Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 850 din 14 septembrie 2023  pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 850 din 14 septembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 849 din 20 septembrie 2023
     În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
        Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ARTICOL UNIC
    Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 11 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 22, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Refuzul deţinutului de a se supune recoltării probelor biologice se consemnează în fişa medicală şi constituie abatere disciplinară foarte gravă."

    2. Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    Testarea cu mijloace tehnice certificate
    (1) În vederea stabilirii consumului de substanţe stupefiante, alcool ori substanţe toxice sau ingerării de medicamente fără prescripţie medicală, de natură a crea tulburări de comportament, deţinutul poate fi testat cu mijloace tehnice certificate de tip aparat etilotest, dispozitive care dovedesc consumul de substanţe psihoactive sau alte mijloace tehnice omologate care nu presupun recoltare de probe biologice.
    (2) Refuzul deţinutului de a se supune testării cu mijloacele tehnice prevăzute la alin. (1) constituie abatere disciplinară foarte gravă.
    (3) În situaţia în care rezultatul testării prin mijloace tehnice certificate confirmă consumul de alcool, de droguri sau alte substanţe interzise, deţinutului i se recoltează şi probe biologice, în condiţiile art. 22.
    (4) În situaţia în care deţinutul refuză recoltarea probelor biologice în condiţiile alin. (3), se aplică prevederile art. 22 alin. (4)."

    3. La articolul 28, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) După stabilirea riscului pentru siguranţa penitenciarului, comisia prevăzută la art. 32 din Lege, până la executarea fracţiunilor din pedeapsă prevăzute la art. 40 alin. (2) din Lege, se reuneşte o dată la 6 luni şi reevaluează situaţia persoanelor din această categorie pe baza criteriilor prevăzute la art. 27 în vederea menţinerii ori încetării măsurilor specifice riscului pentru siguranţa penitenciarului. În cazul pedepselor mai mici de 2 ani şi 6 luni, termenul de reevaluare a riscului pentru siguranţa penitenciarului este cel determinat potrivit art. 40 alin. (2) din Lege."

    4. La articolul 28, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) După executarea fracţiunilor din pedeapsă prevăzute la art. 40 alin. (2) din Lege, situaţia persoanelor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului este reanalizată de către comisia prevăzută la art. 32 din Lege, concomitent cu analizarea schimbării regimului de executare, în condiţiile art. 91. Ulterior, reanalizarea regimului de executare şi a riscului pentru siguranţa penitenciarului se realizează la intervale care nu pot depăşi 6 luni."

    5. La articolul 28, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu următorul cuprins:
    "(9) Admiterea plângerii sau a contestaţiei împotriva deciziei de stabilire sau a hotărârii de schimbare a regimului în cel de maximă siguranţă atrage declasificarea deţinutului din categoria celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului."

    6. La articolul 34 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) orientarea sexuală şi identitatea de gen;"

    7. La articolul 40, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Regimul aplicat deţinuţilor internaţi în penitenciare-spital sau infirmerii se subordonează nevoilor de tratament medical, potrivit normelor prevăzute de Ministerul Sănătăţii şi de casele de asigurări de sănătate. Separarea se realizează după criterii medicale, după sexul şi vârsta deţinuţilor, respectiv majori sau minori."

    8. La articolul 91 alineatul (2), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins:
    "g) la reevaluarea persoanelor incluse în categoria celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului, dacă au fost executate fracţiunile din pedeapsă prevăzute la art. 40 alin. (2) din Lege."

    9. La articolul 91, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
    "(6) În cazul în care intervine o nouă condamnare la o pedeapsă privativă de libertate, schimbarea ori menţinerea regimului de executare se face ţinând cont de criteriile prevăzute la art. 88 alin. (1)."

    10. La articolul 100, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin. (1^1)-(1^3), cu următorul cuprins:
    "(1^1) La primirea în penitenciar, deţinuţilor le este permisă păstrarea dispozitivelor medicale, cu avizul medicului.
(1^2) La primirea în penitenciar, medicamentele ridicate de la deţinuţi sunt păstrate la cabinetul medical şi se administrează acestora, sub semnătură, după cum urmează:
    a) în conformitate cu recomandările din documentele medicale ale acestora, dacă există;
    b) la indicaţia medicului penitenciarului;
    c) la recomandarea medicului de specialitate din reţeaua sanitară publică, dacă deţinuţii sunt evaluaţi după primirea în penitenciar în această reţea.
(1^3) În termen de 72 de ore de la primire, medicul penitenciarului evaluează starea de sănătate a deţinutului, iar administrarea medicaţiei se face în conformitate cu recomandarea medicului."

    11. La articolul 101, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) La primirea în penitenciar, deţinuţii sunt supuşi îmbăierii, vizitei medicale sumare şi, după caz, unor măsuri igienico-sanitare adecvate pentru intrarea în colectivitate, potrivit normelor legale sanitare în vigoare. Procedura de evaluare medicală iniţială se stabileşte prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor."

    12. La articolul 111, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) Articolele de curăţenie şi igienă individuală şi colectivă se asigură de către administraţia locului de deţinere sau pot fi achiziţionate în condiţiile art. 148 şi 151, în limita normelor stabilite prin ordin al ministrului justiţiei."

    13. La articolul 120, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care deţinutul este ascultat de către înlocuitorul desemnat al directorului penitenciarului sau persoana care asigură continuitatea la conducere."

    14. La articolul 121, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Deţinutul aflat în refuz de hrană este examinat medical zilnic şi ori de câte ori este necesar, făcând menţiuni în registrul de consultaţii şi, după caz, în fişa medicală."

    15. La articolul 122, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Dacă, în urma investigaţiilor şi determinărilor clinice şi paraclinice de specialitate, medicul sau personalul medical desemnat cu avizul medicului constată că persoana aflată în refuz de hrană s-a alimentat, întocmeşte un proces-verbal de constatare a încetării stării de refuz de hrană, pe care îl prezintă directorului penitenciarului. Refuzul deţinutului de a se supune la investigaţii şi determinări clinice şi paraclinice de specialitate se consideră încetare a refuzului de hrană."

    16. La articolul 124, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Deţinuţii pot să îşi declare pe baza liberului consimţământ confesiunea sau apartenenţa religioasă la intrarea în locul de deţinere şi ulterior pe parcursul executării pedepsei. Schimbarea confesiunii sau a apartenenţei religioase pe parcursul perioadei de detenţie este dovedită printr-o declaraţie pe propria răspundere."

    17. La articolul 124, alineatul (4) se abrogă.
    18. La articolul 129, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Pentru formularea cererilor adresate administraţiei penitenciarului, deţinuţii pot utiliza şi dispozitive ori sisteme electronice integrate, dacă acestea sunt puse la dispoziţie de penitenciar."

