Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 24 din 5 ianuarie 2022  privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 24 din 5 ianuarie 2022 privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 23 din 7 ianuarie 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 479 din 5 iunie 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La sublista A „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90% din preţul de referinţă“, poziţia 149 se abrogă.
    2. La sublista A „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90% din preţul de referinţă“, după poziţia 151 se introduce o nouă poziţie, poziţia 152, cu următorul cuprins:
    "

┌───────┬───────────────────┬───────────┐
│„152. │Somatropinum** │H01AC01“ │
└───────┴───────────────────┴───────────┘

"

    3. La sublista B „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă“, poziţia 116 se abrogă.
    4. La sublista B „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă“, după poziţia 226 se introduc două noi poziţii, poziţiile 227 şi 228, cu următorul cuprins:
    "

┌─────┬───────────────────────┬────────┐
│„227.│Combinaţii (Enalaprilum│C09BB02 │
│ │+ Lercanidipinum)** │ │
├─────┼───────────────────────┼────────┤
│ │Combinaţii │ │
│228. │(Irbesartanum + │C09DB05“│
│ │Amlodipinum)** │ │
└─────┴───────────────────────┴────────┘

"

    5. La sublista C „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%“, secţiunea C1 „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli în regim de compensare 100% din preţul de referinţă“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) la punctul G4 „Hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D“, după poziţia 15 se introduc două noi poziţii, poziţiile 16 şi 17, cu următorul cuprins:
    "

┌────┬────────────────────────┬────────┐
│„16.│Combinaţii (Sofosbuvirum│J05AP55 │
│ │+ Velpatasvirum)**^1β │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Combinaţii │ │
│17. │(Glecaprevirum + │J05AP57“│
│ │Pibrentasvirum)**^1β │ │
└────┴────────────────────────┴────────┘

"

    b) la punctul G7 „Ciroza hepatică“, după poziţia 19 se introduc două noi poziţii, poziţiile 20 şi 21, cu următorul cuprins:
    "

┌────┬────────────────────────┬────────┐
│„20.│Combinaţii (Sofosbuvirum│J05AP55 │
│ │+ Velpatasvirum)**^1β │ │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│ │Combinaţii │ │
│21. │(Glecaprevirum + │J05AP57“│
│ │Pibrentasvirum)**^1β │ │
└────┴────────────────────────┴────────┘

"

    c) la punctul G12 „Boala Parkinson“, denumirea se modifică şi va avea următorul cuprins: „G12 Boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice“;
    d) la punctul G12 „Boala Parkinson“, după poziţia 14 se introduc două noi poziţii, poziţiile 15 şi 16, cu următorul cuprins:
    "

┌─────┬─────────────────────┬──────────┐
│„15. │Apomorfinum**^Ω │N04BC07 │
├─────┼─────────────────────┼──────────┤
│16. │Tetrabenazinum** │N07XX06“ │
└─────┴─────────────────────┴──────────┘

"

    e) la punctul G22 „Boli endocrine şi metabolice (guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară, tumori neuroendocrine şi osteoporoză severă, hipercolesterolemie heterozigotă familială şi nonfamilială, hipofosfatemia X-linkata, tulburări ale ciclului ureic)“, denumirea se modifică şi va avea următorul cuprins: „G22: Boli endocrine şi metabolice“;
    f) la punctul G22 „Boli endocrine şi metabolice (guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară, tumori neuroendocrine şi osteoporoză severă, hipercolesterolemie heterozigotă familială şi nonfamilială, hipofosfatemia X-linkata, tulburări ale ciclului ureic)“, după poziţia 19 se introduce o nouă poziţie, poziţia 20, cu următorul cuprins:
    "

┌────┬────────────────────────┬────────┐
│„20.│Parathyroid hormone**^1Ω│H05AA03“│
└────┴────────────────────────┴────────┘

