Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 172 din 28 februarie 2024  privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 845/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind recepţia construcţiilor din domeniul infrastructurii rutiere şi feroviare de interes naţional    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 172 din 28 februarie 2024 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 845/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind recepţia construcţiilor din domeniul infrastructurii rutiere şi feroviare de interes naţional

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 177 din 5 martie 2024
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 41 alin. (1^1) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 845/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind recepţia construcţiilor din domeniul infrastructurii rutiere şi feroviare de interes naţional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 934 din 6 noiembrie 2018, se modifică după cum urmează:
    1. Titlul va avea următorul cuprins:
    " HOTĂRÂRE
    pentru aprobarea Regulamentului privind recepţia construcţiilor
    aferente infrastructurii de interes naţional din domeniile rutier,
    feroviar, aerian, naval, precum şi infrastructurii de metrou gestionate
    de Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» - S.A."

    2. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Se aprobă Regulamentul privind recepţia construcţiilor aferente infrastructurii de interes naţional din domeniile rutier, feroviar, aerian, naval, precum şi infrastructurii de metrou gestionate de Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» - S.A., prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre."

    3. Titlul anexei va avea următorul cuprins:
    " REGULAMENT
    privind recepţia construcţiilor aferente infrastructurii de interes
    naţional din domeniile rutier, feroviar, aerian, naval, precum şi
    infrastructurii de metrou gestionate de Societatea de
    Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» - S.A."

    4. La anexă, la articolul 1, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Recepţia construcţiilor constituie o componentă a sistemului calităţii şi este procesul prin care se certifică, în condiţiile legii, finalizarea lucrărilor pentru realizarea unor construcţii noi sau a unor intervenţii la construcţii existente, aferente infrastructurii de interes naţional din domeniile rutier, feroviar, aerian, naval, precum şi infrastructurii de metrou gestionate de Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» - S.A., cu respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile şi în conformitate cu prevederile autorizaţiei de construire/desfiinţare, precum şi ale documentelor prevăzute în cartea tehnică a construcţiei. Procesul de recepţie se finalizează prin încheierea unui act denumit proces-verbal de recepţie."

    5. La anexă, articolul 2 va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Prezentul regulament se aplică la recepţia construcţiilor şi instalaţiilor corespunzătoare acestora, denumite în continuare construcţii, aferente infrastructurii de interes naţional din domeniile rutier, feroviar, aerian, naval, precum şi infrastructurii de metrou gestionate de Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» - S.A.
    (2) Instalaţiile corespunzătoare construcţiilor aferente infrastructurii de interes naţional din domeniile rutier, feroviar, aerian, naval, precum şi infrastructurii de metrou gestionate de Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» - S.A. sunt cele prevăzute în cadrul documentaţiei privind proiectarea, al autorizaţiei de construire/desfiinţare, precum şi al documentaţiei privind execuţia."

    6. La anexă, articolul 5 va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Recepţia la terminarea lucrărilor şi, respectiv, recepţia finală se pot realiza şi pentru loturi, secţiuni, sectoare sau obiecte de lucrări incluse în autorizaţia de construire/ desfiinţare, în cazul în care investitorul decide astfel, în condiţiile legii şi ale prezentului regulament, dacă acestea îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) pot fi utilizate separat conform destinaţiei lor;
    b) pot fi exploatate în condiţii de siguranţă şi respectă cerinţele fundamentale aplicabile;
    c) există confirmarea scrisă a proiectantului privind îndeplinirea condiţiilor de la lit. a) şi b) în cazul recepţiilor la terminarea lucrărilor.
    (2) În sensul prezentului regulament, recepţiile prevăzute la alin. (1) se supun regimului juridic al recepţiei la terminarea lucrărilor, respectiv al recepţiei finale."

    7. La anexă, la articolul 8, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    "(3) În termen de 5 zile de la comunicarea prevăzută la alin. (2), dirigintele de şantier/operatorul economic de consultanţă specializat va confirma investitorului dacă sunt întrunite sau nu condiţiile de recepţie la terminarea lucrărilor în conformitate cu solicitarea executantului, inclusiv existenţa rezultatelor tuturor testărilor pentru punerea în exploatare."

    8. La anexă, la articolul 9, alineatele (1) şi (3) vor avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) În termen de 10 zile de la primirea confirmării prevăzute la art. 8 alin. (3), investitorul:
    a) transmite Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C. comunicarea executantului către investitor prevăzută la art. 8;
    b) solicită factorilor prevăzuţi la art. 10 desemnarea de către aceştia a reprezentanţilor în comisia de recepţie la terminarea lucrărilor.
    ...............................................................................................
    (3) Investitorul numeşte comisia de recepţie în maximum 3 zile de la primirea tuturor comunicărilor, potrivit alin. (2), de la factorii implicaţi în etapa de recepţie la terminarea lucrărilor şi transmite membrilor comisiei de recepţie, executantului, proiectantului şi dirigintelui de şantier/operatorului economic de consultanţă specializat data, ora şi locul la care se întruneşte şi îşi începe activitatea comisia."

