Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 309 din 5 aprilie 2023  privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române - ASFR    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 309 din 5 aprilie 2023 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române - ASFR

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 298 din 10 aprilie 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 1 şi al art. 7 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2023 privind reorganizarea unor instituţii publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    (1) Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, denumită în continuare ASFR, este instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu atribuţii principale de autoritate naţională de siguranţă şi de licenţiere pentru transportul feroviar şi cu metroul, de certificare şi autorizare de siguranţă, autorizare/atestare personal, supraveghere în domeniul feroviar şi transport cu metroul, de autorizare a liniilor ferate industriale, precum şi cu alte atribuţii prevăzute de legislaţia în vigoare aplicabilă.
    (2) ASFR este independentă, în ceea ce priveşte organizarea, structura juridică şi procesul decizional, faţă de orice operator de transport feroviar, administrator/gestionar de infrastructură feroviară, solicitant sau entitate contractantă şi de orice entitate care atribuie contracte de servicii publice.
    (3) ASFR, în calitate de autoritate responsabilă cu acordarea licenţelor de transport feroviar, nu furnizează servicii de transport feroviar.
    (4) ASFR exercită următoarele atribuţii generale:
    a) de autoritate naţională de siguranţă, aşa cum sunt prevăzute la cap. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    b) de licenţiere pentru transportul feroviar, prevăzute la cap. III din Legea nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spaţiul feroviar unic european, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) de organism, recunoscut la nivel naţional, de evaluare a aplicării procesului de management al riscului, precum şi a rezultatelor acestuia, pentru toate domeniile de competenţă din cadrul sistemului feroviar, în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 402/2013 al Comisiei din 30 aprilie 2013 privind metoda de siguranţă comună pentru evaluarea şi aprecierea riscurilor şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 352/2009;
    d) de organism de certificare, în sensul art. 2 lit. (b) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/779 al Comisiei din 16 mai 2019 de stabilire a unor dispoziţii detaliate privind un sistem de certificare a entităţilor responsabile cu întreţinerea vehiculelor în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 445/2011 al Comisiei;
    e) de autoritate competentă, în sensul art. 5 lit. f) din Regulamentul (UE) nr. 1.024/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieţei interne şi de abrogare a Deciziei 2008/49/CE a Comisiei („Regulamentul IMI“), să adopte măsurile necesare pentru asigurarea respectării drepturilor călătorilor, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.371/2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar;
    f) de autorizare, control, supraveghere de siguranţă, licenţiere şi certificare de siguranţă, prevăzute la art. 3 alin. (1) pct. 5 din Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, cu modificările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 10 alin. (1), art. 12 alin. (1), art. 16 alin. (2) şi art. 17 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020, precum şi ale art. 27 alin. (1) din aceeaşi ordonanţă, coroborat cu prevederile art. 6 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2023 privind reorganizarea unor instituţii publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii;
    g) de autoritate competentă, în sensul art. 5 lit. f) din Regulamentul (UE) nr. 1.024/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieţei interne şi de abrogare a Deciziei 2008/49/CE a Comisiei („Regulamentul IMI“), de certificare a mecanicilor de locomotivă în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/554 al Comisiei de modificare a anexei VI la Directiva 2007/59/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind certificarea mecanicilor de locomotivă care conduc locomotive şi trenuri în sistemul feroviar comunitar şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.611/2009 pentru aprobarea Normelor privind certificarea mecanicilor de locomotivă care conduc locomotive şi trenuri în sistemul feroviar din România, cu modificările ulterioare, şi de cooperare administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieţei (IMI) în domeniile de competenţă.


    ART. 2
    Atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare ale ASFR sunt stabilite în regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. 3
    Patrimoniul ASFR se constituie din toate elementele de activ şi pasiv preluate de la Autoritatea Feroviară Română, denumită în continuare AFER, pe baza protocolului de predare-preluare, stabilit potrivit situaţiilor financiare.

