Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 495 din 11 iunie 2014  pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 495 din 11 iunie 2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 500 din 4 iulie 2014

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 8 alin. (8) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Scopul prezentei hotărâri îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv exceptarea de la aplicarea prevederilor art. 8 alin. (2) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a unui procent din cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor industriali electro-intensivi, cu respectarea reglementărilor europene incidente, respectiv "Orientările privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020", elaborate de Comisia Europeană, denumite în continuare Orientări.
    (2) Prezenta hotărâre are în vedere prevederile referitoare la ajutoare sub formă de reduceri ale sprijinului financiar pentru energia electrică din surse regenerabile prevăzute la secţiunea 5.7 din Orientări.
    (3) Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

    CAP. II
    Reguli procedurale

    ART. 2
    (1) Prevederile prezentei hotărâri se aplică întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a îşi pierde competitivitatea, din cauza finanţării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivităţii beneficiarului şi expunerii la comerţul internaţional.
    (2) În sensul alin. (1), ajutorul va fi acordat dacă întreprinderea se află pe lista sectoarelor din anexa nr. 1 din Orientări.
    (3) Ajutorul de stat se acordă cu condiţia ca beneficiarii ajutorului să plătească cel puţin 15% din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii, fără reducerea acordată prin prezenta schemă de exceptare.
    (4) În funcţie de electro-intensitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii:
    a) 15% în cazul unei electro-intensităţi mai mari de 20%;
    b) 40% în cazul unei electro-intensităţi cuprinse între 10-20%;
    c) 60% în cazul unei electro-intensităţi cuprinse între 5-10%.
    (5) Electro-intensitatea prevăzută la alin. (4) se calculează conform următoarei formule:


   Consumul energiei electrice * preţul energiei electrice
   ───────────────────────────────────────────────────────,
             (VAB n + VAB n - 1 + VAB n - 2)/3


    în care:
    (i) VAB = cifra de afaceri plus producţia capitalizată plus alte venituri din exploatare plus/minus variaţia stocurilor minus achiziţiile de bunuri şi servicii (fără includerea costurilor de personal) minus impozitele pe produse aferente cifrei de afaceri care nu sunt deductibile minus impozitele şi taxele aferente producţiei;
    (ii) n = anul financiar anterior anului în care este solicitată exceptarea;
    (iii) consumul energiei electrice = media aritmetică a consumului energiei electrice pe ultimii 3 ani ai întreprinderilor;
    (iv) preţul energiei electrice = preţul mediu de vânzare cu amănuntul al energiei electrice aplicabil întreprinderilor cu nivel asemănător de consum în anul 2013, astfel cum rezultă din Raportul privind rezultatele monitorizării pieţei de energie electrică în luna decembrie 2013, publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE, preţul energiei electrice include şi costul integral al subvenţiilor pentru energie electrică produsă din surse regenerabile care ar fi transferat întreprinderii în absenţa exceptării.
    (6) În cazul întreprinderilor electro-intensive înfiinţate de mai puţin de un an şi care se află pe lista sectoarelor din anexa nr. 1 din Orientări, se utilizează datele estimate pentru primul an de activitate. Ulterior primului an de activitate, Ministerul Economiei verifică încadrarea întreprinderii în condiţiile de eligibilitate stabilite de prezenta schemă, urmând să regularizeze sprijinul financiar acordat, după caz. Pentru al doilea an de activitate se utilizează datele aferente primului an de activitate. Pentru al treilea an de activitate se aplică media aritmetică a datelor aferente primilor 2 ani de activitate. Începând cu al patrulea an de activitate se utilizează media aritmetică a celor 3 ani anteriori.
    ART. 3
    (1) Exceptarea prevăzută la art. 1 alin. (1) se aplică la cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi care se aplică furnizorilor de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obţinut acordul de exceptare. Respectiva exceptare nu afectează calculul privind atingerea obiectivului naţional prevăzut la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în consumul final brut de energie al anului 2020.
    (2) Beneficiarii ajutorului de stat notifică acordul de exceptare către ANRE, precum şi fiecăruia dintre furnizorii lor de energie electrică cu care au încheiate sau încheie contracte de vânzare cumpărare de energie electrică. În baza acordului de exceptare primit de la clientul său, furnizorul este exceptat de la obligaţia de a achiziţiona un număr de certificate verzi aferent cantităţii de energie electrică livrate clientului său, beneficiar al schemei de ajutor reglementate de prezenta hotărâre.
    ART. 4
    Ministerul Economiei verifică respectarea îndeplinirii condiţiilor impuse de reglementările europene şi naţionale în vigoare, precum şi de prevederile prezentei hotărâri şi monitorizează schema de ajutor de stat astfel încât să asigure că exceptările acordate se încadrează în procentele prevăzute la art. 2 alin. (4).
    ART. 5
    Ajutorul de stat se acordă dacă beneficiarul a depus la autoritatea responsabilă cu administrarea schemei de ajutor de stat o cerere în acest scop, denumită cerere de acord pentru exceptare, şi dacă Ministerul Economiei a confirmat ulterior încadrarea beneficiarului în condiţiile de eligibilitate stabilite în schemă.
    ART. 6
    (1) Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este de 10 ani.
    (2) Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat nu va putea depăşi 85% din valoarea maximă prevăzută în decizia Comisiei Europene de autorizare a schemei de sprijin SA33134/2011.
    (3) Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul prezentei hotărâri este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat reprezintă echivalentul în lei al sumei de 750 milioane euro.
    ART. 7
    Ministerul Economiei, în calitate de autoritate de implementare a schemei de ajutor de stat, păstrează, pe o perioadă de 10 ani de la data acordării ajutorului, înregistrări detaliate referitoare la ajutoarele acordate potrivit prezentei scheme de ajutor de stat, care conţin toate informaţiile necesare pentru a stabili dacă au fost respectate criteriile din Orientări.

