Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 454 din 17 mai 2023  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 454 din 17 mai 2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 445 din 23 mai 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ARTICOL UNIC
    Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 870 din 19 decembrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 3, după subpunctul 3.3.4 se introduc patru noi subpuncte, subpct. 3.3.4.1, 3.3.4.2, 3.3.4.3 şi 3.3.4.4, cu următorul cuprins:
    "3.3.4.1. La încheierea tranzacţiei cu instrumente financiare derivate:
    a) capitalul datorat către instituţiile financiare cu care Ministerul Finanţelor încheie aceste tranzacţii se asigură din disponibilităţile în valută ale Ministerului Finanţelor provenite din sumele încasate din finanţările rambursabile pentru care s-au efectuat operaţiunile de administrare a riscului;
    b) capitalul încasat de la instituţiile financiare cu care Ministerul Finanţelor încheie aceste tranzacţii se utilizează atât pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile ordonanţei de urgenţă, cât şi pentru alte tranzacţii cu instrumente financiare derivate.
3.3.4.2. La încetarea tranzacţiei cu instrumente financiare derivate:
    a) capitalul încasat de la instituţiile financiare cu care Ministerul Finanţelor încheie aceste tranzacţii se utilizează pentru rambursarea la scadenţă a finanţării rambursabile pentru care se efectuează operaţiunea de administrare a riscului, dacă tranzacţia încetează la termen;
    b) capitalul încasat de la instituţiile financiare cu care Ministerul Finanţelor încheie aceste tranzacţii se utilizează pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile ordonanţei de urgenţă, dacă tranzacţia încetează în mod anticipat;
    c) capitalul datorat către instituţiile financiare cu care Ministerul Finanţelor încheie aceste tranzacţii se asigură din sursele prevăzute la subpct. 5.3.2.
3.3.4.3. Dobânda aferentă capitalului, încasată de la instituţiile financiare cu care Ministerul Finanţelor încheie tranzacţii financiare derivate, pe parcursul derulării tranzacţiei se utilizează pentru plata dobânzii aferente obligaţiei de natura datoriei publice guvernamentale, pentru care s-a efectuat operaţiunea de administrare a riscului.
3.3.4.4. Echivalentul în lei al valutei cumpărate pentru plata dobânzii aferente capitalului, datorat instituţiilor financiare cu care Ministerul Finanţelor încheie tranzacţii financiare derivate, pe parcursul derulării tranzacţiei, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale."

    2. La punctul 3, după subpunctul 3.5.1 se introduc trei noi subpuncte, subpct. 3.5.1.1, 3.5.1.2 şi 3.5.1.3, cu următorul cuprins:
    "3.5.1.1. Dobânda aferentă colateralului, datorată de către instituţiile financiare din cadrul tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate, se încasează în contul de valută al Ministerului Finanţelor, deschis la Banca Naţională a României. Suma reprezentând echivalentul în lei obţinut din vânzarea valutei la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României în ziua lucrătoare anterioară datei efectuării operaţiunii de schimb valutar reprezintă venit la bugetul de stat.
3.5.1.2. Echivalentul în lei al valutei cumpărate pentru plata dobânzii aferentă colateralului, datorată de Ministerul Finanţelor instituţiilor financiare din cadrul tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate, reprezintă cheltuială şi se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale.
3.5.1.3. Echivalentul în lei al valutei cumpărate pentru plata comisioanelor şi a altor costuri aferente tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale."

