Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 177 din 15 decembrie 2022  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 173/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 177 din 15 decembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 173/2007

EMITENT: Consiliul Superior al Magistraturii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1250 din 23 decembrie 2022
    PLENUL
    În temeiul dispoziţiilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere dispoziţiile art. 7 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare, cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi (13 voturi DA, 1 vot NU, 1 vot NUL),
    Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăşte:
    ART. I
    Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 173/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 12 aprilie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Concursul de admitere se organizează la data şi locul stabilite prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Şcolii Naţionale de Grefieri.
    (2) Modul de desfăşurare a concursului de admitere, calendarul de desfăşurare, numărul de locuri scoase la concurs, cuantumul taxei de înscriere, tematica şi bibliografia de concurs, precum şi cererea de înscriere tipizată se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Şcolii Naţionale de Grefieri.
    (3) Numărul locurilor scoase la concurs se stabileşte în funcţie de necesarul de personal calificat al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Direcţiei resurse umane şi organizare, după consultarea Şcolii Naţionale de Grefieri.
    (4) Datele prevăzute la alin. (1) şi (2) se publică pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Şcolii Naţionale de Grefieri, cu cel puţin 60 de zile înainte de data stabilită pentru concurs.
    (5) Data, locul, modul de desfăşurare a concursului de admitere, durata cursurilor, numărul de locuri scoase la concurs şi cuantumul taxei de înscriere se aduc la cunoştinţa publică şi printr-un comunicat de presă care se publică într-un cotidian central."

    2. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Pentru înscrierea la concursul de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri, candidaţii vor plăti o taxă stabilită anual prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, taxă ce va fi folosită pentru organizarea concursului, constând în cheltuieli de logistică, închirieri de săli de concurs şi plata comisiilor de concurs. Taxa de înscriere se plăteşte în contul bancar specificat în anunţul privind organizarea concursului.
    (2) Taxa de înscriere la concurs se restituie candidaţilor care au fost respinşi pentru neîndeplinirea condiţiilor de participare la concurs, precum şi candidaţilor care se retrag din concurs anterior afişării listelor finale cu rezultatele verificării îndeplinirii condiţiilor de participare la concurs. Cererea de restituire se depune la Direcţia economică şi administrativ din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi se soluţionează în termen de 30 de zile de la înregistrare."

    3. Articolul 6 se abrogă.
    4. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    Cererile de înscriere tipizate se elaborează de către comisia de organizare a concursului şi se publică pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri, odată cu tematica şi bibliografia pentru concurs."

    5. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Cererea de înscriere şi actele prevăzute la alin. (2) se depun, de regulă, în format online, prin intermediul unei platforme informatice puse la dispoziţie de instituţiile organizatoare. În anunţul privind organizarea concursului se face trimitere şi la instrucţiunile privind folosirea platformei informatice. În cazul persoanelor care nu au acces la internet sau nu dispun de mijloacele tehnice pentru a realiza transmiterea documentelor în format online, precum şi în cazul în care platforma informatică nu funcţionează, candidaţii completează o declaraţie tipizată cu privire la aceste aspecte, iar cererile pentru înscrierea la concurs se depun, personal sau prin mandatar cu procură specială, în acelaşi termen menţionat mai jos, la tribunalul în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa candidaţii.
    (2) La cererea de înscriere se anexează, în format scanat sau, după caz, în format letric, următoarele acte:
    a) actul de identitate (copie, în cazul depunerii letrice);
    b) diploma de bacalaureat sau de studii superioare ori adeverinţa provizorie (copie, în cazul depunerii letrice);
    c) certificatul de cazier judiciar (original, în cazul depunerii letrice);
    d) certificatul de cazier fiscal (original, în cazul depunerii letrice);
    e) adeverinţă medicală din care să rezulte că este apt pentru exercitarea profesiei de grefier (original, în cazul depunerii letrice);
    f) dovada plăţii taxei de înscriere (copie, în cazul depunerii letrice).
    (3) Verificarea conformităţii cu originalul a actelor prevăzute la alin. (2) lit. a)-e) în cazul depunerii online se realizează în procedura de verificare a bunei reputaţii. În cazul depunerii cererii de înscriere în format letric, verificarea conformităţii cu originalul a copiilor actelor prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) se face de către persoana din cadrul tribunalului însărcinată cu primirea lor, prin aplicarea pe copii a menţiunii «conform cu originalul». Verificarea plăţii taxei de înscriere se face de către compartimentul de specialitate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii."