    19. La articolul 130, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alin. (6) şi (7), cu următorul cuprins:
    "(6) În cazul existenţei unor suspiciuni cu privire la impregnarea scrisorii cu substanţe a căror deţinere este interzisă în penitenciar, deţinutului i se permite citirea corespondenţei în prezenţa personalului anume desemnat, în condiţii de confidenţialitate. La solicitarea deţinutului, administraţia locului de deţinere îi permite acestuia multiplicarea corespondenţei primite, în condiţii de confidenţialitate. Scrisoarea este introdusă în plic şi sigilată în prezenţa deţinutului. Personalul desemnat, sub coordonarea şefului de secţie sau şefului de tură în afara orelor de program, întocmeşte un proces-verbal care dovedeşte că deţinutul a avut acces la corespondenţă în condiţii de confidenţialitate şi, după caz, a obţinut o copie a acesteia, iar sigilarea în vederea predării organelor competente s-a făcut în prezenţa acestuia.
(7) În cazul descoperirii de bani, obiecte sau bunuri de natura celor interzis a fi primite, păstrate şi deţinute de către persoanele private de libertate, art. 19 şi 20 se aplică în mod corespunzător."

    20. La articolul 133, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Declararea în mod fals a identităţii sau a calităţii persoanelor prevăzute la alin. (1), consemnată în cuprinsul cererii formulate conform alin. (2), constituie abatere disciplinară gravă."

    21. Articolul 134 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 134
    Dreptul la comunicări online
    (1) În vederea menţinerii unei legături constante şi a creşterii şanselor de îmbunătăţire a relaţiilor cu mediul de suport, deţinuţii pot beneficia de comunicări online cu aprobarea directorului, pe baza unei programări prealabile.
    (2) Deţinuţii care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimele 3 luni anterioare solicitării şi care participă activ la programele şi activităţile educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială recomandate în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică ori la activităţi lucrative pot beneficia de dreptul la comunicări online. În cazul deţinuţilor care nu au participat la activităţi educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială recomandate în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică ori la activităţi lucrative din motive neimputabile acestora, dreptul la comunicări online se acordă în limitele prevăzute la alin. (4).
    (3) Prin excepţie de la condiţiile prevăzute la alin. (2), pot efectua comunicări online şi deţinuţii ai căror membri de familie, aparţinători sau alte persoane se află în situaţii de catastrofe, calamităţi, boală gravă, deces sau în alte cazuri justificate.
    (4) Deţinuţii pot comunica online de 4 ori pe lună, iar durata comunicării online este de până la 30 de minute.
    (5) Pentru deţinuţii aflaţi în situaţia prevăzută la alin. (3) durata maximă a comunicărilor online este de până la 1 oră zilnic.
    (6) La aprecierea acordării de comunicări online în cazul calamităţilor sunt avute în vedere documentele emise de autorităţile competente în declararea calamităţii. În cazul catastrofelor ori altor evenimente prevăzute la alin. (3) se ţine cont de amplitudinea evenimentului cu urmări neaşteptate, de natură a afecta în mod direct deţinutul sau persoana cu care se solicită comunicarea online.
    (7) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), deţinuţii pot beneficia, în baza cererii aprobate de către directorul locului de deţinere, de acordarea, suplimentar, a unui număr de comunicări online egal cu cel al vizitelor neefectuate în luna imediat anterioară solicitării, conform regimului de executare sau categoriei din care fac parte, în condiţiile art. 138 alin. (2), durata comunicării fiind de până la 30 de minute.
    (8) Comunicările online între deţinuţi din locuri de deţinere diferite se aprobă de către directorii penitenciarelor în care aceştia sunt cazaţi, în condiţiile prezentului articol.
    (9) La solicitarea scrisă a deţinuţilor, directorul penitenciarului poate aproba comunicări online cu deţinuţi din penitenciare din alte state care permit acest tip de comunicare, dacă aceştia sunt rude de gradul I şi II, soţ/soţie sau au relaţii de parteneriat similare relaţiilor stabilite între soţi, dovedite prin declaraţie pe propria răspundere autentificată la notar.
    (10) Evaluarea participării active la activităţile şi programele educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială ori la muncă se face ţinându-se seama de îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
    a) includerea într-o activitate sau program de reintegrare socială ori participarea la activităţi lucrative;
    b) realizarea obiectivelor stabilite prin activităţi sau programe de reintegrare socială ori a sarcinilor de lucru.
    (11) În cazul deţinuţilor care, din motive neimputabile acestora, nu mai participă la activităţile şi programele educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială ori la activităţi lucrative, verificarea îndeplinirii criteriului prevăzut la alin. (2) se realizează prin analiza perioadelor de activitate cu cele de inactivitate, în cuprinsul ultimelor 3 luni, anterioare solicitării."

    22. Articolul 136 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 136
    Modalitatea de acordare a dreptului la comunicări online
    (1) Deţinuţii beneficiază de dreptul la comunicări online în baza aprobării directorului penitenciarului, la cererea acestora.
    (2) Acordarea comunicărilor online are în vedere concluziile sau recomandările evaluării sociale realizate de către asistentul social sau alt reprezentant al sectorului reintegrare socială cu atribuţii similare, menţionate de aceştia pe cererea formulată de deţinut.
    (3) În cazul prevăzut la art. 134 alin. (3), directorul stabileşte numărul de zile pentru care se acordă comunicarea online, cu durata stabilită la art. 134 alin. (5). În cazul decesului unei persoane prevăzute la art. 2 lit. m), intervalul de timp în interiorul căruia este acordată comunicarea online este cuprins între data luării la cunoştinţă de către deţinut şi data înhumării.
    (4) Cererile aprobate în condiţiile art. 134 alin. (2) se pun în aplicare începând cu prima zi a lunii următoare aprobării, inclusiv în situaţia transferării în alt penitenciar.
    (5) Directorul locului de deţinere stabileşte zilele şi intervalele orare în care au loc comunicările online.
    (6) Comunicările online au caracter confidenţial.
    (7) Administraţia locului de deţinere ţine evidenţa acordării dreptului la comunicări online."

    23. La articolul 138, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^1) În funcţie de arhitectura locurilor de deţinere şi de spaţiile disponibile, la nivelul locurilor de deţinere se pot amenaja spaţii destinate acordării vizitelor mamei/tatălui cu copilul/copiii acesteia/acestuia cu vârsta de până la 14 ani. Prin excepţie, limita de vârstă nu se aplică în cazul minorilor care beneficiază de măsuri de protecţie socială şi în cazul minorilor diagnosticaţi cu afecţiuni care determină o întârziere semnificativă în dezvoltare ori prezintă dizabilităţi de gradul I sau II certificate prin documente medicale. Vizitele acordate în aceste spaţii sunt asimilate vizitelor prevăzute la art. 139 alin. (1) lit. b).
(2^2) Procedura de acordare a vizitelor în spaţiile prevăzute la alin. (2^1) este reglementată prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor."

    24. La articolul 138, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Cu consimţământul deţinutului, acesta poate fi vizitat de membrii organizaţiilor prevăzute la alin. (1) şi de alte persoane faţă de care s-au stabilit relaţii de legătură prin vizite, telefon, corespondenţă ori comunicări online, cu aprobarea scrisă a directorului locului de deţinere."

