Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.193 din 29 septembrie 2022  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind stabilirea grupelor de terenuri care intră în perimetrele de ameliorare, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de specialişti, constituite pentru delimitarea perimetrelor de ameliorare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.257/2011     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.193 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind stabilirea grupelor de terenuri care intră în perimetrele de ameliorare, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de specialişti, constituite pentru delimitarea perimetrelor de ameliorare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.257/2011

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 964 din 4 octombrie 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ARTICOL UNIC
    Regulamentul privind stabilirea grupelor de terenuri care intră în perimetrele de ameliorare, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de specialişti, constituite pentru delimitarea perimetrelor de ameliorare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.257/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 934 din 29 decembrie 2011, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Prevederile prezentului regulament se aplică terenurilor degradate, astfel cum sunt definite la pct. 53 din anexa nr. 1 la Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La articolul 3 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) identifică şi delimitează imobilele din interiorul şi de pe limita exterioară a perimetrului de ameliorare, care sunt necesare pentru efectuarea lucrărilor de amenajare şi de ameliorare şi pentru drumurile de acces, numai în baza analizei efectuate pe teren pentru terenurile cu eroziune de suprafaţă foarte puternică şi excesivă, terenurile cu eroziune în adâncime, terenurile afectate de alunecări active, prăbuşiri, surpări şi scurgeri noroioase, terenurile nisipoase expuse erodării de către vânt sau apă, terenurile cu nisipuri mişcătoare, care necesită lucrări de împădurire pentru fixarea acestora, terenurile care au fost ameliorate prin plantaţii silvice şi de pe care vegetaţia a fost înlăturată, analiză consemnată în procesul-verbal de constatare a situaţiei din teren;"

    3. La articolul 3 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, lit. c^1), cu următorul cuprins:
    "c^1) identifică şi delimitează imobilele din interiorul şi de pe limita exterioară a perimetrului de ameliorare, care sunt necesare pentru efectuarea lucrărilor de amenajare şi de ameliorare şi pentru drumurile de acces, în baza analizei efectuate pe teren pentru terenurile cu aglomerări de pietriş, bolovăniş, grohotiş, stâncării şi depozite de aluviuni torenţiale, terenurile cu exces permanent de umiditate, terenurile sărăturate sau puternic acide, terenurile poluate cu substanţe chimice, petroliere sau noxe, terenurile ocupate cu halde miniere, deşeuri industriale sau menajere, gropi de împrumut, dacă acestea nu se constituie ca habitate naturale, analiză consemnată în procesul-verbal de constatare a situaţiei din teren, şi a studiului pedologic de pretabilitate şi de bonitate privind amenajarea terenurilor agricole, întocmit de oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene, în termen de 60 de zile de la data înregistrării solicitării;"

    4. La articolul 3, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Documentaţia pentru întocmirea fişei perimetrului de ameliorare pentru terenurile prevăzute la art. 1 conţine următoarele:
    a) procesul-verbal de constatare a situaţiei din teren, încheiat de comisia de specialişti;
    b) acordul proprietarilor/administratorilor/deţinătorilor cu orice titlu legal constituit ai terenurilor degradate;
    c) planul de situaţie la o scară convenabilă 1:500-1:5.000, în funcţie de dimensiunile perimetrului de ameliorare, însoţit de copia planului de amplasament şi delimitare a imobilului sau extrasul din planul cadastral deţinute de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, pentru fiecare imobil cuprins în perimetrul de ameliorare, puse la dispoziţie de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, fără plată;
    d) studiul pedologic de pretabilitate şi de bonitate, numai pentru terenurile prevăzute la alin. (1) lit. c^1)."

    5. La articolul 3 alineatul (4), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) proces-verbal privind acordul încheiat între reprezentantul direcţiei pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti ori, după caz, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi persoanele prevăzute la alin. (3) lit. b), identificaţi prin nume şi prenume/denumirea persoanei juridice, CNP/codul fiscal al persoanei juridice;"

    6. La articolul 3, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
    "(5) În procesul-verbal prevăzut la alin. (4) lit. c) se înscriu şi:
    a) suprafaţa de teren deţinută de către persoanele prevăzute la alin. (3) lit. b), pe care urmează a se efectua lucrările de ameliorare şi amenajare, numărul adeverinţei eliberate de unitatea administrativ-teritorială din care rezultă suprafaţa de teren deţinută, precum şi documentele care atestă deţinerea suprafeţei de teren potrivit legii;
    b) acordul persoanelor prevăzute la alin. (3) lit. b) pentru împădurirea terenurilor şi pentru executarea celorlalte lucrări de ameliorare şi amenajare a terenurilor cuprinse în perimetrul de ameliorare;
    c) acordul persoanelor prevăzute la alin. (3) lit. b) pentru preluarea fondurilor fixe rezultate după ameliorare şi întreţinerea lucrărilor recepţionate pe terenurile deţinute de către aceştia."

    7. La articolul 7, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Lucrările se execută conform proiectului tehnic, iar decontarea lor se va face conform ofertei declarate câştigătoare în cadrul procedurii de achiziţie publică, cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare."

