Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. ART. UNIC Normele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apele de suprafaţă utilizate pentru potabilizare NTPA-013, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 100/2002 pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apele de suprafaţă utilizate pentru potabilizare şi a Normativului privind metodele de măsurare şi frecvenţa de prelevare şi analiză a probelor din apele de suprafaţă destinate producerii de apă potabilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 19 februarie 2002, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează: 1. Alineatele (2), (3) şi (4) ale articolului 3 vor avea următorul cuprins: "(2) Valorile indicatorilor de calitate prevăzute în coloana R din anexa nr. 1b) reprezintă valori recomandate, iar cele din coloana O reprezintă valori maxim admisibile.(3) În avizele şi autorizaţiile de gospodărire a apelor emitentul acestora nu este obligat să stabilească valori pentru parametrii care nu sunt prevăzuţi în anexa nr. 1b), iar valorile maxim admisibile nu pot fi mai permisive decât cele din coloana O - valori obligatorii din aceeaşi anexă.(4) În situaţia în care în tabel nu sunt prevăzute valori decât în coloana R, autoritatea bazinală de gospodărire a apelor le va utiliza pe acestea ca linii directoare/valori ghid în stabilirea valorilor limită pentru parametrii din avizele şi autorizaţiile de gospodărire a apelor pe care le emite. După caz, aceasta poate stabili în avizele şi în autorizaţiile de gospodărire a apelor condiţii mai severe decât cele prevăzute în coloana R din anexa nr. 1b)." 2. La articolul 5 alineatul (1), litera a) va avea următorul cuprins: "a) la 95% din numărul de probe prelevate parametrii de calitate respectă valorile cuprinse în coloana O din anexa nr. 1b);." 3. La articolul 7 alineatul (2), litera b) va avea următorul cuprins: "b) în cazul anumitor parametri marcaţi cu C în anexa nr. 1b), din cauza unor condiţii geografice sau meteorologice excepţionale;." 4. Alineatul (3) al articolului 7 va avea următorul cuprins: "(3) Îmbogăţirea naturală a apelor înseamnă procesul prin care, fără intervenţia omului, un corp de apă primeşte din sol anumite substanţe pe care acesta le conţine." 5. Anexa nr. 1b) se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre. PRIM-MINISTRU CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU Contrasemnează: Ministrul mediului şi gospodăririi apelor, Sulfina Barbu Ministrul sănătăţii, Gheorghe Eugen Nicolăescu p. Ministrul administraţiei şi internelor, Paul Victor Dobre, secretar de stat Ministrul integrării europene, Anca Daniela Boagiu Bucureşti, 26 aprilie 2006. Nr. 567. ANEXA 1 [Anexa nr. 1b) la normele de calitate] CARACTERISTICILE apei de suprafaţă utilizate la obţinerea apei potabile
┌─────┬───────────────┬──────────┬─────────────────────────────┬────────────┐
│Nr. │ │Unitatea │A1 A2 │A3 │
│crt. │Parametrii │de ├───────┬──────┬───────┬──────┼──────┬─────┤
│ │ │măsură │R │O │R │O │R │O │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│1. │pH │unităţi pH│6,5-8,5│ │5,5-9 │ │5,5-9 │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Coloraţie (după│mg/l pe │ │ │ │ │ │ │
│2. │filtrare │scara de │10 │20(C) │50 │100(C)│ │ │
│ │simplă) │Pt │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Materii în │ │ │ │ │ │ │ │
│3. │suspensie, │mg SS/l │25 │ │ │ │ │ │
│ │total │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│4. │Temperatura │°C │22 │25(C) │22 │25(C) │22 │25(C)│
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │µs/cm^-1 │ │ │ │ │ │ │
│5. │Conductivitate │la │1000 │ │1000 │ │1000 │ │
│ │ │20°C │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │(factor de│ │ │ │ │ │ │
│6. │Miros │diluţie la│3 │ │10 │ │20 │ │
│ │ │25°C │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│7.*) │Azotaţi │mg NO^-(3)│25 │50(C) │ │50(C) │ │50(C)│
│ │ │/l │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│8. │Fluoruri │mg F^-/l │0,7 la │1,5 │0,7 la │ │0,7 la│ │
│ │ │ │1 │ │1,7 │ │1,7 │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Compuşi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │organici cu │ │ │ │ │ │ │ │
│9. │clor, │mg Cl^-/l │ │ │ │ │ │ │
│ │extractibili, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │total │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│10.*)│Fier dizolvat │mg Fe/l │0,1 │0,3 │1 │2 │1 │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│11.*)│Mangan │mg Mn/l │0,05 │ │0,1 │ │1 │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│12. │Cupru │mg Cu/l │0,02 │0,05 │0,05 │ │1 │ │