    25. Articolul 139 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 139
    Modalitatea de acordare a vizitei
    (1) În funcţie de regimul de executare a pedepsei privative de libertate şi de conduita adoptată pe durata detenţiei, deţinuţii pot primi vizite, astfel:
    a) cu dispozitive de separare, tip cabină;
    b) fără dispozitive de separare.
    (2) Vizita cu dispozitive de separare se acordă deţinuţilor cărora li se aplică regimul de maximă siguranţă, deţinuţilor din regimul închis care nu au executat cel puţin 18 luni din pedeapsă, deţinuţilor din regim închis sancţionaţi disciplinar în ultimele 18 luni, dacă sancţiunea nu a fost ridicată, şi deţinuţilor din regim închis aflaţi în cursul procedurii de cercetare disciplinară pentru comiterea unor abateri disciplinare grave sau foarte grave.
    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), vizita cu copilul minor al persoanei private de libertate se acordă fără dispozitiv de separare, dacă deţinutul nu se află în una dintre următoarele situaţii:
    a) antecedentele penale, disciplinare sau comportamentale ale acestuia conduc la afectarea interesului superior al copilului;
    b) există date şi informaţii despre posibilitatea introducerii de obiecte ori substanţe interzise;
    c) faţă de deţinut s-a declanşat procedura disciplinară sau acesta a fost sancţionat disciplinar în ultimele 6 luni pentru introducere, comercializare ori deţinere de droguri, medicamente fără prescripţie medicală sau obiecte interzise, pentru exercitarea de violenţe ori pentru abateri disciplinare comise în cadrul sectorului de acordare a drepturilor la pachet şi vizită;
    d) este inclus în categoria celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului.
    (4) Vizita fără dispozitive de separare se acordă deţinuţilor cărora li se aplică regimul deschis şi regimul semideschis. De asemenea, beneficiază de vizită fără dispozitiv de separare şi deţinuţii din regimul închis care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) au executat cel puţin 18 luni;
    b) în ultimele 18 luni nu li s-au aplicat sancţiuni disciplinare care nu au fost ridicate;
    c) nu se află în cursul procedurii de cercetare disciplinară pentru comiterea unor abateri disciplinare grave sau foarte grave.
    (5) În mod excepţional, vizita fără dispozitive de separare se poate acorda şi categoriilor de deţinuţi prevăzute la alin. (2), cu aprobarea directorului penitenciarului, în următoarele condiţii:
    a) pentru stimularea celor care au o conduită corespunzătoare, participă activ la activităţile lucrative, educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială şi îndeplinesc obiectivele stabilite în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică şi pentru stimularea deţinuţilor care au contribuit la prevenirea unor situaţii de risc confirmate;
    b) cu ocazia unor evenimente deosebite, zi de naştere, căsătorie, naşterea unui copil, decesul unui membru de familie;
    c) la solicitarea membrilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante, respectiv Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor ori Tratamentelor Inumane sau Degradante din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu ocazia vizitelor întreprinse de aceştia în penitenciare.
    (6) Directorul penitenciarului poate dispune ca vizitele prevăzute la alin. (4) să aibă loc în spaţii prevăzute cu dispozitive de separare, în situaţia în care:
    a) există date şi informaţii cu privire la posibilitatea producerii unui eveniment negativ care pune în pericol integritatea fizică a persoanelor ori siguranţa locului de deţinere;
    b) în cazul deţinuţilor cu privire la care s-a declanşat procedura disciplinară sau au fost sancţionaţi disciplinar în ultimele 6 luni pentru introducere, comercializare ori deţinere de droguri, medicamente fără prescripţie medicală sau obiecte interzise, pentru exercitarea de violenţe ori pentru abateri disciplinare comise în cadrul sectorului de acordare a drepturilor la pachet şi vizită.
    (7) Directorul penitenciarului poate aproba, în condiţiile alin. (5) lit. a) sau b), vizite între deţinuţi, indiferent de regimul de executare, în sectorul de acordare a drepturilor la pachet şi vizită din cadrul penitenciarului, după cum urmează:
    a) cu dispozitive de separare, în situaţia în care cel puţin unul dintre deţinuţi este în situaţia prevăzută la alin. (2);
    b) fără dispozitiv de separare, în situaţia în care toţi deţinuţii se află în situaţia prevăzută la alin. (4).
    (8) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor poate aproba desfăşurarea vizitelor între deţinuţii din locuri de deţinere diferite, dacă aceştia sunt rude de gradul I şi II, soţ/soţie sau au relaţii similare de parteneriat celor stabilite între soţi anterior datei primirii în penitenciar, prevederile alin. (7) aplicându-se în mod corespunzător.
    (9) Durata vizitei este de la 30 de minute până la două ore, în funcţie de numărul solicitărilor de acordare a vizitelor şi de spaţiile existente. În cazul femeilor care au, în penitenciar, în creştere un copil cu vârsta de până la un an, durata vizitei este de la o oră până la patru ore.
    (10) Deţinuţii pot beneficia în cursul unei zile de o singură vizită.
    (11) Persoanele vizitatoare nu pot vizita simultan doi sau mai mulţi deţinuţi. Prin excepţie, doi sau mai mulţi deţinuţi, soţ ori soţie sau care au stabilit relaţii similare de parteneriat celor stabilite între soţi ori sunt rude până la gradul al II-lea, pot fi vizitaţi simultan de soţ sau soţie, persoane aflate în relaţii similare de parteneriat celor stabilite între soţi ori rude până la gradul al II-lea, prevederile alin. (3) şi (7) aplicându-se în mod corespunzător.
    (12) Numărul de persoane care pot vizita simultan unul sau mai mulţi deţinuţi poate fi limitat prin decizia motivată a directorului penitenciarului, în cazul în care nu sunt condiţii pentru desfăşurarea normală a vizitei. Copiii în vârstă de până la 14 ani pot vizita deţinuţii numai însoţiţi de o persoană majoră.
    (13) Deţinuţii cetăţeni străini sau apatrizi pot fi vizitaţi în aceleaşi condiţii precum persoanele cu cetăţenie română.
    (14) Deţinuţii pot comunica în limba maternă atât între ei, cât şi cu persoanele care le vizitează.
    (15) Despre efectuarea vizitei se fac menţiuni în documentele de evidenţă ale deţinutului şi în aplicaţia informatică de gestiune a datelor despre deţinuţi.
    (16) În situaţiile prevăzute la alin. (3)-(5) şi (7) deţinutul sau persoana vizitatoare poate opta pentru acordarea vizitei cu dispozitiv de separare."

    26. La articolul 142, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Vizita prevăzută la art. 138 alin. (2^1) se acordă în limita numărului vizitelor prevăzute la alin. (1) pentru fiecare categorie şi regim de executare în parte."

    27. La articolul 142, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alin. (4) şi (5), cu următorul cuprins:
    "(4) Deţinuţii care suferă de o afecţiune medicală în fază terminală, certificată prin înscrisuri medicale emise de către medicul curant, beneficiază lunar, cu aprobarea directorului penitenciarului, de suplimentarea numărului de vizite în funcţie de nevoile specifice.
(5) Procedura de acordare a vizitelor cu deţinuţi care suferă de o afecţiune medicală în fază terminală se stabileşte prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor."

