Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.174 din 28 octombrie 2021  privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.174 din 28 octombrie 2021 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1043 din 1 noiembrie 2021
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2021 pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 626 din 4 octombrie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Tinerii, în sensul prevederilor art. 8 alin. (1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe construite prin programele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, destinate închirierii, şi care pot primi repartiţie pentru locuinţă în cel mult 60 de luni de la împlinirea acestei vârste.
    (2) Specialiştii din învăţământ sau sănătate, în sensul prevederilor art. 8 alin. (1^1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt persoane majore care, indiferent de vârstă, pot depune cerere pentru repartizarea unei locuinţe construite prin programele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, destinate închirierii în mod exclusiv specialiştilor din sănătate şi/sau învăţământ, dacă sunt angajaţi ai unităţilor din domeniile respective aflate pe raza unităţii administrativ-teritoriale în care sunt amplasate locuinţele, şi care nu deţin o locuinţă în proprietate pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective."

    2. La articolul 15, alineatele (23), (24^2) şi (25) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(23) Chiria se stabileşte de către administratorii locuinţelor prevăzute la art. 8 alin. (2) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (7)-(10) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi se utilizează ca model exemplul din anexa nr. 16.
    .............................................................
(24^2) În aplicarea prevederilor art. 8 alin. (9^3) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia în care titularii contractelor de închiriere nu prezintă documente din care să rezulte venitul mediu net lunar pe fiecare membru al familiei, în termenul stabilit de administratorii locuinţelor pentru calcularea cuantumului chiriei sau pentru actualizarea anuală a chiriei realizată în condiţiile legii, chiria calculată potrivit prevederilor alin. (23) şi (23^1) se ponderează cu coeficienţii prevăzuţi la art. 8 alin. (8) din lege, fără a se aplica coeficientul de ponderare de la art. 8 alin. (9) din lege şi prevederile alin. (24^1).
(25) În aplicarea prevederilor art. 8 alin. (13) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sumele reprezentând recuperarea investiţiei din cuantumul chiriei, diminuate corespunzător după aplicarea coeficienţilor de ponderare prevăzuţi la art. 8 alin. (8) şi (9) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se înregistrează în contul deschis pe seama consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, consiliilor judeţene, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la unităţile Trezoreriei Statului, precum şi pe seama instituţiilor administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii sau a unităţilor aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor instituţii, la unităţile Trezoreriei Statului, conform structurii prevăzute în anexa nr. 10 «Clasificaţia indicatorilor privind bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii» la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.954/2005 pentru aprobarea Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice."

    3. La articolul 17, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Inventarele prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt însoţite de o notă justificativă pentru fundamentarea realizării investiţiilor, prin care se vor stabili necesitatea şi oportunitatea realizării construcţiilor de locuinţe, şi sunt centralizate la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, care constituie o bază de date în acest sens, ţinându-se cont de angajamentele asumate în dezvoltarea Programului de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii."

    4. La articolul 19^2, alineatul (3) se abrogă.
    5. La articolul 19^2, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Valoarea de vânzare a locuinţei se stabileşte potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) lit. d) şi e) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la data vânzării acesteia. Valoarea de vânzare a locuinţei reprezintă valoarea de investiţie a locuinţei, diminuată cu contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normată de funcţionare a clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi/sau centrale, şi virată către A.N.L. conform prevederilor art. 8 alin. (13) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea obţinută se diminuează cu amortizarea calculată, potrivit legii, şi se actualizează cu rata inflaţiei, comunicată de Institutul Naţional de Statistică, pentru perioada cuprinsă între data punerii în funcţiune a locuinţei şi data vânzării acesteia, data vânzării fiind considerată data depunerii cererii de achiziţionare a locuinţei, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea actualizată se ponderează cu coeficientul prevăzut la art. 10 alin. (2) lit. d^1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 23."

    6. La articolul 19^2, alineatele (4^1), (5), (5^1) şi (5^2) se abrogă.
    7. La articolul 19^2, alineatele (6)-(8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(6) Pentru stabilirea valorii de vânzare, acolo unde este cazul, se calculează cota procentuală din această valoare care revine construcţiilor aflate în diverse stadii de execuţie sau de finalizare şi care au fost utilizate pentru construirea locuinţelor respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Pentru stabilirea cotei-părţi din valoarea de vânzare care revine construcţiilor aflate în diverse stadii de execuţie sau de finalizare şi care au fost utilizate pentru construirea locuinţelor respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, acolo unde este cazul, la suma constituită din valoarea de vânzare calculată potrivit alin. (4) se aplică procentul stabilit potrivit prevederilor alin. (6).
(8) Pentru stabilirea preţului final de vânzare a locuinţei, la valoarea de vânzare calculată conform prevederilor alin. (4) se adaugă comisionul de până la 1% al unităţii prin care se efectuează vânzarea, pentru acoperirea cheltuielilor de evidenţă şi vânzare. Cota de până la 1% se aplică la valoarea de vânzare calculată a locuinţei, stabilită conform art. 10 alin. (2) lit. d) teza întâi din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    8. Articolul 32 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    Anexele nr. 1-23 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice."

    9. Anexele nr. 3, 11 şi 16 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-3 la prezenta hotărâre.
    10. După anexa nr. 22 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 23, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 4 la prezenta hotărâre.
    11. În tot cuprinsul normelor metodologice, denumirea „Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice“ se înlocuieşte cu denumirea „Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei“, iar sintagma „tineri specialişti din învăţământ sau din sănătate“ se înlocuieşte cu sintagma „specialişti din învăţământ sau din sănătate“.


