Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE Nr. 682 din 7 octombrie 1994  privind aprobarea Metodologiei pentru concesionarea de terenuri şi construcţii din zonele libere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE Nr. 682 din 7 octombrie 1994 privind aprobarea Metodologiei pentru concesionarea de terenuri şi construcţii din zonele libere

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 311 din 8 noiembrie 1994
    Guvernul României hotărăşte:
    ART. UNIC
    Se aprobă Metodologia pentru concesionarea de terenuri şi construcţii din zonele libere, prevăzută în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE VACAROIU
                    Contrasemnează:
                    Ministrul transporturilor,
                    Aurel Novac
                    Ministru de stat,
                    preşedintele Consiliului
                    pentru Coordonare, Strategie şi Reforma Economică,
                    Mircea Cosea,
                    p. Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                    Dan Mogos,
                    secretar de stat
                    Ministrul comerţului,
                    Cristian Ionescu

    ANEXA 1

    METODOLOGIE
    pentru concesionarea de terenuri şi construcţii din zonele libere
    1. Dispoziţii generale şi comune
    1. Activitatea de concesionare de terenuri şi construcţii din zonele libere se desfăşoară pe bază de licitaţie publică.
    2. Prin contractul de concesiune, o parte - concedentul - transmite celeilalte părţi - concesionarul - spre administrare rentabila, pe termen de maximum 50 de ani, în schimbul unei redevenţe, un teren sau o construcţie din zona libera.
    3. Licitaţiile publice în vederea concesionarii terenurilor şi construcţiilor din zonele libere se vor organiza de către Administraţia zonei libere sub îndrumarea şi coordonarea Agenţiei zonelor libere din cadrul Ministerului Transporturilor şi cu sprijinul consiliului judeţean pe al cărui teritoriu se afla zona libera.
    4. În cazul contractului de concesiune de terenuri şi construcţii din zonele libere, plata redevenţelor se efectuează numai în valută liber convertibilă acceptată de Banca Naţionala a României.
    5. Iniţiativa concesionarii aparţine Administraţiei zonei libere, titulara dreptului de administrare a terenurilor şi construcţiilor.
    Iniţiativa concesionarii o poate avea şi persoana fizica sau juridică, română ori străină, care justifica interesul dobândirii terenului sau construcţiei în regim de concesiune.
    Anterior organizării licitaţiei, initiatorul va obţine, potrivit prevederilor Legii nr. 50/1991, certificatul de urbanism.

    6. Administraţia zonei libere publică în Monitorul Oficial al României, precum şi în presa interna şi internationala, cu cel puţin 45 de zile înainte de data stabilită pentru ţinerea licitaţiei, obiectul ei (terenul sau construcţia), precum şi data, ora şi locul ţinerii acesteia.
    7. În termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României şi în presa, solicitanţii vor depune la sediul Administraţiei zonei libere cererile de participare, care vor cuprinde numele/denumirea solicitantului, adresa/sediul, suprafaţa, activităţile pe care doreşte să le desfăşoare şi durata concesionarii.
    În funcţie de solicitarile ofertanţilor (suprafaţa, activitate, durata etc.), în urma analizarii cererilor, comisia de licitaţie stabileşte viitorii participanţi la licitaţie.
    În cazul în care nu au fost admişi toţi solicitanţii, Administraţia zonei libere are obligaţia sa comunice, în scris, celor respinsi motivele.

