Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 985 din 15 septembrie 2021  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 985 din 15 septembrie 2021 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 924 din 28 septembrie 2021
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 754 din 5 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Descrierea însemnelor distinctive, a însemnelor pentru gradele profesionale şi a uniformei pentru efectivele menţionate la art. 1 este prevăzută în anexa nr. 1."

    2. Articolul 4 se abrogă.
    3. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Producerea şi/sau comercializarea, în tot sau în parte, a unor articole de echipament sau a unor însemne distinctive din compunerea uniformelor poliţiştilor, stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziţie derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituţiile/structurile aflate în subordinea acestuia, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 10.000 lei la 50.000 lei.
    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Române.
    (3) Contravenţiilor prevăzute de prezenta hotărâre le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Articolele de echipament sau însemnele distinctive ce fac obiectul contravenţiei prevăzute la alin. (1) se confiscă.
    (5) Încălcarea de către persoane juridice sau operatori economici a prevederilor art. 10 alin. (2)-(4) constituie contravenţie care se sancţionează cu amendă contravenţională în cuantum şi conform procedurii prevăzute de prezentul articol."

    4. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) Pentru activităţi culturale şi filmări, persoanele juridice din domeniul cultural pot achiziţiona de la operatorii economici, care furnizează articole de echipament unităţilor Ministerului Afacerilor Interne, şi pot utiliza în cadrul acestor activităţi uniforme ale structurilor prevăzute la art. 1.
    (2) Achiziţionarea şi utilizarea uniformelor pentru activităţile culturale şi filmări de către persoane juridice din domeniul cultural se realizează numai cu aprobarea inspectorilor generali ai structurilor care utilizează modelele respective de uniforme.
    (3) La finalizarea activităţilor culturale şi a filmărilor pentru care au fost achiziţionate, uniformele se distrug de către persoanele juridice sau se păstrează la recuzita acestora.
    (4) Uniformele păstrate ca recuzită în condiţiile alin. (3) pot fi reutilizate în acelaşi scop de către persoanele juridice deţinătoare cu aprobarea inspectorilor generali ai structurilor care utilizează modelele respective de uniforme."

    5. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    Documentele de legitimare pentru efectivele menţionate la art. 1 sunt prevăzute în anexele nr. 3 şi 3A, iar insignele poliţiştilor sunt prevăzute în anexa nr. 3B."

    6. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Anexele nr. 1-3, 3A şi 3B fac parte integrantă din prezenta hotărâre."

    7. Anexele nr. 1-3 şi 3A se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4 la prezenta hotărâre.
    8. După anexa nr. 3A se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3B, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 5 la prezenta hotărâre.


    ART. II
    (1) Modificările intervenite în uniformele poliţiştilor se vor realiza eşalonat, până la data de 31 decembrie 2024.
    (2) Achiziţionarea de articole de echipament specific se realizează eşalonat, cu încadrarea în fondurile aprobate cu această destinaţie.

    ART. III
    (1) Până la data finalizării procedurilor pentru emiterea documentelor în formatul şi cu conţinutul prevăzute în anexa nr. 3A, legitimaţiile de serviciu ale poliţiştilor se emit potrivit prevederilor anexei nr. 3. După această dată, stabilită prin ordin al ministrului afacerilor interne, la împlinirea termenului de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, legitimaţiile de serviciu ale poliţiştilor se emit exclusiv în noul format.
    (2) Legitimaţiile de serviciu ale poliţiştilor emise până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, precum şi cele emise până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) rămân valabile până la data expirării.
    (3) Legitimaţiile de serviciu ale poliţiştilor prevăzute la alin. (2) pot fi preschimbate înainte de data expirării, cu documente având formatul şi conţinutul prevăzute în anexa nr. 3A, în funcţie de necesităţile stabilite de Ministerul Afacerilor Interne.

    ART. IV
    (1) Prevederile art. I pct. 3 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei hotărâri.
    (2) La împlinirea termenului de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă anexa nr. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta hotărâre.

    ART. V
    Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 754 din 5 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    FLORIN-VASILE CÎŢU
                    Contrasemnează:
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Lucian Nicolae Bode
                    Ministrul finanţelor,
                    Dan Vîlceanu

    Bucureşti, 15 septembrie 2021.
    Nr. 985.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002)
    DESCRIEREA
    însemnelor distinctive, a însemnelor pentru gradele profesionale şi a uniformelor de poliţie
    CAP. I
    Descrierea însemnelor distinctive şi a însemnelor pentru gradele profesionale
    I. Emblema pentru coifură
    1. Emblema pentru coifura ofiţerilor şi agenţilor de poliţie se confecţionează pe suport textil, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintie, respectiv galben-aurie pentru efectivele Poliţiei de Frontieră şi reprezintă acvila din stema ţării, încadrată între ramuri cu frunze stilizate. Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României.
    Numărul de ramuri cu frunze stilizate este diferit, în funcţie de categoriile de poliţişti, astfel:
    a) pentru chestori - 4 rânduri de ramuri cu frunze stilizate;
    b) pentru comisari şi inspectori - 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate;
    c) pentru agenţi - 2 rânduri de ramuri cu frunze stilizate.


    2. Emblema pentru coifura studenţilor şi elevilor se confecţionează pe suport textil, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintie, respectiv galben-aurie pentru efectivele Poliţiei de Frontieră şi reprezintă acvila din stema ţării, încadrată între două rânduri de ramuri cu frunze stilizate. Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României.

    II. Petliţe
    Petliţele se confecţionează pe suport textil, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintie, respectiv galben-aurie pentru efectivele Poliţiei de Frontieră şi reprezintă ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc.
    Numărul ramurilor cu frunze stilizate este diferit, în funcţie de categoriile de poliţişti, astfel:
    a) pentru chestori - 5 ramuri;
    b) pentru comisari - 4 ramuri;
    c) pentru inspectori - 3 ramuri;
    d) pentru agenţi - două ramuri.


    III. Însemne pentru gradele profesionale
    1. Însemnele de grad profesional pentru umăr sunt reprezentate prin stele în 6 colţuri, de diferite mărimi, pentru ofiţeri şi barete de formă dreptunghiulară pentru agenţi, brodate pe suport textil de formă dreptunghiulară, care are marginile bordurate cu o linie de contur de culoare alb-argintie, respectiv galben-aurie pentru efectivele Poliţiei de Frontieră. Stelele sau baretele sunt de culoare alb-argintie, respectiv galben-aurie pentru efectivele Poliţiei de Frontieră.
    Stelele şi baretele care definesc gradul profesional sunt de dimensiuni şi linii de contur diferite, astfel:
    1.1. Pentru chestori sunt brodate 1-4 stele, cu linie de contur de culoare roşie şi cu diametrul de 3 cm, după cum urmează:
    a) pentru chestor de poliţie - o stea;
    b) pentru chestor principal de poliţie - două stele;
    c) pentru chestor şef de poliţie - 3 stele;
    d) pentru chestor general de poliţie - 4 stele.
    La partea dinspre umăr, pe suportul textil sunt brodate ramuri cu frunze stilizate ce formează o cunună care încadrează centrul unei stele.

    1.2. Pentru comisari sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare albastră şi cu diametrul de 2 cm, după cum urmează:
    a) pentru subcomisar de poliţie - o stea;
    b) pentru comisar de poliţie - două stele;
    c) pentru comisar şef de poliţie - 3 stele.

    1.3. Pentru inspectori sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare neagră şi cu diametrul de 1,5 cm, după cum urmează:
    a) pentru subinspector de poliţie - o stea;
    b) pentru inspector de poliţie - două stele;
    c) pentru inspector principal de poliţie - 3 stele.

    1.4. Pentru agenţi sunt brodate 1-5 barete, cu dimensiunile de 1,2 cm x 3,5 cm, după cum urmează:
    a) agent de poliţie - o baretă;
    b) agent principal de poliţie - două barete;
    c) agent şef adjunct de poliţie - 3 barete;
    d) agent şef de poliţie - 4 barete;
    e) agent şef principal - 5 barete.



    2. Suportul de grad pentru mânecă este brodat pe suport textil şi este reprezentat de 1-3 benzi de culoare alb-argintie, respectiv galben-aurie pentru efectivele Poliţiei de Frontieră, de dimensiuni diferite, în funcţie de categoriile de poliţişti, după cum urmează:
    a) pentru chestori - 3 benzi, cu lăţimea de 3 cm, 2,5 cm şi 2 cm;
    b) pentru comisari - două benzi, cu lăţimea de 2,5 cm şi 2 cm;
    c) pentru inspectori - o bandă cu lăţimea de 2 cm;
    d) pentru agenţi - o bandă cu lăţimea de 0,5 cm.
    Pentru efectivele componentei navale, deasupra suportului de grad pentru mânecă se aplică simbolul Gărzii de Coastă (două ancore încrucişate).


    CAP. II
    Descrierea uniformelor
     PARTEA I
    Poliţia Română
    I. Uniforma de reprezentare şi ceremonialuri
    1. Coifura
    1.1. Şapcă din stofă
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin, cu vipuşcă de culoare alb-argintie pe calotă.
    Se compune din calotă, bandă şi cozoroc.
    Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă.
    Pe bandă se aplică o panglică textilă cu lăţimea de 4,5 cm, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare alb-argintie.
    Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare albargintie.
    Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare albargintie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali.
    Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.
    Pentru agenţi, cozorocul este simplu.

    1.2. Pălărie
    Se confecţionează din fetru de culoare bleumarin.
    Deasupra borului pălăriei, pe bandă, se aplică o panglică textilă cu lăţimea de 4,5 cm, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare alb-argintie.
    Pălăria are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.3. Căciulă
    Se confecţionează din blană naturală de astrahan/caracul, de culoare bleumarin, pentru chestori şi comisari-şefi şi din blană naturală nutriet, de culoare bleumarin, pentru ceilalţi ofiţeri şi agenţi de poliţie.
    Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară. Calota are o formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni. Căciula are aplicată, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.


    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Costum din stofă
    Se compune din sacou cu 2 pantaloni pentru bărbaţi şi din sacou cu un pantalon şi o fustă pentru femei.
    a) Sacou
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Se încheie pe piept cu nasturi din metal argintiu, cu diametrul de 2 cm, iar la terminaţia mânecilor sunt prevăzuţi nasturi din metal argintiu cu diametrul de 1,5 cm. Nasturii sunt imprimaţi în relief cu sigla reprezentând însemnele heraldice specifice Ministerului Afacerilor Interne sau structurii. Pe guler se aplică petliţele, iar pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe mânecile sacoului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad pentru mânecă, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional.

    b) Pantalon
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    Pentru chestori, ambii pantaloni sunt prevăzuţi cu o vipuşcă cu lăţimea de 0,15 cm realizată din material textil de culoare albargintie, având pe părţile laterale un lampas de 1,0 cm, confecţionat din două benzi, în aceeaşi culoare cu vipuşca. Pentru ceilalţi poliţişti, unul dintre pantaloni este simplu, iar al doilea este prevăzut cu o vipuşcă cu lăţimea de 1,0 cm pentru ofiţeri şi de 0,5 cm pentru agenţi, realizată din material textil de culoare alb-argintie. Pentru poliţiştii femei, pantalonul este prevăzut a fi confecţionat simplu, fără vipuşcă.

    c) Fustă
    Are croială clasică şi se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    Pentru chestori, fusta este prevăzută cu o vipuşcă cu lăţimea de 0,15 cm realizată din material textil de culoare alb-argintie, având pe părţile laterale un lampas de 1,0 cm, confecţionat din două benzi, în aceeaşi culoare cu vipuşca. Pentru ceilalţi poliţişti, fusta este prevăzută cu o vipuşcă cu lăţimea de 1,0 cm pentru ofiţeri şi de 0,5 cm pentru agenţi, realizată din material textil de culoare alb-argintie.


    2.2. Pulover
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin.
    Puloverul este prevăzut pe umeri cu epoleţi din material textil de aceeaşi culoare, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe piept se poate inscripţiona denumirea structurii, iar pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    2.3. Scurtă
    Se confecţionează din material impermeabil şi imperrespirabil de culoare bleumarin.
    Pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional.
    Pe piept şi pe spate se poate inscripţiona denumirea structurii, iar pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Este prevăzută cu guler detaşabil din blană naturală de culoare bleumarin, din astrahan/caracul pentru chestori şi comisari-şefi şi din nutriet pentru ceilalţi poliţişti.

    2.4. Impermeabil pentru ploaie/Pardesiu
    a) Impermeabil pentru ploaie
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin, pe piept se încheie cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevăzut în talie cu cordon şi cataramă pentru ajustare.
    Pe pieptul drept se introduce o bridă prevăzută la capătul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu număr de identificare sau a celei de studii, iar deasupra se poate inscripţiona denumirea structurii.
    Impermeabilul este prevăzut cu două buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie. Impermeabilul este prevăzut cu glugă care se fixează pe guler şi este detaşabilă. Pe umeri se fixează bride, pe care se montează epoleţii cu grad profesional, iar pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    b) Pardesiu
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Pe guler se aplică petliţele, iar pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe mânecile pardesiului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad pentru mânecă, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional.



    3. Lenjerie
    3.1. Cămaşă
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare albă. Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Mâneca are manşetă simplă, încheiată cu nasturi.

    3.2. Cămaşă-bluză
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare albă.
    Se încheie cu nasturi, are gulerul răsfrânt, cu colţ. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.


    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi din piele
    Se confecţionează din piele box de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră. Sistemul de închidere este cu şiret. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.

    4.2. Ghete din piele
    Se confecţionează din piele box de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior. Sistemul de închidere este cu şiret şi/sau fermoar. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.

    4.3. Cizme din piele pentru femei
    Se confecţionează din piele box de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.


    5. Echipament divers
    5.1. Cravată
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.

    5.2. Fular
    Se confecţionează din fire acrilice tip lână de culoare alb/bleumarin.

    5.3. Mănuşi din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi căptuşite cu tricot sau blană.

    5.4. Curea din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră. La capătul din stânga este prevăzută cu o cataramă, confecţionată din metal de culoare argintie.

    5.5. Ciorapi
    Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare bleumarin.

    5.6. Dresuri
    Se confecţionează din fire de poliamidă sau combinaţie poliamidă/lycra de culoarea pielii piciorului.


    6. Accesorii
    6.1. Epoleţi cu grad profesional
    Sunt realizaţi pe suport textil de formă dreptunghiulară, de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile epoletului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm, în interiorul căruia sunt brodate însemnele de grad cu fir metalizat de culoare alb-argintie.

