Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID METODOLOGIC din 26 septembrie 2002  privind etapa de incadrare a proiectului in procedura de evaluare a impactului asupra mediului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID METODOLOGIC din 26 septembrie 2002 privind etapa de incadrare a proiectului in procedura de evaluare a impactului asupra mediului

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 52 din 30 ianuarie 2003
Prezentul ghid metodologic are ca obiect o etapa a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EIM), şi anume aceea prin care autoritatea competenta pentru protecţia mediului stabileşte dacã proiectul unei activitãţi propuse, pentru care s-a solicitat eliberarea acordului de mediu, va fi sau nu supus efectuãrii evaluãrii impactului asupra mediului. Aceasta etapa va fi numita în continuare etapa de încadrare în procedura EIM sau, prescurtat, încadrare.
Prezentul ghid metodologic este structurat astfel:
1. Locul şi rolul etapei de încadrare ca parte componenta a procedurii EIM
2. Aspecte practice ale realizãrii etapei de încadrare
3. Folosirea listei de control
4. Luarea deciziei etapei de încadrare
La întocmirea prezentului ghid metodologic s-a avut în vedere şi ghidul metodologic corespondent, realizat de un grup de experţi, la cererea Comisiei Europene - Direcţia generalã de mediu.
Ghidul metodologic este destinat în principal autoritãţii competente pentru protecţia mediului, dar poate fi folosit şi de:
● membrii colectivului de analiza tehnica (CAT);
● titularii de proiecte, dacã aceştia doresc sa fie pregatiti pentru eventualitatea în care li se va cere efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului sau/şi atunci când pregãtesc dosarul care însoţeşte cererea de acord de mediu;
● elaboratorii studiilor de impact;
● cadre didactice, în procesul de instruire cu privire la procesul EIM.
1. Locul şi rolul etapei de încadrare ca parte componenta a procedurii EIM
Evaluarea impactului asupra mediului este un proces conform cu legislaţia nationala de mediu care prevede ca proiectele activitãţilor cu impact semnificativ asupra mediului, prin natura, mãrimea şi/sau amplasamentul lor, sa fie supuse unui proces de evaluare a acestor efecte înainte de a li se elibera acordul de mediu.
Modalitatea de desfãşurare a acestui proces în România s-a adaptat în timp la prevederile specifice din actele nor mative naţionale. Prin <>Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, se prevedea ca activitãţile pentru care este obligatorie evaluarea impactului asupra mediului pe baza unui studiu de impact erau cele cuprinse în anexa nr. II la lege. Detaliile procedurale erau aprobate prin <>Ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 125/1996 pentru aprobarea Procedurii de reglementare a activitãţilor economice şi sociale cu impact asupra mediului, cu modificãrile ulterioare.
În urma procesului de armonizare a legislaţiei naţionale de mediu cu cea a Uniunii Europene, prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2002 pentru modificarea şi completarea <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 şi prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului şi pentru aprobarea listei proiectelor publice sau private supuse acestei proceduri a fost modificatã o serie de prevederi în legatura cu evaluarea impactului asupra mediului.
Cerinţele privind etapa de încadrare sunt prevãzute în:
- <>art. 3 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 ;
- <>art. 6 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 , care prevede ca activitãţile cuprinse în anexa nr. 1 la hotãrârea menţionatã vor fi supuse în mod obligatoriu unui proces de evaluare a impactului asupra mediului;
- <>art. 6 alin. (3) şi (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 , care prevãd ca pentru activitãţile cuprinse în anexa nr. 2 la hotãrârea menţionatã necesitatea procesului de evaluare a impactului asupra mediului va fi stabilitã astfel:
● prin efectuarea unei analize de la caz la caz;
● pe baza unor valori de prag sau a criteriilor prevãzute în anexa nr. 3 la hotãrârea menţionatã.