    ART. 4
    (1) Conducerea ASFR este asigurată de către un consiliu de conducere format din 5 membri din care nu pot face parte reprezentanţi din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
    (2) Preşedintele consiliului de conducere este directorul general al ASFR.
    (3) Condiţiile de selecţie a directorului general al Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române sunt următoarele:
    a) a absolvit studii superioare de lungă durată în domeniul transporturilor feroviare, dovedite cu diplomă de licenţă;
    b) are experienţă profesională şi de conducere de cel puţin 5 ani în sistemul feroviar;
    c) nu se află într-o situaţie de incompatibilitate şi/sau conflict de interese, potrivit legii.

    (4) Directorul general are calitatea de ordonator terţiar de credite.
    (5) Mandatul directorului general poate fi prelungit o singură dată, cu 4 ani, prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.
    (6) Indemnizaţia lunară a fiecărui membru din consiliul de conducere al ASFR este în cuantum de 20% din venitul brut lunar al directorului general.

    ART. 5
    (1) Personalul ASFR face parte din categoria personalului contractual.
    (2) Încadrarea la ASFR a personalului din domeniul siguranţei şi licenţierii în transportul feroviar preluat de la AFER, în numărul maxim de 230 de posturi, conform structurii organizatorice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii, se face în termen de maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
    (3) Salariaţii ASFR beneficiază de autorizaţie de călătorie gratuită pe calea ferată atât în interes personal, cât şi în interes de serviciu, conform prevederilor art. 11 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, cu modificările ulterioare.
    (4) Membrii familiei personalului ASFR beneficiază gratuit, în condiţiile legii, de legitimaţii de călătorie gratuite pe calea ferată, conform prevederilor art. 12 lit. c) din Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, cu modificările şi completările ulterioare.
    (5) Până la încheierea contractului colectiv de muncă al ASFR, personalul beneficiază de drepturile de personal prevăzute în actualul contract colectiv de muncă al AFER.

    ART. 6
    (1) ASFR întocmeşte, anual, bugetul de venituri şi cheltuieli, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor.
    (2) Bugetul de venituri şi cheltuieli se avizează de consiliul de conducere al ASFR şi se aprobă de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
    (3) Excedentul anual rezultat din execuţia bugetară a ASFR, finanţată integral din venituri proprii, se reportează în anul următor, cu aceeaşi destinaţie.
    (4) ASFR poate realiza şi poate dispune de venituri şi de cheltuieli în valută.
    (5) ASFR propune Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii modalităţile de finanţare a dotării cu echipamente, inclusiv prin credite, în lei şi/sau în valută, rambursabile din veniturile proprii prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli, sau din fonduri europene.

    ART. 7
    Pentru respectarea cerinţelor privind siguranţa transportului feroviar, a transportului cu metroul, a activităţilor desfăşurate pe liniile ferate industriale, precum şi a altor moduri de transport pe şine stabilite prin legislaţia din România, acestea se pot desfăşura doar în baza licenţelor/certificatelor/ autorizaţiilor/atestatelor emise de ASFR, dacă prin reglementări interne sau internaţionale nu se prevede altfel.

    ART. 8
    (1) Personalul de specialitate al ASFR are drept de acces/audit/control şi inspecţie de stat pe toate mijloacele de transport feroviar, inclusiv în cabina de conducere a acestora, în unităţile cu specific feroviar care funcţionează sub autoritatea sau în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în unităţile operatorilor de transport feroviar/operatorilor care efectuează numai manevră feroviară, în unităţile administratorului şi gestionarilor de infrastructură feroviară, pe liniile ferate industriale, în unităţile certificate ca entităţi responsabile cu întreţinerea vehiculelor feroviare, în unităţile aferente transportului cu metroul, precum şi în unităţile destinate altor tipuri de transport pe şine.
    (2) Dreptul de acces/audit/control şi inspecţie de stat al personalului menţionat la alin. (1) se face pe baza legitimaţiei speciale emise de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
    (3) Forma, modelul şi conţinutul legitimaţiei speciale prevăzute la alin. (2) se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

