Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 286 din 29 martie 2023  pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiţii aferente proiectului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 286 din 29 martie 2023 pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiţii aferente proiectului "Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 272 din 31 martie 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Se aprobă Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiţii aferente proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat“, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. 2
    Finanţarea proiectului de investiţii prevăzut la art. 1 se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă (P.N.R.R.) şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

    ART. 3
    Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor răspunde de modul de utilizare a sumelor aprobate potrivit prevederilor prezentei hotărâri.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Kelemen Hunor
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Tánczos Barna
                    Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Marcel-Ioan Boloş
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 29 martie 2023.
    Nr. 286.
    ANEXA 1

    NOTĂ DE FUNDAMENTARE
    privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiţii
    aferente proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare
    a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat“
    1. Context general
    Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor depune eforturi constante atât pentru îmbunătăţirea monitorizării transporturilor de materiale lemnoase, cât şi pentru monitorizarea exploatărilor forestiere din pădurile României. În acest sens, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor propune dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unor transporturi ilegale de materiale lemnoase, şi implementarea unui sistem de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare, ce va avea ca scop îmbunătăţirea capacităţii APCRS în gestionarea exploatării vegetaţiei forestiere.
    Acest sistem, asemănător celui pentru verificarea valabilităţii rovinietei, va cuprinde şi o reţea de camere video amplasate pe întreg teritoriul naţional şi va fi interconectat cu sistemul de trasabilitate a materialelor lemnoase SUMAL 2.0 (Sistemul informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase), care a fost dezvoltat împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi este funcţional în prezent.
    Pe baza imaginilor satelitare vor putea fi identificate periodic zonele cu goluri în vegetaţia forestieră, iar prin analiza şi compararea cu datele referitoare la tăierile legal aprobate (extrase din SUMAL 2.0) şi cu zonele în care au avut loc calamităţi naturale, se pot semnala alerte zonale în care dispariţia vegetaţiei nu este justificată (tăieri ilegale), inclusiv cu identificarea zonelor de risc.
    Finanţarea acestor echipamente se va asigura în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă 2020-2026, componenta C7 Digitalizare în domeniul mediului - investiţia I5 Capacitate sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat.
    Pentru investiţia I5 Capacitate sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat, între Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
    şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost încheiat Contractul de finanţare nr. 26.595 din 8.03.2022 în valoare totală de 229.080.000 lei (fără TVA)/46.000.000 euro. Valoarea totală a proiectului este de 272.605.200 lei (inclusiv TVA), iar valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din P.N.R.R. este în sumă de 43.525.200 lei.
    Obiectul solicitării
    Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor solicită aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente categoriilor de investiţii incluse la poziţia C7 - Digitalizare în domeniul mediului, în cadrul proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat“.

    2. Justificarea necesităţii implementării proiectului
    Potrivit componentei 7 - Transformare digitală, digitalizare în domeniul mediului - sprijin financiar nerambursabil din Planul naţional de redresare şi rezilienţă, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are obligaţia implementării unor servicii informatice integrate de supraveghere, control şi monitorizare a fondului forestier, utilizării de soluţii digitale pentru păduri şi monitorizării transportului de masă lemnoasă, proiect denumit „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat“. Toate aceste noi dezvoltări se vor integra cu sistemul informatic SUMAL 2.0.
    Sistemul informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL 2.0 (unic la nivel internaţional) este un instrument complex, fiind utilizat în prezent de aproximativ 20 de mii de companii şi peste 70 de mii de utilizatori.
    Noul sistem SUMAL 2.0 are în componenţă 9 aplicaţii, după cum urmează:
    1. Aplicaţia SUMAL 2.0 Amenajare;
    2. Aplicaţia SUMAL 2.0 Ocol silvic;
    3. Aplicaţia SUMAL 2.0 Agent - Registrul electronic;
    4. Aplicaţia SUMAL 2.0 Avize;
    5. Aplicaţia SUMAL 2.0 Control;
    6. Aplicaţia SUMAL 2.0 Superadmin;
    7. Aplicaţia SUMAL 2.0 Gardă Forestieră;
    8. Aplicaţia SUMAL 2.0 Inspectorul Pădurii;
    9. Aplicaţia SUMAL 2.0 Contravenţii - SNEICS.

    Principalele atribute ale noului SUMAL sunt:
    • urmărirea transporturilor de lemn cu GPS, în timp real;
    • încărcarea de fotografii cu transportul de lemn, la momentul emiterii avizului de însoţire;
    • introducerea amenajamentelor silvice, atât cu descrieri ale arboretelor şi ale lucrărilor propuse în acestea, cât şi cu suportul grafic (hărţi GIS);
    • introducerea tuturor metodelor de calcul ale actelor de punere în valoare a masei lemnoase (APV), validate de autoritate;
    • generarea registrului electronic pentru depozite, pentru a se înlătura dubla înregistrare a intrărilor-ieşirilor de materiale lemnoase, precum şi pentru a se preveni fraudele rezultate din falsa provenienţă a materialelor lemnoase din aceste depozite.