Criteriile de selecţie prevãzute în anexa nr. 3 la hotãrârea menţionatã se referã la:
a) Caracteristicile proiectului
Se vor lua în considerare în special urmãtoarele:
- dimensiunea proiectului;
- cumularea cu alte proiecte;
- folosirea resurselor naturale;
- producerea de deşeuri;
- emisiile poluante, inclusiv zgomotul;
- riscul de producere a accidentelor, avându-se în vedere în special substantele şi tehnologiile folosite.
b) Amplasarea proiectului
Trebuie sa se ia în considerare sensibilitatea mediului din arealele geografice afectate de proiect, avându-se în vedere în special urmãtoarele:
- folosinta actuala a terenului;
- bogatia, calitatea şi capacitatea de regenerare a resurselor naturale din arealul respectiv;
- capacitatea de recepţie a mediului natural, acordându-se o atentie specialã urmãtoarelor areale:
- terenurile/zonele umede;
- zonele de coasta;
- zonele muntoase şi pãdurile;
- rezervaţiile naturale şi parcurile*);
- terenurile clasificate şi protejate de legislaţia nationala, în special în ceea ce priveşte conservarea habitatelor naturale şi a florei şi faunei sãlbatice*);
- arealele în care standardele de calitate a mediului au fost deja depasite;
- arealele dens populate;
- peisajele cu importanta istorica, culturalã sau arheologicã deosebita*).
c) Caracteristicile impactului potenţial
La identificarea potentialelor efecte semnificative ale proiectelor trebuie sa se ţinã seama de criteriile menţionate la lit. a) şi b), avându-se în vedere în principal urmãtoarele aspecte:
- extinderea impactului (arealul geografic afectat şi numãrul populaţiei afectate);
- caracterul transfrontiera al impactului, dacã este cazul;
- amploarea şi complexitatea impactului;
- probabilitatea de producere a impactului;
- durata, frecventa şi reversibilitatea impactului.
Etapa de încadrare se realizeazã de cãtre autoritatea competenta pentru protecţia mediului cu sprijinul autoritãţilor din colectivul de analiza tehnica (CAT), respectându-se Procedura de evaluare a impactului asupra mediului şi de emitere a acordului de mediu, aprobatã prin <>Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 860/2002 , şi pe baza indicaţiilor din prezentul ghid metodologic.
2. Aspecte practice ale realizãrii etapei de încadrare
Conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 918/2002 , încadrarea este acea etapa a procesului de evaluare a impactului asupra mediului prin care autoritatea competenta pentru protecţia mediului stabileşte dacã proiectul unei activitãţi propuse, pentru care s-a solicitat eliberarea acordului de mediu, va fi sau nu supus efectuãrii evaluãrii impactului asupra mediului.
Informaţiile pe baza cãrora autoritatea competenta pentru protecţia mediului decide încadrarea proiectului sunt cele furnizate de titularul acestuia în memoriul de prezentare a proiectului.
Informaţiile folosite în etapa de încadrare pe baza cãrora se decide dacã proiectul poate avea efecte semnificative asupra mediului sunt utilizate şi în cea de definire a domeniului evaluãrii.
Încadrarea implica 3 elemente principale:
A. Existenta unor informaţii
Informaţiile necesare deriva din criteriile care trebuie folosite atunci când se face examinarea şi care au fost prezentate anterior.
Lista acestor informaţii este prezentatã în tabelul nr. 1.
În practica este de asteptat ca, în cele mai multe cazuri, titularul proiectului sa nu poatã furniza informaţiile privind caracteristicile impactului potenţial, din cauza lipsei de cunoştinţe de specialitate.
Aici intervine rolul vizitelor în teren, precum şi al discuţiilor care trebuie sa se poarte între autoritatea competenta pentru protecţia mediului, titularul proiectului, membrii CAT şi alte organizaţii, inclusiv reprezentanţi ai publicului. Aceştia pot sa aducã o contribuţie importanta la identificarea oricãror eventuale temeri exprimate pe plan local în legatura cu realizarea proiectului.
-----------
*) Se vor avea în vedere:
● <>Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
● <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sãlbatice, aprobatã prin <>Legea nr. 462/2001 prin care se stabileşte cadrul legislativ necesar dezvoltãrii reţelei Natura 2000 în România.