    28. Articolul 145 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 145
    Dreptul la vizită intimă
    (1) Deţinuţii au dreptul la vizită intimă cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 69 alin. (1)-(5) din Lege.
    (2) Condiţia prevăzută la art. 69 alin. (1) lit. c) din Lege nu se aplică în cazul acordării permisiunii de ieşire din penitenciar conform art. 99 alin. (1) lit. a), b) şi e) din Lege.
    (3) La aprecierea condiţiei prevăzute de art. 69 alin. (1) lit. d) din Lege se are în vedere momentul rămânerii definitive a sancţiunii disciplinare.
    (4) În cazul în care împotriva deţinutului s-a declanşat procedura disciplinară pentru introducere, comercializare ori deţinere de droguri, substanţe interzise, medicamente fără prescripţie medicală sau obiecte interzise, pentru exercitarea de violenţe ori pentru abateri disciplinare comise cu prilejul sau în timpul acordării vizitei intime, condiţia prevăzută la art. 69 alin. (1) lit. e) din Lege se consideră îndeplinită numai după parcurgerea programelor sau activităţilor de reintegrare socială asociate unor riscuri identificate în urma evaluărilor de specialitate.
    (5) În cazul în care între momentul aprobării cererii şi cel al acordării dreptului deţinutul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de alin. (1), vizita intimă nu se acordă.
    (6) Evaluarea participării active la activităţile şi programele educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială ori la muncă se face ţinându-se seama de îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
    a) includerea într-o activitate sau program de reintegrare socială ori participarea la activităţi lucrative;
    b) realizarea obiectivelor stabilite prin activităţi sau programe de reintegrare socială ori a sarcinilor de lucru.
    (7) În cazul în care persoana, din motive neimputabile acesteia, nu mai participă la activităţile şi programele educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială ori la muncă, verificarea îndeplinirii criteriului prevăzut la art. 69 alin. (1) lit. e) din Lege se realizează prin analiza perioadelor de activitate cu cele de inactivitate, în cuprinsul celor 3 luni, respectiv 30 de zile de dinaintea formulării cererii."

    29. La articolul 146, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Persoanele condamnate definitiv, repartizate în regimul de executare maximă siguranţă ori închis, respectiv persoanele arestate preventiv aflate în cursul judecăţii au dreptul la o vizită intimă o dată la 3 luni, cu durata de trei ore, iar persoanele repartizate în regimul de executare semideschis ori deschis au dreptul la o vizită intimă o dată la 2 luni, cu durata de trei ore, cu respectarea condiţiilor legale."

    30. La articolul 149, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Sumele de bani în lei pot fi primite de la membrii de familie, aparţinători sau alte persoane şi prin virament bancar efectuat în contul penitenciarului în care se păstrează sumele de bani aparţinând deţinuţilor, deschis la Trezoreria Statului, şi se consemnează în fişa contabilă nominală şi pot fi folosite conform prevederilor art. 70 alin. (4) din Lege. În situaţia în care deţinutul beneficiar al viramentului nu poate fi identificat, iar dacă în interval de 5 ani de la momentul încasării suma de bani nu poate fi restituită persoanei care a efectuat viramentul din motive care nu pot fi imputabile locului de deţinere, această sumă se virează la bugetul de stat."

    31. La articolul 151, alineatele (1), (2) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) Deţinuţii au dreptul de a cumpăra, săptămânal, de la punctele comerciale din incinta penitenciarului ori în sistem de comandă online sau la distanţă dacă este pus la dispoziţie de către administraţia penitenciarului, în limita a 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, fructe, legume, apă minerală, băuturi răcoritoare, ţigări şi alte bunuri de natura celor permise să fie primite, potrivit anexei nr. 1. Materialele necesare exercitării drepturilor de petiţionare şi la corespondenţă pot fi cumpărate de la punctele comerciale din incinta penitenciarului ori în sistem de comandă online sau la distanţă fără a afecta limita de 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie.
(2) În situaţia în care dreptul de a cumpăra bunuri nu se poate asigura prin modalităţile prevăzute la alin. (1), cumpărăturile pot fi făcute din afara locului de deţinere de către personalul desemnat, în baza cererii deţinuţilor şi a ofertelor puse la dispoziţie de către operatorii economici, fără a afecta limita de 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie, cu respectarea condiţiilor prevăzute la alin. (1).
        .................................................
(6) În situaţia achiziţionării unor bunuri de folosinţă îndelungată, permise a fi păstrate sau folosite pe perioada detenţiei, sau a medicamentelor, directorul penitenciarului poate aproba folosirea unei sume mai mari decât cea prevăzută de alin. (1), fără a afecta cuantumul săptămânal al sumelor din care deţinuţii pot efectua cumpărături."

    32. La articolul 151, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu următorul cuprins:
    "(8) Deţinuţii pot cumpăra, săptămânal, maximum 20 de pachete a câte cel mult 20 de ţigarete fiecare, fără a putea deţine asupra lor sau în bagajul personal o cantitate mai mare de 20 de astfel de pachete. Prevederile art. 19 alin. (1) se aplică în mod corespunzător."

    33. La articolul 156, alineatele (1), (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) Serviciile de medicină dentară sunt acordate prin cabinetele de medicină dentară din locurile de deţinere. În cazurile care depăşesc competenţa medicului stomatolog sau dacă în cadrul penitenciarului nu poate fi asigurată asistenţa medicală dentară, se apelează la unităţi sanitare de profil, din afara sistemului penitenciar, aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
(2) În condiţiile existenţei unui contract de furnizare de servicii de medicină dentară cu casa de asigurări de sănătate, serviciile de medicină dentară preventivă şi tratamentele dentare se acordă potrivit prevederilor Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi ale normelor metodologice de aplicare a acestuia.
        .................................................
(5) Locurile de deţinere pot organiza, pe lângă cabinetele de medicină dentară, laboratoare de tehnică dentară încadrate cu tehnician dentar sau pot încheia contracte sau protocoale de colaborare cu laboratoare de tehnică dentară, din reţeaua sanitară publică, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Finanţarea acestor activităţi este asigurată din bugetul locului de deţinere, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie şi, după caz, în condiţiile existenţei unui contract de furnizare de servicii medicale de medicină dentară cu casa de asigurări de sănătate, din veniturile proprii obţinute ca urmare a furnizării de servicii medicale, în baza contractului încheiat de penitenciarul-spital la care este arondat locul de deţinere cu casa de asigurări sociale de sănătate."

    34. La articolul 160, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(10) Femeia condamnată, indiferent de regimul de executare în care este repartizată, însoţită de copilul aflat în penitenciar, poate primi vizite fără dispozitiv de separare în condiţiile art. 138, art. 139 alin. (7) şi (9)-(15), precum şi art. 140-143, ţinându-se seama de nevoile de dezvoltare fizică şi psihologică, de sănătate, de securitate, stabilitate şi apartenenţă la o familie ale copilului."

    35. La articolul 162, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În cazurile prevăzute la alin. (1), administraţia penitenciarului are obligaţia de a prezenta persoana privată de libertate pentru a fi examinată de către un medic legist, cu excepţia situaţiei în care deţinutul refuză, în scris, această procedură."

    36. La articolul 163, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) În cazul deţinuţilor diagnosticaţi cu afecţiuni psihice de natură a determina comportamente autoagresive, aceştia vor fi exceptaţi de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (3)."

