Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.643 din 26 noiembrie 1970  pentru aprobarea Acordului comercial pe termen lung dintre Republica Socialistă România şi Republica Finlanda şi a Protocolului comercial de aplicare a Acordului comercial pe termen lung dintre Republica Socialistă România şi Republica Finlanda pentru anul 1971    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.643 din 26 noiembrie 1970 pentru aprobarea Acordului comercial pe termen lung dintre Republica Socialistă România şi Republica Finlanda şi a Protocolului comercial de aplicare a Acordului comercial pe termen lung dintre Republica Socialistă România şi Republica Finlanda pentru anul 1971

EMITENT: CONSILIUL DE MINIŞTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 135 din 28 noiembrie 1970

    Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Acordul comercial pe termen lung dintre Republica Socialistă România şi Republica Finlanda şi Protocolul comercial de aplicare a Acordului comercial pe termen lung dintre Republica Socialistă România şi Republica Finlanda pentru anul 1971, încheiat la Helsinki la 28 septembrie 1970.




                                ACORD COMERCIAL
    pe termen lung între Republica Socialistă România şi Republica Finlanda
    Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Finlanda,


    în dorinţa de a promova dezvoltarea comerţului şi de a facilita dezvoltarea relaţiilor economice între cele două ţări, pe bază de egalitate şi avantaj reciproc,
    au convenit asupra celor ce urmează:

    ART. 1
    Părţile contractante au convenit să-şi acorde reciproc tratamentul naţiunii celei mai favorizate cu privire la taxele vamale şi la toate celelalte cheltuieli şi taxe aplicabile importului, exportului sau tranzitului de mărfuri.
    ART. 2
    Prevederile articolului I de mai sus nu se vor aplica:
    a) privilegiilor care sînt sau pot fi acordate de fiecare dintre părţile contractante în scopul de a facilita comerţul de frontiera;
    b) oricărui avantaj special rezultînd dintr-o uniune vamală, zona a liberului schimb sau alte aranjamente similare pe care fiecare dintre părţile contractante le-a încheiat sau le poate încheia în viitor.
    ART. 3
    Cele două părţi contractante vor continua să facă tot ce este posibil pentru eliminarea restricţiilor aplicate schimbului de mărfuri dintre cele două ţări.
    ART. 4
    Schimbul anual de mărfuri dintre cele două ţări va fi reglementat prin protocoale, la care vor fi anexate Lista A privind exporturile din Republica Socialistă România în Republica Finlanda şi Lista B privind exporturile din Republica Finlanda în Republica Socialistă România.
    Autorităţile competente din cele două ţări vor acorda licenţe de export şi de import, ori de cîte ori vor fi cerute, cel puţin pînă la nivelul cantităţilor sau valorilor menţionate în liste.
    Cele două părţi contractante se declară gata să aibă în vedere toate măsurile îndreptate spre creşterea şi diversificarea schimbului de mărfuri dintre cele două ţări atît în ceea ce priveşte mărfurile menţionate în liste, cît şi cele nemenţionate, şi să acorde atenţie specială livrărilor efectuate în cadrul Acordului de cooperare economică, industriala şi tehnica.
    ART. 5
    O comisie mixtă, compusă din reprezentanţi ai celor două părţi contractante, va fi constituită în scopul de a face propuneri privind dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două ţări, de a supraveghea şi revizui aplicarea acestui acord, precum şi a acordului de plăţi în vigoare şi de a stabili protocoale şi listele de mărfuri anuale, pentru perioada următoare.
    Comisia se va întruni, la cererea fiecăreia dintre părţile contractante, alternativ la Bucureşti şi la Helsinki.
    ART. 6
    Plăţile dintre cele două ţări vor fi efectuate în conformitate cu stipulaţiile Acordului de plăţi încheiat între România şi Finlanda la 14 martie 1951, cu modificările din 30 decembrie 1967.
    ART. 7
    În conformitate cu legile şi celelalte reglementări în vigoare în fiecare ţară, părţile contractante convin să-şi acorde reciproc facilităţile normale pentru organizarea de tîrguri şi expoziţii comerciale pe teritoriul fiecărei părţi.
    ART. 8
    Schimbul de mărfuri între părţile contractante va avea loc pe baza preţurilor pieţei mondiale pentru mărfurile în cauză.
    ART. 9
    Tranzacţiile încheiate pe baza prezentului acord dar nerealizate pînă la data expirării valabilităţii sale vor fi executate în conformitate cu prevederile acordului, chiar după expirarea sa.
    ART. 10
    În conformitate cu legile şi celelalte reglementări în vigoare în ambele ţări, navele comerciale aparţinînd fiecăreia dintre cele două părţi contractante, împreună cu încărcăturile lor, se vor bucura- în ceea ce priveşte problemele referitoare la navigaţie, la intrarea liberă în porturile deschise comerţului exterior, la facilităţilor portuare, taxele de încărcare şi descărcare, alte taxe şi facilităţi - de un tratament cel puţin tot atît de favorabil ca tratament acordat navelor oricărei alte ţări străine, cu excepţia concesiilor făcute navelor angajate în comerţul de coasta al fiecărei părţi, care nu va fi accesibil, conform acestui articol, celeilalte părţi.
    ART. 11
    Avînd în vedere importanta cooperării prevăzute în Acordul de cooperare economică, industriala şi tehnica dintre Republica Socialistă România şi Republica Finlanda din 25 septembrie 1969, cele două părţi contractante declara că sînt gata să promoveze aceasta cooperare între organizaţiile economice, asociaţiile şi întreprinderile interesate din cele două ţări, în toate sectoarele vieţii economice menţionate în numitul acord.
    ART. 12
    Prezentul acord înlocuieşte Acordul comercial dintre Republica Socialistă România şi Republica Finlanda din 14 martie 1951 şi Aranjamentul comercial pe termen lung dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Finlanda din 16 februarie 1967, precum şi toate acordurile anterioare de natura comercială, inclusiv actele care le-au modificat.
    ART. 13
    Prezentul acord va intra în vigoare la 1 ianuarie 1971, după un schimb de note care va confirma aprobarea sa în conformitate cu prevederile constituţionale ale fiecărei părţi.
    Acordul va rămîne în vigoare pînă la 31 decembrie 1975.
    El va fi considerat ca reînoit în mod automat, în aceleaşi condiţii, pentru perioade de cîte un an, în cazul în care nu va fi denunţat cu un preaviz de 3 luni înaintea expirării sale.
    Încheiat la Helsinki la 28 septembrie 1970, în două exemplare originale în limba engleză.



