Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.078 din 4 octombrie 2021  privind condiţiile de acordare a despăgubirilor privind viaţa, sănătatea  şi bunurile poliţiştilor de penitenciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.078 din 4 octombrie 2021 privind condiţiile de acordare a despăgubirilor privind viaţa, sănătatea şi bunurile poliţiştilor de penitenciare

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1033 din 29 octombrie 2021
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 104 lit. m), precum şi al art. 114 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    (1) Despăgubirile prevăzute la art. 104 lit. m) şi art. 114 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă, în condiţiile prezentei hotărâri, din bugetul instituţiei angajatoare.
    (2) Despăgubirile prevăzute la alin. (1) constau în acordarea unei sume de bani pentru poliţiştii de penitenciare sau, în cazul decesului, pentru familiile acestora, în situaţia în care viaţa, sănătatea ori bunurile poliţistului de penitenciare, ale soţului/soţiei şi ale copiilor aflaţi în întreţinerea sa sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu ale acestuia sau, în legătură cu acestea.
    (3) Poliţiştii de penitenciare au dreptul la despăgubiri şi în situaţia în care au suferit, din culpa instituţiei, un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.
    (4) Despăgubirile se acordă dacă faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de voinţa poliţistului de penitenciare, iar acesta nu a acţionat printr-o încălcare a normelor legale, regulilor de conduită ori de securitate a muncii de la locul de desfăşurare a activităţii.

    ART. 2
    În sensul prezentei hotărâri, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) poliţist de penitenciare - funcţionar public cu statut special căruia i se aplică prevederile Legii nr. 145/2019, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) atribuţii de serviciu - atribuţii stabilite în sarcina fiecărui poliţist de penitenciare, prevăzute în fişa postului, precum şi orice alte atribuţii care derivă din statutul profesional, din legislaţia execuţional penală sau din normele legale specifice, corespunzătoare domeniului în care îşi desfăşoară activitatea;
    c) poliţist de penitenciare vătămat - poliţistul de penitenciare supus în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, independent de voinţa lui, efectelor unor cauze vătămătoare, în urma cărora îi este afectată integritatea anatomică şi/sau funcţională a organismului;
    d) poliţist de penitenciare invalid - poliţistul de penitenciare care şi-a pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi care a fost încadrat într-un grad de invaliditate de către comisiile de expertiză medico-militare, ca urmare a rănirii în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu;
    e) poliţist de penitenciare decedat - poliţistul de penitenciare care şi-a pierdut viaţa în urma unui eveniment, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu;
    f) bunuri - bunurile mobile şi imobile, aflate în proprietatea, posesia sau folosinţa poliţistului de penitenciare, a soţului/soţiei şi a copiilor aflaţi în întreţinere;
    g) familia poliţistului de penitenciare - soţul sau soţia acestuia, precum şi copiii aflaţi în întreţinere;
    h) copii aflaţi în întreţinerea poliţistului de penitenciare - copiii în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani; copiii încadraţi în grade de invaliditate, pe toată durata invalidităţii, dacă nu realizează venituri şi se află în îngrijirea familiei;
    i) vătămare - cauză în urma căreia este afectată integritatea anatomică şi/sau funcţională a organismului poliţistului de penitenciare, al soţului/soţiei sau al copiilor aflaţi în întreţinerea sa.


    ART. 3
    (1) Unităţile din sistemul administraţiei penitenciare acordă despăgubiri în cazuri individuale poliţiştilor de penitenciare sau, după caz, membrilor de familie ai acestora, în cazul producerii următoarelor evenimente:
    a) vătămare;
    b) invaliditate;
    c) deces;
    d) cauzarea de prejudicii bunurilor.

    (2) În cazul în care din aceeaşi împrejurare au rezultat concomitent sau succesiv două sau mai multe dintre evenimentele prevăzute la alin. (1) se acordă despăgubiri pentru fiecare prejudiciu în parte.
    (3) Despăgubirile pentru evenimentele prevăzute la alin. (1) se acordă indiferent de momentul la care poliţistul de penitenciare şi-a exercitat atribuţiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru.

    ART. 4
    (1) Despăgubirile acordate în situaţia producerii evenimentului prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. a) acoperă toate cheltuielile legate de:
    a) asistenţă medicală profilactică, curativă şi recuperatorie efectuată în unităţi sanitare publice din ţară;
    b) cazare şi masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică din ţară în care se acordă asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie;
    c) medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive din ţară sau străinătate;
    d) transport dus-întors până la/de la unitatea sanitară publică din ţară în care se acordă asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie, atât pentru cel vătămat, cât şi pentru un însoţitor al acestuia.