    8. Administraţia zonei libere va stabili valoarea minima de începere a licitaţiei.
    9. În maximum 5 zile de la data anunţată a fi ultima zi de primire a cererilor, Administraţia zonei libere va pune la dispoziţia solicitanţilor admişi la licitaţie "Chestionarul de participare la licitaţie în vederea concesionarii terenurilor şi construcţiilor din zonele libere", al cărui conţinut-cadru este prezentat în anexa nr. 1 la prezenta metodologie, precum şi "Caietul de sarcini al concesiunii terenurilor şi construcţiilor din zonele libere", al cărui conţinut-cadru este prezentat în anexa nr. 2 la prezenta metodologie.
    Chestionarul de participare la licitaţie împreună cu caietul de sarcini vor fi elaborate de către Administraţia zonei libere respective, cu obligaţia de a respecta cele prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta metodologie. Toate documentele de participare la licitaţie vor fi avizate de Agenţia zonelor libere.
    O dată cu chestionarul de participare la licitaţie, Administraţia zonei libere va pune la dispoziţia ofertanţilor, contra cost, "Regulamentul de utilizare a zonei libere" şi "Principiile privind realizarea construcţiilor şi instalaţiilor în zona libera", elaborate de aceasta, precum şi alte instrucţiuni ale Administraţiei zonei libere şi/sau ale Agenţiei zonelor libere.
    În scrisoarea de însoţire a chestionarului de participare la licitaţie se vor menţiona valoarea minima de începere a licitaţiei, valoarea garanţiei de participare, valoarea taxei de participare, termenul limita de depunere a chestionarelor.

    10. Valoarea garanţiei de participare la licitaţie va fi de minimum 5% din valoarea minima de începere a licitaţiei.
    În cazul în care un ofertant doreşte sa participe la licitaţie pentru mai mult de o parcela, acesta va depune fie cîte o garanţie de 5% din valoarea fiecărui teren, fie o singura garanţie de 5% din valoarea totală a terenurilor.
    De asemenea, ofertantul poate participa la licitaţie pentru toate parcelele menţionate în cerere, depunind o singura garanţie de 5% din valoarea cea mai mare, dar în acest caz îşi poate adjudeca o singura parcela.

    11. Pe baza datelor solicitate în chestionarul de participare la licitaţie, precum şi în caietul de sarcini, viitorii participanţi la licitaţie vor alcătui oferta tehnica. Aceasta va fi depusa la sediul Administraţiei zonei libere cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data licitaţiei, data de la care nu se mai admite nici o ofertă.
    În această perioadă de 3 zile, comisia de licitaţie va analiza ofertele tehnice, cu respectarea criteriilor de selectare prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta metodologie. Aceste criterii vor fi puse la dispoziţia ofertanţilor o dată cu toate documentele de participare la licitaţie.
    Fiecare ofertant va depune, o dată cu oferta tehnica, o copie a dovezii de depunere a garanţiei de participare la licitaţie, garanţie depusa la banca la care Administraţia zonei libere are cont sau la o banca corespondenta acesteia şi agreată de Administraţia zonei libere, şi o copie a dovezii de depunere a taxei de participare.

    12. Garanţia de participare la licitaţie va fi restituită, în cazul necâştigării licitaţiei, în maximum 10 zile lucrătoare de la încheierea licitaţiei, iar în cazul câştigării, va fi majorată la maximum 25% din valoarea totală a contractului încheiat, devenind astfel garanţia de buna execuţie contractuală, valabilă pe toată perioada derulării acestuia.
    13. Oferta de preţ se va prezenta comisiei de licitaţie în ziua şi la ora stabilite pentru licitaţie, în plic sigilat.
    14. Organizarea licitaţiei se face de către o comisie de licitaţie formată din şapte membri, respectiv reprezentanţi desemnaţi de:
    - Administraţia zonei libere;
    – Ministerul Transporturilor;
    – Ministerul Finanţelor;
    – Agenţia Naţionala pentru Privatizare;
    – 2 specialişti în problemele zonelor libere din domeniul tehnic, economic şi juridic desemnaţi de Ministerul Transporturilor şi un specialist desemnat de prefectura judeţului.
    Ministerul Transporturilor desemnează pe preşedintele comisiei de licitaţie şi asigura secretariatul acesteia.
    Plata indemnizaţiei membrilor comisiei de licitaţie va fi efectuată de Administraţia zonei libere. Cuantumul acestei indemnizaţii va fi stabilit de Administraţia zonei libere pa baza unor instrucţiuni elaborate de Agenţia zonelor libere.
    Procedura de desfăşurare a licitaţiei şi de selectare a ofertanţilor este detaliată în anexa nr. 3 la prezenta metodologie.

