Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 181 din 1 martie 2023  pentru modificarea şi completarea titlului VIII Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 181 din 1 martie 2023 pentru modificarea şi completarea titlului VIII "Accize şi alte taxe speciale" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 187 din 6 martie 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Titlul VIII „Accize şi alte taxe speciale“ din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La punctul 1, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins:
    "(10) Operatorii prevăzuţi la art. 336 pct. 7^1 şi 8^1 din Codul fiscal, alţii decât cei înfiinţaţi în temeiul Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, vor anexa cererilor privind acordarea atestatelor prevăzute pentru fiecare categorie în parte, în locul certificatului constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din care să rezulte valoarea capitalului social, documentele prevăzute de legislaţia specifică prin care aceştia au fost înfiinţaţi din care să rezulte valoarea patrimoniului de afectaţiune şi/sau altele asemenea, astfel cum sunt prevăzute în legislaţia specifică respectivă."

    2. La punctul 2, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Pentru tutunul prelucrat prevăzut la art. 354 din Codul fiscal, pragul pierderii parţiale, apărute ca urmare a unor cauze care ţin de natura produselor, este 0% potrivit art. 1 din Regulamentul delegat (UE) 2022/1.636 al Comisiei din 5 iulie 2022 de completare a Directivei (UE) 2020/262 a Consiliului prin stabilirea structurii şi conţinutului documentelor schimbate în contextul deplasării de mărfuri accizabile şi prin stabilirea unui prag pentru pierderile cauzate de natura mărfurilor."

    3. La punctul 7, alineatele (7) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(7) Deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize de la un loc de expediere aflat pe teritoriul României este însoţită de un exemplar tipărit al documentului administrativ electronic sau de codul de referinţă administrativ unic, după caz.
(8) Deplasarea de produse accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene şi care sunt deplasate către teritoriul României pentru a fi livrate în România în scopuri comerciale sau pentru a fi utilizate în România, respectiv de pe teritoriul României către teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene este însoţită de factură şi documentul administrativ simplificat electronic prevăzut la pct. 138."

    4. La punctul 8, alineatul (35) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(35) Garanţiile constituite de antrepozitarii autorizaţi se depun la autoritatea fiscală teritorială în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data când devine valabilă autorizaţia. Pentru diferenţele rezultate din actualizarea sau executarea garanţiei constituite, antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi, expeditorii înregistraţi, importatorii autorizaţi şi reprezentanţii fiscali sunt obligaţi ca, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data actualizării sau executării garanţiei, după caz, să transmită autorităţii fiscale teritoriale documentul prin care se face dovada constituirii/reîntregirii garanţiei conform art. 348 alin. (1) din Codul fiscal. În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea acestui document, autoritatea fiscală teritorială transmite la autoritatea vamală teritorială o copie a documentului."

    5. La punctul 21, alineatele (1)-(3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "21. (1) În sensul art. 362 alin. (1) din Codul fiscal, într-un antrepozit fiscal pot fi produse, transformate, deţinute şi depozitate în regim suspensiv de accize numai produsele accizabile aparţinând uneia dintre următoarele grupe de produse:
    a) alcool şi băuturi alcoolice;
    b) tutun prelucrat;
    c) produse energetice.
(2) În antrepozitul fiscal de producţie sunt permise primirea, deţinerea şi depozitarea în regim suspensiv de accize a produselor accizabile utilizate ca materie primă în procesul de producţie de produse accizabile şi a produselor accizabile rezultate din activitatea de producţie pentru care a fost autorizat antrepozitul fiscal.
(3) În antrepozitul fiscal de depozitare produse energetice sunt permise deţinerea şi depozitarea în regim suspensiv de accize şi biocombustibililor şi biocarburanţilor prevăzuţi la pct. 113 alin. (2), precum şi a aditivilor utilizaţi exclusiv pentru amestecul cu combustibilii pentru încălzire şi combustibilii pentru motor tradiţionali."

    6. La punctul 44, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(10) Produsele accizabile primite în regim suspensiv de accize de către destinatarul înregistrat sunt însoţite de codul de referinţă administrativ unic, conform pct. 126 alin. (7)."

    7. La punctul 61, alineatul (12) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(12) Garanţia se constituie sub forma prevăzută la art. 348 alin. (1) din Codul fiscal, cu respectarea prevederilor pct. 8."

    8. La punctul 74, alineatele (1), (9) şi (10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "74. (1) Scutirile de la plata accizelor prevăzute la art. 395 alin. (1) din Codul fiscal se acordă direct pe baza certificatului de scutire, al cărui model este prevăzut în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (reformare), cu modificările şi completările ulterioare, sau pe baza certificatului de scutire, al cărui model este prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1.637 al Comisiei din 5 iulie 2022 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2020/262 a Consiliului în ceea ce priveşte utilizarea documentelor în contextul deplasării produselor accizabile în regim suspensiv de accize şi al deplasării produselor accizabile după eliberarea pentru consum, precum şi a formularului care trebuie utilizat pentru certificatul de scutire, după caz, dacă beneficiarul achiziţionează produsele accizabile de la un antrepozit fiscal sau de la un expeditor înregistrat, denumiţi în continuare furnizori, cu excepţia situaţiilor prevăzute la pct. 75-77.
    ................................................
    (9) Modelul certificatului de scutire prevăzut în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1.637, după caz, se utilizează şi în cazul achiziţiilor de produse accizabile în regim de scutire de la plata accizelor de pe teritoriul României.
    (10) În cazul situaţiilor în care operaţiunile sunt scutite de TVA şi se utilizează certificatul de scutire de TVA şi/sau accize prevăzut în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificările şi completările ulterioare, acesta asigură şi aplicarea scutirii de la plata accizelor."

    9. La punctul 74, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alin. (10^1), cu următorul cuprins:
    "(10^1) Certificatul de scutire prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1.637 se utilizează în cazul în care nu se utilizează certificatul de scutire de TVA."

    10. La punctul 74, alineatul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(11) În situaţiile prevăzute la alin. (9), (10) şi (10^1), certificatul de scutire reprezintă actul doveditor privind scutirea de la plata accizelor pentru antrepozitarul autorizat sau expeditorul înregistrat."

    11. La punctul 76, alineatele (1) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "76. (1) În cazul importului de produse accizabile dintr-o ţară terţă, regimul de scutire de accize prevăzut la art. 395 alin. (1) din Codul fiscal se acordă direct în baza certificatului de scutire prevăzut în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1.637, după caz.
    ...............................................
    (5) În baza certificatului de scutire prevăzut în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1.637, după caz, scutirea de la plata accizelor se acordă direct şi în cazul în care beneficiarii scutirii achiziţionează produsele accizabile de la un importator care a pus în liberă circulaţie respectivele produse, cu plata accizelor."

    12. La punctul 77, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "77. (1) În cazul energiei electrice şi al gazului natural, scutirea prevăzută la art. 395 alin. (1) din Codul fiscal se acordă în baza certificatului de scutire, potrivit modelului prevăzut în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau potrivit modelului prevăzut în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1.637, după caz, întocmit de beneficiar şi vizat de autoritatea vamală teritorială care deserveşte beneficiarul."

    13. La punctul 79, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(9) Deplasarea intracomunitară a alcoolului complet denaturat este însoţită de documentul administrativ simplificat electronic prevăzut la art. 416 din Codul fiscal."

    14. Titlul secţiunii a 15-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 15-a
    Restituirea şi remiterea
"

    15. La punctul 120, alineatele (1), (3), (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "120. (1) Pentru băuturile alcoolice şi produsele din tutun prelucrat retrase de pe piaţă în condiţiile prevăzute la art. 400 alin. (2) din Codul fiscal, accizele pot fi restituite sau remise, după caz. Prin retragere de pe piaţă se înţelege retragerea din circuitul economic a produselor eliberate pentru consum, în vederea reciclării, recondiţionării sau distrugerii acestora.
    ............................................
    (3) Documentul prevăzut la alin. (2) cuprinde următoarele informaţii: cauzele, cantităţile de băuturi alcoolice şi produse din tutun prelucrat care fac obiectul retragerii de pe piaţă, data eliberării pentru consum a acestora, valoarea accizelor plătite sau datorate, după caz, pentru acestea la momentul eliberării pentru consum, precum şi procedura care urmează a fi aplicată acestora: reciclare, recondiţionare, distrugere.
    ................................................
    (5) În termen de 5 zile lucrătoare de la data certificării documentului de distrugere sau a vizării procesului-verbal de dezlipire a marcajelor, după caz, autoritatea vamală teritorială, după analizarea concordanţei dintre documentul de recepţie prevăzut la alin. (4) lit. a) şi documentele prevăzute la alin. (4) lit. b) sau c), după caz, întocmeşte un punct de vedere cu privire la sumele reprezentând accize care pot fi restituite sau remise, după caz, în urma depunerii unei cereri de restituire sau de remitere, după caz, pentru produsele retrase de pe piaţă. Documentul care cuprinde punctul de vedere al autorităţii vamale teritoriale se comunică autorităţii fiscale teritoriale care are în competenţă soluţionarea cererii de restituire sau de remitere, după caz, a accizelor.
    (6) În aplicarea art. 400 alin. (2) şi (7) din Codul fiscal, în vederea restituirii sau remiterii, după caz, a accizelor, operatorul economic depune o cerere la autoritatea fiscală teritorială unde este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe, însoţită de următoarele documente:
    a) copia documentului de recepţie/a documentului de distrugere certificat de reprezentantul autorităţii vamale teritoriale;
    b) documentele care atestă provenienţa produselor, precum şi documentul care atestă plata accizelor la bugetul de stat sau documentul care atestă eliberarea pentru consum, după caz, pentru produsele respective, în copie;
    c) procesul-verbal de dezlipire a marcajelor, prevăzut la alin. (4) lit. c), în cazul produselor marcate prin banderole sau timbre şi care urmează a fi reciclate sau recondiţionate."

    16. La punctul 120, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6^1), cu următorul cuprins:
    "(6^1) În cazul în care se solicită remiterea accizelor, cererea se depune cu minimum 10 zile lucrătoare înainte de termenul-limită prevăzut pentru plata accizelor."

    17. La punctul 120, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) În cazul în care decizia este de admitere a restituirii în totalitate sau în parte, autoritatea fiscală teritorială procedează la restituirea accizelor în condiţiile art. 168 din Codul de procedură fiscală."

    18. La punctul 120, după alineatul (8) se introduc două noi alineate, alin. (8^1) şi (8^2), cu următorul cuprins:
    "(8^1) Pentru cererea de remitere a accizelor, autoritatea fiscală teritorială analizează documentaţia depusă de operatorul economic şi, înainte de termenul-limită prevăzut pentru plata accizelor, decide asupra dreptului de remitere a accizelor prin emiterea unei decizii de admitere, în totalitate sau în parte, ori de respingere a cererii de remitere.
(8^2) În cazul în care decizia este de admitere a remiterii, în totalitate sau în parte, operatorul economic nu declară accizele în declaraţia de accize prevăzută la art. 346 alin. (1) din Codul fiscal şi nu intervine obligaţia de plată pentru cele admise la remitere."

