Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.075 din 31 august 2022  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.075 din 31 august 2022 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 874 din 6 septembrie 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. V din Legea nr. 136/2022 pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 şi pentru modificarea art. III alin. (1), (1^1) şi (3) din Legea nr. 269/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 109 din 6 februarie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 81, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 30 de zile de la data încheierii sezonului de irigaţii, astfel cum este definit la anexa nr. 1 din lege, se stabileşte cota de până la 50% pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii, în funcţie de valoarea maximă a plafonului prevăzut la alin. (4) alocat pentru anul în curs, în baza propunerilor transmise de către Agenţie."

    2. La articolul 81, alineatul (6) se abrogă.
    3. După articolul 81 se introduce un nou articol, art. 81^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 81^1
    (1) Cheltuielile, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării sistemelor de irigaţii locale, independente de infrastructura de îmbunătăţiri funciare aparţinând domeniului public sau privat al statului sau sistemelor amplasate în afara unui teritoriu distinct hidraulic pentru care se asigură apă pentru irigaţii prin unul sau mai multe puncte de livrare a apei prin intermediul infrastructurii de îmbunătăţiri funciare aparţinând domeniului public sau privat al statului, se suportă din bugetul Agenţiei, în limita sumelor alocate cu această destinaţie din bugetul ministerului, în condiţiile prevăzute la art. 81 alin. (4) şi (5).
    (2) Procedura privind decontarea cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării sistemelor prevăzute la alin. (1) este stabilită în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice."

    4. Articolul 93 se modificăşi va avea următorul cuprins:
    "ART. 93
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice."

    5. După anexa nr. 3 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 4, având cuprinsul prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.


    ART. II
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 81 alin. (5) şi ale art. 81^1 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, în anul 2022 decontarea cotei aferente cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii se realizează astfel:
    a) până la data de 30 septembrie 2022, pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigaţii în perioada de până la 30 iunie 2022, care se suportă din bugetul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în limita sumelor alocate cu această destinaţie din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
    b) până la data de 15 decembrie 2022, pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigaţii realizat în perioada 1 iulie-30 octombrie 2022, care se suportă din bugetul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în limita sumelor alocate cu această destinaţie din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    (2) Pentru decontarea cotei aferente cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), se procedează potrivit prevederilor alin. (3)-(6).
    (3) În termen de zece zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, beneficiarii transmit către filialele teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare facturile pentru contravaloarea consumului de energie electrică pentru irigaţii până la data de 30 iunie 2022, însoţite de următoarele documente:
    a) declaraţia pe propria răspundere prin care confirmă faptul că sumele care se vor solicita spre decontare reprezintă cheltuieli aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării acestor sisteme, la aplicarea primei udări;
    b) comanda de apă înregistrată la filialele teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, după caz;
    c) proces-verbal pentru stabilirea cantităţii de energie electrică consumată pentru irigaţii pentru fiecare loc de consum/punct de livrare pentru care a fost emisă factura, încheiat între beneficiari şi reprezentanţii filialelor teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

    (4) În două zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (3), Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare transmite situaţia centralizată a cheltuielilor cu energia electrică pentru irigaţii cu propunerea privind valoarea cotei procentuale la direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în vederea emiterii ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale pentru stabilirea cotei aferente cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii, în limita sumei alocate cu această destinaţie din bugetul ministerului.
    (5) În 5 zile de la aprobarea ordinului prevăzut la alin. (4), beneficiarii transmit documentele justificative privind sumele facturate/refacturate potrivit cotei stabilite.
    (6) În 15 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (4), Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare transmite centralizatorul general către Direcţia generală buget, finanţe şi fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în vederea deschiderii creditelor bugetare necesare efectuării plăţilor către beneficiari.
    (7) Pentru decontarea cotei aferente cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), se procedează potrivit prevederilor alin. (8)-(11).
    (8) Până la data de 20 noiembrie 2022, beneficiarii transmit către filialele teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare facturile pentru contravaloarea consumului de energie electrică pentru irigaţii până la data de 30 octombrie 2022, însoţite de următoarele documente:
    a) declaraţia pe propria răspundere prin care confirmă faptul că sumele care se vor solicita spre decontare reprezintă cheltuieli aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării acestor sisteme, la aplicarea primei udări;
    b) comanda de apă înregistrată la filialele teritoriale ale Agenţiei, după caz;
    c) proces-verbal pentru stabilirea cantităţii de energie electrică consumată pentru irigaţii pentru fiecare loc de consum/punct de livrare pentru care a fost emisă factura, încheiat între beneficiari şi reprezentanţii filialelor teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

    (9) Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare transmite către direcţia de specialitate din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până la data de 25 noiembrie 2022, situaţia centralizată a cheltuielilor cu energia electrică pentru irigaţii, în vederea emiterii ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale pentru stabilirea cotei, în limita sumei alocate cu această destinaţie din bugetul ministerului.
    (10) În 5 zile de la aprobarea ordinului prevăzut la alin. (9), beneficiarii transmit documentele justificative privind sumele facturate/refacturate potrivit cotei stabilite.
    (11) În 7 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (10), Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare transmite centralizatorul general către Direcţia generală buget, finanţe şi fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în vederea deschiderii creditelor bugetare necesare efectuării plăţilor către beneficiari.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 31 august 2022.
    Nr. 1.075.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 4 la normele metodologice)
    PROCEDURĂ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016