Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 293 din 29 aprilie 1996  privind stabilirea preţurilor minime garantate de achiziţie şi a primelor ce se acorda de la bugetul de stat la porcine şi păsări vii livrate pentru industrializare şi la laptele de vacă şi de bivoliţă - materie prima -, precum şi de completare a Hotărârii Guvernului nr. 555/1994     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 293 din 29 aprilie 1996 privind stabilirea preţurilor minime garantate de achiziţie şi a primelor ce se acorda de la bugetul de stat la porcine şi păsări vii livrate pentru industrializare şi la laptele de vacă şi de bivoliţă - materie prima -, precum şi de completare a Hotărârii Guvernului nr. 555/1994

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 89 din 30 aprilie 1996
    Guvernul României hotărăşte:
    ART. 1
    Preţurile minime garantate de achiziţie, precum şi primele ce se acordă de la bugetul de stat pentru porcinele şi păsările vii care se livreaza la fondul de consum pentru industrializare se stabilesc la nivelurile prevăzute în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. 2
    (1) Preţurile minime garantate de achiziţie, precum şi primele acordate producătorilor agricoli de la bugetul de stat pentru laptele de vacă cu 3,5% grasime şi pentru laptele de bivolita cu 7% grasime, în condiţiile STAS 2418-61, livrat la fondul de consum, preluat de agenţii economici achizitori, indiferent de forma de organizare şi de natura capitalului social, se stabilesc potrivit pct. I din anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    (2) Pentru laptele de vacă şi de bivolita cu un conţinut de grasime mai mare sau mai mic de 3,5%, respectiv de 7%, şi pentru celelalte prevederi din STAS, preţul minim de achiziţie va fi majorat sau redus corespunzător criteriilor stabilite de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi de Ministerul Finanţelor.

    ART. 3
    Pentru livrările de lapte de vacă şi de bivolita - materie prima - din alte judeţe către municipiul Bucureşti şi judeţele: Braşov, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara şi Prahova, primele ce se acordă de la bugetul de stat agenţilor economici se majorează potrivit pct. II din anexa nr. 2.

    ART. 4
    Producătorii agricoli cu capital majoritar de stat vor putea livra laptele de vacă şi de bivolita - materie prima - numai la preţurile de achiziţie minime garantate, stabilite prin prezenta hotărâre, indiferent de forma de organizare şi de natura capitalului social al achizitorului.

    ART. 5
    Agenţii economici, indiferent de natura capitalului social, care achiziţionează lapte de vacă şi de bivolita - materie prima - pentru industrializare, pot incasa prima de la bugetul de stat cu condiţia practicării preţului de achiziţie la nivelul minim garantat prevăzut la art. 2 şi a preţurilor negociate sub supravegherea Ministerului Finanţelor la laptele de consum şi la produsele lactate proaspete.

    ART. 6
    Preţurile cu amănuntul ale produselor realizate de către agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi de natura capitalului social, prin industrializarea laptelui de vacă achiziţionat la preţul minim garantat (inclusiv prima) stabilit conform art. 2 din prezenta hotărâre, nu pot depăşi preţurile negociate sub supravegherea Ministerului Finanţelor, indiferent dacă marfa circula prin mai multe verigi de desfacere.

    ART. 7
    Sumele aferente primelor cuvenite producătorilor agricoli, potrivit prezentei hotărâri, se vor aloca din bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei aprobat pe anul 1996.

    ART. 8
    Preţurile cu ridicată şi cele cu amănuntul la carnea taiata, preparatele din carne, laptele de consum şi produsele lactate vor putea fi negociate numai în limita influentelor rezultate din indicii de creştere a preţurilor de achiziţie, potrivit prezentei hotărâri, luindu-se în calcul şi efectele măsurilor de imbunatatire a randamentelor la tăiere, precum şi ale celor de valorificare integrală şi eficienta a subproduselor.

