Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 337 din 12 martie 2022  privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor  aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 337 din 12 martie 2022 privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 246 din 12 martie 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 1 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    (1) Cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi beneficiarii Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare beneficiază de gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang Regio şi Interregio, clasa a II-a - loc pe scaun, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, a documentelor temporare de identitate, de rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române.
    (2) Legitimaţia de călătorie gratuită respectă menţiunile obligatorii prevăzute în Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România, aprobat prin Ordonanţa Guvernului nr. 7/2005, republicată, cu modificările ulterioare, şi în Normele uniforme privind transporturilor pe căile ferate din România, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 655/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Decontarea contravalorii legitimaţiilor de călătorie gratuită se face prin bugetul Autorităţii pentru Reformă Feroviară, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu încadrare în bugetul aprobat pentru anul 2022, de la capitolul 68.01 „Asigurări şi asistenţă socială“, titlul 57 „Asistenţă socială“, prin transfer către operatorii de transport feroviar, în baza deconturilor asumate pe propria răspundere de către aceştia.
    (4) Operatorii de transport feroviar transmit documentaţia necesară în vederea decontării contravalorii legitimaţiilor de călătorie gratuită către Autoritatea pentru Reformă Feroviară până la data de 25 a lunii, pentru luna precedentă.
    (5) Modelul decontului aferent legitimaţiilor emise pentru călătoriile gratuite este prevăzut în anexa nr. 1.

    ART. 2
    (1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), care trec în România prin punctul internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucraineană dintre localităţile Isaccea şi Orlivka, beneficiază de gratuitate, fiind scutite de la plata tarifelor de trecere cu bacul.
    (2) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de gratuitate la călătoriile efectuate cu operatorii de transport fluvial pe ruta Isaccea-Galaţi, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, a documentelor temporare de identitate, de rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române.
    (3) Modelul decontului aferent transporturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) este prevăzut în anexa nr. 2.

    ART. 3
    (1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) beneficiază de gratuitate la transportul rutier naţional sau internaţional, după caz, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, a documentelor temporare de identitate, de rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române.
    (2) Transportul rutier naţional şi/sau internaţional al persoanelor prevăzute la alin. (1) se va face în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă sau a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, care va cuprinde numărul de persoane care necesită transport, localitatea de îmbarcare şi traseul.
    (3) Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, stabileşte capacităţile de transport disponibile în vederea satisfacerii necesitaţii de transport rutier, pe baza disponibilităţii transmise de operatorii de transport rutier de persoane către consiliile judeţene sau Primăria Municipiului Bucureşti, după caz, şi a datelor puse la dispoziţie de reprezentantul Autorităţii Rutiere Române din cadrul comitetului. Prin capacitate de transport se înţelege numărul de locuri pe scaune din autovehicul.
    (4) Stabilirea operatorului de transport rutier de persoane se face în mod transparent, în funcţie de ordinea de înregistrare a disponibilităţii, timpul de disponibilizare a autovehiculelor şi capacitatea de transport care poate asigura nevoile de transport.
    (5) Consiliile judeţene şi Primăria Municipiului Bucureşti pun la dispoziţie, pe site-ul web al instituţiei, datele de contact în vederea transmiterii de către operatorii de transport rutier de persoane a disponibilităţii şi capacităţii de transport prevăzute la alin. (3).
    (6) Persoanele prevăzute la alin. (1) sunt înscrise într-un document intitulat „Decont pentru transportul rutier - HELP UKRAINE“, întocmit în trei exemplare, prevăzut în anexa nr. 3, care este însoţit de hotărârea prevăzută la alin. (2).
    (7) Decontarea contravalorii transportului prevăzut la alin. (1) se face, în urma transmiterii de către operatorul de transport rutier a solicitării de decontare către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în valoare maximă de:
    a) 0,2 lei/persoană/km, pentru transportul rutier naţional;
    b) 0,4 lei/persoană/km, pentru transportul rutier internaţional.

    (8) Solicitarea de decontare este asumată pe propria răspundere, sub sancţiunea dispoziţiilor art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la falsul în declaraţii, de către operatorul de transport rutier şi este însoţită de hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă sau a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, prevăzută la alin. (2) şi de documentul prevăzut la alin. (6).
    (9) Solicitările de decontare ale operatorilor de transport rutier însoţite de documentul prevăzut la alin. (6) vor fi transmise Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii până la data de 25 a lunii, pentru luna precedentă.
    (10) La efectuarea transportului solicitat, prevăzut la alin. (1), operatorul de transport rutier are obligaţia întocmirii documentelor de control în funcţie de tipul de transport efectuat, acestea urmând a se afla la bordul autovehiculului.