    8. La articolul 9, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Proprietarii/Administratorii/Deţinătorii cu orice titlu legal constituit, vecini cu perimetrul de ameliorare, în schimbul unei despăgubiri, sunt obligaţi să asigure libera trecere a personalului tehnic, lucrătorilor, utilajelor şi maşinilor pentru transportul materialelor necesare la locul de executare a lucrărilor.
    (2) Operatorul economic care realizează documentaţia tehnico-economică va stabili cu persoanele prevăzute la alin. (1) căile de acces, precum şi cuantumul despăgubirilor pe care le va introduce în documentaţia tehnico-economică."

    9. La articolul 9, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Pentru realizarea lucrărilor de ameliorare în perimetrele învecinate cu imobile cu destinaţie specială aflate în administrarea instituţiilor din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, pe care se desfăşoară activităţi de instruire, se vor stabili măsurile privind accesul, tranzitarea imobilelor, precum şi calendarul execuţiei lucrărilor, astfel încât să nu fie afectate activităţile specifice, în baza unor proceduri aprobate prin ordin comun al autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi al conducătorilor acestor instituţii."

    10. La articolul 10, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) După ameliorarea perimetrului respectiv, unitatea de execuţie şi autoritatea contractantă vor preda persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. b) amplasamentul terenului pe care au fost executate lucrările de ameliorare şi vor transfera investiţia, în prezenţa primarului localităţii, cu menţionarea fondurilor fixe şi a valorii lor."

    11. Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.




                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    p. Viceprim-ministru,
                    Mihaela-Ioana Kaitor,
                    secretar de stat
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Tánczos Barna
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    Ministrul apărării naţionale,
                    Vasile Dîncu

    Bucureşti, 29 septembrie 2022.
    Nr. 1.193.
    ANEXA 1

    (Anexa la regulament)
    Se propune pentru aprobare,
    1. Direcţia pentru Agricultură a Judeţului .......................
    2. Garda Forestieră .........................
    3. Pentru terenurile proprietate publică a statului*)
     *) Viza direcţiei silvice judeţene şi a Agenţiei Domeniilor Statului este necesară numai în cazurile în care terenurile prevăzute la pct. 2 sunt proprietate publică a statului.

    Direcţia Silvică .......................
    Agenţia Domeniilor Statului

    Se aprobă,
    1. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale .......(ministru/secretar de stat) .....
    2. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor .........(ministru/secretar de stat) ....

    FIŞA PERIMETRULUI DE AMELIORARE
    1. Denumirea perimetrului de ameliorare: .........................., comuna .........................., judeţul .....................
    2. **) Folosinţa terenurilor cuprinse în perimetrul de ameliorare:
    **) Se anexează, prin grija reprezentantului oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară, planul de situaţie întocmit la scara 1:500-1:5.000, cu indicarea vecinilor, iar pentru fiecare imobil cuprins în perimetrul de ameliorare se anexează copia planului de amplasament şi delimitare a imobilului sau extrasul din planul cadastral deţinut. La stabilirea limitei perimetrului de ameliorare se vor avea în vedere, pe cât posibil, anumite limite naturale sau artificiale.

    2.1. Din evidenţa fondului funciar

┌────┬─────────┬─────────┬──────────┬────────┬──────────┐
│ │Categoria│ │ │ │ │
│ │de │ │ │ │ │
│Nr. │folosinţă│Suprafaţa│Nr. │Nr. │ │
│crt.│(din │(ha) │cadastral/│carte │Observaţii│
│ │evidenţa │ │topografic│funciară│ │
│ │fondului │ │ │ │ │
│ │funciar) │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │ │
│ │PERIMETRU│ │ │ │ │
└────┴─────────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┘



    2.2. Situaţia reală pe teren

┌────┬────────────┬─────────┬──────────┐
│ │Categoria de│ │ │
│Nr. │folosinţă │Suprafaţa│Observaţii│
│crt.│(reală pe │(ha) │ │
│ │teren) │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────────┤
│ │TOTAL │ │ │
│ │PERIMETRU │ │ │
└────┴────────────┴─────────┴──────────┘



    3. Proprietarii/Administratorii/Deţinătorii cu orice titlu ai terenurilor din perimetrul de ameliorare:

┌──────────────┬─────────────────────────────────┐
│Proprietari/ │Suprafaţa pe categorii de │
│Administratori│folosinţe din cadastrul funciar │
│/Deţinători cu│(ha) │
│orice titlu ├──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│ │Arabil│Păşuni│Fâneţe│Altele│TOTAL│
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│A. Persoane │ │ │ │ │ │
│fizice │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│B. Asociaţii │ │ │ │ │ │
│de proprietari│ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│C. Societăţi │ │ │ │ │ │
│comerciale │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│D. Consilii │ │ │ │ │ │
│locale │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│E. Ocoale │ │ │ │ │ │
│silvice │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│F. Alţi │ │ │ │ │ │
│deţinători │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│TOTAL GENERAL │ │ │ │ │ │
└──────────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┘