    9. La anexă, la articolul 13, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care nu este îndeplinit cvorumul de prezenţă prevăzut la alin. (1) sau preşedintele lipseşte, investitorul are obligaţia de a stabili un nou termen care nu va depăşi 10 zile lucrătoare."

    10. La anexă, la articolul 14, alineatul (4) va avea următorul cuprins:
    "(4) În situaţia în care reprezentantul autorităţii administraţiei publice competente care a emis autorizaţia de construire/ desfiinţare, al Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C. sau al direcţiilor judeţene pentru cultură/Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti sau al inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă propun suspendarea sau respingerea recepţiei, aceasta nu mai poate fi admisă, cu obligativitatea motivării în scris de către cei care au formulat propunerea de suspendare sau respingere a recepţiei."

    11. La anexă, la articolul 15 alineatul (1), litera e) va avea următorul cuprins:
    "e) investitorul nu pune la dispoziţia comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor documentele prevăzute la art. 13 alin. (3) şi (4)."

    12. La anexă, articolul 20 va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    După aprobarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, investitorul nu poate emite alte solicitări de remediere de lucrări, diminuări de valori şi altele asemenea decât cele consemnate în procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Fac excepţie viciile ascunse descoperite în termenul stabilit conform legii, precum şi viciile structurii de rezistenţă rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi de execuţie în vigoare la data realizării construcţiei, descoperite pe toată durata de existenţă a construcţiei."

    13. La anexă, articolul 23 va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) Recepţia finală este organizată de investitor, acesta stabilind data de începere a recepţiei finale, în maximum 10 zile de la expirarea perioadei de garanţie. Perioada de garanţie este cea menţionată în contractul de execuţie a lucrărilor de construcţii şi nu poate fi mai mică decât cea prevăzută de lege.
    (2) În cazul care în contract au fost prevăzute mai multe perioade de garanţie sau recepţia la terminarea lucrărilor a fost efectuată în conformitate cu art. 5, recepţia finală se va efectua pe loturi, secţiuni, sectoare sau obiecte de lucrări, în conformitate cu prevederile alin. (1).
    (3) În sensul prezentului regulament, recepţia prevăzută la alin. (2) se supune regimului juridic al recepţiei finale."

    14. La anexă, la articolul 31, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) În conformitate cu decizia comisiei de recepţie finală, investitorul aprobă, în termen de 7 zile de la luarea deciziei de către comisie, admiterea sau respingerea recepţiei. Înainte de aprobarea procesului-verbal de recepţie, în cazuri temeinic motivate, investitorul poate solicita efectuarea unor verificări suplimentare, în funcţie de rezultatul acestora putând decide, după caz, reluarea procesului de recepţie sau aprobarea procesului-verbal de recepţie finală, conform alin. (1). În cazul în care investitorul solicită efectuarea unor verificări suplimentare, termenul pentru aprobarea procesului-verbal de recepţie finală se prelungeşte cu perioada necesară efectuării verificărilor suplimentare."

    15. La anexa nr. 6 la regulament, la partea a II-a capitolul 1, punctul 4 va avea următorul cuprins:
    "4. Cartea tehnică a construcţiei se întocmeşte de către investitor, prin reprezentanţii săi, pentru toate obiectele de construcţii definitive, supuse regimului de autorizare a construcţiilor."

    16. La anexa nr. 6 la regulament, la partea a II-a capitolul 3, partea introductivă a punctului 15 şi litera c) vor avea următorul cuprins:
    "15. Pentru construcţiile noi, pentru care la data intrării în vigoare a prezentelor norme nu a avut loc recepţia finală a obiectivelor executate, cartea tehnică a construcţiei se întocmeşte de către investitor, prin reprezentanţii săi, împreună cu proiectantul, astfel:
    ...............................................................................................
c) investitorul obiectului de construcţie, prin reprezentanţii săi, primeşte toate actele care cad în sarcina proiectantului şi comisiilor de recepţie, le completează cu actele ce cad în sarcina sa (cele prevăzute la pct. 8), le îndosariază conform prevederilor pct. 12 şi întocmeşte centralizatorul prevăzut la pct. 13; după recepţia finală a obiectului de construcţie, investitorul reţine un exemplar complet;"



    ART. II
    Regulamentul prevăzut la art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 845/2018, astfel cum a fost modificat prin prezenta hotărâre, se aplică şi contractelor de lucrări aferente infrastructurii de interes naţional din domeniile aerian, naval, precum şi infrastructurii de metrou gestionate de Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex“ - S.A., care prevăd că recepţia lucrărilor se desfăşoară în condiţiile Hotărârii Guvernului nr. 273/1994 pentru aprobarea Regulamentului privind recepţia construcţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiţia ca recepţia la terminarea lucrărilor, respectiv recepţia finală să nu se afle în desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    p. Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Bogdan-Stelian Mîndrescu,
                    secretar de stat
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Adrian-Ioan Veştea

    Bucureşti, 28 februarie 2024.
    Nr. 172.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016