Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 07/79 din 25 mai 2007  pentru modificarea si completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 00/33/2000    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 07/79 din 25 mai 2007 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 00/33/2000

EMITENT: CORPUL EXPERTILOR CONTABILI SI CONTABILILOR AUTORIZATI DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 414 din 20 iunie 2007

În temeiul art. 19 lit. a), al <>art. 26 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al pct. 18, 25 şi 152 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, republicat,

Consiliul Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România emite urmãtoarea hotãrâre:

ART. I
Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din 14 martie 2000, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Stagiul se efectueazã de cãtre persoanele care au promovat examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, organizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, denumit în continuare Corpul, potrivit <>art. 19 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Promovarea examenului de admitere pentru accesul la profesie se dovedeşte cu certificatul pentru promovarea examenului în vederea accesului la profesia de expert contabil/contabil autorizat, emis de comisiile de examinare în baza Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 562/2000 .
(3) Stagiul se organizeazã pe lângã un tutore de stagiu, membru al Corpului, sau, în mod colectiv, la nivelul fiecãrei filiale a Corpului."
2. La articolul 2, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Perioada de stagiu începe de la data la care persoana care a reuşit la examenul de admitere a depus cererea de înscriere la stagiu. În acest scop:
a) conducerea filialei, în termen de 10 zile, va înştiinţa candidatul cã a promovat examenul de admitere, iar acestuia îi revine obligaţia sã se prezinte pentru întocmirea formalitãţilor în vederea înscrierii la stagiu;
b) cererea de înscriere la stagiu, potrivit regulamentului prevãzut la art. 1 alin. (2), se depune în termen de maximum douã luni de la data promovãrii examenului de admitere; în caz contrar, candidatul va susţine din nou examenul de acces."
3. La articolul 2, alineatul (3) se abrogã.
4. La articolul 2, alineatele (4)-(7) vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) La cererea stagiarului, depusã în cel mult douã luni de la promovarea examenului de admitere, stagiul poate fi prelungit sau suspendat printr-o hotãrâre a consiliului filialei Corpului dupã cum urmeazã:
a) prelungirea stagiului, care nu se poate face decât pentru o perioadã de maximum 3 ani, poate fi datã în una sau mai multe etape;
b) suspendarea poate fi acordatã în primii 2 ani, pe perioade care nu depãşesc 12 luni fiecare. Orice reînnoire a unei perioade de suspendare, formulatã în cadrul acestei durate de 2 ani, trebuie sã facã obiectul unei hotãrâri a consiliului filialei Corpului. Durata serviciului militar şi concediul legal de maternitate sau pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani nu sunt luate în calcul în cei 2 ani de suspendare.
(5) În situaţia în care candidatul a terminat sau se aflã în cursul efectuãrii stagiului la categoria contabil autorizat şi a promovat examenul la categoria expert contabil se recunoaşte stagiul efectuat, dar nu mai mult de douã semestre.
(6) În perioada de stagiu, stagiarul este obligat sã efectueze minimum 200 de ore pe semestru, în timpul orelor normale de muncã ale tutorelui de stagiu sau potrivit programului de stagiu în sistem colectiv.
(7) În ultimele 6 luni de stagiu, tutorele de stagiu trebuie sã acorde stagiarului, la cerere, un concediu neplãtit de cel puţin 30 de zile pentru pregãtirea examenului de aptitudini la profesiile de expert contabil şi de contabil autorizat."
5. La articolul 4, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Stagiul se efectueazã pe lângã o persoanã fizicã sau în cadrul unei societãţi comerciale de profil, membrã a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
(2) Lista cuprinzând persoanele şi societãţile comerciale de profil, abilitate sã primeascã stagiari, se stabileşte de Consiliul superior al Corpului, la propunerea consiliului filialei Corpului; acestea trebuie sã ofere garanţii suficiente în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor pentru formarea stagiarilor, respectarea normelor şi principiilor Codului etic naţional al profesioniştilor contabili. Aceastã listã este publicã, poate fi consultatã de cei interesaţi şi se înmâneazã fiecãrui tutore de stagiu odatã cu documentul de abilitare a acestuia."
6. La articolul 5, alineatele (2)-(4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Consiliul superior al Corpului analizeazã cererea şi hotãrãşte în termen de 30 de zile de la primire.
(3) Abilitarea poate fi solicitatã în orice moment de persoanele fizice cu vechime în profesie de minimum 5 ani şi de societãţile comerciale de profil, membre ale Corpului, cu îndeplinirea criteriilor stabilite prin normele CECCAR.
(4) Odatã acordatã, abilitarea rãmâne valabilã pânã la retragerea sa de cãtre Consiliul superior al Corpului."
7. La articolul 5, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Fiecare tutore de stagiu are dreptul la un singur stagiar. Autorizarea de a avea mai mult de un stagiar se acordã, pentru fiecare stagiar în plus, de consiliul filialei Corpului, dupã examinarea ansamblului activitãţilor tutorelui de stagiu."
8. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Lista cuprinzând persoanele şi societãţile comerciale de profil abilitate sã aibã calitatea de tutore de stagiu se publicã odatã cu Tabloul anual al membrilor Corpului şi se actualizeazã periodic."
9. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Stagiarul trebuie sã aducã la cunoştinţã consiliului filialei Corpului, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire sau direct la registratura filialei, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea stagiului (anexa nr. 3):
a) numele şi adresa sa;
b) numele şi adresa tutorelui de stagiu;
c) atestarea tutorelui de stagiu cã acceptã sã îl primeascã pe stagiar, din care sã rezulte şi data începerii stagiului (anexa nr. 4).
(2) Preşedintele consiliului filialei confirmã înscrierea la stagiu, trimiţând stagiarului o scrisoare de confirmare (anexa nr. 5).
(3) Pentru stagiarii care urmeazã sã se pregãteascã în sistem colectiv, preşedintele consiliului filialei Corpului va confirma înscrierea la stagiu, prin transmiterea unei scrisori de confirmare [anexa nr. 5a) la regulament].
(4) Procedura prevãzutã la alin. (1) se aplicã şi în cazul schimbãrii tutorelui de stagiu.
(5) În situaţia în care stagiarul nu a gãsit şi filiala nu poate sã îi recomande un tutore de stagiu, preşedintele consiliului filialei Corpului, sub proprie semnãturã, va face menţiunea «pregãtire în sistem colectiv» pe cererea al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 3a)."
10. La articolul 10, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) În perioada în care îşi desfãşoarã activitatea sub îndrumarea şi controlul tutorelui de stagiu, stagiarul poate avea şi calitatea de salariat în înţelesul legislaţiei în vigoare.
(2) Relaţiile contractuale ale stagiarului cu persoana sau cu societatea comercialã de profil în care îşi efectueazã stagiul se pot stabili pe baza legislaţiei muncii sau legislaţiei civile."
11. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Stagiul constã în efectuarea de lucrãri profesionale, la care se adaugã acţiuni de pregãtire tehnicã şi deontologicã.