    4. Natura degradării terenurilor din perimetrul de ameliorare:

┌────┬───────────────────────┬─────────┐
│Nr. │Natura degradării │Suprafaţa│
│crt.│terenurilor │(ha) │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Terenuri cu eroziune de│ │
│1. │suprafaţă foarte │ │
│ │puternică şi excesivă │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Terenuri cu eroziune în│ │
│2. │adâncime (ogaşe, │ │
│ │ravene, torenţi) │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Terenuri afectate de │ │
│3. │alunecări active, │ │
│ │prăbuşiri, surpări şi │ │
│ │scurgeri noroioase │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Terenuri nisipoase │ │
│4. │expuse erodării de │ │
│ │către vânt sau apă │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Terenuri cu aglomerări │ │
│ │de pietriş, bolovăniş, │ │
│5. │grohotiş, stâncării şi │ │
│ │depozite de aluviuni │ │
│ │torenţiale │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│6. │Terenuri cu exces │ │
│ │permanent de umiditate │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│7. │Terenuri sărăturate sau│ │
│ │puternic acide │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Terenuri poluate cu │ │
│8. │substanţe chimice, │ │
│ │petroliere sau noxe │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Terenuri ocupate cu │ │
│ │halde miniere, deşeuri │ │
│9. │industriale sau │ │
│ │menajere, gropi de │ │
│ │împrumut │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Terenuri neproductive, │ │
│10. │dacă acestea nu se │ │
│ │constituie ca habitate │ │
│ │naturale │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Terenuri cu nisipuri │ │
│ │mişcătoare, care │ │
│11. │necesită lucrări de │ │
│ │împădurire pentru │ │
│ │fixarea acestora │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │Oricare dintre │ │
│ │terenurile prevăzute la│ │
│ │pct. 1-11, care au fost│ │
│12. │ameliorate prin │ │
│ │plantaţii silvice şi de│ │
│ │pe care vegetaţia a │ │
│ │fost înlăturată │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│13. │Alte degradări │ │
├────┼───────────────────────┼─────────┤
│ │TOTAL │ │
└────┴───────────────────────┴─────────┘



    5.***) Descrierea sumară a condiţiilor pedolitologice (se vor descrie sumar tipurile - subtipurile de sol şi rocă de bază)
    ***) Se vor folosi cartările agropedologice şi agrochimice existente, raionările şi studiile pedoameliorative de la sistemele de îmbunătăţiri funciare, studiile existente în amenajamentele silvice, cele de la oficiile judeţene de studii pedologice şi agrochimice, de la unităţile de gospodărire a apelor şi de la agenţiile pentru protecţia mediului.

    6. Condiţiile de relief al terenurilor degradate din perimetrul de ameliorare:
    - pante până la 5% ......................... ha;
    – pante cuprinse între 5 şi 15% ......................... ha;
    – pante cuprinse între 15 şi 35% ......................... ha;
    – pante peste 35% ......................... ha.

    7. Descrierea sumară a lucrărilor de ameliorare necesare:
    ......................................................

    8. Evaluarea fizică orientativă a lucrărilor necesare de ameliorare:
    .........................................................

    9. Perioada de realizare a lucrărilor (când suprafaţa în perimetru este eliberată de orice sarcini cu caracter agricol sau silvic):
    ................................................

    10. Asigurarea fondurilor pentru cercetarea, proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare şi ameliorare, precum şi pentru paza acestor lucrări, până la declararea închiderii stării de masiv, se face de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după caz.
    11. Includerea în programele de finanţare ale celor două autorităţi publice centrale se face pe baza Fişei perimetrului de ameliorare aprobate şi a Notei de fundamentare a cheltuielilor elaborate de beneficiarul investiţiei.
    Întocmit:
    - primarul comunei, oraşului sau municipiului, după caz, în calitate de preşedinte;
    – reprezentantul direcţiei pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti;
    – reprezentantul oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară judeţean;
    – reprezentantul oficiului de studii pedologice şi agrochimice judeţean;
    – reprezentantul gărzii forestiere teritoriale;
    – reprezentantul agenţiei pentru protecţia mediului judeţene;
    – reprezentantul direcţiei silvice sau al structurii silvice de rang superior şi al ocolului silvic de stat ori de regim, după caz, în calitate de secretar;
    – reprezentantul sectorului de îmbunătăţiri funciare la nivel local;
    – specialişti din unităţile şi subunităţile de cercetare şi proiectare în domeniile de îmbunătăţiri funciare pentru agricultură, silvicultură, împăduriri de terenuri degradate, cercetări agrochimice şi pedologice;
    – specialişti din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în cazul zonelor cu un interes special pentru ameliorarea condiţiilor de mediu sau pentru protejarea acestora prin acţiuni de împădurire.

    Însuşit:
    - proprietarii/administratorii/deţinătorii cu orice titlu care au terenuri în perimetru.

    NOTĂ:
    Fişa perimetrului de ameliorare a terenurilor cu destinaţie agricolă care şi-au pierdut definitiv capacitatea de producţie agricolă se aprobă de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la propunerea direcţiei pentru agricultură judeţene şi, după caz, a Agenţiei Domeniilor Statului.


    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016