Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 50 din 12 decembrie 2013  privind aprobarea Procedurilor pentru aplicarea art. 29 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 49/2013    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 50 din 12 decembrie 2013 privind aprobarea Procedurilor pentru aplicarea art. 29 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 49/2013

EMITENT: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMÂNIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 164 din 6 martie 2014

    În temeiul prevederilor:
    - art. 6 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; şi
    - art. 29 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 49/2013,

    Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România, întrunit în şedinţa din data de 12 decembrie 2013, hotărăşte:

    ART. 1
    Se aprobă Procedurile pentru aplicarea art. 29 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 49/2013, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 2
    La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 169/2010 privind aprobarea Procedurilor pentru aplicarea art. 29 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 168/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 6 septembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 3
    Departamentul de monitorizare şi competenţă profesională şi Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari vor urmări punerea în aplicare a procedurilor prevăzute la art. 1.
    ART. 4
    Prezenta hotărâre se comunică, spre avizare, Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile.
    ART. 5
    Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform prevederilor art. 40 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

            Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România,
                                  Horia Neamţu

    Bucureşti, 12 decembrie 2013.
    Nr. 50.


    ANEXĂ

                                   PROCEDURI
            pentru aplicarea art. 29 din Normele privind revizuirea
              calităţii activităţii de audit financiar şi a altor
        activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin
            Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari
                            din România nr. 49/2013

    I. Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) monitorizează, pe parcursul a 3 inspecţii anuale, efectuate pe parcursul a 3 ani consecutivi, auditorii financiari care au obţinut la inspecţia calităţii calificativele D, C şi B, prin stabilirea de măsuri pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea, după caz, de sancţiuni disciplinare, în următoarele condiţii:
    1. Constatarea modului de remediere a neconformităţilor reţinute cu ocazia primei inspecţii se face prin repetarea inspecţiei, de către personalul Departamentului de monitorizare şi competenţă profesională (DMCP), în cadrul celor 3 ani de monitorizare prevăzuţi la art. 29 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 49/2013.
    2. Programarea repetării inspecţiei se va face pe baza informaţiilor privind data desfăşurării primei inspecţii, precum şi a calificativului atribuit cu această ocazie, potrivit procedurilor existente, respectiv transmiterea scrisorii de anunţare a inspecţiei, primirea confirmării auditorului şi includerea acţiunii în programul de activitate. Cu aceeaşi ocazie poate fi programată şi inspecţia de calitate asupra activităţii desfăşurate de auditorii financiari în perioada curentă, cu condiţia alocării unui fond de timp rezonabil pentru constatarea modului de remediere a neconformităţilor reţinute cu ocazia primei inspecţii.
    3. Desfăşurarea inspecţiei de calitate se va efectua conform normelor şi procedurilor CAFR, astfel:
    a) obiectivele şi foile de lucru constatate ca insuficient fundamentate, cu ocazia primei inspecţii, vor fi reverificate, urmărindu-se modul în care auditorul financiar a remediat lipsurile constatate la inspecţia anterioară;
    b) răspunsul transmis în scris CAFR, de către auditorii financiari, asupra modului de ducere la îndeplinire a recomandărilor acesteia va fi evaluat sub aspectul realităţii pe baza datelor şi informaţiilor obţinute cu ocazia repetării inspecţiei;
    c) în ceea ce priveşte stadiul măsurilor aplicate pentru remedierea neconformităţilor, precum şi faptul dacă auditorii financiari au participat la cursurile suplimentare de pregătire profesională, se vor face precizările necesare în nota de inspecţie.
    4. În cazul auditorilor financiari care au obţinut calificativul D, potrivit art. 29 alin. (2) lit. A din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 49/2013, inspecţia de calitate urmează a se repeta de două ori, la intervale de câte un an, "cheltuielile ocazionate urmând a fi suportate de auditorii financiari în cauză, în conformitate cu decontul de cheltuieli". În baza decontului de cheltuieli, CAFR va factura valoarea cheltuielilor ocazionate de repetarea inspecţiei.
    5. Procedura prevăzută la pct. 3 se aplică şi auditorilor financiari care au obţinut calificativul C, după a doua inspecţie, în cadrul perioadei de monitorizare de 3 ani.
    II. În funcţie de gradul de îndeplinire a obligaţiilor restante şi de eliminare a neconformităţilor, la propunerea echipelor de inspecţie, Consiliul CAFR este în drept să ia următoarele măsuri:
    1. În situaţia remedierii deficienţelor:
    a) încetarea efectelor sancţiunii aplicate după prima inspecţie, această măsură urmând a fi adusă la cunoştinţă, în scris, auditorilor financiari implicaţi;
    b) radierea auditorilor financiari din lista publicată pe site-ul CAFR, cuprinzând nominalizarea persoanelor care au obţinut calificative profesionale necorespunzătoare, această măsură urmând a fi scoasă în evidenţă printr-un comunicat al CAFR postat pe site.
    2. În situaţia menţinerii deficienţelor:
    a) participarea la cursuri suplimentare, organizate anual de CAFR, cu suportarea costurilor de către auditorii financiari, sau de către firma de audit, după caz;
    b) aplicarea sancţiunii superioare celei aplicate iniţial, pe scara gravităţii abaterilor, mergând până la retragerea autorizării, potrivit art. 29 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 49/2013, respectiv art. 73-76 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 433/2011, potrivit informaţiilor din tabelul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele proceduri.
    III. Auditorii financiari a căror activitate a fost evaluată la prima inspecţie cu calificativul D, C sau B sunt obligaţi să participe la cursurile suplimentare anuale de pregătire profesională, al căror tarif va fi suportat integral de cei în cauză, în următoarele condiţii:
    1. La cursurile suplimentare anuale de pregătire profesională participă auditorii financiari care au obţinut calificativul D, C sau B, ca urmare a inspecţiei de calitate a activităţii lor, în calitate de persoane fizice ori, după caz, în calitate de responsabil al misiunii, respectiv de semnatar al raportului elaborat ca urmare a finalizării misiunii.
    2. Cursurile suplimentare anuale de pregătire profesională pentru auditorii financiari care, în urma revizuirii calităţii activităţii de audit financiar şi a serviciilor conexe, au obţinut calificativul D, C sau B se vor organiza de către Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari (DAPCS).
    3. Pentru elaborarea tematicii de pregătire profesională, aferentă acestui curs, DMCP va furniza DAPCS informaţii cu privire la aspectele sesizate în urma inspecţiilor de calitate la ariile de activitate insuficient sau incorect documentate. Totodată, DMCP va transmite anual, până la data de 15 mai a fiecărui an, lista cu toţi auditorii financiari care au obligaţia ca în anul respectiv să participe la cursurile suplimentare anuale de pregătire profesională, conform Hotărârii Consiliului CAFR nr. 49/2013.