    15. Licitaţia fiind publică, pot asista şi alte persoane fizice sau juridice, al căror acces în sala de licitaţie va fi permis pe bază de bilet, contra cost, sau de invitaţii eliberate de organizatori.
    Pot participa efectiv la licitaţie numai persoanele împuternicite de agenţii economici care au depus ofertele tehnice şi garanţiile de participare.

    16. Pe baza rezultatelor licitaţiei, Administraţia zonei libere va negocia şi va încheia contractele de concesiune cu cistigatorii, într-un termen de 10 zile lucrătoare de la data adjudecării.
    În cazul neincheierii contractului din vina exclusiva a ofertantului desemnat câştigător până la data limita stabilită, Administraţia zonei libere negociaza contractul cu ofertantul clasat pe locul următor. În astfel de cazuri, ofertantului câştigător nu i se mai remunereaza garanţia de participare la licitaţie, iar Administraţia zonei libere îi va pretinde daune-interese.
    Modelul contractului de concesiune este prezentat în anexa nr. 4 la prezenta metodologie.

    17. În vederea eliberării licenţei de lucru, cistigatorul trebuie să prezinte, în maximum 10 zile de la cistigarea licitaţiei, confirmarea scrisă (a băncii) ca a depus garanţia de buna executare a contractului. Aceasta licenta va fi emisă de către Administraţia zonei libere respective.
    18. Cazurile de forta majoră care împiedica predarea sau preluarea concesiunii, precum şi încheierea contractului de concesiune, trebuie dovedite cu acte şi anunţate în termen de 5 zile de la aparitie la Agenţia zonelor libere, care va stabili, împreună cu părţile interesate, măsurile ce se impun a fi luate.

    2. Dispoziţii finale
    19. Dispoziţiile prezentei metodologii se aplică tuturor activităţilor de concesionare al căror obiect îl constituie terenurile şi construcţiile din zonele libere.
    20. La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abroga art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 156/1993, art. 11 alin. 1 şi 2 din Hotărârea Guvernului nr. 410/1993, art. 12 alin 1 şi 2 din Hotărârea Guvernului nr. 190/1994 şi art. 12 alin. 1 şi 2 din Hotărârea Guvernului nr. 330/1994.

    ANEXA 1

    la metodologie
    CHESTIONAR DE PARTICIPARE LA LICITAŢIE ÎN VEDEREA CONCESIONARII TERENURILOR ŞI
    CONSTRUCŢIILOR DIN ZONELE LIBERE
    CONŢINUT-CADRU
    1. Principalele informaţii privind agentul economic care doreşte sa participe la licitaţie (denumirea, sediul, anul infiintarii, capitalul social, numărul de înregistrare în Registrul comerţului, forma de proprietate etc.).
    2. Activităţile pe care ofertantul doreşte să le desfăşoare în zona libera.
    3. Durata pentru care solicită concesionarea.
    4. Suprafaţa terenului sau construcţiei solicitate.
    5. Date privind construcţiile ce urmează a fi realizate pentru desfăşurarea activităţilor (tipul, elementele caracteristice, perioada de proiectare şi de realizare etc.).
    6. Structura cheltuielilor de investiţie (construcţie, utilaje, forta de muncă etc.).
    7. Structura cheltuielilor pentru desfăşurarea activităţii în vederea căreia se concesioneaza terenul sau construcţia (materii prime şi materiale, instalaţii, credite, forta de muncă etc.).
    8. Necesarul de utilităţi (alimentare cu apa, canalizare, energie electrica, energie termica, telefon etc.).
    9. Date privind numărul şi structura personalului care va fi angajat.
    10. Măsuri de prevenire a poluarii mediului.
    11. Date cu privire la activitatea principala şi activităţile complementare (descrierea produsului, tehnologia, volumul producţiei, date privind aprovizionarea cu materii prime şi materiale şi desfacerea produselor realizate etc.).
    12. Date privind veniturile estimate ce se vor realiza de către ofertanţi în urma activităţilor desfăşurate.
    13. Anexe cu informaţii suplimentare, necesare descrierii activităţii, certificate de bonitate etc.).