(2) Lucrãrile profesionale reprezintã 400 de ore pe an şi se efectueazã sub controlul tutorelui de stagiu. Când nu este posibilã efectuarea de lucrãri pe lângã un tutore de stagiu, filiala organizeazã pregãtirea în sistem colectiv a stagiarilor, în condiţiile respectãrii tuturor prevederilor prezentului regulament şi numai pe bazã de lucrãri practice, potrivit programului-cadru pe categorii de lucrãri profesionale prevãzut în anexa nr. 14. Exerciţiile, lucrãrile practice şi studiile de caz (col. 3 din anexa nr. 14), ce fac obiectul pregãtirii în sistem colectiv, se stabilesc anual de Departamentul pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã şi se prezintã, se rezolvã şi se evalueazã de cãtre formatorii (lectorii) aprobaţi de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului din rândul tutorilor de stagiu, cadrelor universitare sau al altor specialişti pe domenii. Modul de organizare şi desfãşurare a acţiunilor de pregãtire în sistem colectiv se stabileşte prin norme aprobate de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului.
(3) Pregãtirea stagiarilor cuprinde:
a) acţiuni legate de comportamentul profesional şi de doctrina profesionalã, care sunt întreprinse în mod curent de consiliul filialei Corpului;
b) acţiuni de pregãtire cu caracter tehnic, care pot fi delegate unor cabinete sau societãţi comerciale de profil, membre ale Corpului, sau unor institute de învãţãmânt care au fãcut cerere în acest sens şi ale cãror programe au fost agreate de Consiliul superior al Corpului.
(4) Într-un an, un stagiar trebuie sã efectueze minimum douã zile de pregãtire, în legãturã cu comportamentul profesional şi doctrina profesionalã, şi 4 zile de pregãtire tehnicã.
(5) Tematica pentru cursurile de pregãtire tehnicã este prezentatã în anexa nr. 6.
(6) Tematica pentru cursurile de pregãtire deontologicã şi doctrinã profesionalã este prezentatã în anexa nr. 6 a)."
12. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Stagiarii au obligaţia sã participe la acţiunile organizate de consiliul filialei, în cadrul Programului naţional de formare profesionalã continuã."
13. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Stagiarul prezintã controlorului de stagiu la sfârşitul fiecãrui semestru un "Raport semestrial" în care dezvoltã un caz practic sau, în cazul unei misiuni de audit, prezintã lucrãrile efectuate, grupate pe activitãţile prevãzute în anexa nr. 7.
(2) Raportul semestrial poate avea forma şi structura prezentate în anexa nr. 8 şi se semneazã atât de stagiar, cât şi de tutorele de stagiu. Raportul este însoţit de Fişa semestrialã a tutorelui de stagiu, în care acesta poate dezvolta şi comenta unele aspecte din activitatea stagiarului.
(3) În cazul experţilor contabili, cel puţin douã din 6 rapoarte semestriale trebuie sã se refere la activitatea de expertizã contabilã şi de audit."
14. La articolul 15, alineatele (1) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Tutorele de stagiu trebuie sã creeze stagiarilor condiţii pentru:
a) a urma pregãtirea prevãzutã în prezentul regulament;
b) a se achita cu regularitate de obligaţiile lor prevãzute în prezentul regulament;
c) a pregãti examenul de aptitudini, în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil sau de contabil autorizat."
...........................................................................
(3) Tutorele de stagiu trebuie sã întocmeascã cu regularitate Fişa semestrialã a stagiarului şi sã rãspundã la solicitãrile consiliului filialei Corpului în legãturã cu activitatea stagiarului."
15. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - La sfârşitul perioadei de stagiu, tutorele de stagiu întocmeşte şi prezintã consiliului filialei un Raport de stagiu conform modelului prezentat în anexa nr. 9. În cazul stagiarilor pregãtiţi în sistem colectiv, Raportul de stagiu se întocmeşte de directorul executiv al filialei pentru fiecare stagiar, conform modelului prezentat în anexa nr. 9 a)."
16. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Tutorii de stagiu sunt obligaţi sã plãteascã stagiarii în funcţie de: numãrul de ore efectuate, calitatea lucrãrilor efectuate şi baremele orare stabilite de Consiliul superior al Corpului."
17. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Consiliul superior al Corpului numeşte un controlor de stagiu la nivelul fiecãrei filiale şi unul sau mai mulţi controlori adjuncţi care sã acopere activitatea tuturor stagiarilor din raza filialei, respectiv experţi contabili şi contabili autorizaţi; un controlor de stagiu adjunct nu poate avea mai mult de 50 de stagiari în control."
18. La articolul 20, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Controlul stagiului se referã la:
a) respectarea de cãtre stagiari a obligaţiilor şi a reglementãrilor care îi privesc;
b) comportamentul stagiarului;
c) calitatea şi diversitatea lucrãrilor profesionale;
d) trimiterea la timp a rapoartelor semestriale şi a fişelor semestriale ale tutorelui de stagiu;
e) participarea efectivã la acţiunile de pregãtire."
19. La articolul 20, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Controlorul de stagiu va lãmuri orice situaţie pentru stagiarii care efectueazã stagiul în sistem colectiv."
20. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Controlorii de stagiu îi convoacã la filialã, în mod periodic, fie pe toţi stagiarii, fie pe grupe, în reuniuni care pot sã corespundã cu zilele de studiu privind comportamentul profesional şi doctrina profesionalã; convocarea se face cu cel puţin 30 de zile înainte, iar prezenţa este obligatorie."
21. La articolul 22, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Consiliul superior al Corpului desemneazã vicepreşedintele care rãspunde de Departamentul pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã pentru a îndeplini şi calitatea de controlor naţional de stagiu, care orienteazã şi coordoneazã activitatea controlorilor de stagiu de la nivelul filialelor Corpului."
22. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Controlorii şi controlorii adjuncţi de stagiu întocmesc anual un raport al propriei activitãţi, pe care îl prezintã preşedintelui consiliului filialei Corpului şi controlorului naţional de stagiu.
(2) Controlorul naţional de stagiu prezintã Consiliului superior raportul anual cu privire la activitatea controlorilor de stagiu de la nivelul filialelor Corpului.
(3) În cursul anului, Departamentul pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã din cadrul Corpului poate cere orice informaţie filialelor Corpului în legãturã cu activitatea de stagiu."
23. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Departamentul pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã şi controlorul naţional de stagiu organizeazã cel puţin o datã pe an o reuniune cu toţi controlorii de stagiu, în care se analizeazã activitatea de stagiu în cadrul Corpului."
24. La articolul 26, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Toţi stagiarii care se pregãtesc în sistem colectiv vor fi înregistraţi de cãtre directorul executiv al filialei în Registrul matricol şi vor primi livrete de stagiu."
25. La articolul 26, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) O copie (listã) din registrul stagiarilor se trimite la Departamentul pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã, anual pânã la data de 30 iunie, şi se actualizeazã semestrial."
26. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Evidenţa activitãţii de stagiu cuprinde:
a) un dosar al stagiarului, care conţine diferite documente pe care acesta le-a depus la înscrierea în stagiu, precum şi rapoartele şi celelalte documente în legãturã cu activitatea acestuia;
