Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 10 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ARTICOL UNIC
(1) Se aprobă stema comunei Mânăstirea, judeţul Călăraşi, prevăzută în anexa nr. 1.
(2) Descrierea şi semnificaţiile elementelor însumate ale stemei comunei Mânăstirea, judeţul Călăraşi, sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(3) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎŢU
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
Kelemen Hunor
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
Cseke Attila Zoltán
Bucureşti, 2 octombrie 2021.
Nr. 1.063.
ANEXA 1
*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
STEMA
comunei Mânăstirea, judeţul Călăraşi
(a se vedea imaginea asociată)
ANEXA 2
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Mânăstirea, judeţul Călăraşi
Descrierea stemei
Stema comunei Mânăstirea se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat, de argint şi despicat.
În cartierul 1, în câmp albastru, se află un vas de aur, asemănător cu o strachină, cu trei linii negre, paralele, de aceeaşi lungime şi uşor concave pe mijloc, cu un butan înspre flancul senestru, înzestrat în partea dreaptă superioară cu o toartă sub formă de cap de raţă.
În cartierul 2, în câmp roşu, se află o biserică de argint, redată frontal, cu trei intrări arcuite şi ajurate negru, cele de pe flancuri mai mari şi egale, cu acoperiş în două ape, terminat cu o cruce, înălţat printr-un turn de formă hexagonală, dotat cu o fereastră arcuită şi ajurată negru, având acoperiş în formă de clopot, surmontat de un glob terminat cu o cruce.
În cartierul 3, în câmp roşu, se află un caduceu de aur.
În cartierul 4, în câmp albastru, se află trei spice de grâu de aur, poziţionate în evantai şi încrucişate la mijlocul lor.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificaţiile elementelor însumate
Vasul face trimitere la vasul de ceramică descoperit în aşezarea preistorică de la Sultana-Malu Roşu (cca 4.500-4.000 î. Hr.), sit arheologic important aflat pe teritoriul satului Sultana din comună.
Biserica face referire la denumirea localităţii şi la biserica ce poartă hramul „Sfântul Dumitru şi Sfântul Nestor“, construită în anul 1648 din porunca domnitorului Matei Basarab, declarată monument de arhitectură de importanţă naţională şi monument istoric.
Spicele de grâu semnifică ocupaţia de bază a locuitorilor, agricultura, iar numărul lor indică numărul satelor ce alcătuiesc comuna.
Caduceul face referire la târgul comunal ce are loc în fiecare duminică. Brâul undat evocă hidrografia localităţii, lacul Mostiştea.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: