Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID METODOLOGIC din 26 septembrie 2002  privind etapa de analiza a calitatii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID METODOLOGIC din 26 septembrie 2002 privind etapa de analiza a calitatii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 52 din 30 ianuarie 2003
GHID METODOLOGIC din 26 septembrie 2002
privind etapa de analiza a calitãţii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului
EMITENT: MINISTERUL APELOR ŞI PROTECŢIEI MEDIULUI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 52 din 30 ianuarie 2003

Prezentul ghid metodologic are ca obiect etapa procesului de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) prin care autoritatea competenta pentru protecţia mediului analizeazã informaţiile cu privire la efectele proiectului asupra mediului, furnizate de titular în cadrul raportului la studiul de evaluare.
Aceasta etapa va fi numita în continuare etapa de analiza.
Prezentul ghid metodologic este structurat astfel:
1. Locul şi rolul etapei de analiza ca parte componenta a producerii EIM
2. Aspecte practice ale realizãrii etapei de analiza
3. Folosirea listei de control pentru etapa de analiza a raportului
4. Luarea deciziei etapei de analiza
1. Locul şi rolul etapei de analiza ca parte componenta a procedurii EIM
Dupã evaluarea efectelor asupra mediului prin realizarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului urmeazã etapa de analiza a modului în care au fost tratate problemele cerute în etapa de definire a domeniului.
Etapa de analiza a calitãţii raportului la studiul de evaluare a impactului era prevãzutã în <>Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, la art. 11 lit. f), iar modul sau de desfãşurare este reglementat prin paragraful 4.3.3 din Procedura de reglementare a activitãţilor economice şi sociale cu impact asupra mediului, aprobatã prin <>Ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 125/1996 .
În urma procesului de armonizare a legislaţiei naţionale de mediu cu cea a Uniunii Europene, prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2002 pentru modificarea şi completarea <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 şi prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului şi pentru aprobarea listei proiectelor publice sau private supuse acestei proceduri a fost modificatã o serie de prevederi în legatura cu evaluarea impactului asupra mediului.
Cerinţele privind etapa de analiza sunt conţinute în art. 3 alin. (4) lit. c) şi în <>art. 11 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 , care prevãd ca analiza calitãţii raportului la studiul de evaluare se face de cãtre autoritatea competenta pentru protecţia mediului împreunã cu autoritãţile din colectivul de analiza tehnica (CAT), luându-se decizia de acceptare sau de refacere a raportului şi de emitere/respingere motivatã a acordului de mediu.
Etapa de analiza se realizeazã respectându-se procedura de evaluare a impactului asupra mediului şi de emitere a acordului de mediu, aprobatã prin <>Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 860/2002 , şi pe baza indicaţiilor din prezentul ghid metodologic.
2. Aspecte practice ale realizãrii etapei de analiza
Toate instrumentele elaborate pana în prezent în alte tari pentru realizarea etapei de analiza folosesc o forma sau alta de liste de control. O asemenea lista întocmitã pe baza cerinţelor Directivei 85/337/EEC , modificatã prin Directiva 97/11/EC privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, este prezentatã la pct. 3.
Lista poate fi folositã în doua scopuri:
● pentru a evalua calitatea raportului la studiul de evaluare, în scopul luãrii deciziei de eliberare a acordului de mediu; în acest caz utilizatorul listei de control va aprecia dacã raportul la studiul de evaluare este adecvat sau neadecvat. Dacã raportul este neadecvat, lista de control va indica utilizatorului care sunt informaţiile suplimentare care mai trebuie cerute;
● pentru a identifica necesitatea îmbunãtãţirii procesului de evaluare a impactului asupra mediului; de exemplu, se poate analiza care dintre informaţiile solicitate în mod legal şi furnizate de titularii diferitelor proiecte sunt de regula de cea mai proasta calitate, necesitand astfel viitoare cercetãri, ori se poate analiza calitatea în general sau evoluţia în timp a calitãţii studiilor de evaluare elaborate pentru diferite tipuri de proiecte.
Raportul la un studiu de evaluare trebuie sa aibã urmãtoarele calitãţi pentru a fi considerat bun:
- sa conţinã o descriere clara a proceselor urmãrite;
- sa prezinte o structura clara şi o secventa logica a informaţiilor, de exemplu: impactul potenţial, condiţiile existente, impactul prognozat (tip, extindere, mãrime), posibilitãţile de diminuare, mãrimea şi importanta impactului rezidual;
- sa conţinã trimiteri bibliografice la sursele de informaţii folosite;
- sa fie concis, cuprinzator şi obiectiv;
- sa fie impartial;
- sa includã o descriere completa a proiectului propus;
- sa foloseascã diagrame, ilustratii, fotografii şi alte materiale grafice;
- sa foloseascã o terminologie consecventa;
- sa prezinte un glosar al termenilor folosiţi;
- sa acopere în mod corespunzãtor aspectele complexe;
- sa conţinã o descriere adecvatã a metodelor folosite pentru studierea fiecãrui aspect de mediu;
- sa acopere fiecare aspect de mediu în mod proporţional cu importanta sa;
- sa demonstreze consultarea corespunzãtoare a tuturor factorilor interesaţi;
- sa includã luarea în considerare a variantelor la proiect;
- sa prezinte programul de mãsuri pentru limitarea efectelor şi pe cel de monitoring;
- sa conţinã un rezumat fãrã caracter tehnic;
- sa evidentieze modul în care se respecta cerinţele altor reglementãri.