    19. La punctul 122 alineatul (7), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) copia documentului administrativ simplificat electronic prevăzut la art. 416 din Codul fiscal;"

    20. La punctul 123, alineatele (1), (2), (5), (6) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "123. (1) În sensul art. 400 alin. (4) şi (7) din Codul fiscal, pentru produsele accizabile reintroduse în antrepozitele fiscale din România, accizele pot fi restituite sau remise, după caz, în alte situaţii decât cele prevăzute la art. 400 alin. (1)-(3) din Codul fiscal.
    (2) În cazul prevăzut la alin. (1), operatorul economic anunţă în scris autoritatea vamală teritorială despre intenţia de a reintroduce produsele accizabile în antrepozitul fiscal, cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de reintroducere, menţionând cauzele, cantităţile de produse accizabile care fac obiectul reintroducerii în antrepozitul fiscal, data eliberării pentru consum a acestora, valoarea accizelor plătite sau datorate, după caz, pentru acestea la momentul eliberării pentru consum, precum şi procedura care urmează a fi aplicată produselor care fac obiectul restituirii sau remiterii, după caz, a accizelor în antrepozitul fiscal.
    ................................................
    (5) În termen de 5 zile lucrătoare de la data certificării documentului de recepţie a produselor accizabile reintroduse în antrepozitul fiscal, autoritatea vamală teritorială întocmeşte un punct de vedere cu privire la sumele reprezentând accize care pot fi restituite sau remise, după caz, în urma depunerii unei cereri de restituire sau de remitere, după caz, pentru produsele reintroduse în antrepozitul fiscal. În cazul în care produsele accizabile sunt marcate cu timbre sau banderole, autoritatea vamală teritorială verifică şi concordanţa dintre documentul de recepţie prevăzut la alin. (3) şi documentul prevăzut la alin. (4). Documentul care cuprinde punctul de vedere al autorităţii vamale teritoriale se comunică autorităţii fiscale teritoriale care are în competenţă soluţionarea cererii de restituire sau de remitere, după caz, a accizelor.
    (6) În aplicarea art. 400 alin. (4) şi (7) din Codul fiscal, în vederea restituirii sau remiterii, după caz, a accizelor, operatorul economic depune o cerere la autoritatea fiscală teritorială la care este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe, însoţită de următoarele documente:
    a) copia documentului de recepţie în antrepozitul fiscal, certificat de reprezentantul autorităţii vamale teritoriale;
    b) documentele care atestă provenienţa produselor, precum şi documentul care atestă plata accizelor la bugetul de stat sau documentul care atestă eliberarea pentru consum, după caz, pentru produsele respective, în copie;
    c) procesul-verbal de dezlipire a marcajelor, prevăzut la alin. (4), în cazul produselor marcate prin banderole sau timbre.
    ...............................................
    (8) În cazul în care decizia este de admitere a restituirii, în totalitate sau în parte, autoritatea fiscală teritorială procedează la restituirea accizelor în condiţiile art. 168 din Codul de procedură fiscală."

    21. La punctul 123, după alineatul (8) se introduc două noi alineate, alin. (8^1) şi (8^2), cu următorul cuprins:
    "(8^1) Autoritatea fiscală teritorială analizează documentaţia depusă de operatorul economic şi, înainte de termenul-limită prevăzut pentru plata accizelor, decide asupra dreptului de remitere a accizelor prin emiterea unei decizii de admitere, în totalitate sau în parte, ori de respingere a cererii de remitere.
(8^2) În cazul în care decizia este de admitere a remiterii, în totalitate sau în parte, operatorul economic nu declară accizele în declaraţia de accize prevăzută la art. 346 alin. (1) din Codul fiscal şi nu intervine obligaţia de plată pentru cele admise la remitere."

    22. Titlul secţiunii a 16-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 16-a
    Deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize
"

    23. La punctul 126, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) Deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene către un destinatar din România autorizat să primească produsele în regim suspensiv de accize este însoţită de codul de referinţă administrativ unic."

    24. După punctul 126 se introduce un nou punct, pct. 126^1, cu următorul cuprins:
    "126^1. În aplicarea art. 402^1 alin. (3) din Codul fiscal, modalitatea de verificare a datelor se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii Vamale Române."

    25. La punctul 129, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Deplasarea produselor accizabile poate fi realizată în regim suspensiv de accize, potrivit art. 405 alin. (1) şi (2) din Codul fiscal, numai dacă este acoperită de documentul administrativ electronic şi este însoţită de codul de referinţă administrativ unic.
(3) Dovada încheierii deplasării produselor accizabile în regim suspensiv de accize este raportul de export întocmit de autoritatea vamală teritorială din România sau, după caz, de autoritatea competentă din statul membru de export, raport întocmit pe baza informaţiilor referitoare la ieşirea mărfurilor pe care le-au primit de la biroul vamal de ieşire ori de la biroul unde se realizează formalităţile de ieşire a mărfurilor de pe teritoriul vamal, prevăzute la art. 405 alin. (1) şi (2) din Codul fiscal, prin care se atestă faptul că produsele accizabile au părăsit teritoriul Uniunii Europene."

    26. Punctul 130 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "130. (1) În aplicarea art. 406 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, în situaţia în care sistemul informatizat este indisponibil în România, expeditorul poate începe deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize numai după înştiinţarea autorităţii vamale centrale, responsabilă pentru sistemul informatizat şi corespondenţa cu autorităţile competente din statele membre, prin transmiterea documentului de rezervă care va însoţi deplasarea produselor, pe care a fost înscris numărul de referinţă eliberat de autoritatea vamală teritorială, în vederea atribuirii codului de referinţă administrativ unic, care reprezintă acordul pentru începerea efectivă a deplasării produselor.
    (2) Modelul documentului de rezervă este prevăzut în anexa nr. 34, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice."

    27. Punctul 131 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "131. Modelul documentelor de rezervă prevăzute la art. 407 alin. (1) şi (4) din Codul fiscal este cel prevăzut pentru modelul raportului de primire sau raportul de export, după caz, prevăzute în anexele nr. 35 şi 36, care fac parte integrantă din prezentele norme metodologice."

    28. La punctul 132, alineatele (2)-(4) se abrogă.
    29. La punctul 132, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În cazul deplasării produselor accizabile în regim suspensiv de accize din România către un destinatar din alt stat membru al Uniunii Europene sau la export printr-un birou vamal de ieşire din alt stat membru al Uniunii Europene, în absenţa raportului de primire sau a unui raport de export, după caz, deplasarea poate fi considerată încheiată potrivit art. 408 alin. (3) sau (5) din Codul fiscal, după caz."

    30. La punctul 134, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În aplicarea art. 412 alin. (8) din Codul fiscal, prin neregulă se înţelege pierderile sau distrugerile care intervin în cursul unei deplasări a produselor accizabile în regim suspensiv de accize, diferite de cele prevăzute la pct. 2 alin. (1) lit. a) şi b), care au drept consecinţă încheierea cu lipsuri sau neîncheierea deplasării în regim suspensiv de la plata accizelor conform art. 401 alin. (8) din Codul fiscal."

    31. Titlul secţiunii a 17-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 17-a
    Deplasarea şi impozitarea produselor accizabile după eliberarea pentru consum
"

    32. La secţiunea a 17-a, titlul subsecţiunii 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SUBSECŢIUNEA 1
    Achiziţii realizate de persoane fizice
"

    33. Punctul 135 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "135. Achiziţiile de produse accizabile în scopuri comerciale sunt supuse prevederilor art. 414 şi 414^1 din Codul fiscal."

    34. La secţiunea a 17-a, titlul subsecţiunii a 2-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SUBSECŢIUNEA a 2-a
    Procedura care trebuie urmată în cazul deplasărilor de produse accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene şi care sunt deplasate către teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale
"

    35. Punctul 136 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "136. (1) În sensul art. 414 alin. (4) din Codul fiscal, orice loc reprezintă alte locuri decât cele prevăzute la art. 414^6 alin. (3) lit. f) din Codul fiscal şi sunt doar asimilate locurilor declarate pentru recepţia produselor accizabile, în scopul realizării supravegherii fiscale.
    (2) În aplicarea art. 414 alin. (7) din Codul fiscal, persoana care efectuează livrarea într-un alt stat membru al Uniunii Europene a produselor accizabile anterior eliberate pentru consum în România poate solicita restituirea accizelor conform procedurii prevăzute la pct. 122."

