Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE din 1 ianuarie 1971  cu privire la perfectionarea pregatirii cadrelor de partid, de stat si ale organizatiilor de masa in problemele conducerii activitatii economice si sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE din 1 ianuarie 1971 cu privire la perfectionarea pregatirii cadrelor de partid, de stat si ale organizatiilor de masa in problemele conducerii activitatii economice si sociale

EMITENT: COMITETUL CENTRAL AL P.C.R.
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 1 ianuarie 1971
Faurirea societãţii socialiste multilateral dezvoltate impune în mod obiectiv exercitarea la un nivel tot mai înalt a rolului conducãtor al partidului, corespunzãtor complexitatii proceselor economice şi sociale, rãspunderii sale sporite, amplorii sarcinilor care se cer soluţionate. Aceasta reclama îmbunãtãţirea activitãţii de conducere la toate nivelurile, introducerea metodelor ştiinţifice de organizare şi conducere a economiei naţionale, a statului, a vieţii sociale în ansamblu, în vederea obţinerii unei înalte eficiente în toate compartimentele construcţiei socialiste. În acest scop este necesarã, o data cu pregãtirea politico-ideologica marxist-leninista şi profesionalã a tuturor activistilor de partid şi ai organizaţiilor de masa, a cadrelor din economie, din organele de stat centrale şi locale, inarmarea lor cu temeinice cunoştinţe în domeniul organizãrii şi conducerii societãţii socialiste.
Pe prim plan se situeaza necesitatea însuşirii conducerii ştiinţifice a producţiei materiale - domeniul hotaritor pentru edificarea şi dezvoltarea orinduirii noastre socialiste -, a cunoaşterii cuceririlor revoluţiei tehnico-ştiinţifice şi a aplicatiilor ei în domeniul conducerii, a metodelor moderne de organizare a producţiei şi a muncii, de analiza, programare, planificare şi optimizare a soluţiilor economice, a realizãrii în domeniul informaticii şi ciberneticii economice. Totodatã se impune perfecţionarea, în lumina invataturii, marxist-leniniste, a întregii activitãţi organizatorice şi de conducere a organelor de partid, de stat, situarea muncii politico-administrative pe temelia ştiinţei.
Pe baza sarcinilor stabilite de Congresul al X-lea al Partidului Comunist Roman în domeniul formãrii cadrelor, în ultima vreme au fost luate mãsuri pentru pregãtirea şi perfecţionarea activistilor de partid şi ai organizaţiilor de masa în domeniul organizãrii şi conducerii ştiinţifice a activitãţii economice şi sociale. La Academia de învãţãmînt social-politic "Ştefan Gheorghiu" a început sa funcţioneze facultatea de studii politice şi administrative; s-au introdus cursuri noi la toate facultãţile despre bazele ştiinţei conducerii societãţii socialiste, sistemul de organizare şi conducere a vieţii social-politice în România, utilizarea maşinilor de calcul, cibernetica economicã; s-a asigurat o legatura mai strinsa a procesului de învãţãmînt cu activitatea practica a organelor de partid, de stat, economice şi social-culturale.
Cursurile de pregãtire a activistilor de partid de la comitetele judeţene, orãşeneşti, municipale, a secretarilor comitetelor de partid din întreprinderi, comune, unitãţi agricole socialiste, precum şi a activului Uniunii Tineretului Comunist, sindicatelor, Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie cuprind instructaje, dezbateri şi expuneri cu privire la conducerea economiei, învãţãmîntului, culturii şi activitãţii sociale.
Din totalul comunistilor cuprinşi în învãţãmîntul de partid, circa 480.000 studiazã probleme ale organizãrii şi conducerii activitãţii economice şi sociale. În programele cursurilor şi şcolilor de partid au fost incluse teme despre cibernetica economicã, organizarea informãrii şi documentãrii pe diferite trepte ale conducerii societãţii, teoria deciziei şi aplicarea ei în economia socialistã, marketingul şi orientarea producţiei industriale, tendinte moderne privind folosirea calculatoarelor electronice în conducerea şi planificarea economiei naţionale.