    ART. 9
    (1) ASFR îşi desfăşoară activităţile în spaţiile puse la dispoziţie de către AFER în limita disponibilităţii, pe bază de protocol încheiat între cele două instituţii publice, în care vor fi evidenţiate suprafeţele puse la dispoziţie şi cheltuielile cu serviciile necesare utilizării acestor spaţii, precum şi spaţiile utilizate în comun.
    (2) În cazul în care AFER plăteşte chirie pentru spaţiile menţionate la alin. (1), pe bază de protocol, ASFR va suporta contravaloarea chiriei aferente acestora, a cheltuielilor cu serviciile necesare utilizării acestor spaţii, precum şi a spaţiilor utilizate în comun.
    (3) Dacă spaţiile puse la dispoziţie de către AFER nu asigură funcţionarea tuturor activităţilor, ASFR închiriază/achiziţionează spaţii necesare desfăşurării integrale a acestora.
    (4) Pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii ASFR în teritoriu, prin inspectoratele de siguranţă feroviară Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, ASFR închiriază/achiziţionează spaţiile necesare.
    (5) Inspectoratele de siguranţă feroviară sunt structuri teritoriale din cadrul ASFR, fără personalitate juridică, care se regăsesc în structura organizatorică a ASFR aprobată prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii, având atribuţii de deplasare la locul producerii accidentelor sau incidentelor, de efectuare de inspecţii de stat având ca scop verificarea măsurilor luate în vederea restabilirii circulaţiei feroviare şi atribuţii în legătură cu autorizarea şi certificarea de siguranţă.

    ART. 10
    În vederea deplasării la locul producerii unor accidente/incidente feroviare, precum şi pentru desfăşurarea activităţilor specifice, parcul normat al ASFR este de 25 de autoturisme.

    ART. 11
    ASFR încheie acorduri de cooperare cu Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate, cu alte autorităţi naţionale de siguranţă din celelalte state membre ale Uniunii Europene, precum şi cu Agenţia de Investigare Feroviară Română - AGIFER.

    ART. 12
    ASFR, în calitate de autoritate naţională de siguranţă, poate încheia acorduri de cooperare şi/sau planuri comune de acţiune cu organisme/autorităţi competente la nivel naţional în scopul asigurării siguranţei feroviare.

    ART. 13
    La anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 1 aprilie 2021, cu modificările şi completările ulterioare, după numărul curent 7 se introduce un nou număr curent, nr. crt. 8, cu următorul cuprins:
    "

┌─┬─────────────┬────────┬─────────┬───┐
│ │Autoritatea │ │ │ │
│8│de Siguranţă │Venituri│Bucureşti│230│
│ │Feroviară │proprii │ │ │
│ │Română - ASFR│ │ │ │
└─┴─────────────┴────────┴─────────┴───┘

"




                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    p. Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Bogdan-Stelian Mîndrescu,
                    secretar de stat
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Marius-Constantin Budăi
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Iulian Fota,
                    secretar de stat
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 5 aprilie 2023.
    Nr. 309.
    ANEXA 1

    REGULAMENT-CADRU
    de organizare şi funcţionare a Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române - ASFR
    CAP. I
    Prevederi generale
    ART. 1
    Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR, denumită în continuare ASFR, este organizată şi funcţionează potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 14/2023 privind reorganizarea unor instituţii publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

