Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE ARBITRALA din 13 aprilie 2006  avand ca obiect stabilirea formei finale a Metodologiei privind remuneratia datorata artistilor interpreti sau executanti pentru radiodifuzarea repertoriului de prestatii artistice din domeniul audiovizual de catre organismele de televiziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE ARBITRALA din 13 aprilie 2006 avand ca obiect stabilirea formei finale a Metodologiei privind remuneratia datorata artistilor interpreti sau executanti pentru radiodifuzarea repertoriului de prestatii artistice din domeniul audiovizual de catre organismele de televiziune

EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR-COMPLETUL DE ARBITRAJ
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 11 mai 2006

Completul de arbitraj constituit din:
Calmuschi Otilia - arbitru
Dragomir Toma - arbitru
Duţescu Georgeta Felicia - arbitru
Iordãnescu Cristian - arbitru
Seucan Claudiu - arbitru

Pe rol se aflã soluţionarea cererii de arbitraj (înregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 607 din 26 ianuarie 2006) având drept obiect stabilirea formei finale a metodologiei privind utilizarea prin radiodifuzare a repertoriului de prestaţii artistice din domeniul audiovizual de cãtre organismele de televiziune, formulatã de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), cu sediul în str. Jules Michelet nr. 15-17, et. 2, ap. 11, sectorul 1, Bucureşti, legal reprezentat de domnul Ştefan Gheorghiu, în calitate de director general, în contradictoriu cu Societatea Românã de Televiziune (SRTV), cu sediul în Calea Dorobanţilor nr. 191, sectorul 1, Bucureşti, legal reprezentatã de domnul Tudor Giurgiu, în calitate de preşedinte-director general, şi Asociaţia Românã de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), cu sediul în intrarea Victor Eftimiu nr. 5-7, et. 9, ap. 58, sectorul 1, Bucureşti, legal reprezentatã de domnul George Chiriţã, în calitate de director executiv.
Deşi ARCA a fost convocatã pentru a participa la tragerea la sorţi a arbitrilor prin adresele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 607 din 3 februarie 2006 şi nr. 607 din 7 februarie 2006, precum şi pentru a participa la dezbaterile prezentului arbitraj prin adresele Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 1.260 din 16 februarie 2006 şi nr. 1.502 din 23 februarie 2006, aceastã asociaţie nu s-a prezentat la nici o întâlnire la care a fost convocatã şi nici nu a achitat partea din onorariul datorat, fiind decãzutã din dreptul de a propune probe şi de a formula concluzii scrise pe durata arbitrajului, în conformitate cu prevederile <>art. 131^2 alin. (6) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Arbitrajul s-a desfãşurat la sediul Baroului Bucureşti din str. Dr. Râureanu nr. 3, sectorul 5, Bucureşti, în zilele de 24 februarie, 7 şi 23 martie 2006, pãrţile fiind reprezentate de cãtre:
- CREDIDAM, prin avocat Liliana Savu, Ana-Maria Gagiu şi director general Ştefan Gheorghiu;
- SRTV, prin consilierii juridici Monica Purcaru, Ştefania Duţu şi Remus Codreanu.
La termenul din 23 martie 2006, pãrţile au formulat concluzii asupra fondului cauzei, iar completul de arbitraj a amânat pronunţarea pentru data de 30 martie 2006.
În data de 30 martie 2006, arbitrii au amânat pronunţarea succesiv pentru data de 12 aprilie 2006, respectiv 13 aprilie 2006, când, în temeiul <>art. 131^2 alin. (3)-(9) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, analizând actele şi lucrãrile dosarului cauzei, s-a pronunţat la sediul Baroului Bucureşti din str. Dr. Râureanu nr. 3, sectorul 5, Bucureşti, cu unanimitate de voturi, prezenta hotãrâre.