Cu toate aceste mãsuri, nu exista un sistem de perfecţionare a pregãtirii cadrelor de partid, de stat, ale organizaţiilor de masa în probleme de organizare şi conducere. Totodatã, cadrele care au absolvit pînã acum diferite facultãţi din învãţãmîntul superior de partid şi de stat nu au cãpãtat cunoştinţe corespunzãtoare în domeniul ştiinţei conducerii, întrucît astfel de probleme au avut o pondere insuficienta în programele de învãţãmînt.
Rezolvarea sarcinilor complexe ridicate de dezvoltarea actuala şi în perspectiva a societãţii noastre socialiste, cerinţele intaririi rolului conducãtor al partidului în viata economicã şi socialã, diversificarea stiintelor despre organizarea şi conducerea societãţii necesita adoptarea unor mãsuri care sa asigure perfecţionarea continua a pregãtirii tuturor activistilor de partid şi ai organizaţiilor de masa, a cadrelor cu munci de rãspundere din organele de partid şi de stat, inarmarea loc cu temeinice cunoştinţe în domeniul metodelor moderne de organizare şi conducere a economiei, a activitãţii de stat şi sociale,

În acest scop, plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Roman hotãrãşte:

1. - Crearea unui sistem de perfecţionare a pregãtirii tuturor activistilor de partid şi ai organizaţiilor de masa, a cadrelor cu munci de rãspundere din organele de partid, de stat, din presa şi edituri, în domeniul conducerii ştiinţifice a activitãţii economice şi sociale, potrivit cerinţelor pe care le impun specialitatea şi funcţia detinuta.
2. - Sistemul de perfecţionare a pregãtirii acestor cadre va fi organizat în mod diferenţiat, pe domenii de activitate, categorii de funcţii şi nivel de pregãtire. El se bazeazã în principal pe studiul individual, fãrã scoatere de la locul de munca. Participanţilor li se vor stabili programe de studiu şi li se vor asigura manuale, culegeri de studii şi alte materiale documentare, precum şi posibilitatea de a se iniţia în folosirea mijloacelor moderne de calcul şi informatica.
Pentru a veni în sprijinul celor ce studiazã se vor prevedea doua perioade de pregãtire cu scoatere de la locul de munca, ambele insumind 20-30 de zile, în funcţie de programul urmat. Cu acest prilej vor avea loc lucrãri practice, dezbateri de cazuri concrete, schimburi de experienta, vizite documentare, expuneri pe problemele fundamentale ale programelor de studiu. În afarã de aceasta, se vor organiza consultaţii periodice, fãrã scoatere de la locul de munca. În funcţie de necesitaţi se vor organiza programe de perfecţionare în limbile nationalitatilor conlocuitoare.
La încheierea programelor de studiu se va face verificarea cunoştinţelor dobîndite de participanţi, organizindu-se colocvii şi probe practice. Aprecierile fãcute cu acest prilej vor fi luate în consideraţie la promovarea activistilor de partid şi ai organizaţiilor obşteşti, a cadrelor de conducere din organele de partid, de stat, din presa şi edituri; cei care nu şi-au insusit cunoştinţele prevãzute în programul de studiu nu vor putea fi mentinuti în funcţiile ce le deţin. Preşedinţii comisiilor de verificare a cunoştinţelor vor fi aprobaţi de Secretariatul C.C. al P.C.R. Absolvirea întregului program de perfecţionare va fi confirmatã prin certificate.
Programele de studiu se organizeazã pe o perioada de un an sau un an şi jumãtate, urmînd de a fi reluate - la un nivel superior - dupã 4-5 ani; în perioada în care studiazã programul stabilit de perfecţionare, activistii şi cadrele respective vor fi scutiţi de a mai participa la celelalte forme ale învãţãmîntului de partid.