Lista de control pentru etapa de analiza, prezentatã în tabel, constituie un suport pentru analiza gradului de conformitate a raportului la studiul de evaluare cu cerinţele exprimate în îndrumar şi cu ceea ce este acceptat ca fiind o practica buna în procesul de evaluare a impactului asupra mediului. Atunci când se spune despre un raport la studiul de evaluare ca este adecvat se are în vedere cat de complet şi de potrivit este acest studiu din punct de vedere al procesului de decizie.
Utilizatorul listei de control va analiza dacã raportul la studiul de evaluare îndeplineşte doua obiective:
● furnizeazã decidentilor toate informaţiile necesare pentru luarea deciziei de emitere sau respingere a acordului de mediu;
● permite comunicarea eficienta cu factorii consultaţi şi cu publicul larg, astfel încât aceştia sa poatã face comentarii într-un mod folositor cu privire la proiect şi la efectele sale asupra mediului.
Este important sa se arate ca lista de control pentru etapa de analiza nu constituie o verificare din punct de vedere tehnic sau ştiinţific a concluziilor raportului la studiul de evaluare, lucru ce nu poate fi fãcut decât de experţi.
3. Folosirea listei de control pentru etapa de analiza a raportului
Prezenta lista de control va fi luatã în considerare de cãtre autoritatea competenta pentru protecţia mediului atunci când efectueazã analiza, pentru a vedea dacã raportul la studiul de evaluare este corespunzãtor, adicã dacã problemele semnalate în etapa de definire a domeniului au fost tratate în totalitate şi la gradul de extindere cerut.
3.1. Introducere
În acest capitol se prezintã doua seturi de instrucţiuni pentru folosirea listei de control:
● primul, pentru a vedea dacã informaţiile prezentate în raportul la studiul de evaluare sunt adecvate pentru procesul de decizie sau mai trebuie completate;
● al doilea, pentru a vedea dacã sunt necesare cercetãri viitoare sau dacã exista aspecte care trebuie urmãrite în continuare.
Lista este organizatã în 8 secţiuni:
1. Descrierea proiectului
2. Alternativele considerate
3. Descrierea factorilor de mediu posibil afectaţi de proiect
4. Descrierea posibilelor efecte semnificative ale proiectului, inclusiv a celor transfrontiera
5. Descrierea mãsurilor de reducere a efectelor
6. Rezumat fãrã caracter tehnic
7. Calitatea prezentãrii
8. Apreciere generalã a raportului la studiul de evaluare
În cadrul fiecãrei secţiuni exista un numãr de întrebãri, unele dintre ele fiind însoţite de observaţii care vin în sprijinul utilizatorului.
3.2. Analiza calitãţii raportului la studiul de evaluare
Pasul 1
Se va face o citire rapida şi de ansamblu a raportului la studiul de evaluare pentru a se vedea cum este organizat şi ce conţine.
Pasul 2
Se parcurge lista de control pentru a se decide dacã întrebãrile sunt relevante pentru proiectul respectiv. Dacã întrebãrile sunt relevante, se scrie "DA" în coloana 2.
Pasul 3
Pentru fiecare intrebare identificata ca fiind relevanta se analizeazã în detaliu raportul la studiul de evaluare şi se hotãrãşte dacã informaţiile specifice la care se referã întrebarea se regãsesc în raport într-un mod care sa fie suficient pentru decident. Dupã caz, se completeazã coloana 3 cu "adecvat" sau "neadecvat".
Pentru a face aceasta apreciere utilizatorul listei de control va avea în vedere urmãtoarele aspecte: dacã exista unele omisiuni şi, în caz afirmativ, dacã omisiunile sunt vitale pentru procesul de decizie.
Urmãtorii factori pot fi luati în considerare atunci când se apreciazã acest lucru:
- mãrimea şi complexitatea proiectului şi sensibilitatea mediului receptor;
- dacã problemele de mediu ridicate de proiect sunt de importanta majorã;
- pãrerea publicului şi a consultantilor, precum şi existenta unor controverse.
Pasul 4
Dacã rãspunsul la întrebarea din lista de control, în coloana 3, este "neadecvat" se vor nota în coloana 4 natura informaţiilor care se cer suplimentar şi, eventual, sugestii despre sursa şi modul de obţinere a acestor informaţii.
La sfârşitul fiecãrei secţiuni a listei de control utilizatorul poate completa lista cu anumite tipuri de informaţii neincluse iniţial, în cazul în care considera ca acestea sunt relevante pentru anumite caracteristici ale proiectului.
