Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTĂRÂRE nr. 87 din 25 iunie 2024 referitoare la propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind îmbunătăţirea şi asigurarea respectării condiţiilor de muncă ale stagiarilor şi combaterea raporturilor de muncă obişnuite disimulate sub formă de stagii - COM (2024) 132 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi ale art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale Protocolului nr. 2 privind aplicarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008, în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/180 din 20.06.2024, Senatul adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 Senatul României constată că propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind îmbunătăţirea şi asigurarea respectării condiţiilor de muncă ale stagiarilor şi combaterea raporturilor de muncă obişnuite disimulate sub formă de stagii - COM (2024) 132 final respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.
ART. 2 Senatul României: 1. subliniază că: a) analiza de impact a propunerii a arătat că utilizarea stagiilor neconforme cu legislaţia UE/naţională şi a celor care sunt promovate sub forma rapoartelor de muncă obişnuite conduc la o serie de provocări. Dintre cele mai frecvente menţionăm capacitatea redusă a inspectoratelor de muncă din statele membre, varietatea sistemelor naţionale sau lipsa unor proceduri de raportare a situaţiilor de malpraxis; b) în acelaşi timp, calitatea redusă a stagiilor are la bază condiţii precare de muncă, inclusiv lipsa unei remuneraţii sau accesul limitat la protecţie socială adecvată pentru stagiari. Totodată, accesul inegal la stagii afectează persoanele tinere vulnerabile din perspectiva participării la acest tip de programe, inclusiv cele transfrontaliere sau în format hibrid; c) propunerea de directivă vizează stabilirea unor cerinţe minime privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale stagiarilor, oferind statelor membre posibilitatea introducerii şi menţinerii unor condiţii mai favorabile, precum şi definirea modalităţii şi formei de intervenţie pentru atingerea obiectivelor;
2. atrage atenţia că: a) este necesară o delimitare fermă între stagii şi ucenicii şi menţinerea competenţei naţionale în reglementarea acestora; b) sunt necesare informaţii suplimentare privind modalitatea de desfăşurare a stagiului ca parte a curriculei şcolare şi asupra posibilităţii aplicării directivei stagiarilor din state terţe.
ART. 3 Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în prezenta hotărâre se transmite instituţiilor europene.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 25 iunie 2024, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI, SORIN-MIHAI CÎMPEANU
Bucureşti, 25 iunie 2024. Nr. 87.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email