    ANEXĂ
    la proceduri


                                     TABEL
                   cuprinzând natura sancţiunilor aplicabile
     conform pct. II.2 lit. b) din Procedurile pentru aplicarea art. 29 din
              Normele privind revizuirea calităţii activităţii de
                     audit financiar şi a altor activităţi
          desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea
       Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 49/2013


┌────────────────────────┬───────────────────────┬────────────────────────┬───────────────┐
│ Sancţiunea │ Calificativ D │ Calificativ C │ Calificativ B │
├────────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
│Mustrare │ X │- la prima inspecţie │- la a doua │
│ │ │ │inspecţie │
├────────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
│Avertisment scris │- la prima inspecţie │- la a doua inspecţie │ X │
│ │ │- în cazul neparticipă- │ │
│ │ │rii la a doua convocare │ │
│ │ │pentru cursuri │ │
│ │ │suplimentare │ │
├────────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
│Suspendarea dreptului de│- la a doua inspecţie │- la a treia inspecţie │ X │
│exercitare a activităţii│- în cazul neparticipă-│- în cazul neparticipă- │ │
│de audit financiar pe o │rii la a doua convocare│rii la a treia │ │
│perioadă de la 3 la 6 │pentru cursuri │convocare pentru cursuri│ │
│luni │suplimentare │suplimentare │ │
├────────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
│Retragerea autorizării │- la a treia inspecţie │ X │ X │
│ │- în cazul neparticipă-│ │ │
│ │rii la a treia convo- │ │ │
│ │care pentru cursuri │ │ │
│ │suplimentare │ │ │
├────────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────┤
│Publicarea sancţiunii │- la prima inspecţie │- la prima inspecţie │ X │
└────────────────────────┴───────────────────────┴────────────────────────┴───────────────┘


                                        -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016