3.3. Aprecierea mai detaliatã a calitãţii raportului la studiul de evaluare
O astfel de apreciere poate fi necesarã la compararea rapoartelor la studiile de evaluare a impactului, realizate pentru un numãr mai mare de proiecte, în urmãtoarele scopuri:
- pentru a se vedea care dintre cerinţe au fost îndeplinite în mod satisfãcãtor şi care nu;
- pentru a se vedea care a fost calitatea informaţiilor în evaluarile de impact pentru anumite tipuri de proiecte;
- pentru a se vedea cum a evoluat calitatea acestor informaţii în timp;
- etc.
În acest caz se foloseşte tot lista de control prezentatã în tabelul de mai jos, iar pasii parcursi sunt identici cu cei prezentaţi la pct. 3.2, cu excepţia pasului 3, care se modifica în felul urmãtor.
Pentru înscrierea aprecierii în coloana 3, în locul calificativelor "adecvat"/"neadecvat" utilizatorul va folosi un sistem de gradare, de exemplu:
A: Informaţii complete, fãrã lipsuri sau puncte slabe
B: Informaţii bune, cu foarte mici puncte slabe, care nu sunt importante pentru decident
C: Informaţii adecvate, cu unele lipsuri sau puncte slabe, care nu sunt vitale pentru procesul de decizie
D: Informaţii slabe, cu lipsuri sau puncte slabe, care pot influenta nefavorabil procesul de decizie, dar pot fi completate cu puţin efort
E: Informaţii foarte slabe, cu mari lipsuri şi puncte slabe, care pot întârzia procesul de decizie şi necesita efort considerabil pentru a fi completate.
Aprecierea poate fi completatã cu un pas final pentru a formula o apreciere de ansamblu a raportului la studiul de evaluare a impactului. Pentru acest scop lista de control cuprinde o secţiune finala. Utilizatorul va da o nota pentru calitatea informaţiilor din fiecare secţiune, iar pe baza acestora va calcula nota finala a întregului raport la studiul de evaluare.
4. Luarea deciziei etapei de analiza
În cazul în care exista cel puţin un rãspuns "neadecvat" în coloana 3, autoritatea competenta pentru protecţia mediului solicita refacerea raportului la studiul de evaluare a impactului.
Dacã nu exista nici un rãspuns "neadecvat", autoritatea competenta pentru protecţia mediului, prin/cu consultarea colectivului de analiza tehnica, ia decizia de acceptare a raportului.


TABEL
LISTA
de control pentru etapa de analiza

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. DESCRIEREA PROIECTULUI
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebarea Re- Tra- Ce infor-
crt. le- tata matii
van- adec- supli-
ta vat? mentare
sunt
necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectivele şi caracteristicile fizice ale proiectului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Este explicata necesitatea obiectivelor proiectului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Este descris programul pentru implementarea
proiectului, detaliind durata estimativã, datele de
început şi de sfârşit ale construcţiei, functionarii
şi dezafectarii? (aceasta trebuie sa includã fazele
diferitelor activitãţi din cadrul fazelor principale
ale proiectului)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Sunt descrise toate componentele importante ale
proiectului? (vezi Lista de Activitãţi din Ghidul
pentru etapa de Definirea Domeniului)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Este identificata localizarea fiecãrei pãrţi din
proiect folosind harti, planuri şi diagrame?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Este descris amplasamentul proiectului? (inclusiv
cota terenului, clãdiri, structuri, lucrãri
subterane, lucrãri de coasta, instalaţii de
depozitare, ape, spaţii verzi, coridoare de acces,
granite)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Pentru lucrãrile de tip liniar, sunt descrise
traseul, aliniamentele orizontale şi verticale,
excavatiile şi lucrãrile de terasament?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Sunt descrise toate activitãţile implicate în
construcţia proiectului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Sunt descrise toate activitãţile implicate în
funcţionarea proiectului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sunt descrise toate activitãţile implicate în
dezafectarea proiectului? (ex. închiderea,
demontarea, demolarea, degajarea, refacerea
terenului, refolosirea amplasamentului, etc.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Sunt descrise orice alte servicii adiţionale
necesare proiectului? (ex. cai de acces,
canalizare, depozitarea deşeurilor, electricitate,
telecomunicaţii) sau dezvoltãri (ex. drumuri,
porturi, linii de inalta tensiune, conducte)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Sunt identificate orice alte dezvoltãri ulterioare
posibil sa apara ca urmare a proiectului? (ex. noi
locuinţe, drumuri, alimentari cu apa sau
canalizare, extragerea agregatelor, alte lucrãri de
infrastructura)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Sunt identificate orice alte activitãţi existente
care vor fi modificate sau schimbate ca o consecinta a
proiectului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Sunt identificate orice alte dezvoltãri existente sau
planificate cu care proiectul poate avea efecte
cumulative?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mãrimea proiectului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Suprafata de teren ocupatã de fiecare dintre
componentele permanente ale proiectului este
cuantificata şi indicatã pe o harta?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Suprafata de teren cerutã temporar pentru
construcţie este cuantificata şi trasata pe harta?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Sunt descrise refacerea stãrii iniţiale şi
folosintele ulterioare ale terenului ocupat
temporar cu activitãţile implicate de proiect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Este identificata mãrimea oricãror structuri sau
altor lucrãri dezvoltate ca parte a proiectului?
