Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 557 din 12 iunie 2023  pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 557 din 12 iunie 2023 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 558 din 21 iunie 2023
     În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
        Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. UNIC
    Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 754 din 5 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 5, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Echipamentul prevăzut de norme poate fi achiziţionat cu un an înainte, în proporţie de până la 50% din necesar, în funcţie de strategiile stabilite la nivelul structurilor prevăzute la art. 1."

    2. La anexa nr. 1, la capitolul II partea I secţiunea a II-a punctul 1, subpunctul 1.1. va avea următorul cuprins:
    "1.1. Şepcuţă
    Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Pentru efectivele poliţiei rutiere se poate realiza de culoare albă. Calota este confecţionată în clini, iar pe partea frontală şi la spate se poate inscripţiona cu sintagma «POLIŢIA». La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu."

    3. La anexa nr. 1, la capitolul II partea I secţiunea a II-a, punctele 2 şi 3 vor avea următorul cuprins:
    "2. Îmbrăcăminte
    2.1. Scurtă
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Este prevăzută cu glugă care se fixează pe guler şi este detaşabilă.
        Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional.
        Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. La interior este dublată în întregime cu căptuşeală şi cu material termoizolant. Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma «POLIŢIA».
        Pentru creşterea vizibilităţii şi asigurarea protecţiei poliţistului, pe faţa, spatele, lateralele şi mânecile scurtei vor fi aplicate benzi din material reflectorizant.
    2.2. Bluzon
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
        Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma «POLIŢIA». Pentru creşterea vizibilităţii şi asigurarea protecţiei poliţistului, pe faţa, spatele, lateralele şi mânecile bluzonului vor fi aplicate benzi din material reflectorizant.
    2.3. Jachetă
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
        Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma «POLIŢIA». Pentru creşterea vizibilităţii şi asigurarea protecţiei poliţistului, pe faţa, spatele, lateralele şi mânecile jachetei pot fi aplicate benzi din material reflectorizant.
    2.4. Pantaloni pentru intervenţie
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Au croiala ergonomică care să permită integrarea acestora într-o uniformă tactică şi care să permită portul atât în combinaţie cu pantofi, cât şi cu ghete. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea şi centură.
    2.5. Bluză pentru intervenţie
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
        Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma «POLIŢIA». Are croiala ergonomică care să permită integrarea acesteia într-o uniformă tactică.
    2.6. Pulover
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma «POLIŢIA».
    2.7. Pelerină de ploaie
        Se confecţionează din material impermeabil de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben- verzui şi este prevăzută cu glugă. Pe pieptul drept şi pe spate se poate inscripţiona cu sintagma «POLIŢIA».
3. Lenjerie
    3.1. Tricou
        Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin/alb sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben- verzui. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acestuia într-o uniformă tactică. Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma «POLIŢIA». Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    3.2. Cămaşă-bluză
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin sau în combinaţie de culori bleumarin cu galben-verzui. Se încheie cu nasturi, are gulerul răsfrânt, cu colţ. Se confecţionează cu mânecă scurtă sau cu mânecă lungă, terminaţia acesteia fiind prevăzută cu manşetă. Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează cu sintagma «POLIŢIA». Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suportul cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acesteia într-o uniformă tactică.
    3.3. Costum termic
    Se confecţionează din ţesătură uşoară de culoare bleumarin, care să asigure transferul termic de la interior către exterior, precum şi protecţia termică împotriva frigului. Se compune din bluză şi pantalon şi se poartă pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei, pentru asigurarea confortului termic pe timpul sezonului rece."