TABELUL 1

LISTA
informaţiilor necesare în etapa de încadrare
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Date de recunoaştere ale titularului │
│ ● Numele companiei │
│ ● Adresa poştalã │
│ ● Numãrul de telefon, de fax şi adresa de e-mail │
│ ● Numele persoanei de contact: director/manager/administrator şi responsabil │
│ pentru protecta mediului │
│ Caracteristicile proiectului │
│ ● Un rezumat al proiectului │
│ ● Desene reprezentând granitele proiectului inclusiv orice teren solicitat │
│ pentru a fi folosit temporar în timpul construcţiilor (planuri de │
│ situaţie şi amplasamente) │
│ ● Formele fizice ale proiectului (planuri, clãdiri, alte structuri, │
│ materiale de construcţie etc.) atât de detaliat cat e posibil │
│ ● Scurta descriere a principalelor procese tehnologice inclusiv mãrimea, │
│ capacitatea, materie prima, produse │
│ ● Cai noi de acces sau schimbãri ale celor existente. │
│ ● Planul de execuţie cuprinzând faza de construcţie, punerea în funcţiune, │
│ exploatare, refacere şi folosire ulterioara, unde este cazul. │
│ ● Metode folosite în construcţie. │
│ ● Resursele naturale folosite în construcţie şi funcţionare. │
│ ● Justificarea necesitãţii proiectului │
│ ● Relaţia cu alte proiecte existente sau planificate │
│ ● Detalii privind alternativele care au fost luate în considerare │
│ ● Alte activitãţi care pot aparea ca urmare a proiectului (ex. extragerea │
│ de agregate, asigurarea unor noi surse de apa, surse sau linii de │
│ transport a energiei, creşterea numãrului de locuinţe, eliminarea apelor │
│ uzate şi a deşeurilor). │
│ ● Alte autorizaţii cerute şi emise pentru proiect │
│ Localizarea proiectului │
│ ● Harti, fotografii ale amplasamentului care pot oferi informaţii privind │
│ caracteristicile fizice ale mediului, atât naturale cat şi artificiale, │
│ şi alte informaţii privind: │
│ - Folosintele actuale şi planificate ale terenului atât pe amplasament cat │
│ şi pe zone adiacente acestuia; │
│ - Politici de zonare şi de folosire a terenului; │
│ - Arealele sensibile; │
│ - Detalii privind orice varianta de amplasament care a fost luatã în │
│ considerare │
│Caracteristicile impactului potenţial │
│ O scurta descriere a impactului potenţial cu luarea în considerare a │
│ urmãtorilor factori: │
│ ● Impactul asupra populaţiei, sãnãtãţii umane, faunei şi florei, solului, │
│ folosintelor, bunurilor materiale, calitãţii şi regimului cantitativ al │
│ apei, calitãţii aerului, climei, zgomotelor şi vibratiilor, peisajului │
│ şi mediului vizual, patrimoniului istoric şi cultural, şi asupra │
│ interactiunilor dintre aceste elemente Natura impactului (adicã impactul │
│ direct, indirect, secundar, cumulativ, pe termen scurt, mediu şi lung, │
│ permanent şi temporar, pozitiv şi negativ) │
│ ● Extinderea impactului (zona geograficã, numãrul populaţiei/habitatelor/ │
│ speciilor afectate) │
│ ● Magnitudinea şi complexitatea impactului │
│ ● Probabilitatea impactului │
│ ● Durata, frecventa şi reversibilitatea impactului │
│ ● Mãsurile de evitare, reducere sau ameliorare a impactului semnificativ │
│ asupra mediului │
│ ● Natura transfrontiera a impactului │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



B. Identificarea posibilitatii ca proiectul sa aibã efecte asupra mediului
În acest scop se pot folosi listele de control prezentate în continuare. Acestea sunt organizate sub forma de întrebãri care urmãresc ordinea criteriilor de selecţie prezentate anterior.
Este util ca aceste liste sa se completeze în timpul vizitei la amplasament de cãtre autoritatea de mediu competenta, în prezenta titularului proiectului şi, eventual, a organizaţiilor neguvernamentale sau a reprezentanţilor altor instituţii interesate.
C. Estimarea semnificatiei efectelor
Sarcina cea mai importanta dar, probabil, şi cea mai dificila a celor implicaţi în procesul de încadrare a proiectului în categoria celor care necesita efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului este sa stabileascã dacã un efect este sau nu semnificativ. Indicaţii privind unele posibilitãţi practice de abordare a acestor aspecte sunt prezentate în continuare.
3. Folosirea listei de control
Lista de control utilizata în etapa de încadrare este prezentatã în tabelul nr. 3.
3.1. Identificarea posibilitatii ca proiectul sa aibã efecte asupra mediului
Lista de control cuprinde o serie de întrebãri care vor fi luate în considerare pentru a identifica posibilitatea ca proiectul supus analizei sa aibã sau nu efecte semnificative asupra mediului. Lista de control este organizatã în doua pãrţi corespunzand primelor doua criterii de selecţie ale fazei de încadrare prezentate anterior, şi anume:
a) caracteristicile proiectului;
b) amplasarea proiectului.