(ex. suprafata şi înãlţimea construcţiilor,
mãrimea excavatiilor, suprafata sau înãlţimea
instalaţiilor tehnice, înãlţimea unor structuri
cum ar fi taluzele, podurile, coşurile de fum,
debitul şi adâncimea apei)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Sunt descrise forma şi aspectul oricãror structuri
sau altor lucrãri dezvoltate ca parte a
proiectului?
ex. tipul, finisajul şi culoarea materialelor,
(arhitectura clãdirilor şi structurilor, speciile de
plante, suprafeţele de teren etc.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Pentru proiectele de dezvoltare urbana sau altele
similare, sunt descrise numãrul precum şi alte
caracteristici ale noii populaţii sau mediului de
afaceri?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Pentru proiectele ce presupun strãmutarea
populaţiei sau afacerilor acesteia, este descris
numãrul sau alte caracteristici ale populaţiei
strãmutate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Pentru noile infrastructuri de transport sau
proiecte generatoare de trafic intens, sunt
descrise tipul, volumul, distribuţia temporala şi
geograficã a traficului generat sau diversificat
ca o consecinta a proiectului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Procese de producţie şi resurse utilizate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Sunt descrise toate procesele implicate în
funcţionarea proiectului? (ex. procese de
fabricaţie, producerea de materii prime de baza,
practici agricole şi silvice, procese de extracţie)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Sunt descrise tipul şi cantitatea de produse finite
rezultate din proiect? (acestea pot fi produse
primare sau fabricate, bunuri cum ar fi energia sau
apa, sau servicii cum ar fi locuinţe, transport,
comerţ, recreere, educaţie, servicii ale
municipalitatii (apa, gunoi etc.))
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Sunt discutate tipurile şi cantitãţile de materii
prime şi de energie necesare pentru construcţie şi
funcţionare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Sunt discutate implicatiile extractiei de materii
prime asupra mediului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Este discutata eficienta folosirii energiei şi
materiilor prime?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. A fost identificat şi cuantificat orice material
periculos folosit, stocat, manevrat sau produs în
cadrul proiectului?
● în timpul construcţiei
● în timpul functionarii
● în timpul dezafectarii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. A fost discutat, transportul de materii prime şi
creşterea traficului implicat? (inclusiv
transportul auto, feroviar şi naval)
● în timpul construcţiei
● în timpul functionarii
● în timpul dezafectarii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Sunt discutate locurile de munca create sau
pierdute ca urmare a proiectului?
● în timpul construcţiei
● în timpul functionarii
● în timpul dezafectarii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Sunt estimate planurile de acces şi creşterea
traficului pentru transportul muncitorilor şi
vizitatorilor?
● în timpul construcţiei
● în timpul functionarii
● în timpul dezafectarii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Este discutata cazarea şi furnizarea de servicii
pentru angajaţii temporari sau permanenţi ai
proiectului? (intrebare relevanta pentru proiectele
care necesita migrarea unei substanţiale forte de
munca în zona în perioada construcţiei sau pe
termen lung)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri şi emisii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Sunt identificate tipurile şi cantitãţile de
deşeuri solide generate de proiect? (inclusiv
deşeuri provenite din construcţii şi demolare,
pierderi suplimentare, deşeuri din procese
tehnologice, produse secundare, plusproductie sau
rebuturi, deşeuri periculoase, deşeuri menajere
sau comerciale, deşeuri provenite din curatarea
amplasamentului, deşeuri agricole sau forestiere,
deşeuri miniere, deşeuri din dezafectare)
● în timpul construirii
● în timpul functionarii
● în timpul dezafectarii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Este discutata compozitia şi toxicitatea sau
periculozitatea deşeurilor solide produse de
proiect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Sunt descrise metodele pentru colectarea,
depozitarea, tratarea, transportul şi depozitarea
finala a acestor deşeuri?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Este discutat amplasamentul depozitarii finale a
tuturor deşeurilor solide?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Sunt identificate tipurile şi cantitãţile de
efluenti lichizi generate de proiect? (inclusiv
scurgerea şi descãrcarea, deşeuri din procese
tehnologice, ape de rãcire, ape uzate, ape uzate
epurate)
● în timpul construcţiei
● în timpul functionarii
● în timpul dezafectarii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Este discutata compozitia şi toxicitatea sau
periculozitatea tuturor efluentilor lichizi produşi
de proiect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Sunt descrise metodele pentru colectarea,
depozitarea, tratarea, transportul şi depozitarea
finala a acestor efluenti lichizi?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Este discutat amplasamentul depozitarii finale a
tuturor efluentilor lichizi?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Sunt identificate tipul şi cantitãţile de emisii de
poluanti gazosi şi de pulberi generate de proiect?
