, altul decât standardele oficiale, în conformitate cu o procedurã adaptatã în funcţie de evoluţia cerinţelor pe piaţã.
                   _________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016