Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂREA nr. 3 din 8 martie 2025  privind contestarea candidaturii domnului Călin Georgescu  la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂREA nr. 3 din 8 martie 2025 privind contestarea candidaturii domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 447 din 14 mai 2025

┌───────────────┬───────────────────────┐
│Marian Enache │- preşedinte │
├───────────────┼───────────────────────┤
│Mihaela │- judecător │
│Ciochină │ │
├───────────────┼───────────────────────┤
│Cristian │- judecător │
│Deliorga │ │
├───────────────┼───────────────────────┤
│Dimitrie-Bogdan│- judecător │
│Licu │ │
├───────────────┼───────────────────────┤
│Laura-Iuliana │- judecător │
│Scântei │ │
├───────────────┼───────────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────┼───────────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├───────────────┼───────────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────┼───────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────┼───────────────────────┤
│Benke Károly │- │
│ │prim-magistrat-asistent│
└───────────────┴───────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.
    1. Pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de doamna Violeta Valentina Tertiu împotriva candidaturii domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    2. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 2.716 din 7 martie 2025 şi formează obiectul Dosarului nr. 901F/2025.
    3. În motivarea contestaţiei doamna Violeta Valentina Tertiu solicită constatarea neconstituţionalităţii candidaturii domnului Călin Georgescu la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României şi invalidarea candidaturii sale, întrucât acesta a încălcat ordinea constituţională şi susţine doctrine contrare valorilor democratice. În acest sens se arată că domnul Călin Georgescu promovează ideologiile extremiste, fiind suspectat de implicare în formarea unei organizaţii cu caracter fascist şi antisemit, subminează angajamentele internaţionale ale României, exprimând poziţii contrare apartenenţei României la NATO şi la Uniunea Europeană, şi a atacat instituţiile statului şi partidele politice, vehiculând retorici care pun la îndoială existenţa unor instituţii esenţiale pentru statul de drept. Se mai arată că a făcut declaraţii care pun sub semnul întrebării graniţele României cu Ucraina sau care minimizează sau neagă crimele comise împotriva evreilor în timpul regimului Antonescu ori atrocităţile comise de regimul comunist în România. Prin urmare, domnul Georgescu promovează o viziune contrară valorilor democratice şi loialităţii faţă de stat, prevăzute de art. 1 alin. (3) şi de art. 54 din Constituţie.
    4. Se mai arată că domnul Călin Georgescu are posibile legături cu structurile de influenţă străine, întrucât a menţinut relaţii cu entităţi şi persoane asociate cu interese ostile României, ceea ce indică suspiciuni cu privire la respectarea obligaţiei de loialitate faţă de statul român prevăzute de art. 54 alin. (1) din Constituţie.
    5. Se mai susţine că există anchete penale în curs împotriva domnului Călin Georgescu, anchete care au ca obiect cercetarea unor fapte precum instigarea la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, constituirea unei organizaţii fasciste şi antisemite şi săvârşirea unor nereguli în finanţarea campaniei electorale. Aceste anchete penale în curs subminează grav credibilitatea şi integritatea domnului Călin Georgescu, făcându-l incompatibil cu funcţia de Preşedinte al României.
    6. Se apreciază că, în cauză, sunt valabile considerentele de principiu statuate în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024, care trebuie aplicate în mod corespunzător şi în cazul domnului Călin Georgescu, ale cărui declaraţii şi acţiuni pun în pericol ordinea constituţională şi valorile democratice ale statului român.
    7. Prin urmare, se consideră că domnul Călin Georgescu nu îndeplineşte condiţiile constituţionale pentru a candida la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României, întrucât declaraţiile şi poziţiile sale publice contravin valorilor fundamentale ale statului român, precum şi angajamentelor internaţionale şi legislaţiei interne ale acestuia.
    8. În temeiul dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţionează fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar. Până la momentul pronunţării prezentei hotărâri, la dosar nu au mai fost transmise alte documente suplimentare.
    9. Reprezentantul Ministerului Public, punând concluzii, în temeiul art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, solicită respingerea contestaţiei ca inadmisibilă, motivat de faptul că aceasta a fost formulată în condiţiile în care nu a fost emisă încă nicio decizie a Biroului Electoral Central cu privire la candidatura domnului Călin Georgescu.