(inclusiv emisii din proces, emisii spontane,
emisii din arderea combustibililor fosili din surse
stationare şi mobile, emisii din trafic, praf din
materialele manevrate, mirosuri)
● în timpul construcţiei
● în timpul functionarii
● în timpul dezafectarii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Este discutata compozitia şi toxicitatea sau
periculozitatea tuturor emisiilor în atmosfera
produse de proiect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Sunt descrise metodele de colectare, tratare şi
eliminare finala a acestor emisii?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Sunt identificate carcateristicile surselor de
emisii în atmosfera precum şi caracteristicile
acestor eliminari? (ex. localizare, înãlţimea
cosului de evacuare, viteza şi temperatura emisiei,
etc.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Este discutat potenţialul de recuperare a resurselor
din deşeuri şi reziduuri? (inclusiv refolosirea,
reciclarea sau recuperarea energiei din deşeuri
solide sau efluenti lichizi)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Sunt identificate şi cuantificate toate sursele de
zgomot, caldura, lumina sau alta forma de radiaţie
electromagnetica provenite din proiect? (inclusiv
echipamente, procese, lucrãri de construcţii,
trafic etc.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
46. Sunt discutate metodele de estimare a cantitãţilor
şi compoziţiei tuturor reziduurilor şi emisiilor
identificate (precum şi eventualele dificultãţi)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
47. Este discutata incertitudinea legatã de estimarile
reziduurilor şi emisiilor)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Riscuri de accidente şi pericole
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
48. Este discutat orice risc asociat cu proiectul?
● din manevrarea materialelor periculoase
● datoritã focului, exploziilor
● datoritã accidentelor de trafic
● avarii
● expunerea proiectului la dezastre naturale
(cutremure, inundatii, alunecãri de teren, etc.)
posibilitatea existenţei unui impact
transfrontiera datorat riscului de accidente sau
altui pericol?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49. Sunt descrise mãsurile de prevenire şi modul de
rãspuns la accidente şi evenimente nedorite?
(mãsuri de prevenire, pregãtire, planuri pentru
orice incidente, planuri de urgenta etc.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alte întrebãri pentru descrierea proiectului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50. Se vor înscrie întrebãrile pe care autoritatea
competenta pentru protecţia mediului le va
considera necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
....
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
..........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. ALTERNATIVELE CONSIDERATE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebarea Re- Tra- Ce infor-
crt. le- tata matii
van- adec- supli-
ta vat? mentare
sunt
necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Este descris procesul prin care a fost dezvoltat
proiectul şi sunt luate în considerare alternativele
din timpul acestui proces? (vezi tipurile de
variante din Ghidul pentru etapa de definire a
domeniului)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Este descrisã starea existenta (în situaţia fãrã
proiect)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Alternativele sunt realiste? Sunt ele alternative
veritabile pentru proiect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Sunt explicate principalele motive ale alegerii
proiectului propus, inclusiv toate motivele d.p.d.v.
al protecţiei mediului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Sunt comparate principalele efecte asupra
mediului produse de proiect cu cele ale
alternativelor studiate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. DESCRIEREA FACTORILOR DE MEDIU POSIBIL AFECTAŢI DE PROIECT
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebarea Re- Tra- Ce infor-
crt. le- tata matii
van- adec- supli-
ta vat mentare
sunt
necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aspecte ale mediului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sunt descrise folosintele existente şi împrejurimile
terenului ce va fi ocupat de proiect şi este
identificata populaţia ce locuieşte sau foloseşte
terenul? (inclusiv folosirea ca resedinte, spaţii
comerciale, industriale, de recreere şi agrement,
clãdiri structuri sau alte intrebuintari)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Sunt descrise topografia, geologia, solul şi
împrejurimile terenului ce va fi ocupat de proiect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Sunt descrise trãsãturile semnificative ale
topografiei şi geologiei arealului şi sunt descrise
starea şi folosinta terenului? (inclusiv calitatea
solului, stabilitatea şi eroziunea, folosinta
agricolã şi calitatea suprafeţei agricole)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Flora şi fauna precum şi habitatele de pe
terenurile ce urmeazã a fi ocupate de proiect şi
împrejurimile acestuia, sunt descrise şi ilustrate
pe o harta corespunzãtoare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Sunt descrise populatiile speciilor şi
caracteristicile habitatelor care pot fi afectate
de proiect şi sunt definite orice specii protejate
sau desemnate a fi protejate?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Este descris factorul de mediu apa (inclusiv apele
de suprafata curgãtoare şi stãtãtoare, apele
subterane, delta, ape de coasta şi marine),
inclusiv scurgerea şi drenajul?; (întrebarea nu
este relevanta dacã factorul de mediu apa nu este
afectat de proiect)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Sunt descrise hidrologia, calitatea apei şi
folosinta oricãrei surse de apa care poate fi
afectatã de proiect? (inclusiv folosinta pentru
alimentarea cu apa, piscicultura, pescuit,
imbaiere, agrement, navigaţie, evacuarea
efluentului)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Sunt descrise condiţiile climatice şi meteorologice
locale precum şi calitatea aerului în arealul
respectiv? (întrebarea nu este relevanta dacã
atmosfera nu va fi afectatã de proiect)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Este descrisã situaţia existenta privind zgomotul?