În intervalul dintre doua programe, cursanţii vor continua studiul individual pe baza unor recomandãri bibliografice şi tematice, urmînd ca anual sa se realizeze o verificare a cunoştinţelor însuşite sub forma unor discuţii pe marginea, bibliografiei studiate.
3. - Programele de studiu vor avea un numãr de teme comune, diferenţiate în funcţie de pregãtirea generalã a cursanţilor, care vor cuprinde cunoştinţe despre: bazele ştiinţei marxist-leniniste a conducerii şi organizãrii societãţii socialiste; metode de conducere, de fundamentare a deciziilor; informatica şi cibernetica; posibilitãţi de folosire a calculatoarelor electronice; metode moderne de analiza şi prognoza economico-socialã; sistemul de elaborare a planului economiei naţionale pe plan central şi în profil teritorial; experimentul şi modelarea în economie şi societate; sisteme de organizare raţionalã şi eficienta a producţiei şi a muncii; forme şi metode de urmãrire, control şi analiza a realizãrii sarcinilor de plan şi a indicatorilor de eficienta a activitãţii; organizarea muncii cadrelor cu funcţii de rãspundere. în acelaşi timp, vor fi cuprinse teme referitoare la metode sociologice ale muncii de partid în diferite domenii de activitate şi în rindul diverselor categorii sociale, sistemul de legãturi dintre organele de partid şi de stat şi masele de cetãţeni, imbinarea activitãţii curente cu perspectiva în munca de partid, criterii ştiinţifice de cunoaştere, selecţionare, apreciere şi promovare a cadrelor.
Totodatã, în programe vor fi incluse teme speciale, profilate în funcţie de domeniul de activitate a cadrelor respective, care vor cuprinde ca elemente principale:
- pentru cadrele care se ocupa de probleme economice: utilizarea calculului economic, îndeosebi cel al eficientei, a metodelor moderne de optimizare a soluţiilor economice, de programare şi planificare; folosirea metodelor şi procedeelor de fundamentare a obiectivelor şi indicatorilor de plan pe centrale şi întreprinderi; automatizarea producţiei; organizarea producţiei şi a muncii în industrie, construcţii, transporturi şi celelalte ramuri; organizarea producţiei şi conducerea unitãţilor de stat din agricultura şi industria alimentara, precum şi a unitãţilor cooperatiste din agricultura; organizarea activitãţii de aprovizionare şi desfacere, contractul economic, analiza factorilor calitativi ai activitãţii economice; rolul pirghiilor financiar-bancare în viata economicã; marketing şi tendinte în comerţul intern şi mondial; progresul tehnic şi valorificarea rezultatelor cercetãrii ştiinţifice în economie.
- pentru cadrele care se ocupa de probleme organizatorice: metode moderne de organizare a activitãţii politice şi sociale; sistemul informaţional în munca de partid şi de stat; elaborarea, fundamentarea şi adoptarea hotãrîrilor şi planurilor de mãsuri; imbinarea conducerii şi muncii colective cu rãspunderea personalã; urmãrirea şi controlul îndeplinirii obiectivelor stabilite; principiile care stau la baza raporturilor dintre organele de partid şi cele de stat; exercitarea dreptului de control de cãtre organizaţiile de partid din unitãţile economice, de învãţãmînt şi social-culturale; metode de munca cu cadrele şi de utilizare raţionalã a acestora; metode sociologice în munca de partid şi de stat; principii şi metode ale muncii de partid desfãşurate în rindul nationalitatilor conlocuitoare; principii şi metode ale conducerii de cãtre partid a organizaţiilor de masa şi obşteşti;
- pentru cadrele, care se ocupa de problemele propagandei şi culturii: principiile politicii P.C.R. în domeniul ideologiei, culturii şi învãţãmîntului; metode de acţiune în formarea conştiinţei socialiste a maselor; metode eficiente de propaganda în sprijinul realizãrii sarcinilor economice; munca de partid privind valorificarea, difuzarea şi asimilarea cunoştinţelor ideologice şi culturale; rolul mijloacelor de comunicare în masa în formarea conştiinţei socialiste; confruntarile contemporane de idei în domeniul stiintelor sociale, al creatiei literare şi artistice; metodele activitãţii ideologice în rindurile intelectualitatii, tineretului, studenţilor, elevilor şi altor categorii ale populaţiei; mijloace, forme şi metode de cunoaştere şi influentare a opiniei publice.