    36. După punctul 136 se introduc zece noi puncte, pct. 136^1-136^10, cu următorul cuprins:
    "136^1. (1) În vederea obţinerii atestatului prevăzut la art. 414^4 alin. (1) din Codul fiscal, persoana care intenţionează să fie destinatar certificat trebuie să depună o cerere la autoritatea vamală teritorială.
    (2) Cererea se întocmeşte potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 37^1, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, şi este însoţită de documentele menţionate în cuprinsul acesteia.
    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), înregistrarea ca destinatar certificat a operatorului economic care deţine autorizaţie de utilizator final se realizează în baza cererii depuse exclusiv în acest scop la autoritatea vamală teritorială. Cererea se depune exclusiv pentru tipurile şi cantităţile de produse accizabile înscrise în autorizaţia de utilizator final şi este însoţită de următoarele documente:
    a) certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
    b) copie de pe autorizaţia de utilizator final deţinută de solicitant, valabilă la data depunerii cererii;
    c) copie de pe contractele încheiate cu expeditorii certificaţi din statele membre de expediere şi codurile de acciză ale acestora;
    d) declaraţia pe propria răspundere privind locurile unde urmează a fi primite produsele şi scopul pentru care sunt achiziţionate;
    e) denumirea produsului, încadrarea tarifară (codul NC) şi încadrarea în nomenclatorul codurilor de produse accizabile.
    (4) În aplicarea dispoziţiilor art. 414^4 alin. (2) din Codul fiscal, persoana care intenţionează să primească doar ocazional, de la un singur expeditor, produse accizabile care au fost deja eliberate pentru consum în alt stat membru al Uniunii Europene depune la autoritatea vamală teritorială cererea prevăzută la alin. (2), în care înscrie denumirea expeditorului şi cantitatea-limită de produse accizabile pe care intenţionează să o primească, stabilită de comun acord cu expeditorul.
    (5) În sensul art. 414^4 alin. (2) din Codul fiscal prin persoană fizică se înţelege persoana care nu desfăşoară activităţi economice.
136^2. (1) În sensul art. 414^5 alin. (1) şi (2) din Codul fiscal, locul în care destinatarul certificat realizează recepţia produselor accizabile care au fost deja eliberate pentru consum în alte state membre poate să reprezinte sediul social, în măsura în care acesta îndeplineşte condiţiile pentru recepţia fizică a respectivelor produse, sau un punct de lucru pentru recepţia produselor accizabile înregistrat la oficiul registrului comerţului.
    (2) În aplicarea art. 414^5 alin. (3) din Codul fiscal, autoritatea vamală teritorială verifică realitatea şi exactitatea informaţiilor şi a documentelor depuse de persoana care intenţionează să obţină calitatea de destinatar certificat.
    (3) Autoritatea vamală teritorială poate să solicite persoanei care intenţionează să fie destinatar certificat orice informaţie şi documente pe care le consideră necesare, după caz, cu privire la:
    a) identitatea acesteia;
    b) amplasarea şi capacitatea maximă de depozitare a locurilor unde se recepţionează produsele accizabile;
    c) tipurile de produse accizabile, identificate prin încadrarea în nomenclatorul codurilor de produse accizabile, ce urmează a fi recepţionate în fiecare locaţie;
    d) capacitatea acesteia de a asigura garanţia conform prevederilor pct. 137 alin. (2) şi (3).
    (4) Destinatarii certificaţi care primesc produse energetice în vrac potrivit pct. 14 alin. (1) trebuie să facă dovada deţinerii, sub orice formă, de rezervoare fixe, standardizate, calibrate de Biroul Român de Metrologie Legală sau de un laborator de metrologie agreat de acesta, în locul în care urmează a fi recepţionate produsele energetice.
    (5) În acţiunea de verificare, autoritatea vamală teritorială poate solicita sprijinul organelor cu atribuţii de control pentru furnizarea unor informaţii în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor de autorizare a fiecărui solicitant.
136^3. (1) În aplicarea prevederilor art. 414^6 alin. (1) din Codul fiscal, cu excepţia situaţiei prevăzute la pct. 136^1 alin. (3), în termen de 15 zile de la depunerea de către solicitant a documentaţiei complete, autoritatea vamală teritorială transmite cererea, însoţită de documentaţia completă şi de un referat care cuprinde propunerea de aprobare a cererii, la autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare, atunci când autoritatea vamală teritorială diferă de autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare. Din cuprinsul referatului trebuie să rezulte cu claritate faptul că solicitantul îndeplineşte condiţiile de înregistrare.
    (2) După analizarea documentelor depuse de solicitant şi a referatului întocmit de autoritatea vamală teritorială, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 414^5 din Codul fiscal şi la pct. 136^2, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare aprobă cererea de înregistrare ca destinatar certificat şi emite atestatul potrivit art. 414^6 alin. (1) din Codul fiscal. În acest caz, atestatul de destinatar certificat are termen de valabilitate nelimitat.
    (3) După analizarea documentelor depuse de solicitant potrivit pct. 136^1 alin. (3), dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 414^5 din Codul fiscal şi la pct. 136^2, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare aprobă cererea de înregistrare ca destinatar certificat a operatorului care deţine autorizaţie de utilizator final. În acest caz, autorizaţia de destinatar certificat este valabilă atât timp cât este valabilă autorizaţia de utilizator final. Autoritatea vamală teritorială care a emis autorizaţia de utilizator final are obligaţia de a comunica autorităţii vamale teritoriale competente pentru înregistrare data de la care valabilitatea autorizaţiei de utilizator final încetează, în vederea operării în sistemul informatic.
    (4) În situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3), autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare comunică în scris atestatul de destinatar certificat la autoritatea vamală teritorială, care, la rândul său, o comunică solicitantului.
    (5) În aplicarea prevederilor art. 414^6 alin. (7) din Codul fiscal, atestatul de destinatar certificat se modifică din oficiu de către autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare în cazul în care se constată că în cuprinsul acestuia există erori materiale. În acest caz, termenul de începere a valabilităţii atestatului de destinatar certificat modificat rămâne cel de începere a valabilităţii atestatului emis iniţial.
    (6) În aplicarea prevederilor art. 414^6 alin. (8) din Codul fiscal, destinatarii certificaţi pot solicita autorităţii vamale teritoriale competente pentru înregistrare modificarea atestatului atunci când constată erori în redactarea atestatului. În situaţia în care intervin modificări faţă de datele înscrise în atestat, destinatarii certificaţi solicită modificarea atestatului la autoritatea vamală teritorială, prin depunerea unei cereri, cu respectarea următoarelor condiţii:
    a) pentru fiecare nouă locaţie proprie în care urmează a se realiza primirea produselor accizabile, cererea trebuie însoţită de dovada dreptului de deţinere sub orice formă legală a spaţiului şi de certificatul constatator care dovedeşte înscrierea la oficiul registrului comerţului ca punct de lucru;
    b) în cazul modificării datelor de identificare ale destinatarului certificat, în termen de 30 de zile de la data înregistrării modificării, acesta trebuie să depună pe lângă cerere şi actul adiţional/hotărârea asociaţilor, certificatul de înscriere de menţiuni la oficiul registrului comerţului şi, după caz, certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
    c) dacă modificările care intervin se referă la tipul produselor accizabile, cererea se depune cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de recepţia produselor şi este însoţită de lista produselor accizabile, indicându-se codul NC, codul de încadrare în nomenclatorul codurilor de produse accizabile, precum şi cantitatea de produse accizabile recepţionate care au fost deja eliberate pentru consum într-un stat membru al Uniunii Europene, estimată la nivelul unui an.
    (7) Autoritatea vamală teritorială efectuează verificări, iar în situaţia în care autoritatea vamală teritorială diferă de autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare, transmite documentaţia autorităţii vamale teritoriale competente pentru înregistrare, împreună cu un referat care cuprinde fie propunerea de aprobare, fie propunerea de respingere a cererii de modificare a atestatului de destinatar certificat.
    (8) Atestatul de destinatar certificat modificat ca urmare a prevederilor alin. (6) este valabil de la data emiterii acestuia.
    (9) Produsele accizabile recepţionate de către destinatarul certificat care au fost deja eliberate pentru consum într-un stat membru al Uniunii Europene sunt însoţite de documentul administrativ simplificat electronic.
    (10) În cazul pierderii atestatului de destinatar certificat, titularul atestatului anunţă pierderea în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. În baza documentului care atestă că anunţul referitor la pierdere a fost înaintat spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare eliberează, la cerere, un duplicat al acestuia.
    (11) În exercitarea atribuţiilor, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare poate solicita orice informaţii şi documente de la structurile din cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ori de la alte instituţii implicate în mod direct sau indirect în procesul de înregistrare, pe care le consideră necesare în soluţionarea cererilor de înregistrare.
136^4. (1) În aplicarea prevederilor art. 414^7 alin. (1) din Codul fiscal, cu excepţia situaţiei prevăzute la pct. 136^1 alin. (3), dacă în termen de 15 zile de la depunerea documentaţiei complete autoritatea vamală teritorială constată că operatorul economic solicitant nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi propus în vederea înregistrării, aceasta întocmeşte un referat prin care propune respingerea cererii de înregistrare, care conţine motivele ce au condus la luarea acestei decizii, pe care îl transmite autorităţii vamale teritoriale competente pentru înregistrare, în situaţia în care autoritatea vamală teritorială diferă de autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare.
    (2) După analizarea documentelor depuse de solicitant şi a referatului întocmit de autoritatea vamală teritorială prevăzută la alin. (1), dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 414^5 din Codul fiscal şi la pct. 136^2, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare respinge cererea de înregistrare ca destinatar certificat.
    (3) În situaţia prevăzută la pct. 136^1 alin. (3), după analizarea documentelor depuse de solicitant, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 414^5 din Codul fiscal şi la pct. 136^2, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare respinge cererea de înregistrare ca destinatar certificat a operatorului care deţine autorizaţie de utilizator final.
136^5. (1) În aplicarea prevederilor art. 414^8 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, destinatarul certificat prevăzut la art. 414^4 alin. (1) din Codul fiscal este obligat să garanteze plata accizelor conform pct. 137 alin. (2), iar destinatarul certificat care primeşte doar ocazional produse accizabile prevăzut la art. 414^4 alin. (2) din Codul fiscal este obligat să garanteze plata accizelor conform pct. 137 alin. (3).
    (2) Garanţia prevăzută la art. 414^8 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal este garanţia constituită la momentul înregistrării ca destinatar certificat.
    (3) În aplicarea art. 414^8 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, destinatarul certificat trebuie să înştiinţeze autoritatea vamală teritorială în raza căreia au fost primite produsele accizabile şi să păstreze produsele în locul de recepţie cel puţin 24 de ore pentru a permite acestei autorităţi să se asigure că produsele au fost efectiv primite şi că accizele exigibile pentru acestea au fost plătite. După expirarea termenului de 24 de ore, operatorul economic poate proceda la recepţia produselor accizabile primite.
    (4) În aplicarea prevederilor art. 414^8 alin. (2) din Codul fiscal, destinatarul certificat are obligaţia să respecte prevederile pct. 136^3 alin. (6).
136^6. (1) În vederea obţinerii atestatului prevăzut la art. 414^12 alin. (1) din Codul fiscal, persoana care intenţionează să fie expeditor certificat trebuie să depună o cerere la autoritatea vamală teritorială.
    (2) Cererea se întocmeşte potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 37^2, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, şi este însoţită de documentele menţionate în cuprinsul acesteia.
    (3) În aplicarea art. 414^12 alin. (3) din Codul fiscal, persoana care intenţionează să trimită doar ocazional, la un singur destinatar, produse accizabile care au fost deja eliberate pentru consum depune la autoritatea vamală teritorială cererea prevăzută la alin. (2), în care înscrie denumirea destinatarului, cantitatea-limită de produse accizabile pe care intenţionează să o trimită, stabilită de comun acord cu destinatarul, şi perioada de timp în care intenţionează să trimită produsele.
136^7. (1) În aplicarea prevederilor art. 414^13 din Codul fiscal, persoana care intenţionează să obţină calitatea de expeditor înregistrat trebuie să depună documentele care sunt menţionate în cuprinsul cererii prevăzute la pct. 136^6.
    (2) În aplicarea art. 414^13 alin. (3) din Codul fiscal, autoritatea vamală teritorială verifică realitatea şi exactitatea informaţiilor şi a documentelor depuse de persoana care intenţionează să obţină calitatea de expeditor certificat.
136^8. (1) În aplicarea prevederilor art. 414^14 alin. (1) din Codul fiscal, în termen de 15 zile de la data depunerii de către solicitant a documentaţiei complete potrivit pct. 136^7, autoritatea vamală teritorială transmite cererea prevăzută la pct. 136^6 alin. (2), însoţită de documentaţia aferentă şi de un referat care cuprinde propunerea de aprobare a cererii de înregistrare, la autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare. Din cuprinsul referatului trebuie să rezulte cu claritate faptul că solicitantul îndeplineşte condiţiile de înregistrare.
    (2) După analizarea referatului întocmit de autoritatea vamală teritorială şi a documentelor depuse de solicitant, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 414^13 din Codul fiscal şi la pct. 136^7, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare aprobă cererea de înregistrare ca expeditor certificat. Atestatul de expeditor certificat are termen de valabilitate nelimitat.
    (3) În aplicarea prevederilor art. 414^14 alin. (6) din Codul fiscal, atestatul de expeditor înregistrat se modifică din oficiu de către autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare în cazul în care se constată că în cuprinsul acestuia există erori materiale. În acest caz, termenul de începere a valabilităţii atestatului modificat de expeditor certificat rămâne cel de începere a valabilităţii atestatului emis iniţial.
    (4) În aplicarea prevederilor art. 414^14 alin. (7) din Codul fiscal, expeditorii certificaţi pot solicita autorităţii vamale teritoriale competente pentru înregistrare modificarea atestatului atunci când constată erori în redactarea atestatului. În situaţia în care intervin modificări faţă de datele înscrise în atestat, expeditorii certificaţi solicită modificarea atestatului la autoritatea vamală teritorială, prin depunerea unei cereri, cu respectarea următoarelor condiţii:
    a) pentru fiecare nouă locaţie proprie din care urmează a se realiza trimiterea produselor accizabile, cererea trebuie însoţită de dovada dreptului de deţinere sub orice formă legală a spaţiului şi de certificatul constatator care dovedeşte înscrierea la oficiul registrului comerţului ca punct de lucru;
    b) în cazul modificării datelor de identificare ale expeditorului certificat, în termen de 30 de zile de la data înregistrării modificării, acesta trebuie să depună pe lângă cerere şi actul adiţional/hotărârea asociaţilor, certificatul de înscriere de menţiuni la oficiul registrului comerţului şi, după caz, certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
    c) dacă modificările care intervin se referă la tipul produselor accizabile, cererea se depune cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de trimiterea produselor şi este însoţită de lista produselor accizabile, indicându-se codul NC, codul de încadrare în nomenclatorul codurilor de produse accizabile.
    (5) Autoritatea vamală teritorială efectuează verificări şi transmite documentaţia la autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare, împreună cu un referat care cuprinde fie propunerea de aprobare, fie propunerea de respingere a cererii de modificare a atestatului. Atestatul de expeditor certificat modificat conform prevederilor alin. (4) este valabil de la data emiterii acestuia.
    (6) În cazul pierderii atestatului de expeditor certificat, titularul atestatului anunţă pierderea în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    (7) În baza documentului care atestă că anunţul referitor la pierdere a fost înaintat spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare eliberează, la cerere, un duplicat al atestatului.
    (8) Prevederile pct. 136^3 alin. (11) se aplică în mod corespunzător.
136^9. (1) În aplicarea prevederilor art. 414^15 alin. (1) din Codul fiscal, dacă în termen de 15 zile de la depunerea documentaţiei complete potrivit pct. 136^6 autoritatea vamală teritorială constată că operatorul economic solicitant nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi propus în vederea înregistrării, aceasta întocmeşte un referat prin care propune respingerea cererii de înregistrare, care conţine motivele ce au condus la luarea acestei decizii, pe care îl transmite la autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare.
    (2) După analizarea documentelor depuse de solicitant şi a referatului întocmit de autoritatea vamală teritorială prevăzut la alin. (1), dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 414^13 din Codul fiscal şi la pct. 136^7, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare respinge cererea de înregistrare ca expeditor certificat.
136^10. În aplicarea art. 414^16 din Codul fiscal, expeditorul certificat are obligaţia să respecte prevederile pct. 136^8 alin. (4)."