(întrebarea nu este relevanta dacã mediul acustic
nu va fi afectat de proiect)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Este descrisã situaţia existenta privind radiatiile
de lumina, caldura şi alte forme de radiaţie
electromagnetica (întrebarea nu este relevanta
dacã aceste caracteristici ale mediului nu vor fi
afectate de proiect)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Sunt descrise bunurile materiale din arealul
respectiv care pot fi afectate de proiect?
(inclusiv clãdiri, alte structuri, resurse minerale,
resurse de apa)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Sunt descrise toate amplasamentele sau
caracteristicile siturilor arheologice, istorice,
arhitecturale sau cele de importanta culturalã din
zonele care pot fi afectate de proiect, inclusiv
orice alt sit protejat?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Este descris peisajul natural sau urban al arealului
ce va fi afectat de proiect, inclusiv orice peisaj
protejat?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sunt descrise condiţiile demografice, sociale şi
socio-economice din arealul respectiv (ex.
gradul de ocupare a forţei de munca)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Sunt descrise toate modificãrile ulterioare sub
toate aspectele referitoare la mediu, care pot
apare în absenta proiectului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Colectarea datelor şi metodele de efectuare a investigarilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Mãrimea zonei investigata prin studiu a fost
definitã suficient de cuprinzator, astfel încât sa
includã toate suprafeţele posibil a fi afectate
semnificativ de proiect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Au fost contactate toate agenţiile/autoritãţile/
instituţiile locale şi naţionale
relevante pentru culegerea datelor de baza privind
mediul?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Sursele datelor şi informaţiilor asupra mediului
existent au fost indicate corect în referirile
bibliografice?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Sunt descrise metodele folosite, dificultãţile
intampinate şi incertitudinile cu privire la date,
atunci când s-au întreprins studii/cercetãri pentru
carcaterizarea stãrii mediului în situaţia fãrã
proiect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Metodele folosite au fost corespunzãtoare scopului
urmãrit?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Exista lipsuri importante cu privire la datele care
descriu starea existenta a mediului; sunt explicate
mijloacele folosite în timpul evaluãrii pentru a
suplini aceste lipsuri?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Dacã au fost necesare investigaţii pentru a descrie
starea existenta a mediului, dar ele nu s-au putut
efectua, sunt explicate motivele şi sunt indicate
propunerile pentru a întreprinde aceste anchete la
o etapa ulterioara?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alte întrebãri pentru descrierea proiectului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Se vor înscrie întrebãrile pe care autoritatea
competenta pentru protecţia mediului le considera
necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ex.:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. DESCRIEREA POSIBILELOR EFECTE SEMNIFICATIVE ALE
PROIECTULUI, INCLUSIV A CELOR TRANSFRONTIERA
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebarea Re- Tra- Ce infor-
crt. le- tata matii
van- adec- supli-
ta vat mentare
sunt
necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Domeniul efectelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Este descris procesul prin care s-a definit
domeniul studiului de impact? (vezi Ghidul pentru
definirea domeniului)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Este evident faptul ca definirea domeniului a fost
abordata în mod sistematic?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Este evident ca s-a efectuat o consultare riguroasã
la definirea domeniului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Sunt prezentate comentariile şi punctele de vedere
ale consultantilor?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prognoza efectelor directe
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Sunt descrise şi sunt cuantificate, dupã caz,
efectele primare directe asupra folosintelor,
populaţiei şi proprietãţii?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Sunt descrise şi sunt cuantificate, dupã caz,
efectele primare directe asupra aspectelor
geologice şi caracteristicilor solului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Sunt descrise şi sunt cuantificate, dupã caz,
efectele primare directe asupra florei şi faunei
precum şi habitatelor?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Sunt descrise şi sunt cuantificate, dupã caz,
efectele primare directe asupra hidrologiei şi
calitãţii apei?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sunt descrise şi sunt cuantificate, dupã caz,
efectele primare directe asupra folosirii mediului
acvatic?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Sunt descrise şi sunt cuantificate, dupã caz,
efectele primare directe asupra calitãţii aerului şi
condiţiilor climatice?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Sunt descrise şi sunt cuantificate, dupã caz,
efectele primare directe asupra mediului acustic
(zgomot şi vibratii)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Sunt descrise şi cuantificate, dupã caz, efectele
primare directe ale radiatiei termice, luminoase,
şi ale altor forme de radiaţie electromagnetica?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Sunt descrise şi cuantificate, dupã caz, efectele
primare directe asupra bunurilor materiale şi
epuizarea resurselor naturale neregenerabile
(combustibili fosili, minereuri)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Sunt descrise efectele primare directe asupra