În ambele pãrţi exista în coloana 1 un numãr de întrebãri principale, fiecare dintre acestea fiind urmatã de alte întrebãri subsidiare. Întrebãrile principale se referã la posibilitatea apariţiei unei acţiuni/efect ca o consecinta a caracteristicilor sau amplasarii proiectului atât în faza de construcţie, cat şi în fazele de funcţionare şi dezafectare.
Cel care foloseşte lista va rãspunde la fiecare intrebare subsidiara cu unul dintre urmãtoarele 4 raspunsuri posibile:
● Da - dacã este posibil sa apara un efect;
● Nu - dacã nu este de asteptat sa apara un efect;
● ? - dacã este incerta posibilitatea sa apara sau nu un efect;
● NC (nu este cazul) - dacã întrebarea nu este relevanta pentru proiectul în cauza.
Rãspunsurile se înscriu în coloana 2.
Pentru cazurile în care s-a rãspuns prin "Da", urmãtorul pas este de a decide dacã este posibil ca efectul respectiv sa fie semnificativ.
3.2. Identificarea posibilitatii ca efectul sa fie semnificativ
Deseori apar dificultãţi atunci când trebuie sa se decidã dacã efectul este semnificativ. Este util ca cel care ia aceasta hotãrâre sa aibã în vedere în ce mãsura efectul respectiv poate avea un rol hotarator asupra deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul respectiv. Pentru fiecare efect la care în coloana 2 s-a rãspuns prin "Da" se vor pune întrebãrile prevãzute în tabelul nr. 2, iar rãspunsul se va înscrie în coloana 3 a listei de control.


TABELUL 2

Întrebãri referitoare la semnificatia efectului
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ● Natura efectului - impactul este deosebit de complex sau este unul │
│ neobisnuit în zona respectiva? │
│ ● Mãrimea sau importanta efectului - cat de mult se va schimba situaţia │
│ existenta? │
│ ● Extinderea geograficã a efectului - pe ce zona se va resimti efectul? │
│ ● Exista posibilitatea unui impact transfrontiera? │
│ ● Câţi oameni sau câţi alţi receptori vor fi afectaţi? │
│ ● Vor fi afectate resurse ori alte caracteristici valoroase sau rare │
│ ale mediului? │
│ ● Exista riscul de depasire a standardelor de mediu? │
│ ● Exista riscul sa fie afectate arii sau zone protejate? │
│ ● Care este probabilitatea de aparitie a impactului? │
│ ● Impactul va fi pe termen scurt, mediu sau lung? │
│ ● Impactul va fi permanent sau temporar? │
│ ● Impactul se va manifesta continuu sau intermitent? Pentru un impact │
│ intermitent care va fi frecventa de manifestare? │
│ ● Impactul va fi ireversibil? │
│ ● Impactul poate fi remediat sau compensat? │
│ ● Titularul de proiect este de acord sa introducã în propunerea de │
│ proiect mãsurile necesare pentru evitarea, reducerea sau compensarea │
│ impactului advers semnificativ? │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Dupã completarea coloanei 3 urmeazã sa se decidã dacã proiectul va fi supus unei evaluãri a impactului asupra mediului.
Nu exista o regula general aplicabilã în acest sens. Teoretic, se poate cere efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului dacã exista un singur rãspuns "Da" în coloana 3. Oricum, cu cat exista mai multe raspunsuri "Da" cu atât este mai justificatã cererea efectuãrii evaluãrii impactului asupra mediului.
Prezenta raspunsurilor de tip "?" în coloanele 2 sau 3 indica faptul ca exista incertitudini cu privire la apariţia sau semnificatia efectului respectiv, caz în care este nevoie sa se ceara evaluarea impactului asupra mediului pentru ca acest proces va conduce la clarificarea incertitudinilor.
4. Luarea deciziei etapei de încadrare
Dupã completarea listei de control autoritatea competenta pentru protecţia mediului ia decizia, în cadrul CAT, privind încadrarea proiectului şi stabileşte obligativitatea efectuãrii evaluãrii impactului asupra mediului, având în vedere motivarea semnificatiei efectului din coloana 3.