    37. La secţiunea a 17-a, titlul „Subsecţiunea a 3-a - Deplasarea intracomunitară a produselor cu accize plătite“ se elimină.
    38. Punctul 137 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "137. (1) În aplicarea art. 415 alin. (1) din Codul fiscal, în situaţia în care un destinatar certificat din România urmează să primească produse accizabile eliberate pentru consum în alt stat membru al Uniunii Europene, exigibilitatea accizelor ia naştere în momentul în care acesta recepţionează produsele.
    (2) În aplicarea art. 415 alin. (5) din Codul fiscal, destinatarul certificat prevăzut la art. 414^4 alin. (1) din Codul fiscal are obligaţia de a depune o garanţie corespunzătoare unei cote de 6% din suma totală a accizelor aferente produselor recepţionate în anul anterior. În cazul unui nou destinatar certificat, garanţia reprezintă 6% din accizele estimate, aferente produselor ce urmează a se recepţiona la nivelul unui an. Garanţia se constituie potrivit art. 348 alin. (1) din Codul fiscal şi pct. 8 alin. (3).
    (3) În cazul destinatarului certificat care primeşte doar ocazional produse accizabile, nivelul garanţiei care trebuie constituită reprezintă contravaloarea accizelor aferente cantităţii de produse accizabile recepţionate cu ocazia fiecărei deplasări. Pentru produsele energetice prevăzute la art. 355 alin. (2) din Codul fiscal, dar care nu se regăsesc la alin. (3) al aceluiaşi articol, nivelul garanţiei care trebuie constituită se determină pe baza nivelului accizelor prevăzut pentru motorină.
    (4) Nivelul garanţiei se analizează anual sau ori de câte ori este necesar de către autoritatea vamală teritorială, în vederea actualizării în funcţie de schimbările intervenite în volumul afacerii, în activitatea destinatarului certificat sau în nivelul accizelor datorate.
    (5) Pentru destinatarul certificat, nivelul garanţiei se actualizează în funcţie de cantităţile de produse accizabile recepţionate în anul precedent.
    (6) În vederea actualizării nivelului garanţiei, destinatarul certificat trebuie să depună anual, până la data de 15 ianuarie inclusiv a anului următor, la autoritatea vamală teritorială, o declaraţie privind informaţiile necesare analizei potrivit prevederilor alin. (4) şi (5).
    (7) Cuantumul garanţiei stabilite prin actualizare se comunică destinatarului certificat prin decizie emisă de autoritatea vamală teritorială, care va face parte integrantă din atestatul de destinatar certificat. O copie a deciziei se transmite şi autorităţii fiscale teritoriale. Termenul de constituire a garanţiei astfel stabilit va fi de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data comunicării deciziei.
    (8) Garanţiile constituite sunt valabile atât timp cât nu sunt executate de autoritatea fiscală teritorială la care este înregistrat destinatarul certificat ca plătitor de impozite şi taxe.
    (9) În situaţia în care se constată că destinatarul certificat înregistrează întârzieri de la plata accizelor peste termenul prevăzut la art. 433 din Codul fiscal, autoritatea fiscală teritorială dispune executarea garanţiei şi comunică acest fapt autorităţii vamale teritoriale, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data executării garanţiei.
    (10) În cazul garanţiilor prevăzute la art. 348 alin. (1) din Codul fiscal, autoritatea fiscală teritorială dispune instituţiei de credit/societăţii de asigurare emitente a scrisorii de garanţie/poliţei de asigurare de garanţie ori unităţii de Trezorerie a Statului, după caz, virarea sumei de bani în conturile de venituri bugetare corespunzătoare, în situaţia prevăzută la alin. (9).
    (11) Pentru diferenţele rezultate din actualizarea sau executarea garanţiei constituite, destinatarii certificaţi sunt obligaţi ca, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data actualizării sau executării garanţiei, după caz, să transmită autorităţii fiscale teritoriale documentul prin care se face dovada constituirii/reîntregirii garanţiei conform art. 348 alin. (1) din Codul fiscal. În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea acestui document, autoritatea fiscală teritorială transmite autorităţii vamale teritoriale o copie a documentului.
    (12) Valoarea accizelor care constituie baza de calcul pentru stabilirea/actualizarea garanţiei se determină prin aplicarea nivelurilor accizelor în vigoare la momentul constituirii garanţiei, prevăzute în anexa nr. 1 la titlul VIII - Accize şi alte taxe speciale din Codul fiscal, actualizate potrivit art. 342 din Codul fiscal.
    (13) În cazul destinatarului certificat, autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare aprobă reducerea garanţiei, la cerere, după cum urmează:
    a) cu 50%, în situaţia în care în ultimii 2 ani consecutivi de activitate pentru care a fost înregistrat nu a înregistrat obligaţii fiscale restante la bugetul de stat de natura accizelor, pentru care s-a dispus executarea garanţiei şi a fost începută procedura de executare silită;
    b) cu 75%, în situaţia în care în ultimii 3 ani consecutivi de activitate pentru care a fost înregistrat nu a înregistrat obligaţii fiscale restante la bugetul de stat de natura accizelor, pentru care s-a dispus executarea garanţiei şi a fost începută procedura de executare silită.
    (14) Nivelul de reducere a garanţiei stabilit potrivit prevederilor alin. (13) rămâne în vigoare până la o decizie ulterioară a autorităţii vamale teritoriale competente pentru înregistrare, chiar dacă în acest interval de timp a intervenit actualizarea garanţiei.
    (15) Garanţia poate fi deblocată, total sau parţial, la solicitarea destinatarului certificat, cu viza autorităţii fiscale teritoriale, numai după verificarea asupra conformării cu prevederile legale ale titlului VIII din Codul fiscal.
    (16) În sensul alin. (13), prin 2 ani, respectiv 3 ani consecutivi de activitate se înţelege ultimele 24 de luni, respectiv 36 de luni consecutive de activitate, după caz, anterioare momentului depunerii cererii de reducere a garanţiei.
    (17) În sensul art. 415 alin. (6) din Codul fiscal, antrepozitarul autorizat sau expeditorul înregistrat trebuie să depună o notificare la autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare prin care informează cu privire la intenţia de a acţiona drept expeditor certificat.
    (18) În sensul art. 415 alin. (7) din Codul fiscal, antrepozitarul autorizat sau destinatarul înregistrat trebuie să depună o notificare la autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare prin care informează cu privire la intenţia de a acţiona drept destinatar certificat.
    (19) În baza notificărilor prevăzute la alin. (17) şi (18), autoritatea vamală teritorială competentă pentru înregistrare atribuie codul de acciză de expeditor certificat sau destinatar certificat, după caz.
    (20) Notificarea prevăzută la alin. (17) şi (18) se întocmeşte potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 37^3, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
    (21) În aplicarea art. 415 alin. (6) din Codul fiscal, dacă locul de expediere nu diferă de locurile înscrie în autorizaţia de antrepozit fiscal, pot fi expediate doar produsele accizabile pe care operatorul economic le are înscrise în autorizaţie.
    (22) În aplicarea art. 415 alin. (7) din Codul fiscal, dacă locul de recepţie nu diferă de locurile înscrie în autorizaţia de antrepozit fiscal/destinatar înregistrat, pot fi recepţionate doar produsele accizabile pe care operatorul economic le are înscrise în autorizaţie.
    (23) Antrepozitarul autorizat sau destinatarul înregistrat care acţionează drept destinatar certificat are obligaţia să garanteze plata accizelor conform alin. (2). Prevederile alin (3)-(16) se aplică în mod corespunzător."

    39. La secţiunea a 17-a, titlul „Subsecţiunea a 4-a - Documentul de însoţire“ se elimină.
    40. Punctul 138 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "138. (1) În aplicarea art. 416 alin. (1) din Codul fiscal, deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum în România de la un expeditor certificat către un destinatar certificat din alt stat membru al Uniunii Europene pentru a fi livrate în scopuri comerciale sau pentru a fi utilizate în acel stat membru se realizează numai dacă este acoperită de documentul administrativ simplificat electronic.
    (2) Documentul administrativ simplificat electronic se utilizează şi în cazul circulaţiei între România şi alt stat membru al Uniunii Europene a alcoolului complet denaturat.
    (3) Proiectul documentului administrativ simplificat electronic trebuie încărcat în sistemul computerizat de monitorizare a mişcărilor intracomunitare cu produse accizabile, denumit EMCS, cu cel mult 7 zile lucrătoare înainte de data înscrisă pe acest document ca dată de expediere a produselor accizabile în cauză.
    (4) Momentul emiterii codului de referinţă administrativ simplificat unic prevăzut la art. 416 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal reprezintă momentul în care expeditorul certificat are dreptul de a iniţia deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum în România către un destinatar certificat din alt stat membru al Uniunii Europene."

    41. După punctul 138 se introduc patru noi puncte, pct. 138^1-138^4, cu următorul cuprins:
    "138^1. (1) Destinatarul poate să întârzie înaintarea prin sistemul informatizat a raportului de primire, peste termenul-limită prevăzut la art. 416^1 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, numai în cazuri temeinic justificate.
    (2) Modelul raportului de primire este prevăzut în anexa nr. 37^4, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
138^2. (1) În aplicarea art. 416^2 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, în situaţia în care sistemul informatizat este indisponibil în România, expeditorul certificat poate începe deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum în România către un destinatar certificat din alt stat membru al Uniunii Europene pentru a fi livrate în scopuri comerciale sau pentru a fi utilizate în acel stat membru, numai după înştiinţarea autorităţii vamale centrale, responsabilă pentru sistemul informatizat şi corespondenţa cu autorităţile competente din statele membre, prin transmiterea copiei documentului care va însoţi deplasarea produselor, pe care a fost înscris numărul de referinţă eliberat de autoritatea vamală teritorială, în vederea atribuirii codului de referinţă administrativ simplificat unic, care reprezintă acordul pentru începerea efectivă a deplasării produselor.
    (2) Modelul documentului de rezervă prevăzut la art. 416^2 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal este cel prevăzut pentru modelul documentului administrativ simplificat electronic, prevăzut în ordin al preşedintelui Autorităţii Vamale Române.
138^3. Modelul documentului de rezervă prevăzut la art. 416^3 alin. (1) din Codul fiscal este cel prevăzut pentru modelul raportului de primire, prevăzut în anexa nr. 37^4.
138^4. (1) Deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul României pentru a fi livrate în scopuri comerciale sau pentru a fi utilizate pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene se consideră încheiată pentru expeditorul certificat în baza raportului de primire înaintat de destinatarul certificat prin intermediul sistemului informatizat.
    (2) În cazul deplasării produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum în România de la un expeditor certificat către un destinatar certificat din alt stat membru al Uniunii Europene pentru a fi livrate în scopuri comerciale sau pentru a fi utilizate în acel stat membru, în absenţa raportului de primire sau a dovezilor alternative ale primirii prevăzute la art. 416^4 din Codul fiscal, deplasarea poate fi considerată încheiată în baza confirmării autorităţii competente din statul membru de destinaţie."