    37. La articolul 174, după alineatul (9) se introduc două noi alineate, alin. (10) şi (11), cu următorul cuprins:
    "(10) Pe parcursul cercetării disciplinare, deţinutul căruia i-a fost întocmit raport de incident poate fi suspendat temporar de la muncă în situaţiile în care continuarea activităţii la locul de muncă ar putea afecta starea de ordine şi disciplină ori siguranţa locului de deţinere.
(11) După încheierea cercetării disciplinare, deţinutul care a fost suspendat temporar de la muncă, în condiţiile alin. (10), este reanalizat în cadrul comisiei prevăzute la alin. (1)."

    38. La articolul 187, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu următorul cuprins:
    "(9) La activităţile prevăzute la alin. (1) participă persoanele private de libertate repartizate în acelaşi regim de executare. În mod excepţional, directorul locului de deţinere poate aproba participarea persoanelor private de libertate repartizate în regimuri de executare diferite, cu respectarea următoarelor condiţii:
    a) au o conduită corespunzătoare;
    b) au fost luate măsurile de siguranţă specifice regimului de executare superior ca grad de severitate, necesare menţinerii ordinii şi disciplinei pe perioada desfăşurării activităţilor."

    39. La articolul 191, alineatele (7) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(7) În conţinutul documentelor şcolare şi al diplomelor nu se fac menţiuni cu privire la parcurgerea sau absolvirea cursurilor de şcolarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate.
(8) Personalul didactic necesar pentru instruirea şcolară a deţinuţilor este asigurat de către inspectoratele şcolare judeţene şi salarizat în condiţiile legii, selecţionarea acestuia făcându-se cu avizul administraţiei penitenciarului."

    40. La articolul 193, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Costurile aferente organizării unui curs de formare profesională pot fi suportate din resursele bugetare aparţinând locurilor de deţinere, cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:
    a) agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă şi Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti din unitatea administrativ-teritorială în care este situat penitenciarul nu dispun de fonduri necesare organizării cursului de formare profesională, situaţie care trebuie confirmată de acestea printr-o comunicare scrisă;
    b) analiza nevoilor de educaţie sau a celor instituţionale a evidenţiat necesitatea derulării cursului de formare profesională;
    c) cursul de formare profesională reprezintă o prioritate, raportat la demersurile de reintegrare socială planificate la nivelul penitenciarului;
    d) demersul răspunde priorităţilor strategice stabilite pentru sistemul penitenciar."

    41. La articolul 210, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Recompensa cu suplimentarea numărului convorbirilor online se acordă deţinuţilor aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute de art. 134 alin. (2) şi (3)."

    42. La articolul 211, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Deţinuţii beneficiază de recompensa prevăzută la alin. (1) în maximum 3 luni, calculate începând cu luna imediat următoare datei acordării acesteia."

    43. Articolul 212 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 212
    Recompensa cu suplimentarea dreptului la vizită intimă
    (1) Prin recompensa cu suplimentarea dreptului la vizită intimă se înţelege acordarea, în condiţiile art. 69 din Lege, cu excepţia alin. (1) lit. c), a unei vizite intime în plus faţă de numărul stabilit la art. 146 alin. (1).
    (2) Deţinuţii beneficiază de recompensa prevăzută la alin. (1) în maximum 3 luni, calculate începând cu luna imediat următoare datei acordării acesteia."

    44. La articolul 213 alineatul (2), litera b) se abrogă.
    45. La articolul 213 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influenţa în mod negativ conduita şi comportamentul pe perioada permisiunii de ieşire din penitenciar ori desfăşurarea activităţii organelor judiciare. Administraţia penitenciarului poate solicita, în scris, informaţii organelor judiciare competente;"

    46. La articolul 213, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Solicitarea deţinutului pentru ieşirea din penitenciar pentru cazul prevăzut la art. 99 alin. (1) lit. e) din Lege este însoţită de o copie a certificatului de deces, asigurată, în mod gratuit, de administraţia penitenciarului, precum şi de precizarea locului unde urmează să se deplaseze, a itinerarului urmat şi a mijloacelor financiare de care dispune pe durata permisiunii ieşirii din penitenciar. Administraţia penitenciarului are obligaţia să solicite informaţii autorităţii competente cu privire la decesul invocat."

    47. La articolul 214, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Deţinutul semnează un angajament cu privire la instruirea prevăzută la alin. (2), la activităţile pe care intenţionează să le desfăşoare în stare de libertate, locul unde urmează să se deplaseze, itinerarul urmat, mijloacele financiare de care dispune pe durata permisiunii de ieşire din penitenciar, precum şi la modalităţile de menţinere a contactului cu administraţia penitenciarului."

    48. După articolul 214 se introduce un nou articol, art. 214^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 214^1
    Prezentarea deţinutului la înhumarea soţului sau soţiei, unui copil, părinte, frate sau unei surori ori a unui bunic sau a unei bunici
    (1) În situaţia deţinuţilor din regim de maximă siguranţă sau a deţinuţilor pentru care comisia prevăzută la art. 98 alin. (2) din Lege sau, după caz, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor respinge propunerea privind acordarea recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru cazul prevăzut la art. 99 alin. (1) lit. e) din Lege, directorul penitenciarului analizează posibilitatea prezentării deţinutului, indiferent de regimul de executare a pedepsei în care este repartizat, la locul unde se desfăşoară înhumarea.
    (2) La analizarea prezentării în locul unde se desfăşoară înhumarea, directorul penitenciarului ţine cont de:
    a) categoria din care face parte deţinutul;
    b) durata misiunii şi perioada de timp rămasă până la desfăşurarea înhumării;
    c) distanţa până la destinaţie;
    d) alte motive care pot pune în pericol desfăşurarea misiunii în condiţii de siguranţă."

    49. La articolul 215, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 82 lit. ţ) din Lege, persoana desemnată cu cercetarea disciplinară obţine şi depune la dosarul de cercetare disciplinară un înscris eliberat de către personalul medical al penitenciarului, din care să rezulte dacă deţinutul suferă ori nu suferă de afecţiuni psihice de natura celor prevăzute la art. 220 alin. (4)."

    50. La articolul 217 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Pentru comiterea abaterilor prevăzute la art. 100 alin. (2) din Lege, precum şi în cazul prevăzut la art. 99 alin. (3) se poate aplica una dintre următoarele sancţiuni disciplinare:"

    51. La articolul 218, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Pentru comiterea abaterilor prevăzute la art. 100 alin. (1) din Lege, precum şi în cazurile prevăzute la art. 22 alin. (4), art. 23 alin. (2), art. 33 alin. (6), art. 87 alin. (7) şi art. 108 alin. (8) se poate aplica una dintre următoarele sancţiuni disciplinare:"

    52. La articolul 220, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Persoanele private de libertate diagnosticate cu afecţiuni psihice de natură a determina comportamente autoagresive nu pot fi sancţionate pentru nerespectarea interdicţiei prevăzute la art. 82 lit. ţ) din Lege."

    53. La articolul 223, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Sancţiunea disciplinară sau clasarea dosarului de cercetare disciplinară se stabileşte de comisia de disciplină, prin hotărâre scrisă şi motivată."