    4. La anexa nr. 1, la capitolul II partea a II-a, secţiunile I şi a II-a vor avea următorul cuprins:
    "I. Uniforma de reprezentare şi ceremonialuri
    1. Coifura
    1.1. Şapcă din stofă
        Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin, cu vipuşcă de culoare bleumarin pe calotă. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc. Pe bandă se aplică o panglică textilă cu lăţimea de 4,5 cm, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare galben-aurie.
        Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare galben- aurie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.
    1.2. Pălărie
        Se confecţionează din fetru de culoare bleumarin.
        Deasupra borului pălăriei, pe bandă, se aplică o panglică textilă cu lăţimea de 4,5 cm, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, cu margini de 0,2 cm de culoare galben-aurie. Pălăria are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.
    1.3. Căciulă
        Se confecţionează din blană de culoare bleumarin. Căciula are aplicată, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.
    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Costum din stofă
        Se compune din sacou cu 2 pantaloni pentru bărbaţi şi din sacou cu un pantalon şi o fustă pentru femei.
    a) Sacou
        Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Se încheie pe piept cu nasturi din metal auriu, cu diametrul de 2 cm, iar la terminaţia mânecilor sunt prevăzuţi nasturi din metal auriu cu diametrul de 1,5 cm. Nasturii sunt imprimaţi în relief cu sigla reprezentând însemnele heraldice specifice Ministerului Afacerilor Interne sau structurii.
        Pe guler se aplică petliţele, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe mânecile sacoului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad pentru mânecă, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional.
    b) Pantalon
        Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
        Pentru chestori, pantalonii sunt prevăzuţi cu o vipuşcă realizată din material textil de culoare galben-aurie, având pe părţile laterale lampas, confecţionat din două benzi, în aceeaşi culoare cu vipuşca. Pentru ceilalţi poliţişti, pantalonii vor fi confecţionaţi fără vipuşcă.
    c) Fustă
        Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    2.2. Pulover
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
        Puloverul este prevăzut pe umeri cu epoleţi din material textil de aceeaşi culoare, pe care se montează suporţii cu grad profesional.
        Pieptul este prevăzut cu o bandă, deasupra căreia se poate inscripţiona sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ». Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    2.3. Scurtă
        Se confecţionează din material textil impermeabil şi imperrespirabil de culoare bleumarin şi este prevăzută cu mesadă.
        Pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional. Pe pieptul drept şi/sau pe spate se poate inscripţiona sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ», cu litere de culoare galben metalizat. Este prevăzută cu guler detaşabil din blană, de culoare bleumarin.
    2.4. Impermeabil pentru ploaie/Pardesiu
    a) Impermeabil pentru ploaie
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin, se încheie cu un rând de nasturi şi este prevăzut în talie cu cordon. Impermeabilul este prevăzut cu glugă. Pe umeri sunt fixaţi epoleţi, pe care se montează suportul cu grad profesional, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    b) Pardesiu
        Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
        Pe guler se aplică petliţele, iar pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe mânecile pardesiului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad pentru mânecă, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional.
    3. Lenjerie
    3.1. Cămaşă
        Se confecţionează din ţesătură de bumbac, tip bumbac sau combinaţie de bumbac cu poliester/poliamidă, de culoare albă. Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Mâneca are manşetă simplă, încheiată cu nasturi.
    3.2. Cămaşă-bluză
        Se confecţionează din ţesătură de bumbac, tip bumbac sau combinaţie de bumbac cu poliester/poliamidă, de culoare albă.
        Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi din piele
        Se confecţionează din piele de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.
    4.2. Ghete din piele
        Se confecţionează din piele de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior. Sistemul de închidere este cu şiret şi/sau fermoar. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri.
    4.3. Cizme din piele pentru femei
        Se confecţionează din piele de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite pe interior, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri.
    5. Echipament divers
    5.1. Cravată
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
    5.2. Fular
        Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare alb/bleumarin.
    5.3. Mănuşi din piele
        Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi căptuşite cu tricot, material textil sau blană.
    5.4. Curea din piele
        Se confecţionează din piele de culoare neagră. La capătul din stânga este prevăzută cu o cataramă confecţionată din metal.
    5.5. Ciorapi
        Se confecţionează din fire de bumbac/bambus în combinaţie cu elastan/poliamidă/poliester de culoare bleumarin.
    5.6. Dresuri
        Se confecţionează din fire de poliamidă sau combinaţie poliamidă/elastan de culoarea pielii piciorului.
    6. Accesorii
    6.1. Epoleţi cu grad profesional
        Sunt realizaţi pe suport textil de formă dreptunghiulară, de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile epoletului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm, în interiorul căruia sunt brodate însemnele de grad cu fir metalizat de culoare galben-aurie.
    6.2. Suport cu grad profesional
        Este realizat sub formă de manşon, pe suport textil de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile suportului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm în interiorul căruia sunt brodate însemnele de grad cu fir metalizat de culoare galben-aurie.
    6.3. Ecuson specific pentru mânecă
        Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional.
        Acesta se fixează pe axul mânecii stângi a articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului.
    a) Ecuson pentru mânecă
        Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic al Poliţiei de Frontieră.
    b) Ecuson drapel naţional
        Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.
    6.4. Ecuson nominal
        Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul galben-auriu. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.
    6.5. Petliţe
        Se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, prin brodare cu fir metalizat de culoare galben-aurie, şi reprezintă ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc.
    6.6. Suport de grad pentru mânecă
        În funcţie de categoriile de poliţişti, este reprezentat de 1-3 benzi de dimensiuni diferite, brodate cu fir de culoare galben-aurie pe suport textil de culoare bleumarin.
    6.7. Eghilet cu accesorii
        Eghiletul cu accesorii pentru ofiţerii de poliţie se confecţionează din şnur textil împletit de culoare galbenă. Se compune din două ramuri, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un şnur simplu.
        Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu nod dublu. La terminaţie, fiecare şnur are cui de culoare galben- aurie.
    6.8. Şnur ceremonie pentru agenţi
        Se confecţionează dintr-un singur şnur textil împletit, de culoare galbenă, ce se continuă cu un şnur prevăzut cu nod dublu, la capătul căruia se fixează un cui de culoare galben- aurie.
II. Uniforma de serviciu
    1. Coifura
    1.1. Şepcuţă
