Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 931 din 5 octombrie 2023  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, precum şi a Hotărârii Guvernului nr. 487/2016 privind compatibilitatea electromagnetică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 931 din 5 octombrie 2023 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, precum şi a Hotărârii Guvernului nr. 487/2016 privind compatibilitatea electromagnetică

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 919 din 12 octombrie 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 836 din 21 octombrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Echipamentelor radio care intră sub incidenţa prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 322/2013 privind restricţiile de utilizare a anumitor substanţe periculoase în echipamentele electrice şi electronice, cu modificările şi completările ulterioare, le sunt aplicabile măsurile din respectivele acte normative pentru protejarea mediului şi a sănătăţii populaţiei prin prevenirea sau reducerea efectelor negative ale generării şi gestionării deşeurilor şi/sau restricţiile de utilizare a anumitor substanţe periculoase, după caz."

    2. La articolul 3 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să funcţioneze cu accesoriile, altele decât dispozitivele de încărcare pentru categoriile sau clasele de echipamente radio prevăzute la pct. 1 al părţii I din anexa nr. 1^1, care sunt menţionate la alin. (5);"

    3. La articolul 3, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Echipamentele radio care se încadrează în categoriile sau clasele prevăzute la pct. 1 al părţii I din anexa nr. 1^1 se construiesc astfel încât să respecte specificaţiile privind capacităţile de încărcare prevăzute la pct. 2 şi 3 ale părţii I din anexa nr. 1^1 pentru categoria sau clasa relevantă de echipamente radio."

    4. După articolul 3 se introduce un nou articol, art. 3^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 3^1
    (1) Operatorul economic care oferă consumatorilor şi altor utilizatori finali posibilitatea de a achiziţiona echipamentele radio prevăzute la art. 3 alin. (5) împreună cu un dispozitiv de încărcare este obligat să le ofere, de asemenea, şi posibilitatea de a achiziţiona respectivele echipamente radio fără un dispozitiv de încărcare.
    (2) În cazul prevăzut la alin. (1), operatorul economic are obligaţia de a aplica pictograma adecvată dintre cele prevăzute în partea III din anexa nr. 1^1.
    (3) Pictograma prevăzută la alin. (2) este afişată într-un mod vizibil şi lizibil, fie tipărită pe ambalaj, fie aplicată pe acesta sub formă de autocolant, iar, în cazul vânzării la distanţă, aproape de locul unde este indicat preţul."

    5. La articolul 11 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Instrucţiunile prevăzute la art. 10 lit. l) vor fi clare, uşor de înţeles, inteligibile, relevante şi trebuie să includă:"

    6. La articolul 11, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (3)-(5), cu următorul cuprins:
    "(3) În cazul echipamentelor radio prevăzute la pct. 1 al părţii I din anexa nr. 1^1, instrucţiunile prevăzute la art. 10 lit. l) cuprind şi informaţii, redactate în limba română, privind specificaţiile referitoare la capacităţile de încărcare şi la dispozitivele de încărcare compatibile ale echipamentelor radio, astfel cum sunt prevăzute în partea II din anexa nr. 1^1.
(4) În situaţia în care echipamentele radio prevăzute la pct. 1 al părţii I din anexa nr. 1^1 sunt puse la dispoziţia consumatorilor sau altor utilizatori finali, acestea vor fi însoţite de o etichetă, care trebuie să conţină informaţiile prevăzute în partea a II-a din anexa nr. 1^1 şi care este afişată în mod vizibil şi lizibil, iar, în cazul vânzării la distanţă, în apropierea locului unde este indicat preţul, având conţinutul clar şi inteligibil, precum şi forma prevăzută în partea a IV-a din anexa nr. 1^1.
(5) Eticheta prevăzută la alin. (4) trebuie să fie tipărită în cadrul instrucţiunilor şi pe ambalaj, fie aplicată pe ambalaj sub formă de autocolant; în absenţa ambalajului, autocolantul cu eticheta este aplicat pe echipamentul radio, iar, în cazul în care dimensiunile sau natura echipamentului radio nu permit aplicarea etichetei, aceasta poate fi tipărită ca document separat care însoţeşte echipamentul radio."

