Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 491 din 6 aprilie 2022  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.516/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 491 din 6 aprilie 2022 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.516/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 359 din 12 aprilie 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 1.516/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 838 din 12 decembrie 2008, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 9, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare care îşi desfăşoară activitatea în clădiri cu mai mult de 20 de spaţii de cazare; aceste structuri trebuie divizate în subunităţi şi amplasate în sistem pavilionar;"

    2. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Înălţimea maximă admisă a construcţiilor din zonele rurale din Delta Dunării este de 10 m de la cota terenului amenajat în dreptul intrării principale, echivalentul a 3 niveluri, dintre care unul în mansardă/acoperiş, cu condiţia ca raportul dintre dimensiunea orizontală cea mai lungă şi înălţimea clădirii să fie de cel puţin 1,6 m. În cazul acoperişurilor realizate din stuf, pentru alte funcţiuni decât cea de locuire, înălţimea maximă admisă este de 12 m.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul edificiilor cu caracter de unicat - foişoare, belvederi, faruri sau alte structuri pentru navigaţie, comunicaţii şi apărare, precum şi în cazul edificiilor pentru lăcaşuri de cult şi al clădirilor agroindustriale."

    3. La articolul 14, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Panta admisă a acoperişului clădirii este de maximum 50%, cu excepţia acoperişurilor realizate din stuf, care pot avea o pantă mai mare pentru scurgerea apelor pluviale spre exteriorul clădirii."

    4. La articolul 14, alineatul (8) se abrogă.
    5. După articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 14^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 14^1
    (1) Se interzice amplasarea parcurilor de panouri fotovoltaice pe suprafeţele de teren ale unităţilor administrativ-teritoriale din Delta Dunării care intră în perimetrul RBDD.
    (2) Panourile fotovoltaice se pot folosi doar izolat, pentru asigurarea necesităţilor domestice de energie. Prin planurile urbanistice generale sau zonale se pot institui zone unde este interzisă montarea panourilor fotovoltaice pe acoperişurile clădirilor, din considerente de protecţie a peisajului şi calităţii arhitecturale."

    6. La articolul 15, alineatele (2), (5), (9) şi (11) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care studiile geotehnice dovedesc că orice soluţie tradiţională este neindicată, fundaţiile se pot executa din beton sau beton armat.
    (...)
(5) Lemnul se poate folosi, cu aspectul său natural sau vopsit, la prispe, acoperişuri şi în decoraţia acestora, precum trafoare, timpane şi altele asemenea. Şarpantele se execută obligatoriu din lemn în situaţia în care rămân aparente.
    (...)
(9) Tavanele se recomandă să fie executate din grinzi de lemn, cu asigurarea unui aspect tradiţional şi a respectării normelor şi reglementărilor tehnice în construcţii.
    (...)
(11) Acoperişurile se construiesc cu minimum două ape, paralele cu direcţia lungă a casei. În cazul învelitorilor de stuf, spre stradă se recomandă folosirea timpanelor, de preferinţă decorate cu elemente tradiţionale, în funcţie de specificul local. Pentru realizarea zidurilor construcţiilor se utilizează:
    a) pentru ziduri se folosesc următoarele materiale: ciamur - lut amestecat cu paie, ierburi fibroase, câlţi sau pleavă, aşezat în straturi de 20-25 cm; chirpici - calupuri de ciamur pus în forme şi apoi uscat; paiantă; cărămizi; amestec de chirpici cu cărămidă arsă, pe fundaţie de piatră; piatra la zidărie nu este specifică zonei şi se foloseşte doar pe suprafeţe restrânse;
    b) zugrăvelile sunt albe;
    c) tâmplăria ferestrelor este executată exclusiv din lemn;
    d) dotările şi amenajările exterioare cu caracter sezonier se realizează din materiale naturale."

    7. La articolul 15, după alineatul (11) se introduc două noi alineate, alineatele (12) şi (13), cu următorul cuprins:
    "(12) Este interzisă realizarea de turnuleţe la construcţii, iar lucarnele se execută sub formă alungită, de preferinţă curbilinii.
(13) Este interzisă rostuirea zonelor de zidărie sau placaj de piatră aparentă în negru sau alte culori contrastante şi se recomandă folosirea, conform abordării tradiţionale, a mortarului alb."

    8. La articolul 19, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Pentru orice construcţie cu aria desfăşurată mai mare de 150 mp sau ansamblu de construcţii cu aria desfăşurată totală mai mare de 300 mp, indiferent de destinaţie, este obligatorie obţinerea avizului Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism a consiliului judeţean."

    9. La articolul 21, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Între proprietăţile private se permit împrejmuiri cu înălţimea maximă de 1,8 m. Acestea pot fi transparente, semitransparente sau opace, din materiale tradiţionale, precum lemn, stuf, vegetaţie şi altele asemenea."

    10. După articolul 21 se introduce un nou articol, articolul 21^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 21^1
    (1) Construcţiile cu funcţiunea de depozitare sau producţie din domeniul agrozootehnic se pot amplasa doar în zonele agrozootehnice, existente sau stabilite în baza unei documentaţii de urbanism aprobate, conform legii.
    (2) Construcţiile prevăzute la alin. (1) se pot realiza cu materiale specifice funcţiunii, dar având obligatoriu un aspect neutru.
    (3) Se urmăreşte evitarea constituirii de trupuri izolate de intravilan.
    (4) Culorile permise pentru închiderile din panouri tristrat sunt alb şi nuanţele de gri.
    (5) Se interzice folosirea finisajelor lucioase.
    (6) Este obligatorie realizarea de perdele de protecţie, înglobând atât vegetaţie înaltă, cât şi medie între zonele agrozootehnice şi zonele de locuit şi turism."