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin/alb sau combinaţie de bleumarin cu alb. Calota este confecţionată în clini, iar pe partea frontală, pe mijloc, se inscripţionează sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ». La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu.
    1.2. Beretă
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin, având montată emblema specifică structurii.
    1.3. Şapcă cu două coafe impermeabile
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc.
        Banda are aplicată o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare galben-aurie, cu margini de 0,2 cm de culoare galben-aurie.
        Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare galben- aurie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca este prevăzută cu două coafe din material impermeabil. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.
    1.4. Căciulă
        Se confecţionează din blană de culoare bleumarin. În faţă, pe mijloc, se aplică emblema pentru coifură.
    1.5. Fes
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin şi se inscripţionează pe partea frontală sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ».
    2. Îmbrăcăminte
    2.1. Scurtă
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Este prevăzută cu glugă. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, fixaţi în cusătura umărului pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. La interior este dublată în întregime cu căptuşeală şi cu material termoizolant. Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ», cu litere de culoare galben metalizat.
    2.2. Bluzon
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin.
        Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, fixaţi în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
        Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ», cu litere de culoare galben metalizat.
    2.3. Jachetă
        Se confecţionează din ţesătură softshell de culoare bleumarin.
        Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, fixaţi în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
        Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ», cu litere de culoare galben metalizat.
    2.4. Pantaloni tactici
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
        Au croiala ergonomică care să permită integrarea acestora într-o uniformă tactică şi care să permită portul atât în combinaţie cu pantofi, cât şi cu ghete. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea şi centură. Pantalonii pentru iarnă se confecţionează cu mesadă detaşabilă.
    2.5. Bluză tactică
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
        Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, fixaţi în cusătura umărului pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
        Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ», cu litere de culoare galben metalizat. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acesteia într-o uniformă tactică.
    2.6. Pulover
        Se confecţionează din ţesătură fleece cu/sau fără material textil de culoare bleumarin şi poate fi prevăzut cu fermoar.
        Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneci pot fi aplicate cotiere.
        Pe pieptul drept şi/sau pe spate se inscripţionează sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ», cu litere de culoare galben metalizat.
    2.7. Pelerină de ploaie
        Se confecţionează din material impermeabil de culoare bleumarin şi este prevăzută cu glugă. Pe pieptul drept şi pe spate se inscripţionează sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ», cu litere de culoare galben metalizat.
    3. Lenjerie
    3.1. Tricou
        Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin/alb sau combinaţie de bleumarin cu alb.
        Are croiala ergonomică care să permită integrarea acestuia într-o uniformă tactică. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional.
        Pe pieptul drept şi/sau pe spate se inscripţionează sintagma «POLIŢIA DE FRONTIERĂ», cu litere de culoare galben metalizat.
    3.2. Cămaşă-bluză
        Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare bleumarin/alb sau combinaţie de bleumarin cu alb.
        Se încheie cu nasturi/fermoar şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Se confecţionează cu mânecă scurtă sau cu mânecă lungă. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe ambele mâneci se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Are croiala ergonomică care să permită integrarea acesteia într-o uniformă tactică.
    3.3. Costum termic
        Se confecţionează din ţesătură uşoară de culoare bleumarin/negru, care să asigure transferul termic, precum şi protecţia termică împotriva frigului. Se compune din bluză şi pantalon şi se poartă pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei, pentru asigurarea confortului termic pe timpul sezonului rece.
    4. Încălţăminte
    4.1. Pantofi tactici de iarnă/vară
        Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă.
        Feţele pantofilor se încheie în faţă cu şiret. Talpa interioară este prevăzută cu sistem antişoc.
        Talpa se realizează din materiale care să le confere o greutate scăzută, flexibilitate, durabilitate, protecţie termică ridicată. Aceasta trebuie să fie prevăzută cu lamelă antiperforare din material compozit şi să aibă proprietăţi antiderapante. Designul pantofilor va permite integrarea acestora într-o uniformă tactică.
    4.2. Ghete de iarnă/vară
        Se confecţionează din piele sau combinaţie piele/înlocuitori cu material textil de culoare neagră, iar pe interior se căptuşesc cu piele sau material textil cu membrană imperrespirabilă. Feţele ghetelor se încheie în faţă cu şiret şi/sau fermoar. Talpa interioară este prevăzută cu sistem antişoc.
        Talpa se realizează din materiale care să le confere o greutate scăzută, flexibilitate, durabilitate, protecţie termică ridicată. Aceasta trebuie să fie prevăzută cu lamelă antiperforare din material compozit şi să aibă proprietăţi antiderapante. Designul ghetelor şi înălţimea carâmbilor vor permite integrarea acestora într-o uniformă tactică şi vor fi în concordanţă cu sezonul în care se poartă.
    5. Echipament divers
    5.1. Centură
        Se confecţionează din piele sau material textil de culoare neagră şi este prevăzută cu sistem de autoblocare a cataramei.
    5.2. Mănuşi
        Se confecţionează din piele şi/sau material textil, de culoare neagră/bleumarin sau în combinaţie cu inserţii de alte culori.
        Au format clasic, cu 5 degete şi croiala ergonomică care să permită integrarea acestora într-o uniformă tactică.
    5.3. Ciorapi
        Se confecţionează din combinaţie de fire textile de culoare bleumarin, cu carâmb înalt, având la terminaţie manşetă elastică.
    6. Accesorii
    6.1. Suport cu grad profesional
        Este realizat sub formă de manşon, pe suport textil de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm.
        Marginile suportului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm în interiorul căruia sunt brodate cu fir metalizat de culoare galben- aurie însemnele de grad.
    6.2. Ecuson specific pentru mânecă
        Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional. Se fixează la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului pe ambele mâneci ale articolelor de echipament.
    a) Ecuson pentru mânecă
        Se confecţionează pe suport textil/cauciuc/silicon şi conţine însemnul heraldic al Poliţiei de Frontieră.
    b) Ecuson drapel naţional
        Ecusonul tricolor are forma unui segment circular pe care sunt fâşii verticale în culorile drapelului României.
    6.3. Ecuson nominal
    Este confecţionat pe suport textil/cauciuc/silicon. Este inscripţionat, cu litere majuscule, numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt prevăzute 3 linii în culorile drapelului României."