    54. La articolul 225, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Sancţiunea disciplinară cu izolarea se execută, de regulă, individual, în secţiile de maximă siguranţă ale penitenciarelor sau în camere special amenajate, indiferent de regimul de executare a pedepsei în care se află persoana sancţionată, şi este pusă în executare de îndată, după rămânerea definitivă a sancţiunii disciplinare."

    55. La articolul 237, alineatul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(11) Cu informarea medicului care asigură asistenţa medicală în centrul de reţinere şi arestare preventivă, persoana privată de libertate poate solicita să fie examinată la locul de deţinere, la nivelul cabinetului medical, de un anumit medic din afara sistemului sanitar al Ministerului Afacerilor Interne. Consultaţia se efectuează contra cost, plata urmând a se face de către persoana privată de libertate sau aparţinătorii acesteia. Constatările medicului din afara sistemului sanitar al Ministerului Afacerilor Interne se consemnează în fişa medicală a persoanei private de libertate, urmând ca, în funcţie de starea de sănătate a persoanei, medicul examinator împreună cu medicul care asigură asistenţa medicală la nivelul centrului de reţinere şi arestare preventivă să decidă conduita de urmat. Prescripţia/Scrisoarea medicală eliberată de acest medic se anexează la fişa medicală."

    56. La articolul 238, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) La primirea în centrele de reţinere şi arestare preventivă, persoanele private de libertate sunt supuse vizitei medicale sumare, cu scopul depistării semnelor evidente de agresiune, adicţii, tulburări psihice, risc de suicid, al depistării bolilor infectocontagioase şi parazitare şi, după caz, al unor măsuri igenico-sanitare adecvate pentru intrarea în colectivitate, potrivit normelor legale sanitare în vigoare. Procedura vizitei medicale se stabileşte prin regulamentul prevăzut la art. 107 alin. (2) din Lege.
        ...................................

    (3) Vizita medicală, examenul clinic complet şi, după caz, investigaţiile paraclinice în situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) se efectuează de personal medico-sanitar din reţeaua sanitară a Ministerului Afacerilor Interne. În situaţia în care aceste activităţi nu pot fi desfăşurate în reţeaua sanitară a Ministerului Afacerilor Interne, vizita medicală, examenul clinic complet şi, după caz, investigaţiile paraclinice se asigură în unităţi sanitare din reţeaua publică, situaţia persoanei private de libertate fiind analizată cu prioritate."

    57. La articolul 245 alineatul (2), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. f^1), cu următorul cuprins:
    "f^1) primirea prin virament bancar a sumelor de bani în lei de la membrii familiei, aparţinători sau alte persoane prevăzute la art. 149 alin. (1^1);"

    58. La articolul 246, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Declararea în mod fals a identităţii sau a calităţii persoanelor prevăzute la alin. (1), consemnată în cuprinsul cererii formulate conform alin. (2), constituie abatere disciplinară gravă."

    59. La articolul 246, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Persoanele private de libertate pot efectua convorbiri telefonice, după cum urmează:
    a) zilnic, arestaţii preventiv şi persoanele condamnate aflate temporar în centrele de reţinere şi arestare preventivă, 3 apeluri telefonice cu durata maximă cumulată stabilită în condiţiile prevăzute la alin. (4);
    b) în cazuri excepţionale, precum şi pentru asigurarea exercitării dreptului prevăzut la art. 110 alin. (3) din Lege, cu aprobarea şefului centrului de reţinere şi arestare preventivă, se pot acorda convorbiri telefonice şi peste numărul prevăzut la lit. a).
(4) Durata unei convorbiri telefonice este de la 30 la 60 de minute, în funcţie de numărul solicitărilor de acordare a convorbirilor telefonice, a aparatelor telefonice instalate şi de gradul de ocupare al centrului de reţinere şi arestare preventivă."

    60. La articolul 248, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), vizita cu copilul minor al persoanei private de libertate se acordă fără dispozitiv de separare, dacă persoana privată de libertate nu se află în una dintre următoarele situaţii:
    a) antecedentele penale, disciplinare sau comportamentale ale acesteia conduc la afectarea interesului superior al copilului;
    b) există date şi informaţii despre posibilitatea introducerii de obiecte ori substanţe interzise;
    c) faţă de persoana privată de libertate s-a declanşat procedura disciplinară sau a fost sancţionată disciplinar în ultimele 60 de zile pentru introducere, comercializare ori deţinere de droguri, medicamente fără prescripţie medicală sau obiecte interzise, pentru exercitarea de violenţe ori pentru abateri disciplinare comise în cadrul sectorului de acordare a drepturilor la pachet şi vizită;
    d) este inclusă în categoria celor care prezintă risc pentru siguranţa centrului de reţinere şi arestare preventivă."

    61. Articolul 249 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 249
    Dreptul la vizită intimă
    (1) Persoanele arestate preventiv în cursul urmăririi penale pot beneficia de vizită intimă în condiţiile art. 112^1 din Lege.
    (2) Evaluarea participării active la activităţi de muncă neremunerată se face ţinându-se seama de participarea la activităţi lucrative neremunerate şi realizarea sarcinilor de lucru primite în cadrul efectuării acestor activităţi.
    (3) În cazul în care persoana arestată preventiv, din motive neimputabile acesteia, nu mai participă la muncă, verificarea îndeplinirii criteriului prevăzut la art. 112^1 alin. (1) lit. e) din Lege se realizează prin analiza perioadelor de activitate cu cele de inactivitate, în cuprinsul celor 30 de zile de dinaintea formulării cererii."

    62. La articolul 250, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(9) Pentru vizita prevăzută la alin. (7) nu este necesar să fie îndeplinite condiţiile menţionate la art. 112^1 alin. (1) lit. a) şi c)-e) din Lege."

    63. La articolul 252, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Persoanele private de libertate pot cumpăra, săptămânal, maximum 20 de pachete a câte cel mult 20 de ţigarete fiecare, fără a putea deţine asupra lor sau în bagajul personal o cantitate mai mare de 20 de astfel de pachete. Prevederile art. 19 alin. (1) se aplică în mod corespunzător."

    64. La articolul 252, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Persoanele private de libertate pot solicita administraţiei centrului în care se află să achiziţioneze medicamente şi/sau suplimente alimentare pentru uzul personal, indiferent de forma de prezentare, fără a fi afectat cuantumul săptămânal al sumelor din care pot efectua cumpărături. Şeful centrului desemnează persoanele responsabile cu achiziţionarea medicamentelor şi/sau suplimentelor alimentare solicitate de către persoanele private de libertate numai la recomandarea medicului care asigură asistenţa medicală în centrul de reţinere şi arestare preventivă sau a unui alt medic, cu avizul medicului care asigură asistenţa medicală în centrul de reţinere şi arestare preventivă, în baza unei prescripţii medicale."

    65. La articolul 262, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Persoana privată de libertate aflată în refuz de hrană este examinată medical zilnic şi ori de câte ori este necesar, făcându-se menţiuni în formular şi, după caz, în fişa medicală."