"

    g) nota din subsolul punctului G22 „Boli endocrine şi metabolice (guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară, tumori neuroendocrine şi osteoporoză severă, hipercolesterolemie heterozigotă familială şi nonfamilială, hipofosfatemia X-linkata, tulburări ale ciclului ureic)“ se abrogă;
    h) la punctul G31 „Imunosupresoare selective“, punctul G31a „Boala cronică inflamatorie intestinală“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌──────────────────────────────────────┐
│„G31a Boala cronică inflamatorie │
│intestinală şi sindrom de intestin │
│scurt │
├──┬───────────────────────────┬───────┤
│1.│Infliximabum**^1 │L04AB02│
├──┼───────────────────────────┼───────┤
│2.│Adalimumabum**^1 │L04AB04│
├──┼───────────────────────────┼───────┤
│3.│Vedolizumabum**^1 │L04AA33│
├──┼───────────────────────────┼───────┤
│4.│Ustekinumabum**^1 │L04AC05│
│ │(concentraţia 90 mg) │ │
├──┼───────────────────────────┼───────┤
│5.│Tofacitinib**^1Ω │L04AA29│
├──┼───────────────────────────┼───────┤
│6.│Teduglutidum**^1 │A16AX08│
└──┴───────────────────────────┴───────┘


    Tratamentul se iniţiază de către medicul în specialitatea gastroenterologie, gastroenterologie pediatrică şi medicină internă.“;"

    i) la punctul G31b „Poliartrita reumatoidă“, după poziţia 10 se introduce o nouă poziţie, poziţia 11, cu următorul cuprins:
    "

┌─────┬──────────────────────┬──────────┐
│„11. │Upadacitinibum**^1 │L04AA44“ │
└─────┴──────────────────────┴──────────┘

"

    j) la punctul G31f „Psoriazis cronic sever (plăci)“, după poziţia 10 se introduce o nouă poziţie, poziţia 11, cu următorul cuprins:
    "

┌─────┬──────────────────────┬─────────┐
│„11. │Tildrakizumabum**^1 │L04AC17“ │
└─────┴──────────────────────┴─────────┘

"

    k) după punctul G31g „Dermatita atopică“ se introduce un nou punct, punctul G31h „Afecţiuni pulmonare cronice“, cu următorul cuprins:
    "

┌──────────────────────────────────────┐
│„G31h Afecţiuni pulmonare cronice │
├──┬──────────────────────────┬────────┤
│1.│Benralizumabum** │R03DX10 │
├──┼──────────────────────────┼────────┤
│2.│Dupilumabum** │D11AH05 │
├──┼──────────────────────────┼────────┤
│3.│Nintedanibum (Ofev)** │L01XE31 │
├──┼──────────────────────────┼────────┤
│4.│Inhibitor alfa 1 │B02AB02“│
│ │proteinază umană**^1 │ │
└──┴──────────────────────────┴────────┘

"


    6. La sublista C „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%“, secţiunea C2 „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) la punctul P1 „Programul naţional de boli transmisibile“ litera A „Subprogramul de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere, Medicaţie antiinfecţioasă pentru tratamentul infecţiilor asociate“, poziţia 83 se abrogă;
    b) la punctul P3 „Programul naţional de oncologie“, poziţia 108 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌──────┬────────────────────┬──────────┐
│„108. │Trametinibum**^1 │L01XE25“ │
└──────┴────────────────────┴──────────┘

"

    c) la punctul P3 „Programul naţional de oncologie“, poziţia 133 se abrogă;
    d) la punctul P3 „Programul naţional de oncologie“, după poziţia 154 se introduc cinci noi poziţii, poziţiile 155-159, cu următorul cuprins:
    "

┌─────┬───────────────────────┬────────┐
│„155.│Cemiplimabum**^1Ω │L01XC33 │
├─────┼───────────────────────┼────────┤
│156. │Polatuzumab vedotin**^1│L01XC37 │
├─────┼───────────────────────┼────────┤
│157. │Gilteritinib**^1 │L01XE54 │
├─────┼───────────────────────┼────────┤
│158. │Tivozanibum**^1 │L01EK03 │
├─────┼───────────────────────┼────────┤
│159. │Dabrafenibum**^1 │L01XE23“│
└─────┴───────────────────────┴────────┘

