Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 353  din 20 aprilie 2023  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 353 din 20 aprilie 2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 340 din 24 aprilie 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ARTICOL UNIC
    Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 870 din 19 decembrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 4.1.a), b).1, după subpunctul 4 se introduce un nou subpunct, subpct. 5, cu următorul cuprins:
    "5. Pe piaţa internă pot fi structurate emisiuni de titluri de stat pentru finanţarea proiectelor/cheltuielilor care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice, precum şi a celor din domeniul social şi de dezvoltare durabilă."

    2. La punctul 4.1.a), b).2, subpunctele 1, 2, 3, 4, 6 şi 17 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "1. Ministrul finanţelor aprobă oportunitatea şi/sau necesitatea lansării unei emisiuni de titluri de stat pe o piaţă internaţională, precum şi pe pieţele interne ale altor state, ca emisiune individuală, în orice monedă, în funcţie de specificul pieţei alese, sau în cadrul Programului, şi demararea procesului de selecţie a instituţiilor financiare care vor intermedia emisiunea şi, dacă este cazul, a procesului de selectare a societăţilor profesionale civile de avocaţi din România şi/sau din străinătate pentru acordarea de asistenţă juridică.
2. Ulterior aprobării lansării unei emisiuni individuale sau a unei emisiuni în cadrul Programului se desfăşoară procesul de selecţie a instituţiilor financiare care vor intermedia emisiunea, în paralel cu procesul de selectare a societăţilor profesionale civile de avocaţi din România şi/sau din străinătate pentru acordarea de asistenţă juridică pentru emisiune, dacă este cazul, conform legii. În acest scop, Ministerul Finanţelor transmite cererea de ofertă către instituţii financiare care au capacitate şi experienţă în intermedierea unor astfel de tranzacţii şi/sau programe. În cuprinsul acesteia se specifică principalele caracteristici ale emisiunii şi/sau Programului, cum ar fi: valoarea estimată a emisiunii şi/sau Programului, scadenţa, criteriile de selecţie, termenul-limită până la care pot fi primite oferte, precum şi alte elemente considerate relevante de către emitent. Criteriile de selecţie pot include, după caz, elemente de evaluare cantitative şi calitative, cum ar fi: nivelul comisioanelor şi cheltuielilor aferente tranzacţiei, cheltuielile cu consultanţa juridică, strategia de lansare a emisiunii, capacitatea de distribuţie a emisiunii către potenţiali investitori, istoricul şi experienţa în finalizarea unor tranzacţii similare ale emitenţilor suverani, activitatea pe piaţa primară şi secundară, internă şi externă a titlurilor de stat emise de România, performanţa în calitate de dealer primar pe piaţa internă, precum şi alţi factori consideraţi relevanţi de emitent, inclusiv rotaţia dealerilor care intermediază emisiunea de titluri de stat. În cazul emisiunilor individuale realizate pe pieţele interne ale altor state, Ministerul Finanţelor poate solicita instituţiilor financiare să integreze în oferta care va fi prezentată Ministerului Finanţelor toate serviciile care vor fi prestate în legătură cu emisiunea, inclusiv serviciile care vor fi prestate până la scadenţa emisiunii, şi să propună şi/sau să selecteze ceilalţi prestatori de servicii în legătură cu emisiunea, în cazul în care cerinţele pieţei de emisiune necesită astfel de servicii.
3. Selecţia instituţiilor financiare care vor asigura intermedierea emisiunii individuale şi/sau Programului se realizează de către direcţia de specialitate, prin analizarea şi evaluarea tuturor ofertelor primite şi fundamentarea propunerii de numire a administratorilor emisiunii individuale şi/sau a dealerilor în cadrul Programului printr-o notă internă aprobată de ministrul finanţelor. Procesul de selecţie poate include şi o etapă intermediară prin întocmirea unei «liste scurte» de ofertanţi, cu care au loc negocieri în scopul îmbunătăţirii ofertelor depuse iniţial şi care se aprobă de către ministrul finanţelor.
4. Ca urmare a selectării instituţiilor financiare, Ministerul Finanţelor acordă acestora mandatul privind intermedierea emisiunii individuale şi/sau Programului, care cuprinde responsabilităţile şi obligaţiile părţilor în realizarea tranzacţiei şi/sau intermedierea Programului, precum şi nivelul comisioanelor percepute şi eventuale cheltuieli care sunt suportate de fiecare parte, după caz.
    ..............................
6. În paralel cu procesul de selecţie a instituţiilor financiare care vor intermedia emisiunea individuală sau o emisiune în cadrul Programului, Ministerul Finanţelor selectează, dacă este cazul, societăţile profesionale civile de avocaţi din România şi/sau din străinătate pentru acordarea de asistenţă juridică pentru emisiune potrivit prevederilor subpct. 3.2.6^1 fie pe baza criteriilor precizate în cererea de ofertă în cazul unei emisiuni individuale, fie cu respectarea procedurii interne pentru selectarea societăţilor profesionale civile de avocaţi, aprobată prin ordin al ministrului finanţelor în cazul unei emisiuni în cadrul Programului.
    ..............................
17. Plata comisioanelor şi a eventualelor cheltuieli percepute de agentul de proces, de societăţile profesionale civile de avocaţi din România şi/sau din străinătate care acordă asistenţă juridică reprezintă cheltuială a bugetului de stat şi se suportă de la bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, capitolul 55.01 «Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi», titlul 20 «Bunuri şi servicii», articolul 20.24 «Comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor», alineatul 20.24.01 «Comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor externe"

