Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 781 din 16 iunie 2022  privind înfiinţarea Comitetului interministerial pentru analiza cadrului  legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversităţii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 781 din 16 iunie 2022 privind înfiinţarea Comitetului interministerial pentru analiza cadrului legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversităţii

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 595 din 20 iunie 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 24 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    (1) Se înfiinţează Comitetul interministerial pentru analiza cadrului legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversităţii, denumit în continuare Comitet interministerial, organism consultativ, fără personalitate juridică, care funcţionează pe lângă Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
    (2) Comitetul interministerial acţionează în scopul aplicării Reformei R.2 - Reforma sistemului de management al ariilor naturale protejate în vederea implementării coerente şi eficace a Strategiei europene privind biodiversitatea, din cadrul pilonului I „Tranziţia verde“, componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii, din Planul naţional de redresare şi rezilienţă al României.

    ART. 2
    În activitatea sa, Comitetul interministerial urmăreşte analiza cadrului legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversităţii, propunând Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor modificări şi/sau completări ale cadrului legal, în funcţie de informaţiile actualizate despre distribuţia speciilor şi habitatelor şi dinamica stării de conservare a acestora.

    ART. 3
    (1) Comitetul interministerial cuprinde 13 membri, este coordonat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este constituit din câte un reprezentant al ministerelor de resort şi al autorităţilor subordonate responsabile pentru sectoarele relevante din domeniul: educaţie, agricultură, pescuit, acvacultură, silvicultură, vânătoare, turism, organizare spaţială, transport, energie, apărare naţională, mediu, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    (2) Membrii Comitetului interministerial sunt reprezentaţi la nivel de ministru/secretar de stat/preşedinte sau director general cu responsabilităţi în domeniu. În situaţiile în care aceştia se află în imposibilitatea de a participa la reuniune, reprezentarea se realizează la nivel de director general sau, după caz, de director al structurii de specialitate.
    (3) Componenţa nominală a Comitetului interministerial se face pe baza propunerilor formulate de conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice/entităţilor prevăzute la alin. (1) şi se aprobă prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor.
    (4) În cadrul reuniunilor Comitetului interministerial pot participa şi reprezentanţi ai societăţii civile, cu activitate dovedită în domeniul conservării biodiversităţii, având rol de observatori.
    (5) În funcţie de ordinea de zi a reuniunii, oricare dintre membrii Comitetului interministerial poate supune spre aprobare preşedintelui comitetului propunerea de participare, cu rol consultativ, a unor experţi în domeniile prevăzute la alin. (1), din cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale care au reprezentanţi în Comitetul interministerial, precum şi din cadrul autorităţilor/instituţiilor care îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea, în coordonarea sau în subordinea acestora.
    (6) Pentru analizarea şi soluţionarea unor probleme tehnice specifice se constituie, după caz, în cadrul Comitetului interministerial grupuri de lucru alcătuite din experţi din cadrul autorităţilor, instituţiilor şi organizaţiilor, inclusiv neguvernamentale, publice sau private, cu responsabilităţi în domeniile prevăzute la alin. (1), având durată limitată de funcţionare şi desfăşurându-şi activitatea prin convocarea întâlnirilor periodice ori de câte ori este necesar atingerii scopului pentru care s-au constituit.

    ART. 4
    (1) Preşedintele Comitetului interministerial este conducătorul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
    (2) În situaţiile în care ministrul mediului, apelor şi pădurilor se află în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia de preşedinte al Comitetului interministerial, acesta deleagă responsabilităţile şi atribuţiile sale secretarului de stat cu responsabilităţi în domeniul conservării biodiversităţii.

    ART. 5
    (1) Pe baza rezultatelor activităţii, Comitetul interministerial propune Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor modificări şi/sau completări legislative/ghiduri, propuneri de proceduri de modificare şi armonizare a prevederilor legislative, astfel încât actualul cadru legislativ care reglementează diversele sectoare relevante să nu afecteze/restricţioneze punerea în aplicare a măsurilor de conservare din planurile de management pentru ariile naturale protejate.
    (2) Comitetul interministerial exercită următoarele atribuţii principale:
    a) urmăreşte şi analizează integrarea obiectivelor prevăzute în cadrul Strategiei Uniunii Europene privind biodiversitatea 2030, a legislaţiei specifice privind biodiversitatea, a planurilor de management şi a obiectivelor de conservare stabilite pentru habitatele şi speciile pentru care au fost desemnate siturile Natura 2000 în legislaţia specifică sectoarelor cu impact asupra biodiversităţii prevăzute la art. 3 alin. (1);
    b) propune autorităţilor competente în domeniile: educaţie, agricultură, pescuit, acvacultură, silvicultură, vânătoare, turism, organizare spaţială, transport, energie, apărare naţională, mediu măsuri juridice, instituţionale, administrative şi economico-financiare, după caz, pentru stimularea şi accelerarea integrării principiilor şi obiectivelor de mediu şi dezvoltare durabilă în celelalte politici naţionale şi sectoriale;
    c) propune şi recomandă autorităţilor publice centrale cu competenţe în domeniile prevăzute la art. 3 alin. (1) sau, după caz, stabileşte măsuri care să asigure conformarea politicilor şi programelor de dezvoltare regională şi locală cu obiectivele de conservare a biodiversităţii.


    ART. 6
    (1) Pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor Comitetului interministerial se înfiinţează un secretariat tehnic, care funcţionează în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.
    (2) Atribuţiile şi responsabilităţile secretariatului tehnic se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare al Comitetului interministerial.

    ART. 7
    Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comitetului interministerial se adoptă de către acesta la prima sa reuniune, se aprobă prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    p. Viceprim-ministru,
                    Mihaela-Ioana Kaitor,
                    secretar de stat
                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu
                    p. Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Robert-Eugen Szép,
                    secretar de stat
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Marcel-Ioan Boloş
                    p. Ministrul antreprenoriatului şi turismului,
                    Florin-Sergiu Dobrescu,
                    secretar de stat
                    Ministrul educaţiei,
                    Sorin-Mihai Cîmpeanu
                    p. Ministrul energiei,
                    George-Sergiu Niculescu,
                    secretar de stat
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Adrian-Ionuţ Chesnoiu
                    p. Ministrul apărării naţionale,
                    Simona Cojocaru,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 16 iunie 2022.
    Nr. 781.
    ANEXA 1

    COMPONENŢA
    Comitetului interministerial pentru analiza cadrului legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversităţii
    1. Reprezentant al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor
    2. Reprezentant al Ministerului Educaţiei
    3. Reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
    4. Reprezentant al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului
    5. Reprezentant al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
    6. Reprezentant al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii
    7. Reprezentant al Ministerului Energiei
    8. Reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale
    9. Reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate
    10. Reprezentant al Administraţiei Naţionale „Apele Române“
    11. Reprezentant al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“
    12. Reprezentant al Gărzii Naţionale de Mediu
    13. Reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016