Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂREA nr. 24 din 17 martie 2025  privind contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D  din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae  şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂREA nr. 24 din 17 martie 2025 privind contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 633 din 7 iulie 2025

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Marian Enache │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ciochină │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Dimitrie-Bogdan │- judecător │
│Licu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Laura-Iuliana │- judecător │
│Scântei │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Raluca-Alexandra │- │
│Buterez-Făşie │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.
    1. Pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de domnul Antony Octavian André împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    2. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.117 din 16 martie 2025 şi formează obiectul Dosarului nr. 1.036F/2025. Documentele de candidatură a domnului Simion George-Nicolae la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 şi Decizia nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 au fost transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 347C/BEC/P.R./2025 din 15 martie 2025, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.091 din 15 martie 2025.
    3. În motivarea contestaţiei se susţine, în esenţă, încălcarea principiilor constituţionale şi a valorilor democratice, prin declaraţiile publice ale domnului Simion George-Nicolae, care incită la violenţă şi promovează mesaje extremiste, sens în care redă mesaje de pe reţelele de socializare, apreciind că acestea depăşesc limitele libertăţii de exprimare, prevăzute de art. 30 alin. (6) din Constituţie. Se concluzionează că un astfel de comportament este incompatibil cu funcţia prezidenţială, care impune responsabilitate, echilibru şi respect pentru democraţie.
    4. Totodată, se arată că, în noaptea de 9 martie 2025, au avut loc proteste violente în Bucureşti, iar declaraţiile domnului Simion George-Nicolae, făcute anterior acestor evenimente, au fost considerate de autorităţi drept instigatoare la violenţă, fapt ce a determinat Parchetul General să deschidă un dosar penal in rem pentru instigare publică. Or, conform art. 37 alin. (2) din Constituţie, dreptul de a fi ales poate fi restrâns pentru persoanele care nu respectă principiile statului de drept.
    5. În final, se arată că Preşedintele României trebuie să fie un garant al unităţii naţionale, conform art. 80 alin. (2) din Constituţie, iar discursurile şi acţiunile domnului Simion George-Nicolae creează tensiuni sociale şi instigă la ură, fiind astfel incompatibile cu rolul unui şef de stat care trebuie să reprezinte toţi cetăţenii.
    6. Astfel, invocând prevederile art. 1 alin. (3), ale art. 30 alin. (6), ale art. 37 alin. (2), ale art. 80 alin. (2) şi ale art. 146 lit. a) din Constituţie, se solicită admiterea contestaţiei, invalidarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae, având în vedere incompatibilitatea sa cu valorile şi principiile constituţionale, şi dispunerea măsurilor legale necesare pentru prevenirea unor astfel de derapaje antidemocratice în procesul electoral. În susţinerea celor menţionate anexează articole de presă.
    7. Pe rolul Curţii Constituţionale se află şi Dosarul nr. 1.037F/2025, având ca obiect soluţionarea contestaţiei formulate de domnul A.B. împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, contestaţie înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.118 din 17 martie 2025.
    8. În motivarea contestaţiei se arată, cu privire la candidatura domnului Simion George-Nicolae, că aceasta încalcă condiţiile de eligibilitate prevăzute de dispoziţiile constituţionale ale art. 1 alin. (3) şi (5) referitoare la statul de drept, democratic, social şi supremaţia Constituţiei. De asemenea, se arată că Biroul Electoral Central nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a verifica îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de dispoziţiile art. 29 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României. De asemenea, invocându-se considerentele din Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024, se arată că Biroul Electoral Central nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a motiva deciziile privind candidaturile şi că toate deciziile au acelaşi conţinut-cadru pur formal, indiferent de candidat.
    9. Se arată că domnul Simion George-Nicolae susţine o persoană a cărei candidatură nu a fost înregistrată de Biroul Electoral Central şi care a afirmat că în viitor nu vor mai fi partide politice, ceea ce contravine prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (3) privind pluralismul politic şi demnitatea omului. Astfel, contestatarul arată că intenţia cu care candidează domnul Simion George-Nicolae este aceea de a deturna funcţia de Preşedinte al României - funcţia supremă în stat - pe care ar obţine-o în urma rezultatului alegerilor pentru a-i asigura accesul domnului Călin Georgescu la aceasta.
    10. De asemenea, se susţine că domnul Simion George-Nicolae a încălcat demnitatea umană, prin afirmaţiile sale la adresa membrilor Biroului Electoral Central, aceştia emiţând decizia de înregistrare a candidaturii acestuia sub imperiul unei temeri la adresa integrităţii lor.
    11. Având în vedere cele arătate anterior, se apreciază că Decizia Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 este lipsită de temeinicie.