    3. La punctul 4.1.a), b).2, după subpunctul 11^3 se introduc două noi subpuncte, subpct. 11^4 şi 11^5, cu următorul cuprins:
    "11^4. În cadrul Programului pot fi structurate emisiuni pentru finanţarea proiectelor/cheltuielilor care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice, precum şi a celor din domeniul social şi de dezvoltare durabilă. Documentaţia contractuală a emisiunilor poate face parte din documentaţia Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat «Medium Term Notes».
    Ministerul Finanţelor poate contracta servicii specializate pentru emisiunile pentru finanţarea proiectelor/cheltuielilor care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice, precum şi a celor din domeniul social şi de dezvoltare durabilă, putând selecta entităţile care furnizează astfel de servicii, cum ar fi cele privind evaluarea cadrului general şi a guvernanţei aferente acestor emisiuni prin furnizarea unei opinii a evaluatorului extern (SPO), de consiliere în implementarea cadrului general şi structurarea tranzacţiei şi alte servicii.
11^5. În cazul titlurilor de stat lansate pe o piaţă internaţională, precum şi a celor lansate pe pieţele interne ale altor state, ca emisiune individuală, în orice monedă, în funcţie de specificul pieţei alese, pot fi structurate emisiuni pentru finanţarea proiectelor/cheltuielilor care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice, precum şi a celor din domeniul social şi de dezvoltare durabilă. Documentaţia contractuală a emisiunilor poate face parte din documentaţia prevăzută în cazul emisiunilor individuale, în funcţie de specificul pieţei unde a fost realizată emisiunea."

    4. La punctul 4.1.a), b).2, după subpunctul 17 se introduce un nou subpunct, subpct. 18, cu următorul cuprins:
    "18. Plata comisioanelor şi a eventualelor cheltuieli percepute de agentul de proces, opinia evaluatorului extern sau alte costuri generate de entităţile ce acordă servicii pentru emisiunile pentru finanţarea proiectelor/cheltuielilor care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice, precum şi a celor din domeniul social şi de dezvoltare durabilă reprezintă cheltuială a bugetului de stat şi se suportă de la bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, capitolul 55.01 «Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi», titlul 20 «Bunuri şi servicii», articolul 20.24 «Comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor», alineatul 20.24.01 «Comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor externe"

    5. La punctul 4.1.a), b).2^1, subpunctul 5.13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5.13. Plata comisioanelor şi a eventualelor cheltuieli percepute de agentul de informare, de societăţile profesionale civile de avocaţi din România şi/sau din străinătate care acordă asistenţă juridică, precum şi cele aferente răscumpărărilor anticipate sau de preschimbare reprezintă cheltuială a bugetului de stat şi se suportă de la bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, capitolul 55.01 «Tranzacţii privind datoria publică şi împrumuturi», titlul 20 «Bunuri şi servicii», articolul 20.24 «Comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor», alineatul 20.24.01 «Comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor externe"





                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    p. Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Bogdan-Stelian Mîndrescu,
                    secretar de stat
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 20 aprilie 2023.
    Nr. 353.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016