    CAP. II
    Atribuţii
    ART. 2
    ASFR, prin structurile sale, în calitate de autoritate naţională de siguranţă potrivit prevederilor art. 3 pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020, îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
    a) acordă/suspendă/retrage licenţele de transport feroviar din România pentru operatorii care efectuează transport feroviar, operatorii care efectuează numai manevră feroviară, operatorii care efectuează transport urban cu metroul, intermediarii activităţilor de transport pe calea ferată şi operatorii care efectuează unele categorii de servicii de transport feroviar care nu intră în sfera de aplicare a Legii nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spaţiul feroviar unic european, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) acordă/suspendă/retrage licenţele/certificatele/autorizaţiile necesare desfăşurării transportului pe căi ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic şi/sau altor tipuri de transport pe şine;
    c) exercită atribuţiile de organism de evaluare recunoscut la nivel naţional, pentru toate domeniile de competenţă din cadrul sistemului feroviar în conformitate cu art. 6 şi art. 7 lit. c din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 402/2013 al Comisiei din 30 aprilie 2013 privind metoda de siguranţă comună pentru evaluarea şi aprecierea riscurilor şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 352/2009;
    d) supraveghează pe teritoriul României conformitatea elementelor constitutive de interoperabilitate cu cerinţele esenţiale, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    e) supraveghează prin acţiuni specifice de control, inspecţie şi audit utilizarea în activităţile de întreţinere a subsistemelor structurale şi a vehiculelor feroviare a componentelor critice pentru siguranţă prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 108/2020 privind interoperabilitatea sistemului feroviar şi în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/779 al Comisiei din 16 mai 2019 de stabilire a unor dispoziţii detaliate privind un sistem de certificare a entităţilor responsabile cu întreţinerea vehiculelor în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 445/2011 al Comisiei;
    f) întocmeşte periodic evidenţa şi statistica accidentelor şi incidentelor produse pe căile ferate şi pe reţeaua de transport cu metroul şi furnizează datele statistice pentru Institutul Naţional de Statistică;
    g) autorizează punerea în funcţiune a subsistemelor de energie, infrastructură şi control-comandă şi semnalizare terestre care sunt amplasate sau exploatate pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    h) eliberează, reînnoieşte, modifică, restricţionează şi revocă certificatele unice de siguranţă acordate operatorilor de transport feroviar în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) lit. g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    i) sprijină Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate în eliberarea, reînnoirea, modificarea sau revocarea certificatelor unice de siguranţă acordate de aceasta în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    j) eliberează, reînnoieşte, modifică, restricţionează şi revocă certificatele unice de siguranţă acordate operatorilor care desfăşoară numai manevră feroviară;
    k) eliberează, vizează, reînnoieşte, modifică, restricţionează şi revocă autorizaţiile de siguranţă acordate administratorului/ gestionarilor de infrastructură feroviară în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    l) eliberează, reînnoieşte, modifică, restricţionează şi revocă certificatele acordate entităţilor responsabile cu întreţinerea vehiculelor feroviare în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    m) exercită atribuţiile organismului de certificare prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/779;
    n) eliberează, suspendă, revocă sau modifică autorizaţiile de tip şi/sau de introducere pe piaţă a vehiculelor feroviare, precum şi autorizaţiile temporare de utilizare a vehiculelor feroviare pentru teste pe reţea, conform prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/545 al Comisiei din 4 aprilie 2018 de instituire a modalităţilor practice pentru procesul de autorizare a vehiculelor feroviare şi de autorizare de tip a vehiculelor feroviare în temeiul Directivei (UE) 2016/797 a Parlamentului European şi a Consiliului, precum şi a cadrului de reglementare naţional, verificând respectarea cerinţelor esenţiale relevante la exploatarea şi întreţinerea acestora;