    5. La anexa nr. 1, la capitolul II partea a III-a secţiunea I, punctul 1 va avea următorul cuprins:
    "1. Coifura
    1.1. Şapcă din stofă
        Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin, cu vipuşcă de culoare bleumarin pe calotă.
        Se compune din calotă, bandă şi cozoroc. Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Banda are aplicată o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale Anticorupţie, cu margini de 0,2 cm de culoare alb-argintie.
        Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare alb-argintie.
        Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare alb-argintie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.
    1.2. Pălărie
        Se confecţionează din fetru de culoare bleumarin.
        Deasupra borului pălăriei, pe bandă, se aplică o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale Anticorupţie, cu margini de 0,2 cm de culoare alb-argintie.
        Pălăria are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.
    1.3. Căciulă
    Se confecţionează din blană naturală de astrahan/caracul, de culoare bleumarin, pentru chestori şi comisari-şefi şi din blană naturală nutriet pentru ceilalţi ofiţeri şi agenţi de poliţie. Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară/cozoroc. Calota are formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni metalici, şi se poate lăsa peste urechi. Căciula are aplicată, în faţă, la centru, emblema pentru coifură."

    6. La anexa nr. 1, la capitolul II partea a III-a secţiunea I punctul 2 subpunctul 2.1, litera b) va avea următorul cuprins:
    "b) Pantalon
        Are croială dreaptă, fără manşetă şi se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.
    Pentru chestori, pantalonii sunt prevăzuţi cu o vipuşcă realizată din material textil de culoare alb-argintie, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale Anticorupţie, având pe părţile laterale un lampas, confecţionat din două benzi, în aceeaşi culoare cu vipuşca."

    7. La anexa nr. 1, la capitolul II partea a III-a secţiunea I punctul 4, subpunctul 4.1 va avea următorul cuprins:
    "4.1. Pantofi din piele
    Se confecţionează din piele box de calitate superioară, faţă naturală, de culoare neagră. Talpa este realizată din piele naturală, cauciuc sintetic sau polimeri."

    8. La anexa nr. 1, la capitolul II partea a III-a secţiunea I punctul 5, subpunctul 5.2 va avea următorul cuprins:
    "5.2. Fular
    Se confecţionează din tricot sau material textil, de culoare bleumarin."

    9. La anexa nr. 1, la capitolul II partea a III-a secţiunea I, punctul 6 va avea următorul cuprins:
    "6. Accesorii
    6.1. Epoleţi cu grad profesional
        Sunt realizaţi pe suport textil de formă dreptunghiulară, de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile epoletului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm, cu fir metalizat de culoare alb-argintie, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale Anticorupţie, în interiorul căruia sunt brodate însemnele de grad cu fir metalizat de culoare alb-argintie.
    6.2. Suport cu grad profesional
        Este realizat sub formă de manşon, pe suport textil de culoare bleumarin, cu lungimea de 13,5-14,5 cm şi lăţimea de 5,5 cm. Marginile suportului sunt bordurate cu contur de 0,3 cm, cu fir metalizat de culoare alb-argintie, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale Anticorupţie, în interiorul căruia sunt brodate cu fir metalizat de culoare alb-argintie însemnele de grad.
    6.3. Ecuson specific pentru mânecă
        Este constituit din două piese: ecuson pentru mânecă şi ecuson drapel naţional.
        Acesta se fixează pe axul mânecii stângi a articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului.
    a) Ecuson pentru mânecă
        Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi conţine însemnul heraldic specific fiecărei structuri.
    b) Ecuson drapel naţional
        Ecusonul brodat tricolor are forma unui segment circular pe care sunt brodate fâşii verticale în culorile drapelului României.
    6.4. Ecuson nominal
        Este confecţionat pe suport din aliaj neferos având fondul alb-argintiu. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului. Vertical, la capătul din stânga, sunt gravate 3 linii vopsite în culorile drapelului României.
    6.5. Petliţe
        Se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale
    Anticorupţie, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintie, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale
    Anticorupţie, şi reprezintă ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc.
    6.6. Suport de grad pentru mânecă
        Este reprezentat de 1-3 benzi de dimensiuni diferite, în funcţie de categoriile de poliţişti, brodate cu fir de culoare alb-argintie pe suport textil de culoare bleumarin, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale Anticorupţie.
    6.7. Eghilet cu accesorii
        Eghiletul pentru ofiţerii de poliţie se confecţionează din şnur textil de culoare albă, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale Anticorupţie. Se compune din două ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un şnur simplu. Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu nod dublu. La terminaţie, fiecare şnur are cui de culoare argintie.
    6.8. Şnur ceremonie pentru agenţi
    Se confecţionează dintr-un singur şnur textil împletit, de culoare albă, respectiv albastră pentru efectivele Direcţiei Generale Anticorupţie, la capătul căruia se fixează un cui de culoare argintie."