Pentru fiecare categorie, potrivit specificului, tematicile vor cuprinde notiuni de drept administrativ, civil, economic, cît şi studierea legilor şi actelor normative, cunoaşterea atribuţiilor şi raspunderilor ce revin diferitelor funcţii din aparatul de partid, de stat, economie şi din presa, metodele adecvate de lucru.
Programele de studiu vor fi orientate spre cunoaşterea şi aprofundarea experienţei avansate din ţara noastrã, din celelalte tari socialiste, cît şi a experienţei pe plan mondial în domeniul conducerii şi organizãrii, sînt aplicarea cunoştinţelor dobîndite în activitatea curenta a organelor de partid şi de stat.
4. - În acest sistem de perfecţionare vor fi cuprinşi peste 15.000 de activisti de la Comitetul Central al partidului, Marea Adunare Nationala, Consiliul de Stat şi Consiliul de Miniştri, comitetele judeţene, municipale şi orãşeneşti ale partidului, consiliile populare judeţene, municipale, orãşeneşti şi comunale, de la Consiliul Central al Uniunii Generale a Sindicatelor, Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist, Consiliul Naţional al Femeilor, Consiliul Naţional al Pionierilor, Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Producţie, organele judeţene, municipale şi orãşeneşti ale acestor organizaţii de masa, redactorii din presa centrala, localã şi din edituri.
5. - Pentru aceasta, la Academia de învãţãmînt social-politic "Ştefan Gheorghiu" se creeazã Centrul de perfecţionare a pregãtirii cadrelor de partid, de stat şi ale organizaţiilor de masa, care va avea filiale în judeţele Braşov, Constanta, Cluj, Dolj, Galaţi, Iaşi, Timis şi municipiul Bucureşti. Pregãtirea sefilor de secţii de la C.C. al P.C.R., a ministrilor şi primilor secretari ai comitetelor judeţene de partid se va face la Comitetul Central al Partidului Comunist Roman.
Academia de învãţãmînt social-politic, "Ştefan Gheorghiu" va lua mãsuri pentru îmbunãtãţirea dotãrii laboratorului sau de calcul economic cu mijloace moderne, inclusiv achiziţionarea unui calculator electronic, deservit de personalul de specialitate corespunzãtor; acest calculator va fi utilizat atît în scopuri didactice, cît şi pentru servirea unor unitãţi economice, de cercetare sau de învãţãmînt din Bucureşti.
6. Pentru activistii comitetelor de partid judeţene, municipale şi orãşeneşti care nu au şcoli superioare de partid şi de stat sau au absolvit asemenea şcoli cu mai mulţi ani în urma, pentru secretarii comitetelor de partid din întreprinderi, secretarii comitetelor de partid comunale, din cooperativele agricole de producţie, întreprinderile agricole de stat, întreprinderile şi staţiunile pentru mecanizarea agriculturii, pentru lucrãtorii din presa centrala şi localã vor funcţiona în continuare cursurile de scurta durata, cu scoaterea de la locul de munca, prevãzute în hotãrîrea Secretariatului C.C. al P.C.R. din iulie 1970. Programele acestor cursuri, precum şi programele cursurilor de scurta durata pentru activistii Uniunii Generale a Sindicatelor şi ai Uniunii Tineretului Comunist vor fi imbunatatite în lumina prezentei hotãrîri.
