Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 965  din 12 octombrie 2023  privind modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea condiţiilor generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 965 din 12 octombrie 2023 privind modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea condiţiilor generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 937 din 17 octombrie 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Anexele nr. 1 şi 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea condiţiilor generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 26 din 11 ianuarie 2018, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La anexa nr. 1 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.1 va avea următorul cuprins:
    "47.1 Sumele reţinute se aplică numai în cadrul contractelor în care Antreprenorul constituie Garanţia de Bună Execuţie, prin reţineri succesive în baza subclauzei 15.1 lit. b). Sumele reţinute nu se aplică în situaţia în care Antreprenorul constituie Garanţia de Bună Execuţie în cuantumul stabilit în Acordul Contractual, prin:
    a) virament bancar;
    b) instrument de garantare emis în condiţiile legii de o instituţie de credit sau de o societate de asigurări;
    c) combinarea a două sau mai multe dintre modalităţile de constituire a Garanţiei de Bună Execuţie prevăzute la lit. a) şi b)."

    2. La anexa nr. 1 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.2 va avea următorul cuprins:
    "47.2 Sumele Reţinute vor fi reţinute din Certificatele de Plată, ca o metodă de plată aferentă obligaţiilor Antreprenorului (i) de a termina Lucrările şi (ii) de a remedia defecţiunile în Perioada de Garanţie.
    Cu excepţia cazului în care Acordul Contractual specifică alte valori, o valoare procentuală de 5% din totalul sumelor aferente punctelor (a) şi (b) din subclauza 50.1 (Situaţia de Lucrări) va fi reţinută din fiecare Certificat de Plată, până când se atinge limita Sumelor Reţinute, unde totalul Sumelor Reţinute este egal cu 5% din Preţul Contractului la semnarea Contractului. 50% din Sumele Reţinute vor fi integrate în primul Certificat de Plată după aprobarea Recepţiei la Terminarea Lucrărilor şi plătite de către Beneficiar. Soldul Sumelor Reţinute va fi integrat în primul Certificat de Plată după aprobarea Recepţiei Finale şi plătit de către Beneficiar."

    3. La anexa nr. 1 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.3 va avea următorul cuprins:
    "47.3 Antreprenorul, la alegerea sa, poate constitui şi furniza Beneficiarului o garanţie pentru Sume Reţinute, suportând costurile aferente, care va fi emisă de către o instituţie bancară autorizată să emită asemenea garanţii pe teritoriul Uniunii Europene şi va fi în forma agreată de către Beneficiar. Garanţia va fi irevocabilă şi va prevedea că plata garanţiei se va executa necondiţionat, la prima cerere a Beneficiarului. Antreprenorul se va asigura că garanţia este valabilă şi în vigoare până la aprobarea Recepţiei Finale. Cuantumul garanţiei pentru Sume Reţinute va fi egal cu valoarea cumulată a Sumelor Reţinute prevăzută pentru perioada următoare de şase luni, în conformitate cu graficul de flux de numerar din Programul de Execuţie aprobat şi în vigoare la momentul respectiv.
    La intervale ulterioare, cuantumul garanţiei pentru Sume Reţinute va fi crescut progresiv până se atinge limita Sumelor Reţinute. Antreprenorul se va asigura că garanţia pentru Sume Reţinute este valabilă şi în vigoare până la aprobarea Recepţiei Finale. În orice moment până la aprobarea Recepţiei la Terminarea Lucrărilor, cuantumul garanţiei pentru Sume Reţinute va fi mai mare sau egal cu valoarea cumulată a Sumelor Reţinute. În orice moment între aprobarea Recepţiei la Terminarea Lucrărilor şi aprobarea Recepţiei Finale, cuantumul garanţiei pentru Sume Reţinute va fi mai mare sau egal cu soldul Sumelor Reţinute.
    Dacă, în orice moment, Antreprenorul nu reuşeşte să furnizeze o garanţie pentru Sume Reţinute în conformitate cu prevederile de mai sus, Sumele Reţinute vor fi deduse din Certificatele de Plată şi reţinute de către Beneficiar.
    Beneficiarul va returna Antreprenorului garanţia pentru Sume Reţinute în mod corespunzător cu plăţile Sumelor Reţinute prevăzute în subclauza 47.2."

