Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 367 din 18 martie 2022  privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare,  precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 367 din 18 martie 2022 privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 268 din 18 martie 2022
    Având în vedere Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 71 din data de 4 martie 2022,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 131 alin. (4) din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    (1) În sensul cap. IX din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, în categoria beneficiarilor protecţiei temporare sunt incluse persoanele prevăzute la art. 2 alin. (1) şi (2) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, denumită în continuare Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382.
    (2) În aplicarea art. 2 alin. (3) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382, beneficiari ai protecţiei temporare sunt şi cetăţenii ucraineni care se află pe teritoriul României dinaintea datei de 24 februarie 2022. Notificarea prevăzută la art. 7 alin. (1) teza finală din Directiva 2001/55/CE a Consiliului din 20 iulie 2001 privind standardele minime pentru acordarea protecţiei temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, şi măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane şi suportarea consecinţelor acestei primiri se realizează de către Inspectoratul General pentru Imigrări din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
    (3) În aplicarea art. 2 alin. (4) lit. a) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382, beneficiari ai protecţiei temporare sunt soţul sau, după caz, soţia persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) şi b) din aceeaşi decizie.

    ART. 2
    (1) Protecţia temporară se acordă de către Inspectoratul General pentru Imigrări categoriilor de persoane prevăzute la art. 1 aflate într-un punct de trecere a frontierei de stat a României, inclusiv în zona de tranzit, sau pe teritoriul României şi care nu se află în niciuna din cauzele de excludere prevăzute la art. 141 alin. (1) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În scopul aplicării art. 141 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pentru legitimarea şi stabilirea identităţii persoanelor, Poliţia de Frontieră Română şi Poliţia Română efectuează, din oficiu sau la solicitarea Inspectoratului General pentru Imigrări, demersuri, potrivit art. 27^2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, aprobată cu modificări prin Legea nr. 81/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sau art. 34 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.
    (3) În cazul persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (2) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări realizează o analiză, prin activităţi specifice, privitoare la posibilitatea acestora de a se întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara sau regiunea lor de origine, rezultatul acestei analize fiind consemnat într-un proces-verbal.
    (4) Dacă în urma analizei realizate potrivit alin. (3) se constată posibilitatea persoanelor de a se întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara sau regiunea lor de origine, acestea sunt informate, de îndată, cu privire la rezultatul analizei, printr-o informare într-o limbă pe care străinul o cunoaşte sau se presupune în mod rezonabil că o înţelege, prevederile cap. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplicându-se în mod corespunzător.

    ART. 3
    (1) În aplicarea art. 133 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarilor protecţiei temporare Inspectoratul General pentru Imigrări le eliberează, gratuit, permise de şedere, forma şi conţinutul acestora fiind prevăzute în anexa nr. 10 la Hotărârea Guvernului nr. 898/2011 privind stabilirea formei şi conţinutului permiselor de şedere, ale documentelor de călătorie, precum şi ale altor documente care se eliberează străinilor, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În aplicarea art. 133 alin. (1) lit. c)-g) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarilor de protecţie temporară li se atribuie de către Inspectoratul General pentru Imigrări un cod numeric personal.

    ART. 4
    Drepturile prevăzute la art. 133 alin. (1) lit. c)-g) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară.

    ART. 5
    (1) În aplicarea art. 134 din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi în scopul eliberării permiselor de şedere potrivit art. 3 alin. (1), beneficiarilor de protecţie temporară li se preia imaginea facială şi li se înregistrează următoarele date:
    a) numele şi prenumele;
    b) data naşterii;
    c) cetăţenia;
    d) sexul;
    e) starea civilă;
    f) situaţia familială;
    g) legăturile de familie;
    h) adresa în România, în măsura în care aceasta este cunoscută.

    (2) Datele prevăzute la alin. (1) sunt implementate şi stocate în Sistemul informatic de management al străinilor, prevăzut la art. 2^2 alin. (3) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2007 privind înfiinţarea Oficiului Român pentru Imigrări prin reorganizarea Autorităţii pentru străini şi a Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu completări prin Legea nr. 347/2007, cu completările ulterioare, denumit în continuare SIMS.
    (3) În termen de 12 luni de la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382, datele prevăzute la alin. (1), stocate în SIMS, se şterg prin procedură automată şi ireversibilă, cu excepţia situaţiei în care persoanei care a beneficiat de protecţie temporară i-a fost acordat un drept de şedere sau permisiunea de a rămâne pe teritoriul României ori care are o solicitare în acest sens în curs de soluţionare.

    ART. 6
    (1) Producerea documentelor prevăzute la art. 3 se realizează de Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ - S.A. în aplicarea art. 7 alin. (2^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 199/2000 privind înfiinţarea Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională“ - S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr. 402/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Personalizarea documentelor prevăzute la alin. (1) se realizează prin grija Inspectoratului General pentru Imigrări.

    ART. 7
    (1) Pentru punerea în aplicare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 şi a prezentei hotărâri, în realizarea activităţilor de informare, înregistrare şi în procesul de emitere a documentelor persoanelor prevăzute la art. 1, structurile din cadrul sau din subordinea Ministerului Afacerilor Interne sprijină Inspectoratul General pentru Imigrări, în condiţiile legii.
    (2) Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Imigrări, poate solicita sprijin operaţional agenţiilor europene, în condiţiile art. 3 alin. (2) teza finală din Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382, precum şi organizaţiilor internaţionale şi nonguvernamentale.

