Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.337 din 29 decembrie 2023  privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.337 din 29 decembrie 2023 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1194 din 29 decembrie 2023
     În temeiul articolului 108 din Constituţia României, republicată,
        Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 8 septembrie 2023, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) transportul public rutier interjudeţean de persoane - se consideră, în cazul navetei elevilor, transportul între judeţe învecinate, în situaţia în care elevul se înscrie la o unitate de învăţământ în judeţul vecin. În cazul municipiului Bucureşti, judeţe vecine se consideră şi judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa şi Prahova, cu excepţia transportului dintre municipiul Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov, care este considerat transport local;"

    2. La articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) În fiecare an şcolar, până la data începerii cursurilor anului şcolar, consiliile judeţene transmit ISJ/ISMB lista operatorilor de transport public judeţean, rutele pe care aceştia operează şi tarifele aprobate."

    3. Titlul capitolului II se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. II
    Asigurarea sumei forfetare pentru elevii care nu sunt şcolarizaţi în satul, comuna, oraşul sau municipiul de domiciliu şi nu beneficiază de existenţa serviciilor de transport public
"

    4. La articolul 4, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) În cazul în care elevii nu sunt şcolarizaţi în satul, comuna, oraşul sau municipiul de domiciliu şi nu beneficiază de existenţa serviciilor de transport public, transport de tip curse şcolare, organizat în condiţiile prevăzute la art. 83 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, şi nici de transport cu mijloacele de transport aparţinând unităţilor de învăţământ sau consiliilor locale, în vederea asigurării dreptului la educaţie, aceştia beneficiază, pe durata cursurilor şcolare, de o sumă forfetară lunară.
        .................................
    (3) Până la data de 1 februarie 2024, pentru perioada rămasă din anul şcolar 2023-2024, consiliile judeţene adoptă hotărâri prin care stabilesc valoarea unitară lei/kilometru aferentă sumei forfetare, cu avizul conform al ANRSC."

    5. La articolul 4, după alineatul (5) se introduc opt noi alineate, alin. (5^1)-(5^8), cu următorul cuprins:
    "(5^1) Valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare se stabileşte anual de către consiliul judeţean ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevăzute în fişele de fundamentare ale tarifelor în vigoare, aferente tuturor traseelor şi/sau grupelor de trasee din toate contractele de servicii publice de transport rutier judeţean de persoane atribuite de către consiliul judeţean.
(5^2) Concomitent cu stabilirea valorii unitare lei/km, consiliile judeţene stabilesc şi suma forfetară pe zi aferentă fiecărei tranşe de 1 kilometru pe o distanţă de la 1 la 50 de kilometri, prin înmulţirea valorii unitare lei/km cu distanţa dus-întors dintre domiciliul/reşedinţa elevului şi unitatea de învăţământ.
(5^3) Consiliile judeţene care nu au finalizat nicio procedură de atribuire a contractelor de servicii publice de transport rutier judeţean de persoane, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, adoptă hotărâri prin care aprobă valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare la nivelul valorii unitare medii la nivel naţional lei/km comunicate de către ANRSC.
(5^4) Valoarea unitară medie la nivel naţional lei/km se calculează de către ANRSC ca medie a valorilor unitare lei/km stabilite de către consiliile judeţene conform prevederilor alin. (5^1) şi se publică pe site-ul instituţiei, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.
(5^5) Consiliile judeţene solicită avizul conform al ANRSC atât pentru valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare lunare, cât şi pentru suma forfetară pe zi, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.
(5^6) ANRSC emite avizul conform în termen de 2 zile lucrătoare de la solicitarea consiliului judeţean, însoţită de o documentaţie care cuprinde următoarele documente:
    a) tabel centralizator cu toate tarifele medii lei/km/loc aferente tuturor traseelor/grupelor de trasee atribuite, în cazul în care consiliul judeţean are încheiate contracte de servicii publice de transport rutier judeţean;
    b) tabel centralizator cu suma forfetară pe zi calculată pe distanţa dus-întors de la 1 la 50 kilometri dintre domiciliul/reşedinţa elevului şi unitatea de învăţământ.
(5^7) Consiliile judeţene iau toate măsurile administrative necesare pentru adoptarea hotărârii de aprobare a valorii unitare lei/km şi a sumei forfetare pe zi în termenul prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.
(5^8) La orice atribuire a unui contract de servicii publice de transport rutier judeţean de persoane survenită după adoptarea hotărârii prin care a fost aprobată valoarea unitară lei/km şi suma forfetară pe zi aferentă sumei forfetare lunare, consiliile judeţene transmit către inspectoratele şcolare, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data începerii contractului, lista actualizată a rutelor pentru care se asigură transport public."

    6. La articolul 4, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:
    "(11) Plata sumelor forfetare de care nu au beneficiat elevii, prevăzută la art. 83 alin. (8) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, pentru perioada cuprinsă între data începerii cursurilor şcolare şi data adoptării hotărârii consiliului judeţean cu avizul conform al ANRSC, se face în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii consiliului judeţean, prin care s-a aprobat valoarea unitară lei/km."



    ART. II
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (1) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi, în judeţele în care până la data de 1 februarie 2024 nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, inspectoratul şcolar judeţean/inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti efectuează plata serviciilor de transport executate de operatorii de transport rutier pentru elevi, cel mult la nivelul valorii unitare lei/km, aprobată conform prevederilor art. 4 alin. (5^3) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023.
    (2) Începând cu data de 1 februarie 2024, în judeţele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, cu modificările şi completările ulterioare, inspectoratul şcolar judeţean/inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean.

    ART. III
     În tot cuprinsul Hotărârii Guvernului nr. 810/2023, sintagma "Nr. şi seria carnetului de elev" se înlocuieşte cu sintagma "Nr. matricol".



                                                      PRIM-MINISTRU
                                                   ION-MARCEL CIOLACU
                                                    Contrasemnează:
                                                   Viceprim-ministru,
                                                      Marian Neacşu
                                      p. Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                                                  Ionuţ-Cristian Săvoiu,
                                                     secretar de stat
                                                    Ministrul educaţiei,
                                                        Ligia Deca
                                           p. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice
                                                      şi administraţiei,
                                                     Mona Mihaela Dumitru,
                                                        secretar general

        Bucureşti, 29 decembrie 2023.
        Nr. 1.337.

                                          ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016