COMPLETUL DE ARBITRAJ
Asupra procedurii de arbitraj de faţã constatã urmãtoarele:
1. Prin Cererea înregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.) sub nr. 607 din 26 ianuarie 2006, petenta CREDIDAM a solicitat iniţierea procedurii de arbitraj cu privire la stabilirea formei finale a metodologiei privind utilizarea prin radiodifuzare a repertoriului de prestaţii artistice din domeniul audiovizual de cãtre organismele de televiziune.
În drept, cererea a fost motivatã în baza <>art. 131^2 alin. (4) şi urmãtoarele din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În vederea constituirii completului de arbitraj, la 9 februarie 2006, în prezenţa reprezentanţilor O.R.D.A., CREDIDAM şi SRTV, s-a procedat la tragerea la sorţi a arbitrilor din lista stabilitã prin anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.287/2002 privind numirea membrilor corpului de arbitri de pe lângã Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.
La data de 20 februarie 2006, pãrţile şi arbitrii au fost convocaţi la sediul Universitãţii Ecologice din Str. Francezã nr. 22, sectorul 3, Bucureşti, unde s-au stabilit completul de arbitraj, onorariul, primul termen şi locul arbitrajului, procedându-se la informarea pãrţilor cu privire la aceste aspecte.
Faţã de toate acestea, completul de arbitraj a constatat cã este legal constituit şi cã este competent sã soluţioneze litigiul de faţã.
2. Completul de arbitraj urmeazã sã decidã prin prezenta hotãrâre numai asupra acelor aspecte care au constituit obiectul negocierii dintre pãrţi şi care nu au ajuns la un consens în cursul negocierii desfãşurate.
Completul constatã cã pãrţile nu au putut ajunge la un acord asupra:
- remuneraţiei ce trebuie plãtitã de cãtre organismele de televiziune pentru radiodifuzarea repertoriului de prestaţii artistice din domeniul audiovizual;
- formei în care remuneraţia va fi stabilitã, adicã procent aplicat la o bazã de calcul sau sumã forfetarã;
- bazei de calcul la care remuneraţia se va aplica, când aceasta este exprimatã ca procent;
- sancţiunilor aplicabile pentru întârzierile la platã (penalitãţi sau dobândã legalã).
Prin cererea de arbitraj formulatã, CREDIDAM solicitã urmãtoarele:
1. Obligarea SRTV la plata remuneraţiei (procent sau sumã forfetarã) datoratã artiştilor interpreţi sau executanţi pentru utilizarea prin radiodifuzare a repertoriului de prestaţii artistice din domeniul audiovizual de cãtre organismele de televiziune, în una dintre urmãtoarele trei variante:
a) 1,5% pentru anul 2006, 1,6% pentru anul 2007 şi 1,7% pentru anul 2008 şi urmãtorii din veniturile brute, obţinute de SRTV din activitatea de radiodifuzare (abonament, publicitate şi bartere);
b) 3% pentru anul 2006, 3,2% pentru anul 2007 şi 3,4% pentru anul 2008 din veniturile ponderate obţinute de SRTV din activitatea de radiodifuzare (abonament, publicitate şi bartere);
c) suma forfetarã de 4.200.000 lei (RON)/an.
2. Obligarea organismelor de televiziune, altele decât SRTV, la plata remuneraţiei (procent) datoratã artiştilor interpreţi sau executanţi pentru utilizarea prin radiodifuzare a repertoriului de prestaţii artistice din domeniul audiovizual de cãtre organismele de televiziune, dupã cum urmeazã:
- 1,5% pentru anul 2006, 1,6% pentru anul 2007 şi 1,7% pentru anul 2008 şi urmãtorii din venituri brute, obţinute din activitatea de radiodifuzare.
Pentru întârzieri la platã, CREDIDAM solicitã obligarea organismelor de televiziune la plata penalizãrilor de 0,1% pe zi de întârziere.
În întâmpinarea formulatã, SRTV solicitã stabilirea remuneraţiei ca procent de 0,5% din acele venituri (taxa de abonament, venituri din publicitate şi din sponsorizãri) obţinute de SRTV din activitatea de radiodifuzare care sunt corespunzãtoare utilizãrii repertoriului protejat de opere şi prestaţii artistice în domeniul audiovizual al organismului de gestiune colectivã CREDIDAM.
De asemenea, SRTV solicitã ca pentru neplata la scadenţã a remuneraţiei datorate pentru utilizarea prin radiodifuzare a repertoriului de prestaţii artistice sã se plãteascã dobânda legalã.
3. Completul de arbitraj, trecând la analiza aspectelor supuse arbitrajului, constatã urmãtoarele:
Cu privire la forma în care remuneraţia va fi stabilitã, completul de arbitraj apreciazã cã este echitabil pentru toate pãrţile implicate în litigiu ca aceastã remuneraţie sã fie calculatã printr-un procent aplicat la totalul veniturilor lunare ale utilizatorilor obţinute din activitatea de radiodifuzare, din care sã se scadã alocaţia bugetarã, acolo unde este cazul.
Se reţine, de asemenea, cã plata unei sume forfetare nu ar fi echitabilã întrucât radiodifuzarea prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual se gestioneazã colectiv în mod facultativ.
Cu privire la baza de calcul arbitrii au apreciat cã procentul se impune a fi calculat din totalul veniturilor obţinute de utilizatori din activitatea de radiodifuzare pentru evitarea unei duble ponderãri a remuneraţiei.
Arbitrii au hotãrât cã un procent de 1,5% calculat la aceastã bazã de calcul este suficient şi echitabil.
În ceea ce priveşte sancţiunea aplicabilã pentru întârzierile la platã, utilizatorii datoreazã dobânda legalã de la data scadenţei.