    6.2. Suport cu grad profesional
    Este realizat sub formă de manşon, pe suport textil de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile suportului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm în interiorul căruia sunt brodate cu fir metalizat de culoare albargintie însemnele de grad.

    6.3. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional.
    Se fixează pe axul ambelor mâneci ale articolelor de echipament.
    a) Ecuson pentru mânecă
    Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic al Poliţiei Române.

    b) Ecuson drapel naţional
    Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.



    6.4. Ecuson nominal
    Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul alb-argintiu. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.

    6.5. Petliţe
    Se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintie, şi reprezintă ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc.

    6.6. Suportul de grad pentru mânecă este reprezentat de 1-3 benzi de dimensiuni diferite, în funcţie de categoriile de poliţişti, brodate cu fir de culoare alb-argintie pe suport textil de culoare bleumarin.
    6.7. Eghilet cu accesorii
    Eghiletul cu accesorii pentru ofiţerii de poliţie se confecţionează din şnur textil de culoare albă. Se compune din două ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un şnur simplu. Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu nod dublu. La terminaţie, fiecare şnur are cui de culoare alb-argintie.

    6.8. Şnur de ceremonie pentru agenţi
    Se confecţionează dintr-un singur şnur textil împletit, de culoare albă, ce se continuă cu un şnur prevăzut cu nod dublu, la capătul căruia se fixează un cui de culoare alb-argintie.



    II. Uniforma de serviciu
    1. Coifura
    1.1. Şepcuţă
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Pentru efectivele poliţiei rutiere se poate realiza de culoare albă. Calota este confecţionată în clini, iar pe partea frontală, pe mijloc, se aplică emblema. Deasupra emblemei poate fi inscripţionată denumirea structurii. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu.

    1.2. Beretă
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin, având montată emblema specifică structurii.

    1.3. Şapcă cu două coafe impermeabile
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    Pentru efectivele poliţiei rutiere se poate realiza de culoare albă. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc. Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Pe bandă se aplică o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare bleumarin.
    Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare albargintie. Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare alb-argintie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi cozorocul este simplu. Şapca este prevăzută cu două coafe din material impermeabil. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.4. Căciulă
    Se confecţionează din blană naturală de astrahan/caracul, de culoare bleumarin, pentru chestori şi comisari-şefi şi din blană naturală nutriet, de culoare bleumarin, pentru ceilalţi ofiţeri şi agenţi de poliţie.
    Pentru efectivele poliţiei rutiere se poate realiza de culoare albă. Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară. Calota are o formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni metalici şi se poate lăsa peste urechi. În faţă, pe mijloc, se aplică emblema pentru coifură.

    1.5. Fes
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin, care poate fi inscripţionat pe partea frontală cu denumirea structurii.


    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Scurtă
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Este prevăzută cu glugă care se fixează pe guler şi este detaşabilă.
    Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional.
    Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. La interior este dublată în întregime cu căptuşeală şi cu material termoizolant. Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma POLITIA, prin transfer termic cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant.
    Pentru creşterea vizibilităţii şi asigurarea protecţiei poliţistului, pe faţa, spatele, lateralele şi mânecile scurtei vor fi aplicate benzi din material reflectorizant.

    2.2. Bluzon
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma POLITIA, prin transfer termic cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant.
    Pentru creşterea vizibilităţii şi asigurarea protecţiei poliţistului, pe faţa, spatele, lateralele şi mânecile bluzonului vor fi aplicate benzi din material reflectorizant.

    2.3. Jachetă
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma POLITIA, prin transfer termic cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant.
    Pentru creşterea vizibilităţii şi asigurarea protecţiei poliţistului, pe faţa, spatele, lateralele şi mânecile jachetei pot fi aplicate benzi din material reflectorizant.

    2.4. Pantaloni pentru intervenţie
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Au croiala ergonomică care să permită integrarea acestora întro uniformă tactică şi care să permită portul atât în combinaţie cu pantofi, cât şi cu ghete. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea şi centură.

    2.5. Bluză pentru intervenţie
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma POLITIA, prin transfer termic cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acesteia într-o uniformă tactică.

    2.6. Pulover
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.

    2.7. Pelerină de ploaie
    Se confecţionează din material impermeabil de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galbenverzui şi este prevăzută cu glugă. Pe pieptul drept şi pe spate se poate inscripţiona cu sintagma POLITIA, prin transfer termic cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant.


    3. Lenjerie
    3.1. Tricou
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acestuia într-o uniformă tactică.

    3.2. Cămaşă-bluză
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui.
    Se încheie cu nasturi, are gulerul răsfrânt, cu colţ. Se confecţionează cu mânecă scurtă sau cu mânecă lungă, terminaţia acesteia fiind prevăzută cu manşetă. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acesteia într-o uniformă tactică.

    3.3. Costum termic
    Se confecţionează din ţesătură uşoară de culoare bleumarin, care să asigure transferul termic de la interior către exterior, precum şi protecţia termică împotriva frigului. Se compune din bluză şi pantalon şi se poartă pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei, pentru asigurarea confortului termic pe timpul sezonului rece.


    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi pentru intervenţie iarnă/vară
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă. Feţele pantofilor se încheie în faţă cu şiret. Talpa se realizează din materiale care să le confere o greutate scăzută, flexibilitate, durabilitate, protecţie termică ridicată şi să aibă proprietăţi antiderapante.
    Designul pantofilor va permite integrarea acestora într-o uniformă tactică.

    4.2. Ghete de iarnă/vară
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă. Feţele ghetelor se încheie în faţă cu şiret. Talpa se realizează din materiale care să le confere o greutate scăzută, flexibilitate, durabilitate, protecţie termică ridicată şi să aibă proprietăţi antiderapante.
    Designul ghetelor şi înălţimea carâmbilor va permite integrarea acestora într-o uniformă tactică şi vor fi în concordanţă cu sezonul în care se poartă.


    5. Echipament divers
    5.1. Centură
    Se confecţionează din piele sau material textil de culoare neagră.

    5.2. Mănuşi
    Se confecţionează din piele sau material textil de culoare neagră, cu proprietăţi de protecţie termică.

    5.3. Ciorapi
    Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare bleumarin.


    6. Accesorii
    6.1. Suport cu grad profesional
    Este realizat sub formă de manşon, pe suport textil de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile suportului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm în interiorul căruia sunt brodate cu fir metalizat de culoare albargintie însemnele de grad.

    6.2. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional.
    Se fixează pe axul ambelor mâneci ale articolelor de echipament.
    a) Ecuson pentru mânecă
    Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic al Poliţiei Române.

    b) Ecuson drapel naţional
    Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.



    6.3. Ecuson nominal
    Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul alb-argintiu. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.



     PARTEA II
    Poliţia de Frontieră Română
    I. Uniforma de reprezentare şi ceremonialuri
    1. Coifura
    1.1. Şapcă din stofă
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin, cu vipuşcă de culoare bleumarin pe calotă. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc. Pe bandă se aplică o panglică textilă cu lăţimea de 4,5 cm, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare galben-aurie.
    Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare galben-aurie. Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare galben-aurie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.2. Pălărie
    Se confecţionează din fetru de culoare bleumarin.
    Deasupra borului pălăriei, pe bandă, se aplică o panglică textilă cu lăţimea de 4,5 cm, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare galben-aurie. Pălăria are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.3. Căciulă
    Se confecţionează din blană de culoare bleumarin.
    Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară. Calota are o formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni. Căciula are aplicată, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.


    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Costum din stofă
    Se compune din sacou cu 2 pantaloni pentru bărbaţi şi din sacou cu un pantalon şi o fustă pentru femei.
    a) Sacou
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Se încheie pe piept cu nasturi din metal auriu, cu diametrul de 2 cm, iar la terminaţia mânecilor sunt prevăzuţi nasturi din metal auriu cu diametrul de 1,5 cm. Nasturii sunt imprimaţi în relief cu sigla reprezentând însemnele heraldice specifice Ministerului Afacerilor Interne sau structurii.
    Pe guler se aplică petliţele, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe mânecile sacoului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad pentru mânecă, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional.

    b) Pantalon
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    Pentru chestori, pantalonii sunt prevăzuţi cu o vipuşcă cu lăţimea de 0,15 cm realizată din material textil de culoare galben-aurie, având pe părţile laterale un lampas de 1,0 cm, confecţionat din două benzi, în aceeaşi culoare cu vipuşca. Pentru ceilalţi poliţişti, pantalonii vor fi confecţionaţi fără vipuşcă.

    c) Fustă
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.



    2.2. Pulover
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    Puloverul este prevăzut pe umeri cu epoleţi din material textil de aceeaşi culoare, pe care se montează suporţii cu grad profesional.
    Pieptul este prevăzut cu o bandă realizată prin tricotare, deasupra căreia se poate inscripţiona sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    2.3. Scurtă
    Se confecţionează din material textil impermeabil şi imperrespirabil de culoare bleumarin şi este prevăzută cu mesadă detaşabilă.
    Pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional. Pe pieptul drept şi/sau pe spate se poate inscripţiona sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ, cu litere de culoare galben metalizat reflectorizant. Este prevăzută cu guler detaşabil din blană, de culoare bleumarin.

    2.4. Impermeabil pentru ploaie/Pardesiu
    a) Impermeabil pentru ploaie
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin, pe piept se încheie cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevăzut în talie cu cordon şi cataramă pentru ajustare.
    Impermeabilul este prevăzut cu două buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie. Impermeabilul este prevăzut cu glugă detaşabilă. Pe umeri sunt fixaţi epoleţi în cusătura mânecii, pe care se montează suportul cu grad profesional, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    b) Pardesiu
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    Pe guler se aplică petliţele, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe mânecile pardesiului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad pentru mânecă, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional.



    3. Lenjerie
    3.1. Cămaşă
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare albă. Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Mâneca are manşetă simplă, încheiată cu nasturi.

    3.2. Cămaşă-bluză
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare albă.
    Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.


    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi din piele
    Se confecţionează din piele de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră.
    Sistemul de închidere este cu şiret. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.

    4.2. Ghete din piele
    Se confecţionează din piele de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior. Sistemul de închidere este cu şiret şi/sau fermoar. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.

    4.3. Cizme din piele pentru femei
    Se confecţionează din piele de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.


    5. Echipament divers
    5.1. Cravată
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.

    5.2. Fular
    Se confecţionează din fire acrilice tip lână de culoare alb/bleumarin.

    5.3. Mănuşi din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi căptuşite cu tricot sau blană.

    5.4. Curea din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră. La capătul din stânga este prevăzută cu o cataramă confecţionată din metal.

    5.5. Ciorapi
    Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare bleumarin.

    5.6. Dresuri
    Se confecţionează din fire de poliamidă sau combinaţie poliamidă/lycra de culoarea pielii piciorului.


    6. Accesorii
    6.1. Epoleţi cu grad profesional
    Sunt realizaţi pe suport textil de formă dreptunghiulară, de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile epoletului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm, în interiorul căruia sunt brodate însemnele de grad cu fir metalizat de culoare galben-aurie.

    6.2. Suport cu grad profesional
    Este realizat sub formă de manşon, pe suport textil de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile suportului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm în interiorul căruia sunt brodate însemnele de grad cu fir metalizat de culoare galben-aurie.

    6.3. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional.
    Acesta se fixează pe axul mânecii stângi a articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului.
    a) Ecuson pentru mânecă
    Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic al Poliţiei de Frontieră.

    b) Ecuson drapel naţional
    Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.



    6.4. Ecuson nominal
    Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul galben-auriu. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.

    6.5. Petliţe
    Se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, prin brodare cu fir metalizat de culoare galben-aurie, şi reprezintă ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc.

    6.6. Suport de grad pentru mânecă
    În funcţie de categoriile de poliţişti, este reprezentat de 1-3 benzi de dimensiuni diferite, brodate cu fir de culoare galbenaurie pe suport textil de culoare bleumarin.

    6.7. Eghilet cu accesorii
    Eghiletul cu accesorii pentru ofiţerii de poliţie se confecţionează din şnur textil împletit de culoare galbenă. Se compune din două ramuri, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un şnur simplu.
    Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu nod dublu. La terminaţie, fiecare şnur are cui de culoare galbenaurie.

    6.8. Şnur ceremonie pentru agenţi
    Se confecţionează dintr-un singur şnur textil împletit, de culoare galbenă, ce se continuă cu un şnur prevăzut cu nod dublu, la capătul căruia se fixează un cui de culoare galbenaurie.



    II. Uniforma de serviciu
    1. Coifura
    1.1. Şepcuţă
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin/alb. Calota este confecţionată în clini, iar pe partea frontală, pe mijloc, se aplică emblema. Deasupra emblemei se inscripţionează sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu.

    1.2. Beretă
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin, având montată emblema specifică structurii.

    1.3. Şapcă cu două coafe impermeabile
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc.
    Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Banda are aplicată o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare galben-aurie, cu margini de 0,2 cm de culoare galben-aurie.
    Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare galben-aurie.
    Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare galbenaurie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca este prevăzută cu două coafe din material impermeabil. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.4. Căciulă
    Se confecţionează din blană de culoare bleumarin.
    Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară. Calota are o formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni metalici şi se poate lăsa peste urechi. În faţă, pe mijloc, se aplică emblema pentru coifură.

    1.5. Fes
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin şi se inscripţionează pe partea frontală sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ.


    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Scurtă
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Este prevăzută cu glugă detaşabilă care se fixează pe guler. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, fixaţi în cusătura umărului pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. La interior este dublată în întregime cu căptuşeală şi cu material termoizolant. Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ, cu litere de culoare galben metalizat reflectorizant.

    2.2. Bluzon
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin.
    Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, fixaţi în cusătura umărului pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ, cu litere de culoare galben metalizat reflectorizant.

    2.3. Jachetă
    Se confecţionează din ţesătură softshell de culoare bleumarin.
    Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, fixaţi în cusătura umărului pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ, cu litere de culoare galben metalizat reflectorizant.

    2.4. Pantaloni tactici
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    Au croiala ergonomică care să permită integrarea acestora într-o uniformă tactică şi care să permită portul atât în combinaţie cu pantofi, cât şi cu ghete. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea şi centură. Pantalonii pentru iarnă se confecţionează cu mesadă detaşabilă.

    2.5. Bluză tactică
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, fixaţi în cusătura umărului pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ, cu litere de culoare galben metalizat reflectorizant. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acesteia într-o uniformă tactică.

    2.6. Pulover
    Se confecţionează din material textil cu/sau fără ţesătură fleece de culoare bleumarin şi poate fi prevăzut cu fermoar.
    Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneci pot fi aplicate cotiere.
    Pe pieptul drept şi/sau pe spate se inscripţionează sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ, cu litere de culoare galben metalizat reflectorizant.

