Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 2 din 31 ianuarie 2023  pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Camerei Consultanţilor Fiscali, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 3/2022     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 2 din 31 ianuarie 2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Camerei Consultanţilor Fiscali, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 3/2022

EMITENT: Camera Consultanţilor Fiscali
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 111 din 8 februarie 2023
    În baza prevederilor art. 10 din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
    Consiliul superior al Camerei Consultanţilor Fiscali, întrunit în şedinţa din 31 ianuarie 2023, hotărăşte:
    ART. I
    Regulamentul de organizare şi funcţionare al Camerei Consultanţilor Fiscali, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 3/2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 24 februarie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Persoanele care au promovat examenul pentru atribuirea calităţii de consultant fiscal asistent sunt obligate să se înscrie ca membri activi în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală, la capitolul «Consultanţi fiscali asistenţi», în termenul prevăzut la art. 5 alin. (1), şi să înceapă stagiul de 3 ani, sub îndrumarea unui consultant fiscal activ, de la data înscrierii în acest registru."

    2. La articolul 3, după alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (4^1)-(4^3), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Efectuarea stagiului se poate întrerupe, pentru motive temeinice, pentru o perioadă cumulată de maximum 24 de luni.
(4^2) Dacă pe parcursul efectuării perioadei de stagiu consultantul fiscal asistent îşi schimbă îndrumătorul menţionat în cererea de înscriere, acesta are obligaţia de a notifica această situaţie Camerei Consultanţilor Fiscali, cu indicarea numelui noului consultant fiscal activ îndrumător.
(4^3) În cadrul stagiului, activităţile prevăzute la art. 2 alin. (4) pot fi desfăşurate de către consultanţii fiscali asistenţi sub următoarele forme:
    a) activitate independentă desfăşurată în baza unor contracte de prestări servicii încheiate de consultantul fiscal asistent direct cu clienţii, sub îndrumarea consultantului fiscal activ;
    b) activitate independentă desfăşurată în baza unui contract de prestări servicii încheiat de consultantul fiscal asistent cu consultantul fiscal activ îndrumător;
    c) activitate dependentă desfăşurată în cadrul unui contract încheiat între consultantul fiscal asistent şi consultantul fiscal activ îndrumător sau societatea de consultanţă fiscală, după caz."

    3. La articolul 3, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) După finalizarea unei perioade de stagiu de minimum 3 ani, într-un termen de maximum 2 ani, consultantul fiscal asistent are dreptul să participe la examenul pentru atribuirea calităţii de consultant fiscal, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. c)-e)."

    4. La articolul 3, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (5^1) şi (5^2), cu următorul cuprins:
    "(5^1) Dacă în termenul de 2 ani consultantul fiscal asistent nu a promovat examenul pentru atribuirea calităţii de consultant fiscal, pentru a beneficia în continuare de dreptul de a mai participa la examen, perioada de stagiu trebuie prelungită până la data următorului examen organizat de Cameră. Prelungirea stagiului, în acest mod, poate fi efectuată de maximum 3 ori, într-o perioadă de 3 ani consecutivi.
(5^2) Consultantul fiscal asistent care nu a respectat prevederile alin. (5) şi (5^1) cu privire la participarea la examenul de atribuire a calităţii de consultant fiscal, sau nu a promovat în perioada prevăzută la alin. (5^1) îşi pierde de drept calitatea de consultant fiscal asistent şi este radiat din oficiu din Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală. Radierea este definitivă, prin excepţie de la prevederile art. 13."

    5. La articolul 3, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Pe perioada stagiului, consultantul fiscal asistent este obligat să depună la Camera Consultanţilor Fiscali un raport de activitate anual, în termen de 15 zile de la data finalizării fiecărui an de stagiu. Raportul de stagiu cuprinde descrierea activităţilor desfăşurate de consultantul fiscal asistent pe parcursul anului de stagiu şi trebuie să fie avizat de consultantul fiscal activ îndrumător. Formatul şi conţinutul minimal al raportului de stagiu vor fi prevăzute în normele profesionale pentru desfăşurarea activităţii de către consultanţii fiscali asistenţi."