    42. La secţiunea a 17-a, titlul subsecţiunii a 5-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SUBSECŢIUNEA a 5-a
    Vânzarea la distanţă
"

    43. La punctul 139, alineatul (18) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(18) Reprezintă o vânzare la distanţă din România în alt stat membru al Uniunii Europene livrarea de produse accizabile deja eliberate pentru consum în România destinate vânzării unei persoane din alt stat membru al Uniunii Europene care nu este antrepozitar autorizat, destinatar înregistrat sau destinatar certificat şi nu desfăşoară o activitate economică independentă. Vânzătorul din România sau reprezentantul său fiscal stabilit în acel alt stat membru trebuie să respecte legislaţia din statul membru respectiv."

    44. La punctul 140, litera a) a alineatului (1) şi alineatele (3) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) expeditorul, transportatorul sau primitorul prezintă imediat autorităţii vamale teritoriale dovezi suficiente despre evenimentul produs, emise de autoritatea vamală, Ministerul Afacerilor Interne sau autoritatea competentă în domeniu, precum şi informaţii precise cu privire la tipul şi cantitatea de produse accizabile distruse total ori pierdute iremediabil;
    ..................................................
(3) Pentru pierderile neadmise de autoritatea vamală teritorială ca neimpozabile în România potrivit alin. (1) şi (7) se datorează accize, calculate pe baza nivelurilor accizelor în vigoare la momentul constatării lor.
    ...................................................
(6) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (5) garanţiile depuse în conformitate cu prevederile pct. 137 alin. (2) lit. a) şi pct. 139 alin. (1) se eliberează."

    45. La punctul 140, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:
    "(7) Pentru tutunul prelucrat prevăzut la art. 354 din Codul fiscal, pragul pierderii parţiale, apărute ca urmare a unor cauze care ţin de natura produselor, este 0% potrivit art. 1 din Regulamentul delegat (UE) 2022/1.636."

    46. La punctul 141, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) În toate situaţiile în care distrugerea sau pierderea produselor accizabile nu se admite ca neimpozabilă, precum şi în situaţia prevăzută la art. 419 alin. (6) din Codul fiscal, accizele devin exigibile la data emiterii deciziei de impunere de către autoritatea vamală centrală sau teritorială, după caz, şi se plătesc în termen de 5 zile de la această dată. Autoritatea vamală centrală sau teritorială stabileşte cuantumul accizelor datorate şi emite decizia de impunere potrivit procedurii stabilite prin ordin al preşedintelui Autorităţii Vamale Române."

    47. La punctul 148, după alineatul (4) se introduc patru noi alineate, alin. (5)-(8), cu următorul cuprins:
    "(5) În aplicarea prevederilor art. 422 din Codul fiscal, în cazul achiziţiilor de produse accizabile supuse marcării care au fost deja eliberate pentru consum în alte state membre, timbrele sau banderolele, după caz, se aplică pe produse de către destinatarii certificaţi, în locurile înregistrate pentru realizarea recepţiei produselor accizabile. În această situaţie, timbrele sau banderolele se aplică înainte de comercializarea pe teritoriul României a produselor din tutun prelucrat sau a băuturilor alcoolice supuse marcării, după caz.
(6) În cazul achiziţiilor de produse accizabile supuse marcării care au fost deja eliberate pentru consum în alte state membre, timbrele sau banderolele, după caz, se aplică de antrepozitarul autorizat care acţionează drept destinatar certificat prevăzut la art. 415 alin. (7) din Codul fiscal, în antrepozitul fiscal deţinut de acesta sau în locurile înregistrate pentru realizarea recepţiei produselor accizabile ca destinatar certificat.
(7) În cazul achiziţiilor de produse accizabile supuse marcării care au fost deja eliberate pentru consum în alte state membre, timbrele sau banderolele, după caz, se aplică de destinatarul înregistrat care acţionează drept destinatar certificat prevăzut la art. 415 alin. (7) din Codul fiscal, în locurile declarate pentru recepţia produselor accizabile sau în locurile înregistrate pentru realizarea recepţiei produselor accizabile ca destinatar certificat.
(8) Persoanele fizice prevăzute la art. 414^4 alin. (2) teza a treia din Codul fiscal care acţionează în calitate de destinatar nu au drept de marcare."

    48. La punctul 149, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(10) Fiecărui operator economic cu drept de marcare i se atribuie un cod de marcare de 13 caractere. În cazul antrepozitarilor autorizaţi, al destinatarilor înregistraţi şi al destinatarilor certificaţi, codul de marcare este codul de acciză. În cazul importatorilor autorizaţi, codul de marcare este format din două caractere alfanumerice aferente codului de ţară, conform standardului ISO 3166, din care se face importul, urmate de codul de identificare fiscală format din 11 caractere alfanumerice. Atunci când codul de identificare fiscală nu conţine 11 caractere alfanumerice, acesta este precedat de cifra «0», astfel încât numărul total de caractere să fie de 11."

    49. La punctul 150, alineatul (1) şi litera a) a alineatului (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "150. (1) În aplicarea prevederilor art. 424 alin. (5) din Codul fiscal, în vederea eliberării marcajelor, antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat, destinatarul certificat sau importatorul autorizat, după caz, depune o notă de comandă la autoritatea vamală teritorială. Modelul notei de comandă este prevăzut în anexa nr. 41, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
    .............................................
    a) contractul de achiziţie a produselor accizabile supuse marcării, în copie, în cazul destinatarului înregistrat/destinatarului certificat/importatorului autorizat;"

    50. La punctul 153, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) din suma ce urmează a se vira bugetului de stat cu titlu de accize, determinată potrivit prevederilor pct. 5 alin. (1), destinatarii înregistraţi şi destinatarii certificaţi deduc numai contravaloarea marcajelor aferente cantităţilor de produse efectiv marcate. Contravaloarea marcajelor ce urmează a se deduce din accize se determină pe baza preţurilor fără TVA."

    51. La punctul 170, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a depune o garanţie corespunzătoare unei cote de 3% din suma totală a accizelor aferente produselor achiziţionate/importate/ produse în anul anterior. În cazul unui nou operator economic, garanţia reprezintă 3% din accizele estimate, aferente produselor ce urmează a se achiziţiona/importa/produce la nivelul unui an. Garanţia se constituie sub forma prevăzută la art. 348 alin. (1) din Codul fiscal, modul de constituire fiind cel prevăzut la pct. 8."

    52. Anexele nr. 33-35 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-3 la prezenta hotărâre.
    53. Anexa nr. 37 se abrogă.
    54. După anexa nr. 37 se introduc patru noi anexe, anexele nr. 37^1-37^4, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 4-7 la prezenta hotărâre.
    55. Anexa nr. 41 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 8 la prezenta hotărâre.


    ART. II
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. I pct. 53, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 1 martie 2023.
    Nr. 181.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 33 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)

┌─────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────┬──────────────────────┐
│ │ │ │1.a. Codul│ │
│ │2. Expeditor 2.a. Codul de acciză al │Tip trimitere│tipului de│1.d. ARC │
│ │operatorului │ │destinaţie│ │
│ │2.b. Denumirea operatorului ├─────────────┼──────────┼───────────┬──────────┤
│ │2.c. Strada 2.d. Numărul │1.c. │ │9.a. │9.d. Codul│
│ │2.f. Oraşul 2.e. Codul poştal │Organizarea │1.f. Număr│Numărul de │tipului de│
│ │2.g. Limbă │transportului│secvenţial│referinţă │origine │
│ │ │ │ │local │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┴──────────┴───────────┴──────────┤
│ │5. Destinatar 5.a. Identificarea operatorului │7. Locul livrării 7.a. Identificarea │
│ │5.b. Denumirea operatorului │operatorului │
│ │5.c. Strada 5.d. Numărul │7.b. Denumirea operatorului │
│ │5.f. Oraşul 5.e. Codul poştal │7.c. Strada 7.d. Numărul │
│ │5.g. Limbă 5.h. Numărul EORI │7.f. Oraşul 7.e. Codul poştal │
│ │ │7.g. Limbă │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │3. Locul expediţiei 3.a. Numărul de referinţă │14. Organizatorul transportului 14.a. Numărul │
│ │al antrepozitului fiscal │TVA │
│ │3.b. Denumirea operatorului │14.b. Denumirea operatorului │
│ │3.c. Strada 3.d. Numărul │14.c. Strada 14.d. Numărul │
│ │3.f. Oraşul 3.e Codul poştal │14.f. Oraşul 14.e. Codul poştal │
│DOCUMENT │3.g. Limbă │14.g. Limbă │
│ADMINISTRATIV├──────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┬──────────────────────┤
│DE ÎNSOŢIRE │11. Garanţia deplasării 11.a. Codul tipului de│1.e. Data şi ora │1.g. Data şi ora │
│ │garant │validării e-DA │validării actualizării│
│ ├──────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┴──────────────────────┤
│ │12. Garant 12.a. Codul de acciză al │ │
│ │operatorului │15. Primul transportator 15.a. Numărul TVA │
│ │12.b. Numărul TVA │15.b. Denumirea operatorului │
│ │12.c. Denumirea operatorului │15.c. Strada 15.d. Numărul │
│ │12.d. Strada 12.e. Numărul │15.f. Oraşul 15.e. Codul poştal │
│ │12.g. Oraşul 12.f. Codul poştal │15.g. Limbă │
│ │12.h. Limbă │ │
│ ├─────────────────────┬────────────────────────┼────────────────────────┬──────────────────────┤
│ │10. Birou │ │ │9.1. DAU Import │
│ │Autoritatea │9.b. Numărul facturii │9.c. Data facturii │9.1.a. Număr SAD │
│ │competentă a locului │ │ │Import │
│ │expediţiei ├────────────────────────┼─────────────┬──────────┼──────────────────────┤
│ │10.a. Numărul de │9.g. ARC în amonte │9.e. Data │9.f. Ora │1.b. Durata călătoriei│
│ │referinţă al biroului│ │expediţiei │expediţiei│ │
│ ├─────────────────────┴────────────────────────┼─────────────┴──────────┼──────────────────────┤
│ │ │4. Birou de expediţie - │8. Birou │
│ │6. Date complementare destinatar │Import │Locul livrării - birou│
│ │6.a. Codul statului membru 6.b. Numărul de │4.a. Numărul de │vamal de export │
│ │serie al certificatului de scutire │referinţă al biroului │8.a. Numărul de │
│ │ │ │referinţă al biroului │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┴──────────────────────┤
│ │ │16. Detalii privind transportul 16.a. Codul │
│ │ │unităţii de transport │
│ │13. Transport 13.a. Codul modului de transport│16.b. Identitatea unităţilor de transport 16.c.│
│DETALII │13.b. Informaţii complementare 13.c. Limbă │Identitatea sigiliului │
│TRANSPORT │informaţii complementare │16.d. Limbă informaţii privind sigiliul 16.e. │
│ │ │Informaţii privind sigiliul │
│ │ │16.f. Informaţii complementare 16.d. Limbă │
│ │ │informaţii complementare │
├─────────────┼─────────┬───────────┬─────────┬──────────────┼─────────────┬──────────┬───────────┬──────────┤
│ │17.a. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Numărul │ │ │ │ │ │17.g. Tăria│ │
│ │unic de │17.b. Codul│17.c. │17.d. │17.e. Masa │17.f. Masa│alcoolică │17.h. │
│ │referinţă│produsului │Codul NC │Cantitatea │brută │netă │în volume, │Gradul │
│ │al │accizabil │ │ │ │ │exprimată │Plato │
│ │corpului │ │ │ │ │ │în procente│ │
│ │de date │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │17.t. │
│ │ │ │ │ │ │ │ │Perioada │
│ │ │ │ │ │ │ │ │de │
│ │ │ │17.l. │ │ │ │17.r. Marca│maturare │
│ │17.i. │ │Denumirea│ │ │17.p. │comercială │sau │
│ │Marcajul │17.k. │de │ │ │Descrierea│a │vechimea │
│ │fiscal │Indicatorul│origine │17.n. │17.o. │comercială│produselor │produselor│
│ │17.j. │marcajului │17.m. │Dimensiunea │Densitatea │17.q. │17.s. Limbă│17.u. │
│DETALII │Limbă │fiscal │Limbă │producătorului│ │Limbă │marcă │Limbă │
│EXPEDIERE │marcaj │utilizat │denumire │ │ │descriere │comercială │perioadă │
│ │fiscal │ │de │ │ │comercială│a │de │
│ │ │ │origine │ │ │ │produselor │maturare │
│ │ │ │ │ │ │ │ │sau │
│ │ │ │ │ │ │ │ │vechimea │
│ │ │ │ │ │ │ │ │produselor│
│ ├─────────┼───────────┼─────────┴──────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┴──────────┤
│ │17.1.a. │ │ │17.1.d. │17.1.e. │ │
│ │Codul │17.1.b. │17.1.c. Identitatea │Informaţii │Limbă │17.1.f. Mărci de │
│ │tipului │Numărul de │sigiliului comercial │privind │informaţii│expediţie │
│ │de │ambalaje │ │sigiliul │privind │ │
│ │ambalaje │ │ │ │sigiliul │ │
│ ├─────────┴─────┬─────┴─────────┬──────────────┴──────┬──────┴──────────┴─────┬────────────────┤
│ │17.2.a │17.2.b. Codul │ │17.2.d. Alte informaţii│17.2.1.a. Codul │
│ │Categoria de │zonei │17.2.c. Ţara terţă de│17.2.e. Limbă alte │operaţiunii cu │
│ │produs │vitivinicole │origine │informaţii │vinuri │
│ │vitivinicol │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────┴───────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────┤
│ │18. Document certificat │18.c. Referinţa │ │ │
│ │18.a. Scurtă descriere a │documentului │ │18.f. Referinţa │
│ │documentului │18.d. Limbă referinţă│18.e. Tipul de document│documentului │
│ │18.b. Limbă scurtă descriere a │document │ │ │
│ │documentului │ │ │ │
└─────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────┴────────────────┘