    3. La punctul 3, după subpunctul 3.5.3 se introduc trei noi subpuncte, subpct. 3.5.4, 3.5.5 şi 3.5.6, cu următorul cuprins:
    "3.5.4. În vederea stabilirii sursei de plată pentru colateralul depus de Ministerul Finanţelor se întocmeşte o notă de fundamentare aprobată de ordonatorul principal de credite, în funcţie de obiectivele privind managementul datoriei publice.
3.5.5. Colateralul rămas în contul de valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor la încetarea tranzacţiei cu instrumente financiare derivate se utilizează ulterior astfel:
    a) în cazul în care suma rămasă este mai mare decât suma utilizată din veniturile din privatizare, aceasta se utilizează cu prioritate pentru reîntregirea sumelor asigurate din veniturile din privatizare, iar diferenţa se utilizează, după caz, în scopurile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a), b) şi g) din ordonanţa de urgenţă;
    b) în cazul în care suma rămasă nu acoperă integral suma utilizată din veniturile din privatizare, diferenţa rămasă până la concurenţa sumei utilizate din venituri din privatizare constituie cheltuială definitivă în contul veniturilor din privatizare. În baza art. 3 alin. (5^3) din ordonanţa de urgenţă, direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor întocmeşte o notă de stingere a obligaţiei de reîntregire a veniturilor din privatizare, pentru operarea în evidenţele contabile ale Ministerului Finanţelor a anulării soldului colateralului depus, aprobată de ordonatorul principal de credite;
    c) în cazul în care suma rămasă provine doar din finanţările rambursabile de natura datoriei publice guvernamentale, aceasta se utilizează, după caz, în scopurile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a), b) şi g) din ordonanţa de urgenţă.
3.5.6. Colateralul existent în contul de valută al Ministerului Finanţelor provenit din sumele plătite de către instituţiile financiare aferente tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate se utilizează pentru efectuarea de returnări parţiale sau integrale de colateral către acestea, în urma reevaluărilor periodice ale tranzacţiilor conform clauzelor contractuale încheiate."

    4. La punctul 4.1.a), b)2, la subpunctul 13, după sintagma „Reîntregirea valorii nominale a emisiunii se efectuează astfel:“ prima şi a doua liniuţă se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    " în cazul în care emisiunea de titluri de stat în valută este destinată refinanţării unui titlu de stat/împrumut în valută scadent sau în cazul în care valoarea nominală integrală a emisiunii de titluri de stat face obiectul tranzacţiei cu instrumente financiare derivate, reîntregirea se efectuează în valută;
 în cazul în care emisiunea de titluri de stat în valută este destinată finanţării deficitului bugetar, refinanţării datoriei publice, rambursării anticipate şi finanţării colateralului sau în cazul în care valoarea nominală a emisiunii de titluri de stat face parţial obiectul tranzacţiei cu instrumente financiare derivate, reîntregirea se efectuează în lei. Sumele în lei cu care s-a efectuat reconstituirea de la bugetul de stat a valorii nominale a împrumutului se utilizează la finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice la data reîntregirii sau ulterior acestei date. Reîntregirea valorii nominale a emisiunii se efectuează în lei la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, în ziua lucrătoare anterioară datei încasării sumelor în valută."

    5. La punctul 4.1.a), b).5, după subpunctul 7 se introduce un nou subpunct, subpct. 8, cu următorul cuprins:
    "8. Dacă preţul tranzacţiei este cu primă:
    a) în cazul contractării de pe piaţa externă, aceasta reprezintă o cheltuială negativă a bugetului de stat. Echivalentul în lei obţinut din vânzarea valutei reprezentând prima încasată, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României în ziua lucrătoare anterioară datei efectuării operaţiunii de schimb valutar, reprezintă cheltuială negativă şi se va înregistra în bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, cap. 55.01 «Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi», titlul 30 «Dobânzi», art. 30.02 «Dobânzi aferente datoriei publice externe», cod 30.02.04 «Prime la emisiunea titlurilor de stat»;
    b) în cazul contractării de pe piaţa internă, aceasta reprezintă o cheltuială negativă a bugetului de stat. Suma în lei sau echivalentul în lei obţinut din vânzarea valutei reprezentând prima încasată, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, valabil la 3 zile lucrătoare de la alimentarea contului în valută, reprezintă cheltuială negativă şi se va înregistra în bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, la capitolul 55.01 «Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi», titlul 30 «Dobânzi», art. 30.01 «Dobânzi aferente datoriei publice interne», alin. 30.01.03 «Prime la emisiunea titlurilor de stat"

    6. La punctul 4.1.f), după subpunctul 2.12 se introduce un nou subpunct, subpct. 3, cu următorul cuprins:
    "3. În cadrul împrumuturilor acordate pentru participarea la mecanisme de garantare sau instrumente de finanţare instituite la nivelul Uniunii Europene, respectiv la nivelul instituţiilor financiare internaţionale la care România este stat membru, după virarea tranşelor în contul Ministerului Finanţelor se procedează, după caz, astfel:
    a) în situaţia în care împrumutul sub formă de emisiune de obligaţiuni se lansează cu comision şi/sau discount, se aplică prevederile subpct. 13 al pct. 4.1.a), b).2;
    b) în situaţia în care împrumutul sub forma de emisiune de obligaţiuni se lansează cu primă, se aplică prevederile subpct. 14 al pct. 4.1.a), b).2."





                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 17 mai 2023.
    Nr. 454.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016