    ANEXA 2

    la metodologie
    CAIETUL DE SARCINI AL CONCESIUNII TERENURILOR ŞI CONSTRUCŢIILOR DIN
    ZONELE LIBERE
    CONŢINUT-CADRU
    1. Obiectul concesiunii:
    - amplasarea în zona libera;
    – caracteristici dimensionale;
    – dotarea infrastructurii, suprastructurii şi reţele de utilităţi;
    – plan de situaţie pentru terenuri.

    2. Activităţi considerate adecvate parcelei.
    3. Durata concesiunii, care nu poate fi mai mare de 50 de ani.
    4. Programul minimal al lucrărilor de amenajare şi termenul în care vor fi executate aceste lucrări de către concesionar, precum şi programul eventualelor investiţii noi.
    5. Elemente de preţ şi plata eventualelor redevenţe în natura din rezultatele producţiei.
    6. Condiţiile tehnico-economice necesare realizării investiţiilor pentru desfăşurarea activităţilor concesionarului.
    7. Categoriile de bunuri care, la expirarea concesiunii, vor reveni concedentului şi, respectiv, concesionarului.
    7.1. Concedentului îi vor reveni:
    a) bunurile care au făcut obiectul concesiunii, precum şi cele rezultate în urma investiţiilor impuse prin caietul de sarcini şi prin programul minimal de lucrări de amenajare. Pentru aceasta din urma categorie de bunuri, care vor reveni gratuit concedentului, formalităţile de publicitate se vor efectua pe baza extrasului din contractul de concesiune;
    b) bunurile dobîndite de concesionar pe durata concesiunii, în cazul în care concedentul îşi manifesta, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea termenului concesiunii, intenţia de a le achizitiona, plătind o indemnizaţie de preluare. Aceasta indemnizaţie nu va putea fi mai mica decît valoarea contabila actualizată a bunurilor respective.

    7.2. Concesionarului îi vor reveni în proprietate:
    - bunurile dobîndite în timpul concesiunii, cu excepţia celor prevăzute la art. 7.1.

    7.3. Investiţiile în obiectul concesiunii, în ultimii 5 ani din durata concesiunii, se vor putea face numai cu aprobarea expresă a concedentului, care va aproba şi devizele lucrărilor şi va fixa cotele de amortisment în condiţiile legii.
    8. Condiţiile în care se poate rascumpara concesiunea.
    9. Condiţiile rezilierii contractului de concesiune şi răspunderea concesionarului în cazul rezilierii contractului din culpa sa.
    10. Răspunderea concesionarului pentru neîndeplinirea obligaţiilor impuse de caietul de sarcini.
    11. Cauze de încetare a concesiunii, altele decît ajungerea la termen.
    12. Controlul general al respectării de către concesionar a obligaţiilor asumate prin contract care va fi efectuat de: Agenţia zonelor libere, Administraţia zonei libere, Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţionala pentru Privatizare.
    13. Alte obligaţii în raport cu obiectul concesiunii.