    ART. 9
    Hotărârea Guvernului nr. 555/1994 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale din domeniul preţurilor şi tarifelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 21 septembrie 1994, se modifica după cum urmează:
    1. Articolul 1 se completează cu literele o) şi p), care vor avea următorul cuprins:
    "o) nerespectarea de către agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi de natura capitalului social, care achiziţionează porcine şi păsări vii pentru industrializare, destinate fondului de consum, sau lapte de vacă şi de bivolita - materie prima -, livrate la fondul de consum, a preţurilor de achiziţie minime garantate, precum şi depăşirea preţurilor cu amănuntul şi a rabaturilor comerciale maxime, negociate şi practicate potrivit prevederilor art. 1 şi 4 din Hotărârea Guvernului nr. 729/1994, a carei valabilitate a fost prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 245/1995, indiferent prin cîte verigi de desfacere a circulat marfa;
p) neînscrierea în facturi sau în alte documente ce se întocmesc la livrarea produselor prevăzute la art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 729/1994, de către agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi de natura capitalului social, a preţurilor cu amănuntul şi a rabaturilor comerciale, negociate, precum şi practicarea de către aceşti agenţi economici a unor preţuri şi rabaturi comerciale peste nivelul maxim negociat conform prevederilor aceleiaşi hotărâri."

    2. Articolul 2 se completează cu litera d), care va avea următorul cuprins:
    "d) de la 500.000 lei la 1.000.000 lei, pentru contravenţiile prevăzute la lit. o) şi p)."

    3. Articolul 3 se completează cu alineatele 2 şi 3, care vor avea următorul cuprins:
    "(2) Diferenţele de preţ rezultate ca urmare a aplicării unor preţuri mai mici decît preţurile de achiziţie minime garantate (inclusiv prima) în vigoare se vor restitui producătorilor agricoli pagubiti. În cazul în care nu este posibila identificarea celor îndreptăţiţi să le pretindă, diferenţele de preţ respective sunt supuse confiscării şi se vor face venit la bugetul de stat.
(3) Preţurile cu amănuntul şi rabaturile comerciale practicate peste nivelul maxim negociat conform prevederilor art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 729/1994 se vor corecta corespunzător, iar sumele încasate necuvenit, ca urmare a săvârşirii acestei contravenţii, sunt supuse confiscării şi se vor face venit la bugetul de stat."


    ART. 10
    Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abroga Hotărârea Guvernului nr. 459/1995 privind stabilirea preţului minim garantat de achiziţie şi a primelor ce se acordă de la bugetul de stat pentru laptele de vacă - materie prima - şi Hotărârea Guvernului nr. 460/1995 privind stabilirea preţurilor minime garantate de achiziţie şi a primelor ce se acordă de la bugetul de stat la porcine şi păsări vii livrate pentru industrializare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 30 iunie 1995.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE VACAROIU
                    Contrasemnează:
                    Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                    Valeriu Tabara
                    Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                    Florin Georgescu

    ANEXA 1

    Preţurile minime, garantate, de achiziţie şi primele acordate de la bugetul de stat producătorilor agricoli la porcine şi păsări vii livrate pentru industrializare