    ANEXA 2

    (Anexa nr. 34 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)

┌─────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────┬──────────────────────┐
│ │ │ │1.a. Codul│ │
│ │2. Expeditor 2.a. Codul de acciză al │Tip trimitere│tipului de│1.d. ARC │
│ │operatorului │ │destinaţie│ │
│ │2.b. Denumirea operatorului ├─────────────┼──────────┼───────────┬──────────┤
│ │2.c. Strada 2.d. Numărul │1.c. │ │9.a. │9.d. Codul│
│ │2.f. Oraşul 2.e. Codul poştal │Organizarea │1.f. Număr│Numărul de │tipului de│
│ │ │transportului│secvenţial│referinţă │origine │
│ │ │ │ │local │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┴──────────┴───────────┴──────────┤
│ │5. Destinatar 5.a. Identificarea operatorului │7. Locul livrării 7.a. Identificarea │
│ │5.b. Denumirea operatorului │operatorului │
│ │5.c. Strada 5.d. Numărul │7.b. Denumirea operatorului │
│ │5.f. Oraşul 5.e. Codul poştal │7.c. Strada 7.d. Numărul │
│ │5.h. Numărul EORI │7.f. Oraşul 7.c. Codul poştal │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │3. Locul expediţiei 3.a. Numărul de referinţă │ │
│ │al antrepozitului fiscal │14. Organizatorul transportului 14.a. Numărul │
│ │3.b. Denumirea operatorului │TVA │
│ │3.c. Strada 3.d. Numărul │14.b. Denumirea operatorului │
│Document │3.f. Oraşul 3.e. Codul poştal │14.c. Strada 14.d. Numărul │
│administrativ├──────────────────────────────────────────────┤14.f. Oraşul 14.e. Codul poştal │
│de însoţire │11. Garanţia deplasării 11.a. Codul tipului de│ │
│în procedura │garant │ │
│de rezervă ├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │12. Garant 12.a. Codul de acciză al │ │
│ │operatorului │15. Primul transportator 15.a. Numărul TVA │
│ │12.b. Numărul TVA │15.b. Denumirea operatorului │
│ │12.c. Denumirea operatorului │15.c. Strada 15.d. Numărul │
│ │12.d. Strada 12.e. Numărul │15.f. Oraşul 15.e. Codul poştal │
│ │12.g. Oraşul 12.f. Codul poştal │ │
│ ├─────────────────────┬────────────────────────┼────────────────────────┬──────────────────────┤
│ │10. Birou │ │ │9.1. DAU Import │
│ │Autoritatea │ │9.c. Data facturii │9.1.a. Număr SAD │
│ │competentă a locului │9.b. Numărul facturii │ │Import │
│ │expediţiei │ ├─────────────┬──────────┼──────────────────────┤
│ │10.a. Numărul de │ │9.e. Data │9.f. Ora │1.b. Durata călătoriei│
│ │referinţă al biroului│ │expediţiei │expediţiei│ │
│ ├─────────────────────┴────────────────────────┼─────────────┴──────────┼──────────────────────┤
│ │ │4. Birou de expediţie - │8. Birou │
│ │6. Date complementare destinatar │Import │Locul livrării - birou│
│ │6.a. Codul statului membru 6.b. Numărul de │4.a. Numărul de │vamal de export │
│ │serie al certificatului de scutire │referinţă al biroului │8.a. Numărul de │
│ │ │ │referinţă al biroului │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┴──────────────────────┤
│ │ │16. Detalii privind transportul 16.a. Codul │
│ │ │unităţii de transport │
│DETALII │13. Transport 13.a. Codul modului de transport│16.b. Identitatea unităţilor de transport 16.c.│
│TRANSPORT │13.b. Informaţii complementare │Identitatea sigiliului │
│ │ │16.d. Limbă informaţii privind sigiliul 16.e. │
│ │ │Informaţii privind sigiliul │
│ │ │16.f. Informaţii complementare │
├─────────────┼─────────┬───────────┬─────────┬──────────────┼─────────────┬──────────┬───────────┬──────────┤
│ │17.a. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Numărul │ │ │ │ │ │17.g. Tăria│ │
│ │unic de │17.b. Codul│17.c. │17.d. │17.e. Masa │17.f. Masa│alcoolică │17.h. │
│ │referinţă│produsului │Codul NC │Cantitatea │brută │netă │în volume, │Gradul │
│ │al │accizabil │ │ │ │ │exprimată │Plato │
│ │corpului │ │ │ │ │ │în procente│ │
│ │de date │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │17.l. │ │ │ │17.r. Marca│ │
│ │17.i. │ │Denumirea│ │ │17.p. │comercială │17.t. │
│ │Marcajul │17.k. │de │ │ │Descrierea│a │Perioada │
│ │fiscal │Indicatorul│origine │17.n. │17.o. │comercială│produselor │de │
│ │17.j. │marcajului │17.m. │Dimensiunea │Densitatea │17.q. │17.s. Limbă│maturare │
│DETALII │Limbă │fiscal │Limbă │producătorului│ │Limbă │marcă │sau │
│EXPEDIERE │marcaj │utilizat │denumire │ │ │descriere │comercială │vechimea │
│ │fiscal │ │de │ │ │comercială│a │produselor│
│ │ │ │origine │ │ │ │produselor │ │
│ ├─────────┼───────────┼─────────┴──────────────┼─────────────┼──────────┴───────────┴──────────┤
│ │17.1.a. │ │ │17.1.d. │ │
│ │Codul │17.1.b. │17.1.c. Identitatea │Informaţii │ │
│ │tipului │Numărul de │sigiliului comercial │privind │17.1.f. Mărci de expediţie │
│ │de │ambalaje │ │sigiliul │ │
│ │ambalaje │ │ │ │ │
│ ├─────────┴─────┬─────┴─────────┬──────────────┴──────┬──────┴────────────────┬────────────────┤
│ │17.2.a. │17.2.b. Codul │ │ │17.2.1.a. Codul │
│ │Categoria de │zonei │17.2.c. Ţara terţă de│17.2.d. Alte informaţii│operaţiunii cu │
│ │produs │vitivinicole │origine │ │vinuri │
│ │vitivinicol │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────┴───────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────┤
│ │18. Document certificat │18.c. Referinţa │ │18.f. Referinţa │
│ │18.a. Scurtă descriere a │documentului │18.e. Tipul de document│documentului │
│ │documentului │ │ │ │
└─────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────┴────────────────┘