    ART. 8
    (1) În aplicarea art. 135 din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarul protecţiei temporare solicită Inspectoratului General pentru Imigrări sau formaţiunilor sale teritoriale declanşarea procedurii de reunificare.
    (2) În scopul aplicării alin. (1), beneficiarul protecţiei temporare prezintă documente, în original sau în copie, din care să rezulte legătura de rudenie dintre acesta şi membrul de familie pentru care se solicită reunificarea.
    (3) Inspectoratul General pentru Imigrări comunică beneficiarului protecţiei temporare soluţia de îndeplinire sau neîndeplinire a condiţiilor pentru reunificarea familiei, într-o limbă pe care o înţelege sau în mod rezonabil se presupune că o înţelege.
    (4) În situaţia în care membrii de familie ai beneficiarului protecţiei temporare se află într-un stat terţ şi aceştia îndeplinesc condiţiile pentru reunificare prevăzute de art. 135 alin. (1) şi (5) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, Inspectoratul General pentru Imigrări notifică Direcţia generală afaceri consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la îndeplinirea condiţiilor pentru reunificare.
    (5) În situaţia prevăzută la alin. (4), dispoziţiile art. 71 alin. (3) şi (3^1) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
    (6) Dispoziţiile art. 5 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.

    ART. 9
    În aplicarea art. 136 alin. (1) din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, eliberarea permisului prevăzut la art. 3 alin. (1) şi accesarea drepturilor prevăzute la art. 133 din Legea nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează după numirea şi în prezenţa reprezentantului legal.

    ART. 10
    (1) Prelucrarea datelor cu caracter personal ale beneficiarilor protecţiei temporare în temeiul prezentei hotărâri se realizează cu respectarea Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor).
    (2) Datele colectate în temeiul prezentei hotărâri nu pot fi prelucrate în alte scopuri, cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de lege şi numai dacă sunt asigurate garanţiile necesare pentru protejarea drepturilor persoanelor vizate.

    ART. 11
    Cheltuielile generate de acordarea protecţiei temporare şi care decurg din aplicarea dispoziţiilor prezentei hotărâri se asigură din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul General pentru Imigrări.

    ART. 12
    La articolul 51 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.251/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 805 din 25 septembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) După acordarea protecţiei internaţionale, străinului i se eliberează, gratuit, un permis de şedere, al cărui model este stabilit în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 898/2011, cu modificările şi completările ulterioare."


    ART. 13
    Hotărârea Guvernului nr. 898/2011 privind stabilirea formei şi conţinutului permiselor de şedere, ale documentelor de călătorie, precum şi ale altor documente care se eliberează străinilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 690 din 29 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1 litera a), punctul (iii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(iii) străinului care a obţinut protecţie internaţională în România, în condiţiile Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare;"

    2. La articolul 1, după litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins:
    "j) permis de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare - documentul care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări străinilor cărora li s-a acordat protecţie temporară în condiţiile Legii nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzut în anexa nr. 10."

    3. După articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 10, cu următorul cuprins:
    "ART. 10
    Anexele nr. 1-10 fac parte integrantă din prezenta hotărâre."

    4. După anexa nr. 9 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 10, având cuprinsul prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.




                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Lucian Nicolae Bode
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Daniela Anda Grigore Gîtman,
                    secretar de stat
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu
                    Ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse,
                    Gabriela Firea

    Bucureşti, 18 martie 2022.
    Nr. 367.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 10 la Hotărârea Guvernului nr. 898/2011)
    PERMIS DE ŞEDERE
    pentru beneficiarii protecţiei temporare
    1. Conţinut
    Rubrici:
    a) Titlul documentului: Permis de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare
    b) Autoritatea emitentă: Inspectoratul General pentru Imigrări
    c) Nr. document: numărul documentului
    d) CNP: codul numeric personal atribuit străinului de Inspectoratul General pentru Imigrări
    e) Numele şi prenumele: numele şi prenumele titularului, în această ordine, cu litere mari
    f) Data naşterii: ziua, luna, anul naşterii titularului
    g) Cetăţenie: ţara al cărei cetăţean este titularul sau reşedinţa obişnuită a acestuia, în cazul apatrizilor, cu litere mari
    h) Sex: simbolizat prin litera F sau M
    i) Identitate: pe bază de document sau declarativ
    j) Emis de IGI la: locul unde a fost emis documentul, cu literă mare la începutul cuvântului
    k) Data emiterii: data emiterii documentului
    l) Valabilitate: pe perioada de aplicare a Deciziei (UE) 2022/382


    2. Note
    a) Se eliberează beneficiarilor protecţiei temporare.
    b) Hârtie în format A5, personalizată prin imprimare laser sau cu jet de cerneală.
    c) Denumirile rubricilor se scriu cu caracterele alfabetului latin în limbile română şi engleză.
    d) Documentul cuprinde stema României şi fotografia titularului.
    e) Documentul conţine elemente de securizare.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016