    7. La articolul 13, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) să nu introducă pe piaţă echipamente radio în cazul în care deţin indicii sau informaţii că acestea nu sunt conforme cu cerinţele esenţiale prevăzute la art. 3, înainte de a fi aduse în conformitate, iar atunci când echipamentele radio prezintă un risc, să informeze producătorul în acest sens, precum şi autorităţile de supraveghere şi control al pieţei echipamentelor radio;"

    8. La articolul 13, după litera f) se introduce o nouă literă, lit. f^1), cu următorul cuprins:
    "f^1) să se asigure, atunci când pun la dispoziţia consumatorilor şi a altor utilizatori finali echipamentele radio menţionate la pct. 1 din partea I a anexei nr. 1^1, că acestea au aplicată o etichetă sau sunt furnizate împreună cu o etichetă potrivit prevederilor art. 11 alin. (4) şi (5) şi că respectiva etichetă este afişată într-un mod vizibil şi lizibil şi, în cazul vânzării la distanţă, aproape de locul unde este indicat preţul;"

    9. La articolul 14, după litera b) se introduce o nouă literă, lit. b^1), cu următorul cuprins:
    "b^1) să se asigure, atunci când pun la dispoziţia consumatorilor şi a altor utilizatori finali echipamentele radio prevăzute la pct. 1 al părţii I din anexa nr. 1^1, că acestea au aplicată o etichetă sau sunt furnizate împreună cu o etichetă potrivit prevederilor art. 11 alin. (4) şi (5) şi că respectiva etichetă este afişată într-un mod vizibil şi lizibil şi, în cazul vânzării la distanţă, aproape de locul unde este indicat preţul."

    10. La articolul 14, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) să nu pună la dispoziţie pe piaţă echipamente radio, în cazul în care deţin indicii sau informaţii că echipamentele radio nu sunt conforme cu cerinţele esenţiale prevăzute la art. 3, înainte ca acestea să fie aduse în conformitate, iar atunci când echipamentele radio prezintă un risc, să informeze producătorul sau importatorul în acest sens, precum şi autorităţile de supraveghere şi control al pieţei echipamentelor radio;"

    11. La articolul 19 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Producătorul demonstrează conformitatea echipamentelor radio cu cerinţele esenţiale prevăzute la art. 3 alin. (1) şi (5) prin oricare dintre următoarele proceduri de evaluare a conformităţii:"

    12. La articolul 21, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Marcajul CE se aplică, în mod vizibil, lizibil şi într-o formă care nu poate fi ştearsă sau îndepărtată, pe echipamentul radio sau pe plăcuţa sa de identificare, cu excepţia cazului în care acest lucru nu este posibil sau justificat din considerente ţinând de natura echipamentului radio. Marcajul CE se aplică, în mod vizibil şi lizibil, şi pe ambalaj."

    13. La articolul 43, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 43
    (1) În cazul în care ANCOM sau ANPC consideră că un echipament radio prezintă un risc ce poate afecta sănătatea, siguranţa persoanelor ori alte aspecte privind protecţia interesului public protejat de prevederile prezentei hotărâri sau că acesta nu respectă cel puţin una dintre cerinţele esenţiale aplicabile prevăzute la art. 3, aceasta efectuează o evaluare cu privire la îndeplinirea tuturor cerinţelor relevante stabilite în prezenta hotărâre de către echipamentul radio în cauză."

    14. După articolul 45 se introduce un nou articol, art. 45^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 45^1
    În cazul în care un stat membru adoptă măsuri restrictive considerate justificate la nivelul Uniunii Europene potrivit prevederilor art. 40-42 din Directiva (UE) 2014/53, sunt aplicabile dispoziţiile art. 50-52 din Legea nr. 198/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice."

    15. La articolul 49, după litera f) se introduc trei noi litere, lit. f^1)-f^3), cu următorul cuprins:
    "f^1) pictograma prevăzută la art. 3^1 alin. (2) şi (3) şi/sau eticheta prevăzută la art. 11 alin. (4) şi (5) nu au fost realizate corect;
f^2) eticheta menţionată la art. 11 alin. (4) şi (5) nu însoţeşte echipamentul radio vizat;
f^3) pictograma şi/sau eticheta nu sunt aplicate, tipărite sau afişate potrivit prevederilor art. 3^1 alin. (2) şi (3) sau ale art. 11 alin. (4) şi (5);"

    16. La articolul 49, literele h) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "h) informaţiile menţionate la art. 10 lit. l) şi art. 11, declaraţia UE de conformitate menţionată la art. 10 lit. m) sau informaţiile privind restricţiile de utilizare prevăzute la art. 10 lit. n) nu însoţesc echipamentele radio;
    .............................................................................................
j) nerespectarea prevederilor art. 3^1 alin. (1) sau ale art. 5."