Dacã în urma contestarii deciziei etapei de încadrare se constata ca este necesarã modificarea acesteia, se reevalueaza proiectul completandu-se din nou lista de control pe baza noilor date şi se ia o noua decizie a etapei de încadrare motivandu-se schimbarea deciziei iniţiale.
Pentru a asigura obiectivitatea etapei de încadrare, transparenta asupra deciziei luate şi controlul procesului de evaluare a impactului asupra mediului, autoritatea competenta pentru protecţia mediului pãstreazã atât lista de control completatã, cat şi informaţia furnizatã de titularul proiectului şi o pune la dispoziţia CAT, spre analiza, şi publicului, la cerere.



TABELUL 3
LISTA DE CONTROL

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Caracteristicile proiectelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Întrebãri Da/Nu/ Este posibil
?/NC ca efectul
sa fie
semnificativ?
De ce?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Proiectul va implica una din urmãtoarele acţiuni, care vor crea
schimbãri în zona ca rezultat al naturii, mãrimii, formei sau scopului noii
investiţii?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Schimbare permanenta sau temporarã a folosinţei
terenului, modului de acoperire sau topografiei,
inclusiv creşterea gradului de folosire a
terenului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Eliberarea terenului existent de vegetaţie şi
clãdiri?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Noi folosinţe a terenului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Investigaţii preliminare fazei de construcţie
(ex. teste de sol, foraje)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Lucrãri de construcţii?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Lucrãri de demolare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Amplasamente temporare folosite pentru lucrãrile
de construcţii sau locuinţe pentru constructori?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Construcţii supraterane, structuri sau lucrãri de
terasament, inclusiv excavaţii?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Lucrãri subterane inclusiv mine sau tunele?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Lucrãri de îmbunãtãţiri funciare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Dragare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Structuri costiere (ex. diguri maritime)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Structuri marine?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Procese de producţie şi fabricaţie?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Construcţii pentru depozitarea mãrfurilor şi
materialelor?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Instalaţii pentru tratarea sau eliminarea
deşeurilor solide sau a efluentilor lichizi?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Construcţii pentru adãpostirea muncitorilor pe
durate mari de timp?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Intensificarea traficului de orice fel în timpul
etapei de construcţie sau funcţionare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Rute noi sau modificate de drumuri, cai ferate,
aeriene, cai de transport pe apa sau alte
infrastructuri, inclusiv staţii, porturi,
aeroporturi etc.?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Închiderea sau devierea rutelor existente de
transport sau infrastructura conducand la
modificãri de trafic?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Linii de transport electric sau conducte, noi sau
modificate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Indiguire, barare, desecare, regularizare sau alte
schimbãri în hidrologia cursurilor de apa sau a
acviferelor?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Traversari de râuri?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Prelevarea sau transferul apei din subteran sau din
ape de suprafata?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Modificãri de cursuri de apa sau de teren afectand
drenarea sau scurgerea apei?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Transport de persoane sau materiale necesare în
timpul fazelor de construcţie, funcţionare sau
dezafectare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Demontarea sau scoaterea din funcţiune pe perioade
mari de timp, sau lucrãri de restaurare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Activitãţi care continua pe parcursul scoaterii din
funcţiune şi care pot avea un impact asupra
mediului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Aflux permanent sau temporar de populaţie?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Introducerea de specii neautohtone?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Pierderea unor specii native sau a diversitatii
genetice?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Orice alte acţiuni?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Proiectul va folosi una din urmãtoarele resurse naturale, sau
orice alte resurse care sunt neregenerabile sau exista în cantitate mica?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Terenuri, în special terenuri aflate în stare
naturala (virgine) sau terenuri agricole?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Apa?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Minerale?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Agregate/compuşi?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Pãduri şi material lemnos?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Energie, inclusiv electricitate şi combustibili
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Orice alte resurse?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Proiectul presupune folosirea, depozitarea, transportul, manevrarea
sau producerea de substanţe sau materiale care pot fi dãunãtoare sãnãtãţii
populaţiei sau mediului, sau care pot spori temerile ca proiectul ar avea un
risc pentru sãnãtatea populaţiei?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Proiectul implica folosirea de substanţe sau
materiale care sunt riscante sau toxice pentru
sãnãtatea populaţiei sau pentru mediu (flora, fauna,
alimentari cu apa)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Proiectul va modifica incidenta bolilor sau va
afecta vectorii boala (ex. boli generate de insecte
sau de apa contaminata sau poluata)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Proiectul va afecta bunãstarea populaţiei (ex. prin
schimbarea condiţiilor de viata)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Exista grupuri de populaţie vulnerabile în mod
special, care pot fi afectate de proiect (ex.
