Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 530 din 31 mai 2023  privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 530 din 31 mai 2023 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 491 din 6 iunie 2023
    În temeiul art. 108 alin. (2) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 370/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 287 din 1 aprilie 2004, se modifică şi se completează, după cum urmează:
    1. La articolul 25, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cheltuielile necesare trecerii în conservare, prevăzute la alin. (1), sunt suportate din surse proprii ale operatorilor economici şi în completare de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort, pe baza planurilor anuale de pregătire, elaborate de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (Administraţia Naţională), în conformitate cu propunerile ministerului de resort şi puse în aplicare conform art. 9 din Legea nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. Articolul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    (1) Rezervele de mobilizare cuprind resursele materiale deficitare sau cu ciclu lung de fabricaţie destinate asigurării proceselor de producţie şi tehnologice ale operatorilor economici cu sarcini în planul de mobilizare, restabilirii infrastructurii scoase din funcţiune, creşterii capacităţii de luptă a trupelor, compensării consumurilor şi pierderilor probabile la război, solicitate prin cererile de produse şi servicii ale forţelor sistemului naţional de apărare şi/sau aferente realizării sarcinilor din planul de mobilizare.
    (2) În Nomenclatorul rezervelor de mobilizare se includ:
    a) în industrie: materii prime, materiale, echipamente de tip complet sau subansamble, alte produse semifabricate sau finite deficitare necesare în producţia de armament, muniţii şi alte categorii de tehnică de luptă cu importanţă deosebită pentru susţinerea efortului de apărare, suplimentare faţă de cantităţile prevăzute în rezervele proprii ale forţelor destinate apărării naţionale;
    b) în transporturi: materiale, echipamente şi produse destinate restabilirii infrastructurii scoase din funcţiune pe timpul acţiunilor militare;
    c) în comunicaţii: materiale, echipamente şi produse destinate restabilirii liniilor de comunicaţii scoase din funcţiune pe timpul acţiunilor militare;
    d) în domeniul sănătăţii: medicamente, seruri, vaccinuri, tehnică şi produse sanitar-farmaceutice deficitare pentru spitalizarea răniţilor şi bolnavilor, ca urmare a acţiunilor militare.
    (3) Nomenclatorul şi nivelurile de constituire a rezervelor de mobilizare se elaborează de către Administraţia Naţională pe baza propunerilor argumentate ale operatorilor economici specializaţi care pot fi prevăzuţi cu sarcini în Planul de mobilizare, ale ministerelor de resort şi ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.
    (4) În domeniul industriei se constituie Nomenclatorul rezervelor de mobilizare numai pentru produsele care prezintă perspectivă în înzestrare de minimum 8 ani, transmise Oficiului de forţele sistemului naţional de apărare."

    3. Articolul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 30
    (1) Rezervele de mobilizare se constituie şi se păstrează la operatorii economici şi instituţiile care au sarcini la mobilizare, pe baza contractelor încheiate cu Administraţia Naţională, precum şi în spaţiile de depozitare ale unităţilor teritoriale subordonate Administraţiei Naţionale, în limita prevăzută de art. 22 alin. (2) din Legea nr. 477/2003, republicată, cu modificările ulterioare.
    (2) Materiile prime, materialele şi alte produse consumabile se păstrează în custodie în depozite la operatorii economici sau instituţiile care au sarcini la mobilizare; medicamentele, serurile, vaccinurile şi alte produse sanitar-farmaceutice se păstrează în custodie la operatorii economici producători sau distribuitori autorizaţi; aparatura, utilajele, autospecialele sau alte echipamente se păstrează, de regulă, în exploatare pentru realizarea producţiei sau prestarea de servicii, conform obiectului de activitate.
    (3) Produse finite din categoria muniţiilor constituite în rezervele de mobilizare în industrie se păstrează în spaţiile de depozitare specializate, existente la operatorii economici din industria naţională de apărare, pe baza contractelor încheiate cu Administraţia Naţională.
    (4) Punerea la dispoziţia forţelor sistemului naţional de apărare a produselor finite din rezervele de mobilizare, inclusiv din categoria muniţiilor constituite în rezervele de mobilizare în industrie, se face astfel:
    a) pe timpul stării de mobilizare sau al stării de război, prin ordin al preşedintelui Administraţiei Naţionale, la solicitarea forţelor sistemului naţional de apărare, conform repartiţiei resurselor cuprinse în planul de mobilizare şi/sau în sistemul de priorităţi şi alocare a resurselor pentru apărare;
    b) pentru înlăturarea urmărilor unor dezastre, precum şi la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă, la propunerea ministerelor sau a autorităţilor administraţiei publice locale, cu avizul Administraţiei Naţionale, prin decizie a prim-ministrului;
    c) pe timp de pace, prin planul de pregătire, în cadrul măsurilor şi acţiunilor de pregătire a economiei naţionale pentru apărare referitoare la crearea, acumularea, reîntregirea, împrospătarea şi valorificarea acestei categorii de produse.
    (5) Elementele actului administrativ prin care se aprobă închirierea sau darea în folosinţă gratuită în vederea păstrării şi trecerii în exploatare a aparaturii, utilajelor, autospecialelor sau altor echipamente se stabilesc în conformitate cu prevederile art. 333 sau 349 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi se aprobă prin hotărârea Guvernului de aprobare a planului de pregătire.
    (6) Activităţile anuale privind crearea, acumularea, reîntregirea, împrospătarea, păstrarea şi valorificarea rezervelor de mobilizare se cuprind şi se aprobă prin planul de pregătire."