    12. Curtea Constituţională a informat public candidatul, precum şi orice persoană interesată, prin afişarea contestaţiilor pe site-ul instituţiei, cu privire la contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, precum şi a semnului electoral şi cu privire la faptul că dosarul se soluţionează pe baza sesizării şi a celorlalte documente depuse până în ziua termenului stabilit pentru analizarea contestaţiilor.
    13. În temeiul dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţionează fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.
    14. Având în vedere obiectul Dosarului nr. 1.036F/2025 şi al Dosarului nr. 1.037F/2025, şi anume contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, precum şi faptul că între motivele invocate există o strânsă legătură, Curtea, din oficiu, pune în discuţie problema conexării dosarelor.
    15. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de conexare a acestor cauze, iar Curtea, în temeiul art. 139 din Codul de procedură civilă coroborat cu art. 14 din Legea nr. 47/1992, dispune conexarea Dosarului nr. 1.037F/2025 la Dosarul nr. 1.036F/2025, care a fost primul înregistrat.
    16. Având cuvântul pe fondul cauzei, reprezentantul Ministerului Public, în temeiul art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, apreciază că, în ceea ce priveşte contestaţia ce face obiectul Dosarului nr. 1.037F/2025, aceasta a fost depusă tardiv. În ceea ce priveşte fondul contestaţiilor, reprezentantul Ministerului Public solicită respingerea acestora ca neîntemeiate, apreciind că există deja o jurisprudenţă a Curţii Constituţionale, care s-a mai pronunţat asupra unor critici similare privind acelaşi candidat.
    CURTEA,
    examinând contestaţiile în raport cu prevederile Constituţiei, ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, văzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosare, reţine următoarele:
    17. Potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, precum şi celor ale art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională este competentă să soluţioneze contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    18. Examinând contestaţiile formulate, Curtea constată că atât condiţiile de eligibilitate, cât şi impedimentele constituţionale pentru a fi ales în funcţia de Preşedinte al României sunt prevăzute în Constituţie şi în Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    19. Curtea observă că, potrivit art. 4 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi“. Potrivit art. 27 alin. (2) lit. c) din aceeaşi lege, „Propunerile se fac în scris şi vor fi primite numai dacă: (...) c) sunt însoţite de declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisă, semnată şi datată de candidat, de declaraţia de avere, declaraţia de interese, de o declaraţie pe propria răspundere a candidatului în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, precum şi de lista susţinătorilor, al căror număr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegători.“
    20. De asemenea, Curtea reţine că, potrivit art. 37 din Constituţie, coroborat cu art. 16 alin. (3), art. 36 şi art. 40 alin. (3) din Constituţie, au dreptul de a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii cu drept de vot care, până în ziua alegerilor inclusiv, au împlinit 35 de ani, au domiciliul în ţară şi cărora nu le este interzisă asocierea în partide politice. Totodată, conform art. 27 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
    "(2) Propunerile se fac în scris şi vor fi primite numai dacă:
    a) sunt semnate de conducerea partidului sau a alianţei politice ori de conducerile acestora, care au propus candidatul sau, după caz, de candidatul independent;
    b) cuprind prenumele şi numele, locul şi data naşterii, starea civilă, domiciliul, studiile, ocupaţia şi profesia candidatului şi precizarea că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a candida;
    c) sunt însoţite de declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisă, semnată şi datată de candidat, de declaraţia de avere, declaraţia de interese, de o declaraţie pe propria răspundere a candidatului în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, precum şi de lista susţinătorilor, al căror număr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegători."

    21. În continuare, în ceea ce priveşte lipsa motivării din cuprinsul deciziei Biroului Electoral Central, Curtea reţine că, potrivit art. 29 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Biroul Electoral Central verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi, înregistrează candidaturile care îndeplinesc aceste condiţii şi respinge înregistrarea candidaturilor care nu îndeplinesc condiţiile legale, prin decizie, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.
    22. Analizând Decizia Biroul Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025, Curtea observă că în aceasta se precizează în mod expres faptul că înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae la funcţia de Preşedinte al României, precum şi a semnului electoral s-a realizat în urma analizei semnului electoral şi a dosarului de candidatură depus, cu respectarea tuturor condiţiilor prevăzute de art. 4 şi 27-30 din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi că Biroul Electoral Central a avut în vedere, pentru constatarea îndeplinirii condiţiilor legale, inclusiv dispoziţiile constituţionale ale art. 16 alin. (3), ale art. 37 şi ale art. 147 alin. (4), precum şi dispoziţiile art. 28 din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    23. Curtea constată că Biroul Electoral Central a pronunţat Decizia nr. 31D din 15 martie 2025 în urma verificărilor întreprinse şi a constatării faptului că domnul Simion George-Nicolae îndeplineşte condiţiile necesare pentru înregistrarea candidaturii sale la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României. În măsura în care Biroul Electoral Central ar fi constatat neîndeplinirea vreuneia dintre condiţiile legale şi constituţionale, ar fi precizat acest aspect în decizia pronunţată, astfel că atât candidatul, cât şi publicul ar fi cunoscut acest aspect (a se vedea, mutatis mutandis, Hotărârea nr. 5 din 5 octombrie 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1014 din 10 octombrie 2024, paragraful 13).