b) un dosar al tutorelui de stagiu, care cuprinde abilitarea acestuia, numele stagiarilor şi diferite documente şi corespondenţã, precum şi rapoarte ale acestuia.
(2) Activitãţile desfãşurate de stagiar, documentele şi rapoartele acestuia sunt consemnate şi conservate într-un dosar personal denumit Livret de stagiu (anexa nr. 10).
(3) Lucrãrile (rapoartele) efectuate de stagiarii care efectueazã pregãtirea în sistem colectiv se centralizeazã de cãtre directorul executiv al filialei sau de cãtre alt specialist desemnat în prealabil de consiliul filialei şi se consemneazã în Registrul matricol la rubrica «Rapoarte», la semestrul corespunzãtor."
27. La articolul 28, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) La expirarea stagiului profesional efectuat conform prezentului regulament, stagiarului i se elibereazã un certificat de stagiu (anexa nr. 11), pe baza raportului tutorelui de stagiu şi a observaţiilor scrise de controlorul de stagiu sau pe baza Raportului de stagiu întocmit de directorul executiv al filialei."
28. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - (1) Susţinerea examenului de aptitudini se face dupã efectuarea stagiului, într-o perioadã maximã de 4 ani de la promovarea examenului de admitere, cu excepţia persoanelor aflate în situaţiile menţionate la art. 2 alin. (4) lit. a) şi b), pentru care termenul se prelungeşte în mod corespunzãtor.
(2) Stagiarii care nu au promovat examenul de aptitudini îl mai pot susţine în urmãtoarele maximum douã sesiuni consecutive, cu acoperirea taxelor de examen stabilite de Consiliul superior al Corpului.
(3) Pentru înscrierea la examenul de aptitudini, cel interesat depune la filiala Corpului din raza de domiciliu un dosar cuprinzând:
a) certificatul de admitere la stagiu, emis de comisia de examinare pentru accesul la profesie;
b) certificatul de stagiu;
c) copie de pe diploma de studii economice superioare, respectiv diploma de studii medii, recunoscutã de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
d) cerere pentru înscriere la examenul de aptitudini, adresatã preşedintelui filialei Corpului;
e) copie de pe actul de identitate (B.I./C.I.);
f) certificat de cazier judiciar;
g) adeverinţã medicalã;
h) douã fotografii tip B.I.
(4) Dosarele se transmit de cãtre filiale Departamentului pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã din cadrul Corpului, cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilitã pentru organizarea examenului de aptitudini.
(5) Examenele de aptitudini se organizeazã de cãtre Departamentul pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã din cadrul Corpului, la data stabilitã de cãtre Consiliul superior al Corpului; data şi locul examenului se comunicã de preşedintele filialei, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire."
29. La articolul 31, alineatele (1)-(4) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Examenul de aptitudini constã în probe scrise şi orale, separat pentru experţi contabili şi separat pentru contabili autorizaţi.
(2) Proba scrisã, cu o duratã de 6 ore, constã în:
a) studii de caz, exerciţii şi probleme din domeniul expertizei contabile, monografiei contabile, evaluãrii întreprinderilor şi auditului financiar;
b) întrebãri de judecatã profesionalã din doctrina şi deontologia profesiei contabile, organizarea şi funcţionarea Corpului.
(3) Proba oralã se susţine în maximum 7 zile calendaristice de la proba scrisã şi constã în:
a) câte o întrebare din materia juridicã şi fiscalã;
b) câte o întrebare din domeniile contabilitate, audit financiar şi evaluarea întreprinderilor.
(4) La proba scrisã, fiecare lucrare primeşte o notã de la 1 la 10. Pentru promovarea probei scrise şi continuarea examenului cu proba oralã este necesarã obţinerea cel puţin a mediei 7."
30. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Comisiile de examinare sunt formate din:
a) un magistrat, consilier sau controlor de la Curtea de Conturi;
b) douã cadre didactice universitare;
c) 2 experţi contabili;
d) câte un reprezentant al Ministerului Economiei şi Finanţelor şi al Ministerului Justiţiei.
(2) Secretariatul comisiilor de examinare este asigurat de Departamentul pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã din cadrul Corpului."
31. La articolul 33, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Lista cuprinzând persoanele care au promovat examenul de aptitudini se comunicã filialei din raza de domiciliu de cãtre Departamentul pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã din cadrul Corpului."
32. La articolul 33, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) În termen de maximum 30 de zile, absolventul examenului de aptitudini are obligaţia înscrierii în evidenţele Corpului, în caz contrar este luat din oficiu la categoria membrilor inactivi."
33. La articolul 34, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Activitatea desfãşuratã într-o societate de profil membrã a Corpului, în calitate de angajat, este recunoscutã ca perioadã de stagiu efectuat, în ceea ce priveşte lucrãrile profesionale şi pregãtirea tehnicã; la cerere, la împlinirea perioadei de 3 ani, persoanele respective pot solicita organizarea zilelor de pregãtire deontologicã, în vederea susţinerii examenului de aptitudini.
(2) Cererea trebuie sã conţinã toate informaţiile necesare, susţinute cu documente, care sã dea posibilitatea Departamentului pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã sã se asigure cã persoana în cauzã a obţinut pregãtirea profesionalã şi tehnicã necesarã (anexa nr. 13)."
34. La articolul 34, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) În cazul pregãtirii în sistem colectiv a stagiarilor, prevederile prezentului regulament cu privire la tutorii de stagiu se referã la directorul executiv al filialei sau la alt specialist desemnat de consiliul filialei."
35. Anexa nr. 1 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezenta hotãrâre.
36. Anexa nr. 2 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezenta hotãrâre.
37. Dupã anexa nr. 3 la regulament se introduce o nouã anexã, anexa nr. 3a), cuprinsã în anexa nr. 3 la prezenta hotãrâre.
38. Anexa nr. 4 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4 la prezenta hotãrâre.
39. Anexa nr. 5 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5 la prezenta hotãrâre.
40. Dupã anexa nr. 5 la regulament se introduce o nouã anexã, anexa nr. 5a), cuprinsã în anexa nr. 6 la prezenta hotãrâre.
41. Anexa nr. 6 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 7 la prezenta hotãrâre.
42. Dupã anexa nr. 6 la regulament se introduce o nouã anexã, anexa nr. 6a), cuprinsã în anexa nr. 8 la prezenta hotãrâre.
43. Anexa nr. 8 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 9 la prezenta hotãrâre.
44. Anexa nr. 9 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 10 la prezenta hotãrâre.
45. Dupã anexa nr. 9 la regulament se introduce o nouã anexã, anexa nr. 9a), cuprinsã în anexa nr. 11 la prezenta hotãrâre.
46. Anexa nr. 11 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 12 la prezenta hotãrâre.
47. Anexa nr. 12 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 13 la prezenta hotãrâre.
48. Anexa nr. 13 la regulament se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 14 la prezenta hotãrâre.
49. Dupã anexa nr. 13 la regulament se introduce o nouã anexã, anexa nr. 14, cuprinsã în anexa nr. 15 la prezenta hotãrâre.
ART. II
Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, aprobat prin Hotãrârea Consiliului Superior al Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 00/33/2000, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. IV
Organele alese şi structurile executive ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentei hotãrâri.