La absolvirea acestor cursuri se va face o verificare a cunoştinţelor, iar perioada de studiu, va fi consideratã ca perioada de perfecţionare.
7. - Ministerul Învãţãmîntului, ministerele economice, Academia Republicii Socialiste România, Academia de ştiinţe sociale şi politice, Academia de învãţãmînt social-politic "Ştefan Gheorghiu", Institutul central de studii pentru problemele conducerii economiei, organizãrii muncii şi perfecţionãrii cadrelor (I.C.O.P.) vor desemna oameni de ştiinţa, profesori şi conferenţiari, specialişti cu experienta, care vor asigura desfãşurarea activitãţilor legate de pregãtirea cadrelor şi activistilor (conducerea unor dezbateri, consultaţii, expuneri, demonstratii practice, elaborarea de materiale de studiu, participarea la comisiile de examinare etc.); participarea la aceste activitãţi va fi inclusã în obligaţiile de serviciu ale salariaţilor respectivi.
8. - Presa centrala şi localã, editurile, revistele de specialitate, institutele şi centrele de documentare şi informare vor publica articole, consultaţii, informaţii bibliografice, îndrumãri metodice pe probleme de organizare şi conducere a economiei şi vieţii sociale în sprijinul cadrelor de partid şi de stat. De asemenea, la radio şi televiziune se vor introduce cicluri de expuneri şi dezbateri pe aceste probleme.
9. - Comitetele judeţene, municipale, orãşeneşti ale organizaţiilor de partid şi organizaţiilor de masa au obligaţia sa ia mãsuri pentru înfãptuirea prevederilor prezentei hotãrîri, sa asigure cadrelor lor timpul şi condiţiile necesare pentru studiu şi prezentarea la verificarea cunoştinţelor, sa se ocupe în permanenta de perfecţionarea pregãtirii activistilor în probleme de organizare şi conducere a societãţii.
10. - Comisia pentru problemele de propaganda, munca politica şi cultural-educativã a C.C. al P.C.R. va analiza periodic desfãşurarea activitãţii de perfecţionare a pregãtirii activistilor de partid şi ai organizaţiilor obşteşti, a cadrelor cu munci de rãspundere din organele de partid şi de stat, a lucrãtorilor din presa şi edituri şi va informa Secretariatul C.C. al P.C.R. În cadrul Comisiei se va crea un colectiv care va cuprinde, pe lîngã membri ai comisiei, reprezentanţi ai secţiilor Organizatoricã, Cadre şi Presa ale C.C. al P.C.R., de la Consiliul de Miniştri, ai Consiliului Economic, Comitetului de Stat al Planificarii, Ministerului Muncii şi ai Consiliului Naţional al Cercetãrii Ştiinţifice. Acest colectiv va coordona elaborarea materialelor de îndrumare, instructaj a cursurilor necesare întregului sistem de perfecţionare, precum şi activitatea de elaborare şi tipãrire de lucrãri, studii, materiale documentare pe probleme de conducere, necesare activistilor de partid, de stat şi ai organizaţiilor de masa.
Comitetul Central al Partidului Comunist Roman îşi exprima convingerea ca înfãptuirea acestor mãsuri va contribui la ridicarea nivelului de pregãtire a cadrelor de partid, de stat şi ale organizaţiilor de masa în domeniul ştiinţei conducerii, la sporirea competentei acestora în analiza şi rezolvarea problemelor complexe ale dezvoltãrii vieţii economice şi social-culturale în procesul fauririi societãţii socialiste multilateral dezvoltate, la o afirmare tot mai puternica a rolului partidului nostru, ca forta politica conducatoare, care vitalizeaza intreaga orinduire socialã, asigura mersul neabatut înainte al poporului roman pe calea socialismului, a civilizatiei şi bunastarii.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016