    2.7. Pelerină de ploaie
    Se confecţionează din material impermeabil de culoare bleumarin şi este prevăzută cu glugă detaşabilă.
    Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ, cu litere de culoare galben metalizat reflectorizant.


    3. Lenjerie
    3.1. Tricou
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin/alb.
    Are croiala ergonomică care să permită integrarea acestuia într-o uniformă tactică. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional.
    Pe pieptul drept şi/sau pe spate se inscripţionează sintagma POLIŢIA DE FRONTIERĂ, cu litere de culoare galben metalizat reflectorizant.

    3.2. Cămaşă-bluză
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare bleumarin/alb.
    Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Se confecţionează cu mânecă scurtă sau cu mânecă lungă. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acesteia într-o uniformă tactică.

    3.3. Costum termic
    Se confecţionează din ţesătură uşoară de culoare bleumarin, care să asigure transferul termic, precum şi protecţia termică împotriva frigului. Se compune din bluză şi pantalon şi se poartă pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei, pentru asigurarea confortului termic pe timpul sezonului rece.


    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi tactici de iarnă/vară
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă.
    Feţele pantofilor se încheie în faţă cu şiret. Talpa interioară este prevăzută cu sistem antişoc.
    Talpa se realizează din materiale care să le confere o greutate scăzută, flexibilitate, durabilitate, protecţie termică ridicată. Aceasta trebuie să fie prevăzută cu lamelă antiperforare din material compozit şi să aibă proprietăţi antiderapante. Designul pantofilor va permite integrarea acestora într-o uniformă tactică.

    4.2. Ghete de iarnă/vară
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă. Feţele ghetelor se încheie în faţă cu şiret. Talpa interioară este prevăzută cu sistem antişoc.
    Talpa se realizează din materiale care să le confere o greutate scăzută, flexibilitate, durabilitate, protecţie termică ridicată. Aceasta trebuie să fie prevăzută cu lamelă antiperforare din material compozit şi să aibă proprietăţi antiderapante. Designul ghetelor şi înălţimea carâmbilor vor permite integrarea acestora într-o uniformă tactică şi vor fi în concordanţă cu sezonul în care se poartă.


    5. Echipament divers
    5.1. Centură
    Se confecţionează din piele sau material textil de culoare neagră şi este prevăzută cu sistem de autoblocare al cataramei.

    5.2. Mănuşi
    Se confecţionează din piele sau material textil de culoare neagră, cu proprietăţi de protecţie termică.
    Au format clasic, cu 5 degete.

    5.3. Ciorapi
    Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare bleumarin, cu carâmb înalt, având la terminaţie manşetă elastică.


    6. Accesorii
    6.1. Suport cu grad profesional
    Este realizat sub formă de manşon, pe suport textil de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm.
    Marginile suportului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm în interiorul căruia sunt brodate cu fir metalizat de culoare galbenaurie însemnele de grad.

    6.2. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional. Se fixează la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului pe ambele mâneci ale articolelor de echipament.
    a) Ecuson pentru mânecă
    Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic al Poliţiei de Frontieră.

    b) Ecuson drapel naţional
    Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.



    6.3. Ecuson nominal
    Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul galben-auriu. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.



     PARTEA III
    Aparatul central, Inspectoratul General pentru Imigrări şi structurile aflate în subordinea/în cadrul Ministerului Afacerilor Interne
    I. Uniforma de reprezentare şi ceremonialuri
    1. Coifura
    1.1. Şapcă din stofă
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin, cu vipuşcă de culoare bleumarin pe calotă.
    Se compune din calotă, bandă şi cozoroc. Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Banda are aplicată o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare albargintie.
    Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare alb-argintie.
    Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare albargintie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.2. Pălărie
    Se confecţionează din fetru de culoare bleumarin.
    Deasupra borului pălăriei, pe bandă, se aplică o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare alb-argintie.
    Pălăria are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.3. Căciulă
    Se confecţionează din blană naturală de astrahan/caracul, de culoare bleumarin, pentru chestori şi comisari-şefi şi din blană naturală nutriet pentru ceilalţi ofiţeri şi agenţi de poliţie. Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară/cozoroc. Calota are formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni metalici, şi se poate lăsa peste urechi. Căciula are aplicată, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.


    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Costum din stofă
    Se compune din sacou cu 2 pantaloni pentru bărbaţi şi din sacou cu un pantalon şi o fustă pentru femei.
    a) Sacou
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Se încheie pe piept cu nasturi din metal argintiu, cu diametrul de 2 cm, iar la terminaţia mânecilor sunt prevăzuţi nasturi din metal argintiu cu diametrul de 1,5 cm. Nasturii sunt imprimaţi în relief cu sigla reprezentând însemnele heraldice specifice Ministerului Afacerilor Interne sau structurii.
    Pe guler se aplică petliţele, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    Pe mânecile sacoului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad pentru mânecă, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional.

    b) Pantalon
    Are croială dreaptă, fără manşetă şi se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    Pentru chestori, pantalonii sunt prevăzuţi cu o vipuşcă realizată din material textil de culoare alb-argintie, având pe părţile laterale un lampas, confecţionat din două benzi, în aceeaşi culoare cu vipuşca.

    c) Fustă
    Are croială clasică şi se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.



    2.2. Pulover
    Se confecţionează din tricot sau material textil culoare bleumarin.
    Puloverul este prevăzut pe umeri cu epoleţi din material textil de aceeaşi culoare, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    2.3. Scurtă
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin.
    Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se poate inscripţiona denumirea structurii, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional. Este prevăzută cu guler detaşabil din blană naturală de culoare bleumarin, din astrahan/caracul pentru chestori şi comisari-şefi şi din blană naturală nutriet pentru ceilalţi poliţişti.

    2.4. Impermeabil pentru ploaie/Pardesiu
    a) Impermeabil pentru ploaie
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin, pe piept se încheie cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevăzut în talie cu cordon şi cataramă pentru ajustare.
    Impermeabilul este prevăzut cu două buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie. Impermeabilul este prevăzut cu glugă detaşabilă.
    Pe umeri se fixează câte două bride, pe care se montează epoleţii cu grad profesional, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    b) Pardesiu
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    Pe piept, sub linia taliei are aplicate buzunare oblice, ascunse. Pe guler se aplică petliţele, iar pe mânecile pardesiului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad pentru mânecă.
    Pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.



    3. Lenjerie
    3.1. Cămaşă
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare albă. Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Mâneca are manşetă simplă, încheiată cu nasturi.

    3.2. Cămaşă-bluză
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare albă.
    Se încheie cu nasturi, are gulerul răsfrânt, cu colţ. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.


    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi din piele
    Se confecţionează din piele box de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră.
    Sistemul de închidere este cu şiret. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.

    4.2. Ghete din piele
    Se confecţionează din piele box de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior. Sistemul de închidere este cu şiret şi/sau fermoar. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.

    4.3. Cizme din piele pentru femei
    Se confecţionează din piele box de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.


    5. Echipament divers
    5.1. Cravată
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.

    5.2. Fular
    Se confecţionează din fire acrilice tip lână de culoare bleumarin.

    5.3. Mănuşi din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi căptuşite cu tricot sau blană.

    5.4. Curea din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră. La capătul din stânga este prevăzută cu o cataramă confecţionată din metal de culoare argintie.

    5.5. Ciorapi
    Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare neagră.

    5.6. Dresuri
    Se confecţionează din fire de poliamidă sau combinaţie poliamidă/lycra de culoarea pielii piciorului.


    6. Accesorii
    6.1. Epoleţi cu grad profesional
    Sunt realizaţi pe suport textil de formă dreptunghiulară, de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile epoletului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm, în interiorul căruia sunt brodate însemnele de grad cu fir metalizat de culoare alb-argintie.

    6.2. Suport cu grad profesional
    Este realizat sub formă de manşon, pe suport textil de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile suportului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm în interiorul căruia sunt brodate cu fir metalizat de culoare albargintie însemnele de grad.

    6.3. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional.
    Acesta se fixează pe axul mânecii stângi a articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului.
    a) Ecuson pentru mânecă
    Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic specific fiecărei structuri.

    b) Ecuson drapel naţional
    Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.



    6.4. Ecuson nominal
    Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul alb-argintiu. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.

    6.5. Petliţe
    Se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintie, şi reprezintă ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc.

    6.6. Suport de grad pentru mânecă
    Este reprezentat de 1-3 benzi de dimensiuni diferite, în funcţie de categoriile de poliţişti, brodate cu fir de culoare albargintie pe suport textil de culoare bleumarin.

    6.7. Eghilet cu accesorii
    Eghiletul pentru ofiţerii de poliţie se confecţionează din şnur textil de culoare albă. Se compune din două ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un şnur simplu. Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu nod dublu. La terminaţie, fiecare şnur are cui de culoare argintie.

    6.8. Şnur ceremonie pentru agenţi
    Se confecţionează dintr-un singur şnur textil împletit, de culoare albă, la capătul căruia se fixează un cui de culoare argintie.



    II. Uniforma de serviciu
    1. Coifura
    1.1. Şepcuţă
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    Calota este confecţionată în clini, iar pe partea frontală, pe mijloc, se aplică emblema specifică structurii. Deasupra emblemei poate fi inscripţionată denumirea structurii. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu.

    1.2. Beretă
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin, având montată emblema specifică structurii.

    1.3. Şapcă cu două coafe impermeabile
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc.
    Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Banda are aplicată o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare alb-argintie, cu margini de 0,2 cm de culoare bleumarin.
    Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare alb-argintie.
    Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare alb-argintie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca este prevăzută cu două coafe din material impermeabil. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.4. Căciulă
    Se confecţionează din blană naturală de astrahan/caracul, de culoare bleumarin, pentru chestori şi comisari-şefi şi din blană naturală nutriet pentru ceilalţi ofiţeri şi agenţi de poliţie.
    Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară/cozoroc. Calota are formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni metalici, şi se poate lăsa peste urechi. Căciula are aplicată, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.5. Fes
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin, care poate fi inscripţionat pe partea frontală cu denumirea structurii.


    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Scurtă
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Scurta este prevăzută cu glugă detaşabilă. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional. La interior este dublată în întregime cu căptuşeală şi cu material termoizolant. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    2.2. Bluzon
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii, cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant.

    2.3. Jachetă
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional.
    Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii, cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant.

    2.4. Pantaloni pentru intervenţie/tactici
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea şi centură.

    2.5. Bluză pentru intervenţie/tactică
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii, cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant.

    2.6. Pulover
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Închiderea se realizează cu fermoar.
    Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional.

    2.7. Pelerină de ploaie
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pelerina de ploaie este prevăzută cu glugă detaşabilă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii, cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant.


    3. Lenjerie
    3.1. Tricou
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin.
    Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se poate inscripţiona cu denumirea structurii.

    3.2. Cămaşă-bluză
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare bleumarin.
    Se încheie cu nasturi având gulerul răsfrânt, cu colţ. Se confecţionează cu mânecă scurtă sau cu mânecă lungă. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suporţii cu grad profesional.
    Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    3.3. Costum termic
    Se confecţionează din ţesătură uşoară de culoare bleumarin, care să asigure transferul termic, precum şi protecţia termică împotriva frigului. Se compune din bluză şi pantalon şi se poartă pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei.


    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi pentru intervenţie/tactici
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă.
    Sistemul de închidere este cu şiret. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.

    4.2. Ghete
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă.
    Sistemul de închidere este cu şiret şi/sau fermoar. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.


    5. Echipament divers
    5.1. Centură
    Se confecţionează din piele sau material textil, de culoare neagră.

    5.2. Mănuşi
    Se confecţionează din piele sau material textil de culoare neagră, cu proprietăţi de protecţie termică. Au format clasic, cu 5 degete.

    5.3. Ciorapi
    Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare neagră.


    6. Accesorii
    6.1. Suport cu grad profesional
    Sunt realizaţi sub formă de manşon, pe suport textil de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile suportului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm, în interiorul căruia sunt brodate cu fir metalizat de culoare albargintie însemnele de grad.

    6.2. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional.
    Acesta se fixează pe axul mânecii stângi al articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului.
    a) Ecuson pentru mânecă
    Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic specific fiecărei structuri.

    b) Ecuson drapel naţional
    Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.



    6.3. Ecuson nominal
    Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul alb-argintiu. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical la capătul din stânga sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.



     PARTEA IV
    Alte uniforme
    I. Principalele articole de echipament din compunerea uniformei studenţilor din Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“
    1. Coifura
    1.1. Şepcuţă
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    Calota este confecţionată în clini, iar pe partea frontală, pe mijloc, se aplică emblema specifică structurii. Deasupra emblemei poate fi inscripţionată denumirea structurii. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu.

    1.2. Şapcă din stofă
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc.
    Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Banda are aplicată o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate.
    Şapca din stofă are cozoroc simplu, vipuşcă şi şnur textil de culoare portocalie, iar pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.3. Pălărie
    Se confecţionează din fetru de culoare bleumarin.
    Deasupra borului pălăriei, pe bandă, se aplică o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare alb-argintie. Pălăria are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.4. Basc
    Se confecţionează din ţesătură tip lână/tricot de culoare bleumarin. Emblema se fixează în lateral, pe partea stângă.

    1.5. Fes
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin, care poate fi inscripţionat pe partea frontală cu denumirea structurii.

    1.6. Căciulă
    Se confecţionează din blană naturală nutriet de culoare bleumarin.
    Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară/cozoroc. Calota are o formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni metalici, şi se poate lăsa peste urechi. Căciula are aplicată, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.


    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Costum din stofă
    Se compune din sacou cu 2 pantaloni pentru bărbaţi şi din sacou cu un pantalon şi o fustă pentru femei.
    a) Sacou
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Se încheie pe piept cu nasturi din metal argintiu, cu diametrul de 2 cm, iar la terminaţia mânecilor sunt prevăzuţi nasturi din metal argintiu cu diametrul de 1,5 cm. Nasturii sunt imprimaţi în relief cu sigla reprezentând însemnele heraldice specifice Ministerului Afacerilor Interne sau structurii.
    Pe guler se aplică petliţele, pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu. Pe mâneci, la 6 cm de la terminaţie, se montează o vipuşcă de culoare portocalie, iar pe umeri sunt fixate câte două bride, pe care se montează epoleţii cu grad profesional.

    b) Pantalon
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.

    c) Fustă
    Are croială clasică şi se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.