    CAP. III
    Dispoziţii finale

    ART. 8
    (1) Nerespectarea de către beneficiari a condiţiilor prevăzute prin prezenta hotărâre determină aplicarea de către Ministerul Economiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat conform reglementărilor europene şi naţionale.
    (2) Procedura de emitere a acordului pentru exceptare este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 9
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 august 2014.

                                 PRIM-MINISTRU
                              VICTOR-VIOREL PONTA

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                            p. Ministrul economiei,
                                 Maricel Popa,
                                secretar de stat

                       Ministrul delegat pentru energie,
                             Răzvan-Eugen Nicolescu

                         Ministrul afacerilor externe,
                                Titus Corlăţean

    Bucureşti, 11 iunie 2014.
    Nr. 495.


    ANEXĂ

                                   PROCEDURĂ
                    de emitere a acordului pentru exceptare

    ART. 1
    Pot beneficia de exceptări, în baza schemei de ajutor de stat, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data solicitării, următoarele criterii de eligibilitate:
    a) sunt înregistrate conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) activitatea principală sau una dintre activităţile secundare se încadrează în codurile CAEN prevăzute în anexa nr. 1 din "Orientările privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020", elaborate de Comisia Europeană, denumită în continuare Orientări;
    c) nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;
    d) asigură realizarea în mod independent, de către experţi acreditaţi, a activităţii de auditare energetică, anterior aplicării măsurilor de eficienţă energetică şi ulterior realizării acestora. Auditul iniţial reflectă stadiul implementării măsurilor de eficienţă energetică şi/sau planul de măsuri de eficientizare a consumului de energie electrică rezultate din respectivul audit şi asumate de beneficiar. Ulterior, auditul energetic se realizează cu o periodicitate de 4 ani, cu excepţia auditului energetic final, care se realizează în ultimul an de valabilitate a schemei;
    e) pe durata schemei, menţin activitatea în România şi eventualele disponibilizări nu depăşesc 25% din numărul angajaţilor la momentul calificării în schema de sprijin;
    f) încheie parteneriate cu instituţii de învăţământ pentru realizarea de specializări în domeniul de activitate precum: şcoli profesionale, calificare la locul de muncă, burse de studii etc., finanţează dotări de laboratoare din învăţământul liceal şi universitar, programe de pregătire profesională pentru elevi şi profesori, în vederea reducerii decalajului între teorie şi practică şi creşterii nivelului profesional şi atragerii de personal calificat.
    ART. 2
    (1) În vederea obţinerii acordului pentru exceptare, solicitantul transmite Ministerului Economiei o cerere de emitere a acordului pentru exceptare, însoţită de următoarele documente justificative:
    a) certificat constatator, în original, emis de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde este înregistrată societatea solicitantă, în care să se menţioneze următoarele informaţii: datele de identificare, codul unic de înregistrare, asociaţii şi reprezentanţii legali ai întreprinderii, domeniul de activitate principal şi toate domeniile secundare de activitate, punctele de lucru ale întreprinderii, data ultimei menţiuni înscrise în registru şi obiectul acesteia;