┌──────────────────────────────┬───────┐
│ │- lei/ │
│ │kg viu │
│ │- │
├────────────────────┬─────────┼───────┤
│ │Preţurile│din │
│ │minime │care: │
│ │garantate├───────┤
│ │de │prima │
│ │achiziţie│de la │
│ │(inclusiv│bugetul│
│ │prima) │de stat│
├──┬─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │Porcine pentru │ │ │
│ │tăiere STAS │ │ │
│ │12512-87 │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- porcine de │ │ │
│ │carne │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- grupa de │ │ │
│ │greutate: │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │90 - 100 kg viu │3.500 │1.150 │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│1.│101 - 110 kg viu │3.700 │1.150 │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │peste 110 kg viu │3.400 │1.150 │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- scroafe │ │ │
│ │reformate, │ │ │
│ │recondiţionate │ │ │
│ │şi vieri │ │ │
│ │reformaţi, │ │ │
│ │castraţi şi │ │ │
│ │recondiţionaţi │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │peste 110 kg viu │3.400 │1.150 │
├──┼─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │Păsări pentru │ │ │
│ │tăiere STAS │ │ │
│ │6997-74 │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- pui de găină │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa I peste │3.400 │950 │
│ │1,450 kg viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa a II-a │ │ │
│ │1,251-1,450 kg │3.200 │950 │
│ │viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa a III-a │ │ │
│ │1,000-1,250 kg │3.000 │950 │
│ │viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- găini │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa I peste │3.000 │950 │
│ │2,000 kg viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa a II-a │ │ │
│ │1,700-2,000 kg │ │ │
│ │viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │pentru rasele │ │ │
│ │grele şi mixte │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │şi peste 1,300 kg│ │ │
│ │viu pentru rasele│2.800 │950 │
│ │ouătoare │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- cocoşi │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│2.│- clasa I peste │3.000 │950 │
│ │1,800 kg viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa a II-a │ │ │
│ │1,600-1,800 kg │2.800 │950 │
│ │viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- curcani şi │ │ │
│ │curci (broiler, │ │ │
│ │tineret şi adult)│ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │a) broiler şi │ │ │
│ │tineret: │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa I peste │3.400 │950 │
│ │3,5 kg viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa a II-a │3.200 │950 │
│ │3,0-3,5 kg viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │b) adulte - │ │ │
│ │curci: │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa I peste │3.000 │950 │
│ │4,5 kg viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa a II-a │2.800 │950 │
│ │4,0-4,5 kg viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- curcani: │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa I peste │3.000 │950 │
│ │6,0 kg viu │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- clasa a II-a │2.800 │950 │
│ │5,0-6,0 kg viu │ │ │
└──┴─────────────────┴─────────┴───────┘

      Condiţia de livrare: loco producător, încărcat în mijlocul de transport.

    ANEXA 2

    I. Preţurile minime, garantate, de achiziţie şi primele acordate de la bugetul de stat producătorilor agricoli la lapte de vacă şi de bivolita - materie prima:

┌──────────────────────────────┬───────┐
│ │- lei/ │
│ │litru -│
├────────────────────┬─────────┼───────┤
│ │Preţurile│din │
│ │minime │care: │
│ │garantate├───────┤
│ │de │prima │
│ │achiziţie│de la │
│ │(inclusiv│bugetul│
│ │prima) │de stat│
├──┬─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │Lapte de vacă - │ │ │
│ │3,5% grăsime: │ │ │
│ │STAS 2418-61 │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- în perioada 1 │ │ │
│1.│mai - 31 │650 │220 │
│ │octombrie 1996 │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- în perioada 1 │ │ │
│ │noiembrie 1996 - │750 │250 │
│ │30 aprilie 1997 │ │ │
├──┼─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │Lapte de bivoliţă│ │ │
│ │- 7% grăsime │ │ │
│ │STAS 2418-61 │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- în perioada 1 │ │ │
│2.│mai - 31 │870 │440 │
│ │octombrie 1996 │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────┼───────┤
│ │- în perioada 1 │ │ │
│ │noiembrie 1996 - │1.000 │500 │
│ │30 aprilie 1997 │ │ │
└──┴─────────────────┴─────────┴───────┘


    II. Primele ce se acordă de la bugetul de stat agenţilor economici pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de completarea resurselor de lapte de vacă şi de bivolita - materie prima -, necesare aprovizionarii populaţiei:

┌───────────────────────────────┬──────┐
│ │- lei/│
│ │litru │
│ │- │
├───────────────────────────────┼──────┤
│- pentru municipiul Bucureşti │100 │
├───────────────────────────────┼──────┤
│- pentru judeţele Braşov, │ │
│Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara │50 │
│şi Prahova │ │
└───────────────────────────────┴──────┘


    (1) Condiţia de livrare pentru laptele de vacă şi pentru laptele de bivolita - materie prima - este loco producător (ferma, tabara de vara), încărcat în mijlocul de transport.

    (2) Pentru producătorii particulari care nu se încadrează în prevederile alineatului precedent, condiţia de livrare este loco centrul de recepţie a laptelui.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016