pacienti spitalizati, bãtrâni)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Orice alte cauze?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Proiectul va produce deşeuri solide în timpul construirii,
functionarii sau încetãrii activitãţii?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Materiale excavate, steril sau deşeuri de mina?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
46. Deşeuri orãşeneşti (menajere şi/sau comerciale)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
47. Deşeuri periculoase sau toxice (inclusiv deşeuri
radioactive)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
48. Alte deşeuri din procese industriale?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49. Surplus de produse?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Namol de canalizare sau din statia de epurare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
51. Deşeuri provenite din construcţii sau demolãri?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
52. Maşini sau echipamente care nu mai sunt utilizate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
53. Soluri sau alte materiale contaminate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
54. Deşeuri din agricultura?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
55. Orice alte deşeuri solide?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Proiectul va avea ca efect emiterea în aer de poluanti sau orice
alte substanţe periculoase, toxice sau nocive?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
56. Emisii de la arderea combustibililor fosili, din surse
stationare sau mobile?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
57. Emisii din procesele de producţie?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
58. Emisii de la manevrarea materialelor, inclusiv
depozitarea sau transportul acestora?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
59. Emisii din activitãţi de construcţie, inclusiv din
instalaţii tehnice şi echipamente aferente?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
60. Praf sau mirosuri din manevrarea materialelor,
inclusiv materiale de construcţie, ape uzate şi
deşeuri?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
61. Emisii de la incinerarea deşeurilor?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
62. Emisii din arderea deşeurilor în aer liber (ex.
resturi de la operaţiunile de tãiere sau din
activitatea de construcţii)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
63. Emisii din orice alte surse?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Proiectul va cauza zgomote şi vibratii sau va avea ca efect
radiaţie luminoasa, termica sau alte forme de radiatii electromagnetice?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
64. Din exploatarea echipamentelor ca de ex. motoare,
instalaţii tehnice de ventilare, concasoare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
65. Din procese industriale sau similare acestora?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
66. Din construcţii sau demolãri?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
67. Din explozii sau folosirea acumulatorilor electrici
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
68. Din traficul generat de lucrãrile de construcţie?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
69. Din sisteme de iluminare sau rãcire?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
70. Din surse de radiatii electromagnetice
(considerând efectele asupra populaţiei sau asupra
eventualelor echipamente sensibile aflate în
apropiere)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
71. Din orice alte surse?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Proiectul va conduce la riscul de contaminare a solului sau apei
prin emisiile de poluanti pe terenuri sau în ape de suprafata, ape subterane,
ape de coasta sau ape marine?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
72. Din manevrarea, depozitarea sau deversarea de
materiale periculoase sau toxice?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
73. De la descãrcarea de ape de canalizare sau a altor
efluenti (indiferent dacã aceştia sunt sau nu epurati)
în ape sau pe sol?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
74. Prin depunerea în ape sau pe sol a poluantilor emisi
în aer?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
75. Exista riscul ca, pe termen lung, poluantii care
provin din aceste surse sa se acumuleze în mediu?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Exista riscul ca, în timpul construirii sau functionarii
proiectului, sa se producã accidente care pot afecta sãnãtatea populaţiei
sau mediul?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
76. Din explozii, deversari, incendii, etc., depozitarea,
manipularea, folosirea sau producerea de substanţe
periculoase sau toxice?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
77. Din evenimente care se situeaza în afarã condiţiilor
normale ale protecţiei mediului (ex. avarierea
sistemelor pentru controlul poluarii)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
78. Proiectul poate fi afectat de dezastre naturale care
conduc la pagube pentru mediu (ex. inundatii,
cutremure, alunecãri de teren etc.)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Proiectul va conduce la schimbãri sociale?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
79. Schimbãri în structura populaţiei: numãr, varsta,
ocupaţie, grupuri sociale, etc.?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
80. Prin strãmutarea populaţiei sau demolarea de
locuinţe, localitãţi sau utilitãţi ale localitãţilor?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
81. Prin migrarea unor locuitori veniti din alte localitãţi
sau prin crearea de localitãţi noi?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
82. Prin suprasolicitarea utilitãţilor sau serviciilor
locale, ca de ex. cele pentru locuire, educaţie,
sãnãtate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
83. Prin crearea de locuri de munca în timpul fazei de
construcţie sau funcţionare sau, invers, prin
reducerea locurilor de munca disponibile cu efecte
asupra somajului şi a economiei?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
84. Orice alte cauze?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Exista alţi factori care pot fi luati în considerare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
85. Ca urmare a proiectului, vor fi imperios necesare
dezvoltãri ulterioare care ar putea avea un impact
semnificativ asupra mediului, ca de ex. mai multe
locuinţe, drumuri noi, unitãţi industriale suport sau
utilitãţi noi, etc.)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
86. Proiectul va conduce la dezvoltarea utilitãţilor
suport, dezvoltarea industriilor auxiliare sau alte
dezvoltãri care ar putea avea un impact asupra
mediului, ex.:
- Infrastructura suport (drumuri, alimentare cu
energie, tratarea deşeurilor sau apei uzate ete)?