    17. La articolul 51 alineatul (1), punctele 18 şi 24 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "18. nerespectarea de către operatorul economic a obligaţiei de furnizare a informaţiilor şi a documentaţiei solicitate de ANCOM sau ANPC, după caz, în condiţiile art. 10 lit. q), art. 12 alin. (3) lit. b), art. 13 lit. k) şi l) sau art. 14 lit. f);
    .............................................................................................
24. nerespectarea de către importator a obligaţiei prevăzute la art. 13 lit. c) de a verifica respectarea de către producător a obligaţiei de întocmire a documentaţiei tehnice ori a faptului că producătorul a aplicat marcajul CE pe echipamentele radio în condiţiile stabilite la art. 21;"

    18. La articolul 51 alineatul (1), după punctul 26 se introduc două noi puncte, pct. 26^1 şi 26^2, cu următorul cuprins:
    "26^1. nerespectarea de către importator a obligaţiei prevăzute la art. 13 lit. f);
26^2. nerespectarea de către importator a obligaţiei prevăzute la art. 13 lit. f^1);"

    19. La articolul 51 alineatul (1), punctul 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "31. nerespectarea de către distribuitor a obligaţiei prevăzute la art. 14 lit. b) de a verifica, înainte de a pune la dispoziţie pe piaţă echipamentele radio, dacă acestea poartă marcajul CE şi acesta îndeplineşte condiţiile stabilite la art. 21 ori dacă sunt însoţite de documentaţia prevăzută de prezenta hotărâre;"

    20. La articolul 51 alineatul (1), după punctul 32 se introduce un nou punct, pct. 32^1, cu următorul cuprins:
    "32^1. nerespectarea de către distribuitor a obligaţiei prevăzute la art. 14 lit. b^1) de a pune la dispoziţia consumatorilor şi altor utilizatori finali un echipament radio dintre cele menţionate la pct. 1 din partea I a anexei nr. 1^1 fără a aplica/ataşa o etichetă potrivit prevederilor art. 11 alin. (4) şi (5), respectiv fără a afişa respectiva etichetă într-un mod vizibil şi lizibil şi, în cazul vânzării la distanţă, fără a o expune aproape de locul unde este indicat preţul;"

    21. La articolul 51 alineatul (1), punctul 46 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "46. nerespectarea de către producător, reprezentantul autorizat sau importator, după caz, a obligaţiei prevăzute la art. 41 alin. (7) de a pune la dispoziţie software-ul utilizat cu ocazia efectuării încercărilor tehnice realizate pentru verificarea îndeplinirii cerinţelor esenţiale;"

    22. La articolul 51 alineatul (1), după punctul 48 se introduc două noi puncte, pct. 49 şi 50, cu următorul cuprins:
    "49. nerespectarea de către operatorul economic a obligaţiei prevăzute la art. 3^1;
50. nerespectarea de către operatorul economic controlat a obligaţiei prevăzute la art. 43 alin. (3) de a coopera cu autorităţile de supraveghere a pieţei şi controlul echipamentelor radio sau refuzul operatorului economic de a se supune controlului."

    23. La articolul 51 alineatul (2), punctele 17 şi 24 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "17. în cazul contravenţiilor prevăzute la pct. 26^1, 26^2, 31, 32 şi 32^1, cu amendă de la 2.500 lei la 22.500 lei;
    .............................................................................................
24. în cazul contravenţiilor prevăzute la pct. 44, 45, 49 şi 50, cu amendă de la 2.500 la 50.000 lei."