PENTRU ACESTE MOTIVE
COMPLETUL DE ARBITRAJ
HOTĂRĂŞTE:

Forma finalã a metodologiei supuse arbitrajului este urmãtoarea:

METODOLOGIE
privind remuneraţia datoratã artiştilor interpreţi sau executanţi pentru radiodifuzarea repertoriului de prestaţii artistice din domeniul audiovizual de cãtre organismele de televiziune

1. Organismele de televiziune care utilizeazã, direct sau indirect, prestaţii artistice din domeniul audiovizual, pentru care nu au îndeplinit obligaţiile de platã, prin contracte directe cu titularii de drepturi, au obligaţia sã plãteascã o remuneraţie unicã echitabilã organismului de gestiune colectivã a artiştilor interpreţi sau executanţi al cãrui repertoriu este utilizat.
2. Utilizarea de cãtre organismele de televiziune a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, aduse anterior la cunoştinţã publicã şi ale cãror drepturi conexe patrimoniale se aflã în termenele de protecţie prevãzute de lege, se face în temeiul prevederilor art. 98 alin. (1) lit. g) şi ale <>art. 112^1 din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
3. Utilizatorii au obligaţia sã plãteascã organismului de gestiune colectivã al artiştilor interpreţi sau executanţi o remuneraţie pentru utilizarea prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, prin aplicarea unui procent, conform tabelului de mai jos, la baza de calcul prevãzutã la pct. 4 din metodologie:



──────────────────────────────────────────────────────────
Anii Remuneraţie
──────────────────────────────────────────────────────────
2006 1,5%
şi urmãtorii
──────────────────────────────────────────────────────────



4. Baza de calcul este constituitã din totalitatea veniturilor obţinute de fiecare dintre utilizatori din activitatea de radiodifuzare, din care se scade alocaţia bugetarã, acolo unde este cazul. În lipsa acestor venituri, baza de calcul o constituie cheltuielile ocazionate de utilizare.
5. Remuneraţia se plãteşte trimestrial pânã la data de 26 a primei luni urmãtoare trimestrului pentru care este datoratã.
6. Utilizatorii au obligaţia sã transmitã organismului de gestiune colectivã a artiştilor interpreţi, pânã la data de 25 a fiecãrei luni pentru luna precedentã, un raport care sã cuprindã informaţiile prevãzute la <>art. 130 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
7. Pentru întârzieri la platã, utilizatorii datoreazã dobânda legalã de la data scadenţei.
8. Prezenta metodologie va putea fi modificatã numai dupã 3 ani de la data publicãrii sale în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia cazului în care dispoziţiile <>Legii nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt modificate înainte de împlinirea acestui termen, caz în care organismul de gestiune colectivã sau utilizatorul vor putea solicita iniţierea unei noi proceduri de negociere.

*
* *

Pronunţatã astãzi, 13 aprilie 2006, la sediul Baroului Bucureşti din str. Dr. Râureanu nr. 3, sectorul 5, Bucureşti.
Executorie de la data publicãrii sale în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Cu apel în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Completul de arbitraj:
Calmuschi Otilia
Dragomir Toma
Duţescu Georgeta Felicia
Iordãnescu Cristian
Seucan Claudiu
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016