Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 635 din 11 mai 2022  privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor  administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 635 din 11 mai 2022 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 489 din 17 mai 2022
    Având în vedere art. 4 pct. 6 din Carta europeană a autonomiei locale, adoptată la Strasbourg la 15 octombrie 1985, ratificată de România prin Legea nr. 199/1997,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 603 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Prezenta hotărâre reglementează procedura de consultare de către autorităţile administraţiei publice centrale a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, înainte de supunerea spre adoptare sau, după caz, aprobare în condiţiile legii a proiectelor de acte normative care privesc în mod direct administraţia publică locală şi/sau care au impact asupra colectivităţilor locale.

    ART. 2
    În sensul prezentei hotărâri, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
    a) autorităţi ale administraţiei publice centrale - ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale aflate în subordinea Guvernului sau autorităţile administrative autonome;
    b) procedură de consultare - totalitatea actelor şi a formalităţilor îndeplinite de autorităţile prevăzute la lit. a) prin care structurile asociative ale administraţiei publice locale, prevăzute la art. 86 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, sunt informate asupra conţinutului proiectelor de acte normative care privesc în mod direct administraţia publică locală şi/sau care au impact asupra colectivităţilor locale şi prin care punctele de vedere ale acestora sunt avute în vedere, după caz, la definitivarea proiectelor respective.


    ART. 3
    (1) Autorităţile administraţiei publice centrale iniţiatoare ale unui proiect de act normativ au obligaţia să consulte structurile asociative cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de supunerea spre adoptare/aprobare a oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală şi/sau care are impact asupra colectivităţilor locale.
    (2) În cazul proiectelor de acte normative cu caracter urgent, termenul prevăzut la alin. (1) poate fi redus la 10 zile lucrătoare.
    (3) Transmiterea proiectelor de acte normative în condiţiile prevăzute la alin. (1) sau (2), după caz, se face prin poştă electronică, în format editabil, la adresele comunicate autorităţilor administraţiei publice centrale prin grija preşedinţilor structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.
    (4) Odată cu transmiterea proiectelor de acte normative, autorităţile administraţiei publice centrale iniţiatoare sunt obligate să informeze structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale cu privire la elementele de identificare ale structurilor care asigură procedura de consultare, care pot oferi relaţii cu privire la proiectul actului normativ respectiv, precum şi adresele la care se primesc punctele de vedere.
    (5) Conducătorii autorităţilor publice centrale sunt obligaţi să desemneze prin ordin, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, structurile care asigură procedura de consultare, prevăzute la alin. (4).

    ART. 4
    (1) Punctele de vedere ale structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale cu privire la proiectele de acte normative asupra cărora au fost consultate se motivează în concordanţă cu prevederile legale şi se pot transmite, prin grija preşedinţilor acestora, în termen de 10 zile lucrătoare de la primire, la autoritatea administraţiei publice centrale iniţiatoare a proiectului de act normativ, în situaţia prevăzută la art. 3 alin. (1), respectiv în 7 zile lucrătoare, în situaţia prevăzută la art. 3 alin. (2).
    (2) Punctele de vedere comunicate de către structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale se analizează şi, în funcţie de oportunitatea lor, se preiau în conţinutul proiectului de act normativ, prin grija conducătorului autorităţii administraţiei publice centrale.
    (3) În cazul în care structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale au comunicat propuneri cu privire la proiectul de act normativ transmis spre consultare, structurile desemnate în condiţiile art. 3 alin. (5) sunt obligate să întocmească procese-verbale în care consemnează structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale care au fost consultate, data la care s-a transmis proiectul de act normativ spre consultare, datele la care s-au primit punctele de vedere ale acestor structuri, precum şi modul în care au fost preluate propunerile şi observaţiile acestora sau motivarea nepreluării lor. Procesul-verbal se prezintă conducerii autorităţii administraţiei publice centrale iniţiatoare cu ocazia însuşirii proiectului de către conducătorul acesteia şi se transmite spre informare structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.
    (4) Punctele de vedere transmise de structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale după împlinirea termenelor prevăzute la alin. (1) nu se mai iau în considerare de către iniţiator cu ocazia definitivării proiectului de act normativ.

    ART. 5
    (1) În cuprinsul instrumentelor de prezentare şi motivare care însoţesc proiectele de acte normative ce intră sub incidenţa prevederilor prezentei hotărâri se includ referiri cu privire la îndeplinirea procedurii de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale şi se menţionează în ce măsură observaţiile şi/sau propunerile au fost însuşite în cuprinsul proiectului de act normativ.
    (2) În cazul în care o structură asociativă a autorităţilor administraţiei publice locale nu comunică punctul de vedere în cadrul procedurii de consultare, se menţionează despre aceasta în instrumentul de prezentare şi motivare.

    ART. 6
    (1) În vederea monitorizării modului de aplicare a prevederilor prezentei hotărâri, autorităţile administraţiei publice centrale transmit procesele-verbale prevăzute la art. 4 alin. (3) structurii de specialitate, desemnată în condiţiile art. 3 alin. (5), din cadrul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice.
    (2) În prima decadă a fiecărui semestru, structurile asociative transmit structurii de specialitate, desemnată în condiţiile art. 3 alin. (5), din cadrul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice o informare asupra respectării procedurii de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale pe perioada semestrului anterior. Informarea trebuie să prezinte actele normative aprobate fără consultarea structurilor asociative sau în cuprinsul cărora nu au fost incluse propunerile şi observaţiile comunicate de către acestea, precum şi consecinţele pe care le generează aceste situaţii asupra domeniului ce vizează activitatea autorităţilor administraţiei publice locale.
    (3) În a doua decadă a fiecărui semestru, pe baza datelor cuprinse în documentele prevăzute la alin. (1) şi (2), structura de specialitate, desemnată în condiţiile art. 3 alin. (5), din cadrul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice întocmeşte un raport cu privire la respectarea prevederilor prezentei hotărâri referitoare la procedura de consultare pe perioada semestrului anterior, care se prezintă conducerii ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice, precum şi Guvernului.

    ART. 7
    Pentru asigurarea unui cadru coerent de analiză privind îndeplinirea procedurii de consultare prevăzute de prezenta hotărâre, la nivelul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice se organizează semestrial întâlniri consultative între conducerea acestuia şi cea a structurilor asociative.

    ART. 8
    La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 529 din 22 iunie 2005, cu modificările ulterioare.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Kelemen Hunor
                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu
                    p. Ministrul afacerilor interne,
                    Raed Arafat,
                    secretar de stat
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Marius-Constantin Budăi
                    Ministrul educaţiei,
                    Sorin-Mihai Cîmpeanu
                    p. Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Bogdan-Eduard Simcea,
                    secretar de stat
                    Ministrul apărării naţionale,
                    Vasile Dîncu
                    p. Ministrul sănătăţii,
                    Adriana Pistol,
                    secretar de stat
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Adrian-Ionuţ Chesnoiu
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Cornel Feruţă,
                    secretar de stat
                    Ministrul culturii,
                    Lucian Romaşcanu
                    p. Ministrul economiei,
                    Mihai-Ion Macaveiu,
                    secretar de stat
                    Ministrul energiei,
                    Virgil-Daniel Popescu
                    Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării,
                    Sebastian-Ioan Burduja
                    Ministrul antreprenoriatului şi turismului,
                    Constantin-Daniel Cadariu
                    Ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse,
                    Gabriela Firea
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Tánczos Barna
                    Ministrul sportului,
                    Novák Carol-Eduard

    Bucureşti, 11 mai 2022.
    Nr. 635.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016