    ART. 4
    (1) În situaţii excepţionale, reprezentate de imposibilitatea efectuării transportului persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) pe modurile de transport feroviar sau rutier, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, cu acordul statului de destinaţie, se poate organiza transportul gratuit al respectivelor persoane care vor să părăsească România, prin curse aeriene de tip charter.
    (2) Acordul statului de destinaţie, inclusiv în ceea ce priveşte tipul documentelor de călătorie acceptate, se solicită prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
    (3) Acordul prevăzut la alin. (2) se transmite Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
    (4) Achiziţia serviciilor de transport aerian tip charter, prevăzute la alin. (1), se realizează prin procedura de achiziţie publică în regim de urgenţă, conform art. 68 alin. (1) lit. f), art. 69 alin. (4) şi art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

    ART. 5
    (1) Decontarea contravalorii gratuităţilor prevăzute la art. 2 şi 3 se va efectua în baza deconturilor transmise şi asumate pe propria răspundere, sub sancţiunea dispoziţiilor art. 326 din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la falsul în declaraţii, de către operatorii de transport naval şi rutier, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu încadrare în bugetul aprobat pentru anul 2022, de la capitolul 68.01 „Asigurări şi asistenţă socială“, titlul 57 „Asistenţă socială“.
    (2) Plata serviciilor de transport aerian tip charter, achiziţionate conform art. 4 alin. (4), se face prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu încadrare în bugetul aprobat pentru anul 2022, de la capitolul 68.01 „Asigurări şi asistenţă socială“, titlul 57 „Asistenţă socială“.

    ART. 6
    Operatorii de transport feroviar, naval şi rutier răspund de păstrarea deconturilor şi a documentelor primare în baza cărora s-au întocmit deconturile, conform prevederilor art. 25 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    p. Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Bogdan-Stelian Mîndrescu,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul afacerilor interne,
                    Bogdan Despescu,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Marin Ţole,
                    secretar de stat
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu
                    Ministrul afacerilor externe,
                    Bogdan Lucian Aurescu

    Bucureşti, 12 martie 2022.
    Nr. 337.
    ANEXA 1





    Operator ...................
    Nr. ...............
    Dată ................
    Decont pentru legitimaţiile de călătorie emise

┌─────┬───────────┬───────────┬──────────┐
│ │Legitimaţii│Numărul de │ │
│Luna,│de │legitimaţii│Valoare │
│anul │călătorie │de │totală │
│ │gratuită │călătorie │gratuitate│
│ │ │eliberate │ │
├─────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼───────────┼───────────┼──────────┤
│Total│ │ │ │
└─────┴───────────┴───────────┴──────────┘


    Certificăm pe propria răspundere realitatea, regularitatea şi legalitatea informaţiilor cuprinse în prezentul decont.
    Director general,
    ..............................
    Semnătura
    ........................

    ANEXA 2





    1. Decont pentru trecerile cu bacul Orlivka (Ucraina)-Isaccea (România)
    Operator ...................
    Nr. .................
    Dată .................

┌─────┬─────┬────────┬───────────┬────────┬───────────┬────────┬───────┐
│ │ │ │ │ │ │ │Valoare│
│Nr. │Data,│Auto-TIR│Autoturisme│Autocar/│Motocicletă│Persoane│totală │
│cursă│ora │ │ │Microbuz│/ Bicicletă│ │trecere│
│ │ │ │ │ │ │ │(lei) │
├─────┼─────┼────────┼───────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────┼────────┼───────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴─────┴────────┴───────────┴────────┴───────────┴────────┴───────┘


    Certificăm pe propria răspundere realitatea, regularitatea şi legalitatea informaţiilor cuprinse în prezentul decont.
    Director general,
    ..............................
    Semnătura
    ........................

    2. Decont pentru transportul fluvial pe ruta Isaccea-Galaţi
    Operator ...................
    Nr. ....................
    Dată ...................

┌────────┬────┬──────────┬─────────────┐
│Nr. │Data│Nr. │Cost cursă │
│cursă │ │pasageri │(lei) │
├────────┼────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │
├────────┼────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │
└────────┴────┴──────────┴─────────────┘


    Certificăm pe propria răspundere realitatea, regularitatea şi legalitatea informaţiilor cuprinse în prezentul decont.
    Director general,
    ..............................
    Semnătura
    ........................


    ANEXA 3





    Operator de transport rutier ................................
    Nr. ....................
    Dată ..............................
    Decont pentru transportul rutier - HELP UKRAINE

┌────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┬────────────┬─────────┐
│ │ │ │Numele şi │ │ │
│ │ │ │prenumele │ │ │
│ │ │ │persoanei │Traseul pe │ │
│ │ │ │transportate,│care s-a │ │
│ │ │ │seria/numărul│efectuat │ │
│ │Data şi ora │Numărul de │actului de │transportul:│Lungime │
│Nr. │efectuării │înmatriculare│identitate, │localitate │traseu │
│crt.│transportului│al │documente de │îmbarcare - │(km) │
│ │ │vehiculului │şedere sau │localitate │ │
│ │ │ │rezidenţă │destinaţie, │ │
│ │ │ │temporară │ţara │ │
│ │ │ │eliberate de │ │ │
│ │ │ │autorităţile │ │ │
│ │ │ │române │ │ │
├────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────┴─────────────┼─────────────┴────────────┼─────────┤
│ │ │Valoare │
│ │Persoane transportate │spre │
│Total │ │decontare│
│ ├──────────────────────────┼─────────┤
│ │ │ │
└────────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────┘


    Certificăm pe propria răspundere realitatea, regularitatea şi legalitatea informaţiilor cuprinse în prezentul decont.
    Director general,
    ..............................
    Semnătura
    ........................
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016