    24. La articolul 52 alineatul (2), literele a) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii de către personalul de specialitate din cadrul ANCOM, în cazul contravenţiilor prevăzute la art. 51 alin. (1) pct. 1, 9, 10, 16, 17, 19, 26-28, 30, 32^1, 33, 35, 36, 41, 43-46, 49 şi 50;
    ..................................................................................................
c) prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii de către agentul constatator, în cazul contravenţiilor constatate de personalul ANPC în cazul echipamentului radio achiziţionat de consumator, în situaţiile prevăzute la art. 51 alin. (1) pct. 2, 16-21, 26-26^2, 32^1, 33, 34, 40, 41, 48, 49 şi 50;"

    25. După articolul 57 se introduce un nou articol, art. 57^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 57^1
    Cerinţele stabilite pentru categoriile sau clasele de echipamente radio prevăzute la lit. a)-l) ale pct. 1 al părţii I din anexa nr. 1^1 se aplică începând cu data de 28 decembrie 2024, iar cele stabilite pentru categoriile sau clasele de echipamente radio prevăzute la lit. m) a pct. 1 al părţii I din anexa nr. 1^1 începând cu data de 28 aprilie 2026."

    26. Menţiunea privind transpunerea normelor europene se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Prezenta hotărâre transpune Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio şi de abrogare a Directivei 1999/5/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 153 din 22 mai 2014, cu excepţia dispoziţiilor art. 1 pct. 3-5, pct. 7 lit. b), pct. 8 lit. a)-b) din Directiva (UE) 2022/2.380 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 noiembrie 2022 de modificare a Directivei 2014/53/UE privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 315 din 7 decembrie 2022."

