Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTĂRÂRE nr. 28 din 7 aprilie 2025 referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Plan de acţiune european privind securitatea cibernetică a spitalelor şi a furnizorilor de servicii medicale - COM (2025) 10 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi ale art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale Protocolului nr. 1 privind rolul parlamentelor naţionale în Uniunea Europeană, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008, în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/101 din 26.03.2025, Senatul adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 Senatul României: 1. consideră: a) că este esenţial să se protejeze spitalele şi furnizorii de servicii medicale împotriva atacurilor cibernetice, având în vedere creşterea şi complexitatea acestora. Într-o eră digitală, securitatea cibernetică în sănătate este esenţială pentru protejarea datelor pacientului şi a funcţionării eficiente a sistemelor de sănătate; b) necesară crearea unui serviciu de alertă timpurie la nivelul Uniunii Europene. Acest serviciu va permite identificarea rapidă a potenţialelor atacuri cibernetice, oferind o reacţie mai rapidă şi mai bine coordonată pentru prevenirea pagubelor majore. Aceasta reprezintă un pas important în protejarea infrastructurii critice din domeniul sănătăţii; c) foarte important să fie disponibile servicii de răspuns rapid şi exerciţii naţionale pentru a minimiza efectele atacurilor cibernetice şi a asigura continuitatea activităţii în spitale. Acest lucru va contribui la reducerea timpului de nefuncţionare a sistemelor şi la menţinerea încrederii în serviciile de sănătate; d) benefică colaborarea dintre statele membre şi comunitatea de securitate cibernetică. O astfel de colaborare va permite schimbul de informaţii şi bune practici între diferite ţări, asigurând un sistem mai sigur în faţa atacurilor. Partajarea resurselor şi expertizei poate ajuta fiecare ţară să îşi întărească securitatea cibernetică în domeniul sănătăţii; e) necesară înfiinţarea centrului paneuropean de sprijin în securitate cibernetică. Acest centru va oferi resurse şi formare personalizată pentru spitale şi furnizorii de servicii medicale, sprijinind implementarea măsurilor de securitate şi întărirea capacităţii acestora de a răspunde la ameninţări cibernetice; f) că descurajarea actorilor rău intenţionaţi prin măsuri de diplomaţie cibernetică este esenţială pentru prevenirea atacurilor la scară largă şi pentru protejarea infrastructurii critice;
2. apreciază că aceste măsuri şi planuri sunt utile, deoarece contribuie la un mediu mai sigur şi mai rezilient, protejând nu doar datele sensibile ale pacienţilor, dar şi funcţionarea globală a sistemelor de sănătate europene.
ART. 2 Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 7 aprilie 2025, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI, MIRCEA ABRUDEAN
Bucureşti, 7 aprilie 2025. Nr. 28.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email