Preşedintele Corpului Experţilor Contabili
şi Contabililor Autorizaţi din România,
Marin Toma

Bucureşti, 25 mai 2007.
Nr. 07/79.

ANEXA 1
-------
[Anexa nr. 1 la regulament
--------------------------

Model de cerere de abilitare în calitate
de tutore de stagiu - persoanã fizicã-

Numele şi prenumele:
Adresa:
Calitatea: expert contabil/contabil autorizat/cadru didactic
Numãr carnet ....... din anul .....
Telefon ......, fax ......., e-mail .........
Solicit sã fiu abilitat în calitate de tutore de stagiu.
Numãr carnet de expert contabil/contabil autorizat:
Locul unde îmi exersez profesia:
Numãrul de stagiari pentru care solicit autorizarea:
În calitate de tutore de stagiu, persoanã fizicã, mã angajez:
- sã respect întocmai prevederile Regulamentului privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat;
- sã nu folosesc stagiarul în acţiuni care nu au legãturã cu profesia de expert contabil sau de contabil autorizat;
- sã sprijin stagiarul în formarea şi dezvoltarea profesionalã continuã.
În susţinerea cererii anexez urmãtoarele documente:
- copii ale contractelor de prestãri de servicii de contabilitate (minimum 3);
- copie de pe documentul privind dovada spaţiului de lucru (contract de proprietate, contract de închiriere, intabulare etc.);
- lista normelor profesionale, ghidurilor şi lucrãrilor emise de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, din biblioteca proprie.

Localitatea ........
Data .........
Semnãtura şi parafa ......

(Se trimite preşedintelui filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.)

ANEXA 2
-------
Anexa nr. 2 la regulament
--------------------------

Model de cerere de abilitare în calitate
de tutore de stagiu - persoanã juridicã -

Societatea Comercialã:
Adresa:
Numãrul de înmatriculare în registrul comerţului:
Numãrul autorizaţiei CECCAR:
Numele şi calitatea reprezentantului:
Telefon ......, fax ......, e-mail .........
Solicitãm sã fim abilitaţi în calitate de tutore de stagiu.
Numãrul de stagiari pentru care se solicitã autorizarea:
În calitate de tutore de stagiu, persoanã juridicã, ne angajãm:
- sã respectãm întocmai prevederile Regulamentului privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat;
- sã nu folosim stagiarul în acţiuni care nu au legãturã cu profesia de expert contabil sau de contabil autorizat;
- sã sprijinim stagiarul în formarea şi dezvoltarea profesionalã continuã.
În susţinerea cererii anexãm urmãtoarele documente:
- copii ale contractelor de prestãri de servicii de contabilitate (minimum 3);
- copie de pe documentul privind dovada spaţiului de lucru (contract de proprietate, contract de închiriere, intabulare etc.);
- lista normelor profesionale, ghidurilor şi lucrãrilor emise de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, din biblioteca proprie.

Localitatea ........
Data ...............
Semnãtura (calitatea) şi ştampila ........

(Se trimite preşedintelui filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.)


ANEXA 3
-------
[Anexa nr. 3a) la regulament]
-----------------------------



┌──────────────────────────────┐
│ PREGATIRE IN SISTEM COLECTIV │


│ │
│ Presedinte filiala │
│ Numele si prenumele │
│ │
│ .................. │
│ Semnatura si stampila │
│ │


└──────────────────────────────┘

Numele şi prenumele ..........
Numãrul certificatului de admitere la
examenul privind accesul la profesie ...............
Adresa .............................
Telefon .............

Data ............



Domnule preşedinte,

Conform dispoziţiilor art. 9 alin. (5) din Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, vã informez cã nu am gãsit un tutore de stagiu, iar filiala nu a putut sã îmi recomande unul.
În aceastã situaţie, solicit sã urmez pregãtirea profesionalã în sistem colectiv.

Localitatea ...........
Data ...............

Semnãtura ............


