Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere dispoziţiile art. 1 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/470 al Comisiei din 23 martie 2022 privind acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a cărnii de porc şi stabilirea în avans a valorii ajutorului, prevederile art. 4 alin. (2) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 1.370/2013 al Consiliului din 16 decembrie 2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare şi restituţii în legătură cu organizarea comună a pieţelor produselor agricole, precum şi cele ale art. 17 lit. h) din Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată. Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 (1) Se acordă ajutor financiar operatorilor economici care respectă prevederile Regulamentului delegat (UE) 2016/1.238 al Comisiei din 18 mai 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte intervenţia publică şi ajutoarele pentru depozitarea privată şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1.240 al Comisiei din 18 mai 2016 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte intervenţia publică şi ajutorul pentru depozitarea privată şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (2) şi art. 3 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/470 al Comisiei din 23 martie 2022 privind acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a cărnii de porc şi stabilirea în avans a valorii ajutorului. (2) Ajutorul financiar pentru depozitarea privată a cărnii de porc proaspete sau refrigerate se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022 la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare“, titlul 58 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020“, articolul 58.13 „Fondul European de Garantare Agricolă (F.E.G.A)“. ART. 2 Valoarea totală a ajutorului financiar, prevăzut la art. 1 alin. (1), stabilit în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc proaspete sau refrigerate este în limita sumei de 373.071,660 lei, reprezentând echivalentul în euro al sumei de 75.400 euro, cursul de schimb fiind cel anunţat de Banca Centrală Europeană, potrivit prevederilor Regulamentului delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi şi alte organisme, gestiunea financiară, verificarea şi închiderea conturilor, garanţiile şi utilizarea monedei euro, respectiv 4,9479 lei pentru 1 euro. ART. 3 Ajutorul financiar prevăzut la art. 1 alin. (1) se acordă pentru cererile depuse în perioada stabilită potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/470 al Comisiei din 23 martie 2022, numai pentru cantităţile de carne de porc proaspătă sau refrigerată depozitată după depunerea cererilor menţionate anterior. ART. 4 Cantitatea minimă eligibilă pentru acordarea ajutorului financiar este de 10 tone per cerere pentru produse dezosate şi 15 tone per cerere pentru alte produse. ART. 5 Categoriile de produse eligibile pentru ajutorul financiar prevăzut la art. 1 alin. (1) şi sumele corespunzătoare pentru fiecare perioadă de depozitare, potrivit prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/470 al Comisiei din 23 martie 2022, sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. ART. 6 Cuantumul garanţiei necesare în conformitate cu art. 4 lit. b) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1.238 este egal cu 20% din cuantumurile ajutorului prevăzute în coloanele 3-6 din anexa la prezenta hotărâre. ART. 7 (1) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, este autoritatea competentă pentru acordarea ajutorului financiar prevăzut la art. 1 alin. (1). (2) APIA întocmeşte şi transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale centralizatorul cu beneficiarii şi sumele cuvenite. (3) În baza centralizatorului cu beneficiarii şi sumele cuvenite, transmis de APIA, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale transmite Ministerului Finanţelor cererea de deschidere a creditelor bugetare, însoţită de situaţia centralizatoare cu sumele solicitate pentru ajutorul financiar prevăzut la art. 1 alin. (1). (4) După aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de către Ministerul Finanţelor, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se alimentează contul APIA, care, pe baza cererilor aprobate, virează sumele cuvenite în conturile solicitanţilor, potrivit legislaţiei în vigoare. PRIM-MINISTRU NICOLAE-IONEL CIUCĂ Contrasemnează: Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea Ministrul finanţelor, Adrian Câciu p. Ministrul afacerilor externe, Cornel Feruţă, secretar de stat Bucureşti, 18 august 2022. Nr. 1.031. ANEXA 1 CATEGORIILE DE PRODUSE ELIGIBILE pentru ajutorul financiar prevăzut la art. 1 alin. (1) din hotărâre şi sumele corespunzătoare pentru fiecare perioadă de depozitare
┌─────────┬───────────────┬───────────────────┬───────────────────┬─────────────────────┬────────┐
│ │ │Cuantumul │Cantităţi pentru │ │ │
│ │ │ajutorului pentru o│care se solicită │Valoare totală ajutor│ │
│ │ │perioadă de │ajutor depozitare │(euro) │ │
│Categorii│Produse pentru │depozitare de (euro│privată carne porc │ │Valoare │
│de │care se acordă │/tonă) │(tone) │ │garanţie│