    (2) Despăgubirile acordate în situaţia vătămării poliţistului de penitenciare în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea acoperă diferenţa dintre sumele plătite de poliţistul de penitenciare şi sumele decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi/sau de la bugetul statului, după caz.
    (3) Despăgubirile prevăzute la alin. (2) se acordă pe baza cererii formulate de poliţistul de penitenciare sau de către familia acestuia în situaţia în care starea de sănătate nu permite deplasarea poliţistului de penitenciare, la care se anexează:
    a) documente eliberate de unitatea medicală în care poliţistul de penitenciare a beneficiat de tratament medical, din care să rezulte contravaloarea fiecărui serviciu medical, a achiziţionării de medicamente, materiale sanitare, proteze sau orteze, precum şi contribuţia personală suportată de beneficiar;
    b) documente de constatare a evenimentului, întocmite de organele abilitate, potrivit legii;
    c) înscrisuri care permit stabilirea legăturii dintre îndeplinirea serviciului public în calitate de poliţist de penitenciare şi faptul prejudiciabil, după caz.

    (4) Asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie în situaţia vătămării se efectuează în unităţi sanitare publice din ţară.
    (5) În situaţia în care asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie nu poate fi efectuată în unităţi sanitare publice din ţară, aceasta urmează să se facă în unităţi sanitare din străinătate, în baza unui referat de evaluare a stării de sănătate întocmit de către comisia de expertiză medico-militară de pe lângă spitalul la care este arondată unitatea din care face parte poliţistul de penitenciare.

    ART. 5
    (1) Pentru invaliditatea survenită în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, poliţistului de penitenciare i se acordă despăgubiri după cum urmează:
    a) pentru invaliditate de gradul I - 10.000 euro;
    b) pentru invaliditate de gradul al II-lea - 8.000 euro;
    c) pentru invaliditate de gradul al III-lea - 6.000 euro.

    (2) Acordarea despăgubirilor prevăzute la alin. (1) se face în baza unei cereri formulate de poliţistul de penitenciare sau de către familia acestuia în situaţia în care starea de sănătate nu permite deplasarea poliţistului de penitenciare, care se depune la unitatea unde acesta este încadrat, la care se anexează:
    a) copia conformă cu originalul a deciziei medicale emise de comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale prin care s-a stabilit încadrarea poliţistului de penitenciare într-un grad de invaliditate;
    b) documente de constatare a evenimentului, întocmite de organele abilitate potrivit legii;
    c) înscrisuri care permit stabilirea legăturii dintre îndeplinirea serviciului public în calitate de poliţist de penitenciare şi faptul prejudiciabil, după caz.

    (3) Stabilirea încadrării în grad de invaliditate se realizează de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.

    ART. 6
    (1) În situaţia decesului poliţistului de penitenciare în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se acordă despăgubiri în cuantum de 20.000 euro, care se plătesc familiei poliţistului de penitenciare decedat.
    (2) Acordarea despăgubirii prevăzute la alin. (1) se face pe baza unei cereri care se depune de către moştenitorii poliţistului de penitenciare la unitatea unde a fost încadrat acesta, la care se anexează următoarele documente, în copie conformă cu originalul:
    a) actul de identitate al persoanei/persoanelor îndreptăţite la acordarea despăgubirii;
    b) certificatul de deces al poliţistului de penitenciare;
    c) după caz, certificatul de moştenitor, certificatul de căsătorie, certificatul de naştere al copiilor poliţistului de penitenciare;
    d) documente de constatare a evenimentului, întocmite de organele abilitate, potrivit legii;
    e) înscrisuri care permit stabilirea legăturii dintre îndeplinirea serviciului public în calitate de poliţist de penitenciare şi faptul prejudiciabil, după caz.

    (3) Dacă persoana îndreptăţită la acordarea despăgubirii este lipsită de capacitatea de exerciţiu sau are capacitatea de exerciţiu restrânsă, cererea se formulează de reprezentantul legal al acesteia sau, după caz, de persoana în cauză, cu acordul reprezentantului legal.

    ART. 7
    (1) Despăgubirea acordată în situaţia în care bunurile poliţistului de penitenciare sunt avariate ori distruse în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea acoperă suma necesară pentru aducerea bunului în starea iniţială sau, în cazul imposibilităţii, pentru înlocuirea acestuia, fără a putea depăşi valoarea de piaţă a bunului respectiv la momentul avarierii sau distrugerii.
    (2) Valoarea de piaţă a bunului se stabileşte în raport cu starea în care acesta se afla la momentul avarierii sau distrugerii.
    (3) Valoarea de piaţă a bunului şi valoarea prejudiciului cauzat acestuia se stabilesc în baza unui dosar de evaluare întocmit de un evaluator autorizat.
    (4) Despăgubirea prevăzută la alin. (1) nu se acordă în cazul în care prejudiciul este acoperit în totalitate ca urmare a existenţei unei asigurări; dacă prejudiciul este acoperit parţial, ca urmare a existenţei unei asigurări, despăgubirea constă în diferenţa dintre suma necesară pentru aducerea bunului la starea de la momentul avarierii sau, în cazul distrugerii, pentru înlocuirea acestuia şi suma acordată cu titlu de despăgubire de către asigurător, fără a putea depăşi valoarea de piaţă a bunului respectiv, stabilită potrivit alin. (2).
    (5) Pentru bunurile aflate în proprietatea poliţistului de penitenciare, care nu pot fi evaluate de experţi autorizaţi conform competenţelor acestora, despăgubirea pentru cheltuielile ocazionate de aducerea în starea iniţială a acestora se acordă pe baza devizului de reparaţii şi a facturii emise de o unitate specializată, fără a putea depăşi preţul de achiziţie a unui bun similar existent pe piaţă la momentul producerii prejudiciului; în situaţia distrugerii totale a bunurilor aflate în proprietatea poliţistului de penitenciare, acesta beneficiază de o despăgubire echivalentă cu preţul de achiziţie a unui bun similar existent pe piaţă la momentul producerii prejudiciului.

    ART. 8
    Despăgubirea prevăzută la art. 7 se acordă în baza unei cereri formulate de poliţistul de penitenciare, atât în nume propriu, cât şi pentru soţul sau soţia şi copiii aflaţi în întreţinere, la care se anexează:
    a) documente de constatare a evenimentului care a condus la avarierea ori distrugerea bunului;
    b) documente de evaluare a prejudiciului;
    c) declaraţia pe propria răspundere din care să reiasă faptul că prejudiciul nu a fost acoperit în totalitate ca urmare a existenţei unei asigurări ori, în cazul acoperirii parţiale a prejudiciului, documentele din care să rezulte cuantumul indemnizaţiei acordate de asigurător;
    d) documente din care să rezulte cuantumul cheltuielilor ocazionate de stabilirea valorii de piaţă a bunului pentru care se solicită despăgubirea;
    e) înscrisuri care permit stabilirea legăturii dintre îndeplinirea serviciului public în calitate de poliţist de penitenciare şi faptul prejudiciabil, după caz;
    f) poliţa de asigurare şi documentul care atestă plata acesteia.


    ART. 9
    (1) Poliţiştii de penitenciare care în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu suferă un prejudiciu material cauzat din culpa instituţiei au dreptul la despăgubiri.
    (2) Despăgubirea se acordă într-un cuantum care să acopere integral prejudiciul material produs şi dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
    a) există un prejudiciu material suferit de poliţistul de penitenciare;
    b) prejudiciul material este cauzat din culpa instituţiei;
    c) prejudiciul material este produs în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu de către poliţistul de penitenciare.

    (3) Despăgubirea se acordă în baza unei cereri formulate de poliţistul de penitenciare, adresată instituţiei din vina căreia s-a produs prejudiciul material, la care se anexează:
    a) documente din care să reiasă culpa instituţiei din vina căreia s-a produs prejudiciul material;
    b) documente de constatare a prejudiciului material şi a cuantumului acestuia;
    c) înscrisuri care permit stabilirea legăturii dintre îndeplinirea serviciului public în calitate de poliţist de penitenciare şi prejudiciul material produs, după caz.


    ART. 10
    Constatarea evenimentului care dă dreptul la despăgubiri se face de instituţiile competente, potrivit legii.

