Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTĂRÂRE nr. 36 din 14 mai 2025 referitoare la propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivelor (UE) 2022/2.464 şi (UE) 2024/1.760 în ceea ce priveşte datele de la care statele membre trebuie să aplice anumite cerinţe de raportare şi de diligenţă necesare în materie de durabilitate a întreprinderilor - COM (2025) 80 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi ale art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale Protocolului nr. 2 privind aplicarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008, în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/135 din 29.04.2025, Senatul adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 Senatul României constată că propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivelor (UE) 2022/2.464 şi (UE) 2024/1.760 în ceea ce priveşte datele de la care statele membre trebuie să aplice anumite cerinţe de raportare şi de diligenţă necesare în materie de durabilitate a întreprinderilor - COM (2025) 80 final - respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.
ART. 2 Senatul României 1. consideră că: a) modificările vor aduce îmbunătăţiri rapide pentru cetăţeni, întreprinderi şi administraţii, contribuind la abordarea fragmentării legislative de pe piaţa unică, impulsionarea creşterii economice şi a competitivităţii UE. Astfel, conform propunerilor de modificare a CSRD şi CSDDD, doar companiile mari (cu peste 1.000 de angajaţi) vor trebui să se conformeze cerinţelor CSRD de raportare, o reducere cu 80% a numărului de întreprinderi la care se aplică CSRD; b) se reduc cerinţele privind raportarea la companiile mari conform taxonomiei UE, firmele mai mici pot opta pentru raportare voluntară şi se introduce opţiunea de raportare pentru activităţile parţial aliniate cu taxonomia UE, asigurându-se o perioadă de tranziţie a activităţilor cu cerinţele de mediu;
2. susţine demersurile Comisiei Europene privind simplificarea şi un proces rapid de negociere a pachetelor Omnibus, prioritatea acordată IMM-urilor fiind un aspect important. Este necesară asigurarea coerenţei dintre transpunerea directivelor CSRD şi CSDDD (proces în derulare la nivel naţional) şi noile reguli care le simplifică.
ART. 3 Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 14 mai 2025, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI, MIRCEA ABRUDEAN
Bucureşti, 14 mai 2025. Nr. 36.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email