    10. La anexa nr. 1, la capitolul II partea a III-a secţiunea a II-a, punctele 1-3 vor avea următorul cuprins:
    "1. Coifura
    1.1. Şepcuţă
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin.
        Calota este confecţionată în clini, iar pe partea frontală, pe mijloc, se aplică emblema specifică structurii. Deasupra emblemei poate fi inscripţionată denumirea structurii. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul poate fi inscripţionat cu denumirea structurii.
    1.2. Beretă
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin, având montată emblema specifică structurii.
    1.3. Şapcă cu două coafe impermeabile
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc.
        Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Banda are aplicată o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare alb-argintie, cu margini de 0,2 cm de culoare bleumarin.
        Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare alb-argintie.
        Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare alb-argintie, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari-şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca este prevăzută cu două coafe din material impermeabil. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.
    1.4. Căciulă
        Se confecţionează din blană. Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară/cozoroc. Calota are formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni metalici, şi se poate lăsa peste urechi. Căciula are aplicată, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.
    1.5. Fes
        Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin, care poate fi inscripţionat pe partea frontală cu denumirea structurii.
2. Îmbrăcăminte
    2.1. Scurtă
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Scurta este prevăzută cu glugă detaşabilă. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional. La interior este dublată în întregime cu căptuşeală şi cu material termoizolant. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii cu litere de culoare gri metalizat. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    2.2. Bluzon
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii, cu litere de culoare gri metalizat.
    2.3. Jachetă
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional.
        Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii, cu litere de culoare gri metalizat.
    2.4. Pantaloni pentru intervenţie/tactici
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea şi centură.
    2.5. Bluză pentru intervenţie/tactică
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Pe umeri se aplică epoleţi din material de fond, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii, cu litere de culoare gri metalizat.
    2.6. Pulover
        Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin. Închiderea se realizează cu fermoar.
        Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional.
    2.7. Pelerină de ploaie
        Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirabilă de culoare bleumarin. Pelerina de ploaie este prevăzută cu glugă detaşabilă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se inscripţionează cu denumirea structurii, cu litere de culoare gri metalizat.
3. Lenjerie
    3.1. Tricou
        Se confecţionează din tricot sau material textil de culoare bleumarin/alb.
        Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă. Pe piept, în partea dreaptă, şi pe spate se poate inscripţiona cu denumirea structurii.
    3.2. Cămaşă-bluză
        Se confecţionează din ţesătură tip bumbac sau combinaţie de bumbac-poliester de culoare bleumarin/alb.
        Se încheie cu nasturi având gulerul răsfrânt, cu colţ. Se confecţionează cu mânecă scurtă sau cu mânecă lungă. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe mâneca stângă se aplică ecusonul specific pentru mânecă.
    3.3. Costum termic
    Se confecţionează din ţesătură uşoară de culoare bleumarin, care să asigure transferul termic, precum şi protecţia termică împotriva frigului. Se compune din bluză şi pantalon şi se poartă pe sub articolele de echipament din compunerea uniformei."





                        PRIM-MINISTRU
                        NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                        Contrasemnează:
                        Ministrul afacerilor interne,
                        Lucian Nicolae Bode

        Bucureşti, 12 iunie 2023.
        Nr. 557.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016