                               PROTOCOL COMERCIAL
            de aplicare a Acordului comercial pe termen lung dintre
      Republica Socialistă România şi Republica Finlanda pentru anul 1971

    Reprezentanţii guvernului Republicii Socialiste România şi ai guvernului Republicii Finlanda s-au întrunit la Bucureşti între 14 şi 20 aprilie 1970 şi au convenit asupra celor ce urmează:

    În conformitate cu Acordul comercial pe termen lung dintre Republica Socialistă România şi Republica Finlanda, valabil pentru perioada 1 ianuarie 1971 - 31 decembrie 1975, a fost stabilită Lista A anexată cuprinzînd exporturile româneşti în Finlanda în 1971.
    Lisa A include de asemenea - produse marcate distinct - care sînt liberalizate la importul în Finlanda.
    Totodată a fost stabilită Lista B anexată, cuprinzînd exporturile finlandeze în România în 1971.
    Cele două guverne vor acorda licenţele de export şi de import necesare pentru mărfurile enumerate în listele A şi B cel puţin pînă la nivelul valorilor sau cantităţilor menţionate în liste.
    Acest protocol va intra în vigoare odată cu Acordul comercial pe termen lung semnat astăzi şi va fi valabil pînă la 31 decembrie 1971.
    Încheiat la Helsinki la 28 septembrie 1970, în două exemplare originale în limba engleza.

    LISTA A
    Exporturi româneşti în Republica Finlanda în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 1971