    2.2. Jachetă
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.

    2.3. Bluzon
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.

    2.4. Pantaloni pentru intervenţie/tactici
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea şi centură.

    2.5. Pulover
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin. Puloverul este prevăzut pe umeri cu epoleţi din material textil de aceeaşi culoare, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    2.6. Scurtă pentru oraş
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pe piept şi pe spate se poate inscripţiona denumirea structurii. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă, iar pe piept în partea stângă cu bandă velcro se fixează însemnul de an de studiu. Pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional. Este prevăzută cu guler detaşabil din blană naturală nutriet de culoare bleumarin.

    2.7. Scurtă pentru instruire
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Scurta este prevăzută cu glugă detaşabilă. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional. La interior este dublată în întregime cu căptuşeală şi cu material termoizolant. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant, iar pe piept în partea stângă cu bandă velcro se fixează însemnul de an de studiu. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    2.8. Impermeabil pentru ploaie/Pardesiu
    a) Impermeabil pentru ploaie
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin, pe piept se încheie cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevăzut în talie cu cordon şi cataramă pentru ajustare. Impermeabilul este prevăzut cu două buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie. Impermeabilul este prevăzut cu glugă detaşabilă. Pe umeri se fixează câte două bride, pe care se montează epoleţii cu grad profesional, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.

    b) Pardesiu
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    Pe piept, sub linia taliei, are aplicate buzunare oblice, ascunse.
    Pe guler se aplică petliţele, pe mâneci, la 6 cm de la terminaţie, se montează o vipuşcă de culoare portocalie, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.


    2.9. Costum/Combinezon de instruire
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    Pe umeri se fixează câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. În talie este prevăzut cu găici pentru curea şi centură.
    Pe piept în partea stângă cu bandă velcro se fixează însemnul de an de studiu.


    3. Lenjerie
    3.1. Cămaşă
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare albă. Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Mâneca are manşetă simplă, încheiată cu nasturi.

    3.2. Cămaşă-bluză
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare bleu/bleumarin. Se încheie cu nasturi, are gulerul răsfrânt, cu colţ. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă, iar pe piept în partea stângă cu bandă velcro se fixează însemnul de an de studiu.

    3.3. Costum termic
    Se confecţionează din ţesătură uşoară de culoare bleumarin, care să asigure transferul termic, precum şi protecţia termică împotriva frigului. Se compune din bluză şi pantalon şi se poartă pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei.

    3.4. Tricou
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin.
    Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu. Pe pieptul drept şi pe spate se poate inscripţiona cu denumirea structurii.


    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă. Sistemul de închidere este cu şiret. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.

    4.2. Ghete
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă.
    Sistemul de închidere este cu şiret şi/sau fermoar. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.

    4.3. Cizme din piele pentru femei
    Se confecţionează din piele box de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.


    5. Echipament divers
    5.1. Cravată
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.

    5.2. Fular
    Se confecţionează din fire acrilice tip lână de culoare bleumarin.

    5.3. Mănuşi din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi căptuşite cu tricot sau blană.

    5.4. Mănuşi pentru instruire
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin şi sunt căptuşite cu material termoizolant matlasat.

    5.5. Curea din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră. La capătul din stânga este prevăzută cu o cataramă, confecţionată din metal de culoare argintie.

    5.6. Centură
    Se confecţionează din piele sau material textil, de culoare neagră.

    5.7. Ciorapi
    Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare neagră.

    5.8. Dresuri
    Se confecţionează din fire de poliamidă sau combinaţie poliamidă/lycra de culoarea pielii piciorului.


    6. Accesorii
    6.1. Petliţe
    Se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintie şi reprezintă ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc.

    6.2. Însemn an de studiu
    Se confecţionează pe suport textil de culoare portocalie, de formă dreptunghiulară (4,5 cm x 9 cm). Suportul textil este bordurat cu linie de contur de culoare neagră. Elementele componente ale fiecărui an de studiu - barete în formă dreptunghiulară - sunt de culoare alb-argintie, realizate prin brodare. La partea superioară a însemnului se înscrie cu litere majuscule de culoare neagră inscripţia „STUDENT“, iar la partea inferioară se brodează baretele aferente anului de studiu - câte o baretă pentru fiecare an de studiu.

    6.3. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional.
    Acesta se fixează pe axul mânecii stângi al articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului.
    a) Ecuson pentru mânecă
    Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic al structurii.

    b) Ecuson drapel naţional
    Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.



    6.4. Ecuson nominal
    Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul alb-argintiu. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.

    6.5. Eghilet cu accesorii
    Se compune dintr-o ramură împletită ce se continuă cu un şnur prevăzut cu un nod dublu, la terminaţia căruia se fixează un cui de culoare alb-argintie.



    II. Principalele articole de echipament din compunerea uniformei elevilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor
    1. Coifura
    1.1. Şepcuţă
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    Calota este confecţionată în clini, iar pe partea frontală, pe mijloc, se aplică emblema specifică structurii. Deasupra emblemei se inscripţionează denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei Române, respectiv galben metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei de Frontieră. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu, iar deasupra se montează un şnur de culoare portocalie.

    1.2. Şapcă din stofă
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc.
    Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Banda are aplicată o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate.
    Şapca din stofă are cozoroc simplu, vipuşcă şi şnur textil de culoare portocalie, iar pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.3. Pălărie
    Se confecţionează din fetru de culoare bleumarin.
    Deasupra borului pălăriei, pe bandă, se aplică o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare alb-argintie, respectiv galben-aurie pentru efectivele Poliţiei de Frontieră. Pălăria are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

    1.4. Basc
    Se confecţionează din ţesătură tip lână/tricot de culoare bleumarin. Emblema se fixează în lateral, pe partea stângă.

    1.5. Fes
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin, care se inscripţionează pe partea frontală cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei Române, respectiv galben metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei de Frontieră.

    1.6. Căciulă
    Se confecţionează din blană naturală de culoare bleumarin.
    Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară/cozoroc. Calota are o formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni metalici, şi se poate lăsa peste urechi. Căciula are aplicată, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.


    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Costum din stofă
    Se compune din sacou cu 2 pantaloni pentru bărbaţi şi din sacou cu un pantalon şi o fustă pentru femei.
    a) Sacou
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Se încheie pe piept cu nasturi din metal argintiu, respectiv auriu pentru efectivele Poliţiei de Frontieră, cu diametrul de 2 cm, iar la terminaţia mânecilor sunt prevăzuţi nasturi din metal argintiu, respectiv auriu pentru efectivele Poliţiei de Frontieră, cu diametrul de 1,5 cm. Nasturii sunt imprimaţi în relief cu sigla reprezentând însemnele heraldice specifice Ministerului Afacerilor Interne sau structurii. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu. Pe mâneci, la 6 cm de la terminaţie, se montează o vipuşcă de culoare portocalie.

    b) Pantalon
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.

    c) Fustă
    Are croială clasică şi se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.



    2.2. Jachetă
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui pentru efectivele Poliţiei Române. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept în partea dreaptă şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei Române, respectiv galben metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei de Frontieră, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.

    2.3. Bluzon
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui pentru efectivele Poliţiei Române. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept în partea dreaptă şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei Române, respectiv galben metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei de Frontieră, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.

    2.4. Pantaloni pentru intervenţie/tactici
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea şi centură.

    2.5. Pulover
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin.
    Puloverul este prevăzut pe umeri cu epoleţi din material textil de aceeaşi culoare, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    2.6. Scurtă pentru oraş
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin.
    Pe piept şi pe spate se inscripţionează denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei Române, respectiv galben metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei de Frontieră. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.
    Este prevăzută cu guler detaşabil din blană naturală de culoare bleumarin.

    2.7. Scurtă pentru instruire
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Scurta este prevăzută cu glugă detaşabilă. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond. La interior este dublată în întregime cu căptuşeală şi cu material termoizolant.
    Pe piept în partea dreaptă şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant, respectiv galben metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei de Frontieră, iar pe piept în partea stângă cu bandă velcro se fixează însemnul de an de studiu. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.

    2.8. Impermeabil pentru ploaie/Pardesiu
    a) Impermeabil pentru ploaie
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin, pe piept se încheie cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevăzut în talie cu cordon şi cataramă pentru ajustare. Impermeabilul este prevăzut cu două buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie. Impermeabilul este prevăzut cu glugă detaşabilă. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.

    b) Pardesiu
    Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    Pe piept, sub linia taliei, are aplicate buzunare oblice, ascunse. Pe mâneci, la 6 cm de la terminaţie, se montează o vipuşcă de culoare portocalie. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.


    2.9. Costum/Combinezon de instruire
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin şi se compune din bluză cu 2 pantaloni.
    Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei Române, respectiv galben metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei de Frontieră, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. În talie este prevăzut cu găici pentru curea şi centură.
    Pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.


    3. Lenjerie
    3.1. Cămaşă
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare albă.
    Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Mâneca are manşetă simplă, încheiată cu nasturi.

    3.2. Cămaşă-bluză
    Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare bleumarin/alb. Se încheie cu nasturi, are gulerul răsfrânt, cu colţ. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.

    3.3. Costum termic
    Se confecţionează din ţesătură uşoară de culoare bleumarin, care să asigure transferul termic, precum şi protecţia termică împotriva frigului. Se compune din bluză şi pantalon şi se poartă pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei.

    3.4. Tricou
    Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui pentru efectivele Poliţiei Române.
    Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept în partea dreaptă şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei Române, respectiv galben metalizat reflectorizant pentru efectivele Poliţiei de Frontieră, iar pe piept, în partea stângă, cu bandă velcro, se fixează însemnul de an de studiu.


    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă. Sistemul de închidere este cu şiret.

    4.2. Ghete
    Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă. Sistemul de închidere este cu şiret şi/sau fermoar.

    4.3. Cizme din piele pentru femei
    Se confecţionează din piele de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.


    5. Echipament divers
    5.1. Cravată
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.

    5.2. Fular
    Se confecţionează din fire acrilice tip lână de culoare bleumarin.

    5.3. Mănuşi din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi căptuşite cu tricot sau blană.

    5.4. Mănuşi pentru instruire
    Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin şi sunt căptuşite cu material termoizolant.

    5.5. Curea din piele
    Se confecţionează din piele de culoare neagră. La capătul din stânga este prevăzută cu o cataramă, confecţionată din metal de culoare argintie.

    5.6. Centură
    Se confecţionează din piele sau material textil, de culoare neagră.

    5.7. Ciorapi
    Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare neagră sau bleumarin.

    5.8. Dresuri
    Se confecţionează din fire de poliamidă sau combinaţie poliamidă/lycra de culoarea pielii piciorului.


    6. Accesorii
    6.1. Însemn an de studiu
    Se confecţionează pe suport textil de culoare portocalie, de formă dreptunghiulară (4,5 cm x 9 cm). Suportul textil este bordurat cu linie de contur de culoare neagră. Elementele componente ale fiecărui an de studiu - barete în formă dreptunghiulară - sunt de culoare alb-argintie, respectiv galben-aurie pentru efectivele Poliţiei de Frontieră, realizate prin brodare.
    La partea superioară a însemnului se înscrie cu litere majuscule de culoare neagră inscripţia „ELEV“, iar la partea inferioară se brodează baretele aferente anului de studiu - câte o baretă pentru fiecare an de studiu.

    6.2. Ecuson specific pentru mânecă
    Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional.
    Acesta se fixează pe axul mânecii stângi al articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului.
    a) Ecuson pentru mânecă
    Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic specific fiecărei structuri.

    b) Ecuson drapel naţional
    Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.



    6.3. Ecuson nominal
    Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul alb-argintiu, respectiv galben-auriu pentru efectivele Poliţiei de Frontieră. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.




    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002)
    NORME PRIVIND DREPTURILE DE ECHIPAMENT PENTRU EFECTIVELE DE POLIŢIE
    NORMA Nr. 1
    pentru asigurarea uniformei de reprezentare şi ceremonialuri

┌────┬────────────┬─────────┬───────────────────┬──────────┐
│ │ │ │Prevederi │ │
│ │Denumirea │ ├──────────┬────────┤ │
│Nr. │articolelor │U.M. │ │Durata │Observaţii│
│crt.│de │ │Cantitatea│de │ │
│ │echipament │ │ │serviciu│ │
│ │ │ │ │(ani) │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┴────────────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┤
│a) Coifura │
├────┬────────────┬─────────┬──────────┬────────┬──────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Şapcă din │ │ │ │femei se │
│1 │stofă │buc. │2 │3 │poate │
│ │ │ │ │ │asigura │
│ │ │ │ │ │pălărie. │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Căciulă │buc. │1 │6 │ │
├────┴────────────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┤
│b) Îmbrăcăminte │
├────┬────────────┬─────────┬──────────┬────────┬──────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Costum din │ │ │ │femei se │
│ │stofă (sacou│ │ │ │poate │
│1 │cu 2 │buc. │2 │2 │asigura │
│ │pantaloni) │ │ │ │fustă în │
│ │ │ │ │ │loc de │
│ │ │ │ │ │pantalon. │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Pulover │buc. │1 │3 │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Scurtă │buc. │1 │6 │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Impermeabil │ │ │ │ │
│4 │pentru │buc. │1 │4 │ │
│ │ploaie/ │ │ │ │ │
│ │Pardesiu │ │ │ │ │
├────┴────────────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┤
│c) Lenjerie │
├────┬────────────┬─────────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Cămaşă │buc. │2 │1 │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Se poate │
│ │ │ │ │ │asigura cu│
│2 │Cămaşă-bluză│buc. │2 │1 │mânecă │
│ │ │ │ │ │scurtă sau│
│ │ │ │ │ │mânecă │
│ │ │ │ │ │lungă. │
├────┴────────────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┤
│d) Încălţăminte │
├────┬────────────┬─────────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Pantofi din │pereche │3 │2 │ │
│ │piele │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Ghete din │ │ │ │femei se │
│2 │piele │pereche │1 │3 │asigură │
│ │ │ │ │ │cizme din │
│ │ │ │ │ │piele. │
├────┴────────────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┤
│e) Echipament divers │
├────┬────────────┬─────────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Cravată │buc. │2 │4 │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Fular │buc. │1 │6 │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Mănuşi din │pereche │1 │2 │ │
│ │piele │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│4 │Curea din │buc. │1 │6 │ │
│ │piele │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │femei se │
│5 │Ciorapi │pereche │6 │1 │pot │
│ │ │ │ │ │asigura │
│ │ │ │ │ │dresuri. │
├────┴────────────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┤
│f) Accesorii │
├────┬────────────┬─────────┬──────────┬────────┬──────────┤
│ │Suport cu │ │ │ │ │
│1 │grad │pereche │5 │3 │ │
│ │profesional │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Ecuson │ │ │ │ │
│2 │pentru │buc. │7 │3 │ │
│ │mânecă │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Ecuson │buc. │2 │4 │ │
│ │nominal │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Suport de │ │ │ │ │
│4 │grad pentru │garnitură│2 │2 │ │
│ │mânecă │ │ │ │Pentru │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┤fiecare │
│ │Epoleţi cu │ │ │ │sacou, │
│5 │grad │pereche │2 │2 │pardesiu │
│ │profesional │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┤ │
│6 │Petliţe │pereche │2 │2 │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Se asigură│
│ │Eghilet cu │ │ │ │numai │
│7 │accesorii │buc. │1 │4 │ofiţerilor│
│ │ │ │ │ │de │
│ │ │ │ │ │poliţie. │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Se asigură│
│ │Şnur │ │ │ │numai │
│8 │ceremonie │buc. │1 │4 │agenţilor │
│ │ │ │ │ │de │
│ │ │ │ │ │poliţie. │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Ecuson │ │ │ │ │
│9 │drapel │buc. │7 │3 │ │
│ │naţional │ │ │ │ │
└────┴────────────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┘


