Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 287 din 28 martie 2024  privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2019/1.021 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind poluanţii organici persistenţi (reformat)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 287 din 28 martie 2024 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2019/1.021 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind poluanţii organici persistenţi (reformat)

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 292 din 3 aprilie 2024
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    (1) Prezenta hotărâre stabileşte cadrul instituţional necesar aplicării Regulamentului (UE) 2019/1.021 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind poluanţii organici persistenţi (reformat), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 169/45 din 25 iunie 2019, denumit în continuare Regulament.
    (2) În cuprinsul prezentei hotărâri sunt aplicabile definiţiile termenilor şi expresiilor prevăzute la art. 2 din Regulament.

    ART. 2
    (1) Se desemnează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în conformitate cu art. 19 din Regulament, ca autoritate naţională competentă pentru coordonarea măsurilor necesare aplicării Regulamentului.
    (2) Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are următoarele responsabilităţi:
    a) respectă obligaţiile prevăzute la art. 4 alin. (3) din Regulament;
    b) elaborează şi publică pe pagina de internet proprie un raport care conţine informaţii relevante conform cerinţelor prevăzute la art. 13 alin. (1) din cadrul Regulamentului şi cu respectarea prevederilor art. 20 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 878/2005 privind accesul publicului la informaţia privind mediul, cu modificările ulterioare;
    c) facilitează participarea din timp şi în mod eficace la pregătirea/elaborarea şi actualizarea planurilor naţionale de implementare, în conformitate cu procedurile prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 564/2006 privind cadrul de realizare a participării publicului la elaborarea anumitor planuri şi programe în legătură cu mediul, cu modificările ulterioare.

    (3) Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţia publicului şi a celorlalte autorităţi, aflate în subordinea/sub autoritatea/în coordonarea sa, prin postarea pe pagina sa de internet, şi comunică publicarea acestora Comisiei Europene, Agenţiei Europene pentru Chimicale şi celorlalte state membre:
    a) planul naţional de implementare, adoptat ca urmare a obligaţiilor care revin României în temeiul Convenţiei de la Stockholm privind poluanţii organici persistenţi, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) din Regulament;
    b) planul de acţiune, ca parte a planului naţional de implementare privind măsurile de identificare, caracterizare şi reducere a emisiilor totale de poluanţi organici persistenţi, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din Regulament;
    c) Planul naţional de implementare a prevederilor Convenţiei privind poluanţii organici persistenţi, adoptată la Stockholm la 22 mai 2001, aferent perioadei 2008-2029, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.497/2008, cu modificările ulterioare, în conformitate cu obligaţiile care revin României în temeiul Convenţiei.

    (4) La elaborarea şi actualizarea planurilor de implementare, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor face schimb de informaţii cu Comisia Europeană şi celelalte state membre cu privire la conţinutul acestora, inclusiv informaţii cu privire la măsurile luate la nivel naţional pentru a identifica şi a evalua siturile contaminate cu poluanţi organici persistenţi, după caz.

    ART. 3
    (1) Se desemnează Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în conformitate cu art. 19 din Regulament, ca autoritate competentă pentru implementarea prevederilor Regulamentului.
    (2) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului are următoarele responsabilităţi:
    a) primeşte de la deţinătorii de stocuri notificările pentru stocuri, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Regulament;
    b) elaborează anual inventarul de emisii în aer, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Regulament;
    c) gestionează datele privind emisiile de dioxine policlorurate şi dibenzofurani policloruraţi în aer, identificate conform anexei III la Regulament;
    d) centralizează şi transmite anual către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor un raport privind evidenţa datelor referitoare la producţia totală, actuală sau estimată şi la introducerea pe piaţă a oricărei substanţe prevăzute în anexa I sau II la Regulament conform art. 4 alin. (3) lit. d) din Regulament;
    e) centralizează şi transmite anual către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor un raport în conformitate cu art. 13 alin. (1) lit. (b)-(f) din Regulament;
    f) monitorizează utilizarea şi gestionarea stocurilor notificate, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (3) din Regulament;
    g) urmăreşte îndeplinirea condiţiilor pentru notificare prevăzute la art. 4 alin. (3) lit. (a)-(c) din Regulament.


    ART. 4
    (1) Se desemnează Garda Naţională de Mediu, în conformitate cu art. 19 din Regulament, ca autoritate de control şi inspecţie pentru aplicarea prevederilor Regulamentului.
    (2) Garda Naţională de Mediu transmite anual către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor un raport privind informaţiile referitoare la sancţiuni, în conformitate cu art. 13 alin. (1) lit. (a) din Regulament.

    ART. 5
    (1) Se desemnează Autoritatea Vamală Română, în conformitate cu art. 19 din Regulament, ca autoritate de control vamal al importului de poluanţi organici persistenţi prevăzuţi în cadrul anexelor I şi II la Regulament, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 alin. (4) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) La solicitarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Vamală Română comunică anual datele statistice disponibile referitoare la operaţiunile vamale efectuate cu substanţele enumerate în anexele I şi II la Regulament.

