Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 829 din 5 august 2021  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 829 din 5 august 2021 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 769 din 9 august 2021
    Având în vedere prevederile:
    - Regulamentului (UE) 2020/2.220 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziţii tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 şi 2022 şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013, (UE) nr. 1.306/2013 şi (UE) nr. 1.307/2013 în ceea ce priveşte resursele şi aplicarea regulamentelor respective în anii 2021 şi 2022 şi a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 în ceea ce priveşte resursele şi repartizarea unui astfel de sprijin pentru anii 2021 şi 2022;
    – Regulamentului (UE) 2020/2.094 al Consiliului din 14 decembrie 2020 de instituire a unui instrument de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de COVID-19,

    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 6 aprilie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2 alineatul (1), litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "i) PNDR 2014-2020 - reprezintă documentul programatic, în sensul art. 6 din regulament, în care sunt prevăzute măsurile şi sumele alocate României din FEADR, care se aprobă de Comisia Europeană prin decizie şi include perioada de tranziţie conform art. 1 din Regulamentul (UE) 2020/2.220 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziţii tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 şi 2022 şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013, (UE) nr. 1.306/2013 şi (UE) nr. 1.307/2013 în ceea ce priveşte resursele şi aplicarea regulamentelor respective în anii 2021 şi 2022 şi a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 în ceea ce priveşte resursele şi repartizarea unui astfel de sprijin pentru anii 2021 şi 2022;"

    2. La articolul 3 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) prezentarea dovezii cofinanţării private a investiţiei, prin extras de cont şi/sau contract de credit acordat în vederea implementării proiectului. Atât extrasul de cont, cât şi contractul de credit vor menţiona valoarea totală a cofinanţării private. În cazul în care dovada cofinanţării se prezintă prin extras de cont, acesta va fi însoţit şi de angajamentul solicitantului că minimum 50% din disponibilul prezentat va fi destinat plăţilor aferente implementării proiectului. Verificările, în acest din urmă caz, se vor face la depunerea primei cereri de plată şi vor viza justificarea modului de utilizare a sumei din extrasul de cont reprezentând dovada cofinanţării private, respectiv că suma din soldul contului beneficiarului, conform extrasului emis cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii primei cereri de plată, şi suma cheltuielilor aferente proiectului realizate până la acel moment acoperă 50% din valoarea cofinanţării private;"

    3. La articolul 3 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) în cazul depunerii mai multor cereri de finanţare, solicitantul/beneficiarul, după caz, trebuie să dovedească existenţa cofinanţării private pentru toate proiectele."

    4. La articolul 3, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Începând cu anul 2021, la nivel de măsură se pot depune maximum două cereri de finanţare prin care se solicită finanţare pentru componente sau submăsuri diferite.
(3) Începând cu anul 2021, în cadrul aceleiaşi submăsuri, un solicitant poate depune maximum două cereri de finanţare pentru proiecte privind componente diferite, cu respectarea condiţiilor de eligibilitate."

    5. La articolul 4, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Beneficiarii prezintă cererea eligibilă pentru prima tranşă de plată şi documentele justificative în termen de cel mult 6 luni de la data semnării contractului de finanţare, în cazul proiectelor pentru investiţii în achiziţii simple, respectiv în termen de cel mult 12 luni, în cazul proiectelor pentru investiţii ce presupun construcţii-montaj şi al proiectelor ce prevăd plantarea de specii perene agricole şi forestiere, de la data semnării contractului de finanţare. Aceste termene se pot prelungi cu cel mult 3 luni, cu plata penalităţilor prevăzute în contractul de finanţare, iar în cazul măsurilor de investiţii private, şi cu prezentarea de către beneficiar a dovezii demarării execuţiei investiţiei."

    6. La articolul 7, alineatul (5) se abrogă.
    7. La articolul 8 alineatul (3), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) respectarea preţurilor de referinţă pe kilometrul de investiţie la lucrările de infrastructură ce vizează construirea/ modernizarea drumurilor de exploatare agricolă finanţate prin submăsura 4.3.A - Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - componenta Infrastructură de acces agricolă, ce vor fi stabilite în baza Metodologiei de verificare a rezonabilităţii preţurilor, care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;"

    8. La articolul 12, alineatele (3) şi (3^1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Durata maximă de execuţie prevăzută la alin. (1) şi (2) poate fi prelungită dacă, la momentul solicitării, beneficiarii au încasat plăţi de minimum 45%, fără a fi luat în calcul avansul primit, după verificarea dovezii cofinanţării private pentru finalizarea investiţiei şi cu aplicarea penalităţilor prevăzute în contractul de finanţare, cu excepţia investiţiilor care prevăd adaptarea la standardele europene prevăzute în legislaţia europeană specifică, pentru care prelungirea nu poate depăşi termenul de graţie legal impus pentru adaptarea la standarde.
(3^1) Prelungirea duratei maxime de execuţie a contractelor de finanţare potrivit prevederilor alin. (3) se efectuează cu încadrarea în termenul de plată prevăzut la art. 65 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.303/2013, AFIR urmând a încheia, în condiţiile legii, acte adiţionale la contractele de finanţare, ţinând cont de stadiul de realizare şi de specificitatea investiţiilor aferente fiecărui proiect, precum şi de evitarea riscului de dezangajare pentru alocările anilor 2019-2022, astfel cum sunt prevăzute în capitolul 10 din PNDR 2014-2020."