    4. La anexa nr. 1 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "47.4 Pe parcursul derulării contractului, indiferent dacă a fost sau nu realizată Recepţia la Terminarea Lucrărilor, atunci când cuantumul Garanţiei de Bună Execuţie constituite prin reţineri succesive cumulat cu cuantumul Garanţiei pentru Sumele Reţinute atinge pragul de 10% din Preţul Contractului, Autoritatea Contractantă nu va mai reţine în continuare din Certificatele de Plată Sumele Reţinute, iar cuantumul acestora se va transfera în contul de disponibil deschis la dispoziţia Autorităţii Contractante în care a fost constituită garanţia de bună execuţie după semnarea contractului. În condiţiile în care pentru Sumele Reţinute Antreprenorul a utilizat instrumente de garantare, atunci când cuantumul Garanţiei de Bună Execuţie constituite prin reţineri succesive cumulat cu cuantumul Garanţiei pentru Sumele Reţinute atinge pragul de 10% din Preţul Contractului, Antreprenorul are obligaţia să modifice instrumentul de garantare aferent sumelor reţinute în instrument de garantare de bună execuţie, în termenul stabilit de Beneficiar.
    Atunci când Garanţia de Bună Execuţie a fost constituită iniţial prin reţineri succesive în baza subclauzei 15.1 lit. b), iar ulterior, pe parcursul derulării contractului, se modifică modalitatea de constituire a Garanţiei de Bună Execuţie prin trecerea la instrumentul de garantare prevăzut la subclauza 15.1 lit. a) în cuantumul stabilit iniţial prin contract, prevederile subclauzei 47.1 se aplică în mod corespunzător."

    5. La anexa nr. 1 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.5 se abrogă.
    6. La anexa nr. 2 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.1 va avea următorul cuprins:
    "47.1 Sumele reţinute se aplică numai în cadrul contractelor în care Antreprenorul constituie Garanţia de Bună Execuţie, prin reţineri succesive în baza subclauzei 15.1 lit. b). Sumele reţinute nu se aplică în situaţia în care Antreprenorul constituie Garanţia de Bună Execuţie în cuantumul stabilit în Acordul Contractual, prin:
    a) virament bancar;
    b) instrument de garantare emis în condiţiile legii de o instituţie de credit sau de o societate de asigurări;
    c) combinarea a două sau mai multe dintre modalităţile de constituire a Garanţiei de Bună Execuţie prevăzute la lit. a) şi b)."

    7. La anexa nr. 2 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.2 va avea următorul cuprins:
    "47.2 Sumele Reţinute vor fi reţinute din Certificatele de Plată, ca o metodă de plată aferentă obligaţiilor Antreprenorului
    (i) de a termina Lucrările şi (ii) de a remedia defecţiunile în Perioada de Garanţie.
    Cu excepţia cazului în care Acordul Contractual specifică alte valori, o valoare procentuală de 5% din totalul sumelor aferente lit. (a) şi (b) din subclauza 50.1 (Situaţia de Lucrări) va fi reţinută din fiecare Certificat de Plată, până când se atinge limita Sumelor Reţinute, unde totalul Sumelor Reţinute este egal cu 5% din Preţul Contractului la semnarea Contractului. 50% din Sumele Reţinute vor fi integrate în primul Certificat de Plată după aprobarea Recepţiei la Terminarea Lucrărilor şi plătite de către Beneficiar. Soldul Sumelor Reţinute va fi integrat în primul Certificat de Plată după aprobarea Recepţiei Finale şi plătit de către Beneficiar."

    8. La anexa nr. 2 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.3 va avea următorul cuprins:
    "47.3 Antreprenorul, la alegerea sa, poate constitui şi furniza Beneficiarului o garanţie pentru Sume Reţinute, suportând costurile aferente, care va fi emisă de către o instituţie bancară autorizată să emită asemenea garanţii pe teritoriul Uniunii Europene şi va fi în forma agreată de către Beneficiar. Garanţia va fi irevocabilă şi va prevedea că plata garanţiei se va executa necondiţionat, la prima cerere a Beneficiarului. Antreprenorul se va asigura că garanţia este valabilă şi în vigoare până la aprobarea Recepţiei Finale. Cuantumul garanţiei pentru Sume Reţinute va fi egal cu valoarea cumulată a Sumelor Reţinute prevăzută pentru perioada următoare de şase luni, în conformitate cu graficul de flux de numerar din Programul de Execuţie aprobat şi în vigoare la momentul respectiv. La intervale ulterioare, cuantumul garanţiei pentru Sume Reţinute va fi crescut progresiv până se atinge limita Sumelor Reţinute. Antreprenorul se va asigura că garanţia pentru Sume Reţinute este valabilă şi în vigoare până la aprobarea Recepţiei Finale. În orice moment până la aprobarea Recepţiei la Terminarea Lucrărilor, cuantumul garanţiei pentru Sume Reţinute va fi mai mare sau egal cu valoarea cumulată a Sumelor Reţinute. În orice moment între aprobarea Recepţiei la Terminarea Lucrărilor şi aprobarea Recepţiei Finale, cuantumul garanţiei pentru Sume Reţinute va fi mai mare sau egal cu soldul Sumelor Reţinute.
    Dacă, în orice moment, Antreprenorul nu reuşeşte să furnizeze o garanţie pentru Sume Reţinute în conformitate cu prevederile de mai sus, Sumele Reţinute vor fi deduse din Certificatele de Plată şi reţinute de către Beneficiar.
    Beneficiarul va returna Antreprenorului garanţia pentru Sume Reţinute în mod corespunzător cu plăţile Sumelor Reţinute prevăzute în subclauza 47.2."