- Dezvoltarea locuinţelor?
- Industria extractiva?
- Industria pentru furnizarea materiilor prime?
- Altele?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
87. Proiectul ar putea limita modul de folosire
ulterioara a amplasamentului astfel încât sa existe
un impact semnificativ asupra mediului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
88. Proiectul va constitui un precedent pentru o
dezvoltare viitoare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
89. Proiectul va avea efecte cumulative datoritã
vecinatatii cu alte proiecte existente sau
planificate şi care au efecte similare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
90. Proiectul se referã la sistarea definitiva/
dezafectarea unor activitãţi? În acest caz, poate exista
impact postinchidere?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Rezumatul comentariilor privind caracteristicile proiectului care indica
faptul ca este necesarã efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului şi
elaborarea raportului la studiul de evaluare.
........
.........


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Amplasarea proiectului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Întrebãri Da/Nu/ Este posibil
?/NC ca efectul
sa fie
semnificativ?
De ce?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Proiectul va avea efecte asupra folosinţei existente sau viitoare
a terenului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Folosinta existenta a terenului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Folosinta planificata sau zonarea în vederea
unei folosinţe viitoare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Folosinta terenului invecinat (cea existenta şi
cea propusã?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrebare - Exista probabilitatea ca proiectul sa aibã efecte asupra unor
areale sensibile prin ocuparea totalã sau parţialã a arealului, prin
traversarea acestuia sau prin efectuarea unor lucrãri de acest fel în
interiorul arealului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Areale protejate în scopul conservãrii valorilor
naturale, peisajului, patrimoniului cultural?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Zone umede, cursuri de apa sau alte ape
importante?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Areale care conţin resurse de apa subterana sau
de suprafata, importante pentru alimentarea cu
apa?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Zone de coasta?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Munti?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Pãduri şi terenuri împãdurite?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Areale folosite de specii protejate de flora şi
fauna, inclusiv pentru reproducere, cuibarire,
hrana, adãpostire, hibernare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Areale aflate pe ruta de migratie a pasarilor
(sau altor animale, dacã este cazul)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Areale deja poluate, de ex. acelea în care
standardele de calitatea mediului sunt depasite
sau acelea în care solul sau/şi apele subterane
sunt contaminate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Areale dens populate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Areale cu folosinţe sensibile ex. spitale, şcoli,
lacase de cult?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Areale de inalta calitate peisagistica sau
decorative?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Areale care datoritã topografiei pot fi foarte
vizibile şi care sunt inconjurate de mulţi
receptori?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Areale importante pentru turism şi recreere?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Areale la care publicul are acces larg?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Areale care conţin importante resurse istorice,
culturale şi arheologice?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Areale susceptibile la cutremure, prabusiri/
alunecãri de teren, eroziune sau condiţii
climatice extreme sau adverse, de ex.
inversiuni de temperatura, ceata, vant puternic,
etc., care pot afecta proiectul şi determina
astfel efecte asupra mediului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Areale cu sol de buna calitate sau situate în
zone unde resursa de teren agricol este saraca?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Areale rezistente la procesul de regenerare
naturala sau artificiala?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Rezumat privind caracteristicile amplasamentului proiectului care indica
faptul ca este necesarã efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului şi
elaborarea raportului la studiul de evaluare.
............
............


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016