ANEXA 4
-------
(Anexa nr. 4 la regulament)
--------------------------

Model de atestare de stagiu

Subsemnatul, ............, adresa (sediul social) ............., calitatea ............, abilitat în calitate de tutore de stagiu (în cadrul cabinetului), prin Decizia Biroului permanent nr. . din .., certific faptul cã domnul/doamna ......., nãscut/nãscutã la data de ...... în localitatea ......, cu domiciliul în ......, va efectua sub conducerea mea începând cu data de ...... stagiul prevãzut în <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Stagiul se va efectua în cabinetul (societatea comercialã) .........., având orarul de lucru .... .

Localitatea ......
Data ........
Semnãtura (ştampila sau parafa) ......

(Se scrie pe hârtie cu antet.)


ANEXA 5
-------
(Anexa nr. 5 la regulament)
---------------------------

Confirmare de primire a înscrierii la stagiu

Localitatea ......
Data ..........

Domnului/Doamnei ..........

Vã facem cunoscut cã în cursul şedinţei din data de ........, consiliul filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a luat act de scrisoarea dumneavoastrã din data de ...., însoţitã de atestarea tutorelui de stagiu din data de ... .
Dumneavoastrã aţi fost înscris în Registrul matricol nr. .., care trebuie sã fie menţionat în orice corespondenţã a dumneavoastrã.
Stagiul dumneavoastrã începe la data de ................................... .
Controlorul dumneavoastrã de stagiu este domnul/doamna ........ .

Preşedintele consiliului filialei
Corpului Experţilor Contabili şi
Contabililor Autorizaţi din România,
...................


ANEXA 6
-------
(Anexa nr. 5 a) la regulament)
------------------------------

Confirmare de primire a înscrierii la stagiu

Localitatea ......
Data ..........

Domnului/Doamnei .....................................................
Vã facem cunoscut cã în cursul şedinţei din data de .............., consiliul filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a luat act de scrisoarea dumneavoastrã din data de ..........., prin care solicitaţi pregãtirea în sistem colectiv.
Dumneavoastrã aţi fost înscris în Registrul matricol nr. ........, care trebuie sã fie menţionat în orice corespondenţã a dumneavoastrã.
Stagiul dumneavoastrã începe la data de ........................... .
Controlorul dumneavoastrã de stagiu este domnul/doamna ..................


Preşedintele consiliului filialei
Corpului Experţilor Contabili şi
Contabililor Autorizaţi din România,
...................................


ANEXA 7
-------
(Anexa nr. 6 la regulament)
---------------------------

TEMATICA
pentru cursurile de pregãtire tehnicã


Experţi Contabili
contabili autorizaţi
┌────────┬────────────────────────────────────────────────┬───────────┬────────┐
│Anul I │- Organizarea profesiei │ 1 zi │ 1 zi │
│ │- Documente de lucru: │ 0,5 zile│0,5 zile│
│ │ - norme │ │ │
│ │ - foi de lucru │ │ │
│ │ - dosare de lucru pe feluri de lucrãri şi │ │ │
│ │ exerciţii │ │ │
│ │- Sistemul contabil şi de control intern: │ 1 zi │0,5 zile│
│ │ - conţinut │ │ │
│ │ - utilitate │ │ │
│ │ - limite │ │ │
│ │- Audit financiar: │ 1,5 zile│ - │
│ │ - cadrul conceptual şi principiile generale │ │ │
│ │ ale auditului │ │ │
│ │ - serviciile conexe │ │ │
│ │ - terminologie │ │ │
│ │ - organizarea activitãţii de audit în România │ │ │
│ │- Contabilitatea financiarã │ - │ 2 zile │
├────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┤
│Anul II │- Recapitularea cursurilor de formare din anul I│ 0,5 zile│0,5 zile│
│ │- Aprecierea sistemului contabil şi de control │ │ │
│ │ intern │ 0,5 zile│ - │
│ │- Evaluarea întreprinderii │ 1,5 zile│ - │
│ │- Fiscalitatea întreprinderilor │ 1,5 zile│1,5 zile│
│ │- Contabilitatea analiticã (de gestiune) │ - │2 zile │
├────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┤
│Anul III│- Recapitularea cursurilor din anul II │ 0,5 zile│0,5 zile│
│ │- Audit financiar: │ 2 zile │ - │
│ │ - obţinerea elementelor probante │ │ │
│ │ - riscurile în auditul financiar │ │ │
│ │ - norme de raportare │ │ │
│ │ - misiuni speciale │ │ │
│ │ - misiuni conexe │ │ │
│ │- Directivele europene şi standardele contabile │ 1,5 zile│ - │
│ │internaţionale în domeniul contabilitãţii │ │ │
│ │- Drept şi legislaţia contabilã şi de audit în │ │ │
│ │ România │ - │3,5 zile│
└────────┴────────────────────────────────────────────────┴───────────┴────────┘



ANEXA 8
-------
[Anexa nr. 6a) la regulament]
-----------------------------

TEMATICA
de pregãtire deontologicã şi doctrinã profesionalã
pentru experţi contabili şi contabili autorizaţi

Zilele 1-3
Doctrina profesionalã
I. Profesia contabilã: conţinut şi forme de manifestare
II. Calitatea de expert contabil/contabil autorizat
1. Definirea expertului contabil/contabilului autorizat
2. Accesul la profesie
3. Rãspunderile experţilor contabili/contabililor autorizaţi
III. Organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România
1. Atribuţiile Corpului
2. Organizarea teritorialã
3. Organele de conducere ale Corpului, atribuţii
4. Organizarea internã a Corpului
5. Relaţiile Corpului cu administraţia (Guvern)
6. Finanţarea activitãţilor Corpului
IV. Exercitarea profesiei de expert contabil/contabil autorizat
V. Controlul de calitate în activitatea experţilor contabili/contabililor autorizaţi
Zilele 4-6
Deontologie profesionalã
I. Profesia liberalã de expert contabil/contabil autorizat
II. Codul etic IFAC
1. Însemnãtatea (importanţa) existenţei unui cod de eticã profesionalã
2. Interesul general: conţinut, definiţii
3. Obiectivele codului etic
4. Principiile fundamentale:
a) integritatea;
b) obiectivitatea;
c) competenţa profesionalã;
d) confidenţialitatea;
e) profesionalism;
f) respectarea normelor tehnice şi profesionale.
5. Independenţa - principiul fundamental şi condiţia de exercitare a profesiei liberale de expert contabil şi de contabil autorizat
III. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili, emis de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, ediţia 2006.