│ │ │ │ │(C) │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│13. │Zinc │mg Zn/l │0,5 │3 │1 │5 │1 │5 │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│14. │Bor │mg B/l │1 │ │1 │ │1 │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│15. │Beriliu │mg Be/l │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│16. │Cobalt │mg Co/l │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│17. │Nichel │mg Ni/l │ │0,05 │ │0,05 │ │0,1 │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│18. │Vanadiu │mg V/l │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│19. │Arseniu │mg As/l │0,01 │0,05 │ │0,05 │0,05 │0,1 │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│20. │Cadmiu │mg Cd/l │0,001 │0,005 │0,001 │0,005 │0,001 │0,005│
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│21. │Crom total │mg Cr/l │ │0,05 │ │0,05 │ │0,05 │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│22. │Plumb │mg Pb/l │ │0,05 │ │0,05 │ │0,05 │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│23. │Seleniu │mg Se/l │ │0,01 │ │0,01 │ │0,01 │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│24. │Mercur │mg Hg/l │0,0005 │0,001 │0,0005 │0,001 │0,0005│0,001│
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│25. │Bariu │mg Ba/l │ │0,1 │ │1 │ │1 │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│26. │Cianuri │mg CN^-/l │ │0,1 │ │1 │ │1 │
│ │ │ │ │0,05 │ │0,05 │ │0,05 │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│27. │Sulfaţi │mg SO(4)^ │150 │250 │150 │250(C)│150 │250 │
│ │ │2-/l │ │ │ │ │ │(C) │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│28. │Cloruri │mg Cl^-/l │200 │ │200 │ │200 │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Detergenţi de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │anionici activi│ │ │ │ │ │ │ │
│ │(prin │mg │ │ │ │ │ │ │
│29. │metoda │laurilsul-│0,2 │ │0,2 │ │0,5 │ │
│ │spectometrică │fat/l │ │ │ │ │ │ │
│ │cu albastru de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de metilen) │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│30.*)│Fosfaţi │mg P(2)O │0,4 │ │0,7 │ │0,7 │ │
│ │ │(5)/l │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Fenoli (îndice │ │ │ │ │ │ │ │
│ │fenolic) │mg C(6)H │ │ │ │ │ │ │
│31. │p-nitroanilină │(5) │ │0,001 │0,001 │0,005 │0,01 │0,1 │
│ │4 │OH/l │ │ │ │ │ │ │
│ │aminoantipirină│ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Hidrocarburi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │dizolvate sau │ │ │ │ │ │ │ │
│32. │în emulsie │mg/l │ │0,05 │ │0,2 │0,5 │1 │
│ │(după extracţia│ │ │ │ │ │ │ │
│ │cu eter de │ │ │ │ │ │ │ │
│ │petrol) │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Hidrocarburi │ │ │ │ │ │ │ │
│33. │policiclice │mg/l │ │0,0002│ │0,0002│ │0,001│
│ │aromatice │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Pesticide │ │ │ │ │ │ │ │
│34. │totale │mg/l │ │0,001 │ │0,0025│ │0,005│
│ │(paration, HCB,│ │ │ │ │ │ │ │
│ │dieldrin) │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│35.*)│Consum chimic │mg O(2)/l │10 │ │20 │ │30 │ │
│ │de oxigen (CCO)│ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Gradul de │ │ │ │ │ │ │ │
│36.*)│saturaţie în │% O(2) │> 70 │ │> 50 │ │> 30 │ │
│ │oxigen dizolvat│ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Consum │ │ │ │ │ │ │ │
│ │biochimic de │ │ │ │ │ │ │ │
│37.*)│oxigen │mg O(2)/l │< 3 │ │< 5 │ │< 7 │ │
│ │[CBO(5)] (la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │20°C, fără │ │ │ │ │ │ │ │
│ │nitrificare) │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Azot prin │ │ │ │ │ │ │ │
│38. │metoda Kjeldahl│mg N/l │1 │ │2 │ │3 │ │
│ │[fără NO^-(3)] │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│39. │Amoniu [NH^+ │mg NH^+(4)│0,05 │ │1 │1,5 │2 │4(C) │
│ │(4)] │/l │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Substanţe │ │ │ │ │ │ │ │
│40. │extractibile în│mg SEC/l │0,1 │ │0,2 │ │0,5 │ │
│ │cloroform │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│41. │Carbon organic │mg C/l │ │ │ │ │ │ │
│ │total │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Carbon organic │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rezidual după │ │ │ │ │ │ │ │
│42. │floculare şi │mg C/l │ │ │ │ │ │ │
│ │filtrare pe │ │ │ │ │ │ │ │
│ │membrană (5µ) │ │ │ │ │ │ │ │
│ │TOC │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│43. │Coliformi │/100 ml │50 │ │5.000 │ │50.000│ │
│ │totali la 37°C │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│44. │Coliformi │/100 ml │20 │ │2.000 │ │20.000│ │
│ │fecali │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│45. │Streptococi │/100 ml │20 │ │1.000 │ │10.000│ │
│ │fecali │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │Absent │ │Absent │ │ │ │
│46. │Salmonella │ │în │ │în │ │ │ │
│ │ │ │5.000ml│ │5.000ml│ │ │ │
└─────┴───────────────┴──────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴──────┴─────┘
O = valori obligatorii R = valori recomandate C = condiţii climatice şi geografice excepţionale *) Vezi art. 7 alin. (2) lit. d) din Normele de calitate ----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.