    ANEXA 3

    la metodologie
    PROCEDURA DE DESFĂŞURARE A LICITAŢIEI ŞI DE SELECTARE A OFERTANŢILOR
    PENTRU CONCESIONAREA TERENURILOR ŞI CONSTRUCŢIILOR DIN ZONELE LIBERE
    1. Ofertanţii la licitaţie, fie din ţara, fie din străinătate, îşi vor declara domiciliul, reşedinţa ori sediul.
    În cazul în care între cistigatorii licitaţiei sunt ofertanţi din străinătate, aceştia au obligaţia ca în termen de 3 luni de la adjudecarea licitaţiei să-şi deschidă birou, filiala etc. pe teritoriul României.
    2. Oferta tehnica se va depune, de către cei selectaţi, în termenul stipulat în metodologie. Depunerea se va face la sediul Administraţiei zonei libere de către un reprezentant împuternicit al ofertantului.
    Documentele trebuie să cuprindă anexele solicitate în chestionarul de participare la licitaţie (pct. 13 din anexa nr. 1 la metodologie) şi documentele menţionate în metodologie.
    3. La stabilirea câştigătorilor licitaţiei se vor avea în vedere, în principal, următoarele criterii:
    a) specificul activităţilor prevăzute a se desfăşura în zona libera;
    b) volumul investiţiilor prevăzute a se realiza în zona libera;
    c) ponderea investiţiei străine în totalul investiţiei;
    d) durata de realizare a proiectelor şi a investiţiei;
    e) valoarea exportului din zona libera, asa cum reiese din proiect;
    f) numărul de locuri de muncă nou-create;
    g) valoarea importurilor din România pentru desfăşurarea activităţilor;
    h) rentabilitatea economică a agenţilor economici solicitanţi;
    i) activitatea desfăşurată de ofertanţi în alte zone libere;
    j) oferta de preţ, precum şi, după caz, alte criterii specifice pe care fiecare administraţiei urmează să le stabilească, cu avizul Agenţiei zonelor libere.

    4. Licitaţiile se ţin în ziua şi la ora indicate în anunţul publicat, numai dacă sunt cel puţin doi ofertanţi. În cazul în care un singur ofertant a depus documentele de participare la licitaţie în termenul prevăzut de metodologie, se procedează la amînarea cu 5 zile a licitaţiei. Dacă şi după aceasta amînare se prezintă tot un singur ofertant, atunci se trece direct la negocierea contractului.
    Atunci când ofertanţii aflaţi la egalitate nu vor să-şi modifice ofertele, va fi preferat ofertantul care a obţinut cel mai mare punctaj la unul dintre criteriile menţionate la pct. 3, stabilite de către comisia de licitaţie, înainte de începerea licitaţiei.
    5. Grila de selectare cuprinzând punctajele acordate pentru fiecare criteriu, precum şi ponderea ofertei tehnice şi a celui de preţ în totalul punctajului va fi întocmită de către Administraţia zonei libere şi va fi pusă la dispoziţia comisiei de licitaţie.
    6. Pe baza criteriilor stabilite, comisia de licitaţie desemnează cistigatorii licitaţiei.
    7. La încheierea licitaţiei se va întocmi un proces-verbal în care se va arata modul în care a decurs licitaţia şi preţul, în cifre şi litere, al ofertei cele mai avantajoase.
    8. După avizarea procesului-verbal de desfăşurare a licitaţiei, de către Agenţia zonelor libere, Administraţia zonei libere trece la negocierea contractului de concesiune.
    9. Dosarul licitaţiei cuprinzând procesul-verbal, chestionarele şi documentele-anexa la acestea se va depune de către preşedintele comisiei de licitaţie la sediul Administraţiei zonei libere.
    10. Contestaţiile ofertanţilor necâştigători vor fi depuse în termen de maximum 24 de ore de la ora încheierii licitaţiei la sediul Administraţiei zonei libere. Comisia de licitaţie le va analiza şi va răspunde în scris în termen de 48 de ore.