    6. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Cererile tipizate pentru înscrierea la concurs, însoţite de actele prevăzute la art. 8 alin. (2), se depun, în condiţiile art. 8 alin. (1), cu cel puţin 40 de zile înainte de data concursului.
    (2) Cererile de înscriere şi actele depuse în format letric se înaintează de preşedinţii tribunalelor la comisia de organizare a concursului în termen de cel mult 3 zile de la expirarea termenului de înscriere."

    7. La articolul 10, alineatele (1)-(3) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) După depunerea cererilor de înscriere şi a actelor prevăzute la art. 8 alin. (2), verificarea dosarelor tuturor candidaţilor privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 3, cu excepţia bunei reputaţii, se realizează de către comisia de organizare a concursului.
    (2) Rezultatul verificării dosarelor de înscriere se publică pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri.
    (3) Candidaţii respinşi în urma verificării dosarelor pot formula contestaţii în termen de 48 de ore de la publicarea listei pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri. Contestaţiile se depun, prin fax sau e-mail ori prin alt mijloc stabilit de comisia de organizare, la Consiliul Superior al Magistraturii.
    .......................................................
    (5) După soluţionarea contestaţiilor se întocmeşte lista finală a candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de participare la concurs, care se publică în condiţiile alin. (2)."

    8. La articolul 12, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    (1) Consiliul Superior al Magistraturii numeşte comisia de elaborare a subiectelor, comisia de corectare şi comisia de soluţionare a contestaţiilor."

    9. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Comisia de organizare a concursului este condusă de un preşedinte, care este secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul imposibilităţii îndeplinirii funcţiei de către acesta, comisia este condusă, în ordine, de directorul Direcţiei resurse umane şi organizare sau de directorul Şcolii Naţionale de Grefieri.
    (2) Membrii comisiei de organizare se desemnează de către preşedintele acesteia dintre personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri.
    (3) Dispoziţiile art. 12 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător."

    10. La articolul 14 alineatul (1), litera a) se abrogă.
    11. La articolul 14 alineatul (1), litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "k) afişează baremele de corectare la centrele de concurs, la încheierea probei scrise, şi asigură publicarea acestora pe paginile de internet ale Şcolii Naţionale de Grefieri şi Consiliului Superior al Magistraturii;"

    12. La articolul 15, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În acest scop, preşedintele comisiei de organizare a concursului stabileşte atribuţiile pentru membrii comisiei, instrucţiunile pentru responsabilii de sală şi supraveghetori, precum şi sarcinile ce revin tribunalelor, în vederea bunei desfăşurări a concursului."

    13. La articolul 16, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) Comisia de elaborare a subiectelor, comisia de corectare a lucrărilor scrise şi comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt numite prin hotărâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea directorului Şcolii Naţionale de Grefieri, cu consultarea Consiliului de conducere."

    14. La articolul 19, literele f) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "f) desigilează lucrările în prezenţa unui reprezentant al comisiei de organizare a concursului, după introducerea notelor în baza de date;
g) predă lucrările, pe bază de proces-verbal, preşedintelui comisiei de organizare a concursului."

    15. La articolul 21, literele i) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "i) desigilează lucrările în prezenţa unui reprezentant al comisiei de organizare a concursului, după introducerea notelor în baza de date;
j) predă lucrările recorectate, pe bază de proces-verbal, preşedintelui comisiei de organizare a concursului."

    16. Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) Subiectele de concurs vor fi elaborate în ziua anterioară concursului şi, împreună cu baremele de evaluare şi notare, vor fi predate de către preşedintele comisiei de elaborare către comisia de organizare a concursului, cu cel puţin 12 ore înainte de începerea probei scrise.
    (2) După primirea subiectelor, comisia de organizare le va multiplica în număr egal cu numărul candidaţilor, le va introduce în plicuri separate, sigilate şi va asigura păstrarea acestora sub pază până la predarea lor către responsabilii de sală.
    (3) Plicurile cu subiectele de concurs vor fi înmânate de preşedintele comisiei de organizare fiecărui responsabil de sală."

    17. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    (1) Baremele de corectare stabilite de comisia de elaborare a subiectelor, pentru fiecare subiect de concurs, se afişează, la încheierea probei scrise, la centrul de concurs şi se publică pe paginile de internet ale Şcolii Naţionale de Grefieri şi Consiliului Superior al Magistraturii.
    (2) Candidaţii pot formula, în termen de 24 de ore de la afişare, contestaţii la barem. Contestaţiile se transmit la Şcoala Naţională de Grefieri prin fax sau e-mail ori prin alt mijloc stabilit de comisia de organizare.
    (3) Contestaţiile la barem se soluţionează de comisia de soluţionare a contestaţiilor în cel mult 24 de ore de la expirarea termenului de contestare. Baremul stabilit în urma soluţionării contestaţiilor constituie barem definitiv de corectare şi se afişează pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri.
    (4) În cazul admiterii de contestaţii la barem, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii poate dispune sancţionarea membrilor comisiei de elaborare a subiectelor care sunt răspunzători de admiterea contestaţiilor, în măsura în care se reţine reaua-credinţă sau grava neglijenţă a acestora.
    (5) Persoanele prevăzute la alin. (4) pot fi sancţionate cu reducerea sau neplata drepturilor băneşti cuvenite pentru activitatea prestată; acestor persoane le poate fi interzisă şi participarea în comisii similare pe o perioadă de până la 3 ani.
    (6) Sancţiunile prevăzute la alin. (5) se aplică în funcţie de circumstanţele concrete şi proporţional cu consecinţele produse."

    18. La articolul 27, alineatele (5) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) După verificarea menţionată la alin. (4), cei 2 corectori calculează nota finală, care reprezintă media aritmetică a notelor obţinute, cu două zecimale, fără rotunjire, pe care o înscriu, sub semnătură, în borderoul de notare.
    ...................................................
(8) După centralizarea notelor obţinute de candidaţi, pe baza mediei generale obţinute, comisia de organizare întocmeşte tabelul cu rezultatele concursului, pe care îl publică pe paginile de internet ale Şcolii Naţionale de Grefieri şi Consiliului Superior al Magistraturii."

    19. La articolul 28, alineatele (1), (3), (3^1) şi (4) se modifică şi vor avea următorulcuprins:
    "ART. 28
    (1) Candidaţii nemulţumiţi de notele acordate la concurs pot formula contestaţii, în termen de 48 de ore de la data publicării rezultatelor pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri. Contestaţiile se depun la Şcoala Naţională de Grefieri prin fax sau e-mail ori prin alt mijloc stabilit de comisia de organizare. După înregistrarea contestaţiilor, comisia de organizare a concursului resigilează şi renumerotează lucrările a căror notare este contestată, înscriindu-le într-un borderou separat. Acestea se predau preşedintelui comisiei de soluţionare a contestaţiilor.
    ....................................................
    (3) Notele acordate de comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt definitive şi nu pot fi mai mici decât cele acordate de comisia de corectare a lucrărilor.
    (3^1) Dispoziţiile art. 26 alin. (4)-(6) se aplică în mod corespunzător şi comisiilor de corectare.
    (4) Tabelul de clasificare a candidaţilor, cuprinzând rezultatele definitive, după soluţionarea contestaţiilor, întocmit de comisia de organizare a concursului, se publică pe paginile de internet ale Şcolii Naţionale de Grefieri şi Consiliului Superior al Magistraturii."

    20. La articolul 29, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    (1) Sunt declaraţi admişi candidaţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 28 alin. (5), în ordinea descrescătoare a mediilor, în limita numărului de locuri aprobat, şi care se bucură de o bună reputaţie.
    ...................................................
    (3) În cazul în care unul sau mai multe locuri scoase la concurs devin vacante în termen de 30 de zile de la începerea anului şcolar, sunt declaraţi admişi următorii candidaţi din tabelul de clasificare, în ordinea mediilor, cu respectarea cerinţelor prevăzute de prezentul articol. Candidaţii care vor ocupa locurile devenite vacante sunt declaraţi admişi de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dacă vacantarea are loc anterior validării rezultatelor concursului, respectiv de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, prin decizie, la propunerea directorului Şcolii Naţionale de Grefieri, dacă vacantarea are loc ulterior validării rezultatelor concursului. Aceştia vor urma specializarea pentru care au optat candidaţii care au ocupat locurile devenite vacante şi vor participa la cursurile de formare iniţială de îndată, urmând a beneficia de toate drepturile specifice calităţii de cursant, sub condiţia declarării ca admişi."