    66. La articolul 263, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În situaţia în care, în urma investigaţiilor şi determinărilor clinice şi paraclinice de specialitate, medicul sau personalul medical desemnat cu avizul medicului constată că persoana aflată în refuz de hrană s-a alimentat, întocmeşte un proces-verbal de constatare a încetării stării de refuz de hrană, pe care îl prezintă şefului centrului de reţinere şi arestare preventivă. Refuzul persoanei private de libertate de a se supune la investigaţii şi determinări clinice şi paraclinice de specialitate se consideră încetare a refuzului de hrană."

    67. Articolul 270 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 270
    Drepturile arestaţilor preventiv în curs de judecată
    (1) Dispoziţiile art. 123-138, art. 139 alin. (7)-(16), art. 140, art. 141, art. 142 alin. (1) lit. f), alin. (2), (4) şi (5), precum şi ale art. 143-172 se aplică în mod corespunzător, cu excepţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) din prezentul articol.
    (2) Deţinuţii arestaţi preventiv în curs de judecată au dreptul la 6 vizite lunar, desfăşurate fără dispozitiv de separare, dacă aceştia nu se află în una din următoarele situaţii:
    a) prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului;
    b) se află în perioada de carantină şi observare;
    c) sunt sancţionaţi disciplinar în ultimele 18 luni, iar sancţiunea nu a fost ridicată;
    d) se află în cursul procedurii disciplinare pentru comiterea unor abateri disciplinare grave sau foarte grave;
    e) analiza antecedentelor penale, disciplinare sau comportamentale ale acestora pun în pericol siguranţa locului de deţinere;
    f) există date şi informaţii despre posibilitatea introducerii de obiecte ori substanţe interzise.
    (3) Deţinuţii arestaţi preventiv în curs de judecată au dreptul de a efectua zilnic, pe cheltuiala lor, 10 convorbiri telefonice, cu durata maximă cumulată de 90 de minute."

    68. Articolul 273 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 273
    Aplicarea unor dispoziţii
    Dispoziţiile cap. IX şi X din titlul III se aplică în mod corespunzător şi persoanelor arestate preventiv, cu excepţia prevederilor art. 213 şi 214."

    69. La articolul 315, alineatul unic devine alineatul (1).
    70. La articolul 315, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:
    "(2) Cu aprobarea directorului locului de deţinere, minorii care execută o măsură educativă privativă de libertate pot desfăşura activităţi de instruire şcolară şi formare profesională şi pot participa la activităţi de reintegrare socială, pe o perioadă determinată, în comun cu persoanele internate tinere şi cu cele cu vârsta mai mare de 21 de ani, cu îndeplinirea cerinţelor legate de luarea măsurilor necesare pentru siguranţa locurilor de deţinere, precum şi a măsurilor de pază, supraveghere şi escortare şi menţinerii ordinii şi disciplinei în rândul acestora."

    71. La articolul 325 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) au manifestat interes în procesul educativ, iar la purtare au obţinut calificativul «Foarte bine», în cazul învăţământului şcolar primar, respectiv cel puţin nota nouă, în cazul învăţământului secundar inferior;"

    72. La articolul 325 alineatul (1), litera f) se abrogă.
    73. La articolul 326 alineatul (2), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) au manifestat interes în procesul educativ;"

    74. La articolul 328 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) au manifestat interes în procesul educativ, iar la purtare au obţinut calificativul «Foarte bine», în cazul învăţământului şcolar primar, respectiv cel puţin nota nouă, în cazul învăţământului secundar inferior;"

    75. La articolul 329, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Dispoziţiile art. 214 şi 214^1 se aplică în mod corespunzător."

    76. La articolul 330, alineatul (2) se modifică şi avea următorul cuprins:
    "(2) Dispoziţiile art. 215 alin. (2)-(3) se aplică în mod corespunzător."

    77. La articolul 332 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Pentru comiterea abaterilor prevăzute la art. 100 alin. (2) din Lege, precum şi în cazul prevăzut la art. 99 alin. (3) se poate aplica una dintre următoarele sancţiuni disciplinare:"

    78. La articolul 333 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Pentru comiterea abaterilor prevăzute la art. 100 alin. (1) şi art. 173 alin. (2) din Lege, precum şi în cazurile prevăzute la art. 22 alin. (4), art. 23 alin. (2), art. 33 alin. (6), art. 87 alin. (7) şi art. 108 alin. (8) se poate aplica una dintre următoarele sancţiuni disciplinare:"

    79. La articolul 339, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Dispoziţiile art. 64 şi ale art. 68-72, respectiv ale art. 80 şi art. 84-87 şi cele referitoare la acordarea drepturilor persoanelor condamnate în regimul închis, respectiv deschis se aplică în mod corespunzător regimului de executare în care sunt incluse.
(3) Administraţia penitenciarului şi comisiile prevăzute de art. 32 alin. (1), art. 97 alin. (2), art. 98 alin. (2) şi art. 103 alin. (2) din Lege sunt competente să dispună în conformitate cu prevederile din cap. IV-X, titlul V, care se aplică în mod corespunzător."

    80. La anexa nr. 1 capitolul II, punctul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌──┬───────────────────┬────────┬──┬──┬┐
│ │Aparat de uscat │1 │ │ ││
│9.│părul de maximum │bucată*)│Nu│Da││
│ │1.000 W │ │ │ ││
└──┴───────────────────┴────────┴──┴──┴┘

"

    81. La anexa nr. 1 capitolul III, punctele 6, 9 şi 19 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "

┌───┬─────────────┬─────────────┬──┬──┬┐
│ │Ceas de mână │ │ │ ││
│ │nonsmart, cu │ │ │ ││
│ │excepţia │ │ │ ││
│ │celor din │ │ │ ││
│ │metale │ │ │ ││
│6. │preţioase ori│1 bucată │Da│Da││
│ │cu pietre │ │ │ ││
│ │preţioase/ │ │ │ ││
│ │semipreţioase│ │ │ ││
│ │şi care să nu│ │ │ ││
│ │îndeplinească│ │ │ ││
│ │alte funcţii │ │ │ ││
├───┴─────────────┴─────────────┴──┴──┴┤
│…………………………………….. │
├───┬─────────────┬─────────────┬──┬──┬┤
│ │Ţigarete │20 de pachete│ │ ││
│ │ambalate în │a câte cel │ │ ││
│9. │pachete a │mult 20 de │Nu│Da││
│ │câte cel mult│ţigarete │ │ ││
│ │20 de │fiecare, │ │ ││
│ │bucăţi*****) │săptămânal │ │ ││
├───┴─────────────┴─────────────┴──┴──┴┤
│……………………………………… │
├───┬─────────────┬─────────────┬──┬──┬┤
│ │Televizor │ │ │ ││
│ │nonsmart cu │ │ │ ││
│ │sau fără │ │ │ ││
│ │telecomandă, │ │ │ ││
│ │cu diagonala │ │ │ ││
│ │de maximum 82│ │ │ ││
│ │cm, fără │ │ │ ││
│ │opţiunea de │ │ │ ││
│ │înregistrare,│ │ │ ││
│ │fără │1 bucată*), │ │ ││
│ │posibilitatea│cu aprobarea │ │ ││
│ │de stocare a │directorului,│ │ ││
│ │informaţiei, │în funcţie de│ │ ││
│ │fără port sau│arhitectura │ │ ││
│19.│adaptor │camerei şi de│Da│Da││
│ │pentru │numărul │ │ ││
│ │carduri de │persoanelor │ │ ││
│ │memorie, fără│private de │ │ ││
│ │mufe de │libertate │ │ ││
│ │conectare la │ │ │ ││
│ │memorii │ │ │ ││
│ │externe, fără│ │ │ ││
│ │opţiunea de │ │ │ ││
│ │comunicare │ │ │ ││
│ │prin porturi │ │ │ ││
│ │wireless sau │ │ │ ││
│ │cu aceste │ │ │ ││
│ │opţiuni │ │ │ ││
│ │inactive │ │ │ ││
└───┴─────────────┴─────────────┴──┴──┴┘

