Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 69 din 12 ianuarie 2022  pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 69 din 12 ianuarie 2022 pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 39 din 13 ianuarie 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Se aprobă Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. 2
    Finanţarea proiectului de investiţii prevăzut la art. 1 se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

    ART. 3
    Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române, răspunde de modul de utilizare a sumelor aprobate potrivit prevederilor prezentei hotărâri.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Lucian Nicolae Bode
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 12 ianuarie 2022.
    Nr. 69.
    ANEXA 1

    NOTĂ DE FUNDAMENTARE
    privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică“
    La data de 21.05.2021 a intrat în vigoare Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, care prevede înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME).
    Prin intermediul SIME se va putea realiza monitorizarea electronică, pe teritoriul României, cu ajutorul dispozitivelor de supraveghere electronică, a persoanelor pentru care se dispun măsuri legale cu ocazia:
    a) executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată, cu modificările ulterioare;
    d) aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în cadrul procedurilor prevăzute la lit. a) şi b);
    e) supravegherii la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

    Potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 146/2021, operaţionalizarea SIME se face cel mai târziu la data de 1 martie 2022.
    În conformitate cu prevederile art. 40 alin. (1) din Legea nr. 146/2021, monitorizarea electronică se aplică, în primă fază, în sistem pilot, cazurilor prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. c) şi d) din Legea nr. 146/2021, începând cu data de 1 martie 2022 până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025.
    Aşadar, potrivit dispoziţiilor instituite prin Legea nr. 146/2021, în perioada martie 2022-decembrie 2025, cu ocazia aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie, se poate dispune şi măsura monitorizării electronice prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică.
    Din punctul de vedere al responsabilităţilor legale ce decurg din aplicarea prevederilor art. 40 din Legea nr. 146/2021, coroborate cu prevederile Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Poliţiei Române îi revine o parte însemnată a atribuţiilor, prin structurile sale specializate.
    Astfel, în privinţa aplicării prevederilor legale specifice domeniului violenţei domestice, respectiv emiterea ordinului de protecţie provizoriu şi monitorizarea respectării măsurilor impuse de către instanţă în cazul emiterii ordinului de protecţie, atribuţiile principale revin structurilor de ordine publică din cadrul Poliţiei Române, cu precădere în mediul rural, acolo unde acestea reprezintă unica structură de poliţie prezentă în fiecare localitate din ţară.
    În acest context, relevante pentru evidenţierea atribuţiilor şi volumului de activităţi sunt concluziile şi datele statistice înregistrate în domeniul violenţei domestice la finalul lunii august 2021 (8 luni):
    - total ordine de protecţie provizorii emise de către structurile de poliţie - 7.121;
    – total ordine de protecţie aflate în lucru - 10.431, dintre care 6.901 emise de către instanţe în perioada evaluată şi 3.530 aflate în lucru la începutul anului;
    – în cursul perioadei au fost soluţionate 6.057 de ordine, astfel că au rămas în lucru 4.374.

    În vederea sprijinirii Poliţiei Române în eforturile sale pentru implementarea SIME, conform atribuţiilor ce îi revin potrivit cadrului legal în vigoare, este necesară dotarea corespunzătoare a acesteia cu echipamente şi infrastructură hardware şi software, precum şi cu dispozitive electronice de supraveghere.
    Obiectivul general al proiectului de investiţii îl constituie creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, proiectul propus spre finanţare urmând să asigure capabilităţile, precum şi capacitatea de acţiune a Poliţiei Române, contribuind semnificativ la creşterea capacităţii de verificare a modului de respectare a măsurilor dispuse, în condiţiile legii, prin ordinele de protecţie provizorii, ordinele de protecţie şi ordinele europene de protecţie.
    Prin implementarea proiectului de investiţii „Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică“ se vor permite:
    a) dezvoltarea la nivelul Poliţiei Române a soluţiilor informatice pentru integrarea componentelor SIME;
    b) asigurarea infrastructurii hardware şi software aferente SIME, respectiv a componentelor acestuia;
    c) asigurarea necesarului de dispozitive electronice de supraveghere;
    d) operaţionalizarea SIME.

    Valoarea totală estimată a proiectului este de 240.975 mii lei, cu TVA inclus.
    CARACTERISTICILE PRINCIPALE ŞI INDICATORII TEHNICO-ECONOMICI
    aferenţi proiectului de investiţii „Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică“

┌──────────────────────────────────────┐
│Titular: Ministerul Afacerilor Interne│
├──────────────────────────────────────┤
│Beneficiar: Inspectoratul General al │
│Poliţiei Române │
├──────────────────────────────────────┤
│Amplasament: sediile Inspectoratului │
│General al Poliţiei Române, precum şi │
│sediile unităţilor de poliţie │
│teritoriale subordonate │
├─────────────────────────┬────┬───────┤
│Indicatori │ │ │
│tehnico-economici │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Valoarea totală a │ │ │
│proiectului (inclusiv │mii │ │
│TVA) (în preţuri valabile│lei │240.975│
│la data de 17 noiembrie: │ │ │
│1 euro = 4,9491 lei) │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Eşalonarea investiţiei │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Anul I │mii │32.190 │
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Anul II │mii │35.715 │
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Anul III │mii │28.277 │
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Anul IV │mii │144.793│
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Capacităţi: │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- infrastructură hardware│nr. │1 │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- software │nr. │1 │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- kit de monitorizare │buc.│15.000 │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Durata de execuţie a │luni│48 │
│proiectului │ │ │
└─────────────────────────┴────┴───────┘


    Finanţarea investiţiei
    Finanţarea proiectului de investiţii se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016