    4. La articolul 31, alineatul (1), partea introductivă şi litera a) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) Limitele nivelurilor de constituire a rezervelor de mobilizare pentru operatorii economici, instituţiile cu sarcini prin planul de mobilizare şi instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, propuse spre aprobare Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, se calculează astfel:
    a) în industrie - pentru asigurarea proceselor de producţie şi tehnologice pe o perioadă de 3 luni şi pentru asigurarea consumului specific al produselor finite din categoria muniţiilor pentru o perioadă de 30 de zile aferentă realizării nivelului de operaţionalizare necesar îndeplinirii misiunilor specifice primite, în vederea înzestrării conform normelor de înzestrare la război determinate pe consumurile zilnice pentru misiuni ori pe zile standard de aprovizionare, suplimentare faţă de cantităţile prevăzute în rezervele proprii ale forţelor destinate apărării;"

    5. La articolul 32, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Acumularea produselor în rezervele de mobilizare în industrie, în special din categoria muniţiilor, se realizează în următoarea ordine de priorităţi şi în următoarele circumstanţe, în aplicarea art. 20 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare, ca parte a măsurilor necesare care vizează protecţia intereselor esenţiale de securitate naţională, efectuate cu respectarea art. 346 alin. (1) lit. b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, astfel:
    a) de la operatorii economici din industria naţională de apărare, prevăzuţi cu sarcini în planul de mobilizare;
    b) de la operatorii economici cu capital din state aliate NATO sau membre ale Uniunii Europene care au efectuat investiţii în capacităţi de producţie pe teritoriul României;
    c) în lipsa operatorilor economici prevăzuţi la lit. a) şi b), de la alţi operatori economici din state aliate NATO sau membre ale Uniunii Europene;
    d) în lipsa operatorilor economici prevăzuţi la lit. a)-c), din alte surse, cu respectarea interdicţiilor de aprovizionare din spaţii supuse sancţiunilor de securitate."

    6. La articolul 34, după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
    "e) pentru casare, prin ordin al preşedintelui Administraţiei Naţionale, când materiile prime de natura materiilor explozive devin instabile chimic sau periculoase în depozitare, determinate pe baza rapoartelor de încercări sau buletinelor de analiză."

    7. După articolul 34 se introduce un nou articol, art. 34^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 34^1
    Reglementarea situaţiilor privind acumularea, împrospătarea şi actualizarea inventarului materiilor prime, materialelor şi produselor care au făcut obiectul activităţilor prevăzute la art. 34 lit. c) şi e) se realizează prin actualizarea în mod corespunzător a planului de pregătire."

    8. În tot cuprinsul normelor metodologice sintagmele „Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale“, respectiv „Oficiul“ se înlocuiesc cu sintagmele „Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale“, respectiv „Administraţia Naţională“.


    ART. II
    Hotărârea Guvernului nr. 370/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 287 din 1 aprilie 2004, cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Secretarul general al Guvernului,
                    Marian Neacşu
                    Preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale,
                    Georgian Pop
                    p. Ministrul apărării naţionale,
                    Eduard Bachide,
                    secretar de stat
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Lucian Nicolae Bode
                    Ministrul economiei,
                    Florin Marian Spătaru
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 31 mai 2023.
    Nr. 530.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016