    24. Prin urmare, Curtea reţine că decizia Biroului Electoral Central a fost emisă în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) lit. b) teza întâi şi ale art. 29 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, care circumstanţiază competenţa Biroului Electoral Central de a verifica şi constata îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de lege şi de Constituţie.
    25. Referitor la celelalte susţineri ale contestatarilor, Curtea reţine că aceştia nu formulează critici cu privire la condiţiile de eligibilitate şi impedimentele constituţionale pentru a fi ales în funcţia de Preşedinte al României, ci exprimă aprecieri şi opinii personale cu privire la candidat (a se vedea şi Hotărârea nr. 4 din 1 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1022 din 5 noiembrie 2004, Hotărârea nr. 46 din 30 septembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 715 din 30 septembrie 2014, şi Hotărârea nr. 47 din 30 septembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 715 din 30 septembrie 2014).
    26. Astfel fiind, întrucât în prezentele cauze nu au fost prezentate motive de natură să demonstreze nelegalitatea verificărilor efectuate şi, respectiv, a înregistrării de către Biroul Electoral Central a candidaturii domnului Simion George-Nicolae, Curtea urmează să respingă contestaţiile formulate.
    27. Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, precum şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, cu unanimitate de voturi,
    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
    În numele legii
    HOTĂRĂŞTE:
    Respinge contestaţiile formulate de A.B. şi de domnul Antony Octavian André împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    Definitivă.
    Hotărârea se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată în şedinţa din data de 17 martie 2025.


                    PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
                    MARIAN ENACHE
                    Magistrat-asistent,
                    Raluca-Alexandra Buterez-Făşie


    OPINIE CONCURENTĂ
    1. În acord parţial sub aspectul considerentelor care au fundamentat soluţia pronunţată de Curtea Constituţională, formulăm prezenta opinie concurentă, apreciind că ambele contestaţii formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, ce constituie obiectul dosarelor nr. 1.036F/2025 şi nr. 1.037F/2025, trebuiau respinse în integralitate inclusiv prin dezvoltarea următoarelor considerente suplimentare:
    2. Prin contestaţiile antereferite, fundamentate inclusiv pe considerentele Hotărârii nr. 2 din 5 octombrie 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1003 din 8 octombrie 2024, autorii acestora susţin că domnul Simion George-Nicolae nu îndeplineşte condiţiile de eligibilitate, de rang constituţional, pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României, astfel cum sunt stabilite prin Constituţie, prin Legea nr. 370/2004 şi în jurisprudenţa recentă a Curţii Constituţionale, întrucât: (i) candidatul a făcut declaraţii şi a întreprins acţiuni publice care contravin principiilor constituţionale ale statului de drept, a instigat la violenţă, a atacat instituţiile statului, a promovat un discurs extremist care subminează ordinea constituţională, nu îndeplineşte criteriile legale şi morale pentru a candida, acţiunile şi declaraţiile sale fiind contrare Constituţiei, securităţii naţionale şi ordinii democratice; (ii) candidatul a avut luări de poziţie şi declaraţii contrare ordinii constituţionale, păcii şi democraţiei româneşti (cu referire la legionarism, antisemitism, şovinism românesc/naţionalism extremist, discriminare, instigare la ură, rasism, intoleranţă, xenofobie, separatism, violenţă), a avut comportamente contra bunelor moravuri, atitudini de ură şi discriminare faţă de grupuri minoritare; prin discursul său constant a îndemnat la schimbarea fundamentelor democratice ale statului şi la încălcarea ordinii constituţionale.