    9. La anexa nr. 2 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.4 va avea următorul cuprins:
    "47.4 Pe parcursul derulării contractului, indiferent dacă a fost sau nu realizată Recepţia la Terminarea Lucrărilor, atunci când cuantumul Garanţiei de Bună Execuţie constituite prin reţineri succesive cumulat cu cuantumul Garanţiei pentru Sumele Reţinute atinge pragul de 10% din Preţul Contractului, Autoritatea Contractantă nu va mai reţine în continuare din Certificatele de Plată Sumele Reţinute, iar cuantumul acestora se va transfera în contul de disponibil deschis la dispoziţia Autorităţii Contractante în care a fost constituită garanţia de bună execuţie după semnarea contractului. În condiţiile în care pentru Sumele Reţinute Antreprenorul a utilizat instrumente de garantare, atunci când cuantumul Garanţiei de Bună Execuţie constituite prin reţineri succesive cumulat cu cuantumul Garanţiei pentru Sumele Reţinute atinge pragul de 10% din Preţul Contractului, Antreprenorul are obligaţia să modifice instrumentul de garantare aferent sumelor reţinute în instrument de garantare de bună execuţie, în termenul stabilit de Beneficiar.
    Atunci când garanţia de bună execuţie a fost constituită iniţial prin reţineri succesive în baza subclauzei 15.1 lit. b), iar ulterior, pe parcursul derulării contractului, se modifică modalitatea de constituire a garanţiei de bună execuţie prin trecerea la instrumentul de garantare prevăzut la subclauza 15.1 lit. a) în cuantumul stabilit iniţial prin contract, prevederile subclauzei 47.1 se aplică în mod corespunzător."

    10. La anexa nr. 2 capitolul „Plăţi“ clauza 47 „Sume Reţinute“, subclauza 47.5 se abrogă.


    ART. II
    (1) Prezenta hotărâre se aplică procedurilor de atribuire iniţiate după data intrării sale în vigoare, precum şi procedurilor de atribuire în curs de desfăşurare pentru care nu au fost depuse oferte sau candidaturi la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Prin procedură de atribuire în curs de desfăşurare se înţelege orice procedură de atribuire pentru care anunţul de participare sau anunţul de participare simplificat sau, după caz, invitaţia de participare a fost publicat(ă) sau, după caz, transmis(ă) înainte de data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi pentru care nu au fost depuse oferte sau candidaturi până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
    (2) Prezenta hotărâre se aplică atât contractelor încheiate după data intrării sale în vigoare, cât şi contractelor aflate în derulare pentru care nu a fost realizată Recepţia la Terminarea Lucrărilor, doar pentru situaţiile juridice născute în cadrul acestor contracte după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. În cazul contractelor aflate în derulare, dacă cuantumul garanţiei de bună execuţie, indiferent de modalitatea de constituire a acesteia, cumulat cu cuantumul garanţiei pentru sumele reţinute a depăşit pragul de 10% din preţul contractului, sumele prevăzute în cadrul clauzei 47 nu vor mai fi reţinute în continuare, iar sumele existente suplimentar faţă de pragul de 10% din preţul contractului se vor regla în certificate de plată viitoare în sensul utilizării acestora în implementarea contractului, conform instrucţiunilor Beneficiarului pentru: plată servicii/lucrări executate de subcontractanţi; plată furnizori de materiale, materii prime; achiziţionare materiale, materii prime; plată personal, forţă de muncă şi altele asemenea, sau se vor restitui conform clauzei 47.2 din anexa nr. 1, respectiv anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1/2018, cu modificările şi completările ulterioare.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin-Mihai Grindeanu
                    Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Adrian Câciu
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Adrian-Ioan Veştea

    Bucureşti, 12 octombrie 2023.
    Nr. 965.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016