    NOTE:
    1. Uniformele se poartă potrivit regulamentului stabilit prin ordin al ministrului afacerilor interne.
    2. La prima încadrare - acordare a gradului se distribuie gratuit, în natură, o singură dată, indiferent de numărul încadrărilor ulterioare în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională: o şapcă din stofă, un costum din stofă (sacou cu 2 pantaloni), o scurtă, două cămăşi, două cămăşi-bluză, o pereche pantofi din piele, şase perechi ciorapi, o cravată, un impermeabil/pardesiu, o geantă transport echipament şi accesoriile necesare.
    3. Poliţiştii rezervişti cărora li s-a acordat dreptul de a purta uniforma de poliţie după încetarea raporturilor de serviciu pot solicita şi primi de la unităţile de poliţie din care au făcut parte sau de la cele care au responsabilitatea pe raza unde şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa articolele de echipament şi accesoriile necesare pentru completarea uniformei pe care o deţin. Distribuţia echipamentului solicitat de către aceste persoane se face contracost, la preţul de achiziţie al articolelor de echipament.

    NORMA Nr. 2
    pentru asigurarea uniformei de serviciu

┌────┬────────────┬───────┬───────────────────┬──────────┐
│ │ │ │Prevederi │ │
│ │Denumirea │ ├──────────┬────────┤ │
│Nr. │articolelor │U.M. │ │Durata │Observaţii│
│crt.│de │ │Cantitatea│de │ │
│ │echipament │ │ │serviciu│ │
│ │ │ │ │(ani) │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│a) Coifura │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Şepcuţă/ │buc. │2 │3 │ │
│ │Beretă │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Şapcă cu │ │ │ │ │
│2 │două coafe │buc. │1 │3 │ │
│ │impermeabile│ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Căciulă │buc. │1 │5 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│4 │Fes │buc. │2 │2 │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│b) Îmbrăcăminte │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Scurtă │buc. │1 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Bluzon │buc. │1 │2 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Jachetă │buc. │1 │2 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Pantaloni de│ │ │ │ │
│4 │intervenţie/│buc. │2 │1 │ │
│ │tactici │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Bluză de │ │ │ │ │
│5 │intervenţie/│buc. │1 │1 │ │
│ │tactică │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│6 │Pulover │buc. │1 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│7 │Pelerină de │buc. │1 │3 │ │
│ │ploaie │ │ │ │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│c) Lenjerie │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│ │ │ │ │ │Se poate │
│ │ │ │ │ │asigura cu│
│ │ │ │ │ │mânecă │
│1 │Tricou │buc. │3 │1 │lungă şi/ │
│ │ │ │ │ │sau cu │
│ │ │ │ │ │mânecă │
│ │ │ │ │ │scurtă. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Se poate │
│ │ │ │ │ │asigura cu│
│ │ │ │ │ │mânecă │
│2 │Cămaşă-bluză│buc. │4 │2 │lungă şi/ │
│ │ │ │ │ │sau cu │
│ │ │ │ │ │mânecă │
│ │ │ │ │ │scurtă. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Costum │ │ │ │ │
│3 │termic │buc. │2 │2 │ │
│ │(bluză şi │ │ │ │ │
│ │pantalon) │ │ │ │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│d) Încălţăminte │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│ │Pantofi de │ │ │ │ │
│1 │intervenţie/│pereche│3 │2 │ │
│ │tactici │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Ghete │pereche│1 │1 │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│e) Echipament divers │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Centură │buc. │1 │4 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Mănuşi │pereche│1 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Ciorapi │pereche│6 │1 │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│f) Accesorii │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│ │Suport cu │ │ │ │ │
│1 │grad │pereche│6 │2 │ │
│ │profesional │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Ecuson │ │ │ │ │
│2 │pentru │buc. │14 │2 │ │
│ │mânecă │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Ecuson │buc. │2 │3 │ │
│ │nominal │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Ecuson │ │ │ │ │
│4 │drapel │buc. │14 │2 │ │
│ │naţional │ │ │ │ │
└────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┘


    NORMA Nr. 3
    pentru echiparea studenţilor poliţişti din Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“

┌────┬────────────┬───────┬───────────────────┬──────────┐
│ │ │ │Prevederi │ │
│ │Denumirea │ ├──────────┬────────┤ │
│Nr. │articolelor │U.M. │ │Durata │Observaţii│
│crt.│de │ │Cantitatea│de │ │
│ │echipament │ │ │serviciu│ │
│ │ │ │ │(ani) │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│a) Coifură │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Şepcuţă │buc. │2 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Şapcă din │ │ │ │femei se │
│2 │stofă │buc. │2 │3 │poate │
│ │ │ │ │ │asigura │
│ │ │ │ │ │pălărie. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Basc │buc. │2 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│4 │Fes │buc. │2 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│5 │Căciulă │buc. │1 │3 │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│b) Îmbrăcăminte │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Costum din │ │ │ │femei se │
│ │stofă (sacou│ │ │ │poate │
│1 │cu 2 │buc. │2 │3 │asigura │
│ │pantaloni) │ │ │ │fustă în │
│ │ │ │ │ │loc de un │
│ │ │ │ │ │pantalon. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Jachetă │buc. │1 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Bluzon │buc. │1 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Pantaloni de│ │ │ │ │
│4 │intervenţie/│buc. │4 │3 │ │
│ │tactici │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│5 │Pulover │buc. │1 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│6 │Scurtă │buc. │1 │3 │ │
│ │pentru oraş │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Scurtă │ │ │ │ │
│7 │pentru │buc. │1 │3 │ │
│ │instruire │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Impermeabil │ │ │ │ │
│8 │pentru │buc. │1 │3 │ │
│ │ploaie/ │ │ │ │ │
│ │Pardesiu │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Costum/ │ │ │ │ │
│9 │combinezon │buc. │1 │3 │ │
│ │de instruire│ │ │ │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│c) Lenjerie │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Cămaşă │buc. │3 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Se asigură│
│ │ │ │ │ │3 bucăţi │
│ │ │ │ │ │cu mânecă │
│2 │Cămaşă-bluză│buc. │6 │3 │lungă şi 3│
│ │ │ │ │ │bucăţi cu │
│ │ │ │ │ │mânecă │
│ │ │ │ │ │scurtă. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Costum │ │ │ │ │
│3 │termic │buc. │3 │3 │ │
│ │(bluză şi │ │ │ │ │
│ │pantalon) │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Se poate │
│ │ │ │ │ │asigura cu│
│ │ │ │ │ │mânecă │
│4 │Tricou │buc. │3 │3 │lungă şi/ │
│ │ │ │ │ │sau cu │
│ │ │ │ │ │mânecă │
│ │ │ │ │ │scurtă. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│5 │Pijama │buc. │3 │3 │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│d) Încălţăminte │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Pantofi │pereche│3 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │femei se │
│2 │Ghete │pereche│3 │3 │pot │
│ │ │ │ │ │asigura │
│ │ │ │ │ │cizme din │
│ │ │ │ │ │piele. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Papuci │pereche│1 │3 │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│e) Echipament divers │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Cravată │buc. │3 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Centură │buc. │1 │6 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Curea din │buc. │1 │3 │ │
│ │piele │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│4 │Fular │buc. │1 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│5 │Mănuşi de │pereche│1 │3 │ │
│ │piele │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Mănuşi │ │ │ │ │
│6 │pentru │pereche│2 │3 │ │
│ │instruire │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│7 │Prosop │buc. │3 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│8 │Mănuşi albe │pereche│1 │inventar│Se asigură│
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤în funcţie│
│9 │Eşarfă albă │buc. │1 │inventar│de nevoi. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │femei se │
│10 │Ciorapi │pereche│10 │- │pot │
│ │ │ │ │ │asigura │
│ │ │ │ │ │dresuri. │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│f) Echipament sportiv │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Trening │buc. │1 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Tricou sport│buc. │2 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Pantofi │pereche│1 │3 │ │
│ │sport │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│4 │Şort sport │buc. │1 │3 │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│g) Cazarmament │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Cearşaf │buc. │3 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │Se poate │
│2 │Cearşaf plic│buc. │3 │inventar│asigura şi│
│ │ │ │ │ │cearşaf │
│ │ │ │ │ │simplu. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│3 │Pătură/ │buc. │2 │inventar│ │
│ │pilotă │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│4 │Faţă de │buc. │3 │inventar│ │
│ │pernă │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│5 │Saltea │buc. │1 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│6 │Pernă │buc. │1 │inventar│ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┤
│h) Accesorii │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬──────────┤
│1 │Petliţe │pereche│2 │3 │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│2 │Însemne an │buc. │9 │inventar│ │
│ │de studiu │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Ecuson │ │ │ │ │
│3 │pentru │buc. │8 │3 │ │
│ │mânecă │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │Ecuson │ │ │ │ │
│4 │drapel │buc. │8 │3 │ │
│ │naţional │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│5 │Ecuson │buc. │1 │3 │ │
│ │nominal │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼──────────┤
│6 │Eghilet cu │buc. │1 │inventar│ │
│ │accesorii │ │ │ │ │
└────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴──────────┘


    NOTĂ:
    Articolele de echipament care, în urma modificării şi completării uniformelor, au devenit atipice se vor purta până la epuizarea stocurilor.

    NORMA Nr. 4
    pentru echiparea elevilor din unităţile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor

┌────┬────────────┬───────┬───────────────────┬────────────┐
│ │ │ │Prevederi │ │
│ │Denumirea │ ├──────────┬────────┤ │
│Nr. │articolelor │U.M. │ │Durata │Observaţii │
│crt.│de │ │Cantitatea│de │ │
│ │echipament │ │ │serviciu│ │
│ │ │ │ │(ani) │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│a) Coifura │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬────────────┤
│ │ │ │ │ │Durata de │
│ │ │ │ │ │utilizare în│
│ │Şepcuţă/ │ │ │ │serviciu │
│1 │Beretă │buc. │2 │inventar│este egală │
│ │ │ │ │ │cu perioada │
│ │ │ │ │ │de │
│ │ │ │ │ │şcolarizare.│
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Durata de │
│ │ │ │ │ │utilizare în│
│ │ │ │ │ │serviciu │
│ │ │ │ │ │este egală │
│ │Şapcă din │ │ │ │cu perioada │
│2 │stofă │buc. │1 │inventar│de │
│ │ │ │ │ │şcolarizare.│
│ │ │ │ │ │Pentru femei│
│ │ │ │ │ │se poate │
│ │ │ │ │ │asigura │
│ │ │ │ │ │pălărie. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│3 │Basc │buc. │1 │inventar│Durata de │
│ │ │ │ │ │utilizare în│
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤serviciu │
│4 │Fes │buc. │1 │inventar│este egală │
│ │ │ │ │ │cu perioada │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤de │
│5 │Căciulă │buc. │1 │inventar│şcolarizare.│
│ │ │ │ │ │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│b) Îmbrăcăminte │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬────────────┤
│ │Costum din │ │ │ │ │
│1 │stofă (sacou│buc. │1 │inventar│ │
│ │cu 2 │ │ │ │ │
│ │pantaloni) │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│2 │Jachetă │buc. │1 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤Pentru femei│
│3 │Bluzon │buc. │1 │inventar│se poate │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤asigura │
│ │Pantaloni de│ │ │ │fustă în loc│
│4 │intervenţie/│buc. │4 │inventar│de un │
│ │tactici │ │ │ │pantalon. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤Durata de │
│5 │Pulover │buc. │1 │inventar│utilizare în│
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤serviciu │
│6 │Scurtă │buc. │1 │inventar│este egală │
│ │pentru oraş │ │ │ │cu perioada │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤de │
│ │Scurtă │ │ │ │şcolarizare.│
│7 │pentru │buc. │1 │inventar│ │
│ │instruire │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Impermeabil │ │ │ │ │
│8 │pentru │buc. │1 │inventar│ │
│ │ploaie/ │ │ │ │ │
│ │Pardesiu │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │Costum/ │ │ │ │ │
│9 │combinezon │buc. │1 │inventar│ │
│ │de instruire│ │ │ │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│c) Lenjerie │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬────────────┤
│1 │Cămaşă │buc. │2 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Cămaşă-bluză│ │ │ │ │
│ │(mânecă │ │ │ │ │
│2 │lungă şi/sau│buc. │4 │inventar│Durata de │
│ │cu mânecă │ │ │ │utilizare în│
│ │scurtă) │ │ │ │serviciu │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤este egală │
│3 │Tricou │buc. │2 │inventar│cu perioada │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤de │
│ │Costum │ │ │ │şcolarizare.│
│4 │termic ( │buc. │1 │inventar│ │
│ │bluză şi │ │ │ │ │
│ │pantalon) │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│5 │Pijama │buc. │2 │inventar│ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│d) Încălţăminte │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬────────────┤
│ │ │ │ │ │Durata de │
│ │ │ │ │ │utilizare în│
│ │ │ │ │ │serviciu │
│1 │Pantofi │pereche│2 │inventar│este egală │
│ │ │ │ │ │cu perioada │
│ │ │ │ │ │de │
│ │ │ │ │ │şcolarizare.│
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Durata de │
│ │ │ │ │ │utilizare în│
│ │ │ │ │ │serviciu │
│ │ │ │ │ │este egală │
│ │ │ │ │ │cu perioada │
│2 │Ghete │pereche│2 │inventar│de │
│ │ │ │ │ │şcolarizare.│
│ │ │ │ │ │Pentru femei│
│ │ │ │ │ │se asigură │
│ │ │ │ │ │cizme din │
│ │ │ │ │ │piele. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Durata de │
│ │ │ │ │ │utilizare în│
│ │ │ │ │ │serviciu │
│3 │Papuci │pereche│1 │inventar│este egală │
│ │ │ │ │ │cu perioada │
│ │ │ │ │ │de │
│ │ │ │ │ │şcolarizare.│
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│e) Echipament divers │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬────────────┤
│1 │Centură │buc. │1 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│2 │Curea din │buc. │1 │inventar│ │
│ │piele │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│3 │Fular │buc. │1 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│4 │Cravată │buc. │1 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤Durata de │
│5 │Mănuşi din │pereche│1 │inventar│utilizare în│
│ │piele │ │ │ │serviciu │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤este egală │
│ │Mănuşi │ │ │ │cu perioada │
│6 │pentru │pereche│1 │inventar│de │
│ │instruire │ │ │ │şcolarizare.│
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│7 │Prosop │buc. │2 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│8 │Mănuşi albe │pereche│1 │inventar│Se asigură │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤în funcţie │
│9 │Eşarfă albă │buc. │1 │inventar│de nevoi. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│10 │Ciorapi │pereche│10 │- │ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│f) Echipament sportiv │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬────────────┤
│1 │Trening │buc. │1 │inventar│Durata de │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤utilizare în│
│2 │Tricou sport│buc. │2 │inventar│serviciu │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤este egală │
│3 │Pantofi │pereche│1 │inventar│cu perioada │
│ │sport │ │ │ │de │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤şcolarizare.│
│4 │Şort sport │buc. │1 │inventar│ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│g) Cazarmament │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬────────────┤
│1 │Cearşaf │buc. │3 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Se poate │
│2 │Cearşaf plic│buc. │3 │inventar│asigura şi │
│ │ │ │ │ │cearşaf │
│ │ │ │ │ │simplu. │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│3 │Pătură/ │buc. │2 │inventar│ │
│ │pilotă │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│4 │Faţă de │buc. │3 │inventar│ │
│ │pernă │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│5 │Saltea │buc. │1 │inventar│ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│6 │Pernă │buc. │1 │inventar│ │
├────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│h) Accesorii │
├────┬────────────┬───────┬──────────┬────────┬────────────┤
│1 │Însemne an │pereche│6 │inventar│ │
│ │de studiu │ │ │ │ │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Ecuson │ │ │ │Durata de │
│2 │pentru │buc. │6 │inventar│utilizare în│
│ │mânecă │ │ │ │serviciu │
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤este egală │
│ │Ecuson │ │ │ │cu perioada │
│3 │drapel │buc. │6 │inventar│de │
│ │naţional │ │ │ │şcolarizare.│
├────┼────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│4 │Ecuson │buc. │1 │inventar│ │
│ │nominal │ │ │ │ │
└────┴────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┘