    3. În cuprinsul hotărârii faţă de care formulăm prezenta opinie concurentă, criticile privind discursul, declaraţiile publice şi conduita candidatului nu au fost analizate şi prin raportare la condiţiile de eligibilitate, de rang constituţional, introduse în ordinea constituţională prin Hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024 (respectarea Constituţiei şi apărarea democraţiei), fiind calificate la modul general şi nemotivat ca simple aprecieri şi opinii personale ale contestatarilor cu privire la candidatul în cauză. O astfel de omisiune de a analiza toate criticile din contestaţiile formulate împotriva înregistrării candidaturii domnului Simion George-Nicolae este cu atât mai puţin justificată în condiţiile în care cele două condiţii de eligibilitate au fost explicit afirmate şi analizate anterior de Curtea Constituţională în cazul altor candidaţi, respectiv prin Hotărârea nr. 2/2024 şi Hotărârea nr. 7/2025. În opinia noastră, cât timp sunt în vigoare aceste condiţii suplimentare de eligibilitate, în absenţa unui reviriment jurisprudenţial, Curtea, în aplicarea paragrafului 58 din Hotărârea nr. 2/2024 şi ca expresie a principiului egalităţii de tratament, Curtea ar fi trebuit să examineze dacă, prin prisma criticilor formulate în contestaţii, candidatul Simion George-Nicolae îndeplineşte condiţiile de eligibilitate de natură constituţională referitoare la respectarea Constituţiei şi apărarea democraţiei. Astfel, apreciem că nu a existat o analiză distinctă şi completă a argumentelor invocate de autorii contestaţiilor cu privire la neîndeplinirea de către candidat a respectivelor condiţii de eligibilitate pe care însăşi Curtea le-a introdus în ordinea juridică constituţională.
    4. În opinia noastră, fără a mai relua toate argumentele enunţate în Opinia separată la Hotărârea nr. 2/2024, considerăm, cu titlu preliminar, că instanţa de contencios constituţional nu îşi putea eluda competenţa pe care şi-a stabilit-o prin jurisprudenţa precitată şi pe care ar fi trebuit să o invoce în mod expres şi explicit în hotărâre. Subsecvent, în urma exercitării competenţei de verificare a condiţiilor de eligibilitate, Curtea Constituţională ar fi trebuit să respingă contestaţiile şi pe considerentul că nu poate să interzică unei persoane să îşi exercite dreptul de a fi ales exclusiv pentru că a constatat încălcarea de către persoana în cauză a limitelor dreptului la liberă exprimare prevăzute în art. 30 alin. (7) din Constituţie.
    5. Prin esenţa lor, condiţiile de eligibilitate generale de rang constituţional construite prin jurisprudenţa Curţii nu pot viza discursul, opiniile, afirmaţiile, declaraţiile publice sau atitudinile persoanei care îşi depune candidatura pentru funcţia de Preşedinte al României în condiţiile prevăzute de art. 27 din Legea nr. 370/2004, întrucât toate aceste aspecte de natură subiectivă fac parte din sfera libertăţii de exprimare a celor care candidează, libertate protejată şi garantată prin Constituţie. Sancţionarea încălcării limitelor libertăţii de exprimare poate fi rezultatul unor proceduri judiciare prevăzute de lege, în sarcina altor instituţii ale statului, neputând fi exercitată de Curtea Constituţională ca atribuţie implicită sau derivată din competenţa sa generală de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României. Chiar dacă ar rămâne în sarcina Curţii Constituţionale o astfel de competenţă de a evalua noile condiţii de eligibilitate în cazul candidaturilor la funcţia de Preşedinte al României, ar fi necesară dezvoltarea unor condiţii/criterii obiective clare, precise şi predictibile, însoţite de garanţii efective care să reflecte dreptul la un proces echitabil, pentru ca această evaluare să nu fie subiectivă şi arbitrară.
    6. Având în vedere cele expuse mai sus, în acord parţial cu soluţia adoptată, considerăm că toate contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 31D din 15 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Simion George-Nicolae şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 trebuiau respinse inclusiv pe considerentul că instanţa de contencios constituţional nu poate evalua aspecte de natură subiectivă care intră în conţinutul exercitării dreptului la liberă exprimare, evaluare care poate conduce la interzicerea înregistrării unei candidaturi pentru funcţia de Preşedinte al României, ceea ce echivalează cu restrângerea exerciţiului dreptului fundamental de a fi ales.
    7. Reiterând că rolul esenţial al justiţiei constituţionale este acela de a garanta prin interpretare judicioasă şi în limitele competenţelor constituţionale protejarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale persoanei în faţa oricăror abuzuri ale puterii instituţionalizate, inclusiv ale dreptului însuşi, afirm expres că scopul prezentei opinii concurente nu este acela de a susţine direct, indirect sau implicit, persoane, declaraţii, opinii, discursuri, conduite, acţiuni sau comportamente, trecute, prezente sau viitoare, exprimate sau care vor fi exprimate de oricare dintre părţile sau candidaţii menţionaţi în dosarele aflate pe rolul Curţii Constituţionale, indiferent de calitatea acestora, şi de care înţeleg să mă delimitez cu fermitate. Opinia concurentă este expresia reafirmării unor principii de drept constituţional, a ataşamentului propriu la valorile şi principiile democraţiei constituţionale şi ale statului de drept care trebuie deopotrivă să protejeze drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei şi să sancţioneze faptele de încălcare a legii cu respectarea legii şi a Constituţiei.


                    Judecător,
                    Laura-Iuliana Scântei


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016