┌────┬─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Marfa │Cantitatea Valoarea│
│crt.│ │ în tone 1000 ruble │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 1.│Fructe şi legume proaspete şi congelate, │ 1.300 2)│
│ │pulpe de fructe │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 2.│Fructe uscate │ (20) 1)│
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 3.│Legume deshidratate şi uscate │ (30) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 4.│Conserve de fructe şi legume (inclusiv dulceţuri │ │
│ │şi jeleuri, legume murate etc.) │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 5.│Pasta de roşii │ (40) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 6.│Miere, nuci şi miez de nuca │ (25) 2)│
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 7.│Seminţe de floarea-soarelui, uleiuri vegetale şi │ │
│ │grăsimi etc. │ 5.000*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 8.│ Germeni de grîu şi porumb │ 300 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 9.│Diverse alte produse alimentare (produse din │ │
│ │făină, produse zaharoase, siropuri, sucuri de │ │
│ │roşii şi de fructe etc.) │ 50*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 10.│Pene şi par │ (15) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 11.│Mate │ (25) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 12.│Plante medicinale │ (10) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 13.│Vinuri şi alte băuturi alcoolice │ (30) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 14.│Tutun │ (30) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 15.│Porumb │ PM**) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 16.│Sare │ PM**) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 17.│Pacura │ 13.000*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 18.│Motorina │ 50.000*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 19.│Parafină şi uleiuri minerale │ (100) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 20.│Alte produse petroliere │ PM**) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 21.│Produse chimice (organice şi anorganice) inclusiv│ │
│ │(dar nu limitat la) îngrăşăminte chimice, negru │ │
│ │de fum, polietilenă, PVC, cauciuc sintetic, │ │
│ │fenol etc. │ (900) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 22.│Produse farmaceutice │ (50) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 23.│Anvelope din cauciuc şi camere de aer │ 150 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 24.│Cherestea de fag şi de stejar │ (200) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 25.│Furnir de fag şi stejar, placaj şi parchet │ (80) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 26.│Mobila din lemn, şi piese │ (100) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 27.│Covoare (de maşină şi de mina) │ (50) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 28.│Diverse mărfuri textile (inclusiv ţesături din │ │
│ │fibre naturale şi artificiale, articole de │ │
│ │galanterie, tricotaje şi confecţii etc.) │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 29.│Mănuşi din piele şi din alte materiale │ 200 1)│
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 30.│Încălţăminte │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 31.│Împletituri, ceramică, articole din albastru, │ │
│ │articole de artizanat, argintărie etc. │ 30 1)│
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 32.│Geamuri mecanice şi laminate, ornamentat şi │ │
│ │armat, marmură şi travertin │ (50) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 33.│Metale neferoase, inclusiv blocuri, foi şi alte │ │
│ │semifabricate din aluminiu │ (1000) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 34.│Oţeluri laminate şi trase, inclusiv ţevi din oţel│ 1500 1)│
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 35.│Cabluri şi conductori electrici │ (60) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 36.│Diverse mijloace de transport │ (250) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 37.│Alte maşini, aparate şi piese de schimb (inclusiv│ │
│ │maşini agricole, motoare electrice, pompe, │ │
│ │armături, aparate de cîntărit etc.) │ 1000 1)│
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 38.│Rulmenţi │ (20) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 39.│Instrumente muzicale │ (10) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 40.│Diverse │ 400 1)│
└────┴─────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘


--------------
    1) Aici şi în continuare, parantezele indică numai o estimare, deoarece, pînă la noi înştiinţări, nu este necesară licenţă de import finlandeză.
    2) Include, de asemenea, produse pentru care, pînă la noi înstiintari, nu este necesară licenţă de import finlandeză.
    *) Cu posibilităţi de majorare.
    **) P.M.= pro memoria.


    LISTA B
    Exporturi finlandeze în Republica Socialistă România în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 1971

┌────┬─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Marfa │Cantitatea Valoarea│
│crt.│ │ în tone 1000 ruble │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 1.│Celuloza │ 350 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 2.│Hîrtii speciale, inclusiv hîrtie pentru │ │
│ │condensatori │ 50*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 3.│Diverse alte hîrtii (pergamentată, kraft │ │
│ │absorbantă şi kraft fenolică etc.) │ 1000 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 4.│Diverse cartoane │ 250 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 5.│Diverse produse din hîrtie şi carton (cofraje │ │
│ │pentru ouă, cutii, lăzi monotype etc.) │ 1000*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 6.│Celofibra │ 5.000 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 7.│Textile diverse (ţesături de lînă etc.) şi │ │
│ │încălţăminte │ 300 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 8.│Bioxid de titan │ 425 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 9.│Diverse alte produse chimice şi farmaceutice, │ │
│ │inclusiv oxid de cupru │ 300 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 10.│Produse şi semifabricate din metale neferoase │ 200 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 11.│Diverse cabluri şi conductori electrici │ 750 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 12.│Oţeluri speciale │ 300 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 13.│Maşini, echipamente şi piese de rezerva pentru │ │
│ │industria celulozei, hîrtiei şi pentru industria │ │
│ │lemnului │ 2000 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 14.│Alte maşini, echipamente şi părţi(echipament de │ │
│ │foraj în piatră, maşini electrotehnice, maşini de│ │
│ │manipulat şi transportat, maşini de construcţii │ │
│ │etc.). │ 1000 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 15.│Lapte praf │ 100*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 16.│Animale de reproducţie │ 100*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 17.│Diverse │ 1000 │
└────┴─────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘


---------
    *) Cu posibilităţi de majorare.

                                    --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016