    NORMA Nr. 5
    pentru asigurarea echipamentului specific formaţiunilor de poliţie

┌────┬─────────────────┬───────┬───────────────────┬────────────┐
│ │ │ │Prevederi │ │
│ │Denumirea │ ├──────────┬────────┤ │
│Nr. │articolelor de │U.M. │ │Durata │Observaţii │
│crt.│echipament │ │Cantitatea│de │ │
│ │ │ │ │serviciu│ │
│ │ │ │ │(ani) │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┴─────────────────┴───────┴──────────┼────────┴────────────┤
│I. Pentru poliţiştii din structurile │ │
│M.A.I. │ │
├────┬─────────────────┬───────┬──────────┼────────┬────────────┤
│1 │Insignă cu număr │buc. │1 │inventar│ │
│ │de identificare │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│2 │Insignă pentru │buc. │1 │inventar│ │
│ │legitimare │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │Port carnet │ │ │ │ │
│3 │pentru insignă şi│buc. │2 │inventar│ │
│ │documentul de │ │ │ │ │
│ │legitimare │ │ │ │ │
├────┴─────────────────┴───────┴──────────┼────────┴────────────┤
│II. Pentru poliţiştii din structurile │ │
│Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră, │ │
│Inspectoratului General pentru Imigrări │ │
│şi unităţile necuprinse în structura │ │
│inspectoratelor generale │ │
├────┬─────────────────┬───────┬──────────┼────────┬────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│1 │Cagulă │buc. │2 │inventar│care execută│
│ │ │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │Vestă │ │ │ │ │
│ │reflectorizantă │ │ │ │Pentru cei │
│2 │inscripţionată cu│buc. │1 │inventar│care execută│
│ │elemente de │ │ │ │misiuni în │
│ │identificare a │ │ │ │teren │
│ │formaţiunii │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│3 │Costum camuflaj/ │buc. │2 │inventar│care execută│
│ │mascare* │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│4 │Banderolă │buc. │2 │inventar│care execută│
│ │ │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│5 │Mănuşi │pereche│2 │inventar│care execută│
│ │ │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │Mănuşi protecţie │ │ │ │Pentru cei │
│6 │pentru control │pereche│10 │- │care execută│
│ │corporal/ │ │ │ │misiuni în │
│ │documente │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│7 │Ochelari │buc. │1 │inventar│care execută│
│ │protecţie solară │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pe timpul │
│8 │Pantaloni scurţi │buc. │1 │inventar│misiunilor │
│ │ │ │ │ │din sezonul │
│ │ │ │ │ │estival unde│
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤se recomandă│
│ │ │ │ │ │portul │
│9 │Pantofi sport │pereche│1 │inventar│acestor │
│ │ │ │ │ │articole │
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│10 │Cizme de cauciuc │pereche│1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│11 │Fluier │buc. │1 │inventar│care execută│
│ │ │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│12 │Centură │cpl. │1 │inventar│care execută│
│ │ │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│13 │Port utilitare │buc. │1 │inventar│care execută│
│ │pentru centură │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │Rucsac/Geantă │ │ │ │ │
│14 │transport │buc. │1 │inventar│ │
│ │echipament │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Se asigură │
│ │ │ │ │ │numai │
│ │Combinezon de │ │ │ │efectivelor │
│ │protecţie control│ │ │ │care │
│15 │rutier/naval/ │buc. │1 │inventar│desfăşoară │
│ │feroviar │ │ │ │activităţi │
│ │ │ │ │ │de control │
│ │ │ │ │ │rutier/naval│
│ │ │ │ │ │/feroviar. │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Se asigură │
│ │Costum de │ │ │ │numai pentru│
│16 │antrenament │buc. │1 │inventar│instructori │
│ │pentru protecţie │ │ │ │şi │
│ │muşcătură câine │ │ │ │conductori │
│ │ │ │ │ │câini. │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Se asigură │
│ │ │ │ │ │numai pentru│
│ │Costum de │ │ │ │instructori/│
│17 │protecţie (bluză │buc. │1 │inventar│conductori/ │
│ │+ 2 pantaloni) │ │ │ │îngrijitori │
│ │ │ │ │ │animale de │
│ │ │ │ │ │serviciu. │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│ │Vestă │ │ │ │(poliţiştii)│
│18 │multifuncţională │buc. │1 │inventar│care execută│
│ │ │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│19 │Hanorac │buc. │2 │inventar│care execută│
│ │ │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru cei │
│20 │Tricou │buc. │1 │inventar│care execută│
│ │antiînjunghiere │ │ │ │misiuni în │
│ │ │ │ │ │teren │
├────┴─────────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│* Se vor utiliza peste uniforma de serviciu, constituită din │
│articolele de echipament prevăzute la norma nr. 2, fără însă a │
│o substitui. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│III. Pentru personalul din Serviciul de intervenţii şi acţiuni │
│speciale, inclusiv serviciile judeţene de poliţie de │
│intervenţie rapidă, pentru personalul din Serviciul Operaţii şi│
│centrele operaţionale din cadrul Direcţiei Generale │
│Anticorupţie, precum şi pentru structurile de sprijin operativ │
│din cadrul Poliţiei de Frontieră │
├────┬─────────────────┬───────┬──────────┬────────┬────────────┤
│1 │Combinezon/costum│buc. │2 │inventar│ │
│ │de intervenţie │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│2 │Combinezon/costum│buc. │2 │inventar│ │
│ │pentru lunetist │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│3 │Costum de │buc. │2 │inventar│ │
│ │camuflaj │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│4 │Tricou │buc. │3 │inventar│ │
│ │intervenţie │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│5 │Cămaşă │buc. │3 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│6 │Şepcuţă/Beretă │buc. │1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│7 │Tricou │buc. │1 │inventar│ │
│ │antiînjunghiere │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│8 │Vestă │buc. │1 │inventar│ │
│ │multifuncţională │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│9 │Mănuşi pentru │pereche│2 │inventar│ │
│ │intervenţie │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│10 │Centură tactică │cpl. │1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│11 │Ghete intervenţie│pereche│2 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Mănuşi pentru │ │ │ │ │
│12 │coborâre pe │pereche│1 │inventar│ │
│ │coardă │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│13 │Ciorapi termici/ │pereche│6 │- │Se asigură │
│ │de compresie │ │ │ │în funcţie │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤de │
│14 │Ochelari pentru │buc. │1 │inventar│specificul │
│ │intervenţie │ │ │ │fiecărei │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤misiuni. │
│15 │Cagulă │buc. │2 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│16 │Fes │buc. │2 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Complet │ │ │ │ │
│ │apărătoare │ │ │ │ │
│17 │articulaţii │buc. │1 │inventar│ │
│ │pentru │ │ │ │ │
│ │intervenţii │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Scurtă de iarnă │ │ │ │ │
│18 │pentru │buc. │1 │inventar│ │
│ │intervenţie │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│19 │Rucsac │buc. │1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│20 │Piesă de coborâre│buc. │2 │inventar│ │
│ │tip 8 │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│21 │Coardă coborâre │buc. │10 │inventar│ │
│ │ultrauşoară │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│22 │Cordelină │ml. │50 │inventar│ │
│ │asigurare │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│23 │Carabiniere cu │buc. │3 │inventar│ │
│ │asigurare │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Carabiniere │ │ │ │ │
│24 │alpinism, cu │buc. │10 │inventar│ │
│ │buclă │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│25 │Cască alpinism │buc. │10 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┼────────────┤
│26 │Ham salvare, │buc. │2 │inventar│ │
│ │dintr-o bucată │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│27 │Blocatoare │buc. │5 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│28 │Ham pentru │buc. │1 │inventar│ │
│ │alpinism │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│29 │Troliu │buc. │1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│30 │Coardă statică │ml. │200 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Coardă tip │ │ │ │ │
│31 │Himalaya (sau │ml. │2500 │inventar│ │
│ │echivalent), │ │ │ │ │
│ │diametru 11,5 mm │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│32 │Manşon protecţie │buc. │15 │inventar│ │
│ │coardă │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│33 │Funie octogonală │ml. │200 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│34 │Demultiplicator │buc. │2 │inventar│ │
│ │forte │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│35 │Scară alpinism │buc. │5 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│36 │Dispozitiv urcare│buc. │5 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│37 │Ham debarcare │buc. │5 │inventar│ │
│ │elicopter │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│38 │Placă │buc. │5 │inventar│ │
│ │multicarabinieră │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Dispozitiv │ │ │ │ │
│39 │antişoc pentru │buc. │1 │inventar│ │
│ │rapel automat │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│ │Dispozitiv cu │ │ │ │ │
│40 │role pentru │buc. │5 │inventar│ │
│ │protecţie coardă │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│41 │Tandem coborâre │buc. │5 │inventar│ │
│ │funicular │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│42 │Sac portcoardă │buc. │1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│43 │Sac portcoardă │buc. │1 │inventar│ │
│ │pentru picior │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│44 │Colţar de trecere│buc. │5 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│45 │Complet schi de │cpl. │1 │inventar│ │
│ │tură │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│46 │Schiuri cu beţe │pereche│10 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│47 │Clăpari │pereche│1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│48 │Costum de schi │buc. │1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│49 │Mănuşi de schi │pereche│1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│50 │Ochelari de schi │buc. │1 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│51 │Rachete de zăpadă│pereche│15 │inventar│ │
├────┼─────────────────┼───────┼──────────┼────────┤ │
│52 │Geantă transport │buc. │1 │inventar│ │
│ │echipament │ │ │ │ │
├────┴─────────────────┴───────┴──────────┴────────┴────────────┤
│IV. Pentru poliţiştii care au în primire şi exploatare │
│motociclete, ATV-uri │
├────┬─────────────────┬───────┬─────┬─────────────┬────────────┤
│1 │Costum moto │buc. │2 │inventar │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│2 │Pelerină ploaie │buc. │3 │inventar │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│3 │Cască protecţie │buc. │1 │inventar │ │
│ │motociclişti │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│4 │Cagulă │buc. │2 │inventar │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│5 │Cizme moto │pereche│2 │inventar │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│6 │Ochelari moto │buc. │1 │inventar │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Mănuşi protecţie │ │ │ │ │
│7 │pentru control │pereche│10 │- │ │
│ │corporal │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│8 │Mănuşi moto │pereche│1 │inventar │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│9 │Ochelari │buc. │1 │inventar │ │
│ │protecţie solară │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│10 │Fluier │buc. │1 │inventar │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│11 │Vestă cu elemente│buc. │1 │inventar │ │
│ │reflectorizante │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│12 │Mănuşi albe │pereche│2 │inventar │ │
├────┴─────────────────┴───────┴─────┴─────────────┴────────────┤
│V. Pentru personalul care deserveşte navele şi bărcile cu │
│motor, din dotarea unităţilor │
├─────┬────────────────┬───────┬─────┬─────────────┬────────────┤
│1 │Pălărie │buc. │1 │inventar │ │
│ │impermeabilă │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Pelerină/ │ │ │ │ │
│ │Combinezon/ │ │ │ │ │
│2 │Costum de │buc. │2 │inventar │ │
│ │protecţie │ │ │ │ │
│ │împotriva │ │ │ │ │
│ │intemperiilor │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Costum cu doi │ │ │ │Pentru │
│3 │pantaloni │buc. │2 │inventar │personalul │
│ │(salopetă) │ │ │ │tehnic de pe│
│ │ │ │ │ │nave │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│4 │Pantaloni scurţi│buc. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│5 │Cizme din │pereche│1 │inventar │ │
│ │cauciuc │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│6 │Pantofi gabieri │pereche│1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│7 │Ghete │pereche│2 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Ochelari │ │ │ │ │
│8 │apărători de │buc. │1 │inventar │ │
│ │protecţie solară│ │ │ │ │
│ │şi vânt │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│9 │Mănuşi │pereche│1 │inventar │ │
│ │impermeabile │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│10 │Scurtă │buc. │1 │inventar │ │
│ │impermeabilă │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│11 │Hanorac │buc. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Cazarmament │ │ │ │ │
│ │pentru cuşete │ │ │ │ │
│ │nave: │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│12 │Cearşaf/cearşaf │buc. │4 │inventar │ │
│ │plic │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│13 │Faţă pernă │buc. │4 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│14 │Pernă │buc. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│15 │Saltea │buc. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│16 │Pătură (pled) │buc. │1 │inventar │ │
├─────┴────────────────┴───────┴─────┴─────────────┴────────────┤
│VI. Pentru efectivele din cadrul serviciilor teritoriale şi │
│sectoarelor poliţiei de frontieră din zonele muntoase │
├─────┬────────────────┬───────┬─────┬─────────────┬────────────┤
│1 │Cagulă │buc. │2 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Costum de │ │ │ │ │
│2 │camuflaj/ │buc. │2 │inventar │ │
│ │mascare* │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│3 │Vestă │buc. │1 │inventar │ │
│ │multifuncţională│ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│4 │Mănuşi │pereche│1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│5 │Ghete cu şiret │pereche│2 │inventar │ │
│ │şi carâmb înalt │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│6 │Centură tactică │cpl. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│7 │Ciorapi termici/│pereche│6 │- │ │
│ │de compresie │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Ochelari de │ │ │ │ │
│8 │protecţie solară│buc. │1 │inventar │ │
│ │şi vânt │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│9 │Capişon │buc. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│10 │Rucsac │buc. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│11 │Complet schiuri │cpl. │15 │inventar │ │
│ │de tură │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│12 │Clăpari │pereche│15 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│13 │Costum de schi │buc. │15 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│14 │Mănuşi de schi │pereche│15 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│15 │Ochelari de schi│buc. │15 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│16 │Schiuri cu beţe │pereche│15 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│17 │Rachete de │pereche│15 │inventar │ │
│ │zăpadă │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│18 │Geantă transport│buc. │1 │inventar │ │
│ │echipament │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Scurtă │ │ │ │ │
│19 │impermeabilă cu │buc. │1 │inventar │ │
│ │protecţie │ │ │ │ │
│ │termică │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│20 │Hanorac cu guler│buc. │1 │inventar │ │
│ │înalt │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│21 │Cizme de cauciuc│pereche│1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│22 │Foaie de cort │buc. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│23 │Fluier │buc. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Mănuşi protecţie│ │ │ │ │
│24 │pentru control │pereche│10 │- │ │
│ │corporal │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│25 │Port utilitare │buc. │1 │inventar │ │
├─────┴────────────────┴───────┴─────┴─────────────┴────────────┤
│* Se vor utiliza peste uniforma de serviciu, constituită din │
│articolele de echipament prevăzute la norma nr. 2, fără însă a │
│o substitui. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│VII. Pentru efectivele de poliţişti care participă la misiuni │
│internaţionale │
├─────┬────────────────┬───────┬─────┬─────────────┬────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │misiunile │
│ │Costum tactic - │ │ │ │desfăşurate │
│1 │bluză, doi │buc. │2 │6 luni │în zone │
│ │pantaloni, │ │ │ │calde │
│ │pălărie/şepcuţă │ │ │ │deşertice se│
│ │ │ │ │ │asigură │
│ │ │ │ │ │pălărie. │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Costum de │ │ │ │ │
│2 │protecţie │buc. │1 │6 luni │ │
│ │împotriva │ │ │ │ │
│ │intemperiilor │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Vestă │ │ │ │ │
│3 │multifuncţională│buc. │2 │6 luni │ │
│ │cu elemente │ │ │ │ │
│ │reflectorizante │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │misiunile │
│ │ │ │ │ │desfăşurate │
│ │ │ │ │ │în zone │
│ │ │ │ │ │calde │
│ │Pantaloni scurţi│ │ │ │deşertice, │
│4 │tactici │buc. │2 │6 luni │în funcţie │
│ │ │ │ │ │de │
│ │ │ │ │ │specificul │
│ │ │ │ │ │şi cutumele │
│ │ │ │ │ │zonei de │
│ │ │ │ │ │desfăşurare │
│ │ │ │ │ │a misiunii │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│5 │Scurtă protecţie│buc. │1 │6 luni │ │
│ │termică │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│6 │Bluză de vânt │buc. │1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│7 │Costum termic │buc. │1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│8 │Cămaşă bluză cu │buc. │3 │6 luni │ │
│ │mâneca scurtă │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│9 │Cămaşă bluză cu │buc. │3 │6 luni │ │
│ │mâneca lungă │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│10 │Pulover │buc. │1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│11 │Tricou │buc. │6 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │misiunile │
│ │ │ │ │ │desfăşurate │
│ │ │ │ │ │în zone │
│ │ │ │ │ │calde │
│12 │Ghete tactice │pereche│2 │6 luni │deşertice, o│
│ │ │ │ │ │pereche se │
│ │ │ │ │ │poate │
│ │ │ │ │ │substitui cu│
│ │ │ │ │ │ghete din │
│ │ │ │ │ │material │
│ │ │ │ │ │textil. │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│13 │Mănuşi protecţie│pereche│1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│14 │Mănuşi îmblănite│pereche│1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│15 │Curea │buc. │1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│16 │Centură │buc. │1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│17 │Cagulă │buc. │2 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│18 │Ciorapi │pereche│6 │- │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│19 │Fes │buc. │1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│20 │Trening │buc. │1 │6 luni │ │
│ │antrenament │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│21 │Şort sport │buc. │2 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│22 │Tricou sport │buc. │2 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│23 │Prosop │buc. │4 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│24 │Pantofi sport │pereche│1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│25 │Sac de dormit │buc. │1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│26 │Geantă transport│buc. │2 │inventar │ │
│ │echipament │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│27 │Rucsac │buc. │1 │inventar │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Steag drapel │ │ │ │Se asigură │
│28 │naţional │buc. │- │inventar │conform │
│ │ │ │ │ │cerinţelor. │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Eşarfă protecţie│ │ │ │misiunile │
│29 │împotriva │buc. │1 │6 luni │desfăşurate │
│ │prafului │ │ │ │în zone │
│ │ │ │ │ │calde │
│ │ │ │ │ │deşertice │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│30 │Mască protecţie │buc. │1 │6 luni │ │
│ │praf │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │misiunile │
│31 │Plasă de ţânţari│buc. │1 │6 luni │desfăşurate │
│ │ │ │ │ │în zone │
│ │ │ │ │ │calde │
│ │ │ │ │ │deşertice │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Pentru │
│ │Ochelari de │ │ │ │misiunile │
│32 │protecţie │buc. │1 │6 luni │desfăşurate │
│ │împotriva │ │ │ │în zone │
│ │prafului │ │ │ │calde │
│ │ │ │ │ │deşertice │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│33 │Ochelari │buc. │1 │6 luni │ │
│ │protecţie solară│ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│34 │Suport de grad │pereche│4 │6 luni │ │
│ │profesional │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │Se │
│35 │Semn personal de│buc. │1 │6 luni │distribuie o│
│ │identitate │ │ │ │dată pentru │
│ │ │ │ │ │totdeauna. │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│36 │Ecuson nominal │buc. │1 │6 luni │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│37 │Ecuson text │buc. │4 │6 luni │ │
│ │ROMÂNIA │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│38 │Ecuson drapel │buc. │4 │6 luni │ │
│ │ROMÂNIA │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Ecuson cu │ │ │ │ │
│39 │însemnele │buc. │4 │6 luni │ │
│ │naţionale, │ │ │ │ │
│ │pentru poliţie │ │ │ │ │
├─────┼────────────────┼───────┼─────┼─────────────┼────────────┤
│ │Ecuson cu │ │ │ │ │
│40 │steagul naţional│buc. │2 │6 luni │ │
│ │RO POLICE │ │ │ │ │
└─────┴────────────────┴───────┴─────┴─────────────┴────────────┘