    ANEXA 4

    la metodologie
    CONTRACT DE CONCESIUNE
    Nr. ........../......
    Acest contract de concesiune nr. ........ a fost încheiat astăzi ........
    între:
    Administraţia zonei libere organizată ca regie autonomă şi înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr. ......... din ............., având sediul central în ................., reprezentată prin ............, numita în continuare concedent, pe de o parte, şi ............... organizată ca ........ şi înfiinţată prin ..........., având sediul central în ..........., reprezentată prin ..........., numita în continuare concesionar, pe de altă parte.
    Urmare licitaţiei organizate de concedent în data de ........., părţile au convenit încheierea prezentului contract privind concesionarea parcelei în suprafaţa de ........ mp, situata în incinta zonei libere .............. platforma ......... .
    1. Obiectul contractului
    1.1. Obiectul prezentului contract îl constituie concesionarea terenului/construcţiei de ........ mp, situat în incinta zonei libere, platforma ......, parcela ........, pentru desfăşurarea activităţilor de .......... .
    1.2. Caracteristicile parcelei/construcţiei sunt detaliate în caietul de sarcini (anexa nr. .....), care face parte integrantă din contract.
    1.3. Predarea-primirea terenului/construcţiei se face pe baza procesului-verbal prezentat în anexa nr. .......... la acest contract.
    2. Durata concesiunii
    2.1. Concedentul cedează şi concesionarul preia în concesiune parcela/construcţia pe o durată de ......... ani, începând cu data semnării procesului-verbal de predare-primire şi a eliberării licenţei de lucru în zona libera.
    2.2. Durata de concesionare, poate fi redusă sau marita numai prin acordul scris al părţilor, durata maxima neputind depăşi limitele stabilite prin Legea nr. 84/1992, respectiv 50 de ani.
    3. Obligaţiile părţilor
    3.1. Prin prezentul contract concedentul se obliga sa pună la dispoziţia concesionarului parcela/construcţia în suprafaţa de ........ mp, împreună cu inventarul complet şi liber de orice sarcini, cu data începerii concesiunii, stipulată în procesul-verbal de predare-primire, în conformitate cu pct. 2.1. de mai sus.
    3.2. Concedentul are obligaţia să asigure:
    3.2.1. întreţinerea în buna stare de funcţionare a facilităţilor privind energia electrica, apa şi alte utilităţi;
    3.2.2. întreţinerea căilor rutiere de acces, a drumurilor, căilor ferate etc.
    3.3. De asemenea, concedentul se obliga sa-l sprijine pe concesionar, la solicitarea acestuia, în desfăşurarea unor activităţi legate de buna execuţie a prezentului contract, cu respectarea prevederilor acestuia şi a legislaţiei în vigoare.
    3.4. Concesionarul se obliga sa exploateze parcela/construcţia cu diligenta maxima, pentru a conserva şi a dezvolta valoarea acesteia pe toată durata concesiunii.
    3.5. Concesionarul este de acord sa despăgubească pe concedent pentru orice pagube produse din culpa sa, în condiţiile stabilite prin prezentul contract şi prin caietul de sarcini.
    3.6. De asemenea, concesionarul are obligaţia:
    3.6.1. sa plătească redevenţele în suma şi la termenele prevăzute la pct. 5.2. din prezentul contract;
    3.6.2. sa nu desfăşoare nici un fel de alte activităţi decît cele prevăzute în prezentul contract şi pentru care au fost eliberate licenţe;
    3.6.3. sa sprijine Administraţia zonei libere în desfăşurarea activităţilor de ordin administrativ (întreţinere, salubrizare, depoluare, aplicarea normelor de protecţie etc.);
    3.6.4. sa pună la dispoziţia organelor de control toate evidentele şi informaţiile solicitate de acestea şi care se referă la activităţile desfăşurate;
    3.6.5. să respecte întocmai regulamentele zonei libere, precum şi normele şi instrucţiunile privind salubrizarea, depoluarea, protecţia mediului înconjurător etc.
    3.7. La expirarea duratei concesiunii, concesionarul are obligaţia de a preda toate bunurile ce au făcut obiectul concesiunii şi cele ce au rezultat în urma investiţiilor făcute de el, gratuit şi libere de orice sarcini.
    La sfârşitul concesiunii, concedentul are facultatea de a prelua pe bază de contract: materialele aprovizionate şi alte obiecte mobiliare rămase la dispoziţia concesionarului, instalaţii ce nu sunt destinate pentru uzul exclusiv al concesiunii, precum şi alte bunuri ce se vor conveni între părţi, la preţuri actualizate.

    4. Valoarea contractului
    4.1. Valoarea prezentului contract poate fi constituită fie ca:
    a) suma fixa (având în vedere ca durata concesionarii poate ajunge la 50 de ani, se va insera o clauza de indexare a sumelor în funcţie de procentul anual al inflaţiei, chiar dacă preţul este în valută);
    b) redeventa procentuală în bani;
    c) redeventa procentuală în natură.