"

    82. La anexa nr. 1 capitolul III, după punctul 38 se introduce un nou punct, pct. 39, cu următorul cuprins:
    "

┌───┬──────────────────┬────────┬──┬──┬┐
│ │Căşti audio cu │ │ │ ││
│ │fir, fără microfon│1 │ │ ││
│39.│ataşat şi care să │bucată*)│Nu│Da││
│ │nu îndeplinească │ │ │ ││
│ │alte funcţii │ │ │ ││
└───┴──────────────────┴────────┴──┴──┴┘

"

    83. La anexa nr. 1 capitolul IV, punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌──┬───────────────────────────┬┬──┬──┬┐
│6.│Ceai sub formă de plicuri ││Nu│Da││
└──┴───────────────────────────┴┴──┴──┴┘

"

    84. La anexa nr. 1 capitolul IV, după punctul 8 se introduce un nou punct, pct. 9, cu următorul cuprins:
    "

┌──┬─────┬──────────────────────┬──┬──┬┐
│ │ │Maximum 2 kg lunar, │ │ ││
│9.│Zahăr│ambalat în plicuri de │Nu│Da││
│ │ │cel mult 10 grame │ │ ││
└──┴─────┴──────────────────────┴──┴──┴┘

"

    85. La anexa nr. 1, după capitolul IV se introduce un nou capitol, cap. V, cu următorul cuprins:
    "

┌─────────────────────────────────────────┐
│V. Bunuri şi produse necesare creşterii │
│şi îngrijirii copilului până la vârsta de│
│un an │
├──┬──────────────────┬────────────┬──┬──┬┤
│1.│Scutece de unică │în raport de│Da│Da││
│ │folosinţă******) │nevoi │ │ ││
├──┼──────────────────┼────────────┼──┼──┼┤
│2.│Lapte praf******) │în raport de│Da│Da││
│ │ │nevoi │ │ ││
├──┼──────────────────┼────────────┼──┼──┼┤
│3.│Haine pentru │în raport de│Da│Da││
│ │nou-născuţi******)│nevoi │ │ ││
├──┼──────────────────┼────────────┼──┼──┼┤
│4.│Biberon/ │în raport de│Da│Da││
│ │suzetă******) │nevoi │ │ ││
├──┼──────────────────┼────────────┼──┼──┼┤
│ │Alte obiecte sau │ │ │ ││
│ │dispozitive │în raport de│ │ ││
│ │necesare pentru │nevoile │ │ ││
│5.│creşterea şi │stabilite de│Nu│Da││
│ │îngrijirea │medicul de │ │ ││
│ │copilului cu │specialitate│ │ ││
│ │vârsta de până la │ │ │ ││
│ │un an******) │ │ │ ││
└──┴──────────────────┴────────────┴──┴──┴┘

    ******) Doar pentru mamele care au în îngrijire copii cu vârsta de până la un an."

    86. La anexa nr. 2 capitolul III, punctele 6, 8 şi 17 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "

┌───┬───────────────┬───────────┬──┬──┬┐
│ │Ceas de mână │ │ │ ││
│ │nonsmart, cu │ │ │ ││
│ │excepţia celor │ │ │ ││
│ │din metale │ │ │ ││
│ │preţioase ori │ │ │ ││
│6. │cu pietre │1 bucată │Da│Da││
│ │preţioase/ │ │ │ ││
│ │semipreţioase │ │ │ ││
│ │şi care să nu │ │ │ ││
│ │îndeplinească │ │ │ ││
│ │alte funcţii │ │ │ ││
├───┴───────────────┴───────────┴──┴──┴┤
│………………………………………. │
├───┬───────────────┬───────────┬──┬──┬┤
│ │ │20 de │ │ ││
│ │Ţigarete │pachete a │ │ ││
│ │ambalate în │câte cel │ │ ││
│8. │pachete a câte │mult 20 de │Nu│Da││
│ │cel mult 20 de │ţigarete │ │ ││
│ │bucăţi*****) │fiecare, │ │ ││
│ │ │săptămânal │ │ ││
├───┴───────────────┴───────────┴──┴──┴┤
│…………………………………………. │
├───┬───────────────┬───────────┬──┬──┬┤
│ │Televizor │ │ │ ││
│ │nonsmart cu sau│ │ │ ││
│ │fără │ │ │ ││
│ │telecomandă, cu│ │ │ ││
│ │diagonala de │ │ │ ││
│ │maximum 82 cm, │ │ │ ││
│ │fără opţiunea │ │ │ ││
│ │de │1 bucată*) │ │ ││
│ │înregistrare, │cu │ │ ││
│ │fără │aprobarea │ │ ││
│ │posibilitatea │şefului │ │ ││
│ │de stocare a │centrului, │ │ ││
│ │informaţiei, │în funcţie │ │ ││
│17.│fără port sau │de │Da│Da││
│ │adaptor pentru │arhitectura│ │ ││
│ │carduri de │camerei şi │ │ ││
│ │memorie, fără │a numărului│ │ ││
│ │mufe de │persoanelor│ │ ││
│ │conectare la │private de │ │ ││
│ │memorii │libertate │ │ ││
│ │externe, fără │ │ │ ││
│ │opţiunea de │ │ │ ││
│ │comunicare prin│ │ │ ││
│ │porturi │ │ │ ││
│ │wireless sau cu│ │ │ ││
│ │aceste opţiuni │ │ │ ││
│ │inactive │ │ │ ││
└───┴───────────────┴───────────┴──┴──┴┘

"

    87. La anexa nr. 2 capitolul IV, punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌──┬───────────────────────────┬┬──┬──┬┐
│6.│Ceai sub formă de plicuri ││Nu│Da││
└──┴───────────────────────────┴┴──┴──┴┘

"

    88. La anexa nr. 2 capitolul IV, după punctul 8 se introduce un nou punct, pct. 9, cu următorul cuprins:
    "

┌──┬─────┬──────────────────────┬──┬──┬┐
│ │ │Maximum 2 kg lunar, │ │ ││
│9.│Zahăr│ambalat în plicuri de │Nu│Da││
│ │ │cel mult 10 grame │ │ ││
└──┴─────┴──────────────────────┴──┴──┴┘

"





                                                      PRIM-MINISTRU
                                                    ION-MARCEL CIOLACU
                                                     Contrasemnează:
                                        Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
                                                 Marian-Cătălin Predoiu
                                                  Ministrul justiţiei,
                                                 Alina-Ştefania Gorghiu

         Bucureşti, 14 septembrie 2023.
         Nr. 850.

                                        --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016