    ART. 11
    (1) În vederea verificării îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea despăgubirii, la nivelul instituţiei se constituie, prin act administrativ al conducătorului instituţiei, o comisie care este formată dintr-un lucrător nominalizat de conducătorul unităţii, de regulă din sectorul unde îşi desfăşoară activitatea solicitantul despăgubirii, un lucrător din sectorul economic şi unul din sectorul medical.
    (2) Comisia verifică, la solicitarea persoanei interesate, pe baza documentelor justificative şi a actelor de constatare întocmite de organele competente, îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea despăgubirilor prevăzute în prezenta hotărâre; în vederea clarificării tuturor aspectelor relevante pentru soluţionarea cererilor, comisia poate audia poliţistul de penitenciare sau, după caz, membrii familiei acestuia şi poate solicita documente în completare; plata despăgubirilor se efectuează doar după confirmarea de către organele competente a faptului că producerea prejudiciului are legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.
    (3) Cererile pentru acordarea despăgubirilor se soluţionează de comisie în termen de 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării.
    (4) În cazul în care constată îndeplinirea condiţiilor legale, comisia prezintă conducătorului instituţiei un raport motivat, prin care propune acordarea despăgubirii, stabilindu-se şi cuantumul acesteia.
    (5) În baza raportului comisiei, conducătorul unităţii emite un act administrativ de admitere a cererii şi de achitare a sumei menţionate în raport; dispoziţia se comunică solicitantului şi compartimentului financiar-contabil, în vederea achitării drepturilor cuvenite.
    (6) Dacă în urma analizării cererii şi a documentelor justificative comisia constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru acordarea despăgubirii, aceasta propune conducătorului instituţiei, prin raport motivat, respingerea cererii; după aprobarea propunerii de respingere, cererea se restituie solicitantului împreună cu documentele justificative, prezentându-i acestuia, în scris, motivele care au stat la baza deciziei luate.
    (7) Dacă după respingerea cererii de acordare a despăgubirilor apar noi înscrisuri oficiale, întocmite de organele abilitate potrivit legii, care pot conduce la acordarea despăgubirilor, poliţistul de penitenciare sau, după caz, familia acestuia poate face o nouă cerere de acordare a despăgubirilor, în termenul de prescripţie prevăzut de lege.

    ART. 12
    (1) Despăgubirile acordate în baza prezentei hotărâri constituie forme de sprijin cu destinaţie specială şi nu afectează dreptul legal la pensia de invaliditate, alte drepturi, indemnizaţii sau despăgubiri prevăzute de lege.
    (2) Sumele reprezentând despăgubirile acordate, stabilite în moneda euro de către instituţiile prevăzute la art. 10, se convertesc în moneda lei la cursul comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data efectuării plăţii.

    ART. 13
    Persoanele îndreptăţite la acordarea despăgubirilor prevăzute de prezenta hotărâre, nemulţumite de modul de soluţionare a cererilor formulate, se pot adresa instanţei de contencios administrativ.

    ART. 14
    (1) Prevederile prezentei hotărâri se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care sunt afectate viaţa, sănătatea ori bunurile soţului/soţiei şi ale copiilor aflaţi în întreţinerea poliţistului de penitenciare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale acestuia.
    (2) Despăgubirea se acordă poliţistului de penitenciare pe baza cererii formulate de acesta.
    (3) În cazul minorilor se fac următoarele asimilări:
    a) încadrarea în categoria de handicap grav cu încadrarea în gradul I de invaliditate;
    b) încadrarea în categoria de handicap accentuat cu încadrarea în gradul II de invaliditate;
    c) încadrarea în categoria de handicap mediu sau uşor cu încadrarea în gradul III de invaliditate.


    ART. 15
    (1) Anterior efectuării plăţii, beneficiarul despăgubirii semnează un angajament prin care se obligă să restituie sumele încasate cu titlu de despăgubire în situaţia în care se constată că producerea prejudiciului nu are legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale poliţistului de penitenciare.
    (2) Efectuarea plăţii despăgubirilor se face prin transfer întrun cont bancar indicat de poliţistul de penitenciare sau de persoana din familia poliţistului de penitenciare decedat ori de reprezentantul legal al acestora, situaţie în care cheltuielile aferente comisioanelor bancare sunt suportate de solicitant.

    ART. 16
    În cazul în care după efectuarea plăţii despăgubirilor se constată de către organele competente că producerea prejudiciilor nu are legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale poliţistului de penitenciare, acesta ori, după caz, membrii de familie care au beneficiat de despăgubire sunt obligaţi să restituie sumele încasate.

    ART. 17
    Pentru toate sumele de bani plătite ca despăgubiri în temeiul prezentei hotărâri, instituţiile angajatoare iniţiază demersuri prelitigioase şi litigioase pentru recuperarea sumelor plătite de la persoanele care se fac vinovate de producerea prejudiciilor.

    ART. 18
    Prevederile prezentei hotărâri se aplică şi poliţiştilor de penitenciare din Ministerul Justiţiei.



                    PRIM-MINISTRU
                    FLORIN-VASILE CÎŢU
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul justiţiei, interimar,
                    George Bogdan Ilea,
                    secretar de stat
                    Ministrul finanţelor,
                    Dan Vîlceanu

    Bucureşti, 4 octombrie 2021.
    Nr. 1.078.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016