"

    e) la punctul P5 „Programul naţional de diabet zaharat“, poziţiile 27 şi 28 se abrogă;
    f) la punctul P6 „Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever“ subpunctul P6.1 „Hemofilie şi talasemie“, după poziţia 13 se introduce o nouă poziţie, poziţia 14, cu următorul cuprins:
    "

┌─────┬─────────────────────┬──────────┐
│„14. │Simoctocog alfa** │B02BD02“ │
└─────┴─────────────────────┴──────────┘

"

    g) la punctul P6 „Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever“ subpunctul P6.4 „Mucoviscidoză“, după poziţia 6 se introduce o nouă poziţie, poziţia 7, cu următorul cuprins:
    "

┌───┬─────────────────────────┬────────┐
│„7.│Lumacaftorum + │R07AX30“│
│ │Ivacaftorum**^1 │ │
└───┴─────────────────────────┴────────┘

"

    h) la punctul P6 „Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever“, denumirea subpunctului P6.5.3 „Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu amiloidoză ereditară tip transtiretină“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "P6.5.3 Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu amiloidoză cu transtiretină“;"

    i) la punctul P6 „Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever“ subpunctul P6.17 „Purpura trombocitopenică imună idiopatică cronică“, poziţia 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌────┬─────────────────────┬───────────┐
│„2. │Eltrombopag**^1 │B02BX05“ │
└────┴─────────────────────┴───────────┘

"

    j) la punctul P6 „Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever“ subpunctul P6.27 „Boli rare - medicamente incluse condiţionat“, după poziţia 8 se introduce o nouă poziţie, poziţia 9, cu următorul cuprins:
    "

┌───┬─────────────────────────┬────────┐
│„9.│Rurioctocog alfa pegol**^│B02BD02“│
│ │Ω │ │
└───┴─────────────────────────┴────────┘

"

    k) la punctul P6 „Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever“, după subpunctul P6.29 „Lipofuscinoza Ceroidă TIP2 (Deficit de tripeptidil peptidaza - TPP1)“ se introduce un nou subpunct, subpunctul P6.30, cu următorul cuprins:
    "

┌──────────────────────────────────────┐
│„P6.30: Sindrom hemolitic uremic │
│atipic (SHU_a) şi hemoglobinurie │
│paroxistică nocturnă (HPN) │
├───┬──────────────────────┬───────────┤
│1. │Eculizumabum**^1 │L04AA25“ │
└───┴──────────────────────┴───────────┘

"


    7. La sublista C „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%“, secţiunea C3 „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 100% din preţul de referinţă“ se modifică şi se completează după cum urmează:
    a) poziţiile 101 şi 102 se abrogă;
    b) după poziţia 147 se introduce o nouă poziţie, poziţia 148, cu următorul cuprins:
    "

┌───────┬───────────────────┬──────────┐
│„148. │Palivizumabum** │J06BB16“ │
└───────┴───────────────────┴──────────┘

"


    8. La sublista D „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 20% din preţul de referinţă“, după poziţia 21 se introduc patru noi poziţii, poziţiile 22-25, cu următorul cuprins:
    "

┌────┬───────────────────────┬─────────┐
│„22.│Benfotiaminum** │A11DA03 │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│23. │Combinaţii** │A11DBN1 │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│24. │Tolperisonum** │M03BX04 │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│25. │Acidum hialuronicum** │M09AX01“ │
└────┴───────────────────────┴─────────┘

"



    ART. II
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 februarie 2022, cu excepţia prevederilor art. I pct. 1-3, pct. 5 lit. d) poziţia 16, lit. h) şi k) poziţiile 1, 3 şi 4, pct. 6 lit. b), c), d) poziţiile 156-159, lit. g) şi k), care intră în vigoare la data de 1 martie 2022.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 5 ianuarie 2022.
    Nr. 24.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016