    ART. II
    Lista de priorităţi prevăzută la art. 15 alin. (1) din Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se actualizează dacă în anul 2021 urmează să se finalizeze şi să se repartizeze locuinţe noi pentru tineri, destinate închirierii. Pentru refacerea listei de priorităţi se iau în considerare cererile depuse până la sfârşitul lunii anterioare aprobării acesteia.

    ART. III
    Hotărârea Guvernului nr. 962/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 626 din 4 octombrie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    FLORIN-VASILE CÎŢU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Kelemen Hunor
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila Zoltán
                    p. Ministrul sănătăţii, interimar,
                    Vass Levente,
                    secretar de stat
                    Ministrul educaţiei,
                    Sorin-Mihai Cîmpeanu
                    Ministrul finanţelor,
                    Dan Vîlceanu

    Bucureşti, 28 octombrie 2021.
    Nr. 1.174.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 3 la normele metodologice)
    PROGRAM
    de derulare a investiţiilor privind construcţiile de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii

┌────┬───────────────────┬────────────┬──────────────┬─────────────────┐
│Nr. │Obiective │Execută │Coordonează şi│Termen │
│crt.│ │ │răspund │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Inventarierea │ │ │ │
│ │solicitării de │ │ │ │
│ │locuinţe, a │ │ │ │
│ │amplasamentelor de │ │ │ │
│ │construcţii şi a │ │ │ │
│ │lucrărilor │ │ │ │
│ │tehnico-edilitare │ │ │ │
│ │aferente acestora, │Autorităţile│ │Anual sau ori de │
│1 │inclusiv planurile │publice │A.N.L. │câte ori este │
│ │urbanistice │locale şi/ │ │cazul │
│ │aprobate pentru │sau centrale│ │ │
│ │amplasamentele │ │ │ │
│ │propuse (conform │ │ │ │
│ │modelului prevăzut │ │ │ │
│ │în anexa nr. 1) şi │ │ │ │
│ │înregistrarea │ │ │ │
│ │solicitărilor în │ │ │ │
│ │baza de date │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │Conform │
│ │ │ │ │prevederilor art.│
│ │ │ │ │37 alin. (1) din │
│ │ │ │ │Legea nr. 500/ │
│ │Elaborarea şi │ │Ministerul │2002 privind │
│ │aprobarea │ │Dezvoltării, │finanţele │
│ │programului anual │ │Lucrărilor │publice, cu │
│2 │de construcţii de │A.N.L. │Publice şi │modificările şi │
│ │locuinţe (conform │ │Administraţiei│completările │
│ │modelelor prevăzute│ │prin │ulterioare, sau │
│ │în anexele nr. 2 şi│ │direcţiile de │după comunicarea │
│ │22) │ │specialitate │bugetului de stat│
│ │ │ │ │alocat pentru │
│ │ │ │ │program sau ori │
│ │ │ │ │de câte ori este │
│ │ │ │ │cazul │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Rectificarea │ │ │ │
│ │programului anual │ │Ministerul │După comunicarea │
│ │de finanţare de │ │Dezvoltării, │rectificării │
│ │construcţii de │ │Lucrărilor │bugetului de stat│
│3 │locuinţe pentru │A.N.L. │Publice şi │alocat pentru │
│ │tineri, destinate │ │Administraţiei│program şi ori de│
│ │închirierii, în │ │prin │câte ori este │
│ │funcţie de sumele │ │direcţiile de │cazul │
│ │aprobate cu această│ │specialitate │ │
│ │destinaţie │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Preluarea, în │ │ │ │
│ │condiţiile legii, a│Autorităţile│ │După 15 zile de │
│ │terenurilor de │publice │ │la comunicarea │
│4 │construcţie prin │locale şi/ │A.N.L. │includerii în │
│ │contract (conform │sau centrale│ │programul de │
│ │modelului prevăzut │ │ │finanţare │
│ │în anexa nr. 13) │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Elaborarea şi │ │Ministerul │ │
│ │aprobarea studiilor│ │Dezvoltării, │ │
│ │de fezabilitate, │A.N.L. │Lucrărilor │După 60 de zile │
│ │inclusiv a │împreună cu │Publice şi │de la comunicarea│
│5 │indicatorilor │autorităţile│Administraţiei│includerii în │
│ │tehnico-economici, │publice │prin │programul de │
│ │cu respectarea │locale şi/ │direcţiile de │finanţare │
│ │prevederilor legale│sau centrale│specialitate │ │
│ │în vigoare în │ │A.N.L. │ │
│ │domeniu │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │După aprobarea │
│ │ │ │ │indicatorilor │
│ │ │ │ │tehnico-economici│
│ │Promovarea şi │ │ │conform │
│ │derularea │ │ │prevederilor │
│6 │investiţiilor în │ │ │Legii nr. 500/ │
│ │construcţia de │ │ │2002 privind │
│ │locuinţe: │ │ │finanţele │
│ │ │ │ │publice, cu │
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │a) achiziţia │ │ │ │
│ │publică a │ │ │ │
│ │serviciilor de │ │ │ │
│ │proiectare şi a │ │ │ │
│ │lucrărilor de │ │ │ │
│ │execuţie │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Ministerul │ │
│ │a.1) achiziţia şi │ │Dezvoltării, │Conform │
│ │elaborarea │A.N.L. │Lucrărilor │prevederilor │
│ │proiectului tehnic │ │Publice şi │legislative în │
│ │ │ │Administraţiei│vigoare │
│ │ │ │prin A.N.L. │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Autorităţile │ │
│ │ │ │publice locale│ │
│ │a.2) autorizarea │A.N.L. prin │Ministerul │Conform │
│ │lucrărilor de │proiectantul│Dezvoltării, │prevederilor │
│ │construcţii │general al │Lucrărilor │legislative în │
│ │ │lucrărilor │Publice şi │vigoare │
│ │ │ │Administraţiei│ │
│ │ │ │prin A.N.L. │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │a.3) achiziţia şi │ │Ministerul │ │
│ │contractarea │ │Dezvoltării, │Conform │
│ │lucrărilor de │A.N.L. │Lucrărilor │prevederilor │
│ │execuţie/lucrărilor│ │Publice şi │legislative în │
│ │rest de executat │ │Administraţiei│vigoare │
│ │ │ │prin A.N.L. │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │b) realizarea │ │ │ │
│ │lucrărilor de │ │ │ │
│ │construcţii-montaj/│ │ │ │
│ │lucrărilor rest de │ │ │ │
│ │executat │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A.N.L. │ │Conform legii şi │
│ │ │împreună cu │Ministerul │prevederilor │
│ │ │autorităţile│Dezvoltării, │contractului │
│ │b.1) preluarea │publice │Lucrărilor │semnat între │
│ │amplasamentelor │locale şi/ │Publice şi │A.N.L. şi │
│ │ │sau centrale│Administraţiei│autorităţile │
│ │ │şi │prin A.N.L. │publice locale şi│
│ │ │executantul │ │/sau centrale │
│ │ │lucrărilor │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │b.2) urmărirea şi │ │Ministerul │ │
│ │decontarea │ │Dezvoltării, │Conform │
│ │lucrărilor de │A.N.L. │Lucrărilor │prevederilor │
│ │construcţii-montaj,│ │Publice şi │contractuale │
│ │conform legislaţiei│ │Administraţiei│ │
│ │în vigoare │ │prin A.N.L. │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A.N.L. │ │Conform │
│ │ │împreună cu │Ministerul │prevederilor │
│ │b.3) recepţia │instituţiile│Dezvoltării, │contractuale şi │
│ │lucrărilor de │abilitate, │Lucrărilor │prevederilor │
│ │construcţii-montaj │conform │Publice şi │legislative în │
│ │ │prevederilor│Administraţiei│vigoare în │
│ │ │legale în │prin A.N.L. │domeniu │
│ │ │vigoare │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │b.4) predarea │ │Ministerul │ │
│ │obiectivelor de │ │Dezvoltării, │ │
│ │investiţii către │A.N.L. │Lucrărilor │ │
│ │autorităţile │ │Publice şi │ │
│ │publice locale şi/ │ │Administraţiei│ │
│ │sau centrale │ │prin A.N.L. │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │După primirea │
│ │b.5) repartizarea │Autorităţile│ │locuinţelor în │
│ │locuinţelor către │publice │ │administrare, │
│ │beneficiari │locale şi/ │ │conform │
│ │ │sau centrale│ │prevederilor │
│ │ │ │ │legale în vigoare│
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Finanţarea │ │ │ │
│ │obiectivelor de │ │ │ │
│7 │investiţii care se │ │ │ │
│ │realizează conform │ │ │ │
│ │programului anual │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │a) fundamentarea │ │Ministerul │ │
│ │sumelor necesare de│ │Dezvoltării, │Conform │
│ │la bugetul de stat,│ │Lucrărilor │prevederilor │
│ │conform listelor │A.N.L. │Publice şi │legislative în │
│ │întocmite şi │ │Administraţiei│vigoare │
│ │aprobate conform │ │prin A.N.L. │ │
│ │punctului 2 │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Ministerul │ │
│ │b) deschiderea │ │Dezvoltării, │Conform │
│ │finanţării │A.N.L. │Lucrărilor │prevederilor │
│ │obiectivelor de │ │Publice şi │legislative în │
│ │investiţii │ │Administraţiei│vigoare │
│ │ │ │prin A.N.L. │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │c) evidenţierea │ │ │ │
│ │surselor de │Ministerul │ │ │
│ │finanţare în contul│Finanţelor │A.N.L. │Permanent │
│ │A.N.L. deschis la │ │ │ │
│ │Trezoreria Statului│ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │d) solicitarea │ │ │ │
│ │lunară a │ │Ministerul │ │
│ │necesarului de │ │Dezvoltării, │Conform │
│ │fonduri de la │A.N.L. │Lucrărilor │prevederilor │
│ │bugetul de stat │ │Publice şi │legislative în │
│ │pentru decontarea │ │Administraţiei│vigoare │
│ │lucrărilor │ │prin A.N.L. │ │
│ │executate │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │e) solicitarea │ │Ministerul │ │
│ │alocaţiilor │ │Dezvoltării, │ │
│ │bugetare pentru │ │Lucrărilor │Conform │
│ │decontarea │A.N.L. │Publice şi │prevederilor │
│ │producţiei │ │Administraţiei│legislative în │
│ │executate (conform │ │prin │vigoare │
│ │modelului prevăzut │ │direcţiile de │ │
│ │în anexa nr. 9) │ │specialitate │ │
├────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │f) monitorizarea │ │Ministerul │ │
│ │derulării │ │Dezvoltării, │ │
│ │programului de │ │Lucrărilor │Lunar, conform │
│ │construcţii de │A.N.L. │Publice şi │prevederilor │
│ │locuinţe pentru │ │Administraţiei│legislative în │
│ │tineri, destinate │ │prin │vigoare │
│ │închirierii │ │direcţiile de │ │
│ │ │ │specialitate │ │
└────┴───────────────────┴────────────┴──────────────┴─────────────────┘



    ANEXA 2

    (Anexa nr. 11 la normele metodologice)
    CRITERII-CADRU
    pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe şi în repartizarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii
    A. Criterii de acces la locuinţă:
    1. Titularul cererii de repartizare a unei locuinţe pentru tineri, destinată închirierii, trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii, şi să poată primi repartiţie pentru locuinţă în cel mult 60 de luni de la împlinirea acestei vârste.
    Cererea de locuinţă se efectuează numai individual şi în nume propriu.
    NOTĂ*):
    Prin excepţie, în cazul construcţiilor de locuinţe, destinate închirierii în mod exclusiv specialiştilor din învăţământ sau sănătate, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Normele metodologice, pot depune cereri pentru repartizarea unei locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, şi după împlinirea vârstei de 35 de ani.
    *) Nota se va prelua în cadrul criteriilor doar pentru locuinţele destinate închirierii în mod exclusiv specialiştilor din învăţământ sau sănătate.


    2. Titularul cererii de locuinţă şi ceilalţi membri ai familiei acestuia - soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia - trebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate şi/sau să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unităţii administrativ-teritoriale sau a unităţii în care îşi desfăşoară activitatea, în localitatea în care a solicitat locuinţă. Pentru sectoarele municipiului Bucureşti această restricţie se referă la locuinţe care au fost sau sunt deţinute în municipiu, indiferent în care sector al acestuia. Cuprinderea teritorială la care se referă această cerinţă se va stabili de către consiliile locale, cu avizul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în sensul şi în corelare cu cele precizate la criteriul de acces de la pct. 3.
    Acte doveditoare: declaraţii autentificate ale titularului cererii şi, după caz, ale soţiei/soţului şi ale celorlalţi membri majori din familia acestuia.
    NOTĂ:
    Restricţia referitoare la nedeţinerea unei locuinţe în proprietate nu are în vedere locuinţele înstrăinate în urma unei acţiuni de partaj sau locuinţele trecute în proprietatea statului în mod abuziv şi care nu au fost retrocedate în natură. Restricţia nu se aplică în cazul deţinerii cu chirie a unui spaţiu locativ în cămine de familişti sau nefamilişti şi nici chiriaşilor din locuinţele preluate abuziv de stat şi care fac obiectul unor solicitări de retrocedare sau care sunt retrocedate către foştii proprietari. Prin cămine de familişti sau nefamilişti se înţelege clădirile dotate cu camere de locuit individuale şi cu dependinţele, dotările şi utilităţile comune. De asemenea, restricţia nu se aplică în situaţia în care titularul cererii de locuinţă şi ceilalţi membri ai familiei acestuia - soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia - deţin, alături de alte persoane, cote-părţi dintr-o locuinţă, dobândite în condiţiile legii.


    3. Titularul cererii de locuinţă trebuie să îşi desfăşoare activitatea în localitatea în care sunt amplasate locuinţele. Cuprinderea teritorială la care se referă această cerinţă se va stabili de consiliile locale, cu avizul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Se va avea în vedere posibilitatea extinderii acestei cuprinderi teritoriale şi în afara localităţii în care s-a solicitat locuinţa, în cazuri motivate de existenţa unor platforme industriale, puncte de lucru ale unor unităţi economice din localitate, aşezăminte de ocrotire socială, aeroporturi, nave maritime sau fluviale, unităţi turistice, cultural-sportive şi de agrement sau alte asemenea cazuri, în care îşi desfăşoară activitatea solicitanţii de locuinţe.
    NOTĂ:
    Prin excepţie, în cazul când se extinde cuprinderea teritorială a criteriului, solicitanţii care îşi desfăşoară activitatea în afara localităţii în care sunt amplasate locuinţele trebuie să facă dovada că au domiciliul stabil de cel puţin un an în această localitate.


    4. Repartizarea locuinţelor se face în limita fondului disponibil, luându-se în considerare atât locuinţele libere din fondul existent, cât şi locuinţele ce urmează a fi finalizate în cadrul unor obiective de investiţii aprobate şi cuprinse în programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.
    NOTĂ:
    - Lista de priorităţi se stabileşte ori de câte ori este cazul, dacă în anul respectiv urmează să se finalizeze şi să se repartizeze locuinţe noi pentru tineri, destinate închirierii, dacă titularii cererilor de locuinţe înscrişi în lista aprobată iniţial nu mai îndeplinesc criteriile de acces la locuinţă sau dacă există locuinţe pentru tineri rămase vacante.
    – Solicitanţii înscrişi în lista de priorităţi, cu respectarea criteriilor de la pct. 1, 2 şi 3, care nu pot beneficia de repartizarea unei locuinţe în limita fondului disponibil în anul respectiv, pot primi repartiţii în anii următori, în limita fondului disponibil în fiecare an şi în noua ordine de prioritate stabilită.



    B. Criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj:
    1. Situaţia locativă actuală
    1.1. Chiriaş în spaţiu din fond locativ privat .......................................... 10 puncte
    1.2. Tolerat în spaţiu ........................................................................ 7 puncte
    1.3. Suprafaţa locuibilă deţinută (cu chirie, tolerat în spaţiu): - mp/locatar -
    a) mai mare de 15 mp şi până la 18 mp inclusiv ................................... 5 puncte
    b) mai mare de 12 mp şi până la 15 mp inclusiv ..................................... 7 puncte
    c) 8 mp şi până la 12 mp inclusiv ..................................................... 9 puncte
    d) mai mică de 8 mp ...................................................................... 10 puncte

    NOTĂ:
    În cazul celor toleraţi în spaţiu, toată suprafaţa locativă a imobilului se împarte la numărul total al locatarilor, în care sunt incluşi şi cei care nu fac parte din familia solicitantului de locuinţă, dar care locuiesc în acelaşi imobil. În cazul spaţiilor locative închiriate, suprafaţa locativă deţinută conform contractului de închiriere se împarte numai la numărul membrilor familiei solicitantului de locuinţă. La stabilirea numărului de membri ai familiei solicitantului de locuinţă se va avea în vedere componenţa familiei definită la lit. A pct. 2.


    2. Starea civilă actuală
    2.1. Starea civilă:
    a) căsătorit ................................................................................. 10 puncte
    b) necăsătorit .............................................................................. 8 puncte

    2.2. Nr. de persoane în întreţinere:
    a) copii
    - 1 copil ..................................................................................... 2 puncte
    – 2 copii ..................................................................................... 3 puncte
    – 3 copii ..................................................................................... 4 puncte
    – 4 copii ..................................................................................... 5 puncte
    – > 4 copii .................................................................................. 5 puncte + 1 punct pentru fiecare copil

    b) alte persoane, indiferent de numărul acestora ................................. 2 puncte


    3. Starea de sănătate actuală
    Boala de care suferă solicitantul sau un alt membru al familiei ori aflat în întreţinere necesită, potrivit legii, însoţitor sau o cameră în plus .............. 2 puncte

    4. Vechimea cererii solicitantului
    4.1. până la 1 an ............................................................................. 1 punct
    4.2. între 1 şi 2 ani ......................................................................... 3 puncte
    4.3. între 2 şi 3 ani .......................................................................... 6 puncte
    4.4. între 3 şi 4 ani .......................................................................... 9 puncte
    4.5. pentru fiecare an peste 4 ani ...................................................... 4 puncte

    5. Nivelul de studii şi/sau pregătire profesională
    5.1. fără studii şi fără pregătire profesională ......................................... 5 puncte
    5.2. cu şcoală generală, fără pregătire profesională şi/sau cu specializare la locul de muncă .................................. 8 puncte
    5.3. cu studii medii, fără pregătire profesională şi/sau cu specializare la locul de muncă ...................................... 10 puncte
    5.4. cu pregătire profesională, prin studii medii sau profesionale de specialitate şi/sau prin studii superioare de scurtă durată ................ 13 puncte
    5.5. cu studii superioare .................................................................... 15 puncte
    NOTE:
    Se va puncta ultimul nivel de studii încheiat şi atestat conform legii.


    6. Situaţii locative sau sociale deosebite
    6.1. tineri proveniţi din case de ocrotire socială şi care au împlinit 18 ani ....... 15 puncte
    6.2. tineri care au adoptat sau adoptă copii ......................................... 10 puncte
    6.3. tineri evacuaţi din case naţionalizate ............................................. 5 puncte

    7. Venitul mediu net lunar/membru de familie
    7.1. mai mic decât salariul minim pe economie ...................................... 15 puncte
    7.2. între salariul minim pe economie şi salariul mediu net pe economie ....... 10 puncte
    NOTE:
    - Criteriile de ierarhizare stabilite prin punctaj se aplică numai solicitanţilor de locuinţă care au îndeplinit în totalitate criteriile specificate la lit. A.
    – În cazul înregistrării unor punctaje egale, solicitanţii vor fi departajaţi în funcţie de situaţia locativă constatată la data efectivă a repartizării locuinţelor, având prioritate, numai în acest caz, solicitanţii a căror situaţie locativă este sau poate deveni, în mod iminent, gravă. Dacă nici acest criteriu nu este suficient, departajarea se poate face în funcţie de vechimea cererii solicitantului, luându-se în considerare data efectivă a înregistrării cererii (ziua/luna/anul), având prioritate în acest caz solicitantul a cărui cerere are vechime mai mare. În cazul când departajarea nu se poate efectua nici în baza acestor criterii, au prioritate solicitanţii care au punctajul cel mai mare acordat pe baza criteriilor cu caracter de protecţie socială (starea civilă + starea de sănătate actuală).




    C. Criterii specifice**):
    **) Punctul C. „Criterii specifice“ nu se va propune şi adopta pentru locuinţele pentru tineri destinate închirierii.
    În cazul locuinţelor destinate în mod exclusiv tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate se pot propune şi adopta criterii specifice în suplimentarea celor prevăzute de criteriile-cadru, în condiţiile legii.


    ANEXA 3

    (Anexa nr. 16 la normele metodologice)
    EXEMPLU DE CALCUL AL CHIRIEI
    I. Stabilirea ipotezelor pentru calculul chiriei
    1. Valoarea de investiţie a imobilului se comunică de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe prin protocolul de predare-primire a imobilului către autoritatea publică locală. Valoarea de investiţie a locuinţei se determină după stabilirea suprafeţei construite desfăşurate pe locuinţă.
    2. Durata de amortizare
    Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare

┌───────────┬──────────────────┬───────┐
│Cod de │Denumire active │Durata │
│clasificare│fixe │normată│
│ │ │(ani) │
├───────────┼──────────────────┼───────┤
│ │Construcţii de │ │
│1.6 │locuinţe şi │ │
│ │social-culturale │ │
├───────────┼──────────────────┼───────┤
│ │Clădiri de locuit,│ │
│1.6.1 │hoteluri şi │40-60 │
│ │cămine, în afară │ │
│ │de: │ │
├───────────┼──────────────────┼───────┤
│ │- clădiri de │ │
│ │locuinţe sociale, │ │
│ │moteluri şi cămine│ │
│1.6.1.1 │amplasate în │32-48 │
│ │centre │ │
│ │industriale, WC │ │
│ │public │ │
└───────────┴──────────────────┴───────┘




    3. Valoarea cheltuielilor pentru menţinerea stării de folosinţă normală (întreţinere curentă, reparaţii curente, reparaţii capitale) şi de administrare: maximum 1,5% din valoarea de investiţie a construcţiei, din care:
    - cheltuieli menţinere stare de folosinţă normală (întreţinere curentă, reparaţii curente, reparaţii capitale): maximum 1,2% din valoarea de investiţie a construcţiei;
    – cheltuieli de administrare: maximum 0,3% din valoarea de investiţie a construcţiei.

    4. Sunt avute în vedere locuinţe convenabile, care îndeplinesc exigenţele minimale prevăzute de Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    5. Calculul chiriei pentru locuinţele deţinute de tineri se va realiza conform modelului prezentat la pct. II „Calculul chiriei aferente locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii“, respectiv:
    a) pentru tinerii cu vârsta de până la 35 de ani, chiria acoperă cheltuielile pentru menţinerea stării de folosinţă normală şi de administrare, precum şi recuperarea investiţiei în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale;
    b) pentru tinerii care au împlinit vârsta de 35 de ani, chiria acoperă cheltuielile pentru menţinerea stării de folosinţă normală şi de administrare, recuperarea investiţiei în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale, precum şi o cotă de maximum 0,5%, care se constituie venit al administratorilor locuinţelor.
    În conformitate cu art. 8 alin. (8) din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de ierarhizarea localităţilor pe ranguri, stabilită prin Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a - Reţeaua de localităţi, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea chiriei lunare, stabilită conform pct. II, se ponderează cu un coeficient, astfel:

┌───────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┐
│Rangul │0 │I │II │III│IV │V │
│localităţii │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Coeficient │1,0│0,9│0,8│0,7│0,6│0,6│
└───────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘


    unde:
    a) rangul 0 - capitala României, municipiu de importanţă europeană;
    b) rangul I - municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european;
    c) rangul II - municipii de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi;
    d) rangul III - oraşe;
    e) rangul IV - sate reşedinţă de comună;
    f) rangul V - sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor.


    În conformitate cu art. 8 alin. (9) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de veniturile chiriaşului pe membru de familie, valoarea chiriei lunare rezultate după aplicarea coeficienţilor în funcţie de anul recepţiei la terminarea lucrărilor se ponderează astfel:

┌───────────────────────────┬──────────┐
│Venit │Coeficient│
├───────────────────────────┼──────────┤
│Venitul net pe membru de │ │
│familie mai mic sau egal cu│ │
│salariul de bază minim brut│ │
│pe ţară garantat în plată, │ │
│stabilit prin hotărâre a │ │
│Guvernului, în condiţiile │0,80 │
│art. 164 alin. (1) din │ │
│Legea nr. 53/2003 - Codul │ │
│muncii, republicată, cu │ │
│modificările şi │ │
│completările ulterioare │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Venitul net pe membru de │ │
│familie mai mare decât │ │
│salariul de bază minim brut│ │
│pe ţară garantat în plată, │ │
│stabilit prin hotărâre a │ │
│Guvernului, în condiţiile │ │
│art. 164 alin. (1) din │0,90 │
│Legea nr. 53/2003 - Codul │ │
│muncii, republicată, cu │ │
│modificările şi │ │
│completările ulterioare, şi│ │
│care nu depăşeşte cu 100% │ │
│salariul minim brut pe ţară│ │
│garantat în plată │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Venitul net pe membru de │ │
│familie mai mare decât 100%│ │
│salariul de bază minim brut│ │
│pe ţară garantat în plată, │ │
│stabilit prin hotărâre a │ │
│Guvernului, în condiţiile │1,00 │
│art. 164 alin. (1) din │ │
│Legea nr. 53/2003 - Codul │ │
│muncii, republicată, cu │ │
│modificările şi │ │
│completările ulterioare │ │
└───────────────────────────┴──────────┘






    II. Calculul chiriei aferente locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, în conformitate cu art. 8 alin. (10) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
    a) Tinerii cu vârsta de până la 35 de ani

┌───────┬──────┬──────────┬────────────┬─────────────┬──────────┬────────┬──────┬──────────┬─────────┐
│ │ │ │ │Cheltuieli de│ │ │ │ │ │
│Numărul│ │Valoare de│Recuperarea │administrare,│Cotă │Chirie │ │Ponderare │ │
│de │Acd/ap│investiţie│investiţiei │întreţinere, │autorităţi│netă │Chiria│rang │Ponderare│
│camere │(mp) │locuinţă │(amortizare)│reparaţii │publice │anuală │lunară│localităţi│venituri │
│ │ │ │ │curente şi │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │capitale │ │ │ │ │ │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 = 2 : 60 │4 = 2 x 1,50%│5 = 2 x │6 = 3 + │7 = 6/│8 = 7*Rang│9 = │
│ │ │ │ani │ │0,50% │4 + 5 │12 │ │8*Venit │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│1 │58,00 │70.207,00 │1.170,12 │1.053,11 │0,00 │2.223,22│185,27│111,16 │88,93 │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│2 │81,00 │98.047,00 │1.634,12 │1.470,71 │0,00 │3.104,82│258,74│155,24 │124,19 │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│3 │102,00│123.467,00│2.057,78 │1.852,01 │0,00 │3.909,79│325,82│195,49 │156,39 │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│4 │135,00│163.412,00│2.723,53 │2.451,18 │0,00 │5.174,71│431,23│258,74 │206,99 │
└───────┴──────┴──────────┴────────────┴─────────────┴──────────┴────────┴──────┴──────────┴─────────┘



    b) Tinerii cu vârsta de peste 35 de ani

┌───────┬──────┬──────────┬────────────┬─────────────┬──────────┬────────┬──────┬──────────┬─────────┐
│ │ │ │ │Cheltuieli de│ │ │ │ │ │
│Numărul│ │Valoare de│Recuperarea │administrare,│Cotă │Chirie │ │Ponderare │ │
│de │Acd/ap│investiţie│investiţiei │întreţinere, │autorităţi│netă │Chiria│rang │Ponderare│
│camere │(mp) │locuinţă │(amortizare)│reparaţii │publice │anuală │lunară│localităţi│venituri │
│ │ │ │ │curente şi │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │capitale │ │ │ │ │ │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 = 2 : 60 │4 = 2 x 1,50%│5 = 2 x │6 = 3 + │7 = 6/│8 = 7*Rang│9 = │
│ │ │ │ani │ │0,50% │4 + 5 │12 │ │8*Venit │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│1 │58,00 │70.207,00 │1.170,12 │1.053,11 │351,04 │2.574,26│214,52│128,71 │102,97 │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│2 │81,00 │98.047,00 │1.634,12 │1.470,71 │490,24 │3.595,06│299,59│179,75 │143,80 │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│3 │102,00│123.467,00│2.057,78 │1.852,01 │617,34 │4.527,12│377,26│226,36 │181,08 │
├───────┼──────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│4 │135,00│163.412,00│2.723,53 │2.451,18 │817,06 │5.991,77│499,31│299,59 │239,67 │
└───────┴──────┴──────────┴────────────┴─────────────┴──────────┴────────┴──────┴──────────┴─────────┘



    NOTE:
    1. Chiria cuprinsă la coloana 8 reprezintă valoarea maximală determinată conform art. 8 alin. (7) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    2. Pentru coloanele 8 şi 9 s-au luat în calcul situaţiile cele mai defavorabile, stabilite conform prevederilor art. 8 alin. (8) şi (9) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:
    - coeficient ponderare pe rang = 0,6 aplicat la coloana 7;
    – coeficient ponderare pe venit = 0,8 aplicat la coloana 8.

    3. Acd/ap reprezintă aria construită desfăşurată/apartament.
    4. În situaţia în care chiria rezultată este mai mare decât nivelul maxim prevăzut la art. 8 alin. (9^1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, chiria se va diminua în mod corespunzător cu încadrarea în procentele prevăzute de lege.


    III. Calculul chiriei aferente locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (11) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se exemplifică astfel:
    Rata inflaţiei comunicată de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior: 1,5% aplicat la chiria netă calculată pentru anul anterior
    a) Tinerii cu vârsta de până la 35 de ani [Coloanele 1-6 din tabelul de la pct. II lit. a) se menţin.]

┌───────────┬──────┬──────────┬─────────┐
│Chirie netă│Chiria│Ponderare │Ponderare│
│anuală │lunară│rang │venituri │
│actualizată│ │localităţi│ │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│7 = 6 * │8 = 7/│9 = 8 * │10 = 9 * │
│1,5% │12 │Rang │Venit │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│2.256,57 │188,05│112,83 │90,26 │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│3.151,39 │262,62│157,57 │126,06 │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│3.968,44 │330,70│198,42 │158,74 │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│5.252,33 │437,69│262,62 │210,09 │
└───────────┴──────┴──────────┴─────────┘



    b) Tinerii cu vârsta de peste 35 de ani [Coloanele 1-6 din tabelul de la pct. II lit. b) se menţin.]

┌───────────┬──────┬──────────┬─────────┐
│Chirie netă│Chiria│Ponderare │Ponderare│
│anuală │lunară│rang │venituri │
│actualizată│ │localităţi│ │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│7 = 6 * │8 = 7/│9 = 8 * │10 = 9 * │
│1,5% │12 │Rang │Venit │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│2.612,87 │217,74│130,64 │104,51 │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│3.648,98 │304,08│182,45 │145,96 │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│4.595,03 │382,92│229,75 │183,80 │
├───────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│6.081,65 │506,80│304,08 │243,27 │
└───────────┴──────┴──────────┴─────────┘




    NOTE:
    1. Modelele de calcul sunt orientative, administratorii locuinţelor stabilesc suprafeţele construite şi valorile de investiţie pentru fiecare unitate locativă.
    Anual administratorii locuinţelor actualizează chiria cu rata inflaţiei comunicată de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior.

    2. În situaţia în care chiria rezultată este mai mare decât nivelul maxim prevăzut la art. 8 alin. (9^1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, chiria se va diminua în mod corespunzător cu încadrarea în procentele prevăzute de lege.
    3. Determinarea cuantumului sumei reprezentând recuperarea investiţiei se face proporţional din valoarea chiriei. Procentul este dat de raportul dintre valoarea amortizării (recuperarea investiţiei) şi valoarea totală a chiriei.
    De exemplu, pentru o garsonieră (calculele pentru celelalte tipuri de apartamente se fac similar):
    - valoare chirie lunară integrală: 209,58 lei;
    – valoare chirie lunară ponderată (după aplicarea coeficienţilor de ponderare): 63 lei;
    – valoare amortizare lunară: 1.699,28 lei/an: 12 luni = 141,61 lei/lună.

    Pondere amortizare din valoarea chiriei:
    141,61 lei/209,58 lei * 100 = 67,57%.

    În aceste condiţii, pentru o chirie lunară ponderată de 63 lei, UAT trebuie să transmită către ANL:
    63 lei * 67,57% = 42,57 lei.





    ANEXA 4

    (Anexa nr. 23 la normele metodologice)
    EXEMPLU DE CALCUL
    al valorii de vânzare
    I. Elemente de calcul
    1. Valoarea de investiţie a imobilului (V_ii) se comunică de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe prin protocolul de predare-primire a imobilului către autoritatea publică locală.
    2. Autoritatea publică locală stabileşte suprafaţa construită efectivă a fiecărei locuinţe, inclusiv cotele indivize aferente fiecărei locuinţe (S_cdl).
    3. Se determină amortizarea (A), calculată în conformitate cu prevederile art. 14 din Normele metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice, aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3.471/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi virată către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, denumită în continuare A.N.L., conform prevederilor art. 8 alin. (13) din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea A.N.L., republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    4. Valoarea de investiţie a locuinţei (V_il) se calculează ca fiind raportul dintre valoarea de investiţie a imobilului (V_ii) şi suprafaţa construită desfăşurată (S_cdi) a imobilului, multiplicat cu suprafaţa construită a locuinţei (S_cdl).
    V_il = (V_ii/S_cdi) * S_cdl

    5. Se determină valoarea de investiţie (V_ild) diminuată cu contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei (V_ila), calculată în funcţie de durata normată de funcţionare a clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi/sau centrale, şi virată către A.N.L., şi amortizarea (A).
    V_ild = V_il – V_ila – A

    6. Se stabileşte rata inflaţiei (Ri)*, comunicată de Institutul Naţional de Statistică, pentru perioada cuprinsă între data punerii în funcţiune şi data vânzării locuinţei, în baza indicelui anual al preţurilor de consum, total, disponibil la adresa web: http://statistici.insse.ro/shop/?page=ipc1&lang=ro.
    NOTĂ:
    În sensul normelor metodologice, în cuprinsul sintagmei „rata inflaţiei (Ri), comunicată de Institutul Naţional de Statistică, pentru perioada cuprinsă între data punerii în funcţiune şi data vânzării locuinţei“, „data vânzării locuinţei“ este considerată data depunerii cererii de achiziţionare a locuinţei, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.


    7. Se actualizează valoarea de investiţie cu rata inflaţiei.
    V_1 = V_ild x Ri/100

    8. Valoarea rezultată la pct. 7, V_1, se ponderează cu coeficientul (Cp) prevăzut la art. 10 alin. (2) lit. d^1) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    V_2 = V_1 x Cp

    9. La valoarea de vânzare calculată pentru fiecare locuinţă se adaugă un comision (C) de până la 1% din valoarea de vânzare calculată a locuinţei, prevăzut la art. 10 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    C = 1% x V _2

    10. Valoarea finală de vânzare a locuinţei se calculează:
    V _vl = V_2 + C


    II. Exemplu de calcul al valorii de vânzare a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, în conformitate cu art. 10 alin. (2) din Legea nr. 152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

┌────┬────────────────────┬────────────┐
│ │ │Valoare │
│Nr. │Descriere │(lei, │
│crt.│ │inclusiv │
│ │ │TVA) │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│1 │Dată recepţie imobil│mai 2005 │
│ │(lună, an) │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Valoare de │ │
│2 │investiţie imobil │1.935.000,00│
│ │(V_ii) │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Suprafaţa construită│ │
│3 │desfăşurată imobil │1.350,00 │
│ │(S_cdi) (mp) │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Suprafaţa construită│ │
│ │desfăşurată (mp) │ │
│ │locuinţă - se │ │
│4 │determină de către │84,38 │
│ │UAT în baza │ │
│ │măsurătorilor │ │
│ │cadastrale (S_cdl) │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Amortizarea (A), │ │
│ │calculată în │ │
│ │conformitate cu │ │
│ │prevederile art. 14 │ │
│ │din Normele │ │
│ │metodologice privind│ │
│ │reevaluarea şi │ │
│ │amortizarea │ │
│ │activelor fixe │ │
│ │corporale aflate în │ │
│5 │patrimoniul │19.500,00 │
│ │instituţiilor │ │
│ │publice, aprobate │ │
│ │prin Ordinul │ │
│ │ministrului │ │
│ │economiei şi │ │
│ │finanţelor nr. 3.471│ │
│ │/2008, cu │ │
│ │modificările şi │ │
│ │completările │ │
│ │ulterioare, şi │ │
│ │virată către ANL │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Valoare de │ │
│6 │investiţie locuinţă │120.944,67 │
│ │V_il = (V_ii/S_cdi)*│ │
│ │S_cdl │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Valoare de │ │
│ │investiţie locuinţă │ │
│ │diminuată cu │ │
│7 │amortizarea virată │101.444,67 │
│ │la ANL │ │
│ │V_ild = V_il – V_ila│ │
│ │– A │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Rata inflaţiei │ │
│ │(comunicată de │ │
│ │Institutul Naţional │ │
│ │de Statistică, │ │
│ │pentru perioada │ │
│ │cuprinsă între data │ │
│8 │punerii în funcţiune│179,82 │
│ │şi data vânzării │ │
│ │locuinţei, în baza │ │
│ │indicelui anual al │ │
│ │preţurilor de │ │
│ │consum, total) - │ │
│ │ipoteza calcul: │ │
│ │iunie 2021 │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Valoare de │ │
│ │investiţie │ │
│9 │actualizată cu rata │182.417,81 │
│ │inflaţiei │ │
│ │V_1 = V_ild x Ri/100│ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Valoare de │ │
│ │investiţie ponderată│ │
│ │cu coeficientul Cp │ │
│ │prevăzut la art. 10 │ │
│ │alin. (2) lit. d^1) │ │
│10 │din Legea nr. 152/ │182.417,81 │
│ │1998, republicată, │ │
│ │cu modificările şi │ │
│ │completările │ │
│ │ulterioare │ │
│ │V_2 = V_1 x Cp │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Comision (C) de până│ │
│ │la 1% din valoarea │ │
│ │de vânzare calculată│ │
│ │a locuinţei, │ │
│ │prevăzut la art. 10 │ │
│11 │alin. (2) lit. d) │1.824,18 │
│ │din Legea nr. 152/ │ │
│ │1998, republicată, │ │
│ │cu modificările şi │ │
│ │completările │ │
│ │ulterioare │ │
│ │C = V_2 x 1% │ │
├────┼────────────────────┼────────────┤
│ │Valoare finală │ │
│12 │vânzare locuinţă │184.241,99 │
│ │V_vl = V_2 + C │ │
└────┴────────────────────┴────────────┘



    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016