    21. După articolul 29 se introduce un nou articol, articolul 29^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 29^1
    (1) Verificările privind îndeplinirea condiţiei bunei reputaţii se fac de comisia de organizare a concursului, cu respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.
    (2) În vederea verificării îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii, candidaţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 28 alin. (5), în ordinea descrescătoare a mediilor, în limita numărului de locuri aprobat, au obligaţia de a depune la Consiliul Superior al Magistraturii, în termen de 5 zile de la data publicării tabelului de clasificare a candidaţilor, cuprinzând rezultatele definitive, următoarele documente în format letric:
    a) curriculum vitae, care să cuprindă datele de identificare, datele de stare civilă, datele cu privire la studiile absolvite şi locurile de muncă anterioare;
    b) adeverinţele eliberate de angajatorii de la locurile de muncă avute în ultimii 3 ani anterior datei concursului, care să cuprindă menţiuni privind existenţa ori inexistenţa unor eventuale sancţiuni disciplinare, aplicate în această perioadă, pentru care nu a intervenit radierea;
    c) adeverinţele eliberate de unităţile de învăţământ superior care să cuprindă menţiuni privind existenţa ori inexistenţa unor eventuale sancţiuni disciplinare aplicate în ultimii 3 ani anterior datei concursului, pentru care nu a intervenit radierea;
    d) adeverinţele eliberate de primării şi/sau, după caz, de administraţiile financiare de la domiciliile avute în ultimii 3 ani anterior datei concursului, din care să rezulte, dacă este cazul, natura şi tipul contravenţiilor comise şi sancţiunile contravenţionale aplicate în această perioadă;
    e) orice alte înscrisuri pe care le consideră relevante pentru verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii.
    (3) Odată cu documentele prevăzute la alin. (2), candidaţii au obligaţia de a depune, în format letric, actele prevăzute la art. 8 alin. (2) lit. a) şi b), în copii certificate pentru conformitate de către candidaţi, precum şi actele prevăzute la art. 8 alin. (2) lit. c)-e), în original.
    (4) Rezultatele verificării se consemnează în cuprinsul raportului referitor la îndeplinirea condiţiilor de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri. Raportul prin care se constată, în privinţa unuia sau mai multor candidaţi, neîndeplinirea condiţiei bunei-reputaţii cuprinde motivele pentru care comisia apreciază că nu este îndeplinită condiţia respectivă, constând în analiza faptelor persoanei în cauză şi în aplicarea criteriilor prevăzute de lege situaţiei de fapt reţinute.
    (5) Comisia de organizare a concursului hotărăşte cu privire la îndeplinirea condiţiei bunei reputaţii. Candidaţii care nu se bucură de o bună reputaţie sunt declaraţi respinşi, dispoziţiile art. 29 urmând a se aplica în mod corespunzător.
    (6) Pentru stabilirea condiţiei bunei reputaţii sunt analizate:
    a) faptele pentru care candidaţilor li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în ultimii 3 ani anterior datei susţinerii concursului;
    b) faptele pentru care candidaţilor li s-au aplicat sancţiuni disciplinare în ultimii 3 ani anterior datei concursului, pentru care nu a intervenit radierea.
    (7) Nu se bucură de o bună reputaţie persoana care a fost sancţionată contravenţional sau disciplinar în ultimii 3 ani anterior datei susţinerii concursului pentru fapte în raport cu care numirea acesteia în funcţia de grefier nu ar fi conformă cu onoarea şi probitatea specifice acestei funcţii sau ar aduce atingere prestigiului justiţiei, la stabilirea bunei reputaţii avânduse în vedere următoarele criterii:
    a) gravitatea faptei, astfel cum rezultă din natura acesteia şi din împrejurările în care a fost săvârşită, din forma şi gradul de vinovăţie, precum şi din sancţiunea aplicată;
    b) conduita persoanei înainte şi după săvârşirea faptei, care relevă perseverenţa în săvârşirea unor fapte de natura celor prevăzute la alin. (6), sancţionate ca atare."

    22. Articolul 32 se abrogă.


    ART. II
    Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
                    judecător Marian Budă

    Bucureşti, 15 decembrie 2022.
    Nr. 177.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016