    NOTE:
    1. Articolele de echipament prevăzute la nr. crt. 1-25 şi 29-40 se scad din evidenţa unităţilor odată cu distribuţia. Celelalte produse prevăzute în normă se vor folosi la următoarele misiuni în funcţie de starea şi de gradul de uzură al acestora.
    2. De prezenta normă beneficiază şi poliţiştii care desfăşoară misiuni internaţionale pe o perioadă de până la 1 an, în funcţie de specificul misiunii. Pentru misiunile care se prelungesc peste această perioadă, echipamentul prevăzut de această normă se va asigura în continuare, în funcţie de solicitările de completare şi de perioada pentru care s-a făcut prelungirea.
    3. Articolele de igienă personală se asigură de către participanţi.


    ANEXA 3

    (Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002)
    LEGITIMAŢIA DE SERVICIU A POLIŢIŞTILOR
    ART. 1
    (1) Legitimaţia de serviciu a poliţiştilor este documentul oficial care face dovada calităţii de poliţist - funcţionar public cu statut special, în activitate.
    (2) Legitimaţia de serviciu este folosită exclusiv în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

    ART. 2
    Legitimaţia de serviciu a poliţiştilor este confecţionată în sistem duplex (faţă-verso), cu următorul conţinut:
    a) pentru Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română
    - faţă: în partea de sus, central, rândul întâi - „ROMÂNIA“, rândul al doilea - „MINISTERUL AFACERILOR INTERNE“ şi rândul al treilea, titulatura: „POLIŢIA ROMÂNĂ“ sau, după caz, „POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ“; colţul din stânga sus este barat cu tricolorul României; în centru - stema României; în colţul din stânga jos, ordonate de sus în jos, unele sub altele, se vor înscrie titulatura documentului - „LEGITIMAŢIE“, gradul profesional, numele titularului şi prenumele tatălui, prenumele titularului; în colţul din dreapta jos, fotografia titularului, cu dimensiunile de 3 cm x 3 cm, executată color (în ţinuta de reprezentare);
    – verso: în partea de sus, central, rândul întâi şi al doilea - cu majuscule, structura din care face parte titularul; pe rândul al treilea - ziua, luna şi anul emiterii legitimaţiei; în centru, sub data emiterii - sigla unităţii respective, încadrată stângadreapta de seria (formată din 3 litere), respectiv numărul legitimaţiei (format din maximum 5 cifre); sub numărul legitimaţiei, aliniat la dreapta - „MINISTRUL AFACERILOR INTERNE“ sau „INSPECTOR GENERAL AL POLIŢIEI“, respectiv „INSPECTOR GENERAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ“, în funcţie de nivelul de acces; pe rândul următor, centrat, semnătura scanată a ministrului afacerilor interne sau a inspectorilor generali; în partea de jos, sub siglă, se consemnează menţiunea: „VALABILĂ PÂNĂ LA“, urmată de data valabilităţii formată din zi, lună, an, codul numeric personal al titularului, iar pe ultimul rând, în funcţie de nivelul de acces, cu majuscule de culoare roşie - „ACCES GENERAL“, respectiv caseta cu nivelul de acces.

    b) pentru Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“
    - faţă: în partea de sus, central, rândul întâi - „ROMÂNIA“ şi rândul al doilea - „MINISTERUL AFACERILOR INTERNE“; colţul din stânga sus este barat cu tricolorul României; în centru - stema României; în colţul din stânga jos, ordonate de sus în jos, unele sub altele, se vor înscrie titulatura documentului - „LEGITIMAŢIE“, gradul profesional, numele titularului şi prenumele tatălui, prenumele titularului; în colţul din dreapta jos, fotografia titularului, cu dimensiunile de 2,5 cm x 3,5 cm, executată color (în ţinută de reprezentare);
    – verso: în partea de sus, central, pe rândul întâi - ACADEMIA DE POLIŢIE „ALEXANDRU IOAN CUZA“; pe rândul al treilea - ziua, luna şi anul emiterii legitimaţiei; în centru, sub data emiterii - sigla Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“; aliniate la stânga, ordonate de sus în jos, unele sub altele, se vor înscrie seria (formată din 3 litere) şi numărul legitimaţiei (format din maximum 5 cifre), menţiunea „VALABILĂ PÂNĂ LA“, sub care se centrează data valabilităţii formată din zi, lună, an; aliniat la dreapta -„MINISTRUL AFACERILOR INTERNE“ sau „RECTOR“, în funcţie de nivelul de acces; pe rândul următor, centrat, semnătura scanată a ministrului afacerilor interne sau a rectorului Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“; în partea de jos, sub siglă, în funcţie de nivelul de acces, cu majuscule de culoare roşie - „ACCES GENERAL“, respectiv caseta cu nivelul de acces, iar pe ultimul rând - codul numeric personal al titularului.

    c) pentru Direcţia Generală Anticorupţie
    - faţă: în partea de sus, central, rândul întâi - „ROMÂNIA“, rândul al doilea - „MINISTERUL AFACERILOR INTERNE“ şi rândul al treilea, titulatura: „DIRECŢIA GENERALĂ ANTICORUPŢIE“; colţul din stânga sus este barat cu tricolorul României; în centru - stema României; în colţul din stânga jos, ordonate de sus în jos, unele sub altele, se vor înscrie titulatura documentului - „LEGITIMAŢIE“, gradul profesional, numele titularului şi prenumele tatălui, prenumele titularului; în colţul din dreapta jos, fotografia titularului, cu dimensiunile de 3 cm x 3 cm, executată color (în ţinuta de reprezentare);
    – verso: în partea de sus, central, rândul întâi şi al doilea - cu majuscule, structura Direcţiei Generale Anticorupţie din care face parte titularul; pe rândul al treilea - ziua, luna şi anul emiterii legitimaţiei; în centru, sub data emiterii - sigla Direcţiei Generale Anticorupţie, încadrată stânga-dreapta de seria (formată din 3 litere), respectiv numărul legitimaţiei (format din maximum 5 cifre). Sub numărul legitimaţiei, aliniat la dreapta - „MINISTRUL AFACERILOR INTERNE“ sau „DIRECTOR GENERAL“, în funcţie de nivelul de acces; pe rândul următor, centrat, semnătura scanată a ministrului afacerilor interne sau a directorului general; în partea de jos, sub siglă, se consemnează: menţiunea „VALABILĂ PÂNĂ LA“, urmată de data valabilităţii formată din zi, lună, an; pe rândul următor - codul numeric personal al titularului, iar pe ultimul rând, în funcţie de nivelul de acces, cu majuscule de culoare roşie - „ACCES GENERAL“, respectiv caseta cu nivelul de acces.