aşezãrilor sau peisajelor de importanta culturalã?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Sunt descrise şi ilustrate, dacã este cazul,
efectele primare directe asupra calitãţii
peisajului natural şi asupra punctelor cu
priveliste deosebita?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Sunt descrise şi cuantificate, dupã caz, efectele
primare directe asupra demografiei, condiţiilor
socio-economice din zona?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prognozarea efectelor secundare, temporare, pe termen scurt, permanente, pe
termen lung, accidentale, indirecte şi cumulative
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Sunt descrise şi cuantificate, dupã caz, efectele
secundare cauzate de efectele primare asupra
oricãror aspecte ale mediului? (ex. efecte asupra
faunei, florei sau habitatelor cauzate de poluarea
solului, aerului sau apei şi de zgomot, efecte
asupra folosintelor de apa cauzate de modificãrile
în hidrologia sau calitatea apei, efecte asupra
vestigiilor arheologice cauzate de desecarea
solului)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Sunt descrise efectele temporare/pe termen scurt
produse în timpul construcţiei sau în timpul unor
faze limitate ale functionarii proiectului sau în
timpul dezafectarii?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Sunt descrise efectele permanente asupra mediului
cauzate de construcţia, funcţionarea sau
dezafectarea proiectului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Sunt descrise efectele pe termen lung asupra
mediului provocate de funcţionarea proiectului pe
durata de viata sau provocate de creşterea gradului
de poluare asupra mediului în zona studiata?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Sunt descrise şi cuantificate, dupã caz, efectele
care pot aparea din accidente, evenimente
neobisnuite sau expunerea proiectului la dezastre
naturale sau antropice?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Sunt descrise efectele asupra mediului provocate
de activitãţile auxiliare? (activitãţile auxiliare
fac parte din proiect dar în mod obişnuit sunt
localizate la distanta fata de proiectul principal;
ex. construcţia rutelor de acces şi infrastructurii,
traficul, extragerea agregatelor sau materiei prime,
generarea şi alimentarea cu energie electrica,
depozitarea efluentilor şi deşeurilor)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Sunt descrise efectele indirecte asupra mediului
provocate de dezvoltarea fireasca a zonei?
(dezvoltare fireasca înseamnã proiecte
suplimentare, care nu fac parte din proiectul
principal, stimulate sa apara prin implementarea
proiectului; ex. pentru furnizarea de mãrfuri noi
sau servicii necesare proiectului, gazduirea noii
populaţii sau afaceri stimulate de proiect)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Sunt descrise efectele asupra mediului produse de
proiect care se cumuleazã cu cele ale altor
proiecte existente sau planificate în zona?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Sunt identificate în mod corespunzãtor extinderea
geograficã, durata, frecventa, reversibilitatea şi
probabilitatea apariţiei fiecãrui efect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prognozarea efectelor asupra sãnãtãţii populaţiei şi aspecte ale
dezvoltãrii durabile
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Sunt descrise şi cuantificate, dupã caz, efectele
primare şi secundare asupra sãnãtãţii şi bunastarii
populaţiei? (ex. efecte asupra sãnãtãţii provocate
de emiterea de substanţe toxice în mediu, riscuri
asupra sãnãtãţii provenind din pericole majore
asociate cu proiectul, efecte cauzate prin
schimbarea vectorilor boala, schimbãri în
condiţiile de viata, efecte asupra grupurilor
vulnerabile)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Este discutat, dupã caz, impactul asupra
problemelor cum ar fi biodiversitatea, schimbãri
climatice globale şi dezvoltarea durabila?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Evaluarea importantei efectelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Semnificatia sau importanta fiecãruia dintre
efectele prognozate este discutata în raport cu
conformarea la cerinţele legale şi cu numãrul,
importanta şi sensibilitatea populaţiei, resurselor
sau altor receptori afectaţi?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Evaluarea efectelor s-a realizat prin compararea cu
cerinţele standardelor şi normativelor naţionale
sau/şi ale recomandãrilor internaţionale?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Efectele pozitive asupra mediului sunt descrise la
fel de bine ca şi cele negative?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Este explicata clar importanta fiecãrui efect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Metode de evaluare a impactului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Sunt descrise metodele folosite pentru prevederea
efectelor şi sunt discutate în totalitate motivele
pentru alegerea lor, dificultãţile intampinate şi
incertitudinile asupra rezultatelor obţinute?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Dacã exista incertitudine în ce priveşte detaliile
precise ale proiectului şi impactul sau asupra
mediului, sunt descrise prognozele pentru cea mai
nefavorabila situaţie?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Dacã au fost dificultãţi în prelucrarea datelor
necesare în prognozarea şi evaluarea efectelor,
sunt discutate aceste dificultãţi şi implicatiile lor
asupra rezultatelor?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Este descrisã clar baza de evaluare a semnificatiei
şi importantei impactului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Este descris impactul rezidual (rãmas dupã ce s-au
întreprins toate mãsurile de limitare a efectelor)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Nivelul de tratare al fiecãrui efect este
corespunzãtor importantei sale pentru luarea
deciziei de emitere a acordului de mediu?