Bibliografie

1. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare
2. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, republicat
3. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili, emis de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, ediţia 2006
4. Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenului de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, cu modificãrile ulterioare
5. Doctrinã şi deontologie în profesia contabilã din România, autori: prof. univ. dr. Horia Cristea, prof. univ. dr. Marin Toma, Editura CECCAR, 2003
6. Hotãrârea nr. 03/56 a Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Aurorizaţi din România
7. Cartea expertului contabil şi a contabilului autorizat - culegere de acte normative şi reglementãri ale profesiei elaborate de CECCAR, ediţia a IV-a, revizuitã şi adãugitã

ANEXA 9
-------
(Anexa nr. 8 la regulament)
---------------------------

Structura-tip a raportului
semestrial al stagiarului

Pagina de gardã
Numele şi prenumele stagiarului:
Adresa stagiarului:
Tutore de stagiu (numele şi prenumele):
Controlor de stagiu (numele şi prenumele):
Data începerii stagiului:
Perioada de referinţã a raportului: de la ....... la ..... (semestrul) ...
Numãrul raportului: (1, 2 ..............6) ............................


Stagiar, Tutore de stagiu,
........................ .......................
(semnãtura) (semnãtura)


ANEXA 10
--------
(Anexa nr. 9 la regulament)
---------------------------

(Raportul tutorelui de stagiu asupra condiţiilor de derulare a stagiului)

RAPORT DE STAGIU

Subsemnatul, ............, tutore de stagiu abilitat prin .................., certific cã domnul/doamna .................., nãscut/nãscutã în ................. la data de ......................., cu domiciliul în ........................., a efectuat sub conducerea mea stagiul profesional prevãzut de <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Stagiul s-a efectuat de la data de ................ la data de .............
Condiţii de derulare a stagiului ...........................................
............................................................................


Localitatea ................
Data .......................
Semnãtura tutorelui de stagiu
............................

Observaţii şi viza controlorului de stagiu
..........................................

Semnãtura controlorului de stagiu
.................................


Structura raportului de stagiu:
I. Prezentarea lucrãrilor efectuate
(grupate pe structura prezentatã în anexa nr. 6, de exemplu)
II. Relaţiile cu tutorele de stagiu
III. Expunerea unei lucrãri profesionale efectuate
IV. Observaţiile eventuale ale stagiarului asupra perioadei de stagiu efectuat
V. Observaţiile eventuale ale tutorelui de stagiu


ANEXA 11
--------
[Anexa nr. 9a) la regulament]
-----------------------------

(Raportul directorului executiv al filialei asupra condiţiilor de derulare a stagiului pentru "Pregãtirea în sistem colectiv")

RAPORT DE STAGIU

Subsemnatul, ................., în calitate de director executiv al filialei, certific cã domnul/doamna ..................., nãscut/nãscutã în ................ la data de ............, cu domiciliul în ...................., a efectuat sub conducerea mea stagiul profesional prevãzut de <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile ulterioare, urmând "Pregãtirea în sistem colectiv".

Stagiul s-a efectuat de la data de ............. la data de ..............
Condiţii de derulare a stagiului:
..........................................................................
..........................................................................


Localitatea ...................
Data ..........................
Semnãtura directorului de filialã
................................

Observaţii şi viza preşedintelui de filialã:
...........................................................................
Semnãtura preşedintelui de filialã ........................................

Structura raportului de stagiu:
I. Prezentarea lucrãrilor efectuate
(grupate pe structura prezentatã în anexa nr. 6, de exemplu)
II. Relaţiile cu conducãtorul de stagiu
III. Expunerea unei lucrãri profesionale efectuate
IV. Observaţiile eventuale ale stagiarului asupra perioadei de stagiu efectuat
V. Observaţiile eventuale ale conducãtorului de stagiu

ANEXA 12
--------
(Anexa nr. 11 la regulament)
----------------------------

CERTIFICAT DE STAGIU

Subsemnatul, ..................., preşedintele consiliului filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România .................., atest cã domnul/doamna .........................., stagiar/stagiarã, a efectuat succesiv urmãtoarele perioade de stagiu:

de la ................. la .................., tutore de stagiu;
de la ................. la .................., tutore de stagiu;
de la ................. la .................., tutore de stagiu;
de la ................. la .................., tutore de stagiu;
de la ................. la .................., tutore de stagiu;
de la ................. la .................., tutore de stagiu,

însumând o perioadã de 3 ani, conform <>art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Cu privire la modul de efectuare a stagiului menţionez urmãtoarele:
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................

Ţinând seama şi de rapoartele tutorelui/tutorilor de stagiu şi de observaţiile controlorului de stagiu, apreciez cã stagiul domnului/doamnei ................... este satisfãcãtor şi îl/o autorizez sã se prezinte la examenul de aptitudini pentru obţinerea calitãţii de expert contabil (contabil autorizat).

Localitatea ....................................................
Data ...........................................................
Preşedintele consiliului filialei,
................................................................
(semnãtura)


ANEXA 13
--------
(Anexa nr. 12 la regulament)
----------------------------

TEMATICA*)
examenului de aptitudini
---------
*) Tematica se completeazã periodic, în funcţie de necesitãţi.

1. Organizarea profesiei şi statutul profesional al expertului contabil şi al contabilului autorizat:
- calitatea de expert contabil şi calitatea de contabil autorizat
- accesul la profesie
- organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România
- incompatibilitãţi în profesie
- responsabilitatea profesionistului contabil
- evidenţa membrilor Corpului
- Codul etic naţional al profesioniştilor contabili
2. Drept: comercial, civil, penal şi fiscal
3. Audit financiar:
- proceduri şi tehnici de audit
- misiuni de audit:
- audit financiar
- servicii conexe
- normele naţionale de audit financiar
- activitatea de cenzorat
- norme de raportare
4. Contabilitatea şi finanţele operatorilor economici şi instituţiilor financiar-bancare:
- contabilitate generalã: planul de conturi**) (operatori economici, bãnci, societãţi de asigurãri, pieţe de capital)
- conturile consolidate
- publicarea conturilor anuale
- funcţiile întreprinderilor
- evaluarea întreprinderilor
- fuziuni şi divizãri de întreprinderi
- dizolvarea şi lichidarea întreprinderilor
- analiza situaţiei financiare a întreprinderii
- gestiunea financiarã (bugete de trezorerie, conturi previzionale, modalitãţi de finanţare)
- informaticã; cunoştinţe generale**)
-----------
**) Teme valabile şi pentru contabili autorizaţi.
5. Contabilitate de gestiune:
- analiza conturilor şi politici de preţuri
- evidenţa cheltuielilor; calculul costurilor; stabilirea rezultatelor**)
--------
**) Teme valabile şi pentru contabili autorizaţi.