    4.2. Suma de ........... se calculează începând cu data de .......... .
    5. Condiţii şi termene de plată
    5.1. Plata redevenţelor se va face prin cec, dispoziţie de plată, în natura sau prin orice alta modalitate ce urmează a fi convenită de către părţi.
    Contul concedentului nr. .......... deschis la ......... .
    Contul concesionarului nr. ........ deschis la ......... .

    5.2. Concedentul şi concesionarul convin ca redevenţele să fie plătite după cum urmează: ...............................................................................
    ( Se menţionează termenele de plată pe toată durata concesiunii. )

    6. Răspunderea contractuală
    6.1. În cazul în care concesionarul intirzie plata redevenţelor din vina sa, concedentul va aplica o penalizare de 0,01% din valoarea totală a contractului pentru fiecare zi de întârziere.
    6.2. Dacă aceasta întârziere este mai mare de 15 zile, concedentul va aplica o penalizare de 1% pe saptamina din valoarea totală a contractului.
    6.3. În cazul în care intirzierea va fi mai mare de 12 luni, concedentul are dreptul, în baza unei notificări scrise de către concesionar, sa încaseze garanţia de buna execuţie a contractului.
    De asemenea, concedentul poate rezilia contractul cu respectarea condiţiilor legale.

    6.4. Valoarea totală a penalizărilor nu poate depăşi 20-25% din valoarea întregului contract.
    7. Garanţii
    7.1. În termen de ............ zile de la data semnării prezentului contract, ........... se obliga să depună garanţia bancară la o banca ce urmează să fie convenită de părţi şi agreată de banca concedentului.
    7.2. Aceasta garanţie va fi de .........% din valoarea totală a contractului şi va fi valabilă pe toată perioada de derulare a contractului. Valoarea garanţiei nu va fi mai mica decît valoarea celei depuse pentru participarea la licitaţie.
    8. Forta majoră şi arbitrajul
    8.1. În cazul în care una dintre părţi nu-şi îndeplineşte obligaţiile din prezentul contract, invocind forta majoră, aceasta este obligată sa notifice celeilalte părţi, în scris, în termen de ...... zile de la apariţia motivului invocat, începutul şi sfârşitul respectivului caz de forta majoră. Notificarea va fi însoţită de o confirmare a autorităţilor competente care să certifice realitatea şi exactitatea faptelor şi datelor conţinute în respectiva nota. Partea care nu va respecta aceste clauze îşi va asuma toate riscurile şi consecinţele ce decurg.
    Prin forta majoră se înţelege toate evenimentele neprevăzute sau prevăzute dar inevitabile care apar după încheierea contractului şi care împiedica îndeplinirea obligaţiilor asumate.

    8.2. Intirzierea sau neexecutarea obligaţiilor asumate din motiv de forta majoră nu atrag după sine, pentru nici una dintre părţi, penalizări, alte compensaţii sau participari în compensaţii de la cealaltă parte. Perioada de executare a contractului va fi prelungită cu perioada pentru care a fost invocată forta majoră.
    8.3. Părţile vor depune toate diligenţele pentru a rezolva pe cale amiabila eventualele controverse sau neintelegeri rezultate din contractul de concesiune.
    8.4. Toate litigiile care nu au fost rezolvate pe cale amiabila vor fi soluţionate de către instanţele judecătoreşti române competente şi, eventual, prin arbitraj, potrivit legii.
    9. Alte termene şi condiţii
    9.1. Acest contract poate fi modificat numai cu acordul scris al părţilor.
    9.2. Părţile convin ca termenele şi clauzele acestui contract sunt confidenţiale, fiecare dintre părţi obligându-se sa nu divulge terţilor nici o informaţie aferentă acestuia fără acordul celeilalte părţi.
    9.3. Dacă una dintre părţi reziliază unilateral contractul (fără o cauza justa), aceasta va fi ţinuta sa compenseze daunele ce rezultă.
    10. Dispoziţii finale
    .............................................................................................................................................................................................................................................
    Acest contract a fost încheiat în limba .........., în ....... exemplare, cîte un exemplar pentru fiecare parte.
    Semnat în localitatea ........, la data de ..........

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016