    o) eliberează, suspendă, revocă sau modifică autorizaţiile de introducere pe piaţă a vehiculelor feroviare exceptate de la aplicarea specificaţiilor tehnice de interoperabilitate (STI);
    p) exercită atribuţiile entităţii referitoare la marcajul deţinătorilor de vehicule şi la Registrul marcajelor deţinătorilor de vehicule, conform Deciziei de punere în aplicare (UE) 2018/1.614 a Comisiei din 25 octombrie 2018 de stabilire a specificaţiilor pentru registrele vehiculelor menţionate la articolul 47 din Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European şi a Consiliului şi de modificare şi abrogare a Deciziei (CE) nr. 756/2007 a Comisiei;
    q) emite rapoarte de verificare pentru vehiculele feroviare motoare utilizate de un operator de transport/operator de manevră feroviară pe durata de valabilitate a unui certificat unic de siguranţă;
    r) sprijină Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate în eliberarea, reînnoirea, modificarea şi revocarea autorizaţiilor de introducere pe piaţă a vehiculelor;
    s) se asigură de faptul că fiecărui vehicul i s-a atribuit un număr european de vehicul în conformitate cu art. 16 alin. (2) lit. e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    t) avizează specificaţiile tehnice utilizate în activităţile de întreţinere a vehiculelor feroviare;
    u) eliberează, vizează, reînnoieşte, modifică, actualizează şi retrage autorizaţiile de siguranţă de exploatare a liniilor de metrou pentru transportul de călători;
    v) aprobă regulamentele tehnice de exploatare a liniilor ferate industriale;
    w) eliberează, vizează, modifică, suspendă sau retrage autorizaţiile de exploatare a liniilor ferate industriale;
    x) autorizează punerea în funcţiune a liniilor ferate industriale nou-construite sau modernizate;
    y) emite avize pentru construirea/modificarea liniilor ferate industriale;
    z) emite autorizaţii pentru lucrări de intervenţie la o linie ferată industrială fără acces la infrastructura feroviară;
    aa) emite rapoartele de verificare pentru evaluarea liniilor ferate industriale/zonelor de manevră;
    bb) acordă/vizează/modifică/suspendă autorizaţia de funcţionare din punct de vedere tehnic a staţiilor de cale ferată;
    cc) supraveghează prin audit, inspecţie pe procese şi control/inspecţie de stat operatorii de transport feroviar, administratorul/gestionarii de infrastructură feroviară, operatorii care efectuează numai manevră feroviară, gestionarii de linii ferate industriale, deţinătorii de linii de metrou pentru transportul de călători/operatorii care efectuează transport urban cu metroul, entităţile responsabile cu întreţinerea vehiculelor feroviare, operatorii economici care efectuează funcţiile de întreţinere, operatorii care efectuează transport pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic şi/sau alt tip de transport pe şine, pe durata valabilităţii documentelor emise de ASFR;
    dd) monitorizează menţinerea îndeplinirii cerinţelor de acordare a licenţelor de către operatorii care efectuează transport feroviar, operatorii care efectuează numai manevră feroviară, operatorii care efectuează transport urban cu metroul şi intermediarii activităţilor de transport pe calea ferată;
    ee) supraveghează subsistemele de control-comandă şi semnalizare terestre, energie şi infrastructură;
    ff) organizează examene pentru obţinerea permiselor de mecanic şi emite, reînnoieşte, actualizează, modifică, suspendă şi retrage permisele de mecanic de locomotivă;
    gg) organizează examene pentru eliberarea autorizaţiilor personalului cu responsabilităţi în siguranţa feroviară;
    hh) vizează, modifică, suspendă şi retrage autorizaţiile personalului cu responsabilităţi în siguranţa feroviară;
    ii) organizează examene şi emite atestate pentru personalul responsabil cu sistemul propriu al siguranţei circulaţiei şi pentru personalul din activitatea de formare-calificare pentru operatorii care efectuează transport urban cu metroul;