6. Metode cantitative şi matematici aplicate:
- matematici financiare
- statistici descriptive (serii statistice cu una sau mai multe variabile; indici)
- probabilitãţi, sondaje şi eşantionãri.


Bibliografie*)
--------
*) Se actualizeazã pe mãsurã ce vor fi adoptate noi acte normative.

1. <>Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 14 ianuarie 2005
2. <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
3. Codul comercial român
4. <>Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare
5. <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.080 bis din 30 noiembrie 2005, cu modificãrile ulterioare
6. Norme metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni de fuziune, divizare, dizolvare şi lichidare a societãţilor comerciale, precum şi retragerea sau excluderea unor asociaţi din cadrul societãţilor comerciale şi tratamentul fiscal al acestora, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.376/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.012 bis din 3 noiembrie 2004, publicate şi de Editura CECCAR în 2004
7. Regulament privind efectuarea stagiului şi examenului de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din 14 martie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
8. Codul etic naţional al profesioniştilor contabili, Editura CECCAR, 2006
9. Cartea expertului contabil şi a contabilului autorizat - Culegere de acte normative şi reglementãri ale profesiei elaborate de CECCAR, ediţia a IV-a 2004, revizuitã şi adãugitã
10. Colecţia de Ghiduri pentru Înţelegerea şi Aplicarea Standardelor Internaţionale de Contabilitate (32 volume), Bucureşti, Editura CECCAR, 2004
11. Angheni Smaranda şi colectiv - Drept comercial, ediţia a III-a, Editura All Beck, 2004
12. Cãrpenaru S. şi colectiv - Societãţile comerciale - reglementare, doctrinã, jurisprudenţã, Editura All Beck, 2001
13. Alberta Chiţu, Corina Ioanaş - Auditul în instituţiile publice, Editura CECCAR
14. Cristea Horia, Toma Marin - Doctrinã şi deontologie în profesia contabilã din România, Editura CECCAR, 2003
15. Duţescu Adriana - Ghid privind înţelegerea şi aplicarea standardelor internaţionale de contabilitate - ediţia I şi II, Editura CECCAR, 2001 şi 2002
16. Duţescu Adriana - Politici contabile de întreprinderi, Editura CECCAR, 2004
17. Feleaga Nicolae, Malciu Liliana - Contabilitate financiarã - O abordare europeanã şi internaţionalã (vol. I - Contabilitate financiarã fundamentalã, vol. II - Contabilitate financiarã aprofundatã), Bucureşti, Editura Infomega, 2005
18. Feleaga Nicolae, Malciu Liliana - Reglementare şi practici de consolidare a conturilor, Editura CECCAR, 2004
19. Feleaga Nicolae, Malciu Liliana - Recunoaştere, evaluare şi estimare în contabilitatea internaţionalã, Editura CECCAR, 2004
20. Garbina Mãdãlina, Bunea Ştefan - Sinteze, studii de caz şi teste grilã privind aplicarea IFRS/IAS, vol. I şi II, Editura CECCAR, 2005
21. Pantea Petru - Contabilitatea româneascã armonizatã cu directivele CEE, Editura Intelcredo, 2003
22. Pitulice Mihai, Chiţu Andrei - Studii privind auditul public intern, Editura CECCAR
23. Ristea Mihai, Dima M. - Contabilitatea societãţilor comerciale, Editura Universitarã, 2004
24. Ristea Mihai, Dumitru Corina - Contabilitatea aprofundatã, Editura Universitarã, 2004
25. Ristea Mihai şi colectiv - Contabilitatea financiarã a întreprinderii, Editura Universitarã, 2004
26. Stoian Ana, Turlea Eugen - Auditul financiar-contabil, Editura Economicã, 2001
27. Toma Marin - Iniţiere în evaluarea întreprinderilor, Editura CECCAR, 2005
28. Toma Marin - Reorganizarea întreprinderilor prin fuziune şi divizare, Editura CECCAR, 2003
29. Toma Marin - Iniţiere în auditul situaţiilor financiare ale unei entitãţi, Editura CECCAR, 2005
30. Cartea expertului evaluator, ediţia a II-a, Editura CECCAR, 2005
31. Standardele internaţionale de audit (ISA), emise de IFAC, Biblioteca CECCAR
32. Standarde Internaţionale de Raportare Financiarã (IFRS) 2005 şi 2006 - Traducere în limba românã publicatã de CECCAR


ANEXA 14
--------
(Anexa nr. 13 la regulament)
---------------------------


Model de cerere pentru stagiarii care îşi
desfãşoarã activitatea într-o societate de
expertizã contabilã şi/sau audit, membrã a
Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi


Domnului preşedinte al Filialei Corpului Experţilor Contabili
şi Contabililor Autorizaţi din România ............................

Subsemnatul/Subsemnata, ..............., cu domiciliul în ................., nãscut/nãscutã la data de ................... în ......................, solicit efectuarea zilelor de pregãtire deontologicã în vederea prezentãrii la examenul de aptitudini pentru obţinerea calitãţii de expert contabil (contabil autorizat).
Menţionez cã îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 34 din Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenului de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, cu modificãrile ulterioare, în sensul cã am profesat timp de 3 ani într-o societate membrã a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, dupã cum urmeazã:



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Perioada Societatea Calitatea în firmã Lucrãrile efectuate*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
............ .............. ................... ....................
............ .............. ................... ....................
............ .............. ................... ....................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
*) Potrivit clasificãrii prevãzute în pct. 142 şi 143 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, republicat. Într-o anexã se prezintã principalele lucrãri şi calitatea avutã (coordonator, şef colectiv, senior, asistent etc.)


Anexez urmãtoarele documente:
- copie autentificatã de pe carnetul de muncã sau alt document eliberat de angajator, din care sã rezulte vechimea de 3 ani ca angajat într-o societate membrã a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi;
- Certificatul de promovare a examenului pentru admiterea la stagiu nr. .................. din ....................... (copie autentificatã).