┌─────────────┬──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬──────────┬──────────────────────┐
│ │ │ │1.a. Codul│ │
│ │2. Expeditor 2.a. Codul de acciză al │Tip trimitere│tipului de│1.d. ARC │
│ │operatorului │ │destinaţie│ │
│ │2.b. Denumirea operatorului ├─────────────┼──────────┼───────────┬──────────┤
│ │2.c. Strada 2.d. Numărul │1.c. │ │9.a. │9.d. Codul│
│ │2.f. Oraşul 2.e. Codul poştal │Organizarea │1.f. Număr│Numărul de │tipului de│
│ │ │transportului│secvenţial│referinţă │origine │
│ │ │ │ │local │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼─────────────┴──────────┴───────────┴──────────┤
│ │5. Destinatar 5.a. Identificarea operatorului │7. Locul livrării 7.a. Identificarea │
│ │5.b. Denumirea operatorului │operatorului │
│ │5.c. Strada 5.d. Numărul │7.b. Denumirea operatorului │
│ │5.f. Oraşul 5.e. Codul poştal │7.c. Strada 7.d. Numărul │
│ │5.h. Numărul EORI │7.f. Oraşul 7.e. Codul poştal │
│ ├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │3. Locul expediţiei 3.a. Numărul de referinţă │ │
│ │al antrepozitului fiscal │14. Organizatorul transportului 14.a. Numărul │
│ │3.b. Denumirea operatorului │TVA │
│ │3.c. Strada 3.d. Numărul │14.b. Denumirea operatorului │
│DOCUMENT │3.f. Oraşul 3.e. Codul poştal │14.c. Strada 14.d. Numărul │
│ADMINISTRATIV├──────────────────────────────────────────────┤14.f. Oraşul 14.e. Codul poştal │
│DE ÎNSOŢIRE │11. Garanţia deplasării 11.a. Codul tipului de│ │
│ÎN PROCEDURA │garant │ │
│DE REZERVĂ ├──────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │12. Garant 12.a. Codul de acciză al │ │
│ │operatorului │15. Primul transportator 15.a. Numărul TVA │
│ │12.b. Numărul TVA │15.b. Denumirea operatorului │
│ │12.c. Denumirea operatorului │15.c. Strada 15.d. Numărul │
│ │12.d. Strada 12.e. Numărul │15.f. Oraşul 15.e. Codul poştal │
│ │12.g. Oraşul 12.f. Codul poştal │ │
│ ├─────────────────────┬────────────────────────┼────────────────────────┬──────────────────────┤
│ │10. Birou │ │ │9.1. DAU Import │
│ │Autoritatea │ │9.c. Data facturii │9.1.a. Număr SAD │
│ │competentă a locului │9.b. Numărul facturii │ │Import │
│ │expediţiei │ ├─────────────┬──────────┼──────────────────────┤
│ │10.a. Numărul de │ │9.e. Data │9.f. Ora │1.b. Durata călătoriei│
│ │referinţă al biroului│ │expediţiei │expediţiei│ │
│ ├─────────────────────┴────────────────────────┼─────────────┴──────────┼──────────────────────┤
│ │ │4. Birou de expediţie - │8. Birou │
│ │6. Date complementare destinatar │Import │Locul livrării - birou│
│ │6.a. Codul statului membru 6.b. Numărul de │4.a. Numărul de │vamal de export │
│ │serie al certificatului de scutire │referinţă al biroului │8.a. Numărul de │
│ │ │ │referinţă al biroului │
├─────────────┼──────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┴──────────────────────┤
│ │ │16. Detalii privind transportul 16.a. Codul │
│ │ │unităţii de transport │
│DETALII │13. Transport 13.a. Codul modului de transport│16.b. Identitatea unităţilor de transport 16.c.│
│TRANSPORT │13.b. Informaţii complementare │Identitatea sigiliului comercial │
│ │ │16.d. Limbă informaţii privind sigiliul 16.e. │
│ │ │Informaţii privind sigiliul │
│ │ │16.f. Informaţii complementare │
├─────────────┼─────────┬───────────┬─────────┬──────────────┼─────────────┬──────────┬───────────┬──────────┤
│ │17.a. │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Numărul │ │ │ │ │ │17.g. Tăria│ │
│ │unic de │17.b. Codul│17.c. │17.d. │17.e. Masa │17.f. Masa│alcoolică │17.h. │
│ │referinţă│produsului │Codul NC │Cantitatea │brută │netă │în volume, │Gradul │
│ │al │accizabil │ │ │ │ │exprimată │Plato │
│ │corpului │ │ │ │ │ │în procente│ │
│ │de date │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────────┼─────────┼──────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │17.l. │ │ │ │17.r. Marca│ │
│ │17.i. │ │Denumirea│ │ │17.p. │comercială │17.t. │
│ │Marcajul │17.k. │de │ │ │Descrierea│a │Perioada │
│ │fiscal │Indicatorul│origine │17.n. │17.o. │comercială│produselor │de │
│ │17.j. │marcajului │17.m. │Dimensiunea │Densitatea │17.q. │17.s. Limbă│maturare │
│DETALII │Limbă │fiscal │Limbă │producătorului│ │Limbă │marcă │sau │
│EXPEDIERE │marcaj │utilizat │denumire │ │ │descriere │comercială │vechimea │
│ │fiscal │ │de │ │ │comercială│a │produselor│
│ │ │ │origine │ │ │ │produselor │ │
│ ├─────────┼───────────┼─────────┴──────────────┼─────────────┼──────────┴───────────┴──────────┤
│ │17.1.a. │ │ │17.1.d. │ │
│ │Codul │17.1.b. │17.1.c. Identitatea │Informaţii │ │
│ │tipului │Numărul de │sigiliului comercial │privind │17.1.f. Mărci de expediţie │
│ │de │ambalaje │ │sigiliul │ │
│ │ambalaje │ │ │ │ │
│ ├─────────┴─────┬─────┴─────────┬──────────────┴──────┬──────┴────────────────┬────────────────┤
│ │17.2.a. │17.2.b. Codul │ │ │17.2.1.a. Codul │
│ │Categoria de │zonei │17.2.c. Ţara terţă de│17.2.d. Alte informaţii│operaţiunii cu │
│ │produs │vitivinicole │origine │ │vinuri │
│ │vitivinicol │ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────┴───────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┼────────────────┤
│ │18. Document certificat │18.c. Referinţa │ │18.f. Referinţa │
│ │18.a. Scurtă descriere a │documentului │18.e. Tipul de document│documentului │
│ │documentului │ │ │ │
└─────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────┴────────────────┘



    ANEXA 3

    (Anexa nr. 35 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
    RAPORT DE PRIMIRE

┌───────────────────────────────────────────┐
│1. Atribut │
├───────────────────────────────────────────┤
│a. Data şi ora validării raportului de │
│primire: │
├───────────────────────────────────────────┤
│ │
├───────────────────────────────────────────┤
│2. Deplasare de produse accizabile │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│a. ARC │b. Număr secvenţial │
├───────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │
├───────────────┴───────────────────────────┤
│3. Destinatar │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│a. │ │
│Identificarea │c. Strada │
│operatorului │ │
├───────────────┼─────────────┬─────────────┤
│ │d. Numărul │e. Codul │
│ │ │poştal │
│b. Denumirea ├─────────┬───┴────┬────────┤
│operatorului │ │h. │ │
│ │f. Oraşul│Numărul │g. Limba│
│ │ │EORI │ │
├───────────────┴─────────┴────────┴────────┤
│4. Locul livrării │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│a. │ │
│Identificarea │c. Strada │
│operatorului │ │
├───────────────┼─────────────┬─────────────┤
│ │d. Numărul │e. Codul │
│b. Denumirea │ │poştal │
│operatorului ├─────────────┼─────────────┤
│ │f. Oraşul │g. Limba │
├───────────────┴─────────────┴─────────────┤
│5. Biroul vamal de destinaţie │
├───────────────────────────────────────────┤
│a. Numărul de referinţă al biroului │
├───────────────────────────────────────────┤
│6. Raportul de primire │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│a. Data sosirii│b. Concluzia generală a │
│produselor │primirii │
│accizabile │ │
├───────────────┼───────────────────────────┤
│c. Informaţii │d. Limbă informaţii │
│complementare │complementare │
├───────────────┴───────────────────────────┤
│7. Corpul raportului de primire │
├───────────────────────────────────────────┤
│a. Numărul unic de referinţă al corpului de│
│date │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│b. Indicator de│c. Lipsă sau excedent │
│lipsă sau │constatat │
│excedent │ │
├───────────────┼───────────────────────────┤
│d. Codul │ │
│produsului │e. Cantitatea refuzată │
│accizabil │ │
├───────────────┴───────────────────────────┤
│7.1. Motivul insatisfacţiei │
├───────────────┬─────────────┬─────────────┤
│a. Motivul │b. Informaţii│c. Limbă │
│insatisfacţiei │complementare│informaţii │
│ │ │complementare│
└───────────────┴─────────────┴─────────────┘



    ANEXA 4

    (Anexa nr. 37^1 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)

┌───────────────┬───────────────────────────────────┐
│Cerere privind │Nr. │
│acordarea │...................................│
│atestatului de ├───────────────────────────────────┤
│destinatar │Casetă rezervată autorităţii vamale│
│certificat │teritoriale │
├───────────────┼─────────────────────────┬─────────┤
│ │Cod unic de înregistrare │ │
│ ├─────────────────────────┼─────────┤
│1. Numele şi │Număr de identificare TVA│ │
│prenumele sau ├─────────────────────────┼─────────┤
│denumirea │Număr de telefon │ │
│societăţii şi ├─────────────────────────┼─────────┤
│adresa exactă │Număr de fax │ │
│ ├─────────────────────────┼─────────┤
│ │Adresa de e-mail │ │
├───────────────┴─────────────────────────┴─────────┤
│2. În cazul persoanelor juridice se vor înscrie │
│numele, adresa şi codul numeric personal al │
│fiecărui administrator. │
├───────────────────────────────────────────────────┤
│3. Adresa locaţiei/locaţiilor de recepţie a │
│produselor: │
├───────────────────────────────────────────────────┤
│4. Tipul produselor accizabile, codurile de produse│
│accizabile şi cantitatea de produse accizabile │
│primită, estimată la nivelul unui an: │
├───────────────┬───────────────────────────────────┤
│[ ] Băuturi │ │
│alcoolice │ │
│[ ]bere - cod │ │
│produs ....... │ │
│litri ........ │ │
│[ ] vin │ │
│liniştit - cod │ │
│produs ....... │ │
│litri ........ │ │
│[ ] vin spumos │ │
│- cod produs │[ ] Produse energetice │
│....... litri │[ ] combustibili - cod produs ….. │
│........ │litri ....... │
│[ ] produse │[ ] carburanţi - cod produs ..... │
│intermediare - │litri ....... │
│cod produs │[ ] Tutun prelucrat │
│....... litri │[ ] ţigarete - cod produs ..... mii│
│........ │ţigarete ... │
│[ ] băuturi │[ ] ţigări şi ţigări de foi - cod │
│fermentate │produs ..... mii bucăţi .... │
│liniştite - cod│[ ] tutun de fumat - cod produs …..│
│produs ....... │kg ..... │
│litri ........ │ │
│[ ] băuturi │ │
│fermentate │ │
│spumoase - cod │ │
│produs ....... │ │
│litri ........ │ │
│[ ] băuturi │ │
│alcoolice │ │
│spirtoase - cod│ │
│produs ....... │ │
│litri ........ │ │
├───────────────┴───────────────────────────────────┤
│5. Dacă sunteţi deja titularul unei autorizaţii │
│eliberate de autoritatea competentă, vă rugăm să │
│indicaţi data şi obiectul autorizaţiei: Număr │
│……………….. din ……………. │
│Număr ………………….. din …………………. │
├───────────────────────────────────────────────────┤
│6. În cazul în care anterior a fost respins, │
│revocat sau anulat vreun atestat de destinatar │
│certificat, precizaţi acest fapt: │
├───────────────────────────────────────────────────┤
│7. Documente de anexat: │
│o certificatul constatator, eliberat de Oficiul │
│Naţional al Registrului Comerţului, din care să │
│rezulte: capitalul social, obiectul de activitate, │
│administratorii, punctele de lucru în care urmează │
│a se realiza recepţia produselor accizabile, precum│
│şi copia certificatului de înregistrare eliberat │
│potrivit reglementărilor în vigoare; │
│o copia contractelor, acordurilor, înţelegerilor │
│încheiate direct între destinatarul certificat │
│propus şi expeditorul certificat din alt stat │
│membru al Uniunii Europene; │
│o dovada constituirii garanţiei; │
│o numele, adresa şi telefonul garantului propus, │
│precum şi garanţia cu privire la intenţia de a │
│asigura garanţia bancară pentru o sumă şi o │
│perioadă de timp specificate (scrisoarea de │
│garanţie bancară), atunci când se constituie o │
│garanţie bancară. │
├───────────────────────────────────────────────────┤
│Cunoscând dispoziţiile art. 326 privind falsul în │
│declaraţii din Legea nr. 286/2009 privind Codul │
│penal, cu modificările şi completările ulterioare, │
│declar că datele înscrise în acest formular sunt │
│corecte şi complete. │
├───────────────┬───────────────────────────────────┤
│Prevăzut pentru│ │
│validarea │Data, numele şi calitatea acestuia │
│semnăturii │(proprietar, asociat) │
│responsabilului│ │
│societăţii │ │
└───────────────┴───────────────────────────────────┘



    ANEXA 5

    (Anexa nr. 37^2 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)