    jj) acordă, reînnoieşte, actualizează şi modifică declaraţiile de recunoaştere a centrelor de formare care asigură sarcinile de formare privind cunoştinţele profesionale generale, de material rulant, de infrastructură feroviară, inclusiv pentru cunoştinţe lingvistice, pentru mecanicii de locomotive, precum şi declaraţiile de recunoaştere a examinatorilor care efectuează evaluarea cunoştinţelor profesionale generale, de material rulant şi de infrastructură feroviară, inclusiv pentru cunoştinţe lingvistice, pentru mecanicii de locomotive;
    kk) autorizează centrele proprii ale unităţilor feroviare şi ale operatorilor care efectuează transport urban cu metroul de efectuare a programelor de formare-calificare şi a celor de instruire/evaluare profesională;
    ll) organizează cursuri de pregătire şi emite certificatele pentru consilierii de siguranţă pentru mărfurile periculoase pentru transportul feroviar;
    mm) organizează cursuri de pregătire şi examene în vederea atestării responsabililor cu sistemul de management al siguranţei feroviare pentru personalul din cadrul operatorilor de transport feroviar şi administratorului/gestionarului de infrastructură publică;
    nn) organizează examene pentru atestarea personalului aparţinând operatorilor de transport feroviar, administratorului/ gestionarilor de infrastructură feroviară, operatorilor care efectuează numai manevră feroviară, gestionarilor de linii ferate industriale, deţinătorilor de linii de metrou pentru transportul de călători şi operatorilor care efectuează transport pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic şi/sau alt tip de transport pe şine;
    oo) organizează examene pentru atestarea managerilor de transport feroviar intermediar;
    pp) acordă consiliere şi asistenţă tehnică de specialitate conform obiectului specific de activitate;
    qq) avizează specificaţii tehnice, programe de stagiu, planuri-cadru de instruire, proceduri şi alte documente care fac obiectul sistemului de management al siguranţei şi/sau sistemului de management al întreţinerii;
    rr) pune la dispoziţia solicitanţilor documente de îndrumare privind cerinţele pentru activităţile de autorizare, licenţiere, certificare şi atestare, conform obiectului de activitate;
    ss) monitorizează, promovează şi, dacă este cazul, aplică şi actualizează cadrul de reglementare în domeniul siguranţei, inclusiv sistemul de norme naţionale în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    tt) consultă toţi factorii implicaţi şi părţile interesate, inclusiv administratorul de infrastructură, operatorii de transport feroviar, producătorii şi furnizorii de întreţinere, utilizatorii şi reprezentanţii personalului în procesul elaborării cadrului de reglementare naţional în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară, aprobată prin Legea nr. 71/2020;
    uu) încheie acorduri de cooperare cu Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate, cu alte autorităţi naţionale de siguranţă din celelalte state membre, cu Agenţia de Investigare Feroviară Română, precum şi cu alte entităţi din domeniul său de activitate;
    vv) asigură colaborarea cu Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate, cu organizaţii feroviare internaţionale şi alte autorităţi naţionale de siguranţă, prin participarea la plenare, comitete şi grupuri de lucru ale acestora, precum şi la alte acţiuni internaţionale în legătură cu activitatea specifică a ASFR;
    ww) asigură funcţionarea serviciului de continuitate la nivelul ASFR prin Dispeceratul 112 şi structurile desemnate în acest sens în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 117/2010 pentru aprobarea Regulamentului de investigare a accidentelor şi a incidentelor, de dezvoltare şi îmbunătăţire a siguranţei feroviare pe căile ferate şi pe reţeaua de transport cu metroul din România şi ale art. 30 alin. (1) lit. c) din anexa de la aceeaşi hotărâre;
    xx) elaborează propria politică şi strategie de modernizare şi dezvoltare;
    yy) întocmeşte anual un raport privind activităţile desfăşurate în anul precedent, pe care îl publică în Buletinul şi pe pagina de internet ale ASFR;
    zz) întocmeşte periodic, la 2 luni, lista cu documentele acordate, restricţionate, suspendate, revocate sau retrase pe care le publică în Buletinul ASFR;
    aaa) transmite Agenţiei Uniunii Europene pentru Căile Ferate anual, până la 30 septembrie, raportul anual privind activităţile desfăşurate în anul precedent;
    bbb) notifică Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate, în termen de 30 de zile de la data emiterii, licenţele de transport feroviar acordate, modificate, suspendate sau retrase.