│produse │ajutor ├────┬────┬────┬────┼────┬────┬────┬────┼──────┬────┬────┬────┤(euro) │
│ │ │60 │90 │120 │150 │60 │90 │120 │150 │60 de │90 │120 │150 │ │
│ │ │de │de │de │de │de │de │de │de │zile │de │de │de │ │
│ │ │zile│zile│zile│zile│zile│zile│zile│zile│ │zile│zile│zile│ │
├─────────┼───────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┼────┼────┼────┼────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │15 │
├─────────┼───────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┼────┼────┼────┼────────┤
│ │Semicarcase │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │fără picioarele│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Categoria│anterioare, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │coadă, rinichi,│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0203 │fleică şi şira │270 │286 │301 │317 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│11 10 │spinării^(1) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Carcase întregi│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de animale de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │până la 20 kg │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┼────┼────┼────┼────────┤
│Categoria│Jamboane │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2 │Spete │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0203 │Părţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│12 11 │anterioare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0203 │Spinări, cu sau│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│12 19 │fără ceafă, sau│326 │341 │357 │372 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0203 │numai ceafă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│19 11 │separată, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0203 │spinări cu sau │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│19 13 │fără cotlet^(2)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(3) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┼────┼────┼────┼────────┤
│ │Picioare, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │spete, părţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │anterioare, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Categoria│spinări cu sau │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3 │fără ceafă sau │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0203 │numai ceafă │377 │392 │407 │423 │200 │ │ │ │75.400│ │ │ │15.080 │
│19 55 │separată, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │spinări cu sau │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │fără cotlet, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │dezosate^(2) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(3) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┼────┼────┼────┼────────┤
│Categoria│Piept, întreg │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│4 │sau tăiat │282 │297 │313 │327 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0203 │dreptunghiular │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│19 15 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┼────┼────┼────┼────────┤
│Categoria│Piept, întreg │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│5 │sau tăiat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0203 │dreptunghiular,│348 │361 │375 │389 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│19 55 │fără şorici şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │coaste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┼────┼────┼────┼────────┤
│ │Părţi tranşate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Categoria│din „mijloc“, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│6 │cu sau fără │279 │293 │306 │320 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0203 │şorici sau │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│19 55 │grăsime, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │dezosate^(4) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼──────┼────┼────┼────┼────────┤
│Categoria│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│7 │Slănină cu sau │157 │168 │180 │190 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ex 0209 │fără şorici^(5)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│10 11 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴───────────────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴──────┴────┴────┴────┴────────┘
^(1) Se poate acorda ajutor şi pentru semicarcase prezentate sub formă de bucăţi Wiltshire, adică fără cap, maxilar superior, falcă, picioare, coadă, osânză, rinichi, muşchi file, omoplat, stern, coloana vertebrală, os pelvian şi diafragmă. ^(2) Spinările şi ceafa pot avea sau nu şorici, dar stratul de grăsime de pe acestea nu poate depăşi 25 mm grosime. ^(3) Cantitatea contractată poate conţine orice combinaţie a produselor menţionate. ^(4) Prezentate în acelaşi fel ca produsele încadrate la codul NC 0210 19 20. ^(5) Ţesut adipos proaspăt care se acumulează sub şorici şi aderă la acesta, indiferent de partea de porc de la care provine; dacă este prezentat cu şorici, greutatea ţesutului adipos trebuie să depăşească greutatea şoriciului. ----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.