    27. După anexa nr. 1 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 1^1, cu următorul cuprins:
    "    ANEXA 1^1

    SPECIFICAŢII ŞI INFORMAŢII
    referitoare la încărcare aplicabile anumitor categorii sau clase de echipamente radio PARTEA I
    Specificaţii privind capacităţile de încărcare
    1. Cerinţele prevăzute la pct. 2 şi 3 din prezenta parte se aplică următoarelor categorii sau clase de echipamente radio, fiind vizate numai echipamentele radio cu baterie reîncărcabilă amovibilă sau încorporată:
    a) telefoane mobile portabile;
    b) tablete;
    c) camere digitale: sunt considerate echipamente radio vizate orice camere foto şi video digitale, inclusiv camerele de acţiune. Pentru camerele digitale concepute exclusiv pentru sectorul audiovizual sau pentru sectorul securitate şi supraveghere nu se impune obligaţia de a integra soluţia de încărcare armonizată;
    d) căşti;
    e) căşti cu microfon;
    f) console video portabile;
    g) difuzoare portabile;
    h) e-readere;
    i) tastaturi;
    j) mouse-uri;
    k) sisteme portabile de navigaţie;
    l) căşti intraauriculare: echipamentele radio vizate sunt luate în considerare împreună cu carcasa sau caseta de încărcare aferentă, având în vedere că dimensiunile şi forma specifice ale căştilor intraauriculare nu permit o disociere a acestora de carcasa sau caseta lor de încărcare. Carcasa sau caseta de încărcare pentru acest tip de echipamente radio nu este considerată ca făcând parte din dispozitivul de încărcare;
    m) laptopuri: sunt considerate echipamente radio vizate orice computere portabile, inclusiv laptopurile, notebookurile, minilaptopurile, laptopurile hibride sau convertibile şi netbookurile.
    2. În măsura în care pot fi reîncărcate prin încărcare prin cablu, categoriile sau clasele de echipamente radio menţionate la pct. 1 din prezenta parte trebuie:
    a) să fie echipate cu conector mamă USB de tip C, astfel cum este descris în standardul EN IEC 62680-1-3:2022 «Interfeţe de magistrală serială universală pentru date şi alimentare electrică - Partea 1-3: Componente comune - Specificaţie pentru cabluri şi conectoare USB de tip C(R)», publicat de Comisia Electrotehnică Internaţională la data de 5 septembrie 2022, şi conectorul respectiv trebuie să rămână accesibil şi operaţional în orice moment;
    b) să poată fi încărcate cu cabluri care respectă standardul EN IEC 62680-1-3:2022 «Interfeţe de magistrală serială universală pentru date şi alimentare electrică - Partea 1-3: Componente comune - Specificaţie pentru cabluri şi conectoare USB de tip C(R)», publicat de Comisia Electrotehnică Internaţională la data de 5 septembrie 2022.
    3. În măsura în care pot fi reîncărcate prin încărcarea prin cablu la tensiuni mai mari de 5 volţi, la curenţi mai mari de 3 amperi sau la puteri mai mari de 15 waţi, categoriile sau clasele de echipamente radio menţionate la pct. 1 din prezenta parte trebuie:
    a) să încorporeze protocolul USB Power Delivery, astfel cum este descris în standardul EN IEC 62680-1-2:2022 «Interfeţe de magistrală serială universală pentru date şi alimentare electrică. Partea 1-2: Componente comune. Specificaţie USB pentru furnizarea de curent», publicat de Comisia Electrotehnică Internaţională la data de 5 septembrie 2022;
    b) să se asigure că orice protocol de încărcare suplimentar permite funcţionarea deplină a protocolului USB Power Delivery prevăzut la lit. a), indiferent de dispozitivul de încărcare utilizat. PARTEA II
    Informaţii referitoare la specificaţiile privind capacităţile de încărcare şi dispozitivele de încărcare compatibile
    În cazul echipamentelor radio care intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 3 alin. (5) din hotărâre, următoarele informaţii se indică în conformitate cu cerinţele prevăzute la art. 11 din hotărâre şi pot fi puse la dispoziţie în mod suplimentar prin intermediul unor coduri QR sau al unor soluţii electronice similare:
    a) în cazul tuturor categoriilor sau claselor de echipamente radio care fac obiectul cerinţelor prevăzute în partea I, o descriere a cerinţelor cu privire la putere pentru dispozitivele de încărcare prin cablu care pot fi utilizate împreună cu echipamentele radio respective, inclusiv puterea minimă necesară pentru încărcarea echipamentelor radio şi puterea maximă necesară pentru încărcarea echipamentelor radio la viteza maximă de încărcare exprimată în waţi prin afişarea textului: «puterea furnizată de încărcător trebuie să se situeze între minimum [xx] waţi, de care are nevoie echipamentul radio, şi maximum [yy] waţi pentru a atinge viteza maximă de încărcare». Numărul de waţi exprimă puterea minimă de care are nevoie echipamentul radio şi, respectiv, puterea maximă de care are nevoie echipamentul radio pentru a atinge viteza maximă de încărcare;
    b) în cazul echipamentelor radio care fac obiectul cerinţelor prevăzute la pct. 3 din partea I, o descriere a specificaţiilor privind capacităţile de încărcare ale echipamentelor radio, în măsura în care acestea pot fi reîncărcate prin încărcare prin cablu la tensiuni mai mari de 5 volţi sau curenţi mai mari de 3 amperi sau puteri mai mari de 15 waţi, inclusiv precizarea faptului că echipamentul radio este compatibil cu protocolul de încărcare USB Power Delivery, prin afişarea textului «încărcare rapidă USB PD», şi indicarea oricărui alt protocol de încărcare compatibil prin afişarea denumirii sale în format text. PARTEA III
    Pictogramă care indică dacă alături de echipamentele radio sunt incluse sau nu dispozitive de încărcare
    1. Pictograma*) trebuie să aibă următoarele formate:
    *) Pictograma este reprodusă în facsimil.
    a) în cazul în care dispozitivul de încărcare este inclus alături de echipamentul radio: (a se vedea imaginea asociată)

    b) în cazul în care dispozitivul de încărcare nu este inclus alături de echipamentul radio: (a se vedea imaginea asociată)

    2. Sunt admise diverse variaţii ale pictogramei, în ceea ce priveşte culoarea, forma plină sau goală, grosimea liniei, fără a se limita la acestea, cu condiţia ca aceasta să rămână vizibilă şi lizibilă. În cazul în care pictograma este redusă sau mărită, se păstrează proporţiile prevăzute în desenele de la pct. 1 din prezenta parte. Dimensiunea «a» menţionată la pct. 1 din prezenta parte trebuie să fie mai mare sau egală cu 7 mm, indiferent de variaţie. PARTEA IV
    Conţinutul şi formatul etichetei
    1. Eticheta**) trebuie să aibă următorul format:
    **) Eticheta este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)