    9. La articolul 13, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Garanţia prevăzută la alin. (3) trebuie constituită la dispoziţia AFIR pentru o perioadă cuprinsă între data cererii de acordare a avansului şi data expirării duratei de execuţie a contractului."

    10. La articolul 16^2, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 16^2
    (1) Durata de monitorizare aferentă proiectelor pentru submăsurile 16.4 «Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare» în sectorul agricol şi 16.4a «Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare» în sectorul pomicol, denumite în continuare submăsura 16.4 şi submăsura 16.4a, care nu prevăd achiziţia de mijloace fixe, respectiv pentru submăsurile 6.1, 6.2 şi 6.3 este de 3 ani, calculată de la data efectuării plăţii tranşei a doua de plată/ultimei plăţi, după caz.
    (2) Durata de valabilitate a contractelor de finanţare pentru proiectele din cadrul submăsurilor 3.1 «Sprijin pentru atragerea de noi participanţi la sistemele de calitate», 3.2 «Sprijin pentru activităţile de informare şi de promovare puse în aplicare de grupurile de producători în cadrul pieţei interne», 9.1 şi 9.1a încetează odată cu efectuarea ultimei plăţi/plăţii aferente ultimei tranşe de plată."

    11. La articolul 23, alineatul (2) se abrogă.
    12. La articolul 24, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care Strategia de dezvoltare locală, denumită în continuare SDL, nu este depusă de GAL pentru evaluare şi selecţie sau este depusă, dar nu respectă condiţiile minime detaliate în Ghidul solicitantului, se procedează la recuperarea sprijinului financiar acordat pentru cheltuielile de animare în cadrul submăsurii 19.1 «Sprijin pregătitor», denumită în continuare submăsura 19.1."

    13. La articolul 24, alineatul (3) se abrogă.
    14. La articolul 24, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Pentru proiectele de investiţii finanţate în cadrul sM 19.2 şi sM 19.3 «Pregătirea şi implementarea activităţilor de cooperare ale Grupului de Acţiune Locală», denumită în continuare submăsura 19.3, se aplică regulile stabilite pentru măsurile de investiţii, potrivit art. 3-15, cu excepţia art. 3 alin. (1) lit. d), alin. (2)-(4) şi art. 7 alin. (8)."

    15. La articolul 24 alineatul (5), după litera d) se introduce o literă nouă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) nu mai mult de un proiect pe o măsură în cadrul aceleiaşi sesiuni lansate de GAL."

    16. La articolul 24, alineatele (6), (10) şi (11) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(6) Pentru proiectele de servicii finanţate în cadrul submăsurilor 19.2, 19.3 şi 19.4 se aplică dispoziţiile art. 3 alin. (1) lit. a)-c), art. 5, 6, 8 şi art. 13-15.
    ..................................................................................................
(10) Beneficiarii proiectelor de servicii finanţate în cadrul submăsurilor 19.2 şi 19.3 prezintă o cerere eligibilă pentru prima tranşă de plată şi documentele justificative în termen de 6 luni de la data semnării angajamentului legal cu AFIR, sub sancţiunea rezilierii acestuia. Acest termen poate fi prelungit cu maximum 3 luni, fără aplicarea de penalităţi, pe baza unui memoriu justificativ aprobat de AFIR.
(11) Pe parcursul implementării fiecărui angajament cu AFIR, beneficiarii sM 19.4 au obligaţia de a prezenta minimum o cerere de plată eligibilă, însoţită de documente justificative, excluzând cererea de plată privind avansul, în termen de maximum 12 luni de la semnarea fiecărui angajament legal cu AFIR, sub sancţiunea rezilierii acestuia şi retragerii autorizaţiei de funcţionare a GAL. Acest termen poate fi prelungit cu maximum 3 luni, fără aplicarea de penalităţi, pe baza unui memoriu justificativ aprobat de AFIR."

    17. La articolul 28, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) Potrivit prevederilor art. 27 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.303/2013 şi ale PNDR 2014-2020, completarea contribuţiei financiare acordate de Uniunea Europeană din FEADR se asigură anual de la bugetul de stat, cu excepţia instrumentului de redresare al Uniunii Europene."



    ART. II
    (1) Dispoziţiile art. 3 alin. (2) şi (3), art. 4 alin. (4), art. 8 şi ale art. 12 alin. (3) şi (3^1) din Hotărârea Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum au fost modificate prin prezenta hotărâre, se aplică pentru sesiunile de depunere proiecte organizate după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
    (2) Metodologia de verificare a rezonabilităţii preţurilor, prevăzută la art. 8 alin. (3) lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 226/2015, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată prin prezenta hotărâre, se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale în termen de cel mult 60 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

    ART. III
    Hotărârea Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 6 aprilie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    FLORIN-VASILE CÎŢU
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Aurel Simion,
                    secretar de stat
                    Ministrul finanţelor, interimar,
                    Florin-Vasile Cîţu
                    p. Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Marius-Mihai Vasiliu,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Cornel Feruţă,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 5 august 2021.
    Nr. 829.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016