    CAP. III
    Structura organizatorică
    ART. 3
    Structura organizatorică a ASFR, elaborată în funcţie de necesităţile concrete pentru buna desfăşurare a activităţii sale, se avizează de consiliul de conducere şi se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

    CAP. IV
    Organele de conducere
    ART. 4
    Conducerea ASFR este asigurată de către un consiliu de conducere, conform art. 4 din hotărâre.

    ART. 5
    Consiliul de conducere al ASFR îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu propriul regulament de organizare şi funcţionare.

    ART. 6
    Consiliul de conducere al ASFR are, în principal, următoarele atribuţii şi competenţe:
    a) aprobă regulamentul propriu de organizare şi funcţionare;
    b) avizează regulamentul de funcţionare al ASFR, prin care se repartizează către structurile prevăzute în structura organizatorică detaliată activităţile, atribuţiile, competenţele şi responsabilităţile referitoare la desfăşurarea activităţilor prevăzute în regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al ASFR;
    c) aprobă regulamentul intern al ASFR întocmit în conformitate cu prevederile art. 241, 242 şi 246 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) avizează structura organizatorică a ASFR, care va fi supusă spre aprobare prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii;
    e) prezintă, anual, conducerii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii un raport asupra activităţii desfăşurate de către ASFR în perioada anterioară şi programul de activitate pentru anul în curs;
    f) mandatează directorul general al ASFR pentru negocierea contractului colectiv de muncă cu părţile îndreptăţite să negocieze colectiv, în condiţiile art. 102 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social;
    g) avizează bugetul de venituri şi cheltuieli/rectificarea acestuia şi urmăreşte execuţia acestuia după aprobare;
    h) avizează defalcarea pe trimestre a bugetului de venituri şi cheltuieli;
    i) avizează investiţiile ce urmează a se realiza de către ASFR;
    j) avizează şi supune spre aprobare Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii tarifele pentru prestaţiile de servicii specifice;
    k) aprobă tarifele ASFR pentru alte activităţi privind valorificarea unor produse şi servicii din activităţi proprii şi conexe, chirii, prestaţii editoriale, studii, proiecte, alte prestări de servicii, exploatări ale unor bunuri pe care le are în administrare etc.;
    l) aprobă raportul trimestrial al ASFR privind activitatea desfăşurată şi stabileşte măsuri pentru continuarea activităţii cu încadrarea în bugetul aprobat;
    m) avizează scoaterea din funcţiune şi valorificarea bunurilor din patrimoniul ASFR, cu aprobarea ordonatorului principal de credite;
    n) exercită şi alte atribuţii care îi revin din prevederile legale, din regulamentul său de organizare şi funcţionare şi din dispoziţiile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.


    ART. 7
    (1) Consiliul de conducere al ASFR se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a unei treimi din numărul membrilor săi.
    (2) Şedinţa este condusă de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de un membru al consiliului de conducere, ales conform regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului de conducere.
    (3) Şedinţele consiliului de conducere al ASFR pot avea loc în situaţia în care la acestea participă cel puţin jumătate plus unu din numărul total de membri ai consiliului.
    (4) Hotărârile consiliului de conducere al ASFR se iau cu majoritatea voturilor membrilor acestuia.
    (5) Consiliul de conducere al ASFR desemnează prin vot un secretar al consiliului dintre salariaţii ASFR, la propunerea preşedintelui consiliului.

    CAP. V
    Atribuţiile directorului general
    ART. 8
    (1) Directorul general reprezintă ASFR în raporturile cu terţii şi are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) aplică strategia şi politicile de dezvoltare ale ASFR;
    b) angajează, promovează, sancţionează şi concediază personalul ASFR;
    c) negociază contractul colectiv de muncă, în limita mandatului dat de consiliul de conducere;
    d) propune spre avizare consiliului de conducere structura organizatorică a ASFR;
    e) numeşte, suspendă sau decide încetarea contractului individual de muncă pentru personalul cu funcţii de conducere executivă din cadrul ASFR;
    f) îndeplineşte toate atribuţiile ce decurg din calitatea de ordonator terţiar de credite;
    g) încheie acte juridice, în numele şi pe seama ASFR;
    h) aprobă operaţiunile de încasări şi plăţi, potrivit competenţelor;
    i) aprobă planul anual de audit intern al ASFR;
    j) aprobă deplasarea în ţară şi, după caz, în străinătate a personalului ASFR pentru participarea la grupuri de lucru, plenare şi comitete sau alte reuniuni similare ale organismelor europene, precum şi la alte acţiuni internaţionale în legătură cu activitatea specifică a ASFR;
    k) îndeplineşte orice alte atribuţii în limita competenţelor legale.

    (2) În intervalul de timp în care directorul general se află în concediu de odihnă, în concediu medical sau în deplasări în ţară sau în străinătate efectuate în interes de serviciu, acesta poate delega, prin decizie, atribuţiile sale personalului cu funcţii de conducere din subordine.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016