    2. Literele «XX» se înlocuiesc cu valoarea corespunzătoare puterii minime de care are nevoie echipamentul radio pentru încărcare, care indică nivelul minim de putere pe care ar trebui să îl furnizeze un dispozitiv de încărcare pentru încărcarea echipamentului radio. Literele «YY» se înlocuiesc cu valoarea corespunzătoare puterii maxime de care are nevoie echipamentul radio pentru a atinge viteza maximă de încărcare, care indică nivelul minim de putere pe care ar trebui să îl furnizeze un dispozitiv de încărcare pentru a atinge viteza maximă de încărcare. Trebuie afişată abrevierea «USB PD» (USB Power Delivery) în cazul în care echipamentul radio este compatibil cu acest protocol de comunicare pentru încărcare. «USB PD» este un protocol care negociază furnizarea cea mai rapidă de curent de la dispozitivul de încărcare la echipamentul radio, fără a scurta durata de viaţă a bateriei.
    3. Sunt admise diverse variaţii ale etichetei, în ce priveşte culoarea, forma plină sau goală, grosimea liniei, fără a se limita la acestea, cu condiţia ca aceasta să rămână vizibilă şi lizibilă. În cazul în care eticheta este redusă sau mărită, se păstrează proporţiile prevăzute în desenul de la pct. 1 din prezenta parte. Dimensiunea «a» menţionată la pct. 1 din prezenta parte trebuie să fie mai mare sau egală cu 7 mm, indiferent de variaţie."



    ART. II
    Hotărârea Guvernului nr. 487/2016 privind compatibilitatea electromagnetică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 26 iulie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 17, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) În situaţia în care instalaţia fixă nu este adusă în conformitate în condiţiile prevăzute la alin. (6), autorităţile de supraveghere şi control al pieţei dispun aplicarea sancţiunii contravenţionale principale corespunzătoare şi sancţiunea complementară prevăzută la art. 45 alin. (1) lit. a)."

    2. După articolul 37 se introduce un nou articol, art. 37^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 37^1
    În cazul în care un stat membru adoptă măsuri restrictive considerate justificate la nivelul Uniunii Europene potrivit prevederilor art. 38 şi 39 din Directiva (UE) 2014/30, sunt aplicabile dispoziţiile art. 50-52 din Legea nr. 198/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice."

    3. La articolul 43 alineatul (1), după punctul 27 se introduce un nou punct, pct. 27^1, cu următorul cuprins:
    "27^1. nerespectarea de către operatorul economic controlat a obligaţiei prevăzute la art. 35 alin. (3) de a coopera cu autorităţile de supraveghere şi control al pieţei sau refuzul operatorului economic de a se supune controlului;"

    4. La articolul 43 alineatul (2), după punctul 22 se introduce un nou punct, pct. 23, cu următorul cuprins:
    "23. în cazul contravenţiei prevăzute la alin. (1) pct. 27^1, cu amendă de la 2.500 lei la 50.000 lei;"

    5. La articolul 44 alineatul (2), literele a) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii de către personalul de specialitate din cadrul autorităţilor de supraveghere şi control al pieţei, în cazul contravenţiilor prevăzute la art. 43 alin. (1) pct. 10, 11, 13, 16, 18, 19, 21, 24, 27^1, 28 şi 31;
    .............................................................................................
c) prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii de către agentul constatator, în cazul contravenţiilor constatate de personalul ANPC, în situaţiile prevăzute la art. 43 alin. (1) pct. 1, 11-13, 21, 24, 25, 27^1, 32-34, în cazul echipamentului achiziţionat de consumator;"



    ART. III
    Prevederile art. I pct. 14-23 şi art. II pct. 3-5 din prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Articolul I din prezenta hotărâre transpune Directiva (UE) 2022/2.380 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 noiembrie 2022 de modificare a Directivei 2014/53/UE privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 315 din 7 decembrie 2022, cu excepţia art. 1 pct. 3-5, pct. 7 lit. b), pct. 8 lit. a)-b), care sunt transpuse parţial.


                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Viceprim-ministru,
                    ministrul afacerilor interne,
                    Marian-Cătălin Predoiu
                    Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării,
                    Bogdan-Gruia Ivan
                    Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului,
                    Ştefan-Radu Oprea
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Mircea Fechet
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Janina-Mirela Sitaru,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 5 octombrie 2023.
    Nr. 931.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016