    b) certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat al statului, în original sau în copie legalizată, eliberat în condiţiile legii, inclusiv pentru punctele de lucru;
    c) certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetul local, în original sau în copie legalizată, eliberat în condiţiile legii, inclusiv pentru punctele de lucru;
    d) declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al întreprinderii că întreprinderea asigură din surse proprii, pe perioada derulării schemei, plata sumei prevăzute la art. 2 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie;
    e) dovada contractării auditului energetic iniţial prevăzut la art. 1 lit. d).
    (2) Cererea de emitere a acordului pentru exceptare, prevăzută la alin. (1), include şi angajamentul solicitantului de a prezenta anual Ministerului Economiei stadiul implementării măsurilor de eficienţă energetică în conformitate cu recomandările auditurilor energetice prevăzute la art. 1 lit. d).
    (3) În vederea emiterii acordului pentru exceptare, Ministerul Economiei va verifica încadrarea în unul dintre sectoarele eligibile pentru acordarea ajutorului de stat, în baza domeniului principal sau/şi domeniului secundar de activitate menţionate în certificatul constatator prezentat conform alin. (1) lit. a).
    (4) Cererea de acord pentru exceptare se completează în limba română prin tehnoredactare şi poartă ştampila şi semnătura în original a reprezentantului legal al întreprinderii.
    ART. 3
    (1) Prin ordin al ministrului economiei, emis şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Ministerului Economiei în termen de 5 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 495/2014, se desemnează direcţia responsabilă ca unitate de implementare a schemei de ajutor de stat, pe perioada de valabilitate a acesteia.
    (2) Cererea de acord pentru exceptare completată, însoţită de documentele justificative, se depune la registratura generală a Ministerului Economiei, menţionându-se pe plic "Schema de ajutor de stat sub formă de reduceri ale sprijinului financiar pentru energia electrică din surse regenerabile".
    (3) Cererea de acord pentru exceptare este înregistrată în Registrul special al schemei de ajutor de stat, menţionându-se data şi numărul de înregistrare a cererii.
    (4) Înregistrarea cererilor de acord pentru exceptare începe după intrarea în vigoare a ordinului ministrului economiei prevăzut la alin. (1).
    (5) Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat finalizează procesul de evaluare a cererii de acord pentru exceptare în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia.
    (6) În urma procesului de evaluare a cererii de acord pentru exceptare, Ministerul Economiei transmite întreprinderilor solicitante, după caz:
    a) acordul pentru exceptare, la prezenta procedură, în cazul întreprinderilor solicitante selectate pentru finanţare;
    b) o înştiinţare prin care se precizează că cererea pentru exceptare este incompletă, nu conţine informaţii corecte, nu este însoţită de toată documentaţia necesară sau că există neconcordanţe între informaţiile furnizate. În acest caz, termenul de evaluare de acord pentru exceptare curge de la data la care cererea este considerată completă în sensul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 495/2014. Întreprinderea solicitantă transmite completarea documentaţiei în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea înştiinţării;
    c) o scrisoare de respingere a cererii de acord pentru exceptare în cazul în care nu sunt îndeplinite criteriile prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 495/2014 sau a expirat perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat în care se pot emite acorduri pentru exceptare.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016