Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTĂRÂRE nr. 35 din 28 aprilie 2025 referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Un set cuprinzător de instrumente ale UE pentru un comerţ electronic sigur şi sustenabil - COM (2025) 37 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi ale art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale Protocolului nr. 1 privind rolul parlamentelor naţionale în Uniunea Europeană, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008, în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/123 din 15.04.2025, Senatul adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 Senatul României atrage atenţia asupra următoarelor aspecte: 1. respectarea legislaţiei existente şi evitarea suprareglementării: necesitatea menţinerii actualului cadru legislativ pentru sectorul comerţului electronic, întrucât acesta garantează transparenţă şi concurenţă loială în ecosistemul digital european. Platformele europene de e-commerce investesc considerabil pentru a se conforma reglementărilor, fără a înregistra probleme majore de conformitate. În acest context, introducerea unor noi obligaţii riscă să frâneze inovaţia, în special pentru actorii europeni, în timp ce aplicarea strictă a legislaţiei ar trebui să vizeze cu prioritate platformele din afara Uniunii Europene, unde persistă carenţe semnificative; 2. aplicarea echitabilă şi eficientă a normelor Uniunii Europene: se impune o implementare riguroasă a legislaţiei europene în raport cu platformele extracomunitare, mai ales în domeniile protecţiei consumatorului, fiscalităţii, regimului vamal şi concurenţei. Aplicarea uniformă a acestor reguli este esenţială pentru a asigura condiţii echitabile de concurenţă. La nivel naţional, autorităţile de supraveghere şi protecţie a consumatorilor trebuie să colaboreze cu instituţii similare din alte state membre, pentru a sancţiona practicile neloiale ale actorilor non-UE cu aceeaşi fermitate aplicată celor europeni; 3. eliminarea scutirii de taxe vamale pentru colete sub 150 EUR provenite din afara Uniunii. Acest regim este frecvent abuzat prin divizarea comenzilor, generând pierderi fiscale şi oferind un avantaj incorect platformelor non-UE. În 2024, aproximativ 4,6 miliarde de astfel de colete au fost importate în Uniunea Europeană, în special din China, multe cu valori subdeclarate. Eliminarea acestui prag ar susţine echitatea fiscală şi ar proteja competitivitatea mediului de afaceri european.
ART. 2 Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în această hotărâre se transmite către instituţiile europene.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 28 aprilie 2025, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI, ROBERT-MARIUS CAZANCIUC
Bucureşti, 28 aprilie 2025. Nr. 35. ----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email