    CURTEA,
    examinând contestaţia în raport cu prevederile Constituţiei, ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, văzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosar, reţine următoarele:
    10. Curtea reţine că în cursul zilei de 7 martie 2025 a fost înregistrată la Biroul Electoral Central propunerea de candidatură a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, Biroul Electoral Central neemiţând însă, până la data soluţionării prezentei cereri, o decizie de înregistrare sau de respingere a înregistrării candidaturii acestuia.
    11. Cu privire la legalitatea sesizării sale, Curtea observă că, potrivit art. 7 alin. (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, aprobat prin Hotărârea Plenului Curţii Constituţionale nr. 5/2025, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 115 din 7 februarie 2025 (denumit în continuare Regulament), actele de sesizare se depun personal sau se transmit prin curier, poştă sau orice mijloc de comunicare ce asigură transmiterea textului actului supus comunicării, precum şi confirmarea primirii actului. De asemenea, în conformitate cu art. 7 alin. (3) teza întâi din acelaşi regulament, constituirea dosarelor pe rolul Curţii se face numai pe baza actelor de sesizare prezentate în original, cuprinzând semnătura olografă, sau în copie certificată pentru conformitate cu originalul ori transmise pe orice fel de suport dacă sunt semnate cu semnătură electronică. Ţinând seama de redactarea art. 7 alin. (3) teza întâi din Regulament, care stabileşte exigenţe sporite în privinţa calificării înscrisurilor ca acte de sesizare a instanţei constituţionale, precum şi de necesitatea atestării certe a identităţii persoanei care iniţiază o procedură în faţa instanţei constituţionale, Curtea constată că textul antereferit are în vedere utilizarea semnăturii electronice calificate, care, conform art. 4 alin. (1) din Legea nr. 214/2024 privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale şi prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 647 din 8 iulie 2024, produce aceleaşi efecte juridice ca semnătura olografă, fără nicio condiţionare.
    12. În cauză, contestaţia formulată a fost transmisă în copie scanată pe adresa de poştă electronică a Curţii Constituţionale, fără să cuprindă semnătura electronică a contestatarei, ceea ce reprezintă o încălcare a condiţiilor de formă de ordine publică ale sesizărilor înaintate Curţii Constituţionale. Prin urmare, în lipsa însuşirii valide a contestaţiei formulate, Curtea nu poate proceda la examinarea acesteia în cadrul activităţii sale jurisdicţionale exercitate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, înscrisul analizat având, în realitate, regimul juridic al unei petiţii ce face obiectul înregistrării la Compartimentul registratură şi arhivă generală al Curţii Constituţionale. În consecinţă, Curtea reţine că cererile referitoare la deciziile Biroului Electoral Central de înregistrare sau respingere a înregistrării candidaturilor care nu îndeplinesc exigenţele antereferite vor urma calea administrativă, şi nu cea jurisdicţională.
    13. Având în vedere cele expuse, Curtea constată că nu a fost legal sesizată potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, precum şi celor ale art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum sunt dezvoltate prin art. 7 alin. (1) şi (3) din Regulament.
    14. Totodată, Curtea observă că o asemenea contestaţie depusă anterior emiterii deciziei Biroului Electoral Central de înregistrare sau de respingere a înregistrării candidaturii este lipsită de obiect, instanţa constituţională având competenţa, în temeiul art. 29 alin. (2) şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, de a soluţiona numai contestaţiile formulate împotriva deciziei Biroului Electoral Central.
    15. Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, precum şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, cu unanimitate de voturi,
    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
    În numele legii
    HOTĂRĂŞTE:
    Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de doamna Violeta Valentina Tertiu împotriva candidaturii domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    Definitivă.
    Hotărârea se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată în şedinţa din data de 8 martie 2025.


                    PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
                    MARIAN ENACHE
                    Prim-magistrat-asistent,
                    Benke Károly


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016