    11. La articolul 22, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 22
    (1) Procentul maxim de ocupare a terenului, denumit în continuare POT, pe parcelă, inclusiv construcţiile existente şi anexe, este reglementat după cum urmează:
    a) pentru funcţiunile de instituţii şi servicii publice din zonele centrale ale localităţilor: 50%;
    b) pentru orice alte funcţiuni, se procedează la o scădere graduală a POT maxim, în funcţie de dimensiunea parcelei, după cum urmează: pentru parcelele cu suprafaţa de până la 1.000 mp inclusiv, POT maxim = 30%; pentru parcelele cu suprafaţa cuprinsă între 1.001 mp-2.000 mp se utilizează următoarea formulă de calcul: POT maxim = [300 mp + (Suprafaţa parcelei – 1.000 mp) x 25%]/(Suprafaţa parcelei/100); pentru parcelele cu suprafaţa cuprinsă între 2.001 mp-5.000 mp se utilizează următoarea formulă de calcul: POT maxim = [550 mp + (Suprafaţa parcelei – 2.000 mp) x 20%]/(Suprafaţa parcelei/100); pentru parcelele cu suprafaţa de peste 5.000 mp se utilizează următoarea formulă de calcul: POT maxim = [1.150 mp + (Suprafaţa parcelei – 5.000 mp) x 15%]/(Suprafaţa parcelei/100).
    (2) Coeficientul maxim de utilizare a terenului, denumit în continuare CUT, pe parcelă, inclusiv construcţiile existente şi anexe, este reglementat după cum urmează:
    a) pentru parcelele cu suprafaţa de până la 1.000 mp inclusiv, CUT maxim = 0,80;
    b) pentru parcelele cu suprafaţa mai mare de 1.000 mp se procedează la o scădere graduală a coeficientului maxim de utilizare a terenului, în funcţie de dimensiunea terenului, astfel: pentru parcelele cu suprafaţa cuprinsă între 1.001 mp-2.000 mp se utilizează următoarea formulă de calcul: CUT maxim = [800 mp + (Suprafaţa parcelei – 1.000 mp) x 0,5]/Suprafaţa parcelei; pentru parcelele cu suprafaţa cuprinsă între 2.001 mp- 5.000 mp se utilizează următoarea formulă de calcul: CUT maxim = [1.300 mp + (Suprafaţa parcelei – 2.000 mp) x 0,4]/Suprafaţa parcelei; pentru parcelele cu suprafaţa de peste 5.000 mp se utilizează următoarea formulă de calcul: CUT maxim = [2.500 mp + (Suprafaţa parcelei – 5.000 mp) x 0,3]/Suprafaţa parcelei."

    12. Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.


    ART. II
    Prevederile art. 10 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.516/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se aplică procedurilor de parcelare realizate începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Kelemen Hunor
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Tánczos Barna
                    Ministrul antreprenoriatului şi turismului,
                    Constantin-Daniel Cadariu
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Cornel Feruţă,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 6 aprilie 2022.
    Nr. 491.
    ANEXA 1

    (Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.516/2008)
    LOCALITĂŢILE
    pentru care se aplică Regulamentul-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

┌────┬───────────┬─────────────────────┐
│ │ │Localităţile │
│Nr. │ │componente pentru │
│crt.│Comuna │care se aplică │
│ │ │prezentul │
│ │ │regulament-cadru │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Beştepe │
│1. │BEŞTEPE │Băltenii de Jos │
│ │ │Băltenii de Sus │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │C.A. Rosetti │
│ │C.A. │Letea │
│2. │ROSETTI │Sfiştofca │
│ │ │Periprava │
│ │ │Cardon │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│3. │CEAMURLIA │Ceamurlia de Jos │
│ │DE JOS │Lunca │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Ceatalchioi │
│4. │CEATALCHIOI│Plauru │
│ │ │Sălceni │
│ │ │Pătlăgeanca │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Chilia Veche │
│5. │CHILIA │Câşliţa │
│ │VECHE │Ostrovu Tătaru │
│ │ │Tatanir │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Crişan │
│6. │CRIŞAN │Caraorman │
│ │ │Mila 23 │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Jurilovca │
│7. │JURILOVCA │Vişina │
│ │ │Sălcioara │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│8. │MAHMUDIA │Mahmudia │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Maliuc │
│ │ │Gorgova │
│9. │MALIUC │Ilganii de Sus │
│ │ │Partizani │
│ │ │Vulturu │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Murighiol │
│ │ │Colina │
│ │ │Dunavăţu de Jos │
│10. │MURIGHIOL │Dunavăţu de Sus │
│ │ │Plopu │
│ │ │Sarinasuf │
│ │ │Uzlina │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Nufăru │
│11. │NUFĂRU │Ilganii de Jos │
│ │ │Victoria │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│12. │PARDINA │Pardina │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Sarichioi │
│13. │SARICHIOI │Enisala │
│ │ │Sabangia │
│ │ │Zebil │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│14. │SFÂNTU │Sfântu Gheorghe │
│ │GHEORGHE │ │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │ │Somova │
│15. │SOMOVA │Mineri │
│ │ │Parcheş │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│ │VALEA │Valea Nucarilor │
│16. │NUCARILOR │Agighiol │
│ │ │Iazurile │
└────┴───────────┴─────────────────────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016