Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 578 din 28 aprilie 2022  privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 578 din 28 aprilie 2022 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 436 din 4 mai 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 756 din 28 noiembrie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Nivelul mediu lunar al subvenţiei care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este următorul:
    a) 1.000 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare, cu excepţia adăposturilor de noapte;
    b) 600 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare, precum şi pentru adăposturile de noapte.
    (2) În cazul serviciilor sociale acordate complementar, potrivit planului individualizat de acordare a serviciilor, întocmit potrivit prevederilor art. 46 lit. d) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul mediu lunar al subvenţiei prevăzut la alin. (1) nu se cumulează."

    2. Articolul 3 se abrogă.


    ART. II
    Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.153/2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Nu sunt eligibile pentru a fi subvenţionate de la bugetul de stat unităţile de asistenţă socială încadrate în Nomenclatorul serviciilor sociale, după cum urmează:
    a) adăposturi de noapte pentru copiii străzii (8790 CR-C-III);
    b) asistent personal al persoanei cu handicap grav (8810 ID-IV);
    c) asistent personal profesionist (8810 ID-V);
    d) centre de abilitare şi reabilitare, cu capacitate mai mare de 50 de locuri, cu excepţia celor pentru care există contracte de finanţare în derulare pentru proiecte de reorganizare sau restructurare (8790 CR-D-II);
    e) centre de informare şi sensibilizare a populaţiei (8899 CZVD-II);
    f) centre de îngrijire şi asistenţă, cu capacitate mai mare de 50 de locuri, cu excepţia celor pentru care există contracte de finanţare în derulare pentru proiecte de reorganizare sau restructurare (8790 CR-D-I);
    g) centre de orientare, supraveghere şi sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârşit fapte penale şi nu răspunde penal (8790 CR-C-IV);
    h) centre de primire în regim de urgenţă (8790 CR-C-II);
    i) centre de suport pentru situaţii de urgenţă/criză (8899 CZ-PN-II);
    j) centre de zi pentru victime ale dezastrelor naturale (8899 CZ-PN-I);
    k) centre maternale (8790 CR-MC-I);
    l) centre pentru gravide în dificultate (8790 CR-MC-II);
    m) centre pentru monitorizare, asistenţă şi sprijin al femeii gravide predispuse să îşi abandoneze copilul (8899 CZ-F-II);
    n) centre de plasament (8790 CR-C-I), cu excepţia celor pentru care există contracte de finanţare în derulare pentru proiecte de închidere;
    o) internate de tip social (8790 EST R);
    p) servicii de supraveghere şi îngrijire pe timpul zilei acordate de bone (8891 CZ-C-VIII);
    q) îngrijiri personale la domiciliu acordate de îngrijitori persoane (8810 ID-II)."

    2. La articolul 1, alineatele (4) şi (5) se abrogă.
    3. La articolul 2 alineatul (1), literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) cu hrana pentru beneficiarii cantinelor sociale sau ai altor servicii de acordare a hranei, respectiv masa pe roţi, precum şi pentru beneficiarii centrelor rezidenţiale şi ai centrelor de zi;
c) pentru carburanţii necesari funcţionării mijloacelor de transport pentru centrele de zi, unităţile de îngrijiri la domiciliu şi cantinele sociale sau alte servicii de acordare a hranei, respectiv masa pe roţi;"

    4. După articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 2^1
    Numărul mediu lunar al persoanelor asistate nu poate depăşi capacitatea serviciului social, prevăzută în Registrul electronic unic al serviciilor sociale."

    5. La articolul 3, alineatul (3) se abrogă.
    6. La articolul 4 alineatul (1), literele a) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) cererea de solicitare a subvenţiei, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1;
    (...)
d) certificat de atestare fiscală emis de organul fiscal local şi central din care să rezulte că nu are datorii scadente."

    7. După articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 4^1
    (1) Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, respectiv autorităţile administraţiei publice locale asigură disponibilitatea depunerii electronice a documentaţiei de solicitare a subvenţiei pentru anul următor.
    (2) În vederea asigurării alternativei de depunere electronică a documentaţiei de solicitare a subvenţiei pentru anul următor, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, respectiv autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a genera electronic cererea de solicitare a subvenţiei şi de a o publica pe pagina de internet a instituţiei, împreună cu celelalte documente necesare informării şi asigurării procesului de evaluare şi selecţie."

    8. La articolul 5, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Componenţa, modul de organizare şi de funcţionare a comisiei şi procedura de depunere electronică a documentaţiei de solicitare a subvenţiei se stabilesc prin decizia directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, respectiv prin hotărâre a consiliului local."

    9. La articolul 14, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, respectiv autorităţile administraţiei publice locale asigură disponibilitatea depunerii electronice a documentelor prevăzute la alin. (4)."

    10. La articolul 17, după primul alineat se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
    "(2) Verificarea lunară se realizează, după caz, atât prin mijloace electronice, cât şi prin vizite la faţa locului."

    11. La articolul 18, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Verificarea utilizării subvenţiei se realizează pe baza documentelor justificative şi a înregistrărilor financiar-contabile, de către personalul cu atribuţii în domeniu din cadrul agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti sau, după caz, din cadrul autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază teritorială îşi are sediul asociaţia, fundaţia sau cultul recunoscut în România, acreditat ca furnizor de servicii sociale potrivit Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare."

    12. La anexa nr. 1, nota de subsol corespunzătoare asteriscului se elimină.


    ART. III
    Convenţiile pentru acordarea de servicii de asistenţă socială se derulează în conformitate cu reglementările care au stat la baza încheierii acestora.

    ART. IV
    Prevederile art. I se aplică în vederea acordării subvenţiei prevăzute de Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, cu completările ulterioare, începând cu anul 2023.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Marius-Constantin Budăi
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    p. Ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse,
                    Domnica-Doina Pârcălabu,
                    secretar de stat
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 28 aprilie 2022.
    Nr. 578.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016