Data .................
Semnãtura ............


ANEXA 15
--------
(Anexa nr. 14 la regulament)
----------------------------

PROGRAM - CADRU
de pregãtire practicã în sistem colectiv a stagiarilor


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Categoria de Nr. de ore


profesionale practice*) anul anul anul
I II III


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Elaborarea 120 90 55
situaţiilor
financiare
anuale
1. Bilanţul
întreprinderii
2. Contul de profit
şi pierdere
3. Situaţia mişcãrii
capitalurilor
proprii
4. Situaţia
fluxurilor de
trezorerie
5. Situaţiile anexe
la bilanţ
6. Politicile
contabile de
întreprindere
7. Raportul anual al
administratorilor
8. Raportãrile
intermediare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
II. Auditul 50 60 70
statutar al
situaţiilor
financiare
9. Examinarea
situaţiilor
financiare anuale
10. Verificarea şi
certificarea
situaţiilor
financiare
11. Examenul limitat
al situaţiilor
financiare
12. Misiuni speciale
şi misiuni conexe
de audit realizate
de experţii
contabili
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
III. Expertize 25 25 25
contabile
13. Expertize
contabile în cazul
unor litigii
contractuale
14. Expertiza
contabilã în
cazul unor
lipsuri în
gestiune
15. Expertiza
contabilã în cazul
neîndeplinirii
unor obligaţii
faţã de bugetul
statului
16. Expertizarea
contabilã a unor
drepturi şi
obligaţii
izvorâte din
legislaţia muncii
17. Expertiza
contabilã asupra
unor drepturi şi
obligaţii izvorâte
din legislaţia
financiar-
contabilã şi
fiscalã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
IV. Evaluarea 15 15 15
întreprinderilor
18. Evaluarea
întreprinderilor
19. Evaluarea valorilor
mobiliare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
V. Fuziuni şi 10 10 10
divizãri de
întreprinderi
20. Fuziunea
întreprinderilor
21. Divizarea
întreprinderilor
22. Asocierea cu pãrţi
ale patrimoniului
întreprinderii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VI. Administrarea - 10 20
şi lichidarea
întreprinderilor
23. Administrarea
întreprinderilor
24. Administrarea
judiciarã a
întreprinderii
25. Lichidarea
întreprinderii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VII. Studii de 10 15 20
fezabilitate
26. Studii pentru Studiu de caz pentru - 15 -
investiţii un credit
27. Fezabilitatea Studiu de caz din practica - - 20
unei afaceri firmei sau din manual
comerciale
28. Planul de afaceri Conţinuturi. Exemple 10 - -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
VIII. Analiza 10 15 20
diagnostic a
întreprinderii
29. Analize pentru Studii de caz 10 - 10
managementul şi
acţionariatul
întreprinderii
30. Analize pentru Studii de caz. Exemple - 15 10
utilizatorii
externi(due
dilligence)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
IX. Consultanţã 30 30 30
fiscalã
acordatã
contribuabililor
31. Impozite directe Procedura fiscalã:
conţinut, ex. 30 - -
32. Impozite Procedura fiscalã: - 30 -
indirecte conţinut, ex.
33. Impozite şi taxe Procedura fiscalã: - - 30
locale conţinut, ex.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
X. Organizarea 25 30 35
auditului şi
controlul
intern al
întreprinderii
34. Organizarea şi Reglementare. Studiu de 25 - -
planificarea caz
contabilitãţii
unei întreprinderi
35. Organizarea Reglementare. Studiu de - 30 -
controlului caz
intern al unei
întreprinderi
36. Exercitarea unei Reglementare. Studiu de - - 35
misiuni de audit caz
intern la o
întreprindere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XI. Ţinerea 30 20 10
contabilitãţii
unei entitãţi
37. Contabilitatea
financiarã a unei
entitãţi care
aplicã IFRS
38. Contabilitatea Studiu de caz. Comentarii 10 - -
financiarã în
sistem simplificat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Contabilitatea de Studiu de caz (propriu 10 - -
gestiune a unei sau din manual)
întreprinderi
40. Contabilitatea Studiu de caz (ex.) - - -
unei
întreprinderi de
construcţii
41. Contabilitatea Studiu de caz (ex.) - 5 -
operaţiunilor de
comerţ exterior
42. Contabilitatea Studiu de caz (ex.) - - 10
unei instituţii
de credit
43. Contabilitatea Studiu de caz (ex.) 10 - -
unei instituţii
bugetare
44. Contabilitatea Studiu de caz (ex.) - 10 -
unei societãţi
de investiţii
financiare
45. Contabilitatea în Studiu de caz (ex.) - 5 -
partidã simplã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
XII. Alte lucrãri 70 80 90
efectuate de
experţii
contabili şi
contabilii
autorizaţi
[la sugestia
filialei, a
formatorilor
(lectorilor)
sau la cererea
stagiarilor]
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----------
*) Se stabileşte de Departamentul pentru organizarea stagiului şi dezvoltarea profesionalã continuã, se aprobã de Biroul permanent al Consiliului superior şi se completeazã periodic, în funcţie de necesitãţi.


Recapitularea numãrului de ore de pregãtire practicã pe categorii de lucrãri profesionale


┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ anul I │ anul II │ anul III │ Total │ % │
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ I │ 125 │ 90 │ 55 │ 270 │ 22,5 │
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ II │ 50 │ 60 │ 70 │ 180 │ 15 │
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ III │ 25 │ 25 │ 25 │ 75 │ 6,25│
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ IV │ 15 │ 15 │ 15 │ 45 │ 3,75│
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ V │ 10 │ 10 │ 10 │ 30 │ 2,5 │
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ VI │ - │ 10 │ 20 │ 30 │ 2,5 │
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ VII │ 10 │ 15 │ 20 │ 45 │ 3,75│
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ VIII │ 10 │ 15 │ 20 │ 45 │ 3,75│
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ IX │ 30 │ 30 │ 30 │ 90 │ 7,5 │
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ X │ 25 │ 30 │ 35 │ 90 │ 7,5 │
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ XI │ 30 │ 20 │ 10 │ 60 │ 5,0 │
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ XII │ 70 │ 80 │ 90 │ 240 │ 20 │
├─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┼───────┤
│Total │ 400 │ 400 │ 400 │1.200 │ 100 │
└─────────┴─────────┴──────────┴───────────┴────────┴───────┘



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016