    Sunt necesare integrarea sistemului cu alte noi sisteme informatice, precum şi implementarea unui sistem informatic integrat pentru susţinerea dezvoltării durabile, îmbunătăţirea infrastructurii şi calităţii mediului, protecţia naturii şi conservarea biodiversităţii, dezvoltarea infrastructurii hardware şi software prin extinderea serviciilor electronice în sistem informatic integrat de supraveghere, control şi asigurare a integrităţii fondului forestier, care va fi implementat utilizând soluţii tehnologice mature, de tip enterprise, recunoscute pe plan intern şi internaţional. Obiectivul sistemului informatic integrat de supraveghere, control şi asigurare a integrităţii fondului forestier va utiliza sisteme şi echipamente moderne de supraveghere şi control.
    Scopul principal al investiţiei este de a avea un sistem digital inovator pentru combaterea exploatărilor forestiere ilegale, integrat cu SUMAL 2.0. Suprafaţa vegetaţiei forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70.000 km^2.
    În timpul implementării SUMAL 1.0 au fost identificate mai multe lacune, inclusiv lipsa sistemelor de monitorizare în vederea evitării transportului multiplu al materialului lemnos, precum şi utilizarea imaginilor satelitare pentru a monitoriza starea de sănătate a vegetaţiei şi integritatea fondului forestier.
    Prin monitorizarea video a transporturilor de material lemnos pe toate categoriile de drumuri se urmăreşte reducerea timpului de reacţie şi intervenţie, optimizând astfel resursele de control existente.
    Prin implementarea unei platforme de analiză geospaţială avansată a imaginilor satelitare, dezvoltarea unei aplicaţii mobile de verificare pe teren a alertelor şi a unui portal webGIS se urmăresc:
    - automatizarea detectării modificărilor în coronamentul arboretelor din România; achiziţia de imagini satelitare (cu diverse rezoluţii), cu frecvenţă lunară, va permite realizarea unei analize comparative în aplicaţia informatică şi generarea de alerte aferente zonelor în care există diferenţe în coronamentul vegetaţiei forestiere;
    – furnizarea unor instrumente avansate de analiză şi procesare a datelor provenite de la senzori optici sau radar, care să deţină funcţii şi algoritmi de analiză de tip machine learning/deep learning, în scopul localizării şi caracterizării pierderilor de vegetaţie forestieră; aceste zone de interes vor fi suprapuse cu amplasamentul actelor de punere în valoare, informaţii pe care sistemul le va extrage în mod automat din SUMAL 2.0;
    – exploatarea imaginilor satelitare pentru a genera date de referinţă şi informaţii esenţiale pentru monitorizarea vegetaţiei forestiere de pe întreg teritoriul ţării, precum şi exploatarea unor imagini provenite din alte surse: scanări cu tehnologie LiDAR, aerofotograme etc.;
    – implementarea unor mecanisme automate de schimb de date cu sisteme şi instituţii externe;
    – generarea automată a unor hărţi cu modificările identificate în arboret, actualizate lunar, pe baza imaginilor satelitare gratuite cu rezoluţie spaţială de minimum 10 m;
    – generarea, la cerere, a unor hărţi cu modificările identificate în arboret, în zonele indicate de beneficiar, pe baza unor imagini satelitare de rezoluţie spaţială foarte înaltă, dar care însumate nu vor depăşi 500 kmp/an.


    3. Obiectivul general al proiectului
    Obiectul contractului: Servicii de dezvoltare şi implementare a unui sistem naţional de monitorizare a transportului de masă lemnoasă şi de furnizare a echipamentelor necesare pentru funcţionarea acestuia, inlcusiv training, obligaţie stabilită prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă, componenta 7 - Transformare digitală, investiţia 5 - Capacitate sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat.

    4. Caracteristicile principale ale proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat“
    Valoarea totală a proiectului este de 272.605 mii lei, din care cheltuieli de investiţii 258.197 mii lei şi 14.408 mii lei cheltuieli cu bunuri şi servicii.
    Titular: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
    Beneficiar: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

┌─────────────────────────┬────┬───────┐
│Valoarea totală a │ │ │
│cheltuielilor de │ │ │
│investiţii din cadrul │mii │ │
│proiectului, inclusiv TVA│lei │258.197│
│(preţuri valabile la data│ │ │
│de 19.12.2022, 1 euro = │ │ │
│4,92 lei) │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Eşalonarea cheltuielilor │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- anul I │mii │178.572│
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- anul II │mii │79.625 │
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Capacităţi: │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Sistem naţional de │ │ │
│monitorizare prin │buc.│1 │
│intermediul imaginilor │ │ │
│satelitare │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- echipamente hardware şi│ │ │
│licenţe software │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- dezvoltare software şi │ │ │
│interoperabilitate │ │ │
│spaţială │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- platformă integrată │ │ │
│pentru investigaţii şi │ │ │
│alertare │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Sistem naţional de │buc.│1 │
│monitorizare video │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- echipamente hardware şi│ │ │
│licenţe software │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- dezvoltare software │ │ │
│pentru digitalizarea │ │ │
│sistemului forestier │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Durata de execuţie a │luni│24 │
│proiectului │ │ │
└─────────────────────────┴────┴───────┘


    Finanţarea proiectului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă (P.N.R.R.) şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
    În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, este necesară aprobarea de către Guvern a notelor de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente pentru categoriile de investiţii incluse la poziţia C7 „Digitalizare în domeniul mediului“, în care se încadrează şi cheltuielile de investiţii din cadrul proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat“.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016