Comentariile din studiu sunt focalizate pe
problemele cheie şi sunt evitate informaţiile
irelevante sau inutile?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. S-a acordat o atentie corespunzãtoare celor mai
severe efecte negative ale proiectului şi mai putina
atentie efectelor mai puţin importante?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alte întrebãri relevante în descrierea efectelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Se completeazã de cãtre autoritatea competenta
pentru protecţia mediului cu întrebãrile
necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ex.: este descris, dupã caz, posibilul impact
transfrontiera al proiectului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
..........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. DESCRIEREA MÃSURILOR DE REDUCERE A EFECTELOR
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebarea Re- Tra- Ce infor-
crt. le- tata matii
van- adec- supli-
ta vat mentare
sunt
necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Este discutata posibilitatea reducerii efectelor
adverse semnificative asupra oricãrei componente
a mediului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Sunt descrise clar toate mãsurile pe care titularul
propune sa le implementeze pentru a reduce
efectele adverse şi sunt explicate clar efectele
acestor mãsuri asupra mãrimii şi semnificatiei
impactului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Dacã efectul mãsurilor de reducere asupra mãrimii
şi semnificatiei impactului este incert, este
explicat acest lucru?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Este clar faptul ca titularul s-a angajat sa
implementeze mãsurile de reducere propuse sau,
dimpotriva, este clar ca aceste mãsuri de reducere
sunt doar sugestii şi recomandãri?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Sunt explicate motivele titularului pentru alegerea
mãsurilor de reducere propuse?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Sunt definite clar responsabilitãţile pentru
implementarea acestor mãsuri, inclusiv fondurile
necesare?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Acolo unde nu se pot aplica mãsurile de reducere
a efectelor negative semnificative sau dacã
titularul nu a propus nici un fel de reducere, este
explicat clar acest lucru?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Este evident faptul ca echipa de evaluare a
impactului şi titularul proiectului au luat în
considerare toate variantele posibile de evitare,
reducere sau compensare a impactului inclusiv
prin variante de amplasamente, variante de
proiectare, metode şi procese, epurarea efluentilor
finali, schimbãri în planurile de implementare şi
practicile manageriale, etc.?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sunt propuse aranjamentele pentru monitorizarea
şi managementul impactului rezidual?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Sunt descrise toate efectele negative ale mãsurilor
de reducere propuse?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alte întrebãri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Se completeazã de cãtre autoritatea competenta
pentru protecţia mediului. ....
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
..........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
...........
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
............
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. REZUMAT FÃRÃ CARACTER TEHNIC
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebarea Re- Tra- Ce infor-
crt. le- tata matii
van- adec- supli-
ta vat mentare
sunt
necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Studiul de impact include un rezumat fãrã caracter
tehnic?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Rezumatul furnizeazã o descriere concisã dar
comprehensiva a proiectului, a mediului, a
efectelor proiectului asupra mediului şi a
propunerilor de reducere ale acestora?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Rezumatul subliniaza orice incertitudini
semnificative despre proiect şi efectele sale asupra
mediului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Rezumatul se referã la procesul de reglementare
pentru proiect şi la rolul evaluãrii impactului în
acest proces?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Rezumatul include prezentarea generalã a modului
de abordare în evaluarea impactului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Rezumatul este scris într-un limbaj fãrã carater
tehnic, evitandu-se termenii tehnici, datele
detaliate şi prezentãrile cu caracter ştiinţific?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Poate fi uşor de înţeles pentru public?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. CALITATEA PREZENTÃRII
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Întrebarea Re- Tra- Ce infor-
crt. le- tata matii
van- adec- supli-
ta vat mentare
sunt
necesare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Studiul de impact/evaluarea impactului asupra
mediului se prezintã în unul sau mai multe
documente clar definite?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Documentul(e) este organizat logic şi este
structurat clar astfel încât cititorul sa poatã
localiza informaţia cu usurinta?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Exista o tabla de conţinut (cuprins) la începutul
fiecãrui document(e)?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Exista o descriere clara a procesului de evaluare
urmat?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Prezentarea este comprehensiva dar concisã,
evitandu-se datele şi informaţiile irelevante?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Prezentarea face uz efectiv de tabele, figuri,
harti, fotografii şi alte tipuri de materiale
grafice?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Prezentarea foloseşte anexe pentru a prezenta în
detaliu datele care nu sunt esenţiale în
înţelegerea textului principal?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Analizele şi concluziile sunt susţinute adecvat cu
date şi dovezi?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sursele datelor sunt menţionate corect?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Este folositã o terminologie adecvatã pe tot
parcusul documentului?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Raportul este un document unitar? De la o
secţiune la alta, se fac trimiteri utile pentru
cel care citeşte?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Prezentarea este corecta în mod demonstrabil şi,
pe cat posibil, impartiala şi obiectivã?
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. APRECIERE GENERALÃ A RAPORTULUI
LA STUDIUL DE EVALUARE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Dacã autoritatea competenta pentru protecţia mediului doreşte sa utilizeze
prezenta lista de control pentru a face o apreciere generalã asupra calitãţii
raportului la studiul de evaluare, acest lucru se poate aduce la îndeplinire
folosind tabelul de mai jos.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Subiectul analizat Gradul de Comen-
îndeplinire tarii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Descrierea proiectului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 Alternativele la proiect
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3 Descrierea mediului potenţial afectat de proiect
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4 Descrierea potentialelor efecte semnificative ale
proiectului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 Descrierea mãsurilor de limitare a efectelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6 Rezumat, fãrã caracter tehnic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7 Calitatea prezentãrii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Evaluare generalã: .....
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Comentarii:.............
........................
.........................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016