    6. La articolul 10 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) orice condamnare penală definitivă pronunţată de instanţele competente din ţară sau din străinătate pentru infracţiuni sancţionate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiară, precum şi alte infracţiuni în legătură cu exercitarea activităţilor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b), inclusiv spălarea banilor sau finanţarea terorismului;"

    7. La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Membrii Camerei, persoane fizice sau persoane juridice, au dreptul să renunţe la această calitate prin comunicarea către Cameră a unei notificări scrise cu privire la intenţia de renunţare, folosind formularul pus la dispoziţie pe site-ul Camerei. Radierea din Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală, din iniţiativa membrilor, se realizează prin decizie a directorului executiv, potrivit alin. (2)-(4), cu condiţia ca membrul Camerei în cauză să nu înregistreze obligaţii restante sau curente la plata cotizaţiilor fixe sau variabile."

    8. La articolul 11, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Renunţarea la calitatea de membru al Camerei, în cursul anului, şi radierea din Registrul consultanţilor şi al societăţilor de consultanţă fiscală produc efecte numai pentru viitor, respectiv începând cu data de 1 a lunii următoare comunicării notificării de renunţare, iar în cazul renunţării începând cu data de 1 ianuarie a anului curent, notificarea poate fi comunicată Camerei până la data de 15 ianuarie anul curent."

    9. La articolul 53 alineatul (1), după litera m) se introduc două noi litere, literele n) şi o), cu următorul cuprins:
    "n) neîndeplinirea obligaţiilor stabilite în sarcina consultantului fiscal asistent şi a consultantului fiscal activ îndrumător prin prezentul regulament sau prin normele profesionale;
o) acceptarea şi/sau întocmirea unei expertize fiscale de către consultanţii fiscali care nu figurează în lista consultanţilor fiscali cu drept de a efectua expertize fiscale judiciare, la data acceptării şi/sau întocmirii acestora."

    10. La articolul 67, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu următorul cuprins:
    "(12) Camera Consultanţilor Fiscali, prin emitentul documentului, poate revoca documentele emise şi comunicate membrilor, în cazul constatării unor erori care atrag nulitatea acestora, sau poate îndrepta oricând erorile, inclusiv cele materiale din cuprinsul acestor documente, din oficiu sau la cererea membrilor."

    11. În tot cuprinsul regulamentului, sintagma „Direcţia juridică, etică profesională şi Secretariatul Consiliului superior“ se modifică şi se înlocuieşte cu sintagma „Direcţia juridică, etică profesională, monitorizare şi control“.


    ART. II
    (1) Consultanţii fiscali asistenţi care, la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, sunt înscrişi în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală, în termen de 60 de zile de la această dată, sunt obligaţi să depună la Camera Consultanţilor Fiscali o declaraţie pe propria răspundere în care să declare data la care au început stagiul, consultantul fiscal activ îndrumător, perioada de stagiu realizată până la data notificării sau, după caz, data la care au finalizat stagiul. Modelul declaraţiei poate fi descărcat de pe site-ul Camerei.
    (2) Consultanţii fiscali asistenţi care, la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, sunt înscrişi în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală şi nu au început stagiul, în termen de 60 de zile de la această dată, sunt obligaţi să înceapă stagiul şi să depună la Camera Consultanţilor Fiscali o declaraţie pe propria răspundere în care să declare data de începere a stagiului şi consultantul fiscal activ îndrumător. Modelul declaraţiei poate fi descărcat de pe site-ul Camerei.
    (3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) şi (2) reprezintă abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit art. 54 alin. (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Camerei Consultanţilor Fiscali, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. III
    În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se elaborează normele profesionale privind desfăşurarea activităţii de către consultanţii fiscali asistenţi, care se aprobă prin hotărâre a Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. IV
    Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali,
                    Dan Manolescu

    Bucureşti, 31 ianuarie 2023.
    Nr. 2.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016