    d) pentru celelalte unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne aflate în subordinea/în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu excepţia celor prevăzute la lit. a), b) şi c)
    - faţă: în partea de sus, central, rândul întâi - „ROMÂNIA“ şi rândul al doilea - „MINISTERUL AFACERILOR INTERNE“; colţul din stânga sus este barat cu tricolorul României; în colţul din dreapta sus - stema României; pe penultimul rând al jumătăţii superioare, în partea stângă se va înscrie titulatura documentului - „LEGITIMAŢIE“; în colţul din stânga jos se vor înscrie, ordonate de sus în jos, unele sub altele, gradul profesional, numele titularului şi prenumele tatălui, prenumele titularului; în colţul din dreapta jos, fotografia titularului, cu dimensiunile de 2,5 cm x 3,5 cm, executată color (în ţinută de reprezentare);
    – verso: în partea de sus, central, pe rândul întâi şi al doilea, cu majuscule, unitatea din care face parte titularul; pe rândul al treilea - ziua, luna şi anul emiterii legitimaţiei; în centru, sub data emiterii - sigla Ministerului Afacerilor Interne; aliniate la stânga, ordonate de sus în jos, unele sub altele, se vor înscrie seria (formată din 3 litere) şi numărul legitimaţiei (format din maximum 5 cifre), menţiunea „VALABILĂ PÂNĂ LA“, sub care se centrează data valabilităţii formată din zi, lună, an; aliniat la dreapta -„MINISTRUL AFACERILOR INTERNE“; pe rândul următor, centrat, semnătura scanată a ministrului afacerilor interne; în partea de jos, sub siglă, în funcţie de nivelul de acces, cu majuscule de culoare roşie - „ACCES GENERAL“, respectiv caseta cu nivelul de acces, iar pe ultimul rând - codul numeric personal al titularului.

    e) pentru personalul din unităţile Aparatului Central
    - faţă: în partea de sus, central, rândul întâi - „ROMÂNIA“ şi rândul al doilea - „MINISTERUL AFACERILOR INTERNE“; colţul din stânga sus este barat cu tricolorul României; în colţul din dreapta sus - stema României; pe penultimul rând al jumătăţii superioare, în partea stângă se va înscrie titulatura documentului - „LEGITIMAŢIE“; pe ultimul rând al jumătăţii superioare, în partea stângă se va înscrie cu majuscule de culoare roşie - „APARAT CENTRAL“; în colţul din stânga jos, se vor înscrie, ordonate de sus în jos, unele sub altele, gradul profesional, numele titularului şi prenumele tatălui, prenumele titularului; în colţul din dreapta jos, fotografia titularului, cu dimensiunile de 2,5 cm x 3,5 cm, executată color (în ţinută de reprezentare).
    – verso: în partea de sus, central, pe rândul întâi şi al doilea - cu majuscule, unitatea din care face parte titularul; pe rândul al treilea - ziua, luna şi anul emiterii legitimaţiei; în centru, sub data emiterii - sigla Ministerului Afacerilor Interne; aliniate la stânga, ordonate de sus în jos, unele sub altele, se vor înscrie seria (formată din 3 litere) şi numărul legitimaţiei (format din maximum 5 cifre), menţiunea „VALABILĂ PÂNĂ LA“, sub care se centrează data valabilităţii formată din zi, lună, an; aliniat la dreapta - „MINISTRUL AFACERILOR INTERNE“; pe rândul următor, centrat, semnătura scanată a ministrului afacerilor interne; în partea de jos, sub siglă, în funcţie de nivelul de acces, cu majuscule de culoare roşie - „ACCES GENERAL“, respectiv caseta cu nivelul de acces, iar pe ultimul rând - codul numeric personal al titularului.

    f) pentru personalul din structurile subordonate unităţilor Aparatului Central
    - faţă: în partea de sus, central, rândul întâi - „ROMÂNIA“, rândul al doilea -„MINISTERUL AFACERILOR INTERNE“; colţul din stânga sus este barat cu tricolorul României; în colţul din dreapta sus - stema României; pe penultimul rând al jumătăţii superioare, în partea stângă se va înscrie titulatura documentului - „LEGITIMAŢIE“; în colţul din stânga jos, ordonate de sus în jos, unele sub altele, gradul profesional, numele titularului şi prenumele tatălui, prenumele titularului; în colţul din dreapta jos, fotografia titularului, cu dimensiunile de 2,5 cm x 3,5 cm, executată color (în ţinută de reprezentare);
    – verso: în partea de sus, central, pe rândul întâi şi al doilea - cu majuscule, denumirea unităţii; pe rândul al treilea - ziua, luna şi anul emiterii legitimaţiei; în centru, sub data emiterii - sigla Ministerului Afacerilor Interne; aliniate la stânga, ordonate de sus în jos, unele sub altele, se vor înscrie seria (formată din 3 litere) şi numărul legitimaţiei (format din 5 cifre), menţiunea „VALABILĂ PÂNĂ LA“, sub care se centrează data valabilităţii formată din zi, lună, an; aliniat la dreapta - „MINISTRUL AFACERILOR INTERNE“; pe rândul următor, centrat, semnătura scanată a ministrului afacerilor interne; în partea de jos, sub siglă, în funcţie de nivelul de acces, cu majuscule de culoare roşie - „ACCES GENERAL“, respectiv caseta cu nivelul de acces, iar pe ultimul rând - codul numeric personal al titularului.

    g) pentru poliţiştii de poliţie judiciară detaşaţi la structurile Ministerului Public
    - faţă: în partea de sus, central, rândul întâi - „ROMÂNIA“, rândul al doilea - „MINISTERUL AFACERILOR INTERNE“; colţul din stânga sus este barat cu tricolorul României; în colţul din dreapta sus - stema României; pe penultimul rând al jumătăţii superioare, în partea stângă se va înscrie titulatura documentului - „LEGITIMAŢIE“; în colţul din stânga jos, ordonate de sus în jos, unele sub altele, gradul profesional, numele titularului şi prenumele tatălui, prenumele titularului; în colţul din dreapta jos, fotografia titularului, cu dimensiunile de 2,5 cm x 3,5 cm, executată color (în ţinută de reprezentare);
    – verso: în partea de sus, central, pe rândul întâi - „POLIŢIE JUDICIARĂ“; pe rândul al doilea - structura Ministerului Public; pe rândul al treilea - ziua, luna şi anul emiterii legitimaţiei; în centru, sub data emiterii, sigla Ministerului Afacerilor Interne; aliniate la stânga, ordonate de sus în jos, unele sub altele, se vor înscrie - seria (formată din 3 litere) şi numărul legitimaţiei (format din 5 cifre), menţiunea „VALABILĂ PÂNĂ LA“, sub care se centrează data valabilităţii formată din zi, lună, an; aliniat la dreapta - „MINISTRUL AFACERILOR INTERNE“, pe rândul următor, centrat, semnătura scanată a ministrului afacerilor interne; în partea de jos, sub siglă, în funcţie de nivelul de acces, cu majuscule de culoare roşie - „ACCES GENERAL“, respectiv caseta cu nivelul de acces, iar pe ultimul rând - codul numeric personal al titularului.



    ART. 3
    Modelele legitimaţiei de serviciu, precum şi cromatica specifică acestora sunt prevăzute, după cum urmează: figura 1 - pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei Române; figura 2 - pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei de Frontieră Române; figura 3 - pentru poliţiştii din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“; figura 4 - pentru poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie; figura 5 - pentru poliţiştii din cadrul unităţilor aflate în subordinea/în cadrul Ministerului Afacerilor Interne; figura 6 - pentru poliţiştii din unităţile Aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne; figura 7 - pentru poliţiştii din structurile subordonate unităţilor Aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne; figura 8 - pentru poliţiştii de poliţie judiciară detaşaţi la structuri ale Ministerului Public.

    ART. 4
    Figurile 1-8*) fac parte integrantă din prezenta anexă.
    *) Figurile 1-8 sunt reproduse în facsimil.

    FIGURA 1
    POLIŢIA ROMÂNĂ
    (Acces general)
 (a se vedea imaginea asociată)
    POLIŢIA ROMÂNĂ
    (Acces limitat)
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 2
    POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
    (Acces general)
 (a se vedea imaginea asociată)
    POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
    (Acces limitat)
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 3
    ACADEMIA DE POLIŢIE „ALEXANDRU IOAN CUZA“
    (Acces general)
 (a se vedea imaginea asociată)
    ACADEMIA DE POLIŢIE „ALEXANDRU IOAN CUZA“
    (Acces limitat)
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 4
    DIRECŢIA GENERALĂ ANTICORUPŢIE
    (Acces general)
 (a se vedea imaginea asociată)
    DIRECŢIA GENERALĂ ANTICORUPŢIE
    (Acces limitat)
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 5
    Celelalte instituţii/structuri aflate în subordinea/în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Acces general)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Celelalte instituţii/structuri aflate în subordinea/în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Acces limitat)
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 6
    APARAT CENTRAL
    (Acces general)
 (a se vedea imaginea asociată)
    APARAT CENTRAL
    (Acces limitat)
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 7
    APARAT CENTRAL - unităţi subordonate (Acces general)
 (a se vedea imaginea asociată)
    APARAT CENTRAL - unităţi subordonate (Acces limitat)
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 8
    POLIŢIA JUDICIARĂ - structura Ministerului Public Acces general)
 (a se vedea imaginea asociată)
    POLIŢIA JUDICIARĂ - structura Ministerului Public (Acces limitat)
 (a se vedea imaginea asociată)


    ANEXA 4

    (Anexa nr. 3A la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002)
    LEGITIMAŢIA DE SERVICIU A POLIŢIŞTILOR
    (format ID1)
    ART. 1
    (1) Legitimaţia de serviciu a poliţiştilor este documentul oficial care face dovada calităţii de poliţist - funcţionar public cu statut special, în activitate.
    (2) Legitimaţia de serviciu este folosită exclusiv în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

    ART. 2
    (1) Legitimaţia de serviciu are formatul ID1, de tip card, şi include un suport de stocare de înaltă securitate.
    (2) Legitimaţia de serviciu conţine cel puţin următoarele date şi informaţii, înscrise pe faţă şi pe verso, astfel:
    a) „România“;
    b) „Ministerul Afacerilor Interne“;
    c) instituţia emitentă şi, dacă este cazul, unitatea din care face parte titularul;
    d) stema şi drapelul României;
    e) gradul profesional, numele şi prenumele titularului;
    f) imaginea facială a titularului;
    g) titulatura documentului - „Legitimaţie“;
    h) seria şi numărul legitimaţiei;
    i) ziua, luna şi anul emiterii legitimaţiei;
    j) ziua, luna şi anul expirării valabilităţii legitimaţiei;
    k) codul numeric personal al titularului;
    l) nivelul de acces.


    ART. 3
    Elementele grafice şi de securitate ale legitimaţiei de serviciu şi datele care se înscriu în suportul de stocare de înaltă securitate se stabilesc de către Ministerul Afacerilor Interne.

    ART. 4
    Ministerul Afacerilor Interne publică pe pagina de internet proprie specimenele legitimaţiilor de serviciu.


    ANEXA 5

    (Anexa nr. 3B la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002)
    INSIGNELE POLIŢIŞTILOR
    ART. 1
    (1) Insigna de poliţist este însemnul oficial care face dovada calităţii de poliţist - funcţionar public cu statut special, în activitate.
    (2) Insigna de poliţist se eliberează numai pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Inspectoratului General pentru Imigrări, Direcţiei Generale Anticorupţie şi pentru poliţiştii de poliţie judiciară detaşaţi la structurile Ministerului Public.

    ART. 2
    (1) Insigna de poliţist are forma unui scut cu o plăcuţă dreptunghiulară în partea inferioară, în exterior, şi este confecţionată din tombac, protejată la exterior de un strat de lac incolor aplicat la cald. Prin excepţie, insigna de poliţist din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie are forma rotundă.
    (2) Insigna este prevăzută cu sistem de fixare prin lamelă metalică pe articolele de îmbrăcăminte, pe centură sau în suportul din piele aferent în care se poate introduce şi legitimaţia de serviciu.

    ART. 3
    (1) Faţada insignei conţine elemente de identificare comune şi elemente specifice unora dintre structurile din care fac parte poliţiştii respectivi.
    (2) Elementele de identificare comune sunt următoarele:
    a) în partea de sus se află drapelul tricolor, iar pe culoarea galbenă a acestuia este înscris „ROMÂNIA“;
    b) în partea din mijloc este prevăzută sigla Poliţiei Române, a Poliţiei de Frontieră Române sau a Inspectoratului General pentru Imigrări, după caz;
    c) în partea de jos, pe plăcuţa dreptunghiulară sunt înscrise seria formată din 1-3 litere, ce reprezintă identificarea alfabetică a unităţii din care face parte titularul, şi numărul insignei format din cel mult 5 cifre, care reprezintă identificarea numerică a poliţistului.

    (3) Elementele de identificare specifice pentru insignele poliţiştilor din cadrul Poliţiei Române şi poliţiştilor de poliţie judiciară detaşaţi la structurile Ministerului Public sunt prevăzute în modelul din figura 1, pentru insignele poliţiştilor din cadrul Poliţiei de Frontieră Române sunt prevăzute în modelul din figura 2, iar cele pentru insignele poliţiştilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări sunt prevăzute în modelul din figura 3.
    (4) Elementele de identificare specifice pentru insignele poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie sunt prevăzute în modelul din figura 4 şi se prezintă astfel: pe fond albastru, o spadă de argint, aşezată în pal, cu vârful în jos, înconjurată de două ramuri de lauri, de acelaşi metal, încrucişate în săritoare în partea de jos şi ale căror extremităţi superioare ating garda armei; în exergă, între un cerc liniar auriu, la interior, şi unul auriu şi un altul albastru împodobit cu 10 coroane deschise, cu câte 3 fleuroane, intercalate de alte 10 fleuroane mai mici, de asemenea de aur, la exterior, legenda scrisă cu litere majuscule, de acelaşi metal, pe fond albastru: în partea de sus şi în sensul acelor de ceasornic „DIRECŢIA GENERALĂ ANTICORUPŢIE“, iar în partea de jos şi în sens invers acelor de ceasornic, între două linii oblice, aurii, dispuse pe flancuri, se află numărul de identificare al fiecărui lucrător, compus din 4 cifre.

    ART. 4
    Figurile 1-4*) fac parte integrantă din prezenta anexă.
    *) Figurile 1-4 sunt reproduse în facsimil.

    FIGURA 1
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 2
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 3
 (a se vedea imaginea asociată)

    FIGURA 4
 (a se vedea imaginea asociată)

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016