┌────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│Cerere │Nr. │
│privind │..................................................│
│acordarea │ │
│atestatului ├──────────────────────────────────────────────────┤
│de expeditor│Casetă rezervată autorităţii vamale teritoriale │
│certificat │ │
├────────────┼─────────────────┬────────────────────────────────┤
│ │Cod unic de │ │
│ │înregistrare │ │
│1. Numele şi├─────────────────┼────────────────────────────────┤
│prenumele │Număr de │ │
│sau │identificare TVA │ │
│denumirea ├─────────────────┼────────────────────────────────┤
│societăţii │Număr de telefon │ │
│şi adresa ├─────────────────┼────────────────────────────────┤
│exactă │Număr de fax │ │
│ ├─────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │Adresa de e-mail │ │
├────────────┴─────────────────┴────────────────────────────────┤
│2. În cazul persoanelor juridice se vor înscrie numele, adresa │
│şi codul numeric personal al fiecărui administrator. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. Adresa locaţiei/locaţiilor din care urmează a se realiza │
│expedierea produselor: │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. Tipul produselor accizabile, codurile de produse accizabile │
│şi cantitatea de produse accizabile expediată, estimată la │
│nivelul unui an: │
├──────────────────────────────┬────────────────────────────────┤
│[ ] Băuturi alcoolice │ │
│[ ] bere - cod produs ....... │ │
│litri ........ │ │
│[ ] vin liniştit - cod produs │[ ] Produse energetice │
│....... litri ........ │[ ] combustibili - cod produs │
│[ ] vin spumos - cod produs │….. litri ....... │
│....... litri ........ │[ ] carburanţi - cod produs │
│[ ] produse intermediare - cod│..... litri ....... │
│produs ....... litri ........ │[ ] Tutun prelucrat │
│[ ] băuturi fermentate │[ ] ţigarete - cod produs ......│
│liniştite - cod produs .......│mii ţigarete ….. │
│litri ........ │[ ] ţigări şi ţigări de foi - │
│[ ] băuturi fermentate │cod produs ..... mii bucăţi ….. │
│spumoase - cod produs ....... │[ ] tutun de fumat - cod produs │
│litri ........ │….. kg ...... │
│[ ] băuturi alcoolice │ │
│spirtoase - cod produs .......│ │
│litri ........ │ │
├──────────────────────────────┴────────────────────────────────┤
│5. Dacă sunteţi deja titularul unei autorizaţii eliberate de │
│autoritatea competentă, vă rugăm să indicaţi data şi obiectul │
│autorizaţiei: Număr ………………….. din …………………. │
│Număr ………..……… din ……………………. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│6. În cazul în care anterior a fost respins, revocat sau anulat│
│vreun atestat de expeditor certificat, precizaţi acest fapt: │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7. Documente de anexat: │
│o certificatul constatator, eliberat de Oficiul Naţional al │
│Registrului Comerţului, din care să rezulte: capitalul social, │
│obiectul de activitate, administratorii, punctele de lucru din │
│care urmează a se realiza expedierea produselor accizabile, │
│precum şi copia certificatului de înregistrare eliberat │
│potrivit reglementărilor în vigoare; │
│o copia contractelor, acordurilor, înţelegerilor încheiate │
│direct între expeditorul certificat propus şi destinatarul │
│certificat din alt stat membru al Uniunii Europene. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cunoscând dispoziţiile art. 326 privind falsul în declaraţii │
│din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi │
│completările ulterioare, declar că datele înscrise în acest │
│formular sunt corecte şi complete. │
├─────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Prevăzut pentru │ │
│validarea semnăturii │Data, numele şi calitatea acestuia │
│responsabilului │(proprietar, asociat) │
│societăţii │ │
└─────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 6

    (Anexa nr. 37^3 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
    NOTIFICARE
    privind expedierea/achiziţia de produse accizabile în calitate de expeditor
    certificat/destinatar certificat potrivit art. 415 alin. (6) şi (7) din Codul fiscal

┌────────────────┬─────────────────────────────┐
│1. Numele │ │
│operatorului │ │
│economic │ │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│ │Localitatea │
│ │........................., │
│ │str. │
│ │.............................│
│2. Adresa │nr. ...., bl. ...., sc. ....,│
│ │et. ...., ap. ..., judeţul/ │
│ │sectorul │
│ │........................, │
│ │codul poştal │
│ │......................... │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│3. Telefon/Fax │ │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│4. Adresa de │ │
│e-mail │ │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│5. Cod de │ │
│identificare │ │
│fiscală │ │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│6. Numele şi │ │
│numărul de │ │
│telefon ale │ │
│reprezentantului│ │
│legal sau ale │ │
│altei persoane │ │
│de contact │ │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│ │[ ] Expediere [ ] Achiziţie │
│ │[ ] Antrepozitar autorizat │
│ │care acţionează drept │
│ │expeditor certificat │
│ │[ ] Antrepozitar autorizat │
│7. Descrierea │care acţionează drept │
│activităţii: │destinatar certificat │
│ │[ ] Destinatar înregistrat │
│ │care acţionează drept │
│ │destinatar certificat │
│ │[ ] Expeditor înregistrat │
│ │care acţionează drept │
│ │expeditor certificat │
├────────────────┴─────────────────────────────┤
│8. Tipul produselor accizabile, codurile de │
│produse accizabile şi cantitatea de produse │
│accizabile expediată/achiziţionată, estimată │
│la nivelul unui an: │
├────────────────┬─────────────────────────────┤
│[ ] Băuturi │ │
│alcoolice │ │
│[ ] bere - cod │ │
│produs ....... │ │
│litri ........ │ │
│[ ] vin liniştit│ │
│- cod produs │ │
│....... litri │ │
│........ │ │
│[ ] vin spumos -│ │
│cod produs │[ ] Produse energetice │
│....... litri │[ ] combustibili - cod produs│
│........ │.... litri ....... │
│[ ]produse │[ ] carburanţi - cod produs │
│intermediare - │..... litri ....... │
│cod produs │[ ] Tutun prelucrat │
│....... litri │[ ] ţigarete - cod produs │
│........ │..... mii ţigarete ... │
│[ ] băuturi │[ ] ţigări şi ţigări de foi -│
│fermentate │cod produs ..... mii bucăţi │
│liniştite - cod │.... │
│produs ....... │[ ] tutun de fumat - cod │
│litri ........ │produs ... kg ..... │
│[ ] băuturi │ │
│fermentate │ │
│spumoase - cod │ │
│produs ....... │ │
│litri ........ │ │
│[ ] băuturi │ │
│alcoolice │ │
│spirtoase - cod │ │
│produs ....... │ │
│litri ........ │ │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│ │Localitatea │
│ │....................., str. │
│9. Locul/ │.......................... │
│Locurile de │nr. ...., bl. ....., et. │
│expediere/ │...., ap. ...., judeţul/ │
│recepţie* │sectorul │
│ │........................, │
│ │codul poştal │
│ │..................... │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│ │Localitatea │
│ │......................, str. │
│10. Locul/ │........................... │
│Locurile de │nr. ...., bl. ....., et. │
│expediere/ │...., ap. ...., judeţul/ │
│recepţie** │sectorul │
│ │........................., │
│ │codul poştal │
│ │.................... │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│11. Dovada │ │
│înregistrării │ │
│punctului de │ │
│lucru la oficiul│ │
│registrului │ │
│comerţului │ │
├────────────────┼─────────────────────────────┤
│12. Numărul │ │
│autorizaţiei de │ │
│antrepozit │ │
│fiscal/ │ │
│destinatar │ │
│înregistrat/ │ │
│expeditor │ │
│înregistrat │ │
└────────────────┴─────────────────────────────┘


    * Se completează doar în situaţia în care locul de expediere/recepţie diferă de locurile înscrise în autorizaţia de antrepozit fiscal/destinatar înregistrat/expeditor înregistrat. Acest loc reprezintă locul din/în care urmează a se realiza expedierea/recepţia produselor accizabile.
    ** Se completează cu locurile înscrise în autorizaţia de antrepozit fiscal/destinatar înregistrat/expeditor înregistrat. Aceste locuri reprezintă locurile din/în care urmează a se realiza expedierea/recepţia produselor accizabile
    Numele şi prenumele ....................
    Semnătura ....................

    ANEXA 7

    (Anexa nr. 37^4 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
    RAPORT DE PRIMIRE

┌───────────────────────────────────────────┐
│1. Atribut │
├───────────────────────────────────────────┤
│a. Data şi ora validării raportului de │
│primire: │
├───────────────────────────────────────────┤
│ │
├───────────────────────────────────────────┤
│2. Deplasare de produse accizabile │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│a. ARC │b. Număr secvenţial │
├───────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │
├───────────────┴───────────────────────────┤
│3. Destinatar │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│a. │ │
│Identificarea │c. Strada │
│operatorului │ │
├───────────────┼─────────────┬─────────────┤
│ │d. Numărul │e. Codul │
│ │ │poştal │
│b. Denumirea ├─────────┬───┴────┬────────┤
│operatorului │ │h. │ │
│ │f. Oraşul│Numărul │g. Limba│
│ │ │EORI │ │
├───────────────┴─────────┴────────┴────────┤
│4. Locul livrării │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│a. │ │
│Identificarea │c. Strada │
│operatorului │ │
├───────────────┼─────────────┬─────────────┤
│b. Denumirea │d. Numărul │e. Codul │
│operatorului │ │poştal │
├───────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │f. Oraşul │g. Limba │
├───────────────┴─────────────┴─────────────┤
│5. Biroul vamal de destinaţie │
├───────────────────────────────────────────┤
│a. Numărul de referinţă al biroului │
├───────────────────────────────────────────┤
│6. Raportul de primire │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│a. Data sosirii│b. Concluzia generală a │
│produselor │primirii │
│accizabile │ │
├───────────────┼───────────────────────────┤
│c. Informaţii │d. Limbă informaţii │
│complementare │complementare │
├───────────────┴───────────────────────────┤
│7. Corpul raportului de primire │
├───────────────────────────────────────────┤
│a. Numărul unic de referinţă al corpului de│
│date │
├───────────────┬───────────────────────────┤
│b. Indicator de│c. Lipsă sau excedent │
│lipsă sau │constatat │
│excedent │ │
├───────────────┼───────────────────────────┤
│d. Codul │ │
│produsului │e. Cantitatea refuzată │
│accizabil │ │
├───────────────┴───────────────────────────┤
│7.1. Motivul insatisfacţiei │
├───────────────┬─────────────┬─────────────┤
│a. Motivul │b. Informaţii│c. Limbă │
│insatisfacţiei │complementare│informaţii │
│ │ │complementare│
├───────────────┴─────────────┴─────────────┤
│Documente justificative plată accize │
├───────────────────────────────────────────┤
│Sumă plătită │
├───────────────────────────────────────────┤
│Identificator plată │
├───────────────┬─────────────┬─────────────┤
│1. Nr. document│Data │Încarcă │
│ │ │document │
├───────────────┼─────────────┼─────────────┤
│2. Nr. document│Data │Încarcă │
│ │ │document │
├───────────────┼─────────────┼─────────────┤
│3. Nr. document│Data │Încarcă │
│ │ │document │
├───────────────┼─────────────┼─────────────┤
│4. Nr. document│Data │Încarcă │
│ │ │document │
├───────────────┼─────────────┼─────────────┤
│5. Nr. document│Data │Încarcă │
│ │ │document │
└───────────────┴─────────────┴─────────────┘



    ANEXA 8

    (Anexa nr. 41 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)
    NOTA DE COMANDĂ Nr. ........
    pentru timbre/banderole din ........................... (ziua) (luna) (anul)
    Denumirea antrepozitarului autorizat/destinatarului înregistrat/destinatarului certificat/importatorului autorizat ......................................
    Codul de identificare fiscală ..............................................
    Codul de accize ................................................................
    Codul de marcare .............................................................
    Sediul: ...............................................................................
    Judeţul .............................., sectorul ....., localitatea ...........................................,
    str. .............................................................. nr. ............,
    bl. ................, sc. ................, et. .............., ap. .............,
    cod poştal .....................................................................,
    telefon/fax .....................................................................

┌────────────┬──────┬──────────┬──────┬────────┬────────┬────────┐
│ │ │ │Preţul│ │ │ │
│Dimensiunile│Tipul │Cantitatea│unitar│Valoarea│Valoarea│Valoarea│
│marcajelor │de │de marcaje│(fără │- lei - │TVA - │totală -│
│ │produs│- buc. - │TVA) -│ │lei - │lei - │
│ │ │ │lei - │ │ │ │
├────────────┼──────┼──────────┼──────┼────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────┼──────────┼──────┼────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────┼──────────┼──────┼────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────┼──────────┼──────┼────────┼────────┼────────┤
│Total │ │ │ │ │ │ │
└────────────┴──────┴──────────┴──────┴────────┴────────┴────────┘


    Numele şi prenumele ..........
    Semnătura ....................
    Data aprobării comenzii ..................
    Numărul marcajelor aprobate ..............
    Modalitatea de plată .....................
    Conducătorul autorităţii vamale teritoriale
    Numele şi prenumele .......................
    Semnătura .................................

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016