    ART. 6
    Se desemnează Administraţia Naţională „Apele Române“, în conformitate cu art. 19 din Regulament, ca autoritate competentă pentru:
    a) elaborarea inventarului de emisii în apă, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Regulament;
    b) transmiterea către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, anual, în conformitate cu art. 13 alin. (1) din Regulament, a raportului privind inventarul de emisii în apă, elaborat conform prevederilor art. 6 alin. (1) din Regulament, precum şi a situaţiei emisiilor de dioxine policlorurate şi dibenzofurani policloruraţi în aer, identificate conform anexei III la Regulament, şi a modalităţii de urmărire a acestora.


    ART. 7
    Se desemnează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului, în conformitate cu art. 19 din Regulament, ca autoritate competentă pentru:
    a) elaborarea şi transmiterea către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, anual, a inventarului de emisii în sol, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Regulament;
    b) gestionarea datelor privind emisiile de dioxine policlorurate şi dibenzofurani policloruraţi în sol, identificate conform anexei III la Regulament;
    c) transmiterea către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, anual, în conformitate cu art. 13 alin. (1) din Regulament, a raportului privind inventarul de emisii în sol, elaborat conform prevederilor art. 6 alin. (1) din Regulament, precum şi a situaţiei emisiilor de dioxine policlorurate şi dibenzofurani policloruraţi în aer şi în sol, identificate conform anexei III la Regulament, precum şi a modalităţii de urmărire a acestora.


    ART. 8
    (1) Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu Ministerul Sănătăţii, asigură promovarea şi facilitarea programelor de sensibilizare, conform prevederilor art. 11 alin. (2) lit. (a) şi (b) din Regulament.
    (2) Angajatorii, instituţiile de învăţământ şi cercetare, furnizorii de formare profesională promovează şi facilitează formarea/instruirea persoanelor implicate în gestionarea poluanţilor organici persistenţi, conform prevederilor art. 11 alin. (2) lit. (c) din Regulament.
    (3) Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării furnizează către autoritatea naţională competentă pentru coordonarea măsurilor necesare aplicării Regulamentului, până la data de 1 octombrie a fiecărui an pentru anul calendaristic anterior, datele pe care le deţin cu privire la formarea/instruirea persoanelor implicate în gestionarea poluanţilor organici persistenţi, în conformitate cu alin. (2).

    ART. 9
    Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 9.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 10.000 lei la 40.000 lei, pentru persoane juridice, săvârşirea următoarelor fapte:
    a) nerespectarea de către deţinătorii de stocuri de deşeuri contaminate cu substanţe care fac obiectul Regulamentului a obligaţiei prevăzute la art. 5 alin. (2) din Regulament de a furniza Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului informaţii privind natura şi dimensiunea stocurilor de peste 50 kg care sunt formate din sau care conţin oricare dintre substanţele prevăzute în anexa I sau II la Regulament şi a căror utilizare este permisă;
    b) nerespectarea de către producători şi deţinători a obligaţiei de a evita contaminarea deşeurilor cu substanţele enumerate în anexa IV la Regulament, conform art. 7 alin. (1) din Regulament;
    c) nerespectarea de către operatorul economic a obligaţiei de a elimina sau valorifica, fără întârziere nejustificată, deşeurile care sunt formate din, conţin sau sunt contaminate cu oricare dintre substanţele enumerate în anexa IV la Regulament, conform art. 7 alin. (2) din Regulament;
    d) nerespectarea interdicţiei producerii, introducerii pe piaţă şi utilizării de către operatori a substanţelor cuprinse în anexa I la Regulament, fie ca atare, fie în compoziţia preparatelor sau sub formă de compuşi ai diferitelor articole, prevăzute la art. 3 alin. (1) din Regulament;
    e) nerespectarea restricţiei privind producerea, introducerea pe piaţă şi utilizarea de către operatori a substanţelor menţionate în anexa II la Regulament, fie ca atare, fie în compoziţia preparatelor sau sub formă de compuşi ai diferitelor articole, prevăzute la art. 3 alin. (2) din Regulament;
    f) încălcarea de către deţinătorii de stocuri a prevederilor art. 5 alin. (1) din Regulament;
    g) încălcarea de către producătorii sau deţinătorii de deşeuri a prevederilor art. 7 alin. (3) din Regulament.


    ART. 10
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 9 se fac de către comisarii şi personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

    ART. 11
    Contravenţiilor prevăzute la art. 9 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 12
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 8 alin. (2), care intră în vigoare la 365 de zile de la data publicării prezentei hotărâri.

    ART. 13
    La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 561/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 850/2004 privind poluanţii organici persistenţi şi pentru modificarea Directivei 79/117/CEE, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 417 din 3 iunie 2008, se abrogă.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Mircea Fechet
                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Simona Bucura-Oprescu
                    p. Ministrul educaţiei,
                    Gigel Paraschiv,
                    secretar de stat
                    Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării,
                    Bogdan-Gruia Ivan
                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Janina-Mirela Sitaru,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 28 martie 2024.
    Nr. 287.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016